duminică, 1 iulie 2012

City Hall---Reglementari pt candidatii in alegeri

Marturisesc cinstit ca nu cunosc cu exactitate care sunt reglementarile pt candidatii nostri in alegeri. Stiu vag ca trebuie sa prezinte niste liste cu semnaturi, ca nu au voie sa fie condamnati definitiv (si dupa cum merge justita in tara noastra, cu viteza melcului sau si mai rau, ca ochii mortului, nu e de mirare ca nu mai stiu in ce localitate a fost ales un primar aflat deja in puscarie, dar care nu e condamnat definitiv, ca Adrian Nastase) si cam atat.

Iata insa ca in Coreea de Sud daca cineva vrea sa fie primar trebuie sa depuna o garantie de 10 milioane de woni (se pare ca la ei denominalizarea mai are de asteptat, poate il imprumuta pe Isarescu al nostru). Bine ca nu ii zice cautiune...oricum, cred ca inteleg pe undeva de ce se cere asta: fiind vorba de un chirias temporar in cladirea respectivei primarii acesta trebuie sa depuna o garatie ca nu strica vreun intrerupator ceva acolo.

Dar stai, ca nu e chiar asa. Odata depusa cererea de inscriere pe lista de candidati respectivul nu se mai poate razgandi decat cu riscul de a pierde banii depusi. Se pare ca nu exista prag electoral, in schimb depozitul va fi returnat candidatului care obtine 15% din totalul voturilor. N-am inteles daca e vorba de totalul celor inscrisi pe listele de alegatori sau doar de cei care se prezinta la vot, inclin sa cred ca a doua varianta e valabila. Ei, asa mai venim de acasa...ce nevoie mai e de prag electoral daca exista cointeresare materiala?

Am mai aflat ceva: daca cineva primeste mita electorala ajunge la inchisoare. I-auzi! Parca si la noi ar exista o asemenea prevedere legala, dar mie si acum imi pare rau ca am fost asa de fraiera si nu am primit pixul pe care aproape ca mi l-au pus in mana oamenii lui Poterash. Deci si la ei se practica punguta de cadouri, ba inca alegatoarele in spe, vanzatoare la piata, au argumentat ca nu se tem ca ajung la inchisoare din cauza ca au primit rujurile oferite de unul dintre candidati, pt ca daca s-ar intampla asa cine ar mai merge la vot? Interesant mod de a judeca, nu e asa?

Nici colectarea de fonduri in sprijinul unui candidat nu e legala in Coreea. Pesemne nici deturnarea de fonduri in acest scop nu e chiar cusher. Dar candidatii au nevoie de bani pt toate cheltuielile necesare: afise, tricourile celor din staful de campanie, cattering, salarii pt cei din staff, etc. Dragalasa de Mi Rae este ingenioasa si rezlova multe din aceste probleme, dar tot are nevoie de un sponsor. Aha, deci sponsorizarile nu ar fi chiar ceva cah. Cam aici am ajuns cu desfasurarea evenimentelor. 

As mai vrea sa consemnez cum s-a autocaracterizat o fosta functioanra publica (civil servant) ca sa inteleaga si ai nostri cam se cere de la ei:

"Am facut sacrificii si am fost loiala tarii mele, facand tot ce am putut pt binele oamenilor, am fost creativa si consttincioasa. La locul meu de munca am fost respectuoasa si credibila si am avut un stil de viata intemeiat pe dreptate si curatenie. Am facut tot ce am putut sa raman credincioasa acestor principii."

Ca respectand aceste principii Boo Mi a ajuns somera e alta mancare de peste. Dar imi pare bine ca Samsooki de la Drama Berans e de parere ca citatul de mai sus ar trebui sapat in piatra si afisat in toate birourile. Amin la asta. Mi -a placut si cum a caracterizat-o Boo Mi pe Mi Rae, explicand de ce se indoieste de succesul ei in alegeri, ma bazez aici pe Drama Beans si nu pe propriile mele notite:

"Mi Rae is too simple-minded, too naïve. She goes around helping anyone and everyone, and she spends all of her time trying to take care of everyone – from taking part-time jobs to donating money to schools, making snacks for the children for their field trips, rice cakes for people having birthdays. And most of all, 365 days out of the year, Mi Rae is never fake; she is always sincere and real. I have never once seen a mayor like that in my whole life."

"Modul de a gandi al lui Mi rae e prea simplut, e prea naiv. Ea alearga de colo-colo ajutand pe oricine is pe fiecare, si isi petrece tot timpul liber ingrijindu-se de fiecare--fie angajandu-se cu program redus ca sa stranga bani sa doeneze pt scoli, fie pregatind gustari pt copiii care merg in excursii, fie facand prajituri de orez pt zilele de nastere ale oamenilor. Si ce e mai important decat orice, 365 de zile pe an ea nu se preface niciodata, este intotdeauna cu adevarat sincera. In viata mea nu am vazut un primar de genul asta."

Drama Beans mai face un serviciu cititorilor in afara de a da citate pe larg din dailoguri (si eu, care m-am chinuit sa le notez de pe ecran, cu carnetelul si creionul in mana, oprind flash playerul si chiar ruland inapoi, si apoi m-am chinuit indelung sa descifrez ce naiba am notat acolo, simtindu-ma din nou ca o tanara studenta in sesiune care are nevoie mare de sora ce stie stenografia ca sa inteleaga ce inseamna hieroglifele notate in timpul cursurilor...e drept ca de data asta am renuntat sa mai fac prescurtari)  si anume ne explica de ce este extrem de important pt o viitoare mireasa (ne cam strica placerea de a afla pe rand ---offfff, in engleza e asa simplu: spoil si gata---ce se intampla) sa faca o buna impresie eventualei viitoare soacre: dupa casatorie nevasta se muta in casa barbatului si se afla sub directa autoritate a acesteia.

Hmm, sigur la ei nu se canta:

Ia-ti mireasa ziua buna
De la tata de la muma
De la frati de la surori
De la gradina cu flori
...................................
Plangi mireasa nu tacea 
Ca astazi e ziua ta
Sa urasti pe tatal tau
Sa iubesti pe socrul tau
Sa urasti pe mama ta
Sa iubesti pe soacra-ta
Sa urasti surorile 
Sa iubesti cumnatele.

Dar hai sa ne intoarcem la alegeri. Din alte dialoguri aflam ca cei care vor sa candideze musai trebuie sa aiba o buna educatie (nu la cei sapte ani de acasa se refera asta, ci la anii in care fundurile respectivilor au frecat cu folos bancile scolilor si facultatilor) si relatii acolo unde trebuie. Ba chiar in alt episoad (eu am ajuns deja la episodul 10, am vazut jumatate din el dar citesc din Drama Beans "deconstructia" episodului 9) Jo Gook explica faptul ca un candidat nu se alege, ci se impacheteaza si se livreaza, asta fac politicienii.

Dragalasa de Mi Rae, discutand cu eroul pozitiv Jung Do ii replica acestuia ca un bun "civil servant" trebuie sa fie in slujba poporului si nu a tarii (asta mi s-a parut cam ciudat) si ca politica inseamna ca cei saraci trebuie ajutati sa duca  o viata mai buna iar cei bogati trebuie incurajati sa dea din ce au celorlalti. Ce mai, vederi pur socialiste, se pare ca in Coreea cam toti cei angajati in industria cinematografica (sau cum sa ii zic, daca e vorba de seriale pt televiziune?) au vederi de stanga.

Ei, si cu ocazia asta iar ma mai aflat cate ceva din istoria moderna a Coreei, si asta pt ca a fost nominalizata Yu Gwan Sun ca un model pt candidata MI Rae. Conform Wikipedia YGS a fost o luptatoare crestina impotriva ocupatiei japoneze. Ea, fiind inca eleva, a organizat un miting de protest impotriva cotropitorilor, miting ce a fost reprimat sangeros, ea ajungand la inchisoare si murind acolo la varsta de 19 ani. Deduc eu de aici ca in istoria recenta crestinii au fost un factor de progres in Coreea, cel putin in ce priveste drepturile oamenilor, dar au platit scump acest lucru.

Fotografiile sunt tot din Drama Beans


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu