duminică, 3 iunie 2012

Solanum Dulcamara





Oricat v-ar parea de curios planta asta, pe care o stiu din copilarie ca fiind f toxica, la noi fiind numita "turbaciunea cainelui", este ruda buna cu alte plante des intalnite in bucatarie: cartoful, rosia, ardeiul, vanata. Intr-adevar, daca priviti cu atentie florile si stiti cum arata plantele in toate fazele lor de vegetatie, nu numai fructele pe tarabe sau la supermarket sau pravalii, puteti observa cat de bine seamana florile astea cu cele ale plantelor mai sus amintite. Culoarea asta este f decorativa si, desi e o buruiana, arata tare frumos prin gradini. 

Interesant este faptul ca, desi continutul in alcaloizi (substante toxice) in legumele amintite mai sus nu e f mare, exista insa persoane sensibile la el si pt acestea nu e deloc indicat consumul, nici macar daca sunt gatite. De asemenea trebuie acordata mare atentie la petele verzi de pe cartofi, deoarece sunt bune indicatoare ale prezentei solaninei, alcaloidul care se gaseste in Solanacee, numele sub care sunt cunoscute platele amintite mai sus. Aceste pete trebuie neaparat indepartate deoarece pot provoca suparari celor ce consuma cartofii. E adevarat ca pt a bloca colinesteraza, o enzima care controleaza activitatea musculara, trebuie sa consumati cantitati industriale de cartofi cu pete verzi, si atunci puteti sa suferiti tremuraturi si zbateri ale muschilor, ba chiar paralizii respiratorii si convulsii.

Unii cercetatori pretind ca solanina ar putea sa duca la reducerea calciului din oase si depunerea lui in tesuturile moi si de aceea nu recomanda consumarea legumelor care ar putea sa o contina de catre cei ce sufera de osteoporoza sau artrita. Totusi alti cerctatori sustin ca rezultatele nu sunt concludente. Un lucru sigur este ca solanina produce si deranjamente digestive.

N-o sa continui cu efectele altei plante din acesta familie, tutunul, pt ca toata lumea stie cat e daunator fumatul, si cat de greu e sa te lasi odata ce ai inceput sa ai acest obicei. O sa recomand numai un link care da mai multe poze si informatii despre planta care da titlul acestui articol, Solanum Dulcamara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu