Cred ca pt cititorii mei fideli nu e nici o mirare ca urmaresc serialul asta cu multa atentie. Dintre toate formele de dementa nenorocita asta de boala cu nume de doctor neamt, Alzheimer, pare cea mai rea pt cei care ajung sa depaseasca a doua tinerete. Ma uit la mama mea, cat s-a schimbat si cum se comporta si, cu toate ca inca mai pastreaza destule din calitatile avute totusi stiu cu siguranta ca daca va mai avea zile directia in care merge nu poate fi buna. M-am documentat la greu inca de acum cativa ani dar de data asta serialul m-a ajutat sa caut in zone mai precise.
Intai am facut un test sa vad cat am retinut din cele studiate pana acum. Am gresit la cateva intrebari, nu multe, dar pt salvarea stimei fata de propria persona (of, englezii au pt asta doar un cuvant self-esteem) l-am repetat si bineinteles ca a iesit perfect, semn ca memoria imediata a functionat f bine (pt ca au avut amabilitatea sa dea si rezultatele corecte).
Din pacate biata eroina din serial nu a avut sansa mea, ea chiar sufera de Alzheimer la varsta, frageda pt acesta boala, de 30 de ani. Si pt ca ea isi raspundea la un fel de chestionar am cautat online sa vad cam despre ce ar fi vorba. N-am gasit acel aide-memoire al ei in schimb am gasit niste simptome f interesante si descrierea unui test, exact cel facut de dr Kim in serial, precum si testul integral. Am sa dau mai jos traducerea si adaptarea acestor materiale, pt toti cei interesati.
1.Asking the same question over and over again.
2.Repeating the same story, word for word, again and again.
3.Forgetting how to cook, or how to make repairs, or how to play cards—activities that were previously done with ease and regularity.
4.Losing one's ability to pay bills or balance one's checkbook.
5.Getting lost in familiar surroundings, or misplacing household objects.
6.Neglecting to bathe, or wearing the same clothes over and over again, while insisting that they have taken a bath or that their clothes are still clean.
7.Relying on someone else, such as a spouse, to make decisions or answer questions they previously would have handled themselves.
1. Intreband iar si iar acelasi lucru.
2. Repetand aceeasi povestire, cuvant cu cuvant, iar si iar.
3. Uitand sa faca de mancare, sau sa repare ceva, sau sa joace carti, lucruri pe care alta data le facea cu usurinta si in mod regulat.
4. Nu mai e in stare sa-si plateasca facturile sau sa-si organizeze cheltuielile.
5. Ratacindu-se in imprejurimi familiare sau uitand unde a pus obiectele din casa.
6. Neglijand sa faca baie, sau purtand mereu aceleasi haine, insistand ca a facut baie sau ca hainele sunt inca destul de curate.
7. Bazandu-se pe altcineva, de ex sotul, sa ia decizii sau sa raspunda de probleme de care se ocupau ele inainte.
Cum spuneam, unele din aceste simptome le prezenta mama mea cam de multisor, eu credeam ca de vina ar fi faptul ca e deprimata ca e singura, acum cand sta cu noi imi dau seama mai exact despre ce e vorba, din fericire isi mai pastreaza multe din abilitatile pe care bolnavii avansati le pierd.
Am mai gasit si alte simptome, defalcate pe stadii, nu le mai copiez aici, in schimb mi se pare mult mai interesanta o lista de 10 semne alarmante pt cei suspectati de Alzheimer, pe un site lista e data sec si pe scurt, ceva mai detaliata am gasit-o pe un site destinat exclusiv pt informarea despre acesta boala, am ales sa copiez si sa traduc lista asta pt ca da in plus si ce e normal (ma rog, cat se poate defini ca normal in materie de comportament).
1.) Memory loss
Forgetting recently learned information is one of the most common early signs of dementia. A person begins to forget more often and is unable to recall the information later.
•What’s normal? Forgetting names or appointments occasionally.
2.) Difficulty performing familiar tasks
People with dementia often find it hard to plan or complete everyday tasks. Individuals may lose track of the steps involved in preparing a meal, placing a telephone call or playing a game.
•What’s normal? Occasionally forgetting why you came into a room or what you planned to say.
3.) Problems with language
People with Alzheimer’s disease often forget simple words or substitute unusual words, making their speech or writing hard to understand. They may be unable to find the toothbrush, for example, and instead ask for “the thing for my mouth.”
•What’s normal? Forgetting names or appointments occasionally.
4.) Disorientation to time and place
People with Alzheimer’s disease can become lost in their own neighborhood, forget where they are and how they got there, and not know how to get home.
•What’s normal? Forgetting the day of the week or where you were going.
5.) Poor or decreased judgment
Those with Alzheimer’s may dress inappropriately, wearing several layers on a warm day or little clothing in the cold. They may show poor judgment, like giving away large sums of money to telemarketers.
•What’s normal? Making a questionable or debatable decision from time to time.
6.) Problems with abstract thinking
Someone with Alzheimer’s disease may have unusual difficulty performing complex mental tasks, like forgetting what numbers are for and how they should be used.
•What’s normal? Finding it challenging to balance a checkbook.
7.) Misplacing things
A person with Alzheimer’s disease may put things in unusual places: an iron in the freezer a wristwatch in the sugar bowl.
•What’s normal? Misplacing keys or wallet temporarily.
8.) Change in mood or behavior
Someone with Alzheimer’s disease may show rapid mood swings—from calm to tears to anger—for no apparent reason.
•What’s normal? Occasionally feeling sad or moody.
9.) Changes in personality
The personalities of people with dementia can change dramatically. They may become extremely confused, suspicious, fearful or dependent on a family member.
•What’s normal? People’s personalities do change somewhat with age.
10.) Loss of initiative
A person with Alzheimer’s disease may become very passive, sitting in front of the TV for hours, sleeping more than usual or not wanting to do usual activities.
•What’s normal? Sometimes feeling weary of work or social obligations.
1) Pierdere de memorie
Unul din cele mai comune semne de dementa este sa se uite lucruri recent invatate. Persoana uita din ce in ce mai des si nu mai e in stare sa-si reaminteasca.
* Ce e normal? Sa uiti din cand in cand nume sau intalniri.
2) Dificultatea de a indeplini sarcini familiare.
Oamenii care sufera de dementa au adesea dificultati sa-si planifice sau sa-si indeplineasca treburile zilnice. Ei pot sa uite sa-si planifice cum sa faca de mancare (ex mamita a facut la un moment dat o supa cu perisoare si a uitat ca trebuie sa puna ou in compozitia de perisoare), cum sa formeze un nr la telefon sau cum sa joace un joc de carti (totusi mamita a invatat cum sa formeze figuri bicolore tip puzzle si chiar ii place "sa se joace")* Ce e normal? Sa uiti ocazional de ce ai intrat intr-o camera (si sa-ti reamintesti daca iesi din ea) sau sa uiti ce voiai sa zici.
3) Probleme cu limbajul
Oamenii cu Alzheimer adesea uita cuvinte simple sau le inlocuiesc cu altele neobisnuite, incat ceea ce vorbesc sau scriu devine neinteligibil. De ex nu sunt in stare sa-si gaseasca periuta de dinti si atunci intreaba unde "chestia aia pt gura" Eroina din serial nu-si amintea cum se spune la foarfeca, facand un gest pt a o cere.* Ce e normal? (Aici se pare ca cei ce au scris lista au uitat ca au dat acelasi raspuns la nr 1, culmea este ca materialul e luat din revista Preserving Your Memory-Sa ne pastram memoria) Sa uiti din cand in cand nume sau intalniri.
4) Dezorientare in timp si spatiu
Oamenii cu Alzheimer pot sa se rataceasca in cartierul lor (asta se prezinta cel mai adesea ca semn al bolii in filmele americane care au cate un personaj suferind de acesta boala), sa nu mai stie unde sunt si cum au ajuns acolo si sa nu mai stie cum sa ajunga acasa (acum imi dau seama ca in documentarul despre amnezie vazut de curand putea fi vorba si de Alzheimer).* Ce e normal? Sa uiti in ce zi a saptamanii esti sau sa uiti incotro ai plecat
5) Rationament deficitar sau in scadere
Cei cu A pot sa se imbrace nepotrivit, fie prea gros intr-o zi calduroasa sau prea subtire intr-o zi friguroasa.
* Ce e normal? Sa iei din cand in cand in cand o decizie care paote fi combatuta.
6) Probleme cu gandirea abstracta
Cineva cu A poate avea probleme neobisnuite de a face lucruri care cer sa se gandeasca abstract, de ex, nu mai stiu ce sunt numerele si la ce folosesc.
* Ce e normal? Sa ti se para greu sa tii socoteala cheltuielilor si a castigurilor.
7) Ratacind lucruri (schimbandu-le locul si uitand unde le-a pus)O persoana cu A poate pune lucrurile in locuri neobisnuite: fierul de calcat in frigider sau ceasul in cutia cu zahar
* Ce e normal? Temporar sa pui cheile sau portofelul in alta parte.
8) Schimbare in dispozitie sau comportare
Cineva cu A poate prezenta schimbari rapide de dispozitie, sa treaca de la calm la lacrimi sau furie fara nici un motiv aparent
* Ce e normal?
9) Schimbari de personalitate
Personalitatea unei persoane demente se paote schimba in mod dramatic. Poate deveni extrem de confuza, suspicioasa, tematoare sau dependenta de un membru de familie (eu de ex nu mai recunosc mare lucru din personalitatea de "leoaica" a mamei mele, zice ea ca se sfieste ca nu mai e in casa ei, dar nici la ea acasa nu mai era cum o stiam) * Ce e normal? Personalitatea oamenilor se mai schimba intrucatva cu varsta (Mie imi spune? Eu sper ca a mea s-a schimbat in bine :)
10) Pierderea initiativei
O persoana cu A poate deveni f pasiva, stand ore intregi in fata TV (mamita proceda asa la ea acasa) dormind mai mult decat in mod obisnuit sau nevrand sa faca ce facea de obicei.* Ce e normal? Cateodata e normal sa te simti satul de ce ai de facut la serviciu sau acasa.
F interesanta si bine documentata mi s-a parut scena in care dr Kim a examinat-o pe Lee Seo Yeon pt a-si confirma diagnosticul si a constata stadiul bolii. El a recurs la un test de status mental, numit in engleza mini-mental state examination (MMSE) (spre deosebire de testul mai extins despre care am amintit mai sus) Cateva intrebari sunt date in articol:
* Remember and repeat a few minutes later the names of three common objects (for instance: horse, flower, penny).
* Count backward from 100 by 7s.
* Spell “world” backwards.
* Name two familiar objects present in the office (as the doctor points to them).
* State what year it is, the season, the day of the week, and the date.
* Give the address of the examiner’s office or of the patients own house including state, city, street, and number.
* Repeat a common phrase.
* Copy a picture of two interlocking shapes.
* Follow a three-part instructional task, such as: untie your left shoe, remove it from your foot, and place it on the table.
* Sa-si aminteasca si sa repete dupa cateva minute denumirea a trei obiecte obisnuite (ex, floare, cal, moneda)
* Sa numere inapoi de la 100 la 7.
* Sa spuna cuvantul world (sa zicem, pamant) invers* Sa numeasca doua obiecte familiare prezente in cabinet (pe care i le arata doctorul)
* Sa spuna in ce an se afla, anotimpul, ziua saptamanii si data.
* Sa spuna adresa cabinetului doctorului (aici as cadea cu brio daca ar fi vorba de dr de familie, pt ca stiu cum se numeste blocul, dar nu stiu adresa exacta) sau adresa de acasa a pacientului incluzand tara, orasul strada si nr.* Sa repete o fraza uzuala.
* Sa copieze un desen cu doua figuri inlantuite.
* Sa execute o sarcina din trei parti de ex: sa-si dezlege siretul de la pantoful stang, sa-l scoata din picior si sa-l puna pe masa (insane!, zic eu)Scorul maxim la acest test e 30 dar e normal sa fie minimum 25, intre 20-24 ar putea fi vorba de o dementa usoara, intre 13-20 ar fi vorba de o dementa moderata si mai putin de 12 indica dementa severa. Cercetatorii estimeaza ca o persoana cu Alzheimer pierde anual intre 2 si 4 puncte.
Un alt test care se foloseste la urgenta pt a se testa capacitatile cognitive consta in trei parti, dureaza trei minute si se numeste Mini-Cog test (cand am avut accidentul de masina cei de la SMURD au incercat sa efectuieze un test asemanator, au renuntat cand au vazut ca stiu pe de rost pana si CNP-ul---insa nu sunt in stare sa-mi amintesc nr de telefon fix de la Romtelecom aflat acasa la mine)
* The patient is asked to repeat three common objects (the same as in the MMSE).
* The patient is asked to draw the face of a clock showing all twelve numbers in the right places and displaying a specified time.
* After drawing the clock, the patient is then asked to recall the three words from the first part of the test.
* Pacientului i se cere sa repete trei obiecte obisnuite (acelasi ca in MMSE)
* Pacientului i se cere sa deseneze cadranul unui ceas localizand toate cele 12 cifre la locul lor (la americani nu se spune ca la noi ora 13, 14, etc, ci 1pm, 2pm, lucru care mie imi crea de multe ori confuzii) si aratand prin minutare un anume timp.* Dupa ce desenaeaza ceasul pacientului i se cere sa-si reaminteasca cele trei cuvinte din prima parte a testului.
Cum din povestea cu Promisiunea transmisa de Euforia TV luni-vineri la ora 16 mult mai este o sa copiez datele din Drama Wiki
- Title: 천일의 약속 / Cheonileui Yaksook
- Also known as: Forget Me Not
- Genre: Romance, melodrama
- Episodes: 20
- Broadcast network: SBS
- Broadcast period: 2011-Oct-17 to 2011-Dec-20
- Air time: Monday & Tuesday Night 21:55
- Original Soundtrack: A Thousand Days' Promise OST
Synopsis
A story about a woman who's slowly losing her memory and a man who takes responsibility for loving her.Cast
- Kim Rae Won as Park Ji Hyung
- Soo Ae as Lee Seo Yeon
- Lee Sang Woo as Jang Jae Min
- Jung Yoo Mi as Noh Hyang Ki
- Im Chae Moo as Park Chang Joo
- Kim Hae Sook as Kang Soo Jung
- Park Yoo Hwan as Lee Moon Kwon
- Oh Mi Yeon as Seo Yeon's aunt
- Yoo Seung Bong as Seo Yeon's uncle
- Moon Jung Hee as Jang Myung Hee
- Jung Joon as Cha Dong Chul
- Park Young Kyu as Noh Hong Kil
- Lee Mi Sook as Oh Hyun Ah
- Song Chang Ui as Noh Young Soo
- Kim Bu Sun as Seo Yeon's biological mother
- Jang Hyun Sung as Seo Yeon's doctor
- Yang Han Yeol (양한열) as Myung Hee's son
- Alex as Son Suk Ho
- Oh Kyung Soo as Seo Yeon's boss
- Han Bo Bae
- Park Ji Mi
Production Credits
- Director: Jung Eul Young
- Screenwriter: Kim Soo Hyun
Recognitions
2011 SBS Drama Awards:- Top Excellence Award for Special Production, Actor (Kim Rae Won)
- Top Excellence Award for Special Production, Actress (Soo Ae)
- Actress Award for Special Production (Lee Mi Sook)
- New Star Award (Jung Yoo Mi)
- Top Ten Stars Award (Kim Rae Won and Soo Ae)
Episode Ratings
Date | Episode | Nationwide | Seoul |
---|---|---|---|
2011-10-17 | 01 | 12.1 (8th) | 14.8 (3rd) |
2011-10-18 | 02 | 13.0 (7th) | 16.2 (4th) |
2011-10-24 | 03 | 14.3 (7th) | 16.8 (4th) |
2011-10-25 | 04 | 14.9 (3rd) | 17.2 (3rd) |
2011-10-31 | 05 | 14.9 (3rd) | 17.3 (3rd) |
2011-11-01 | 06 | 16.4 (3rd) | 19.4 (3rd) |
2011-11-07 | 07 | 15.8 (3rd) | 19.3 (1st) |
2011-11-08 | 08 | 16.9 (4th) | 19.5 (2nd) |
2011-11-14 | 09 | 15.8 (4th) | 19.0 (2nd) |
2011-11-15 | 10 | 16.2 (4th) | 19.4 (2nd) |
2011-11-21 | 11 | 15.2 (3rd) | 17.7 (3rd) |
2011-11-22 | 12 | 15.7 (3rd) | 19.0 (2nd) |
2011-11-28 | 13 | 14.6 (4th) | 17.6 (3rd) |
2011-11-29 | 14 | 14.4 (5th) | 18.2 (3rd) |
2011-12-05 | 15 | 14.1 (4th) | 17.1 (3rd) |
2011-12-06 | 16 | 15.0 (4th) | 18.5 (3rd) |
2011-12-12 | 17 | 14.7 (3rd) | 18.4 (3rd) |
2011-12-13 | 18 | 15.4 (4th) | 18.5 (3rd) |
2011-12-19 | 19 | 15.7 (1st) | 19.3 (1st) |
2011-12-20 | 20 | 19.6 (2nd) | 23.5 (1st) |
Average | 15.2% | 18.3% |
Asa e cum scri. Noi facem,aici MMS ca test screening si la cea mai mica suspiciune.Mie mi s-a parut asa trista povestea incat nu m-am mai uitat ca sa nu ma necajesc.Am vazut de atatea ori cata suferinta aduce ac boala ca nu prea mai vreau sa vad si in filme. Cu toate astea am vazut de 3 ori un film american cu o femeie manager (exceptional de eficienta)care se imbolnaveste de dem Alzheimer.Exceptional film si f trist deasemenea.Sa faci boala asta la 30 de ani poate fi si mai dureros.Totusi e de remarcat ca multi bolnavi depasesc cu mult timpul de viata admis pt ac boala(de psihiatri).Eu cred ca ac lucru ar trebui revizuit. In aceste cazuri bolnavul nu resimte nici o suferinta de niciun ordin(suferinta este doar a celor atasati de bolnav)si fiind decuplati de stress traiesc mai mult decat alti oameni chiar atunci cand mai sufera si de alte boli cr severe.Am vazut supravietuiri si e 15 ani. Cred ca aici este loc pentru niste studii care sa faca anumite departajari si incadrari in forme de boala.In ce priveste cele scrise de tine noi,la varsta ns suntem f sensibile la ac subiect si un film .un srial ca acesta poate acutiza acest interes si sa ne determine sa facem teste.Eu ma tot programez si rasprogramez la o amica fiindca trebuie sa fac teste pe care nu le cunosc.De ce nu ma duc? Mi-e frica de rezultat? Mi-e teama ca da. Spre deosebire de tine sunt mai lasa si aplic politica strutului.Vad ca a iesit un plicticos e comentariu lung.Luciana.
RăspundețiȘtergereSoo Ae joaca asa de natural si e asa de frumnoasa, ca un inger. si serialul urmareste pas cu pas evolutia acestei boli. e pacat sa nu fie urmarit fiindca mi se pare unul dintre serialele cele mai bune, dupa parerea mea.
RăspundețiȘtergereLuci, m-am gandit latine cand am scris articolul asta, chiar eram curioasa ce parere ai tu, ca medic. Nici un comentariu de la tine nu e plicticos. Mie nu mi se pare ca ai fi o fiinta lasa.
RăspundețiȘtergereApoi cred ca ai dreptate in ce priveste speranta de viata dar sa nu uitam ca la americani e mai comod sa bage un bolnav cronic intr-un azil si sa scape astfel de stresul zilnic de a-l ingriji. Ai nostri, cred eu, traiesc mai mult pt ca sunt ingrijiti de familie, cand s-a operat mamita la picior era o batrana cam de aceeasi varsta dar avand o forma avansata de dementa, am fost impresionata uc cata dragoste era inconjurata de familie, fiica si nepotii.
Irina, urmaresc cu f mult interes serialul, desi in felul asta timpul pt treburile casnice se cam limiteaza (pt ca reurmaresc si Pasarea Spin, ieri nu am vazut PS si tare am mai suferit :)
RăspundețiȘtergere