vineri, 27 ianuarie 2012

Campionatul European de Patinaj Artistic 2012-Baieti Programul scurt

Competitia mea preferata din orice campionat este cea masculina. Poate pt ca e mai multa adrenalina in joc. Din  cauza asta dar si pentru ca exista un grup compact de sportivi care ar putea sa viseze la primul loc pe podium, prezenta lor acolo depinzand mai mult de forma in care se afla decat de talentul lor. Rusia, care la ultima Olimpiada s-a intors acasa cu coada intre picioare, fara nici o medalie de aur, a aruncat "artileria grea" reprezentata de Pliushcenko si Gachinski.  Pentru ca nu a participat la competitii in ultima perioada si nu a avut acumulate puncte EP a evoluat in prima grupa. 

Dar primul pe care l-am vazut a fost al treilea rus, Sergei VORONOV care a pornit excelent, cu o combinatie de cvadrupul Touloupe dublu Touloupe. Din pacate si-a pierdut concentrarea si in loc de un triplu Axel a facut doar unul simplu, pierzand astfel puncte pretioase. In schimb triplul Lutz a fost mai bun, insa restul programului nu mi s-a parut ca s-ar ridica la un nivel prea ridicat, iar arbitrii mi-au dat dreptate. 

Dragul de Michal BREZINA cu o bluza noua care ii punea in evidenta talia pare ca a mai slabit. El a inceput cu un triplu Axel superb, dar la combinatie a gresit, a facut o intoarcere intre cele doua triple (Flip si Touloupe) si i s-a scazut un punct din cauza asta, si nu doua cum a pronosticat Marius Negrea (imi cer scuze, si aseara tot el a comentat, nu Cornel Gheorghe, cum am scris eu incorect) Poate ar fi trebuit sa-si gandeasca altfel programul si sa fi facut cvadruplul mai devreme, pt ca a cazut la aterizare, pierzand astfel 3 puncte, pe langa downgradarea la triplu Salkow, dar....asta e. Imi pare rau de el, pt ca imi place f mult cum patineaza, din pacate nu totdeauna se ridica la inaltimea asteptarilor. Alina Alexoi a comentat ca are "una calda, una rece", Marius Negrea a incercat sa o contrazica si s-a lansat in calcule, dar a spus ceva de un Lutz (din lista notariloe arbitrilor apare un Flip, nu Lutz) calculele lui nu au tinut cont de downgradare. Totusi a avut dreptate ca va obtine note mai bune la componentele artistice. Mi-a placut ce a primit cadou de la spectatori, intre altele un shrewd (un fel de rozator cu un bot alungit) de plush, tare nostim. Mi-ar fi placut sa-l vad pe podium, deocamdata doar pot sa visez.

Urmatorul intrat pe gheata ar fi avut, dupa spusele lui MN, ca obiectiv intrarea in top 10, dar dorinta s-a dovedit mai tare decat putirinta, e mare distanta intre Peter LIEBERS  si micutul Stephan Lindemann. A reusit totusi un frumos triplu Axel dar a "reusit" si o greseala mai rara, la pirueta. De obicei piruetele nu sunt centrate sau prea lente, el insa s-a dezechilibrat. AA ne-a spus ca tatal lui a concurat pt RDG, nici MN nu era strain de biografia familiei lui. Si el, ca si perechea ramasa in concurs, este angajat la Bundeswar, armata germana, care le plateste salariu. 

Javier FERNANDEZ i-a prilejuit lui Brian Orser traversarea oceanului, mai ales ca BO nu o mai antreneaza pe Yu Na Kim, dupa ce a dus-o pe culmile patinajului artistic la mondiale si olimpice.  A inceput cu un triplu Touloupe excelent si, cum se cam intampla din pacate, la combinatia de triple Lutz Touloupe a avut o intoarcere intre sarituri iar triplul Axel l-a aterizat pe jos. Insa restul programului a fost pe masuta talentului deja dovedit si in alte competitii, incat deja nu mai este pt nimeni o surpriza faptul ca a luat puncte destul de multe, ce m-a mirat pe mine e ca a obtinut mai multe puncte la tehnic decat la componente. Alina Alexoi ne-a reamintit ca la JO a fost depunctat pt ca in coregrafie avea o secventa in care se tara pe burta pe gheata iar arbitrii au interpretat-o ca o cazatura, degeaba a contestat dupa concurs.

O surpriza f placuta pt mine a fost programul lui Tomas VERNER. De cand a reusit sa devina campion european el a mers tot in jos si modul cum a patinat acum a fost o bucurie pt mine. E adevarat ca cvadruplul l-a aterizat pe ambele picioare dar restul programului, nu numai sariturile (o combinatie de doua triple Flip si Touloupe si triplu Axel obligatoriu) dar si tot restul programului au fost la inaltime, executate f precis si elegant, a fost in mare forma si mi-e cam frica sa ma gandesc daca va reusi sa se mentina si la programul liber tot asa. AA a comentat ca e mai usor sa castigi decat sa te mentii, ambii comentatori au fost uluiti cand au vazut punctajul, eu insa exact la un asemenea punctaj m-am asteptat dupa ce s-a incheiat programul.

Un adevarat cosmar, atat pt el cat si pt spectatori a fost evolutia lui Brian JOUBERT. Se pare ca ii e tare greu sa treaca de complexul EP, care deja obtinuse un punctaj greu de egalat fara sa aiba o cvadrupla in program (scuza, o accidentare) incat s-a simtit presat, ca si ceilalti competitori de varf, sa faca neaparat un cevadruplu care nu i-a reusit, a cazut. N-a reusit sa faca nici triplul Axel bine, i-a lipsit combinatia si numai cu un triplu Lutz bine facut nu mai avea cum sa spere la un punctaj onorabil (pt nivelul lui) Chiar mi-a parut rau de el, stiu cat este de ambitios, insa pierde mereu, ca sa zic, asa, pe mana lui. AA a insistat pe faptul ca pana acum nu a lipsit niciodata de pe podium,  s-ar putea ca de data asta sa vorbim de un inceput mai trist pt el, pt ca oricat de mult ar gresi cei dinaitea lui nu vad cum ar putea trece de pe locul 10 pe podium. A mai avut el caderi din astea, sa speram ca isi va reveni cat de repede.

Compatriotul sau  Florent AMODIO nu s-a ridicat nici el la inaltimea asteptarilor, de altfel inca de la Grand Prixuri nu a reusit sa arate cat de bun este, la cvadruplu Salkow nu atinut aterizarea, dar a reusit celelalte sarituri, insa combinatia a fost doar de triplu Lutz cu dublu Touloupe, ceea ce nu i-a facut bine la punctaj. AA a profitat de faptul ca a ales muzica dintr-un film ca sa ne povesteasca, f pe scurt de data asta, cum personajul principal a salvat-o pe Monica Belucci (personajul interpretat de ea, desigur) prilej pt MN sa se intrebe daca FA va salva onaorea Frantei. Daca plasarea momentana pe locul 5 insemna ca a salvat-o, onoarea Frantei poate fi linistita.

Pt ca transmisia era in direct si urma o pauza cei doi comentatori s-au indurat de noi si ne-au dat programul lui Pliushcenko si apoi al lui Zoli Kelemen.

Evgeni PLUSHENKO a acuzat dureri mari la coloana cervicala inainte de concurs, MN ne-a spus ca pt a putea participa la calificari a avut nevoie de 6 injectii de calmare a durerilor. Probabil de aceea nici nu a riscat sa faca un cvadruplu. A inceput cu o frumoasa combinatie de triplu Lutz, triplu Touloupe, a facut un triplu Axel perfect si a terminat seria sariturilor executate impecabil cu un triplu Ridberger. MN i-a admirat virtuozitatea la linia de pasi, eu m-am extaziat in fata piruetelor, desi din motive lesne de inteles nu a mai facut Bielmann. Desi a evoluat in prima grupa punctajul obtinut i-a permis sa stea relaxat pana cand a intrat pe gheata ultima grupa, daca nu stiti inca ce s-a intamplat atunci si nu aveti rabdare uitati-va mai jos la clasament. AA ne-a spus ca se va opera in curand la genunchi la piciorul drept, dupa ce in septembrie s-a operat tot la genunchi, dar la stangul. Tot ea s-a exprimat f plastic in legatura cu rezultatele patinatorilor rusi la Olimpiada de la Vancouver "Au luat-o pe coaja". Mie imi place tare mult cu ce tandrete tinea Mishin in brate ursuletul primit de Jenia. Poate, cu ajutorul fiicei mele, o sa reusesc sa ajung si anul acesta la "King on Ice".

Dragul de Zoli a reusit sa se claseze pe un merituos loc 15, cel mai bun de pana acum, a facut progrese atat la tehnic, unde a executat f bine triplul Axel si combinatia de triplu Flip cu triplu Touloupe dar a cazut la triplu Lutz, cat si la partea artistica. Desi nascut in Miercurea Ciuc a ales sa se antreneze pe controversatul (din pdv costuri) patinoar din Brasov, MN e de parere ca i-ar folosi daca s-ar antrena in strainatate dar, avand in vedere ca el are un handicap fizic (un ochi de sticla), nu stiu daca ar fi bine sa ajunga intr-o "fabrica" de patinatori, poate e mai bine ca are o antrenoare care ii acorda atentia necesara. 

Desi f mobil si flexibil ( a facut o varianta de pirueta Bielmann) mie Jorik HENDRICKX nu mi s-a parut ca ar fi mult mai bine pregatit decat Zoli al nostru, dar daca ma uit la insemnari vad ca el a facut un triplu Lutz in combinatie cu triplu Touloupe si faptul ca dupa ce a aterizat Lutzul a pus mana jos nu a fost asa de grav, apoi lui i-a reusit si triplul Ridberger acumuland astfel destule puncte pt a se situa deocamdata in top 10. Cred ca impresia proasta mi-a fost creata de faptul ca a avut o ezitare destul de mare la saritura de inceput, triplul Axel. 

Ceea ce insa a facut diferenta destul de mare fata de Zoltan KELEMEN au fost punctele de la componente, patinatorul nostru avand inca mult de recuperat aici. Oricum, dupa evolutia lui JH, MN, vazand cat de tare o da in bara cam de fiecare data (mai rau decat mine, acasa) a declarat ca nu mai face pronosticuri (spunea mereu cam cate puncte crede el ca obtine fiecare concurent, pe mine m-a mirat ca eu am fost mai aproape de parerea arbitrilor decat el, dar comentatorii nostri nu intelegeau de ce au apreciat asa arbitrii, cred ca mie mi-au folosit comentariile arbitrilor nostri internationali de la Eurosport, din pacate ES transmite f putin patinaj acum, la ore cam imposibile pt mamita, care motaie langa mine la TV, care e in camera ei.

Pe Artur GACHINSKI l-am mai vazut pe la Grand Prixuri si ma gandeam cu nostalgie ca inca nu justifica increderea si asteptarile lui Mishin nefiind atat de puternic si de exact precum acei doi monstri sacri ai patinajului rus, Yagudin si Pliushcenko. Stiam ca e f talentat dar ca sunt destul de multi altii mai buni ca el, e drept ca de pe alte continente. Programul de acum a fost o feerie, a inceput in forta cu un cvadruplu Touloupe in combinatie cu un triplu Touloupe, ambele perfecte, despre Axel MN a bodoganit ca a fost inclinat in fata, mi-ar fi placut sa poata el face asa ceva, AG l-a aterizat extrem de sigur, chiar si MN a admis asta iar triplul Ridberger poate fi servit ca lectie pt altii. Era clar ca din pdv tehnic EP nu mai are ce discuta, mai ramanea sa vedem ce va face si la componente. 

Ei bine, degeaba insista MN ca spun unii ca este o copie a lui EP, si ii gasea circumstante atenuante in faptul ca au acelasi antrenor care si-a pus amprenta asupra ambilor, cand eu am vazut clar ca antrenorul poate doar sa slefuiasca un talent, nu sa-l si influienteze in executii, asta s-a vazut la secventa de pasi pe care AG a executat-o exceptional. Bine ar fi sa reziste la presiunea programului liber si sa evolueze si acolo tot asa, m-am bucurat sincer pt succesul lui, desi mie EP mi-a placut din primul concurs in care l-am vazut, mi-a placut determinarea cu care a vrut sa demonstreze ca poate sa reuseasca un cvadruplu intr-o perioada in care multi patinatori erau fericiti daca le reusea triplul Axel. Pentru AA vederea punctajului a fost o surpriza, pt mine ar fi fost o surpriza daca NU lua un punctaj mai mare decat al lui EP. Totusi cred ca e prematur sa credem ca EP "si-a gasit nashul" in persoana lui AG, cum au afirmat comentatorii nostri.

Pe Samuel CONTESTI as dori tare mult sa-l vad trecand la profesionisti si evoluind in reviste si spectacole pe gheata. Este un showman desavarsit si coregrafia lui, mai ales asta in care apare in chip de dirijor, este fara cusur, dar din pdv tehnic...E drept ca a facut o combinatie buna de triplu Lutz cu triplu Touloupe dar a cazut la triplu Axel si practic a ratat si triplul Flip. daca nu ar fi fost componentele ar fi ajuns pe un loc mult mai jos decat cel pe care il ocupa. Lui i-ar fi folos un regulament care sa reduca sau chiar sa interzica sariturile. 

Mult mai bine decat m-am asteptat dupa evolutia sa la Grand Prixuri s-a prezentat Alexander MAJOROV. Inainte de a incepe programul ma asteptam sa-l vad gresind copios si situindu-se undeva dupa locul 10, a inceput insa f bine cu un triplu Axel bunicel, a cam ezitat la combinatie de triple Lutz cu Touloupe dar a facut bine triplul Flip si nici din pdv artistic nu a fost rau. Oricum s-a achitat de sarcina de a se prezenta multumitor in competitie, mai bine decat BJ. 

Am fost surprinsa sa-l vad in concurs pe Kevin VAN DER PERREN, nu stiu de ce am avut impresia ca vrea sa se retraga. N-a mai fost masina de sarit pe care o stiam, nu vorbesc numai de faptul ca nici macar nu a incercat cvadrupla dar, dupa ce a facut f bine combinatia de triple Flip cuTouloupe si triplul Axel a "reusit" sa cada la triplu Lutz, a facut insa bine restul si a luat, pe drept, note destul de bune la componente. MN a comentat "va fi la fel de suparat ca si Joubert (care mie mi s-a parut mai mult fiert decat suparat), n-as vrea sa stau langa el". 

Bietul Paolo BACCHINI parea din alt film, desi in ultima grupa a fost chiar mai slab decat Zoli, a inceput cu un dublu Axel in loc de triplul obligatoriu, a cazut la triplu Lutz si a facut o combinatie de un triplu Ridberger dar doar cu un dublu Touloupe, bine macar ca s-a calificat pt finala. 

Am sa pun cate doua poze ale primilor trei clasati, cautandu-le pe net am fost surprinsa sa constat ca toti trei sunt blonzi, mai mult sau mai putin naturali.




Men - Short Program
 
Result Details
 
  Pl.  Qual.NameNationTSS
=
TES
+
 PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Q Artur GACHINSKIRUS84.8045.91 38.897.867.507.827.757.960.00#25
2Q Evgeni PLUSHENKORUS84.7142.21 42.508.647.868.718.438.860.00#4
3Q Tomas VERNERCZE81.1442.39 38.758.007.437.757.687.890.00#21
4Q Javier FERNANDEZESP80.1140.83 39.287.897.647.937.828.000.00#20
5Q Florent AMODIOFRA78.4839.87 38.617.867.507.827.617.820.00#23
6Q Michal BREZINACZE76.1337.91 39.227.897.547.827.938.041.00#18
7Q Kevin VAN DER PERRENBEL71.0537.50 34.557.046.577.046.867.041.00#28
8Q Jorik HENDRICKXBEL68.9836.73 32.256.646.186.506.366.570.00#24
9Q Alexander MAJOROVSWE68.3336.29 32.046.546.116.466.326.610.00#27
10Q Brian JOUBERTFRA67.9231.07 38.857.967.397.827.757.932.00#22
11Q Samuel CONTESTIITA66.8631.36 36.507.507.077.187.367.391.00#26
12Q Chafik BESSEGHIERFRA63.1235.97 28.155.755.365.795.545.711.00#16
13Q Peter LIEBERSGER61.0829.40 31.686.366.216.326.366.430.00#19
14Q Sergei VORONOVRUS60.8830.74 30.146.255.616.215.936.140.00#17
15Q Zoltan KELEMENROU60.1234.94 26.185.504.895.325.115.361.00#8
16Q Kim LUCINEMON57.6430.91 26.735.295.115.545.295.500.00#15
17Q Paolo BACCHINIITA55.7726.20 30.576.215.896.046.146.291.00#29
18Q Justus STRIDDEN54.7129.09 25.625.184.755.295.045.360.00#10
19Q Alexei BYCHENKOISR54.6928.76 25.935.294.895.325.145.290.00#9
20Q Maciej CIEPLUCHAPOL54.1729.41 24.765.074.615.114.865.110.00#6
21Q Viktor PFEIFERAUT53.5827.83 26.755.575.045.465.255.431.00#11
22Q Viktor ROMANENKOVEST52.2428.63 23.615.044.464.794.684.640.00#14
23Q Paul FENTZGER51.7426.64 25.105.254.824.964.965.110.00#7
24Q Dmitri IGNATENKOUKR51.6129.04 22.574.714.144.544.644.540.00#5
25 Jason THOMPSONGBR51.4229.67 21.754.574.074.434.364.320.00#1
26 Pavel KASKACZE51.3424.99 26.355.395.005.465.185.320.00#13
27 Vitali LUCHANOKBLR48.3224.31 24.015.114.544.824.794.750.00#12
28 Slavik HAYRAPETYANARM45.7523.40 22.354.544.214.644.394.570.00#2
29 Ali DEMIRBOGATUR45.5424.08 21.464.464.044.254.324.390.00#3
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
  
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
INInterpretation
  
Qual.Qualified for next segment


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu