miercuri, 14 decembrie 2011

Alimente la moda

Una din rubricile pe care o citeam intr-o vreme cu mare interes in New York Times e cea dedicata sanatatii. Am urmarit-o ani de zile si am aflat o gramada de lucruri extrem de interesante. Insa nu m-am gandit vreodata ca ar exista o moda in alimentatie, Iata insa ca cei de la Evenimentul Zilei citesc si ei presa internationala si au gasit in Huffington Post o lista de alimente pe care cica e musai sa le consumam, pt ca sunt la moda. Experienta m-a invatat ca daca e vorba de alimentatie inspirata de occidentali imi trebuie vreo cateva zeci de pensii egale cu a mea, toate aduse la usa in acelasi timp, ca sa imi pot permite sa urmez retetele sau sfaturile lor. Lista data de Ev Z nu face nici ea exceptie. Ce este insa interesant in articolul despre care am vorbit mai sus este ca autorul a simtit nevoia sa ceara parerea acelui guru care ne tot sperie ca ce gasim pe rafturile supermarketurilor ne omoara cu zile, anume Mencinikopschi. Am sa copiez deci lista si comentariile, uneori ciudat de pertinente, ale guru-lui.

1. Anghinarea de Ierusalim reprezintă o sursă foarte bună de fier şi antioxidanţi. Are în plus faţă de anghinarea normală o cantitate mai mare de nutrienţi care ajută la prevenirea oboselii şi menţinerea unui metabolism sănătos.

"Orice anghinare este utilă pentru sănătate, însă la noi nu se prea foloseşte. Este hepatoprotectoare şi conţine fibre", vin explicaţiile specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

2. Usturoiul negru se obţine prin fermentarea usturoiului în forma pe care o cunoaştem noi. Acest proces se petrece pe parcursul unei luni de zile. Usturoiul negru este lăudat pentru antioxidanţii pe care îi conţine şi este pe lista alimentelor despre care se crede că ajută la prevenirea cancerului.

"Am gustat în China, acum zece ani, un astfel de usturoi, este bun la gust, dulceag chiar şi, fiindcă a fost supus fermentării, nu mai miroase. După părerea mea, este o fiţă", completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

3. Spirulina este o algă plină de fier şi de vitamina B12, amândouă indicate atunci când ne simţim obosiţi. În comparaţie cu morcovii, spirulina conţine o cantitate dublă de vitamina A. Este indicată în tratarea simptomelor menopauzei şi osteoporozei.

"Nu este însă un panaceu universal. La cei care suferă de gută sau hiperglicemie nu este indicată", adaugă expertul în alimentaţie.

4. Seminţele de cânepă sunt o sursă excelentă de Omega 3, indicate pentru calmarea durerilor şi îmbunătăţirea metabolismului. Sunt mult mai valoroase din punct de vedere al conţinutului nutritiv decât seminţele de soia.

"Atât seminţele, cât şi uleiul obţinut din cânepă sunt excepţionale pentru sănătate. Seminţele sunt folosite şi în România, de mii de ani. În Moldova se fac chiar nişte prăjituri cu aceste seminţe", mai spune profesorul.

5. Ceaiul Twig este făcut din tulpinile unei plante care se numeşte Kikucha. Reprezintă un remediu excelent pentru balonare şi, în general, pentru întărirea sistemului imunitar. "O fiţă", crede specialistul.

6. Fasolea Adzuki are un conţinut ridicat de proteine şi un nivel scăzut de grăsime. Este un tip de fasole cu boabe mici, de culoare roşie, cu o dungă albă pe una dintre părţi. Are gust dulce, asemănător cu cel al nucilor. "Se găseşte şi la noi, însă ca orice fasole trebuie bine pregătită pentru că altfel balonează. Nu e însă mai bună decât fasolea noastră, e pur şi simplu o varietate de fasole", comentează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cantitatea mare de potasiu din acest tip de fasole ajută la prevenirea bolilor de inimă şi pentru circulaţie.

7. Untul Ghee – bogat în grăsimi, este adesea întâlnit în bucătăria indiană şi este cunoscut pentru efectele pozitive asupra memoriei. Ghee este un fel de ulei de unt care se obţine prin îndepărtarea apei, componentelor solide şi a laptelui din unt prin procesul de fierbere.

"Untul clarificat este folosit de mii de ani de indieni, conţine în proporţie de 99% grăsime. Este tartinabil şi poate fi ţinut la temperatura camerei timp de o lună. Trebuie însă consumat cu moderaţie din cauza concentraţiei mari de grăsime", adaugă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.


In Ev Z se spune ca lista din HP contine 10 alimente, am cautat lista dar eram gata-gata sa ma innec in oceanul informational si am renuntat. Pot sa spun doar ca am mancat si eu niste placinta cu umplutura din seminte de canepa, facuta de mama unei colege din Constanta, imi amintesc ca avea un gust extraordinar de bun. La anghinarea obisnuita m-am uitat cu jind in supermarketuri, pretul fiind mai mult decat descurajant, la Pruova del Cuoco de pe RAI Uno (helas, RDS a scos postul din grila analoga) aproape ca nu era zi sa nu se gateasca acest aliment, a fost protagonist si intr-un serial ce se petrece in Brazilia, "Terra Nostra" Spirulina mi-a fost mereu laudata de prietenul meu Gabriel, m-am temut sa nu fie vorba de pomul laudat, chiar daca de fapt e o alga. Am preparat candva si ghee, mi s-a parut ca reteta e prea laborioasa, intre timp analiza colesterolului a dat rezultate cam ingrijoratoare si dr de familie m-a trecut pe statine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu