miercuri, 2 noiembrie 2011

Kingdom of the Winds--Carele Cosashe

Unul din pasajele care m-a uinteresat cel mai mult in antologia intitulata "Proza Istorica greaca" publicata in 1970 de Editura Univers a fost cel in care Xenofon, in "Expeditia celor 10 000" povesteste despre lupta dintre Cirus cel tanar, fratele lui Artaxerxe II Mnemon (404-359 BC) ambii urmasi ai regelui pers Darius II (nu "Darius al lui Istaspe", pomenit in Scrisoarea III-a de Mihail Eminescu, acela a fost Darius cel mare, urmas al lui Cirus cel mare). Stiu ca multa vreme am incercat sa-mi imaginez cum aratau "carele cosashe" pe care Xenofon le descrie intr-un scurt pasaj:

"In fata lor, foarte departate unul de altul, se aflau asanumitele care cosashe, prevazute cu coase in prelungirea osiilor, de amandoua partile si dedesubt, spre pamant, ca sa sfartece tot  ce intalneau. Intentia persilor era sa le trimita impotriva unitatilor eline (aliatele lui Cirus) si sa iste in ele goluri."

Si iata cum coreenii ii atribuie lui Dae-so inventarea unor care f asemanatoare cu cele persiene, tinand cont de faptul ca aveau osiile prelungite mult in lateral iar pe ele erau fixate un fel de coase, sau sabii sau ce vreti, oricum niste instrumente de sfartecat tot ce intalneau. 

Si acum sa vedem cum au scapat elinii, dupa marturia lui Xenofon, de carele ucigase. 

"In ce priveste carele, ele aveau sa patrunda fie chiar in randurile dusmanului, fie printre elini, dar fara echipaj. De cate ori le vedeau sosind, elinii rareau randurile; un singur om s-a lasat surprins de ele, pt ca privea la ele uluit, ca si cum s-ar fi aflat intr-un hipodrom; se pare totusi ca si el ar fi scapat teafar, iar ceilalti elini nu au avut nimic de suferit..."

Despre carele cosase mai aminteste Xenofon intr-o alta lucrare a sa, "Educatia lui Cirus", in care este vorba de Cirus cel Mare. si spune ca asa de multumit a fost Cirus (cca.600 - 529 BC) de felul in care s-au folosit aceste care incat ele au ramas in dotarea armatei persane pana in vremea lui Xenofon (n 435BC--mort? catre jumatatea secolului IV)

Cat despre tactica folosita de Mu- Hyool ca sa contracareze carele de lupta ale lui Dae-Soo, primul cuvant care ne-a venit in minte atat mie cat si sotului meu  a fost aceea de falanga, nu neaparat de cea macedoneana, a lui Alexandru cel Mare, ci mai degraba cea incetatenita in dictionare in sensul de un corp de armata compact. Iar scuturile lor, pana la pamant, le-am gasit deasemenea descrise de Xenofon ca fiind folosite de hopliti (infanteria grea). E drept ca restul, cu manevrele de rotire a soldatilor la adapostul scuturilor, pare a fi inventia scenaristilor. 

Cautand poze din episodul difuzat azi am gasit intr-un forum o istorioara anecdotica despre o batalie dintr-un episod preliminar, zice acolo:

in the opening battle scenes, I took particular note of the enemy leader (the side slinging rocks). This was filmed in the Yellow River area in China, with local Chinese people used as extras for the battle troops, and so forth. The stunt coordinator was Chinese, too. The director soon saw that this Chinese stunt coordinator was so good that they talked him out from behind the cameras into actually playing the part of the attacking leader. And was he good! He was absolutely fantastic, bringing such life and energy to the role. Definite camera charisma, someone who would make a great actor in historicals (and probably other genre, as well). Knowing the background, I was mesmerized by his performance and really enjoyed watching him. 

In batalia de deschidere mi-a atras atentia in special conducatorul dusman (partea cu pietrele aruncate aiurea). Aceasta a fost filmata in aria Fluviului Galben din China, cu chinezii din partea locului folositi ca trupe suplimentare, etc. Coordonatorul cascadorilor era tot un chinez. Regizorul a vazut ca acesta e atat de bun incat l-a luat din spatele camerei si l-a pus sa joace rolul liderului (comandantului) dusman. Si ce bun a fost! A fost absolut fantastic, jucandu-si rolul plin de viata si de energie. Categoric are charisma in fata camerei de filmat, sigur va face cariera in filme istorice (si probabil si alte genuri) Stiindu-i provenienta (background-ul) am fost hipnotizata (incantata) de performanta sa si m-am bucurat cu adevarat sa-l vad. 


Am tradus ca si cum ar fi vorba de o persoana de sex feminin, pt ca mie asa imi suna textul.
Cineva e de acord cu cele de mai sus si adauga:


the only thing that bothered me is that I do not want to see Il Kuk supposedly hanging hundreds of feet from a rickety swinging bridge and then remember he was actually with his feet on the ground doing the scene really. Took the magic right away. 

Singurul lucru care m-a deranjat este ca nu vreau sa-l vad pe Il Kuk chipurile atarnand la sute de metri agatat de un pod de trestie care se tot misca si apoi sa-mi amintesc ca de fapt el era cu ambele picioare pe sol. Pur si simplu s-a dus tot farmecul.

Si mie mi s-a dus tot farmecul citind postarile ulterioare din forum cand am vazut ca dragul de Kim Jae Wook, care are un rol cam sters in acest serial, dupa gustul meu, a fost confundat cu Bae Soo Bin. Sigur, si BSB e dragut, ba chiar a jucat mult mai mult in seriale (Jumong, Dong Yi, 49 Days) decat KJW, dar sa fie confundati cei doi? Si mai mult mi-a sporit confuzia faptul ca cineva sustine ca joaca mai tarziu rolul regelui, neprecizand care rege. Din fericire altcineva restabileste mai incolo adevarul istoric dar sustine ca cei doi seamana asa de mult incat e greu sa ii deosebesti, o afirmatie cel putin ciudata, despre KJW multi spun ca are trasaturi japoneze, nu coreene, in timp ce BSB arata a  corean sadea, se pare.

Totusi, nu pot sa nu fiu de acord cu obervatia altcuiva de pe forum care nu e deloc multumit cu actrita care o joaca pe Yeon. Nici mie nu-mi place, ei au actrite mult mai expresive decat printesa asta care "nu stie sa joace, are aceeasi exprsie fie ca e trista, vesela, fericita sau speriata" Si eu cred ca SIK merita o partenera mai buna. Aceeasi persoana nu intelege ce-i trebuia lui SIK sa joace acest rol cand toata lumea il vede inca drept Jumong. Si intr-adevar, e o chestie cam schizofrenica sa-l vedem pe SIK devenit propriul sau nepot, insa cica intr-un interviu SIK a declarat ca dorea de mult sa joace rolul lui Mu Hyool, dar n-a avut ocazia decat dupa Jumong. 


In schimb Jung Jin Yeong m-a impresionat prin talentul sau actoricesc, fiind absolut diferit de regele din "The King and The Clown", aici e o persoana care are la inima interesul regatului, in TKTC era un rege scelerat, pe care regele din Dae Jang Geum l-a detronat, pe buna dreptate. printr-o lovitura de palat. Si am scris asta inainte de a da pagina ca sa vad ca exista cineva careia i-a cazut cu tronc regele Yuri.

Dar oricat de mult am admirat performantele acestui actor in productiile amintite mai sus nu puteam cu nici un chip sa-mi amintesc cine era Seo Yong Gi in "Dong Yi" si ce anume facea el in acel serial. Noroc cu Tata Gugal ca mi-a improspatat memoria cat ai clipi, e vorba de seful politiei, care intr-adevar mi-a atras atentia inca de cand se difuza serialul si am constatat ca il stiu bine pe actor. Cica a jucat si intr-o comedie istorica, sub indrumarea aceluiasi regizor din TKTC, un film numit Battlefield Heroes (Pyeongyangseung), in care este vorba despre razboiul dintre Silla si...ta-dam, Goguryeo, din 688, soldat cu infrangerea Goguryeo de catre Silla, dar cica filmul nu ar fi avut succesul de box office (1,7 ml in loc de 2,4 cat spera) sperat in Coreea. si de aceea regizorul s-a retras din activitate. JJY a jucat rolul generalului Yu Shin.

Si pt ca nu stiu cand o sa ma mai mobilizez sa scriu cate ceva despre acest serial o sa-mi vantur o intrebare care ma deranjeaza inca de pe la inceputul serialului: oare nu i-a spus nimeni lui Oh Yoon Ah, care interpreteaza rolul lui Hye Ap ca sufera de boala lui Basedow? Daca nu este tratat la timp hipertiroidismul face persoana care sufera sa ajunga sa aiba ochii"ca sarmamua", am avut o doua colege de serviciu care aveau aceasta suferinta, una s-a tratat la timp si cand, dupa un timp, parea ca ii revenise afectiunea i-am atras atentia si a mers imediat la control si situatia s-a remediat ca prin farmec, pe cealalta am vazut-o mai rar, lucra in alta locatie, si se pare ca nimeni nu a trimis-o la timp la doctor, pt ca ochii ei aproape ca ieseau din orbite.
 
 
 



 
 
 
 
 
 



 

2 comentarii:

  1. Draga doamna Viorica, frumos articol, si as vrea sa raspund la o nedumerire. Carele de lupta nu sunt inventia regelui Daeso - anul 17 D.H. - dar puteau fi construite dupa indicatii sau memorii ale negustorilor Drumului Matasii. Regatul Buyeo era mai la nord de Goguryeo si avea legaturi mai stranse cu regatele chineze decat Goguryeo, asa ca ideea carelor putea ajunge la Daeso inaintea lui Yuri / Muhyul. Eu as fi vazut caii de la care aparati de armuri si inaintarea carelor sa se faca in linie, nu care incotro - dar asta a fost regia, noi nu mai putem schimba nimic. Un lucru trebuie insa subliniat: ambele regate aveau armate de zeci de mii de soldati cu armuri de fier si inclestarile lor au fost teribile, pana la caderea Dongbuyeo sub mana tanarului rege Muhyul - Daemusin a fost porecla tarzie, capatata tocmai in urma cuceririi Buyeo si mai apoi a Nangnang, doua regate extrem de puternice in acel timp. Si apropo de Nangnang, ati postat o poza a regelui Muhyul / Daemusin din "Printesa Ja Myung Go", un serial pe care am evitat sa-l urmaresc din cauza actorului care l-a interpretat pe rege si care mi s-a parut nepotrivit (ca scenaristul l-a facut in aceasta poveste lacom, meschin, neintelegator, etc, asta a fost basca). Gusturi si gusturi... In Kingdom of the Winds scenaristul mi s-a parut mai apropiat de realitatea istorica: Muhyil a stat mai mult pe campurile de batalie si l-a avut doar pe acest fiu foarte iubit, Hodong, abia dupa foarte multi ani lasandu-se induplecat sa-i faca reginei sale un fiu, pe Hae-U, care avea doar 7 ani la moartea lui Daemusin. Pana la urma continuitatea dinastiei lui Jumong a fost asigurata tot de Yuri, daca nu-l punem la socoteala pe regele proaspetei Baekje, Onjo - pe care in "Jumong" l-am vazut ca fiu al lui Woo-Tae cu Sosuno, dar pe care logica mi-l impune ca fiu real al lui Jumong. De ce zic asta? 1. Onjo, mezinul, l-a executat pe Biryu mai tarziu, dupa o lupta pentru putere si teritorii in sudul unit de Sosuno dupa plecarea din Goguryeo; 2. Baekje intotdeauna s-a reclamat ca urmasa a Buyeo si sora dreapta cu Goguryeo, fara ca Goguryeo sa nege vreodata vehement si cu argumente aceasta pretentie a Baekje, care a dus la razboaie si hartuieli dese intre cele doua regate, dar si la aliante firesti. Ca pe amandoua le-a inghitit Shilla in alianta cu chinezii Tang si sub comanda generalului Kim Yushin, asta doar intareste parerea mea. Putem vorbi la nesfarsit despre asta, dar inchei aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga gabi, am sa-ti intorc complimentul si sa-ti spun ca ai scris un frumos comentariu, pe sufletul meu. In ce priveste tactica de atac a regelui Dae Soo, sa nun uitam ca eol a obtinut o victorie zdrobitoare impotriva lui Mu Hyool datorata surprizei carelor de lupta si nu s-a asteptat deloc ca el sa gaseasca o cale de de le face inutilizabile, de aceea caii nu aveau nevoie de armuri, care le-ar fi ingreunat deplasarea. Iar avansarea, dupa cum spune Xenofon, se facea cu distante mari intre care, ca sa nu se impiedece intre ele.
    In ce priveste pozele, am dat un search pe Kingdom....images si am ales ce mi s-a parut mai in legatura cu bataliile lui Mu Hyool.
    Cat despre Baekje, e interesant ca am gasit undeva, intr-un articol f serios despre confucianism ca aceasta doctrina ar fi fost introdusa in Japonia de catre refugiatii din Baekje dupa cucerirea acesteia de catre Silla, si asta o spune un profesor japonez.

    RăspundețiȘtergere