sâmbătă, 27 august 2011

Leapsha cu poza 122--Tuberoze

De cand o avem pe mamita la noi din cand in cand ii pun pe masuta de langa pat buchete de flori. Cand am mers la Ciochina i-am cules flori din gradina ca sa ii mai treaca dorul, altadata i-am adus nuferi, lotusi (care au refuzat sa infloresca, spre mahnirea mea), a primit de ziua ei Gerbera de la fiica mai mare a mea (nu m-a uitat nici pe mine) iar zilele acestea mergand in piata am cumparat de la o tiganca trei tije din florile atat de parfumate de tuberoze. Stiu ca tuberozele au un parfum puternic, patrunzator, si ca trei fire te pot scoate afara din casa cu mireasma lor, dar erau atat de frumoase! Noaptea le-am scos din dormitor, ca sa nu o doara capul.

Nu mica mi-a fost mirarea cand am citit in Wikipedia ca tuberoza e o planta care are parfum numai noaptea. Sau cel putin asa rezulta din numele popular de "Mireasma noptii" dat in India, China sau Indonezia. O fi la ei mireasma noptii dar la noi sigur miroase f puternic si ziua. Documentandu-ma despre cum se creste am aflat ca face parte ba din familia Agavelor, ba a crinilor (Amarillas), ca are numele stiintific Polianthes tuberosa care nume vine de la radacina in forma de tubercul si ca in Taiwan e la moda sa se consume acesta planta, probabil ca tuberculii, nu florile.

Se foloseste, normal, in industria parfumurilor (unul dintre cele mai scumpe parfumuri, pt ca metoda de extractie e dificila), dar si ca ghirlande folosite mai ales in India la diverse ritualuri. Se spune ca ar avea proprietati afrodisiace si ca tinerele indiene necasatorite nu au voie sa le miroasa. Este de asemenea cunoscuta actiunea ei vindecatoare fiind folosita ca anti-spasmodic si anti inflamator. In Ayurveda se foloseste pt ca stimuleaza seninatatea, creativitatea si puterile psihice (n-am observat niciuna din actiunile amintite mai inainte asupra mea, poate nu am mirosit destul florile).

Tuberoza este originara din Mexic, totusi nu se cunoaste nici o varietate salbatica a ei. Aztecii o numeau omixochitl (floare de oase) din cauza aspectului florilor. Bulbii de tuberoza au fost exportati intai in Philippines si apoi in  Indieiile de Est. In 1594, Simon de Tovar,un doctor din Sevilla a reusit sa obtina planta, care a ajuns apoi in Franta and Italia (Morris 1984, 231). Si asa inceput cultivarea faimoasei Grasse tuberose. In alta sursa se spune ca a durat un timp pana a ajuns sa fie cultivata pe scara mai larga si ca gradinarii au pastrat secretul cultivarii ei timp de secole. In timp ce se mai cultiva tuberoze in  Grasse, majoritatea tuberozelor se produce in Maroc, India, China,  Comores Islands, Hawaii, si South Africa si dupa unele surse, si in Egipt, dar principalul exportator ar fi India..

Nu mai stiu cine mi-a spus ca tuberozele au nevoie de 3 sau chiar 7 ani ca sa infloreasca, posibil ca o florareasa, vrand sa justifice pretul ridicat al florii. In literatura de pe net  vanzatorii de bulbi sustin ca dupa plantarea bulbilor intr-un sol bine drenat (sa nu balteasca nici un pic) si la lumina planta infloreste dupa 90-120 de zile. Este o planta anuala (?) dar bulbii pot fi replantati (in zonele cu ingheturi) pt a inflori in anul urmator. Se inmulteste prin bulbili care se formeaza langa bulbul mama si care infloresc in anul urmator. 


Tuberozele pe care le-am vazut in comert dealungul anilor au fost de culoare alba, rar avand o nuanta rozalie, dar numai cand sunt boboci. Exista insa si tuberoze colorate, oraj, lila, roz, rosii, am "cules" un "buchet" de pe net.


Totusi, florile "culese" de mine din piata sunt de culoare alba.
















8 comentarii:

  1. Buna ziua, va citesc de mult timp din umbra si mereu ma intrebam unde este casa mamitei in jud.Ialomita. Coincidenta este ca bunicul meu era din Ciochina dar s-a casatorit cu bunica mea care era din Borduselu si si-au construit casa lor in Borduselu. Acolo in Borduselu ne-am petrecut toate vacantele si acolo am crescut eu si sora mea pana la varsta de 7 ani.Anii au trecut si bunicii numai sunt in viata de 8 ani.Casa este a parintilor mei acum, nu locuieste nimeni acolo. Va doresc tot binele din lume. Stefania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stefania, ma bucur ca te-ai hotarat sa scri. S-ar putea ca mamita sa il cunoasca pe bunicul tau, poate chiar si restul familiei, doar nu sunt asa multi locuitori in Borduselu. Mai avem ceva rude inca in Borduselu (dupa cum poate sti chiar primarul e de acolo). Din pacate fenomenul caselor in care nu mai locuieste nimeni e din ce in ce mai extins, si la noi pe strada sunt cateva.
    Te rog sa mergi la formularul din stanga unde scrie CONTACT ME si sa-mi trimiti un email, daca vrei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Din tuberoze a fost buchetul meu de mireasa, deci ele imi amintesc de acea zi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca iti amintesti cu drag. Am o curiozitate: cine le-a ales? Avand in vedere ca sunt afrodisiace...:))

    Nu cred ca e multa lume care sa stie asta...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur sa stiu ca va plac Polianthes Tuberosa (Tuberozele). Eu am o mica cultura (aprox. 50.000 buc.) si sunt tare fericit in ambianta acestora ! Daca doriti, va pot spune multe despre acestea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sever, multumesc pt vizita. Ai o pagina f frumoasa si interesanta, imi place ca si tu apreciezi Albizia julibrissin. Iar tuberoza creata de tine arata f frumos. Iti doresc mult succes si... sa castigi multi bani din aceasta pasiune. Sunt curioasa cum ai ajuns la blogul meu, banuiesc ca printr-un motor de cautare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma intereseaza tuberose colorate 0722660287 daca aveti adrian

    RăspundețiȘtergere
  8. Îmi pare rău, Adrian, dar eu nu cultiv tuberoze...Le cumpăr din când în când pentru că îmi ploace foarte mult parfumul lor...

    RăspundețiȘtergere