marți, 19 aprilie 2011

Legume gratinate

Mie imi plac tare mult dovleceii. Si cum avem importul f dezvoltat iar leul s-a intarit ca o...nu continui, era vorba de Viagra in text, dar sunt o doamna, wtf, nici nu costa prea mult dovleceii. Mai mult costa loboda rosie, cateva fire la un leu, pe o singura taraba, in toata piata. Cre'ca daca era de import costa mai putin.

Deci am cumparat de la Cora vreo 8 dovlecei mici, cei mai mici pe care i-am gasit, vreo 3 morcovi potriviti, am avut noroc, erau din aceea cu varful rotunjit, carote parca le zice, sunt mai gustosi si parca mai dulci decat ceilalti, am insfacat si o caserola de juma de kil de ciuperci (ca mi-a fost lene sa scotocesc prin vraful de ciuperci vrac) si ajunsa acasa am luat cutitul care taie legumele artistic (in loc sa fie neteda sectiunea e valuri-valuri) am spalat dovlecii si i-am taiat nu prea grosi, dar nici subtiri si i-am mangaiat tandru cu putina sare pe fiecare feliuta, pe urma i-am pus la scurs intr-o sita tip castron de inox care mi-e tare draga pt ca se spala usor. 

In timpul asta am inspectat ceapa pe care o tin pe balcon si am constatat ca a inceput sa-i dea coltul cel verde. Nu-i nimic, mi-am spus, o sa fie o mancare de primavara. Am tocat-o solzisori si am presarat-o cat mai uniform pe hartia de copt cu care am tapetat tava. Smecheria asta cu hartia de copt am deprins-o in Cork, am vazut ca am mult mai putin de lucru cu spalatul tavii iar legumele nu se lipesc deloc de hartie. 

Am mai taiat tot solzisori niste usturoi de cel chinezesc (doar-doar mi s-or face ochii oblici, ca tot se mira Suzeta cat de tare ma pasioneaza tot ce tine de asiatici) cu coaja rosietica, l-am aruncat peste ceapa si am stropit (drizlle-drizlle imi ziceam in gand) cu niste ulei de masline de ala ieftin, pomace, ii zice, sau sansa, pt ca mi s-a terminat uleiul am constatat ca la unii leul e tot slabut, pt ca 1 litru costa intre 11 (cat am dat eu pe Defne la sticla de plastic) si 18lei, apoi am presarat piper si boia dulce de ardei (doar nu boia de boit fatza, nu-i asa?)

Apoi am spalat champinioanele (unii zic ca nu se spala, ca se imbiba cu apa, de-aia eu caut ciuperci care au lamelele acoperite cu pielita, nu libere, pt ca lamelele sunt cele care sorb apa cand le speli) si le-am feliat, de data asta cu acel cutit normal cu care am taiat si ceapa. peste vreo jumatate de ora am spalat bine dovleceii cu jet de apa (am spus ca eu nu curat coaja?, de aceea caut dovlecei mici-mici si cat mai subtiri, am avut si la murat, mmmm) si i-am pus si pe ei in tava intr-un strat cat mai uniform but first (e un banc la originea acestei expresii, cica unul ii dadea instructiuni colegului sa dezamorseze o bomba si-i zicea "cut the red wire, but first...."), si de data asta nu e cazul de bum-bum, am curatat si taiat morcovii in felii destul de subtiri si am repetat operatia cu uleiul de masline, piperul si boiaua, e importanta ordinea pt ca morcovii sunt mai densi, au mai putina apa in compozitie si au nevoie de lichid sa fiarba, lichidul provine de la dovlecei si ciuperci.

Deci peste morcovi am pus dovleceii, ulei pipier, boia, apoi ciupercile, ulei, piper, boia si tocmai cand v-ati plictisit de vorbaria mea fara rost am acoperit tava cu folie de aluminiu si am bagat-o la cuptor la foc potrivit. A durat cam o ora, ca am vrut sa se patrunda bine legumele si apoi am savurat-o pe indelete. Noua ne-a placut.

2 comentarii:

  1. Multumesc de reteta. o s-o pun si eu in aplicare, mai ales c-ai "stropit-o: cu mult umor.
    Astept si alte experiente.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ar placea sa stiu ca a avut acelasi succes si la ai tai.

    RăspundețiȘtergere