joi, 28 aprilie 2011

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2011--Baieti-Programul scurt

Ca si la europene transmisiile televizate au inceput cu programul scurt-baieti. TVR2 a planificat sa inceapa la 15;30, la 15;15 deja evoluase Brian Joubert. Mai bine ca nu l-am vazut ca poate iar ma enervam ca a gresit. Nu mai stiu cine a comentat ca s-a cerut ca sa se noteze mult mai mult un cvadruplu reusit pt ca a fost strigator la cer, zic eu, ca Ivan Lysacek l-a devansat pe Pliushcenko, desi nu a fost in stare sa faca nici un cvadruplu singur, dar inca in combinatie.

Am inteles ca Brian a incercat sa sara un cvadruplu si, dupa obiceiul deja binecunoscut, nu a mai fost in stare sa se adune si sa faca o alta combinatie in timpul programului (se pare ca nu are destula suplete in gandire in timpul evolutiei pe gheata). Kevin Van der Perren a reusit sa-si adapteze programul astfel incat sa nu piarda prea mult dupa ce a cazut la cvadruplu, dar nu i-a folosit prea mult, pt ca a iesit in final pe locul 15 in timp ce Brian Joubert a ajuns pe 9.  Asta pt ca KVDP a dat semne evidente de oboseala spre sfarsitul programului. 

In schimb Tomas Verner, care si el a cazut la incercarea de a face cvadruplu a reusit sa-l devanseze pe BJ tocmai pt ca facut o combinatie de triplu Lutz- triplu Touloupe, e drept ca a avut o usoare ezitare la aterizare. Totusi TV si-a aratat din nou calitatile de showman, la fel ca si Samuel Contesti. Din pacate SC a avut o ratare de zile mari, programul lui excelent ca interpretare artistica a pacatuit mult in ce privesate calitatea tehnica. Asa se face ca s-a clasat abia pe locul 18. 

Pe Javier Fernadez nu l-am vazut live, a fost inregistrat insa astfel incat i-am putut admira si lui showul dat cu "Nu, Zaiats, Pagadi!" dovedind ca e unul din cei mai  simpatici patinatori ai continentului nostru. Alina Alexoi si Marius Negrea au comentat ca anul trecut a fost penalizat pt ca a acoperit o suprafata mai mare de ghata decat ii era permis, desi asa era programul, n-am inteles f bine despre ce era vorba. Din  pacate pe Florent Amodio nu l-am vazut decat f fugitiv, multa vreme el a condus in clasamentul intermediar, pana au venit adevaratii "grei" despre care voi vorbi un pic mai tarziu. 

Cand a cazut Adrien Schultheiss Marius Negrea a comentat ca lui nu-i place noul sistem de notare (daca imi amintesc bine lui Cornel Gheorghe ii place) pt ca penalizeaza cazatura de doua ori, odata se scade un punct pt contactul cu gheata si se mai scade pt ca nu s-a executat bine elementul. De altfel suedezul a ajuns sa fie primul de pe lista celor care nu s-au calificat pt finala. Din pacate Zoli Kelemen al nostru n-a participat deloc la campionat din cauza unor probleme cu rinichii iar Simona Mariuta a iesit pe locul 14 in calificari intr-o grupa in care linia s-a tras dupa locul 12.

Desi s-a clasat abia pe locul 7 Michal Brezina nu s-a dezmintit si mi-a placut f mult cum a evoluat. Sariturile lui au fost sigure si elegante, pasii, ceva mai neobisnuiti, in serpentina, au asigurat frumusetea executiei programului. Alina Alexoi a reamintit ce varza a fost programul lui lung de la europene. Pesemne cei dinaintea lui au avut programe mai bine cotate. pe Florent Amodio, cum spun, nu l-am vazut, in schimb scumpetea de Takahiko Kozuka mi-a placut f mult, desi pirueta in cumpana mi s-a parut cam lenta, a fost o bucurie sa-l pot revedea. In timp ce astepta notele comentatorii nostri au reamintit spectatorilor ca s-a luat hotararea sa nu se mai tina CM in Tokio, desi nici una din dotarile necesare nu fusese afectata de cutremur iar unii dintre concurenti deja ajunsesera in oras, pt ca exista nevoia de economie de curent. Apoi s-a pus problema protejarii sportivilor de eventualele contaminari radioactive.

E de admirat viteza cu care Rusia a organizat in timp atat de scurt campionatul, s-au implicat in asta cei mai inalti oameni de stat si se pare ca au reusit sa ridice interdictia lui Pliushcenko de a mai participa in competitii, interdictie din cauza faptului ca a sarit peste CM dupa ce a participat la Olimpiada, aducand drept scuza probleme medicale. Mai mult, intr-un forum se scrie ca Pliushcenko l-a iertat pe Ottavio Cincuanta pt ca i s-a interzis sa mai participe la competitii iar OC l-a iertat pe EP pt ca nu a participat la CM 2010.

Dupa cum ati observat am vorbit pana acum despre cei care ne reprezinta "pe paln local", adica despre europeni. Onoarea lor a fost salvata de noua speranta rusa, modelata tot de Mischin, multi comparandu-l pe sportiv cu "tarul" ghetii, EP. La cei 17 ani ai sai Artur Gacinschi a reusit o combinatie de cvadrupla cu tripla, triplul Axel a fost f bine executat, ce mai, tot programul a fost de calitate. Totusi locul 3 intermediar l-a nemultumit, baiatul pare f ambitios, imi amintesc ca nici pe EP nu-l dadea smerenia afara din casa, si el isi cunostea valoarea si avea ambitia de a-i fi recunoscuta. Poate de aceea la "Kings on Ice" pe care l-am vazut anul trecut la noi (multumesc Diana pt bilet, a fost cel mai frumos cadou de ziua mea) Stephane Lambiel a fost intampinat de public cu ceva mai multa caldura si simpatie.

Ei, si acum sa ne imaginam ca suntem canadieni, ca uitam cu cata emfaza declara nu de mult Patrick Chan ca cvadruplele nu sunt importante in patinajul artistic si ca ce conteaza este interpretarea artistica si sa admitem ca la doborarea recordului mondial de notare la un program scurt, record detinut pana acum de EP a contriibuit in mare parte si reusita combinatiei de cvadruplu-triplu Touloupe de la inceputul programului. Diferenta fata de AG si ceilalti urmaritori a facut-o restul programului, usurinta cu care a sarit, eleganta cu care a alunecat pe gheata, faptul ca parea ca cele mai dificile elmente sunt pt el doar floare la ureche. 

In ce priveste notele i-am inteles f bine pe AA si MN ca au vazut 91,02 in loc de 93,02 fiind apoi nevoiti sa-si ceara scuze pt greseala, pt ca si eu tot asa vazusem.  Campionul en-titre Daisuke Takahashi, s-a clasat abia pe locul 3 pt ca el nu a incercat macar cvadrupla, s-a multumit cu 4 triple f bine executate, doua in combinatii. E adevarat ca si-a imbunatatit mult partea artistica dar compatriotul sau, Nobunari Oda, a avut mai mult curaj si astfel acum se afla pe locul 2. Din pacate NO a facut o greseala tocmai la pasi (pe langa rasturnarea de la cvadrupla, pe care a compensat-o rapid prin regandirea programului si efectuarea unei combinatii de triple ceva mai tarziu) si astfel diferenta dintre el si PC e f mare. Voi copia mai jos tabelul cu rezultate publicat de ISU.

 
Result
 
FPl.NameNationPointsSPFS
1Patrick CHAN

CAN
93.021
2Nobunari ODA

JPN
81.812
3Daisuke TAKAHASHI

JPN
80.253
4Artur GACHINSKI

RUS
78.344
5Florent AMODIO

FRA
77.645
6Takahiko KOZUKA

JPN
77.626
7Michal BREZINA

CZE
77.507
8Tomas VERNER

CZE
75.948
9Brian JOUBERT

FRA
71.299
10Denis TEN

KAZ
71.0010
11Richard DORNBUSH

USA
70.5411
12Ryan BRADLEY

USA
70.4512
13Ross MINER

USA
70.4013
14Javier FERNANDEZ

ESP
69.1614
15Kevin VAN DER PERREN

BEL
68.3415
16Peter LIEBERS

GER
67.7316
17Anton KOVALEVSKI

UKR
65.1617
18Samuel CONTESTI

ITA
64.5918
19Kevin REYNOLDS

CAN
64.3619
20Nan SONG

CHN
63.7820
21Joey RUSSELL

CAN
61.6921
22Jorik HENDRICKX

BEL
60.7422
23Paolo BACCHINI

ITA
58.9623
24Kim LUCINE

MON
58.8124
25Adrian SCHULTHEISS

SWE
FNR25
26Viktor PFEIFER

AUT
FNR26
27Min-Seok KIM

KOR
FNR27
28Alexander MAJOROV

SWE
FNR28
29Maxim SHIPOV

ISR
FNR29
30Misha GE

UZB
FNR30

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu