sâmbătă, 5 martie 2011

Jumong--Costume

Ieri voiam sa scriu din nou ce lectii ne dau scenaristele (asa am inteles eu, ca in Coreea scenariile sunt scrise de femei) in ce priveste luptele pt putere si cat rau fac ele pt coeziunea unei natii dar am renuntat cand am vazut opulenta costumelor celor doi miri, Jumong si So Seo-No.

O asemenea opulenta nu am mai vazut de cand am urmarit la bulgari serialul chinezesc dedicat vietii ultimului lor imparat. Fiind un serial care a durat mai multe ore (se pare ca a avut 28 de episoade) partea in care se descrie viata la curtea imperiala chineza a fost descrisa mai in amanunt decat in mult laudat film al lui Bertolucci, care a fost produs in 1987. Pt ca am vazut ambele productii cam in aceeasi perioada, intai pe cel american si apoi serialul chinezesc mi-a placut mult mai mult serialul in prima lui parte, partea II-a, cand Imparatul s-a refugiat in Manciuria si a cazut sub influienta japoneza fiind realizat in cu totul alta nota, mult mai propagandistica iar mijloacele artistice au urmat acesta directie, tonurile fiind mult mai intunecate decat in prima parte, actorul care il interpreta pe imparat era de-adreptul urat la fata, iar costumele, de data asta moderne, erau terne.

Din pacate online am gasit numai filmul lui Bertolucci, serialul chinezesc fiind doar oferit spre vanzare si numai in dialectul mandarin.  Am gasit si un articol interesant, in engleza, pt cei care doresc sa afle mai multe despre viata acestui imparat care a fost supus de regimul comunist unui proces de reeducare si si-a sfarsit viata ca gradinar, filmul lui Bertolucci fiind bazat pe autobiografia lui Pu Yi.

Inca din primele episoade ale serialului Jumong am remarcat cat de frumoase sunt rochiile purtate Youhwa sau So seo-No, de ex. Apoi am remarcat ca celor trei printi (ca in povestile celebre, numarul magic trei tot apare, trei printi de Buyeo, tot trei printi de Goguryeo, trei obiecte magice ale vechiului Joseon, etc) li s-au repartizat costume de anumite culori pt a fi usor diferentiati Astfel Dae Soh are costume de culoare albastra, Young Po de culoare verde iar Jumong maro cu nuante rosietice. Regii au costume rosii cu auriu, influienta si simbolistica chineza manifestandu-se din plin.

Mi-au placut mult si uniformele militare, care amintesc vag de costumele de samurai japoneze pe care le-am vazut la Antipa, care costume fac parte din cu totul alta epoca, desigur. Mai ales presupusele uniforme ale batalionului blindat sunt f elaborate. Am gasit pe un blog mai multe schite de costume, am sa pun si poze din alte surse ca sa pun in evidenta si podoabele, nu doar costumele. La sfarsit am sa pun si poza lui Yu Ri copil, pt ca mi se pare unul din cei mai dulci copii pe care i-am vazut pe micul ecran, dar nu inainte de a sublinia ingeniozitatea cu care ne-a fost prezentat in recentul episod Yu Ri adolescent folosind un costum si o alura f asemanatoare cu a lui Jumong tanar. 

Am citit un interviu dat   de Song Il Gook (publicat in Korean Tv Magazine) in care, intre altele, acesta povesteste cat de dificil a fost pt el sa interpreteze rolul lui Jumong tanar pt ca el purta deja mustata si a trebuit sa o epileze, deasemenea a fost ciudat ca Oh Yeon Su, care a jucat rolul lui Yuhwa, mama lui Jumong, e in realitate de aceeasi varsta cu SIG. De altfel artistul este si un sportiv f bun, era deja familiarizat cu trasul cu arcul (Jumong inseamna "cineva expert in tragerea cu arcul") dar este pasionat si de fotografii. Pt cele care suspina dupa el trebuie sa spun ca s-a casatorit de curand cu aleasa inimii lui, pe care se straduieste sa o tina departe de ochii curiosilor.























Si tot cautand costume din Jumong am dat peste o postare dintr-un blog, My Korean Boyfriend intitulata "If We were to Get Married" care m-a facut sa rad cu lacrimi. Ca sa intelegeti macar un pic de ce, iata ce costume, inspirate din serialul Jumong, ii propune filipineza Yeoja Chingu prietenului ei corean Je Je Kim
 Si sa stiti ca n-am uitat de "cel mai dulce copil" ca sa ma autocitez:

5 comentarii:

  1. Desi nu urmaresc acest film, mi-au placut costumele.
    Poate-mi voi schimba optiunea...

    RăspundețiȘtergere
  2. @ retete-ina
    daca te intereseaza mi-am atins scopul :)
    @disa
    pt jumong e cam tarziu, desi are 81 de episoade se apropie vertiginos de final. Dar sud-coreenii au multe seriale istorice, toate facute cu profesionalism si folosind costume interesante. Poate TVR-ul se mai scarpina prin buzunare si gaseste bani pt alte seriale.
    Mie imi plac si cele contemporane, acum urmaresc unul care-mi place pt ca nu da privitorului totul mura-n gura, poate de aceea nici n-a prea avut mare succes. Se cheama Ireland.
    Iar la National ma uit din an in paste la "Culoarea fericirii" si am senzatia ca ma uit la "Tanar si Nelinistit", serialul e lung si nu e nici o nenorocire daca mai pierd unele episoade, nu se rupe firul de tot.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ retete-ina
    Pt ca nu pot comenta pe blogurile care spun "Selectati profilu" (indiferent de optiunea mea comentariul nu se publica si pace) o sa-ti spun ca m-am uitat la reproducerile tale si mi-au placut. Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Viorica, ziceam ca-mi schimb tipul de film. Deocamdata sunt ancorata in filmele turcesti.
    Mi s-a intamplat si mie sa nu pot scrie comentarii la unele bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai iti urez succes. Pe mine a inceput sotul sa ma intrebe daca n-am observat ca ochii mei au devenit oblici :))
    La turci nu e cazul...

    RăspundețiȘtergere