vineri, 28 ianuarie 2011

Campionatul European de Patinaj Artistic 2011--Baieti--Programul scurt

Dupa cum deja am mai spus anul acesta s-au produs o serie de schimbari in regulamentul ISU. Astfel nu se mai tin probele de calificari in urma carora toti cei inscrisi in concurs participau la programul scurt ci 18 locuri sunt la dispozitia patinatorilor care au participat la concursuri aprobate de ISU (Pliushcenko de ex, este suspendat din concursurile de amatori, neavand voie sa participe deoarece a lipsit de la Campionatul Mondial de anul trecut pretextand o imbolnavire dar participand in schimb la un spectacol --?--neaprobat de ISU, suparandu-i astfel rau pe oficialii respectivei institutii) iar 10 sunt ocupate in urma unui soi de concurs de calificare.

La acest concurs si-a castigat dreptul de a participa la CE si reprentantul nostru, Zoltan Kelemen, intrecandu-i pe alti patinatori care provin din tari cu mai multa traditie si mai multe mijloace materiale in acest domeniu. 

Nu numai datorita faptului ca Zoli al nostru a in grupa a doua m-am bucurat ca Eurosport a transmis tot programul scurt al baietilor ci si pt ca de ani de zile am urmarit, de cate ori a fost posibil, si pe cei aflati mai la coada clasamentului, bucurandu-ma odata cu ei daca le reuseau unele elemente si intristandu-ma atunci cand ratau altele. 

Spre deosebire de alti ani patinatorii au fost mai precauti si numai patru dintre ei au incercat sa faca o saritura cvadrupla, unul din ei, Adrian SCHULTHEISS  cazand la aterizare.Ceilalti s-au multumit sa execute cu mai mult sau mai putin succes, dificilul triplu Axel. Printre cei care au reusit se numara si Zoli al nostru.  Dealungul timpului am avut impresia ca unii dintre cei care sunt mai incepatori in ale concursurilor promit sa avanseze in anii urmatori, uneori aceste previziuni sau implinit,, de multe ori insa nu. Am incercat si anul acesta sa remarc unele promisiuni, cred ca ar putea fi belgianul Jorik HENDRICKX  , patinatorul de origine franceza care, nemaiavand loc pe podium in tara lui s-a decis sa concureze pt Monaco, Kim LUCINE. precum si elvetianul Laurent ALVAREZ  care mi s-a parut talentat si inteligent prin modul cum si-a organizat programul, daca a vazut ca dupa ce a executat bine o tripla nu mai poate face combinatie cu a doua saritura  a lasat-o pe prima sa fie independenta si a executat o combinatie de triple mai tarziu.

Desi a intrat in concurs al patrulea belgianul JH s-a mentinut multa vreme in fruntea clasamentului. Inca inainte de a se afisa notele obtinute am fost incantata de interpretarea lui,, ca si de modul cum a sarit, dovedind ca are talent. Mi-a placut f mult una din piruete, de altfel am remarcat ca toti patinatorii prezenti in concurs au avut interpretari artistice reusite si piruete care mai de care mai interesante. De altfel unora chiar piruetele le-au mai ridicat notele atunci cand nu au executat prea bine sariturile, semn ca patinajul devine din ce in ce mai artistic.
Nici KL nu a intrat f devreme in concurs, a fost al opulea, inainte de ZK. A ales ca muzica Fantoma de la Opera a lui Andrew LLoyd Webber, cel mai longeviv muzical de pe Broadway, zice Yvonne Ghita (care a comentat impreuna cu Florin Gafencu) si mi-a placut manusa lui, care avea pictata o masca pe ea, el folosindu-se de acest truc tinand mana in dreptul fetei ca sa sublinieze si mai bine mesajul muzicii. Mi-a placut si germanul Peter LIEBERS, promite sa aiba bune rezultate pe viitor.

Si Zoli a avut o interpretare buna a muzicii, Dralion (Cirque du Soleil), a executat destul de bine sariturile, pacat ca i-a reusit doar un dublu Flip in loc de triplu, dar important e ca i-a iesit triplul Axel. E cu atat mai meritoriu cu cat stim ca el participa pe baza de semnatura, avand un ochi de sticla, invingand astfel reticentele unora care nu voiau sa-l lase sa patineze la concursuri de acest nivel. Deasemenea e important faptul ca intr-un sport atat de cosmopolit, in care de multe ori sportivii reprezinta alt stat decat cel cu a carui cetatenie s-au nascut (cum de obtin atat de repede cetatenie e alta poveste) ZK are atat antrenorul, Cornel Gheorghe, cat si coregraful, Sorina Mladin tot romani iar el se antreneaza in Romania, la Miercurea Ciuc si la Bucuresti. Pe patinoarul cel nou, scump, si modern din Brasov cica ar fi avut loc nu stiu ce concurs important de juniori. 

A mai fost prezent in concurs si alt roman, Gheorghe Chiper, ca antrenor al elvetianului Moris PFEIFHOFER, din pacate acesta nu a intrat in finala. Am aflat ca se dau si premii in bani, nu asa de mari ca la fotbal (patinatorii nici nu apar atat de mult in ochii publicului precum fotbalistii, desi costurile de pregatire sunt se pare mult mai mari) la individual 20 000$ pt locul I, 13 000$ pt locul doi, 8 000$ pt locul trei si (probabil pana la) locul opt 1 000$, la perechi 30 000, 19 500, 12 000$, cel mai mic fiind 1 500, nu mai stiu pt ce loc. In plus cica se dau medalii si pt programul scurt, cred ca nu cu fastul de la lung. 

Cu mult interes a fost asteptata penultima grupa, in care se aflau "greii"; francezul Brian JOUBERT ,
suedezul Kristoffer BERNTSSON , spaniolul  Javier FERNANDEZ ,belgianul (dragul) Kevin VAN DER PERREN , cehul Tomas VERNER , si ultimul dar nu cel din urma, rusul Artur GACHINSKI 

Inca de cand a aparut in culise mie Brian mi s-a parut ca e cam tensionat, avea figura aceea de la Olimpiada, cand nu parea a fi in apele lui. Nu mi s-a parut mai sigur pe el nici cand a intrat pe gheata. Inceputul a fost f bun, cu o combinatie de cvadruplu si dublu Touloupe, triplul Axel a fost si el bine executat dar sperantele lui la o medalie s-au spulberat cand a cazut la aterizarea ultimei sarituri. Degeaba a incercat sa compenseze cu interpretarea caracteristica lui a secventei de pasi muzica din Once upon a time in Mexico si prin piruete pt ca zarurile deja fusesera aruncate. M-am gandit atunci ca cel care ar putea sa devina campion ar fi Samuel CONTESTI, cel care a ales sa reprezinte Italia dupa ce a intrat in conflict cu federatia franceza care l-a tinut doi ani pe tusa,  mai ales ca KB a cazut la triplu Axel, iar JF a reusit sa cada artistic de doua ori la secventa de pasi, incat te puteai intreba daca asa e programul, a fost atat de comic incat la sfarsit a ras si el de prostia pe care a facut-o. 

KVP si-a aratat clasa lui de mare saritor, debutand cu o combinatie cvadruplu-triplu Touloupe, si celelalte sarituri (una fiind triplu Axel, wow) le-a facut de asemenea perfect, a interpretat f bine muzica, Arta razboiului, care i s-a potrivit f bine, ce mai, SC nu mai avea sanse, dupa parerea mea. TV a reusit si el sa cada la triplu Axel, deci drumul lui KVP spre medalie era neted. 

Da, dar nu-l vazusem inca pe AG, rusul de numai 17 ani, talentat ca toti rusii dar si bine pregatit din pdv tehnic, se citea pe fata lui ambitia. A reusit si el  o combinatioe cvadruplu-triplu Touloupe, precum si celelalte sarituri (ca si KVP una fiind wow, triplu Axel) dar avand in plus pe el marca Mishin, interpretand minunat selectiunea din muzica scrisa de Pink Floyd. Normal ca a avut note mai mari. 

Urma ultima grupa deschisa de preferatul meu, frumosul blond ceh Michal BREZINA, candidatul la aur (dupa parerea mea) italianul Samuel CONTESTI, ucraineanul Anton KOVALEVSKI , francezul Alban PREAUBERT , compatriotul sau de origine braziliana Florent AMODIO  si suedezul Adrian SCHULTHEISS .

Desi nu s-a aventurat sa faca un cvadruplu frumosul MB mi-a produs mare bucurie prin felul in care a sarit, cu siguranta caracteristica, precum si prin interpretarea artistica a unei muzici interpretate de tobe japoneze, trecand in acel moment pe locul 1. YG spunea ca a ales aceste tobe pt ca se pregateste pt mondialele din Japonia. De altfel mi s-a parut azi ca vorbeste cam mult si nu odata in plus, dar macar nu s-a apucat sa povestesca filmele a caror muzica a fost aleasa de patinatori, cum a facut anul trecut Alina Alexoi. 

Samuel Contesti a avut acea interpretare artistica de mare exceptie pe care o asteptam de la el, dupa parerea mea a fost cel mai bun program artistic, muzica fiind Hungarian March by Hector Berlioz
La Gazza Ladra (The Thieving Magpie) by Gioacchino Rossini 1812 Ouverture by Petr I. Tchaikovski
, dar a avut o ezitare la aterizarea de la tripla doua din combinatie. O fi avut el si alte ezitari pe care nu le-am vazut eu dar le-a vazut juriul care i-a dat note care m-au dezamagit, pt ca l-au trimis pe moment pe locul 5.

Programul lui AK a fost o catastrofa, mie mi s-a parut ca nu a fost nici macar la nivelul lui ZK, juriul l-a plasat ceva mai sus, pe 16 in acel moment, deci 19 in final, Zoli find pe 23. AP a inceput in forta cu o combinatie de triplu Flip-triplu Touloupe, a continuat cu un triplu Axel bun dar a cazut la a treia saritura, ajungand pe moment pe locul 9. 
Florent in schimb a dovedit ca folosind aceeasi muzica precum BJ, Once upon a time in Mexico, fara cvadruplu dar cu un program executat exceptional, in special secventa de pasi (care mi s-a parut mai buna decat a lui BJ inca inainte de a vedea notele) si urmand indicatiile celebrului Nicolai Morozov poate sa obtina cel mai bun punctaj din concurs. Suedezul AS a ajuns pe locul 15 dupa ce a ratat cvadrupla.

Clasamentul pana la locul 10:

1.Florent AMODIO 
2.Michal BREZINA
3.Artur GACHINSKI 
4.Kevin VAN DER PERREN
5.Tomas VERNER
6.Samuel CONTESTI,
7. Brian JOUBERT ,
8.Kristoffer BERNTSSON
9.Peter LIEBERS
10Alban PREAUBERT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu