Tot asa cum nimeni nu e profet in tara lui nici artistii romani se pare ca nu isi gasesc recunoasterea internationala in tara in care s-au nascut. Mi-au venit astea in minte cand am fost atrasa de un titlu cam ditirambic dintr-un ziar gratuit pe care mi-l aduce sotul meu pt ca are Sudoku (pe care rareori reusesc sa-l dezleg, gradul de dificultate e prea mare pt rabdarea mea) si pe care nu odata il depun direct la maculatura fara macar sa citesc titlurile articolelor. Ziarul se numeste Ring iar sotul meu il primeste la randul lui de la un coleg. Titlul este "Campionul Mondial al iluziei pictate, la Bucuresti".
Cum eu am facut o adevarata excursie pana la Mallul din Vitan ca sa vad iluziile optice ale lui Manfred Stader, iar pt mine campionul mondial la iluziei pictate ar putea fi, de ex, Octavio Ocampo, ca sa nu amintesc de Erih Grohe, John Pugh, Kurt Wenner, minunatul Vladimir Kush, Jacek Yerka, Julian Beever, Jim Warren, si mai sunt desigur si altii , nu numai ca am citit cu interes articolul, in care se spune, printre altele, ca Michael Lassel poate fi numit, fara exagerare, "kaiser al trompe l'oeil", dar am si dat repede un search pe Google.
Mi-a placut ce am gasit, picturile lui ML sunt f elaborate si incarcate de simboluri, sa tot stai in fata lor si sa incerci sa descifrezi tot ce a vrut sa spuna artistul, totusi "Kaizer al trompe l'oeil", tinand cont si de monumentalitatea lucrarilor sale poate fi numit, fara exagerare, Erh Grohe, dar ce sa ceri de la bietul Cristian Levant, e si el un ziarist acolo.
Primul loc unde am poposit pe net a fost European Art Gallery unde puteti citi un interesant articol scris de Radu Boroianu, pe care va invit sa-l cititi, deasemenea puteti vedea cateva din operele acestui artist care a trebuit sa mearga in Germania pt a-i fi apreciat talentul.
Dintr-un Anti-tabloid de Arta &Stil numit Modernism am aflat cateva date concrete despre expozitie si artist:
Artistul s-a nascut in 1948 in comuna Logig, judetul Mures, iar din 1986 locuieste si lucreaza in Germania.
Michael Lassel este singurul pictor roman care a expus la British Museum, Londra – expozitia Babylon – Myth and Reality / 2008 – 2009- si care a fost ales Societar al Salonului de Toamna de la Paris inca din 1992.
Radu Boroianu, Mihai Covaci si colaboratorii lor va invita sa participati la vernisajul expozitiei dedicate lui Michael Lassel din data de 2 decembrie 2010, ora 19.00, in Bulevardul Regina Maria nr. 18, sector 4, Bucuresti (la 100 de metri de Piata Unirii, in latura Dealul Patriarhiei).
Expozitia, ce cuprinde 33 de lucrari ale artistului, va putea fi vizitata incepand cu data de 3 decembrie 2010 pana in luna februarie 2011, de marti pana sambata intre orele 14.00 – 19.30.
Pictura lui Michael Lassel este prezenta in muzeele din Germania, Singapore,Tokio sau la Tate Gallery din Londra si in colectiile Saatchi, ale familiei Baur, Elvetia, ale companiei Texaco Oil, SUA, ale Ducilor de Beaufort sau ale descendentilor lui Bonaparte.
Sir Charles Saatchi declara ca pentru el Michael Lassel este cel mai important pictor trompe l’oeil-ist contemporan.
Tot din Ring, dar si din articolul D-lui Boroianu, am aflat ca Michael Lassel e numit in Germania al doilea Dali, si am sa pun mai jos un tablou care demonstreaza ca denumirea nu e lipsita de adevar, precum si ca este singurul pictor roman care a expus la British Museum, expozitia "Babylon-Mith and Reality" si ca este singurul pictor caruia i s-a furat o lucrare, cea numita "Aeon", la Grand Palais din Paris, in cadrul expozitiei Comparaisons.
Iata ce spune pictorul despre "Turnul Babel" al sau:
”Faptul ca am ales pantofi pentru prezentarea turnului are explicatia in amintirile din atelierul rural al tatalui meu care a fost cizmar. Asistand la discutiile sale cu clientii ce asteptau sa li se repare pantofii, am inceput sa fac legatura intre purtator si incaltamintea sa, intre acesta si povestea vietii sale. Fiecare dintre noi lasa urme in viata, ca amprenta unui pas in zapada proaspat asternuta.”
Tot RB spune despre un alt tablou al pictorului:
In 1996, Banca Centrala a Germaniei a utilizat tabloul ”Bancher in inalta societate” pentru seria ei de prelegeri la introducerea Euro ca noua moneda si despartirea de marea diversitate a bancnotelor europene.
Am remarcat ca in foarte multe din tablourile ale caror reproduceri se afla pe situl personal de unde am imprumutat si eu cateva, cartile, tomuri groase, sunt o prezenta constanta. Astfel "Arca" e incarcata de carti, dar "Intoarcerea Aventurierului" are altfel de carti, cartile de joc care simbolizezaza iluziile care l-au manat pe aventurier peste mari si tari.
Cartile nu lipsesc nici din "Piramida" sau "Panteon", nu mai vorbesc de "Chevalier des lettres" sau "Ruina".
Dar nici instrumentele muzicale nu sunt neglijate, cum se poate vedea intr-una din operele intitulate "Dom" sau din "Capriciu".
Interesanta mi s-a parut si "Marea Cupola" iar "Sfera" m-a cucerit cu arhitectura gotica atat de maiestrit redata.
Pictorului nu-i lipseste nici simtul umorului, lucru demonstrat cu prisosinta in "Soapopera".
In final am sa public si cateva poze de la vernisaj, cred, foto Lucian Munteanu.
mai expune insul?
RăspundețiȘtergerefffffff mishteaux!
Buna Viorica,
RăspundețiȘtergereScuza-ma ca te deranjez din nou!
Am observat ca nu prea ma ajuta link-ul cu titlul "Alte jocuri pentru copii".
Ai putea sa il modifici in "Jocuri Pentru Copii" sau "jocuri pentru copii" (pentru a fi diferit de celalalt din lista ta de link-uri)?
Te rog mult!
O zi buna!
Expozitia este inca deschisa.
RăspundețiȘtergereNu numai ca expune, dar si vinde. Adica European Art Gallery ne invita sa-i cumparam tablourile.
L-am modificat. Sper ca acum ajuta.
RăspundețiȘtergeretot timpul gasesc aici,ca intr-o carte veche fel si fel de "personaje" de care nu am auzit pana acum .Nici de M Lassel nu am auzit,dar,cu toate ca nu-mi plac lucrarile lui in mod special,imi face placere sa aflu,sa citesc.Mi-a placut mult articolul despre Daniel Ridgway Knight,picturile sale sunt atat de realiste si impresionante...A..si fetita aceea de cativa anisori...ma intrebam ei chiar ii place ceea ce face?Cum spunea in articol,cred ca daca am avea resursele necesare,toti am deveni vedete!
RăspundețiȘtergere@ Sara
RăspundețiȘtergereSi pentru mine aceste nume sunt noi.
Cred ca fetitei aceleia ii place ce face. Cunosti tu vreun copil caruia sa nu-i placa sa se murdareasca fara sa fie certat sau pedepsit? :))
Mai am cateva materiale de acest gen in stoc. Deocamdata ma uit la You're Beautiful si au fost scene la care am ras din toata inima.