vineri, 5 noiembrie 2010

Aelita Andre

Acum multi, multi ani in urma, am citit o tulburatoare poveste de dragoste scrisa de Alexei Tolstoi. Povestea se cheama Aelita iar eroina care a dat numele cartii e o martiana. Azi stim ca pe Marte nu sunt locuitori, cel putin nu umani (zic unii ca ar trai niscaiva bacterii) dar asta nu face ca povestea sa-si piarda interesul. Exista un site unde poate fi citit, in enmgleza, un rezumat ilustrat al acestei carti.

Tot Alexei Tolstoi este creditat cu ideea inventarii laserului, expusa in Hiperboloidul Inginerului Garin, desi dispozitivul creat de el nu seamana nici pe departe cu laserele moderne. Reamintesc ca prin 65-66, cand laserele erau inca in fasa, la Facultatea de Fizica a Universitatii, aflata pe atunci in incinta Universitatii, in corpul in care se afla Facultatea de Matematica, cei din grupa mea de studente --baietii aveau o grupa separata, din motive de stagiu militar efectuat partial in timpul studiilor-- au putut vedea cum un laser cu rubin a gaurit cu raza lui o foaie de hartie.

Nu stiu daca parintii micutei Aelita Andre, Nikka Kalashnikova si Michael Andre s-au inspirat din acest roman cand si-au numit astfel fetita, stiu insa ca ea a ajuns sa fie cunoscuta ca un copil prodigios, iesind din comun prin faptul ca picteaza niste tablouri abstracte care amintesc lumii de mult apreciatul pictor american Jason Pollock.

Eu personal apreciez mai putin arta abstracta, dar tablourile micutei au o vibratie aparte. Inainte de a vedea videoclipul care e numit minidocumentar pe situl dedicat Aelitei m-am minunat cum e posibil ca un copil atat de mic (fetita a inceput sa picteze la noua luni iar acum are trei ani) sa picteze asemenea tablouri. Apoi am inteles ca pt ea e o joaca, e o placere sa arunce cu vopsele pe fondul pus la dispozitie de parintii ei, sa adauge tot felul de lucruri "operelor" si ca ceea ce conteaza f mult este incurajarea din partea parintilor si libertatea pe care i-a acorda ei in a se juca asa cum crede de cuviinta cu vopsele, pensule, si tot ce vrea ea sa foloseasca pt a crea o pictura.

Deosebit este faptul ca mama ei a luat cateva opere si le-a dus la galería Brunswick Street, (Melbourne, Australia) unde au fost expuse in ceea ce avea sa devina prima ei expozitie. Ea a atras aprecierea unui critic de arta, Robert Nelson, si astfel a ajuns sa aiba deja 4 expozitii pana acum si a reusit sa vanda 32 de tablouri la preturi ce ating zeci de mii de dolari. A fost invitata in Hong Kong, a fost eroina unui interviu in celebra emisiune 60 de minute de la CBS, ce mai, e o adevarata celebritate.

N-au lipsit nici detractorii, care au pretins ca orice copil care ar fi avut conditiile ei ar fi putut crea "opere" la fel de valoroase, nici acuzatorii care au blamat parintii ca exploateaza copilul (aceleasi acuze i-au fost aduse si lui Pavel Stratan, Cleopatra lui e inscrisa pe o lista cu 10 copiii deosebiti-- prodigiosi--alaturi de aceasta micuta, de altfel eu am aflat despre AA dintr-un ppt descarcat de pe Slide World, dedicat celor cu abitilitati extraordinare --Unearhlty Abilities). Un interesant interviu despre cum raspund parintii la aceste acuzatii poate fi citit pe un site australian. Micuta Aelita e australianca avand radacini rusesti.



MIR Space Station in Cherry Blossoms

Butterfly Nebula number one

Alien

Australian Outback

Big Bang

Chinese New Year

Cosmic Leap

Eagle

Eagle Nebula

Escape from Cosmic Zoo

Fish and Oil Spill

Gold Inka

Horse (Loshad)

Malachite

Nemo

Ocean

Pigeon

Pup Nebula

Riverbed

Terrier

The Camel

Tornado

Toys

Tzaritza Swan
Marte

2 comentarii: