joi, 28 octombrie 2010

Bucataria vegana fara foc si beneficiile ei

Pt ca meteorologii ne tot ameninta ca va urma o iarna grea, cum n-a mai fost de o mie de ani (cel putin in Rusia, dar si la noi) iar pt majoritatea populatiei veniturile sunt asa cum sunt (fara vreo speranta de ameliorare, doar e criza mondial) am gasit si solutia de supravietuire, tot cu ajutorul celebrului copy/paste. Se va administra impreuna cu refrenul 

A mai trecut o iarna grea
Nu e nimic, vom astepta
Ca vine vara dupa ea

pt ca, nu-i asa, nu trebuie sa uitam ca suntem romani si ca la noi toate iernile sunt grele, indiferent de starea vremii.

Trebuie sa mai fac unele precizari si anume 
1. De mult prietena mea Dana incearca sa ma lamureasca de foloasele unei diete f asemanatoare (daca nu cumva e vorba chiar de asta)
2. Din serialele istorice coreene, in special Dae Jang Geum (Giuvaerul Palatului) si Hur Jun (Legendele Palatului) (dar chiar si din Bad Guy) am invatat ca mottoul "Mâncarea noastră să fie medicamentul nostru" e f important pt coreeni

Bucătăria vegană fără foc şi beneficiile ei

Monica Brânduşescu
Ligia Pop este primul specialist din România în bucătăria vegană fără foc, autor al cărţii de bucate "Reţete vegane fără foc" şi totodată licenţiată în muzică, autoarea metodei de pian "Paşi în lumea muzicii". Deşi e conştientă de diferenţa dintre cele două pasiuni ale sale, Ligia consideră că ambele au în comun exprimarea frumosului prin intermediul artei.

Cum aţi descoperit dieta crudă? Care este povestea ei?

Întotdeauna am fost interesată de o dietă cât mai sănătoasă, iar acest fel de alimentaţie a fost o deschidere spre o nouă treaptă de înţelegere a mâncatului sănătos. Despre dieta crudă s-a auzit încă de pe vremea când eram eu copil. De pe atunci ştiam de o cunoştinţă de familie care se vindecase de cancer prin intermediul ei, şi în mintea mea de copil am făcut legătura că este un lucru serios şi care dă randament.

În Statele Unite, această dietă este foarte apreciată, şi prezentă în restaurantele, întotdeauna pline, din zona Californiei şi nu numai. Ar mai fi multe de spus despre istoria şi apariţia ei, însă poate într-un număr viitor.

Care sunt principiile pe care se bazează această dietă şi ce beneficii aduce ea sănătăţii celor care o adoptă?

Principiile sunt foarte simple. Iniţial se urmăreşte introducerea treptată a ingredientelor vii în dieta clasică, într-o cantitate cât mai mare, iar pe parcurs, înlocuirea parţială sau totală a mâncării gătite cu preparate fără foc. Este de preferat ca să se menţină proporţia cât mai mare de crud şi o cantitate cât mai mică de mâncare gătită. Mulţi se vor speria de acest aspect, gândindu-se că vor mânca doar salată şi morcovi, însă, dacă ne-am uita pe cuprinsul cărţii mele de bucate, am putea vedea că ne putem bucura de o varietate mare de reţete. Pornind de la vestitul lapte de migdale, brânză, maioneză şi pâine, toate pregătite din ingrediente precum diverse feluri de nuci hidratate, cât şi multe feluri de seminţe încolţite, şi până la chiftele, supe, pizza, legume marinate, pateuri diverse, cât şi torturile, prăjiturile, îngheţata şi alte minunăţii extrem de delicioase.

Această dietă este indicată pentru oricine, sau în mod special pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus? 

Acest fel de alimentaţie este recomandat tuturor, fiindcă toţi avem nevoie de hrană cât mai sănătoasă pentru a funcţiona normal. Persoanele care consumă o dietă în proporţie de peste 75% crud au observat în timp o scădere în greutate, o energie mai mare, o stare de bine generală şi scăderea stării depresive, lipsa bolilor şi senzibilităţilor prezente anterior şi putere de muncă fără egal. 

Trebuie să realizăm că este o dietă bazată pe tratament cu mâncare vie, plină de enzimele, mineralele şi vitaminele pe care nu le mai întâlnim în mâncarea gătită. În aceasta din urmă, găsim doar cantităţi foarte mici, nesemnificative de minerale şi vitamine care mai rezistă temperaturii ridicate. Însă mereu trebuie să ne ghidăm după mottoul: "Mâncarea noastră să fie medicamentul nostru".

Persoanele care chiar sunt îngrijorate de kilogramele în plus vor trebui însă să aibă o dietă mai controlată, cu cât mai puţine dulciuri şi fructe, chiar în variantă crudă, şi o proporţie mai mare de seminţe şi legume, vlăstari din diverse plante şi multe sucuri pe bază de fibră verde. Este greu de răspuns pe scurt, aici subiectul ar putea cuprinde el însuşi o pagină întreagă... 

Din punctul de vedere al consumului de timp şi de bani, este această dietă mai avantajoasă decât bucătăria tradiţională?

Timpul alocat pentru preparare este foarte mic. Trăim într-o lume în care gospodinele sunt ajutate în bucătărie de tehnologie. Robotul şi blenderul sunt un ajutor de nădejde. Dacă stăm să analizăm la rece, şi dacă am calcula cât cheltuim pe mâncarea obişnuită, o să vedeţi că este poate mai costisitor decât a mânca mai sănătos. Gândiţi-vă cât costă un kg de carne de pui sau de porc, mezelurile şi semipreparatele, lactatele, ouăle, pâinea, orezul, uleiul etc. Mâncarea crudă foloseşte în general multe nuci, fructe uscate iarna, care la prima vedere sunt scumpe, dar trebuie să observăm un singur lucru: mâncarea crudă este foarte săţioasă şi nu-ţi permite să consumi în exces, şi asta din cauza folosirii unei cantităţi mari de seminţe încolţite, nuci diverse, şi legume rădăcinoase. Este chiar interesant că, atunci când pregătesc mâncare procesată termic, trebuie să investesc mai mulţi bani.

Să luăm un exemplu: laptele de migdale îl fac din 250 g migdale crude (9 lei) plus doi litri de apă, strecurând pulpa. Acest lapte se păstrează bine la frigider pentru două zile. Din pulpa rămasă pe care o pot amesteca cu ceva fructe uscate fac ori un blat de tort, ori o pâine sau nişte fursecuri. Din lapte, dacă rezerv o cană şi o amestec cu un fruct, mai fac şi o îngheţată delicioasă şi tot aşa. Trebuie doar să fii inventiv şi economicos în acelaşi timp. 

Care este reţeta dumneavoastră de suflet? Le-o puteţi împărtăşi şi cititorilor noştri?

Este chiar greu de ales, însă am să prezint o reţetă simplă de supă de roşii.

Se folosesc:
3 roşii
1 căţel de usturoi
1 lingură ulei presat la rece
1 roşie cuburi
1 avocado cuburi (opt)
sare după gust
1 fir de pătrunjel, mărar şi cimbru.

Toate ingredientele, cu excepţia ultimelor trei, se mixează în blender.
Cei interesaţi de mai multe informaţii pe această temă, cât şi de diferite reţete specifice bucătăriei vegane fără foc, pot consulta şi site-ul Ligiei Pop: www.ligiapop.com.
Cautand pe you tube varianta aradeana a lui "Nu uita ca esti roman" ale carei versuri contin refrenul scris de mine mai sus (am ascultat-o, daca nu ma inseala memoria, la una dintre transmisiile "Cenaclului Flacara" inainte de 89; era bun si Adrian Paunescu la ceva, cu ocazia asta ma sa spun ca mi-e mila de suferintele lui, indiferent cat de antipatic le e multora si cat de putin il simpatizez eu) am dat peste un "Cantec Ostasesc" care sigur e scris si interpretat de Daniel Iancu, cantec care m-a distrat.



Ei, si ca sa ma conving ca urechea mea muzicala nu m-a inselat am inceput sa caut versuri de Daniel Iancu si bineinteles ca am gasit si versurile de la cantecul de mai sus:

Ma soldatule asculta comanda la mine,
Tonul la cantec:
Tata meu in fundul curtii mulge oaia.
Pluton repeta.
Tata meu in fundu curtii mulge oaia.
Pluton cu cantec inainte.
MARS,
Tata meu in fundul curtii mulge oaia,
Laptele se-aduna si umple tigaia,
Tata sta si mediteaza,
Oaia sta si debifeaza,
Tata sta si mediteaza,
Oaia sta si debifeaza,
Canta ma soldat ca te ia mama naibii,
Norii se-aduna peste ograda, tata canta,
Vrea sa vanda laptele sa-mi faca nunta,
Curge laptele siroaie,
Din cea mai aleasa oaie,
Curge laptele siroaie,
Din cea mai aleasa oaie,
cccaaaaa
Pleaca ma porcul de aicea ma.
Oaia e bucuroasa ca e data gata,
Cerul vajaie da mandru este tata,
Laptele pe prispa-l pune,
Si apoi isi zice o rugaciune,
Laptele pe prispa-l pune,
Si apoi isi zice o rugaciune.
Tine cadenta soldat.
Doamne opreste vajaitul, tata zice
Da doamne noroc pe casa mea sa pice
Uite migu cum vireaza,
Tata sta si se holbeaza,
Uite migu cum vireaza,
Tata sta si se holbeaza,
Tata-al meu se uita-n cer mare mirarea,
Arde migu lancer ca lumanarea,
Tata-si chema la el oaia,
Si ia in brate tigaia
Stang,drept,stang,drept, tine cadenta
Cum sa creada el ca oaia o salveaza,
Ionel pilotul se catapulteaza,
Cechirap cechirap.
Migu pica-n batatura,
Face oaia tochitura,
haidi balane
Vezi tu bulau,
Oaia tatei imprastiata-n sat se stinge
Uff arde casa,
Lptele-n tigaie se incinge
uff,uff
Vino Leano,strange masa
De ce doamne te apuca toane
De ce dai in noi cu avioane,
De ce doamne te apuca toane
De ce dai in noi cu avioane,
Canta ma tz-adineaurea
Tata si Ionel pe prispa s-ospateaza,
Nici ei si nici oaia nu mai mediteaza
Se-odihnesc vorbesc in soapte,
Si beau un pahar cu lapte,
Se-odihnesc vorbesc in soapte,
Si beau un pahar cu lapte,
Pleosc....
Baltoaca matii,
fffffiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuu
fffffffffffiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuu
Fluiera ma mai tare
..............................
Tine cadenta mai soldatule mai,
fffffffiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuu
ffffffffffiiiiiiiiiiiuuuuuuuuu
Tine aproape ma prapaditule unde te crezi, in America,
Dute ba-n.......
Lasa ba galagia in front
stang,drept,stang,drept,stang,drept
Tine aproape
ffffffffffiiiiiiiiiiuuuuuuuu
N-auzi ma sa tiï aproape ma bolovane ma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu