Printre multele ppsuri primite se numara si unul, primit din mai multe surse, pe care nu l-am gasit publicat pe internet. Ppsul este o adevarata reclama pt acesta Salina, din descriere nici n-ai crede ca asa ceva exista pe pamant (mai exact sub pamant) romanesc.
Am gasit in schimb cateva articole in presa, nu o sa dau link aici pt ca textul ppsului mi se pare suficient, interesant e ca acesta e una din marile realizari ale Guvernului Boc si ale Elenei Udrea, care au asistat la inaugurare. Ceea ce mi-a atras mie atentia e un amanunt semnificativ pt modul in care se cheltuieste banul public in tara noastra, anume faptul ca pardoseala terenului de fotbal e adusa din Utah.
Au trecut deja multi ani de cand am fost in acest stat dar inca imi amintesc ca in ziarul local se facea mare caz, ba chiar era un adevarat scandal, de faptul ca tot felul de intreprinzatori spoliaza frumusetile naturale ale Utahului carand pietre si bolovani pt a le utiliza in scopuri imobiliare.
Textul ppsului este acesta:
Salina Durgau Turda dispune de:
-baza de tratament si recuperare (pentru cei cu afectiuni respiratorii)
-biserica salinã
-teren de minigolf
-teren de bowling
-debarcader subteran
-lift ultramodern (coboara la o adancime de 80 de metri)
-sala de concerte
Acestea fiind doar cateva din principalele atractii, va lasam pe dumneavoastra sa descoperiti adevarata valoare a acestui monument dedicat mineritului in sare.
Exploatarea zacamintelor de sare de la Turda dateaza din epoca romana, cand pentru obtinerea pretioaselor cristale s-au sapat ingenioase camere cu forme piramidale.
Exploatarea masiva a sarii a fost atestata documentar din secolul al XIII-lea.
Extractiile au fost sistate in anul 1932, dar minele au fost redeschise in 1992, pentru turisti si pentru pacientii cu boli respiratorii, mediul salin si concentratia optima de aerosoli din galerii fiind recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra persoanelor cu afectiuni pulmonare.
Lucrarile de la Salina Turda au inceput in ianuarie 2008, iar proiectul condus de arhitectul Dumitru Iosif a avut mai multe etape.
Un complex balnear cu sase etaje a fost realizat in proximitatea lacului Durgau, proiect urmat de reamenajarea minei Rudolf din salina, in care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri pentru concerte si auditii muzicale, un teren de minigolf si un altul de sport.
În Mina Rudolf exista:
- teren de joaca pentru copii,
-piste de bowling,
-teren de fotbal cu pardoseala adusa din Utah
-o sala de conferinte cu scaune încalzite electric, izolata fonic si cu aparatura multimedia.
Mai exista terenuri de minigolf si badminton, tenis de masa, mese de biliard si o biserica.
Senzatia minei Rudolf, inalta de 40 de metri, este un lift ultramodern din care poate fi admirata intreaga panorama pe care o ofera acest mare spatiu al salinei.
O alta etapa a vizat mina Tereza, unde turistii pot face o plimbare cu barca pe lacul cu apa sarata – aici a fost amenajat si un debarcader.
Lacul din Mina Tereza a fost amenajat, insulita a fost dotata cu banci si un compartiment închis special pentru aerul sarat, iar turistii pot închiria barci cu care se pot plimba o jumatate de ora pe lacul adânc de cinci metri. Barcile sunt din fibra de sticla, pentru a evita conflictul dintre sare si metal.
Mina Ghizela a devenit baza propriu-zisa de tratament, asistenta de specialitate fiind asigurata de un cabinet medical.
O cura de aer salin dureaza intre 7 si 12 zile, programul zilnic fiind de cel putin 30 de minute. Medicul poate prescrie si o sedere de pana la patru ore pe zi pacientilor carora microclimatul salinei le amelioreaza capacitatea respiratorie. In interiorul salinei sunt doar 10-12 grade Celsius, iar viteza curentilor de aer este de maximum 0,2 m/s (0,02 m/s in mina Rudolf).
Schimbarile au început în 2008, an în care a salina a început sa se tehnologizeze.
Cu cele sase milioane de euro au fost construite doua lifturi speciale, aduse din Spania, a fost amenajata roata cu gondole, adusa din Ungaria, singura roata de acest gen din subteran.
Toaletele sunt speciale, iar aerul este aspirat cu pompe puternice.
Accesul turistilor în mina este permis pâna la ora 13:00, iar intrarea costa 15 lei pentru adulti.
Sala de conferinte se închiriaza cu 250 de lei ora, terenul de sport cu 100 de lei ora, iar echipamentul sportiv este obligatoriu.
Interesanta este sala ecoului, unde sunetul este reverberat de 20 de ori, dar zona nu a intrat în proiectul de reabilitare.
Am reusit sa ajung acolo,la salina,si am fost foarte incantata de ceea ce am vazut. Foarte bine gandita si foarte frumos realizata.
RăspundețiȘtergereLa cati bani a costat era si cazul.
RăspundețiȘtergereCum e pardoseala cu pietre din Utah?