miercuri, 30 iunie 2010
Vuvuzela
Nu se putea ca cei de la Joly Good Jokes, care sunt gazde pt Cupa mondiala, sa nu publice ceva despre vuvuzela.
Va sfatuiesc sa faceti click pe poza ca sa o vedeti in toata splendoarea.
Salina Durgau Turda
Am gasit in schimb cateva articole in presa, nu o sa dau link aici pt ca textul ppsului mi se pare suficient, interesant e ca acesta e una din marile realizari ale Guvernului Boc si ale Elenei Udrea, care au asistat la inaugurare. Ceea ce mi-a atras mie atentia e un amanunt semnificativ pt modul in care se cheltuieste banul public in tara noastra, anume faptul ca pardoseala terenului de fotbal e adusa din Utah.
Au trecut deja multi ani de cand am fost in acest stat dar inca imi amintesc ca in ziarul local se facea mare caz, ba chiar era un adevarat scandal, de faptul ca tot felul de intreprinzatori spoliaza frumusetile naturale ale Utahului carand pietre si bolovani pt a le utiliza in scopuri imobiliare.
Textul ppsului este acesta:
Salina Durgau Turda dispune de:
-baza de tratament si recuperare (pentru cei cu afectiuni respiratorii)
-biserica salinã
-teren de minigolf
-teren de bowling
-debarcader subteran
-lift ultramodern (coboara la o adancime de 80 de metri)
-sala de concerte
Acestea fiind doar cateva din principalele atractii, va lasam pe dumneavoastra sa descoperiti adevarata valoare a acestui monument dedicat mineritului in sare.
Exploatarea zacamintelor de sare de la Turda dateaza din epoca romana, cand pentru obtinerea pretioaselor cristale s-au sapat ingenioase camere cu forme piramidale.
Exploatarea masiva a sarii a fost atestata documentar din secolul al XIII-lea.
Extractiile au fost sistate in anul 1932, dar minele au fost redeschise in 1992, pentru turisti si pentru pacientii cu boli respiratorii, mediul salin si concentratia optima de aerosoli din galerii fiind recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra persoanelor cu afectiuni pulmonare.
Lucrarile de la Salina Turda au inceput in ianuarie 2008, iar proiectul condus de arhitectul Dumitru Iosif a avut mai multe etape.
Un complex balnear cu sase etaje a fost realizat in proximitatea lacului Durgau, proiect urmat de reamenajarea minei Rudolf din salina, in care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri pentru concerte si auditii muzicale, un teren de minigolf si un altul de sport.
În Mina Rudolf exista:
- teren de joaca pentru copii,
-piste de bowling,
-teren de fotbal cu pardoseala adusa din Utah
-o sala de conferinte cu scaune încalzite electric, izolata fonic si cu aparatura multimedia.
Mai exista terenuri de minigolf si badminton, tenis de masa, mese de biliard si o biserica.
Senzatia minei Rudolf, inalta de 40 de metri, este un lift ultramodern din care poate fi admirata intreaga panorama pe care o ofera acest mare spatiu al salinei.
O alta etapa a vizat mina Tereza, unde turistii pot face o plimbare cu barca pe lacul cu apa sarata – aici a fost amenajat si un debarcader.
Lacul din Mina Tereza a fost amenajat, insulita a fost dotata cu banci si un compartiment închis special pentru aerul sarat, iar turistii pot închiria barci cu care se pot plimba o jumatate de ora pe lacul adânc de cinci metri. Barcile sunt din fibra de sticla, pentru a evita conflictul dintre sare si metal.
Mina Ghizela a devenit baza propriu-zisa de tratament, asistenta de specialitate fiind asigurata de un cabinet medical.
O cura de aer salin dureaza intre 7 si 12 zile, programul zilnic fiind de cel putin 30 de minute. Medicul poate prescrie si o sedere de pana la patru ore pe zi pacientilor carora microclimatul salinei le amelioreaza capacitatea respiratorie. In interiorul salinei sunt doar 10-12 grade Celsius, iar viteza curentilor de aer este de maximum 0,2 m/s (0,02 m/s in mina Rudolf).
Schimbarile au început în 2008, an în care a salina a început sa se tehnologizeze.
Cu cele sase milioane de euro au fost construite doua lifturi speciale, aduse din Spania, a fost amenajata roata cu gondole, adusa din Ungaria, singura roata de acest gen din subteran.
Toaletele sunt speciale, iar aerul este aspirat cu pompe puternice.
Accesul turistilor în mina este permis pâna la ora 13:00, iar intrarea costa 15 lei pentru adulti.
Sala de conferinte se închiriaza cu 250 de lei ora, terenul de sport cu 100 de lei ora, iar echipamentul sportiv este obligatoriu.
Interesanta este sala ecoului, unde sunetul este reverberat de 20 de ori, dar zona nu a intrat în proiectul de reabilitare.
Lectie de etimologie
chiar daca am mai citit-o (lectia) de cateva ori, de fiecare data e frumos sa mi-o reamintesc acest email face parte dintre cele "de suflet", cand problemele parca nu erau ca azi
Si acum lectia atat de interesanta:
Radu Beligan - Motto pentru un volum de memorii: "Nu vorbi niciodata despre tine. Scrie! "
In ciuda diferentei de varsta dintre noi, Victor Eftimiu mi-a acordat prietenia lui, mai ales dupa ce am jucat rolul vagabondului din "Omul care a vazut moartea". Faceam deseori vacantele impreuna la mare si ne pierdeam in lungi discutii peripatetice, el in plina faconda, eu fermecat de eruditia lui in multe domenii.
Eftimiu, care se nascuse in Bobostita din Epirul albanez si n-a stiut, pana la sapte ani, nici o boaba romaneasca, era pasionat sa descopere originea unor cuvinte si detinea secretul multor etimologii neasteptate. De pilda, imi spunea el, cuvantul sandulie, cu care oltenii numesc covorasul de langa pat, vine de la frantuzescul "descente du lit". Cine si-ar fi inchipuit ca atat de neaosul mujdei vine tot din franceza: mousse d'ail (adica spuma de usturoi)?
Cuvantul misto, revendicat de tigani, deriva, dupa Eftimiu, de la sintagma nemteasca "mit stock", adica "cu baston", ceea ce inseamna cineva de conditie buna. Un tip cu baston e un tip misto!
Tot din germana ne vine si cuvantul smecher. Boierii olteni care aveau podgorii, imi explica Eftimiu, au angajat specialisti in degustarea vinurilor. In germana, schmecken inseamna a avea gust, a fi bun la gust. Omul care facea operatia era un smeker, adica un specialist pe care nu-l puteai pacali cu un vin prost. De aici, prin extensiune, un individ istet, imposibil de tras pe sfoara.
Odata, la Constanta , ne-am oprit in fata unei vitrine in care erau expuse vreo douazeci de busturi in miniatura ale lui Ovidiu, exilatul de la Tomis. Niste orori din ghips, trase in serie. Peste gramada de busturi kitsch, un anunt scris cu litere mari preciza: "OVIZI, 6 lei.
Imi amintesc explozia de ras pe care ne-a starnit-o acest plural stupefiant si, de aici, consideratiile de ordin lingvistic. In fond, negustorul facuse o analogie: GUVID-GUVIZI, OVID-OVIZI...
Cu totul neasteptata este originea altor doua cuvinte a caror etimologie o descoperise Eftimiu. E vorba de patzachina si joben.
Dictionarul ne spune ca patzachina e planta numita in latineste Rubia tinctorum, dar nu ne arata ca tot patzachina se spune si unei femei de moravuri usoare. Care e radacina acestei patachine? In Bucuresti, exista pe vremuri un vestit mezelar pe nume Patzac. Fratele acestuia a fost cel dintai care a deschis in Romania un "santan" pe bulevardul Elisabeta, importand de la Viena niste fete vesele care circulau seara pe bulevard in fata "institutiei", ca sa atraga clientela. Acestea erau "fetele lui Patzac", adica patzachinele...
In ce priveste cuvantul joben, multa lume se intreaba de ce acest soi de palarie e desemnata in toate limbile cu cuvinte care indica forma ei (in franceza haut-de-forme, in engleza top hat, in germana zylinder, in italiana cilindro, limba romana fiind singura in care numele inaltei palarii are cu totul alta denumire, afara de aceea populara de "tilindru". Explicatia este simpla: cel ce a introdus in Bucuresti prestigiosul acoperamant era un negustor francez care avea magazinul pe Calea Victoriei si se numea Jobin.
Tot Eftimiu mi-a revelat ca, in limba engleza, animalele comestibile au doua nume, un nume cand sunt moarte si un alt nume cand sunt vii. Boul se cheama OX cand e pe patru picioare. Si cand e taiat se cheama beef.. Vitelul viu se cheama calf, mort se cheama veal. Porcului i se pune pig cand e viu si pork cand e mort. Oaia este sheep cand traieste, si, cand moare, devine mutton. De ce? Fiindca in Anglia , incepand cu secolul al XIII-lea, paznicii de turme au fost intotdeauna nemti: OX, sheep, calf, pig. In vreme ce bucatarii au fost totdeauna francezi: veau - veal; porc - pork; mouton - mutton; boeuf - beef!
Fixuri si obsesii de zodii Partea II-a
Desigur, e greu de crezut ca paleta de personalitati a planetei noastre cuprinde doar 12 nuante, lumea ar fi prea simpla, prea previzibila si neinteresanta daca ar fi asa.
LEU
23 iulie - 22 august "NU-S FRUMOS?"
Cum e zodia asta?
Leul are, intr-adevar, o mare fixatie: propria-i persoana. Dac-ar fi dupa el, chiar si Soarele ar trebui sa se invarta in jurul lui!
Ce "PASARELE" are?
Obsedat sa placa, sa fie remarcat, admirat, apreciat sau laudat, Leul sufera de "obsesia scenei". De-aia se si comporta atat de teatral, de-acolo vin gesturile largi si dramatice, pozitiile si "pozele" lui studiate. Are nevoie de aplauze si de complimente, vrea pozitie sociala, renume, diplome si decoratii. In fond, Leii sunt niste oameni deosebiti, plini de vitalitate si resurse, optimisti, nobili, loiali si generosi. Nu le cade bine cand sunt tradati sau subapreciati si sunt foarte posesivi. Analizand lucrurile mai atent, iti dai seama ca in adancul lor sunt terorizati de gandul ratarii, singuratatii sau al lipsei de afectiune. Numai ca sunt atat de mandri, incat nu si-ar recunoaste niciodata temerile. Iar atunci pareaza.
Cand face urat?
Reactioneaza foarte prompt si violent cand sunt jigniti, inselati sau subapreciati.
FECIOARA
23 august –22 septembrie
"SA ANALIZAM"
Cum e zodia asta?
La cate manii (mai mici sau mai mari) are, Fecioara s-ar mai putea numi si "zodia micilor maniaci".
Ce "PASARELE" are?
Totul izvoraste din atributele semnului: spirit de observatie (care detecteaza chiar si cele mai marunte defecte), simtul amanuntului, puternice tendinte critice, gandire analitica, dragoste pentru ordine, punctualitate si curatenie, tentatia de a clasifica si cataloga. Toate astea sunt bune in munca, dar in relatii devin destul de enervante. Experta in despicatul firului in patru, Fecioara mai sufera de ceea ce am putea numi "obsesia perfectiunii", "fixatia restului" si "sindromul furnicii". Pe rand, ar veni cam asa: vrea ca totul sa fie perfect si iti scoate ochii pentru orice fleac, cat de mic. Apoi, econoama, tine socoteala pana la ultimul sfant. In plus, aduna mereu, colectioneaza, stocheaza.
Cand face urat?
Cu cat imbatraneste, cu atat devine mai tipicara si mai pisaloaga. I se iarta insa multe, fiindca e inteligenta, practica, harnica si devotata.
BALANTA
23 septembrie – 22 octombrie
"NU SUNT SIGUR..."
Cum e zodia asta?
Balanta e un semn profund relational - pentru ea conteaza enorm sa fie placuta si acceptata de ceilalti.
Ce "PASARELE" are?
Din acest motiv, chiar daca are fixatiile ei, e suficient de diplomata ca sa nu-i agaseze pe cei din jur cu ele. Totusi, se intampla adesea sa te nedumereasca prin nehotararea ei. La origine se afla "mania echitatii" - incearca intotdeauna sa analizeze diferitele aspecte ale unei situatii pentru a fi sigura ca face alegerea justa. Te mai poate sacai cu sintagme de genul "nu e drept", "pe de alta parte", sau "stiu ca ai dreptate, dar si el (ea)...". Uneori e cuprinsa de o ciudata manie a contradictiei, sustinand o opinie adversa, numai de dragul de a... echilibra balanta discutiei!
Cand face urat?
Maniile ei cele mai frecvente tin de nevoia de armonie: "face urat" daca-i e tulburata pacea interioara, daca ii strici ambianta sau daca o agresezi cu zgomote disonante, culori tipatoare ori cu manifestari de prost-gust.
SCORPION
23 octombrie – 21 noiembrie
"MA TEM DE TRADARE"
Cum e zodia asta?
La capitolul obsesii si frustrari, Scorpionul detine suprematia. Este cel mai framantat si suspicios semn din zodiac.
Ce "PASARELE" are?
Vesnic nemultumit, sufera de obsesia perfectiunii. E extrem de exigent, atat cu sine, cat si cu ceilalti. Investeste totul, dar vrea totul in schimb. Are insa un dispozitiv intern hi-fi pentru detectarea fisurilor, si reactioneaza intens la ele.
Vesnic in garda, se amorseaza instantaneu (chiar inainte de a aparea motivele reale, pe care parca le presimte) si ramane amorsat. E adevarat ca are mania secretelor, ii place sa manipuleze lumea, e gelos, usor paranoic, obsedat sexual, distructiv si autodistructiv. Dar are o personalitate fascinanta si plina de resurse, fiind capabil de performante uluitoare. Asa ca merita sa-l admiri si sa incerci sa-l intelegi, in ciuda "umbrelor" sale.
Cand face urat?
Daca i-ai gresit, nu te amagi crezand ca va uita. Nu uita niciodata si ti-o plateste cand ti-e lumea mai draga.
marți, 29 iunie 2010
Al treilea val
Spunea ea la inceputul anului trecut ca guvernul nu va putea sa faca nimic pt a scoate tara din criza, chiar daca ar vrea, pt ca astrele nu permit. La inceputul acestui an avertiza ca nici vorba sa scapam de criza anul acesta, dimpotriva, va veni o schimbare ca un val care va matura tot. Spunea ea ca singura tara care ar profita de pe urma acestei configuratii astrale ar fi China.
In ce priveste China nu stiu cata dreptate are, pt ca se pare ca ritmul ei de dezvoltare a inceput sa scada (cand vedem cum creste valoarea euro in raport cu dolarul trebuie sa tinem cont de uriasa datorie a USA fata de China, deci singura care ar putea decide soarta acestor doua monede e aceasta tara) dar un articol publicat in 27 iunie in New York Times de reputatul analist Paul Krugman, articol intitulat The Third Depression dezvolta niste idei care tind sa ii dea dreptate in ce priveste restul planetei, in special Europa si USA..
UPDATE (multumesc Suzeta) Paul Krugman a fost desemnat câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie.
Cei care vor sa citeasca mai multe extrase (in limba romana) din articolul despre care vorbesc eu mai jos pot merge pe Realitatea.net
Autorul incepe prin a aminti ca desi recesiunile sunt rare omenirea a cunoscut doar doua mari depresii, una care a urmat panicii din 1873 si s-a caracterizat prin deflatie si instabilitate si somajul masiv care a urmat crizei din 1929-31. El atrage atentia ca nu a fost o depresie continua, ci au fost si perioade de relativa crestere economica, dar acesta crestere nu a fost niciodata suficienta sa contracareze efectele crizei.
Lui i se pare ca ne-am afla in pragul celei de a treia depresii, care ar semana mai degraba cu cea din secolul 19 decat cu cea din secolul 20 (s-ar parea ca fiecare secol are parte de criza lui, nu-i asa?), dar asta nu inseamna ca nu va avea un cost imens in somaj si nivelul de trai al milioane de oameni (ar fi bine sa fie vorba de milioane, as adauga eu).
Iata ce spune textual:
this third depression will be primarily a failure of policy. Around the world — most recently at last weekend’s deeply discouraging G-20 meeting — governments are obsessing about inflation when the real threat is deflation, preaching the need for belt-tightening when the real problem is inadequate spending.
aceasta a treia depresie va fi in principal un esec politic. In toata lumea--cel mai recent la descurajanta intalnire a G20 din ultima saptamana--guvernele sunt obsedate de inflatie cand amenintarea reala este deflatia, ele predica necesitatea strangerii curelei cand problema reala este cheltuirea inadecvata a resurselor.
Unlike their predecessors, who raised interest rates in the face of financial crisis, the current leaders of the Federal Reserve and the European Central Bank slashed rates and moved to support credit markets. Unlike governments of the past, which tried to balance budgets in the face of a plunging economy, today’s governments allowed deficits to rise. And better policies helped the world avoid complete collapse: the recession brought on by the financial crisis arguably ended last summer.
Spre deosebire de predecesorii lor, care au crescut dobanzile in fata crizei financiare, actualii lideri ai FRB si ECB au redus dobanzile si au luat masuri sa sprijine creditarea. Spre deosebire de guvernele din trecut, care au incercat sa echilibreze bugetele in fata unei economii in scadere, guvernele de azi au permis cresterea deficitelor. Si aceste politici mai bune au ajutat lumea sa evite colapsul complet: recesiunea adusa de criza financiara s-ar fi sfarsit vara trecuta, dar asta e discutabil.
PK crede ca de fapt ne aflam in pragul unei noi depresii, aducand ca argument somajul pe termen lung, care a ajuns la cote considerate alta data catastrofice. El critica ideea, mai evidenta in Europa, conform careia cresterea taxelor si taierea cheltuielilor ar contribui la crestrea economica, prin imbunatatirea increderii in mediul de afaceri. El nu e de acord cu masurile de austeritate luate de USA si aduce urmatorul argument:
The hard-liners often invoke the troubles facing Greece and other nations around the edges of Europe to justify their actions.....
But there is no evidence that short-run fiscal austerity in the face of a depressed economy reassures investors. On the contrary: Greece has agreed to harsh austerity, only to find its risk spreads growing ever wider; Ireland has imposed savage cuts in public spending, only to be treated by the markets as a worse risk than Spain, which has been far more reluctant to take the hard-liners’ medicine.
Linia dura a politiciienilor adesea invoca problemele cu care se confrunta Grecia si alte natiuni din marginea Europei pt a-si justifica actiunile...
Dar nu exista nici o dovada ca austeritatea pe termen scurt in fata unei economii in depresiune ar creste siguranta investitorilor. Dimpotriva, Grecia a fost de acord cu masurile aspre de austeritate numai ca sa afle ca riscurile sale se raspandesc si cresc inca si mai mult; Irlanda a impus taieri salbatice ale cheltuielilor publice (am sa comentez un pic mai tarziu un articol tocmai despre Irlanda) numai ca sa fie tratata de piete ca avand un risc mai mare decat Spania, care a fost f reticenta in a aplica masuri aspre.
Spune el ca se pare ca pietele inteleg mai bine decat politicienii ca scaderea consumului in mijlocul depresiunii adanceste depresia si ar implica faptul ca politicienii considera ca:
imposing suffering on other people is how you show leadership in tough times.
impunand suferinta asupra altor persoane este modul in care arati ca esti conducator in timpuri grele.
Si cine o sa plateasca pt triumful acestei conceptii?
tens of millions of unemployed workers, many of whom will go jobless for years, and some of whom will never work again.
zeci de milioane de someri, multi dintre ei ramasi fara slujba ani de zile, unii dintre ei nu vor mai lucra niciodata.
Si acum hai sa vorbim despre Irlanda : In Ireland, a Picture of the High Cost of Austerity de Liz Alderman
Articolul incepe cu afirmatia ca in politica lor de strangere a curelei economiile majore ale Europei pasesc pe drumul deschis de Irlanda (tigrul celtic, a carui dezvoltare economica a fost considerata un adevarat miracol). Inca de acum doi ani Irlanda a taiat cheltuielile publice si a crescut taxele. Rezultatul nu a fost asteptata crestere economica datorita cresterii increderii investitorilor, ci o descrestere de 7,1% anul trecut, cresterea somajului la 13% si introducerea tarii in aceeasi categorie de risc precum Portugalia, Italia, Grecia si Spania.
Investitorii se tem ca programul de austeritate, intarziind cresterea economica si nereusind sa reduca gradul de imprumutare va duce la situatia in care Irlanda nu va reusi sa-si plateasca datoriile. Dar G20 nu tine cont de avertizarile presedintelui Obama ca masurile de austeritate vor duce la sugrumarea economiei globale si propune ca se urmeze calea Irlandei.
Dar sa vedem exact ce s-a intamplat in Irlanda:
Politicians here have raised taxes and cut salaries for nurses, professors and other public workers by up to 20 percent.
Politicienii au crescut taxele si au taiat salariile pt lucratorii in sanatate, profesori si alti bugetari cu 20%.
The budget went from surpluses in 2006 and 2007 to a staggering deficit of 14.3 percent of gross domestic product last year — worse than Greece. It continues to deteriorate.
Bugetul care avea surplus in 2006 si 2007 a ajuns la un deficit de 14.3% din PIB anultecut, mai rau decat Grecia. Sitauatia continua sa se deterioreze.
Irlanda a trebuit sa se imprumute si va putea ajunge ca datoria sa sa fie de 77% din PIB anul acesta (la aceasta situatie a contribuit si faptul ca a pompat bani in Anglo Irish Bank, pe care a nationalizat-o)
Guvernul a reusit sa faca un pact cu sindicatele sa nu protesteze ca sa nu pericliteze sansele de revenire a cresterii economice. Dar taierile de venituri au speriat consumatorii care acum tind sa faca economii in loc sa cheltuiasca si, mai mult, irlandezii cu inalta calificare se gandesc serios sa paraseasca tara, producand o adevarat hemoragie a creierelor.
Se pare ca, desi primul ministru a promis ca nu va mai taia salariile anul acesta, va vedea rezultatele la alegerile din 2012, deja popularitatea sa scazand f mult.
Perle romanesti
- Lapusneanu s-a tinut de cuvant cand a zis ''De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu!'' dovada ca azi cel mai intilnit nume este Popescu.
- Zoe si Tipatescu se iubeau pe la spate.
- Ion Creanga s-a nascut intre anii 1887-1889.
- Imparatul avea o gradina si in fund un mar.
- Creierul este un organ oarecum indispensabil capului.
- Este bine sa mai si citesti, decat sa tai frunza la caini degeaba.
- Cristofel Columb a plecat in America unde s-a insurat cu o bastinoasa.
- In cunoscuta balada Miorita, sunt descrise cateva intamplari in care sunt implicate doi criminali, o oaie turnatoare, si un cioban ce socheaza prin prostia lui.
- Toma Alimos era viteaz pt. ca cu o mana conducea calul, cu o mana isi tinea matele si cu o mana se batea cu Manea..
- Inima este impartita in doua atricule si doua testicule.
- Capitala SUA este Casa Alba.
- Moromete plecase in excursie sa vanda cerealele.
- Femeile ramaneau acasa in loc de barbati.
- Antarctica este un continent alb din cauza zapezilor care nu se mai topesc odata.
- Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa faca nimic in viata lui.
- Viata albinelor e primejduita mereu de insecte ca: tantarul, viespea, soarecele si ursii care se urca in fagi unde sunt albinele stranse in colonii si depun miere.
- In padurile Amazoniei traieste o jungla fioroasa.
- In nuvela La vulturi de Gala Galaction, sunt descrise aventurile unei alpiniste curajoase fugarite de turci, si copii ei.
- Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia.
In Scrisoarea a treia se desfasoara batalia de la Rovinari.
- Poemul Miorita circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice.
- Animalele salbatice traiesc in padurea zoologica.
- Datorita faptului ca Lapusneanu chinuia pe boieri taindu-le nasul, urechile, mainile, etc, el le-a devenit antipatic acestora.
- Harap Alb era femeie se imbraca in alb si semana cu Mihaela Radulescu.
- La batranete imparatul naste un fecior.
- Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decat in scris.
- Vitoria, pe langa calitatea de mama avea si pe cea de tata, calitate care este mult mai dificil de indeplinit.
- Podul de la Drobeta Turnu-Severin, a fost construit de Apollodor din Damasc, al carui picior se mai vede si astazi.
- Rascoala de la Bobalna a inceput pe un deal si s-a terminat in 1438.
- Sahara se afla asezata pe un nisip uscat, lipsa apei avand in zona o prezenta statornica
Anunt matrimonial
O femeie din New York a scris pe un site financiar cerand sfaturi despre cum sa gaseasca un sot bogat: deja acest fapt singur e distractiv, dar partea cea mai tare e ceea ce i-a raspuns un tip.
*Ea*:
Sunt o fata frumoasa ( mai mult, foarte frumoasa) de 28 ani. Sunt
inteligenta si am multa clasa. As vrea sa ma casatoresc cu cineva care castiga minim jumate de milion de dolari pe an.
Exista pe site-ul asta vreun barbat care sa castige atat?
Sau sotii ale unor milionari cere pot sa-mi dea sfaturi pe aceasta tema? Am avut deja relatii cu barbati care castigau 200 sau 250 mii $, dar acest lucru nu-mi permite sa locuiesc in Central Park West. Cunosc o doamna care face yoga cu mine, care s-a casatorit cu un bancher bogat si traieste la Tribeca, nu e atat de frumoasa ca mine si nici macar atat de inteligenta. Asa ca ma intreb, ce am facut ca sa merit acest lucru si de ce eu nu reusesc? Cum pot sa ajung la nivelul ei?
*EL*:
Am citit e-mailul dvs cu mult interes, m-am gandit profund la cazul dvs si am elaborat un prospect al situatiei dvs.
Va asigur ca nu va fac sa pierdeti timpul, deoarece castig 500 mii $ pe an. Clarificat acest lucru, consider faptele in urmatorul mod:
Ceea ce dvs oferiti, vazuta din perspectiva unui barbat ca acela pe care-l cautati e pur si simplu o afacere foarte proasta. Si acest lucru din urmatoarele motive:
Lasand la o parte blablabla, ceea ce dvs oferiti e o negociere foarte simpla. Dvs oferiti frumusetea dvs fizica iar eu ofer banii mei.
Propunere foarte clara aceasta; dar exista o mica problema. In mod sigur frumusetea dvs se va diminua putin cate putin si intr-o zi va disparea, in timp ce e foarte probabil sa creasca progresiv contul meu in banca. Asadar in termeni economici dvs sunteti un activ care sufera de depreciere in timp ce eu sunt un activ care produce dividende.
Dvs nu numai ca suferiti o depreciere, aceasta e progresiva si creste in fiecare an! Va explic mai bine: azi dvs aveti 28 de ani, sunteti frumoasa si veti continua sa fiti pt urmatorii 5/10 ani, dar din ce in ce mai putin. Si intr-o zi, cand veti observa o poza a dvs de azi va veti da seama ca ati devenit o pruna uscata.
Acest lucru inseamna, in termeni de piata ca azi sunteti bine cotata, in epoca ideala sa fiti vanduta, nu cumparata. Utilizand un limbaj wall street cine va poseda azi trebuie sa va puna in "trading position" pozitie de comert si nu "buy and hold" (cumpara si tine), cum se pare ca sugerati.
Asadar in termeni comerciali, casatoria ("buy and hold") cu dvs nu e o afacere buna pe termen mediu/lung.
In schimb inchirierea pe o anumita perioada poate fi chiar si din punct de vedere social o afacere inteleapta si am putea s-o luam in calcul. Am putea sa avem o relatie pt o anumita perioada. ..... Huuummm ....
Daca ma gandesc bine si ca sa ma asigur de cat sunteti de inteligenta, cu clasa si frumoasa, eu potential "client care inchiriaza" asa "masina" cer ceea ce este corect: sa facem un test drive. Va rog sa stabiliti data si ora.
Cu stima
Investitorul dvs
duminică, 27 iunie 2010
Despre patimi
In 1953 in Romania secatuita deja de razboi si spoliata de plata presupusei datorii de razboi catre Uniunea Sovietica s-a luat o masura care urmarea doua scopuri: reducerea inflatiei si distrugerea acumularilor de capital ale clasei de mijloc, mai ales micii mestesugari. Aceasta masura s-a numit stabilizare. Atunci s-a facut nu numai o denominare, ca cea care confuzeaza o multime de lume care vorbeste cand de milioane, cand de RON, de nu se mia intelege nimic cateodata. Povestesc mereu ca o anecdota o intamplare strict autentica. Am cumparat baterii, din acelea care se folosesc la camerele foto. Am intrebat "cat costa una?" "3 lei" mi s-a raspuns. "Atunci dati-mi 4". "120", a spus vanzatorul. Fara mii, fara nimic. Deci 3x4=120, in aceasta logica.
Cum spuneam nu era vorba doar de denominare ci si de faptul ca nu se schimbau banii economisiti, mai ales cei "pusi la saltea"
Imi amintesc ca tatal meu a venit acasa in ziua de salariu cu o hartie de 10 lei noi. Nu stiu daca reprezenta tot salariul sau, dar nici nu era departe de acesta suma, un inginer avand atunci maximum 500 lei, dupa cum am aflat multi ani mai tarziu, in 1966, cand salariul meu de proaspata angajata in campul muncii (ca absolventa de facultate) era de 1100 lei si ma plangeam ca este insuficient pt plata chiriei, transportului, hranei, etc.
In 1975 Draga Olteanu a facut un rol memorabil intr-un film a carui actiune se petrece chiar in perioada stabilizarii, film numit Patima, al carui scenariu s-a inspirat dintr-o nuvela a lui Petru Vintila. Era combatuta acolo patima pt bani, patima care nu tinea cont de nimic, nici de iubire, nici de familie.
Mi-am amintit de toate acestea citind un articol mai vechi din ziarul atat de des citat in acest blog, Lumina. N-am sa copiez tot articolul, ci numia acea parte in care se vorbeste, intr-un limbaj accesibil si colorat, despre patimi.
Cele trei patimi fundamentale
Evagrie Ponticul este primul scriitor al vieţii ascetice care ne lasă o listă cu cele opt patimi fundamentale, dar pe care le reduce la trei, din care se nasc celelalte cinci. ........ Cele opt patimi sunt: lăcomia pântecelui, mândria, slava deşartă, desfrânarea, trândăvia, iubirea de arginţi, mânia şi tristeţea. Acestea se împart la rândul lor în trei patimi de bază şi cinci, care se dezvoltă din acestea. Cele trei patimi fundamentale sunt: mândria, lăcomia pântecelui şi iubirea de arginţi. Evagrie ne explică această alegere în debutul Capetelor despre deosebirea patimilor şi a gândurilor: „Dintre dracii care se împotrivesc lucrării noastre, cei dintâi, care se ridică cu luptă, sunt cei încredinţaţi cu poftele lăcomiei pântecelui, cei ce ne furişează în suflet iubirea de argint şi cei ce ne momesc cu slava de la oameni. Toţi ceilalţi vin după aceştia să ia în primire pe cei răniţi de ei. Căci este cu neputinţă să cadă cineva în mâinile duhului curviei, dacă n-a fost doborât întâi de lăcomia pântecelui. Precum nu poate tulbura mânia pe cel ce luptă pentru mâncăruri, sau bani, sau slavă. Şi este cu neputinţă să scape de dracul întristării cel ce nu s-a lepădat de toate acestea. Nici de mândrie, cel dintâi pui al diavolului, nu va scăpa cineva, dacă n-a smuls din sine iubirea de argint, rădăcina tuturor răutăţilor, dacă şi sărăcia smereşte pe om, după înţeleptul Solomon. Scurt vorbind, este cu neputinţă să cadă omul în puterea vreunui drac, dacă n-a fost rănit mai întâi de acele căpetenii ale lor. De aceea şi diavolul aceste trei gânduri i le-a înfăţişat Mântuitorului: întâi îndemnându-l să facă pietrele pâini, al doilea făgăduindu-i toată lumea dacă i se va închina, şi al treilea spunându-i că va fi acoperit cu slavă dacă va asculta, întrucât nu va păţi nimic dintr-o aşa de mare cădere. Dar Domnul, dovedindu-Se mai presus de acestea, i-a poruncit diavolului să meargă înapoia Lui. Prin acestea ne-a învăţat că nu este cu putinţă să alunge cineva de la sine pe diavolul, dacă n-a dispreţuit aceste trei gânduri“ (Filocalia, vol. I, pp. 52-53). Pornind de la cele trei ispite ale diavolului împotriva Mântuitorului, Evagrie dezvoltă o schiţă interesantă privind evoluţia patimilor. Demonii acţionează mai întâi prin lăcomie, arghirofilie şi mândrie. Mândria este deseori subînţeleasă prin slava deşartă sau invers, astfel încât autorii ascetici ulteriori au vorbit în dese rânduri doar de şapte patimi, nu de opt. Evagrie permutează între cele două patimi înţelesuri asemănătoare şi acesta este motivul pentru care ceilalţi scriitori bisericeşti au unit în dese rânduri aceste patimi atât de comune în manifestări.
Demonul amiezii: akedia
Cel mai cutremurător demon care te poate ataca în afara celor menţionaţi anterior este cel al plictiselii. Akedia, aşa cum este numită această stare, poate fi legată de patima trândăviei, dar, într-un fel cuprinde şi manifestări mai speciale. „Dar ce să zicem despre dracul care face sufletul nesimţit? Căci mă tem a şi scrie despre el. Când năvăleşte acela, iese sufletul din starea sa firească şi leapădă cuviinţa şi frica Domnului, iar păcatul nu-l mai socoteşte păcat, fărădelegea n-o mai socoteşte fărădelege şi la osânda şi la munca veşnică se gândeşte ca la nişte vorbe goale. De cutremurul purtător de foc el râde. Pe Dumnezeu, e drept, Îl mărturiseşte, însă poruncile Lui nu le cinsteşte. De-i baţi în piept când se mişcă spre păcat, nu simte: de-i vorbeşti din Scripturi, e cu totul împietrit şi nu ascultă. Îi aminteşti de ocara oamenilor şi nu o ia în seamă. De oameni nu mai are ruşine, ca porcul care a închis ochii şi a spart gardul. Pe dracul acesta îl aduc gândurile învechite ale slavei deşarte“ (Filocalia, vol. I, p. 59). Akedia te face total indiferent, cu multe ispite de a-ţi părăsi locul şi de a începe altceva. Soluţia propusă de Evagrie pentru cei din lume este ascultarea durerilor altora, pentru că astfel sufletul ajunge mai milostiv şi aplecat spre iubire. În pustie, însă, unde oamenii au mai puţine necazuri şi griji exterioare, este necesară răbdarea cu osârdie a ispitirii fără părăsirea propriei chilii. Akedia îndeamnă inclusiv la vizite inoportune şi grăire în deşert, de care monahul trebuie să se ferească foarte atent.
Ei, acum ati inteles de ce mi-am amintit de filmul Patima?
Efectul Dunning-Kruger
De data asta am gasit o serie de 5 articole, publicate pe blogul gazduit de NYT si numit "Opiniator", articole intitulate "The Anosognosic’s Dilemma: Something’s Wrong but You’ll Never Know What It Is", articole scrise de Errol Morris.
Articolele sunt f interesante, contin mai multe subcapitole, eu vreau sa prezint aici doar efectul Dunning-Kruger, pt ca mi se pare ca are multe aplicatii in viata publica a natiunii nostre.
Am sa incep prin a aminti ca Aristotel recomanda tuturor "Cunoate-te pe tine insuti". Chiar si articolele mele dedicate astrologiei au acelasi indemn. E simplu de spus dar mai greu de infaptuit, dupa cum au constatat D si K.
Toti suntem convinsi, cred, ca exista lucruri pe care nu le cunoastem. E clar ca nu putem sti totul pe lumea asta. Dar ce ne facem cand nici nu stim ca nu cunoastem anumite lucruri?
David Dunning s-a intrebat daca parerea pe care o avem noi despre propria competenta poate fi comparata in mod obiectiv cu competenta necesara. Impreuna cu studentul sau pe nume Justin Kruger a facut o cercetare care a dus la publicarea in 1999 a articolului intitulat “Unskilled and Unaware of It: How Difficulties of Recognizing One’s Own Incompetence Lead to Inflated
Self-assessments”.
Este vorba despre un fenomen pe care il vedem, din pacate, prea des mai ales cand privim la abilitatile conducatorilor nostri, mai ales o anume madam ministru: ei au despre competenta lor o parere deosebit de buna care ii face sa nu fie in stare sa-si dea seama cat de incompetenti sunt.
Hai sa vedem ce zice Dunning insusi despre asta:
When people are incompetent in the strategies they adopt to achieve success and satisfaction, they suffer a dual burden: Not only do they reach erroneous conclusions and make unfortunate choices, but their incompetence robs them of the ability to realize it.
Cand oamenii sunt incompetenti in adoptarea strategiilor de a avea succes sau satisfactii ei sufera o povara dubla: nu numai ca ajung la concluzii eronate si fac alegeri nefericite, dar incompetenta lor le rapeste abilitatea de a realiza acest lucru.
El a constatat ca modul in care se autoapreciaza subiectii cercetarii sale nu poate fi adevarat dar ca ei cred din toata inima cele ce spun, ca parerea f pozitiva despre ei insisi e bazata pe realitate. Deci Dunning a ajuns la concluzia ca daca esti incompetent e imposibil sa stii acest lucru. Daca ai sti ai spune:
“Wait a minute. The decision I just made does not make much sense. I had better go and get some independent advice.” But when you’re incompetent, the skills you need to produce a right
answer are exactly the skills you need to recognize what a right answer is.
"Stai putin. Decizia pe care tocmai am luat-o e cam tampita. Poate ar fi mai bine sa cer sfatul altcuiva". Dar cand esti incompetent calitatile pe care ar trebui sa le ai ca sa dai un raspuns corect sunt tocmai calitatile care ti-ar permite sa stii care e raspunsul corect.
There have been many psychological studies that tell us what we see and what we hear is shaped by our preferences, our wishes, our fears, our desires and so forth. We literally see the world the way we want to see it. But the Dunning-Kruger effect suggests that there is a problem beyond that. Even if you are just the most honest, impartial person that you could be, you would still have a problem — namely, when your knowledge or expertise is imperfect, you really don’t know it. Left to your own devices, you just don’t know it. We’re not very good at knowing what we don’t know.
Au fost facute multe studii psihologice care ne spun ca ceea ce vedem si auzim ia forma preferintelor noastre, dorintelor nostre, temerilor noastre, etc. Literalmente vedem lumea asa cum vrem sa o vedem. Dar efectul D-K sugereaza ca mai e o problema. Chiar daca esti persoana cea mai cinstita si mai impartiala ce poate exista tot mai ai o problena si anume cand cunosterea sau expertiza ta sunt imperfecte chiar nu stii lucrul asta. Lasat sa te descurci singur chiar nu stii. Nu suntem prea buni sa cunoastem ce nu stim.
El spune ca i-ar placea sa scrie despre modul in care ignoranta ne afecteaza viata intr-un mod de care nici nu avem habar. Adica oamenii fac ce stiu sa faca si nu reusesc sa faca lucrurile despre care n-au habar ca exista, lucruri pe care el le denumeste "unknown unknowns", necunoscutele necunoscute.
El explica faptul ca atunci cand trebuie sa luam o decizie exista factori despre care stim ca inca nu-i cunoastem, known unknowns, necunoscutele cunoscute, probleme in legatura cu care ne putem pregati, ne putem asigura si chiar le putem depasi. Riscurile despre care nu avem habar ca exista sunt niste vulnerabilitati (pt ca tot s-a vorbit zilele astea de vulnerabilitatile pe care "o anumita parte a presei", ca sa citez un clasic in viata, si anume Ion Iliescu, le prezinta pt siguranta noastra nationala, dar si ca proasta guvernare ar fi tot o vulnerabilitate) despre care nu stim nimic, unknwn unknowns.
Si acum un ultim paragraf din ce spune Dunning:
Unknown unknown solutions haunt the mediocre without their knowledge. The average detective does not realize the clues he or she neglects. The mediocre doctor is not aware of the diagnostic possibilities or treatments never considered. The run-of-the-mill lawyer fails to recognize the winning legal argument that is
out there. People fail to reach their potential as professionals, lovers, parents and people simply because they are not aware of the possible. This is one of the reasons I often urge my student advisees to find out who the smart professors are, and to get themselves in front of those professors so they can see what
smart looks like.
Soluţiile necunoscutelor necunoscute bântuie mediocrii fără ştirea lor. Un detectiv mediu nu realizează ca exista indicii pe care el sau ea le neglijează. Medicul mediocru nu este conştient de posibilităţile de diagnostic sau tratamente niciodată luate în considerare. Avocatul oarecare nu reuşeşte să recunoască argumentul legal care l-ar face sa câştige si care este acolo. Oamenii nu reuşesc să îşi atingă potenţialul în calitate de profesionişti, iubitori, părinţi şi oamenii pur şi simplu pentru că ei nu sunt conştienţi de posibilitatile lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care adesea le cer studentilor mei pe care ii indrum sa afle cine sunt profesorii destepti pentru a ajunge ei înşişi în faţa acelor profesori astfel încât să poată vedea cum arata cineva destept.
Mai jos o sa explic, folosind cuvintele lui Errol Morris, ce cauta cuvantul anosognosia in titlul articolului.
David Dunning, in his book “Self-Insight,” calls the Dunning-Kruger Effect “the anosognosia of everyday life.”
Articolele contin si o relatare a unui jaf bancar comis de un hot cat se poate de incompetent, apoi se povesteste, intre altele, cum decurgeau sedintele de hipnoza la spitalul Salpetriere din Paris pe vremea lui Charcot in prezenta asistentului sau Babinschi, se face o incursiune in ideile lui Ramachandran si dupa ce se analizeaza alungarea lui Adam si Eva din Paradis se ajunge la concluzia ca:
When God created man (and woman), he gave them the ability to perceive the world, but withheld from them the ability to understand it.
Cand Dumnezeu a creat barbatul (si femeia) le-a dat abilitatea de a percepe lumea dar nu le-a dat abilitatea de a o intelege.
Si in incheiere o sa-i dau din nou cuvantul lui David Dunning:
Here’s a thought. The road to self-insight really runs through other people. So it really depends on what sort of feedback you are getting. Is the world telling you good things? Is the world rewarding you in a way that you would expect a competent person to be rewarded? If you watch other people, you often find there are different ways to do things; there are better ways to do things. I’m not as good as I thought I was, but I have something to work on. Now, the sad part about that is — there’s been a replication of this with medical students — people at the bottom, if you show them what other people do, they don’t get it. They don’t realize that what those other people are doing is superior to what they’re doing. And that’s the troubling thing. So for people at the bottom, that social comparison information is a wonderful piece of information, but they may not be in a position to take advantage of it like other people.
Uite ce ma gandesc. Drumul spre auto-cunoaştere într-adevăr trece prin alte persoane. Deci, el de fapt depinde de ce fel de feedback-ul primesti. Iti spune lumea lucruri bune? Iti recompenseaza lumea in modul în care te-ai aştepta ca o persoană competentă să fie recompensata? Dacă te uiţi la alte persoane, adesea afli ca exista diferite moduri de a face lucrurile, există moduri mai bune de a face lucruri. Eu nu sunt atat de bun cum am crezut că sunt, dar am ceva de lucru in directia asta. Acum, partea trista este - si asta s-a replicat cu studenţii la medicină - oamenii din partea de jos a societatii (de la baza societatii), dacă le arati ce fac alti oamenii, ei nu se prind. Ei nu isi dau seama ca ceea ce fac alte persoane este superior lucrurilor pe care le fac ei. Si asta este un lucru tulburător. Deci, pentru oamenii din partea de jos a societatii (de la baza societatii), acea informaţie despre comparaţia socială este o bucată minunata de informaţie, dar ei nu pot fi în poziţia de a profita de ea, ca alti oameni.
Povestea soricelului
Am sa ventilez insa o nemultumire: f multe din aceste mesaje, mai ales cele cu continut religios, se incheie cu o comanda care ma irita f tare: trimite la cel putin n persoane...., cred ca fiecare dintre voi a primit asemenea mesaje in lant. Ei bine, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, lantul se sfarseste in inboxul meu, pt ca deja nu mai am timp sa le modific si sa scot partea cea suparatoare.
Si acum povestea, urmata de niste povete scrise cu majuscule in chip de morala.
Un şoricel privi din crăpătura sa din perete şi îi văzu pe ţăran şi pe nevasta acestuia deschizând un pachet.
- Ce mâncare să fi adus oare? se întrebă şoricelul... Cu groază îşi dădu repede seama că era o capcană.
Şoricelul se strecură cu mare grijă în curtea animalelor şi dădu alarma:
- E o capcană în casă, e o capcană în casă!
Găina cotcodăci şi se înfoie, ridică apoi capul şi îi spuse:
- Domnule Şoarece, vad bine că acest lucru te afectează, dar pentru mine el nu are nici o relevanţă. Nu pot permite ca acest lucru să mă afecteze.
Şoricelul se întoarse atunci înspre porc şi îi spuse:
- E o capcană în casă, e o capcană în casă!
Porcului îi fu milă de el, dar răspunse:
- Îmi pare foarte, foarte rău, Domnule Şoarece, dar tot ce pot să fac este să mă rog. Te asigur că te vei găsi în rugăciunile mele.
Şoricelul merse atunci la vacă şi îi spuse:
- E o capcană în casă, e o capcană în casă!
Vaca îi spuse:
- Vai! Domnule Şoarece, îmi pare foarte rău pentru tine, dar chiar nu este o urgenţă pentru mine.
Şi aşa se întoarse şoricelul în casă, cu capul plecat şi cât se poate de amărât, pentru a înfrunta de unul singur capcana pusă de ţăran.
În chiar noaptea aceea în casă se auzi un zgomot... Cum ar fi zgomotul produs de o capcana în care s-a prins un şoricel.
Nevasta ţăranului se repezi să vadă ce s-a prins. Pe întuneric, ea nu îşi dădu seama că în capcană îşi prinsese coada un şarpe veninos.
Şarpele o muşcă pe nevasta ţăranului. Ţăranul o duse cât putu de repede la spital, şi când o aduse acasă, ea mai avea încă febră.
Oricine ştie că cel mai bun tratament împotriva febrei este supa proaspătă de pui, aşa că ţăranul luă un cuţit şi se duse în curtea păsărilor, ca să facă rost de principalul ingredient pentru supă.
Dar nevasta lui nu se însănătoşi, aşa că prietenele şi vecinele ei veniră să o îngrijească şi stăteau cu ea mai toată ziua. Pentru a le da de mâncare, ţăranul fu nevoit să taie porcul.
Nevasta ţăranului nu se mai însănătoşi, şi muri la scurt timp.
La înmormântare veni multă lume, iar ţăranul trebui să taie şi vaca pentru a-i hrăni pe toţi.
Şoricelul se uita din crăpătura lui din perete, cuprins de tristeţe.
Aşa că data viitoare când auzi că cineva se confruntă cu o problemă şi tu ai impresia că acest lucru nu te priveşte, adu-ţi aminte: Când unul dintre noi este ameninţat, cu toţii suntem expuşi unui risc.
Suntem cu toţii implicaţi în această călătorie numită viaţă. Trebuie să avem grijă unii de alţii şi să facem un efort în plus pentru a ne încuraja unii pe alţii.
ADU-ŢI AMINTE...
FIECARE DINTRE NOI ESTE UN FIR VITAL ÎN TAPIŢERIA ALTEI
PERSOANE;
VIEŢILE NOASTRE SE ÎNTREŢES, ŞI ACEST LUCRU NU ESTE
ÎNTÂMPLĂTOR.
Unul dintre cele mai bune lucruri din lumea asta de care te poţi ţine strâns este un prieten.
sâmbătă, 26 iunie 2010
Plante de casa toxice sau otravitoare.
Totusi am sa spun ca mie, nu stiu de ce, imi placea tare mult sa mananc mezeluri, mai ales specialitati, pe care la inceputul anilor 80 nu le mai puteam procura decat de la magazinele numite popular "pt milionari". Aveau cu totul alt gust decat cele care se gasesc acum in magazinele noatre (cam toate parca au gust de cauciuc)
Sunt sigura ca modul in care se prepara acum mezelurile, cu adausuri de fosfati, soia, amidon sau glutamat de sodiu e cat se poate de daunator pt sanatate, de aceea incerc sa evit consumarea "specialitatilor" care sunt scumpe si nesanatoase.
Celalalt material este f interesant, tratand pericolul pe care il prezinta o planta ornamentala care se foloseste pt purificarea aerului. E vorba de Diffenbachia, numita in engleza Dumb Cane. N-am sa copiez textul pt ca mie personal mi se pare ca are un ton isteric, exagerand pericolele care ar surveni daca tinem o asemenea planta in casa sau la birou.Acesta planta contine o cantitate mare de oxalati si poate produce mari necazuri celor care au ideea de a incerca sa vada ce gust are. Inainte de a continua vreau sa spun ca exista plante care se consuma in mod frecvent ca hrana, cum ar fi spanacul, macrisul sau stevia, care au oxalati in componenta frunzelor, de aceea se recomanda oparirea frunzelor si aruncarea apei folosite la oparire.
Totusi Diffenbachia poate produce dermatite (se recomanda sa se umble cu manusi) cand pielea se inroseste, se produc mancarimi si senzatie de arsura. Mare atentie la contactul cu seva plantei, daca se mesteca planta poate produce voma, diaree sau chiar inflamarea severa a tractului digestiv si chiar respirator.
Sunt mai predispusi la acccidente copiii, dar de obicei se stimuleaza secretia de saliva si atunci apare reflexul de a scuipa, care reduce efectele. In materialul primit se spune ca un copil poate sa moara intr-un minut si un adult in 15 minute, dar se da un link care nu sustine aceste afirmatii. In schimb animalele si pasarile de casa pot sa moara din aceasta cauza.
Seva de diffenbachia e f periculoasa daca ajunge in contact cu ochii, producand iritarea lor si chiar pierderea temporara a vederii.
Deci simptomele cele mai obisnuite sunt: dificultate la inghitire, salivatie, lipsa de sensibilitate sau gadilituri ale limbii (va amintiti, cei care ati urmarit Giuvaerul Palatului, de episodul in care Jang Geum si-a pierdut gustul?) mancarimi sau ulceratii ale buzelor.
In caz de ingerare se recomanda spalarea cu multa apa pt a se indeparta orice resturi de planta, aplicarea de substante care sa calmeze iritatiile precum si apelarea la medic pentru tratarea cu antihistamine si analgezice.
Exista insa si alte plante, destul de des intalnite in apartamente sau gradini, care sunt clasificate ca toxice sau otravitoare. Am gasit o lista de asemenea plante, pe care o s-o copiez aici:
Aloe barbadensis Aloe Vera, Burn plant
Amaryllis sp. Amaryllis
Anthurium andraeanum Flamingo lily
Caladium hortulanum Angels' wings
Chrysanthemum indicum Chrysanthemums, Mums
Clivia miniata Kaffir Lily
Codiaeum variegatum Croton
Cyclamen persicum Cyclamen
Datura innoxia Angel's Trumpet
Dieffenbachia sp. Dumb cane
Euphorbia milii Crown-of-thorns
Euphorbia pulcherrima Poinsettia (yes, it belongs here)
Hedera helix English Ivy
Hydrangea macrophylla Hydrangea (hortensia)
Kalanchoe daigremontiana Devil's Backbone
Monstera deliciosa Ceriman, Swiss-cheese plant
Philodendron sp. Heart leaf philodendron, Philodendron Rhododendron sp. Azalea
Solanum pseudocapsicum Jerusalem Cherry
Chinese Aloe, Indian Aloe, True Aloe, Barbados Aloe, Burn Aloe, First Aid Plant, Wand of Heaven and Miracle Plant
Latexul e toxic
Amaryllis, Jersey Lily, Lily Langtry
Bulbul e toxic.
Anthurium andraeanum, Flamingo lily, Painter's Palette, Oil cloth flower
Toata planta e toxica
Caladium x hortulanum,Angels' wings, Elephant Ears, Heart of Jesus
Toata planta e toxica
Chrysanthemum sp., Mums
Frunzele si tijele sunt toxice. Din ele se extrage piretrina, un insecticid mult mai putin toxic decat altele.
Din flori, in special cele galbui, asiaticii prepara un ceai despre care se spune ca ar avea proprietati medicinale (tot cei care urmaresc serialele sud coreene au aflat deja despre asta din Yi San)
Clivia miniata, Kaffir Lily
Radacinile sunt toxice
Codiaeum variegatum, Croton
Coaja, radacinile, latexul si frunzele sunt toxice
Cyclamen persicum, Cyclamen, Sowbread, Persian violet (not a violet)
Primrose (not a primrose)
Bulbul si rizomii sunt toxice.
Noi am avut ciclame in casa cand erau copiii mici si nu s-a intamplat nici un accident.
Datura innoxia syn. Brugsmania sp, Devil's Trumpet, Hell's Bells, Devil's Weed, Devil's Cucumber, Sacred Datura, Angel's trumpet, Moonflower, Thorn apple, Indian apple, Pricklyburr, Jimson Weed
Toata planta e toxica
Aceasta planta e din ce in ce mai folosita ca planta ornamentala, in special in gradinile de langa blocurile din Bucuresti.
Este ruda buna cu ciumafaia noastra, Datura Stramonium, cu care ma jucam cand eram copil, ba chiar imi placea nectarul dulce al florilor sale, pe care il consumam fara probleme, dar toata lumea din sat stia ca e o planta otravitoare.
Euphorbia milii, Crown-of-thorns, Christ's Crown, The Christ's Thorn
Seva este toxica
De f multi ani am in casa o varietate a acestei plante. Planta din imagine se pare ca nu era cunoscute pe timpul lui Hristos, ea provenind din Madagascar. O alta planta, Paliurus spina-christi se pare ca a fost folosita pt coroana de spini a Mantuitorului. Cand am fost in Gradina Botanica, Paliurusul era in floare, se pare insa ca nu am publicat poze cu acesti arbusti atat de interesanti.
Euphorbia pulcherrima, Poinsettia, Lobster flower, Flame leaf flower
Latexul, frunzele si tijele sunt toxice
E o planta f populara in USA de Craciun.
Hedera helix, Common English Ivy
Frunzele sunt toxice
In multe filme americane am intalnit scene in care cineva se atinge de aceasta plnta, sau poate o ruda a sa, si are mari probleme, usturimi, mancarimi, fiind numita iedera otravitoare (poison ivy) etc.
Se pare ca planta din imagine e f invaziva si distruge toate plantele din arealul sau de raspandire.
Hydrangea macrophylla, Hortensia
Frunzele si bobocii sunt toxici.
Cand am fost in Irlanda am fost incantata de frumusetea deosebita a tufelor de hortensii. N-am vazut nicaieri in tara noastra acel soi de hortensii cu flori grena. Habar nu aveam ca sunt plante toxice.
Kalanchoe daigremontiana, Devil's Backbone, Mother-of-Thousands
Frunzele si tijele sunt toxice
Cred ca aceasta planta, Kalanchoe, e f cunoscuta ca planta de ornament, poate nu varietatea Daigremotiana. Am vazut o astfel de planta "vie si naturala" intr-o gradina din Cork, e f frumoasa dar se pare ca f toxica, in special pt inima. Trebuie insa sa fim precauti cu toate soiurile de Kalanchoe, pt ca multe sunt toxice.
Monstera deliciosa, Swiss-cheese plant, Split-leaf philodendron, Ceriman
Planta are un continut ridicat de oxalati, ca si Diffenbachia sau Philodendronul cu frunze in forma de inima.
Mama-soacra, Dumnezeu s-o odihneasca, avea o superba Monstera si o admiram de cate ori mergeam in vizita la ea. Nu stiam ca e toxica (planta, nu soacra)
P. cordatum - Heart leaf philodendron, P. scandens - Heart leaf philodendron
P. selloum - Lace tree philodendron
Toate varietatile de Philodendron au frunzele si seva toxice din cauza continutului mare de oxalati.
Eu am de peste trei decenii cateva ghivece cu Philodendron, ba chiar o planta creste intr-o sticla de lapte plina cu apa. Plantele le intineresc din cand in cand fara sa am vreo problema, desi se spune ca se pot produce inrosiri, inflamatii si mancarimi ale pielii in contact cu seva plantei.
Rhododendron sp., Azalea
Toata planta e toxica
Azaleea e varianta pitica a rododendronului. Desi toxicitatea ei e slaba e bine sa fie tinuta departe de copii mici sau animale de casa.
Solanum pseudocapsicum, Jerusalem Cherry
Frunzele si fructele verzi sau coapte sunt toxice
Ca o completare am sa public si lista cu plantele purificatoare ale aerului, pe care e bine sa le aiba oricine in casa, dar nu o sa mai public si imaginile.
Aglaonema sp. Chinese Evergreen
Aloe barbabensis Aloe Vera, Burn plant
Chlorophytum comosum Spider Plants
Chrysanthemum sp. Mums
Dieffenbachia sp. Dumbcane
Epipremnum sp. Golden Pothos
Ficus sp. Ficus
Gerbera sp. Gerbera Daisy
Hedera sp. Common English Ivy
Philodendron sp. Heart leaf philodendron
Spathiphyllum sp. Mauna Loa
De observat ca unele din plantele toxice sunt bune purificatoare ale aerului.
Fixuri si obsesii de zodii!!
Incep acum sa public continutul unui document primit de la Rodica, despre "Fixuri si obsesii de zodii". Subliniez din nou ca scopul publicarii acestui document este de a ajuta pe cititori sa se cunoasca mai bine pe ei insisi gasind, sau nu, similitudini intre descrierile de mai jos si propria lor personalitate.
Desigur, e greu de crezut ca paleta de personalitati a planetei noastre cuprinde doar 12 nuante, lumea ar fi prea simpla, prea previzibila si neinteresanta daca ar fi asa.
BERBEC
21 martie - 20 aprilie
"SUNT PE FUGA"
Cum e zodia asta?
Sincer, dinamic si direct, Berbecul nu e genul de om care sa se cantoneze in sabloane.
Ce "PASARELE" are?
Are, insa, doua-trei fixuri. Unul e legat de timp: traieste cu senzatia ca lucrurile nu merg suficient de repede si ca nu-i ajunge timpul. Efectele? De la mania vitezei si graba cu care se repede cu capul inainte, ignorand pericolele, pana la noptile cand n-are chef sa se culce, spunandu-si ca somnul ar fi o pierdere de vreme.
Alt fix este cel conform caruia el stie intotdeauna ce e mai bine pentru ceilalti. Poate deveni enervant cu "directivele", dar trebuie inteles ca e sincer si manat de cele mai bune intentii - e genul cavalerului sau eroinei care lupta pentru un scop nobil, care se simte dator sa puna umarul la bunul mers al planetei.
Cand face urat?
Berbecul e spaima chelnerilor, a mecanicilor, a croitoreselor... ce mai! - a tuturor celor ce lucreaza in servicii, fiindca e obsedat de faptul ca trebuie sa fie servit pe loc si impecabil.
TAUR
21 aprilie - 21 mai
"CE-I AL MEU, E-AL MEU"
Cum e zodia asta?
Taurul e un semn solid, perseverent si de incredere. Dar se ataseaza atat de tare de lucruri, persoane si idei, incat ajunge, obligatoriu, sa faca fixatii.
Ce "PASARELE" are?
Obsedat de stabilitate si siguranta, are impresia ca este la adapost doar daca acumuleaza. De aici vine atat lacomia lui proverbiala, cat si simtul de posesiune exagerat. Majoritatea Taurilor nu gandesc decat in termeni ca bani, case, masini, haine si bijuterii. Atasamentul fata de oameni (familie, partener de cuplu, prieteni, colegi) e la fel de puternic si de obsesiv, si are la baza aceeasi teama de schimbare.Prejudecatile si ideile fixe au un mecanism putin diferit: Taurul gandeste practic si temeinic, dar cam incet - si odata ce si-a format o parere (fie ea buna sau rea) nimeni nu i-o mai poate schimba. Nu are flexibilitate si nici capacitatea de a nuanta.
Cand face urat?
Taurul poate deveni periculos daca isi canalizeaza forta pe fagasul fanatismului (exemple - Hitler si Marx).
GEMENI
21 mai - 21 iunie
"NU TE ENERVA"
Cum e zodia asta?
Cei mai vioi si mai adaptabili copii ai Zodiacului, Gemenii, sunt si cei mai lipsiti de obsesii si de manii.
Ce "PASARELE" are?
Daca dragostea pentru informatie, comunicare si miscare ar putea fi catalogata drept "fixatie", atunci cam asta ar fi meteahna lor. Si inca ceva: se feresc de oamenii prosti, neindemanatici si inceti. Dar, de-aici si pana la obsesii, e cale lunga. De ce sa te consumi in incordari psiho-emotionale, cand pe lume sunt atatea lucruri interesante?
Tiparele rigide nu sunt de ei. Spirite libere si democrate, li se pare absolut aberant sa le impui celorlalti gusturile sau ideile tale. Nu merge ceva? Nici o problema, se reorienteaza cat ai clipi. Bineinteles ca au si ei micile lor ciudatenii, dar, in general, nu sunt deranjante. Se mai supara uneori, insa le trece repede.
Cand face urat?
Cu ei, nimic nu e batut in cuie. Atragatori ca niste fluturi si la fel de greu de prins, Gemenii deranjeaza adesea tocmai prin lipsa reperelor fixe.
RAC
22 iunie - 22 iulie
"O REZOLVAM NOI"
Cum e zodia asta?
Racul fiind un diplomat, este dificil sa-ti dai seama cat de greu poate fi scos dintr-ale lui.
Ce "PASARELE" are?
Nevoia de securitate ii determina aproape toate actiunile. Motivatia e de natura emotionala: ii trebuie parametri cunoscuti, verificati si siguri. Asa ajunge sa faca fixatii pentru traditii, amintiri sau obiecte vechi. Asa ia nastere obsesia pentru casa, familie si copii. Femeia-Rac, desi foarte romantica si sensibila, se aciuiaza adesea pe langa un barbat, doar pentru ca acesta ii poate asigura protectie si confort. Fiindca nu rareori partenerul respectiv e mai in varsta, este posibil ca la mijloc sa fie si o fixatie paterna. De fapt, barbat sau femeie, Racul face frecvent o fixatie pentru unul sau altul dintre parinti.
Cand face urat?
Racul are toane si schimbari de dispozitie si poate fi superstitios, sensibil la fazele Lunii, etc. Dar, fiindca este discret si abil, obsesiile lui sunt rareori suparatoare pentru cei din jur.
VA URMA...
vineri, 25 iunie 2010
Monahul de la Rohia
Trebuie sa marturisesc cu rusine ca, desi am cumparat si am si primit "Jurnalul fericirii" al lui N. Steinhart nu am reusit sa-l termin, fiind doar una din nenumaratele carti, ale mele sau imprumutate, care asteapta sa fie terminate candva (mi-e teama ca in alta viata)
Dar cu ocazia recuperarii restantelor in corespondenta am deschis un pps care contine cateva citate ale acestui atat de apreciat om de spirit crestinesc si mi s-a taiat rasuflarea de frumusetea si claritatea gandirii sale. De aceea am decis ca cel mai potrivit subiect pt un articol care e, intr-un fel, aniversar, este intelepciunea Monahului de la Rohia. Am pastrat si urarea celui care a compus ppsul, pt ca e in concordanta cu restul textului.
Monahul de la Rohia
Nicolae Steinhardt
29. iulie 1912 -30 martie 1989
Doar Dumnezeu exista, restul tot nu-i decât ipoteza.
Ce înseamna credinta? Încrederea în Domnul desi lumea e rea, în ciuda nedreptatii, în pofida josniciei, cu toate ca de pretutindeni nu vin decât semnale negative.
Mai ametitoare vorbe nu s-au rostit niciodata, afara de: Cred, Doamne, ajuta necredintei mele. Despre care îmi spun ca daca din toata Biblia n-ar ramâne decât ele, ar fi de ajuns pentru a dovedi esenta divina a crestinismului.
Sa nu judecam pe altii, dar, când arde casa vecinului, nu stau sa ma rog si sa ma îmbunatatesc, ci chem pompierii, alerg la cismea. Altfel, se cheama ca sunt fudul si nu-mi iubesc aproapele.
Poate ca definitia eroismului si a sfinteniei nu este decât aceasta: sa faci imposibilul posibil.
Crestinismul e bucurie si reteta de fericire. E si asumare a durerii.
Crestinismul nu ne ofera un mijloc miraculos de a scapa de suferinta, ci ne pune la îndemâna miraculosul mijloc de a o îndura
Vine mereu în istorie o clipa când cei care afirma ca doi plus doi fac patru sunt pedepsiti cu moartea.
Asupra apropierii de Hristos, proba care nu înseala, criteriul definitiv este buna dispozitie. Numai starea de fericire dovedeste ca esti al Domnului.
Crestinul este cel ce nu traieste nici în trecut, nici în viitor, ci numai în prezent. Trecutul nu-l apasa, viitorul nu-l îngrijoreaza.
Vrem sa fim iertati dar nu suntem dispusi sa iertam si noi. Vrem sa ni se acorde atentie si sa ne fie luate în seama toate drepturile, dorintele, de nu si capriciile, luam însa foarte grabit si împrastiat aminte la nevoile, doleantele si solicitarile celorlalti. Ceilalti! Ei ne apar undeva, departe, un soi de fantome pierdute în ceata. Ni se pare de fapt, ca toti cei din jurul nostru au obligatii fata de noi, iar noi fata de nimeni, niciodata. Toate ni se cuvin, tot ce facem e bun si îndreptatit, numai noi avem întotdeauna dreptate.
Numai când facem binele dobândim ceva ce raii nu pot avea: linistea si pacea – bunurile supreme.
Daca nu putem fi buni, sa încercam sa fim macar politicosi.
Un singur lucru nu poate Dumnezeu: sa ne mântuiasca fara consimtamântul nostru.
Exista momente în care deznadejdea pare a fi singura solutie si numai strigatul instantaneu îti poate controla angoasa. Exista si o fericire exaltata daca, în loc de a urla spui: Îti multumesc, Doamne, ca m-ai facut om si m-ai înzestrat cu liberul arbitru. Pot îndura, pot rabda. Nu cârtesc, nu ma vait, nu ma dau batut, ma tin tare, sfidez Realitatea, o fac de rusine si ocara. Nu degeaba m-ai facut om.
De ce îi este omului de astazi foame? De iubire si de sens.
Pare-se ca exista doua teorii cu totul potrivnice despre originea speciei umane. Unii sustin ca omul coboara din maimuta, iar altii ca a fost creat de Dumnezeu. Se cearta grozav. Eu unul cred ca se înseala si unii si altii. Teoria mea este urmatoarea. Cei, care cred ca omul coboara din maimuta, coboara cu adevarat din maimuta si alcatuiesc o rasa aparte, înafara rasei oamenilor, care cred si stiu ca au fost creati de Dumnezeu.
Curajul e taina finala; învinge acela care este dispus sa moara.
Elementara desteptaciune e o îndatorire. Mai ales pentru un crestin care trebuie sa fie mereu atent la ispite. Iar prostia este o ispita... Nestirea, îndobitocirea, trecerea oarba prin viata si printre lucruri sau trecerea nepasatoare sunt de la diavol. Samarineanul n-a fost numai bun ci si atent: a stiut sa vada.
Cred, Doamne, ajuta necredintei mele, îmi pare a fi, cum sa spun? Taina cea mai de taina a învataturii crestine, noua învatatura, si într-un anume fel pecetea darului Duhului sfânt.
Drumurile care duc spre credinta poarta acelasi nume toate: pariu, aventura, incertitudine, cuget de om nebun.
Pe Cruce, s-au unit Dumnezeirea cu omenirea
Zi de zi sunt mai dispus sa cred ca însusirea de capetenie a fiintei umane nu este atât iubirea de sine, cât ura si invidia fata de altul.
A ierta este, în esenta, un atribut dumnezeiesc, iertarea omeneasca aparând în consecinta ca înca o proba a prezentei suflului divin în faptura.
Va doresc o zi binecuvantata in pace si iubire !
Ilie Virgil
joi, 24 iunie 2010
Speranta pentru detectarea bolii Alzheimer.
Pt ca mama mea are aproape 89 de ani si inca de acum catva ani a prezentat semne ca ceva nu e in regula cu ea (am numit acel articol "Jocuri de batrani", fapt ce a facut sa am o gramada de vizitatori care, spre marea mea uimire, cautau "jocuri cu batrani") am inceput sa citesc articole despre Alzheimer, pt ca din filmele americane care au ca subiect problemele persoanelor in varsta se parea ca aceasta ar fi singura boala care ar explica ce se intampla cu mintea lor.
Ba chiar doctorul nostru Primar glumea la un moment dat pe seama numelui doctorului acela neamt al carui nume incepe cu A si care ii ascunde mereu ochelarii.
In realitate Alzheimerul este doar una din maladiile varstei a treia care ataca creierul, pe langa Parkinson si dementa senila. Din pacate diagnosticarea acestei boli este f dificila in timpul vietii pacientului. S-a constatat abia la autopsii ca pe creierul bolnav exista niste placi amiloide care indica boala Alzheimer. Daca nu exista aceste placi pierderile de memorie au alte cauze, cum ar fi depresia sau hipotiroidia.
Chiar la cele mai bune centre medicale din USA, spune Gina Kolata intr-un articol din New York Times, s-a constatat ca doctorii, examinand pacienti cu dementa (care produce scaderea memoriei si a altor functii intelectuale) au fost diagnosticati gresit cu Alzheimer, si asta s-a vazut la autopsie, cand nu au fost gasite placile specifice. Asta s-a petrecut cu aproximativ 20% dintre pacienti.
Mai mult, cam jumatate din pacientii cu tulburari de memorie mai putin pronuntate, despre care se credea ca sunt pe cale sa aiba Alzheimer, s-a dovedit ca nu au contractat boala. Iar alti pacienti, care au fost deasemenea diagnosticati cu acesta boala nu au fost tratati pt bolile care le produceau tulburari de memorie, cum ar fi depresia, nivelul scazut de hormoni tiroidieni, efectele secundare ale medicamentelor sau interactiunile dintre medicamente.
De aceea ar fi important sa se poata descoperi daca exista aceste placi inca din timpul vietii pacientului incat sa se poata aprecia si modul cum evolueaza boala. Se pare ca un doctor care si-a creat propria lui firma, destul de mica, de cercetare, ar fi descoperit o metoda de a pune in evidenta existenta placilor in creierele bolnavilor in viata.
Dr se numeste Daniel Skovronsky iar firma se numeste Avid Radiopharmaceuticals. El a descoperit ca un colorant special, fluorine 18, care se foloseste pt tomografia bolnavilor de cancer poate pune in evidenta existenta placilor specifice bolii.Alzheimer.
Images from the brain of a cognitively normal volunteer; bottom, results from an Alzheimer’s patient. Plaque buildup is shown in red.
Imagini ale creierului unui voluntar cu functii cognitive normale; jos rezultate ale unui pacient cu Alzheimer. Placile sunt de culoare rosie.
Interesant in cercetarile efectuate de dr Skovronsky este ca 20% din pacientii care aveau peste 60 de ani prezentau placi desi memoria lor nu lasa de dorit dar cu timpul ei au dezvoltat tulburari de memorie.
Ideea care a ajutat la verificarea rezultatelor a fost de a efectua cercetarile pe bolnavii internati intr-un camin spital (hospice) care nu mai aveau mult de trait si deci s-a putut face o comparatie intre rezultatele in vivo si cele de la autopsie. Cercetarile s-au facut pe 35 de bolnavi.
Nu s-au pus probleme de etica pt ca familiile pacientilor au fost de acord cu aceste cercetari, pt ca intrebarea este daca placile se formeaza inainte ca sa apara simptomele si daca nu cumva se poate stopa cumva formarea lor inainte de a fi prea tarziu. Deocamdata inca se fac cercetari in acest sens.