miercuri, 12 mai 2010

Noaptea Muzeelor 2010

Aveam intentia sa cer dezabonarea de la Stiri.rol.ro. Bine ca nu am facut-o, pt ca de la ei am aflat despre Noaptea Muzeelor, editia din acest an.

Cea de-a sasea editie a evenimentului "Noaptea muzeelor" va avea loc in acest weekend, unde opt muzee pot fi vizitate gratuit, pe langa o serie de spectacole de teatru, muzica clasica si populara, potrivit mediafax.ro.

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) prezinta un program special - "Insomnia culturală" -, care cuprinde mai multe spectacole, incepand de la ora 19.00.

Muzeul Taranului Roman invită bucurestenii, de sambata de la ora 18.00 pana duminica la ora 2.00, la trei expozitii temporare.
Muzeul Satului anunta evenimentul Dimineata Muzeului, care va avea loc pe parcursul zilei de sambata, dat fiind ca aceasta institutie nu poate fi vizitata noaptea din motive de securitate a patrimoniului existente aici.

La Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), publicul va putea sa viziteze gratuit Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana, intre orele 16.00 (sambata) si 04.00 (duminica).

Muzeul National Cotroceni propune, la randul sau, vizitarea gratuita a expozitiei sale permanente şi a expozitiei temporare "Jurnal de moda... moda feminina la 1900", intre orele 19.00 - 24.00.

Muzeul Municipiului Bucuresti isi deschide portile de la ora 14.00, asigurand pana la 04.00 vizitarea gratuita a expozitiei sale permanente si a expozitiilor temporare "Mayasi, azteci, olmeci, tolteci, mixteci, zapoteci, totonaci.


E bine ca unele muzee incep noaptea mai devreme, pt ca anul trecut a fost o problema revenirea in cartierele dormitor a celor dornici de cultura. O sa ma intrebati de ce am publicat programul doar pt sase muzee. Atat era in articolul copiat.

Iata si articolul de pe Media Fax

Anul acesta, Noaptea Muzeelor, aflată la cea de-a VI-a ediţie, va fi sărbătorită de pe 15 pe 16 mai, opt muzee din Capitală având "porţile deschise" (vizite gratuite), dar şi o serie de evenimente speciale pregătite pentru această ocazie - Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional Cotroceni.

Dacă celelalte muzee vor petrece o "noapte albă" aşteptându-şi vizitatorii de sâmbătă seară până duminică dimineaţă, Muzeul Satului anunţă evenimentul Dimineaţa Muzeului, care va avea loc pe parcursul zilei de sâmbătă, dat fiind că această instituţie nu poate fi vizitată noaptea din motive de securitate a patrimoniului existente aici.

În această perioadă, Muzeul Satului găzduieşte Târgul Olarilor, deschis până duminică, de unde vizitatorii îşi pot cumpăra oale, dar şi produse bio, de la Asociaţia Bio România. Cei care îşi doresc să confecţioneze propriul vas de lut o vor putea face în cadrul atelierelor interactive, iar cel mai frumos obiect va fi premiat. Sâmbătă, târgul este deschis între orele 10.00 şi 19.00. Totodată, în această zi, între orele 9.00 şi 14.00, accesul în muzeu va fi gratuit.

Programul zilei mai cuprinde concerte susţinute de ansambluri populare, precum Taraful de la Curtea Domnească, Teleorman, Ansamblul Sonţe al Asociaţiei Macedonenilor din România - "Soare … pe uliţa satului" - şi Ansamblul folcloric Cununa Carpaţilor al Centrului Cultural Naţional de Artă "Tinerimea Română". Repertoriul popular autohton este completat cu cântece interpretate de Alex Tomaselli.

Muzeul Ţăranului Român invită bucureştenii, de sâmbătă de la ora 18.00 până duminică la ora 2.00, la trei expoziţii temporare. Două dintre ele sunt dedicate artei populare mexicane, respectiv picturii ţărăneşti din China. "Mexic - Tradiţii şi obiceiuri" prezintă o colecţie de 500 de obiecte de artă populară mexicană, reprezentative pentru fiecare colţ al ţării (statuete de ceramică şi străchini, ţesături viu colorate, podoabe şi obiecte de îmbrăcăminte, coşuri împletite şi cufere pictate, jucării şi măşti, sticlărie, statuete cioplite în lemn, picturi, săgeţi cu pene, dar şi... Zeul Ploii), în timp ce "Pictura ţărănească din China" ilustrează în tablouri impresionante felul de a fi, de a munci, viaţa de zi cu zi a ţăranilor chinezi, după 1950.

La acestea se adaugă "www.distrugeri.ro", o expoziţie manifest realizată sub egida Ordinului Arhitecţilor din România, care oferă un parcurs iniţiatic prin spaţiile fascinante ale Morii lui Assan, monument de categoria A vandalizat de ani de zile, printre trunchiuri de cireşi recuperaţi de Şerban Sturdza şi revizitaţi de artistul Virgil Scripcariu, prin bogăţia stilistică a unui oraş surprinzător, emoţionant şi ignorat de locuitorii săi.

La Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), publicul va putea să viziteze gratuit Galeria Naţională şi Galeria de Artă Europeană, între orele 16.00 (sâmbătă) şi 04.00 (duminică), bucurându-se şi de celelalte activităţi speciale propuse de MNAR în această noapte.

Spectacolul "Statuile" al Teatrului Masca va fi jucat printre statuile de bronz din curtea muzeului, în intervalul orar 21.30 - 22.30. Totodată, curtea, gazonul şi clădirea muzeului vor fi îmbrăcate pe rând în lumini colorate, pe ritmuri sonore. În "colţul interactiv", vizitatorii vor fi invitaţi să se imortalizeze artistic, dând viaţă personajelor din câteva tablouri expuse la MNAR şi reproduse pe panouri în mărime naturală.

Muzeul Zambaccian din cadrul MNAR sărbătoreşte, în schimb, Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai), oferind acces gratuit vizitatorilor între orele 11.00 şi 19.00.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă un program special - "Insomnia culturală" -, care cuprinde mai multe spectacole: 19.00 -19.30 - program artistic coregrafic cu Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", 20.00 - 20.30 - program de folclor sirian şi dansuri cu Şcoala Arabă Tichrin, 20.00 - 20.35 - piesa de teatru "O noapte furtunoasă" (fragmente) pusă în scenă de trupa de teatru "Cantemir Art", 20.00 - 24.00 - Teatru de umbre - Mozaic de spectacole realizat de voluntari europeni care activează în Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami din România (A.C.T.O.R.), 21.00 - 22.30 - piesa de teatru "Pygmalion" de George Bernard Shaw cu Şcoala de Teatru "Q-Feel", în regia Doinei Ionescu, şi, de la 23.00 la 23.30, transcripţii pentru violoncel şi pian cu Asociaţia Prietenii MNIR.

O altă secţiune a programului amplu pregătit de MNIR se intitulează "Reconstituiri" şi cuprinde reconstituiri istorico-militare (Asociaţia Tradiţia Militară va prezenta manevre şi uniforme din timpul războaielor cu Napoleon Bonaparte ale Regimentului II Grăniceresc Valah Nr. 17 din Năsăud) şi animaţie în costume de epocă marca Medieval Art Production, pe tot parcursul Nopţii Muzeelor.

Alte manifestări la Muzeul de Istorie în această noapte vor fi atelierele de spadă, dans şi creaţie prezentate de Medieval Art-Circensium Historiae, atelierele de creaţie şi istoria artei - "Istoria artei pe înţelesul celor mici" şi "Să descoperim misterele lumii antice", cu Oana Marinache, precum şi Foto Cabinet-ul "de la Belle Epoque" al maestrului fotograf Eugen Ciocan.

De asemenea, publicul va putea viziona două expoziţii temporare: "Istoria la …feminin", ce propune o imagine asupra feminităţii şi rolului femeii în istorie, pe teritoriul României, şi "Cronos. Umbre, muzică şi paşi de dans", expoziţie de fotografie realizată de Cristian Seuşan.

La Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" va putea fi vizitat gratuit, până la ora 1.00, pavilionul central, care prezintă istoria militară din epoca străveche şi până la revoluţia din 1989, cu accent pe evoluţia fortificaţiilor, a armamentului alb şi de foc, a echipamentului militar, a sistemului naţional de decoraţii.

Muzeul Naţional Cotroceni propune, la rândul său, vizitarea gratuită a expoziţiei sale permanente şi a expoziţiei temporare "Jurnal de modă... moda feminină la 1900", între orele 19.00 - 24.00.

Muzeul Municipiului Bucureşti îşi deschide porţile de la ora 14.00, asigurând până la 04.00 vizitarea gratuită a expoziţiei sale permanente şi a expoziţiilor temporare "Mayaşi, azteci, olmeci, tolteci, mixteci, zapoteci, totonaci - Pe urmele civilizaţiilor precolumbiene", organizată de Asociaţia Culturală "Noua Acropolă", şi "Pictori sub destin european", cu lucrări de Alexandra, Consuela şi Tudor Meiloiu.

De asemenea, în curtea muzeului va fi amplasat un labirint umanitar ECHO (Departamentul de Ajutor Umanitar din cadrul Comisiei Europene), constând într-un spot video şi audio realizat pe patru teme - conflict armat, inundaţii, cutremur, foamete.

Programul de Noaptea Muzeelor se prelungeşte la Muzeul Municipiului şi pe parcursul următoarelor două zile. Astfel, duminică, între orele 9.30 şi 11.00, în curtea muzeului va avea loc o paradă a vehiculelor istorice din perioada 1912 - 1942 (10 automobile), prezentată de Compania "Automobilia". Luni seară, de la ora 18.00, va fi prezentată piesa de teatru "Întoarcerea Zidarului", de Dan Tărchilă, pusă în scenă de Marian Ciripan, cu actorii Alexandru Hasnaş şi Cristina Moldoveanu.

La Muzeul de Geologie, Noaptea Muzeelor se deschide la ora 19.00, cu spectacolul de teatru "Te iubesc! Te iubesc?" după "Zăpezile de altădată" de Dumitru Solomon. Dramatizarea şi regia sunt semnate de Chris Simion, iar din distribuţie fac parte Corina Moise, George Corodeanu, Alexandru Grigore şi Manuela Hărăbor. De la ora 21.00, Alina Sorescu, Andreea de la Amadeus şi Senti vor susţine un concert, urmat de o lansare neconvenţională de carte - "În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine", de Chris Simion.

Seara va fi animată de două personaje: Gheea, zeiţa pământului la greci, şi un geolog. Pe parcursul serii, vizitatorii vor putea viziona proiecţia multimedia "Geologia, între artă şi pasiune", expoziţia "Geologia României", expoziţia cu vânzare de cristale, fosile, flori de mină şi bijuterii, o expoziţie cu vânzare de ceramică de Horezu, precum şi o expoziţie cu fotografii şi afişe reprezentând activitatea muzeului, care sărbătoreşte în această noapte 20 de ani de la deschidere.

Muzica clasică va fi la ea acasă la Muzeul Naţional "George Enescu", unde seara se deschide cu un concert în curtea muzeului, susţinut de Orchestra Tineretului Bucureştean, dirijată de Andrei şi Nicolae Racu, de la ora 20.00, urmat de concerte în interiorul Palatului Cantacuzino, cu Corul "Nihil sine Deo", sub bagheta lui Emil Matei, formaţia vocal-instrumentală de muzică veche "Anton Pann", dirijor Constantin Răileanu, şi trio-ul de coarde cu flaut format din Nicoleta Angheloiu (flaut), Ioana Jijian (vioară), Emma Rotomeza (violă) şi Ella Bokor (violoncel). În completarea programului, vor fi proiectate două documentare dedicate lui George Enescu.

La Muzeul Naţional al Literaturii, vizitatorii se vor putea bucura de grafică, teatru, muzică rusească, jazz şi poezie şi, în final, de proiecţia filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, în prezenţa echipei producţiei.

O expoziţie a istoriei literaturii române în caricaturi va putea fi vizitată de sâmbătă dimineaţa până duminică la ora 3.00. Teatrul Masca prezintă spectacolul "Statui vivante" pe esplanada muzeului, de la ora 19.00, urmat de un concert de muzică rusească, susţinut de Radu Captari (voce, chitară) şi Igor Caras (voce, acordeon), de la ora 20.00.

Seara de poezie şi jazz va avea loc între orele 21.00 şi 22.30, cuprinzând recitalurile poeţilor Traian T. Coşovei, Cornelia Maria Savu, Bogdan O. Popescu, Ioan Es. Pop, Lucian Vasilescu, Ofelia Prodan, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Marian Drăghici şi Ioana Crăciunescu, pe muzică interpretată de Mircea Tiberian şi Nadia Trohin. Seara continuă cu muzică, medievală de această dată, prin concertul formaţiei Pontice, şi se încheie cu proiecţia peliculei "Eu când vreau să fluier, fluier", dublu premiată la Berlinala 2010, de la ora 24.00. Vor prezenta filmul producătorii Cătălin şi Daniel Mitulescu, regizorul Florin Şerban şi actorii George Piştereanu, Ada Condeescu şi Clara Vodă.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) invită vizitatorii la o serie de expoziţii, între orele 21.00 şi 3.00, dar şi la o petrecere pe terasă, până la ora 5.00.

Dintre expoziţiile ce vor putea fi vizitate la MNAC de Noaptea Muzeelor fac parte: expoziţia pictorului Gili Mocanu "Fiecare dintre cele două momente", care cuprinde două serii restrânse de pictură, precum şi caietele de schiţe ale artistului, "Lemn.ro", ce include sculpturi semnate de numeroşi artişti români, instalaţia "412 x 4", concepută de sculptorul Virgil Scripcariu şi fotografii, "Paris/ Design en mutation", ce prezintă obiecte cadru ale viitorului create de zece designeri parizieni, şi "Urgenţe" înregistrări video ale unor performance-uri ale artistei Regina José Galindo, cunoscută pentru folosirea propriului corp pentru a se substitui "celor slabi şi umili, celor torturaţi sau oprimaţi, punând în scenă situaţii-limită", se arată pe site-ul muzeului.

Totodată, Anaid Art Gallery vernisează expoziţia "Micro/Macro" semnată Ileana Dana Marinescu, curator fiind Olivia Niţiş, între orele 20.00 - 02.00 în cadrul Nopţii Muzeelor. Publicul amator de artă conteporană va putea vizita expoziţia în perioada 15 mai - 5 iunie. "Micro/Macro" este o expoziţie concepută "ca o instalaţie în care publicul atent la detaliile de sub lupă, devine el însuşi victima analizei", se arată în comunicatul galeriei. Mediul pe care artista Ileana Dana Marinescu îl conturează cu obiecte asamblate din materiale diverse, (metal, sticlă, piatră), cu intervenţii de sunet şi un video cu procesul de creaţie, este unul în care vizitatorul poate medita asupra relaţiilor dintre minor şi major, dintre micro şi macro, dintre ce însemnă valoare şi fapt insignifiant.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şasea ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009. Noaptea muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de International Council of Museums (ICOM), care este sărbătorită pe 18 mai.

Peste 20 de muzee din toată România sărbătoresc anul acesta Noaptea Muzeelor.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu