S-a mai incheiat o competitie. Pt ca atat Eurosportul cat si TVR2 au ales sa transmita numai grupele mai bune (cu o nota pozitiva pt TVR2 care transmite mai mult, de ex ei au transmis dansul original live si au inceput mai devreme transmisia de la baieti, Esp a preferat curling) mi s-a parut ca acest campionat a durat mai putin, in plus, date fiind multiplele aniversari din familie am socializat mai mult si m-am concentrat mai putin pe patinaj.
Incat concursul final al baietilor am inceput sa-l urmaresc incepand cu evolutia lui Samuel CONTESTI, mult asteptata de publicul italian, Din pacate dupa un inceput f bun, cu secventele de pasi atat de reusite, care dovedesc cat de extraordinar showman este acest SC, cu sarituri si combinatii de sarituri bine executate, desi cu o greseala la triplu Axel unde a pus mana jos, dar mai tarziu a reusit repetarea triplului dar nu in combinatie, cum e regula, ci tot simplu, lucru ce a dus la anularea intregului element si pierderea a numeroase puncte, a fortat nota la final facand o combinatie de trei sarituri, ultimele doua duble si a cazut, spectaculos ce-i drept, direct pe burta, din fericire pt el asta nu i-a daunat la clasamentul final, unde a urcat un loc, dar asta datorita lui Takahiko Kazuka, asa cum se va vedea mai jos.
Si Adam RIPPON, antrenat de Brian Orsen despre care comentatorii Esp sunt de parere ca va ajunge sa fie mai putin cunoscut pt ca a fost campion mondial cat pt faptul ca o antreneaza pe fenomenala Yu-Na Kim (se spune ca mare parte din populatia Coreei poarta numele de Kim, nu pt ca ar avea toti stramosi din clanul din care a provenit faimosul general Yu-Sin Kim, cel care a cucerit pt Silla regatul Baekje, unul din eroii principali ai serialului "Secretele Palatului" transmis pe TVR1, ci pt ca multi si-au apropriat acest nume fara a avea vreo legatura cu acest clan) a avut si el un program f bun. Cu figura lui de pusti cu parul cret a dat dovada de tehnica f buna la executarea sariturilor, inalte si sigure, avand un triplu Axel perfect si o superpirueta, cum a fost de parere YG.
O surpriza extrem de placuta a fost atat pt mine cat si pt comentatori suedezul Adrian SCHULTHEISS, care a inceput programul cu o cvadrupla perfect executata. A prezentat un adevarat show, cu sarituri frumos executate, unele in combinatii reusite, a interpretat f bine muzica (au fost 3 fragmente, dar armonios imbinate), n-am prea inteles de ce nu a primit puncte mai multe, se pare ca arbitrii acestia nu au apreciat deloc sariturile si partea tehnica, ei punand mult mai mare baza pe aspectul artistic (adica exact partea care lasa mult mai mult loc subiectivismului, exact ce a incercat sa evite Ottavio Cincuanta cand a propus schimbarea sistemului de notare) descurajand pe cei care incearca sarituri dificile, cum s-a vazut si la Olimpiada cand campionului nici prin cap nu i-a trecut sa incerce sa execute vreodata o cvadrupla. Se pare ca pt arbitri tinde sa aiba pondere mai mare impresia artistica lasata de pasi (eu multa vreme, de fapt pana la Yagudin nu am gustat deloc acest element, multi patinatori pareau ca nu fac altceva decat sa se plimbe pe gheata asteptand sa treaca vremea si ca sa nu se plictiseasca de tot mai dadeau din cand in cand din maini)
Emotionant a fost cel care avea sa-l preceada in clasament urcand doua locuri fata de scurt (ASa urcat trei) Kevin VAN DER PERREN, care a anuntat ca se retrage din competitiile de amatori. La sfarsitul programului in care a dat din nou dovada ca este un f bun saritor, incepand seria de sarituri cu o combinatie fenomenala de cvadrupla, tripla, tripla, acumuland cel putin 17.8 puncte si facand in cateva secunde 10 rotatii in aer, dar a avut si pasi parca mai artistici decat de obicei. A fost atat de fericit ca si-a incheiat cu bine programul, incat la sfarsit a ingenuncheat pe gheata, cu lacrimi in ochi. Lacrimile nu i s-au uscat nici pe banca.
Si Jeremy ABBOTT, care tintea la o medalie, a incercat un cvadruplu dar din pacate pt el a cazut la aterizare (FG spunea ca nu a avut destula rotatie) A fost f concentrat inca de la inceputul programului, a avut sarituri si combinatii executate f bine, mai ales ca e un patinator inalt si pozitia centrului de greutate nu-l prea ajuta la sarituri. A lucrat mult si cu bratele, ar fi meritat poate o medalie daca nu ar fi gresit (dar atunci unul din medaliati ar fi trebuit sa greseasca grav, lucru care nu s-a intamplat) Sarmanul de el, era tare necajit cand s-a indreptat spre banca.
Scumpetea, bibeloul atat de simpatic, Takahiko KOZUKA in schimb dupa ce a cazut si el la cvadrupla a ratat si Axelul, si nu numai odata. A reusit sa faca cam toate celelalte tipuri de sarituri dar nu Axelul, reusind in schimb sa mai cada odata. Totusi la sfarsitul programului inca zambea iar zambetul i s-a sters abia atunci cand a vazut punctajul si a realizat ca va pierde cateva locuri ajungand de pe locul 4 pe 10.
A urmat Brian JOUBERT, pe care l-am urmarit cu sufletul la gura, sperand intr-o minune, anume ca-l va depasi la puncte pe PC. N-a fost sa fie, desi a reusit sa faca doua cvadruple, una bineinteles in combinatie, a facut perfect si triplul Axel dar a reusit sa cada la Lutz, dar spre deosebire de alte concursuri de data asta si-a tinut firea, cum se zice, si-a stapanit nervii si a executat alte sarituri si combinatii bune incat era clar ca va primi o medalie.
Si Patrick CHAN a reusit sa cada, la Ridberger, programul lui a fost mult mai slab decat al lui Brian din pdv tehnic, el mizand de la inceput mai mult pe partea artistica si strategia lui sd-a dovedit mai buna decat a francezului, spre marea suparare si nemultumire a mea si a comentatorilor. Cel putin YG era extrem de revoltata, nu pricepea cum sepoate ca cineva care nu stie sa faca o cvadrupla sa il depaseasca pe BJ, care a reusit doua. Si FG era necajit, spunea cu naduf ca se insista f mult pe pasi si pe piruete, in dauna sariturilor. Si eu cred ca ceea ce deosebeste intrecerile de amatori de un show oarecare , sarea si piperul concursurilor de individual o constituie sariturile, desi se pare ca ele duc la cele mai multe accidentari ale sportivilor. Pai daca arbitri vor sa transforme campionatele in showuri de domnisoare de pension n-au decat sa se uite numai ei la ele.
Michal BREZINA (Misha) a fost extraordinar de aproape de podium, a avut un program tare placut de urmarit, cu siguranta si acuratete, are in el stofa de campion. Nici el nu a incercat cvadrupla dar nici n-a avut, precum PC, pretentia sa castige medalia de aur (pe ce se bazeaza aceasta pretentie a canadianului? doar pe datul din maini? sunt suparata rau) in schimb sariturile lui au fost inalte, ceea ce le-a dat un plus de eleganta. La sfarsitul programului si-a facut cruce, fiind f multumit de ceeea ce a realizat.
De data asta last butnot least e cat se poate de adevarat, pt ca Daisuke TAKAHASHI a facut o minune de program, a avut tot ce-i trebuie unui campion, cvadruplu (chiar daca aterizat pe doua picioare, macar a dat dovada de bunavointa) sarituri si combinatii perfecte, pasi extraordinari, interpretare desavarsita a muzicii (f inspirata ideea de a alege muzica din filmul La Strada, si ce noroc ca m-am uitat pe Esp incat nu am avut ocazia sa aud povestea filmului de la Alina Alexoi (nu stiu daca l-a povestit, dar asta e obiceiul ei) si am putut sa ma concentrez si sa gust intreaga frumusete a programului. E uimitor cum a reusit un japonez (asiaticii au avut mult de pierdut pana acum cativa ani pt ca nu erau in stare sa interpreteze cu expresivitate muzica, educatia lor nepermitandu-le extravertirea necesara) sa interpreteze atat de bine muzica italiana.
Final Results
La multi ani!
RăspundețiȘtergereMultumesc. Esti atenta ca intotdeauna.
RăspundețiȘtergereLa multi ani si tie pt ziua ta, daca a fost deja, scuze pt intarziere.
La multi ani!
RăspundețiȘtergereMultumesc Dan. Numai bine pt tine, Vaca Verde si fetita voastra.
RăspundețiȘtergereViorica, mai sunt cateva zile, pana mai adaug o floare de cires in parul meu.
RăspundețiȘtergereDumnezeu sa ne tina in viata, sanatoase!
Iti urez sa ai o coronita tare bogata si sa ni se implineasca urarea cu sanatatea.
RăspundețiȘtergere