miercuri, 24 februarie 2010

Vancouver 2010 Olimpiada Fete Programul scurt

Rezistenta mea la pierdut nopti este limitata. Incat azi noapte am simtit nevoia sa ma pun la punct cu somnul si m-am limitat sa vad numai ce s-a transmis pe TVR1, probabil pierzand si de acolo cel putin o evolutie.

Prima pe care am vazut-o a fost Mao Asada, care a reusit ceea ce nici macar unii baieti nu pot sa faca un triplu Axel in combinatie cu un dublu Touloupe. Tot restul programului a fost de inalta clasa, cu inca o tripla, un dublu Axel, doua secvente de pasi dintre care una de spirale (cand se patineaza pe un singur picior, celalalt fiind obligatoriu ridicat deasupra soldului, majoritatea fetelor au ales sa faca o spirala in pozitie Bielmann, o cumpana si un spagat vertical) precum si trei piruete, acestea fiind cele 8 elemente obligatorii, intre care patinatorii mai buni introduc elemente de legatura, care conteaza pt impresia artistica, pt care deasemenea se dau puncte.

Fanii patinajului artistic stiu deja ca fiecare tip de saritura are un punctaj de baza la care se mai adauga sau se scade, dupa caz, pana la trei puncte in functie de felul in care apreciaza juriul tehnic ca se executa saritura, mai corect sau mai ezitant. Tocmai aceste bonusuri au facut diferenta in cazul baietilor. Piruetele au si ele diferite nivele de dificultate, la fel si pasii, punctajul se da in functie de dificultate. De aceea se poate intampla ca unsportiv sa cada dar daca are restul elementelor dificile executate bine sa ia un punctaj mai mare decat unul care nu face nici o greseala, dar executa elemente mai usoare. Se poate intampla si ca cineva sa aiba un programtehnic fara cusur dar sa-i lipseasca pasii de legatura sau alte lucruri care se apreciaza din pdcv artistic (acesta a fost de multe ori cazul patinatorilor asiatici sau al lui Kevin van der Perren) si atunci un patinator mai putin pregatit tehnic dar care da atentie elementelor artistice va lua mai multe puncte.

Mao Asada a avut, cum am spus, un program excelent, Tatiana Tarasova, antrenoarea ei, era fericita si aplauda in timpul programului (am vazut asta cand s-a dat reluarea) si punctajul obtinut, care i-a provocat MA uimirea, a situat-o pe locul 1 intermediar. Ea e prima patinatoare care a reusit un cvadruplu, la un CM de juniori, iar la incalzire la acest program a executat cu multa usurinta o combinatie de triplu Lutz, triplu Ridberger.

Dar a urmat preferata mea, Yu-Na Kim, care deja se simtea in Canada ca acasa, pt ca se antreneaza la Toronto cu un antrenor canadian, Brian Orser, castigator al medaliei de argint la Calgary (imi e inca viu in minte duelul acestuia cu tizul sau american, Brian Boltano, care avea un costum tip militar). Ea a facut o combinatie triplu Lutz-triplu Touloupe,mai bine punctata decat combinatia lui MA, a mai avut si celelate doua sarituri reusite, cu multa usurinta si siguranta, parca nu depunea nici un fel de efort, a facut si o pirueta Bielmann, si-a fluturat gratios bratele (care mi se par un pic mai lungi si mai unduioase decat ale altor patinatoare, lucru ce ii da un plus de eleganta) incat desi eram singura in fata micului ecran am exclamat cu entuziasm :"Ce program!". Cand a iesit de pe gheata s-a aplecat sa ia o jucarie de jos si, desi BO o astepta cu nerabadare s-o imbratiseze de bucurie, ea s-a oprit, copil fiind, sa vada ce fel de jucarie tine in mana. Nu e de mirare dupa asemenea evolutie ca punctajul ei l-a depasit pe cel al lui Mao Asada.

Pt ca e mai plinuta, Akiko Suzuki pare mult mai micuta decat YNK. Ea a dat dovada ca in timpul programului e in stare sa gandeasca, ca nu patineaza ca un robotel. Pt ca a gresit la prima tripla, unde avea programata o combinatie a facut combinatia ceva mai tarziu. Cele mai lute patinatoare ar fi renuntat pur si simplu la combinatie, si baietii fac uneori aceeasi greseala. Ca multe patinatoare a facut doar o semi Bielmannla pirueta,desi a demontrat ca are mobilitate adoptand o pozitie Bielmann pt una dintre spirale. A fost tare bucuroasa cand a terminat programul, probabil pt ca nu a gresit. Marius Negrea, care a comentat impreuna cu Alina Alexoi, a apreciat ca e expresiva si artista.

Aliona Leonova, care mi-a amintit si acum de Irina Slutskaia prin alura ei, a fost indelung sfatuita de antrenoare si a intrat increzatoare pe gheata. A avut un program vesel executat cu multa voiosie. A facut si ea o combinatie de triplu Flip cu dublu Touloupe, i-au reusit toate sariturile si toate elementele, dar nu a fost la inaltimea celor care au intrat pe gheata inaintea ei. A facut indelungi reverente la public (am observat asta si la Pliushcenko). AA a reamintit ca Rusia nu a luat niciodata aurul la fete la Olimpiada, Irina Slutskaia a urcat de doua ori pe podium.

Pe Joannie Rochette am urmarit-o cu lacrimi in ochi, stiind ca participarea ei a fost la un moment dat sub semnul intrebarii din cauza tragediei ce i-a lovit familia prin decesul mamei sale la spital si stiind ca ea s-a hotarat sa dedice participarea ei la concurs memoriei mamei sale. Cred ca buna doamna, acolo unde e, a fost multumita de taria de caracter de care a dat dovada fiica sa, executand un program f frumos, practic dansand "la Comparsita' , facand si o combinatie triplu Lutz cu dublu Touloupe si reusindu-i si celelate sarituri. La sfarsitul programului a dat frau liber emotiilor si durerii si a plans pana si pe banca de asteptare a notelor. Publicul a ales sa o aclame si sa o aplaude. M-am bucurat ca s-a clasat in final pe locul 3.

Despre Julia Sebestien MN ne-a spus ca a participat la Sibiu la o gala demonstrativa si ca a facut cat a putut. Desi a avut o combinatie triplu Lutz cu dublu Touloupe a aterizat triplul Flip pe doua picioare si a fost considerat numai dublu (downgraded) pt ca nu a avut rotatie suficienta (a avut inaltime prea mica la desprindere) pierzand astfel puncte multe si clasandu-ae abia pe locul 10 intermediar. Pe banca langa ea a fost prezent deasemenea si Georgy Shalla, spre bucuria lui MN care spunea ca practic a copilarit cu el pe gheata cand GS se afla in Cluj.

Rachael Flatt, campioana USA, a avut o combinatie de triplu Flip cu triplu Touloupe, urmata de un triplu Lutz, cand a terminat sariturile MN a exclamat "Jos cu palaria!". Totusi lui i s-a parut ca nu a terminat rotatia la Lutz, explicandu-ne ca toate americanele au probleme la terminarea rotatiei la Flip sau Lutz, dar arbitrii nu au fost de aceeasi parere cu el in ce o priveste pe RF. Fata a fost f fericita la terminarea programului.

Carolina Kostner avea in program o combinatie de triple, a facut doar tripla cu dubla. A patinat in stilul ei elegant, facand sariturile cu multa usurinta. Totusi campioana Europei nu are nici o sansa sa apere demnitatea continentului la fete, ea fiind departe de podium, dar a patinat mai bine decat acum patru ani, la ea acasa, la Torino.

Marius Negrea a remarcat ca nivelul general al acestei competii la fete a fost mai ridicat decat la Torino, ultima clasata de la Vancouver a luat cu 9 puncte mai mult decat ultima clasata de la Torino.

Miki Ando a interpretat cu mult dramatism Requiem de Mozart, a reusit o combinatie valoroasa de triplu Lutz cu triplu Ridberger, dar MN a remarcat ca a aterizat Ridbergerul cu fata, ceea ce ar putea sa faca sa fie considerat doar dublu, uitandu-ma la notatii am vazut ca a avut dreptate. Nu acelasi lucru s-a intamplat la triplu Flip, pe care MN l-a vazut tot subrotat, arbitrii au apreciat ca e totusi triplu, dar ceva mai putin reusit, pt ca au scazut 0,6 puncte din punctajul de baza. MN aexplicat ca nu a reusit sa termine rotatiile pt ca nu a avut suficienta inaltime. In schimb YNK a sarit atat de sus si cu atata usurinta de parca se juca.

Clasamentul dupa programul scurt:

1. Korea KIM Yu-Na 78.50
2. Japan ASADA Mao 73.78
3. Canada ROCHETTE Joannie 71.36
4. Japan ANDO Miki 64.76
5. United States FLATT Rachael 64.64
6. United States NAGASU Mirai 63.76
7. Italy KOSTNER Carolina 63.02
8. Russian Federation LEONOVA Alena 62.14 9008 16
9. Georgia GEDEVANISHVILI Elene 61.92
10. Finland LEPISTO Laura 61.36
11. Japan SUZUKI Akiko 61.02
12. Russian Federation MAKAROVA Ksenia 59.22
13. Hungary SEBESTYEN Julia 57.46
14. Canada PHANEUF Cynthia 57.16
15. Switzerland MEIER Sarah 56.70
16. Korea KWAK Min-Jung 53.16
17. Finland KORPI Kiira 52.96
18. Australia LEE Cheltzie 52.16
19. China LIU Yan 51.74
20. Estonia GLEBOVA Elena 50.80
21. Turkey KARADEMIR Tugba 50.74
22. Spain LAFUENTE Sonia 49.74
23. Germany HECKEN Sarah 49.04
24. Uzbekistan GIMAZETDINOVA Anastasia 49.02
25. Belgium PIEMAN Isabelle 46.10
26. Austria ZIEGLER Miriam 43.84
27. Slovenia POSTIC Teodora 43.80
28. Slovakia REITMAYEROVA Ivana 41.94
29. Great Britain McCORKELL Jenna 40.64
30. Poland JURKIEWICZ Anna 36.10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu