vineri, 19 februarie 2010

Vancouver 2010 Olimpiada Baieti Programul Liber

Nu-mi amintesc sa mai fi fost vreodata atat de frustrata dupa un concurs de patinaj artistic ca azi dimineata. Ne avertizase Nicolae Bellu ca programul liber este f important pt ca notele de la programul artistic se inmultesc automat cu doi, stiam ca diferenta dintre primii trei clasati este f mica, dar sa-l vad pe Ivan Lysacek campion olimpic dupa programul de o calitate atat de ridicata a lui Pliushcenko nu m-am asteptat. Pai sa se renunte frate la toate sariturile si sa se faca numai piruete si pasi, si atunci o sa avem numai arta si atat pe gheata. Pur si simplu se decurajeaza total incercarea de a se perfectiona din pdv tehnic, de parca toti patinatorii ar trebui sa fie numai dansatori, pregatiti pt a lua ochii spectatorilor cu plimbari gratioase pe luciul ghetii. Deja patinajul perechi este in declin ca nr de participanti. Nu mi-as fi imaginat ca subiectivismul va juca un rol atat de important acum (pt ca e clar ca impresia artistica are o mare doza de subiectivism) cand se aplica noul sistem de apreciere.

Deja acest campionat a demonstrat ca patinatorii sunt din ce in ce mai bine pregatiti din pdv tehnic, doar 3 din 30 de patinatori nu au facut triplu Axel, la programul liber f multi concurenti au incercat, cei mai multi fara rezultat, cvadrupla. Dar dupa ce Lysacek a iesit campion nu stiu cati vor mai fi motivati sa se perfectioneze tehnic (sa recunosc insa ca EL a executat bine sariturile din program, destul de multe, desi spre rusinea mea trebuie sa recunosc ca mi-ar fi placut sa greseasca).

Primul intrat pe gheata a fost Tomas Verner. Nu stiu daca putea sa faca un program mai prost decat asta. De fapt multi dintre patinatorii europeni mi-au inselat asteptarile, nu mai vorbesc despre Brian Joubert, dar la el am sa revin mai tarziu. Lui TV nu i-a folosit la nimic faptul ca, fiind joi, si-a pus o cravata violet :)) am fost total de acord cu caracterizarea YG, "Coshmar!". A parut ca dupa efectuarea stralucita a cvadruplei i s-a scurs toata vlaga din el, nu-i mai reusea parca nimic. Cand a cazut pe burta la secventa de pasi NB a exclamat "asta mai lipsea!"

La evolutia lui Paolo Bachini, ca si a celorlati patinatori, am remarcat ca publicul a fost f generos, aplaudand chiar si pe cei care n-au facut treaba prea buna, in fond e vorba de cei mai buni 24 din lume la ora actuala. Multi patinatori au avut secvente de pasi f bune, la Bachini acesta a fost punctul forte, de asemenea si piruetele au fost bune. Nicolae Bellu a remarcat pe buna dreptate ca in aceasta prima grupa au evoluat cei care nu au nimic de pierdut sau de castigat, ei sunt multumiti ca participa. El apreciaza ca acest sport are viitor f frumos, dar si el a amutit pt un timp cand a vazut notele lui Pliushcenko, abia dupa un timp s-a trezit arbitrul din el si a incercat sa explice de ce au judecat asa arbitrii.

Victor Pfeiffer a ales Aranjuez ca muzica si a dovedit ca aceasta melodie poate arata clasa unui patinator sau, in cazul lui VP, lipsa acestei clase. A incercat si el, dar fara succes o cvadrupla, mi s-a parut ca nici artistic nu a fost prea reusit, NB a apreciat ca nu s-a implicat emotional si, constatand ca nu poate mai mult a redus motoarele.

Vaughn Chipeur, desi a pierdut lupta cu triplul Axel in multiplele lui incercari s-a straduit sa nu dezamageasca prea tare publicul, fiind acasa, si a eexecutat un program bun din pdv artistic, miscandu-se armonios si facand piruete frumoase.

NB aremarcat ca deja se observa o oarecare egalizare a valorilor, dar si-a exprimat din nou nemultumirea pt evolutia lui TV spunand ca e de neconceput ca acesta sa se situieze pe locul 24. Tot el a spus ca Ottavio Cincuanta a apreciat acum 3 ani ca surpriza acestei Olimpiade vor fi sportivii din tari ca Romania si Spania si a avut dreptate, nu cu multi ani in urma nu ar fi fost de conceput ca asemenea tari sa aiba reprezentanti la Olimpiada.

Un alt sportiv antrenat de Michael Hutt in afara de TV e si Anton Kovalevski, si el a fost catastrofal, cazand si el la secventa de pasi, n-as fivrut sa fiu in pielea acestui antrenor. AC insa n-a parut prea afectat, la sfarsitul programului a scos limba ca un copil poznas. Cica ar fi participat de mai multe ori la concursul Patina de Cristal, de la noi.

F blondul Adrien Scultheiss a dovedit ca dupa o cvadrupla reusita se poate sa nu gresesca deloc la sarituri, ba chiar ainterpretat destul de bine si muzica. M-am bucurat pt el ca acest program a fost curat, dar si mai tare s-a bucurat antrenorul lui, care a sarit literalmente in sus de bucurie. De fapt AS a reusit si la scurt cvadrupla. NB a comentat ca ar fi evoluat mai bine din pdv artistic compatriotul lui Kristofer Bergsonn, dar ca federatia suedeza l-a preferat pt ca e mai bun din pdv tehnic.

M-a dezamagit Stefan Lindemann, nu i-a reusit practic nici o saritura lui, care e un bun saritor. Mi-ar fi placut sa se retraga cu un program mai bun.

O f frumoasa impresie mi-a facut Arteom Borodulin, care promite f mult pt viitor. La el s-a vazut scoala rusa atat la sarituri cat si la interpretarea muzicii, lucrand frumos si bine cu tot corpul. Si-a fluturat cu gratie pletele lui vopsite blond si s-a bucurat tare la sfarsit ca i-a reusit programul. Pt un debutant a mers f bine, a avut un program frumos.

Jeremy Abbot a inceput si el catastrofal programul, s-a mai redresat pe parcurs dar pe mine secventa fianla de pasi m-a plictisit. Din nou m-am mirat ca l-a invins pe EL la nationale. Lui NB insa i-a placut, a spus ca e un model pt felul in care si-a organizat programul, f echilibrat, cu pasi de legatura.

Samuel Contesti a fost alta dezamagire pt mine (de remarcat ca din ultimii 12 patinatori 10 au fost europeni, si inca dintre cei mai bine cotati pe continentul nostru). El si-a demonstrat calitatile de showman dar din pdv tehnic NB a spus ca a fost neglijent. A sarit f sus, s-a rotit frumos in aer dar n-a dat atentie aterizarilor, care n-au fost deloc cum trebuie. Se pare ca lui i-a daunat f mult pt cariera permanatul conflict cu federatia franceza si s-a decis prea tarziu sa patineze pt Italia.

O alta surpriza placuta a fost Javier Fernandez, desi a inceput si el cu o cazatura dar nu s-a demoralizat si si-a revenit mai ales pe partea doua a programului. A avut o coreografie f reusita,cu elemente dee umor, mi-a amintit prin felul de a patina la secventa de pasi de Phlippe Candeloro, nu stiu daca acesta e modelul sau.

Brian Joubert insa parca nu era el, YG s-a intrebat la un moment dat daca nu si-a trimis sosia pe gheata. nu mi-am imaginat ca poate face un program atat de prost, si inca la o competitie de asemenea anvergura. A cazut atat de rau la cvadrupla de inceput incat m-a speriat. Singura lui consolare ar fi ca nici EP nu a luat aurul, dar acesta din urma a declarat inainte de Olimpiada ca se asteapta chiar la o medalie de bronz. Degeaba s-a antrenat, degeaba a facut la antrenamente cvadruple si alte sarituri dificile, degeaba si-a schimbat antrenorii in fiecare an, a tot dat vina pt nereusitele anterioare ba pe patinele noi si pe ghetele care il incomodeaza la glezne, ba pe problemele familiale. Cred ca faptul ca la varsta lui

nu a reusit sa se desprinda de fusta mamei ii dauneaza mult la psihic si in competitii de multe ori nu-si poate stapani emotiile si nervii.

Takahiko Kozuka a avut un inceput de program f frumos, cu o cvadrupla excelenta, a interpretat f bine din pdv artistic (s-a remarcat al acest concurs imensul progres artistic al celor 3 japonezi, care oricum din pdv tehnic sunt f buni), a avut multe combinatii dar a cazut destul de rau la triplu Axel si a cam obosit spre final. NB a explicat succesele japoneze prin investitiile masive in patinoare si baza de selectie vasta a miilor de copii japonezi care patineaza. El a amintit declaratia unui patinator japonez; "Pt mine nu competitiile mondiale sunt importante, important e sa ma calific la competitia nationala". Cred ca acest lucru e valabil si pt rusi si americani, poate chiar si pt canadieni.

De la Denis Ten ma asteptam la mai mult, dar cum el e cel mai tanar participant, poate data viitoare...M-am bucurat ca a facut din nou pirueta Bielmann. Am fost agasata in timpul evolutiei sale de insistenta lui YG de a se conversa cu Cornel Gheorghe, care se afla in Pacific Coliseum, patinoarul de concurs, acesta a fost bine crescut si nu a repezit-o ca il deranjeaza de la vizionare dar la sfarsit a declarat ca nu o mai aude si a fost lasat in pace. Am aflat cu parere de rau ca alta sportiva de-a noastra s-a accidentat, destul de rau, schioarea Eva Miklosh. La finalulul programului se pare ca DT se astepta totusi la note mai mari.

Si Kevin van der Perren m-a dezamagit, el ar avea o scuza prin operatia de la sold pe care a suferit-o si faptul ca inainte de europene i-au revenit durerile. A incercat un cvadruplu dar a pus mana jos la aterizare (cred ca nu e o greseala f mare) dar nici alte sarituri nu i-au reusit prea bine si e pacat ca a facut atatea greseli, pt ca el nu e prea bun la partea artistica, sariturile erau punctul lui forte.

Revelatia acestui campionat a constituit-o Florent Amadio de 19 ani. Prevad in viitor o competitie frumoasa intre tinerii participanti, cei mai multi debutanti, la aceasta Olimpiada. Desi a avut unele greseli pe partea I a programului, cu sarituri si combinatii dificile, si-a revenit pe partea secunda si a avut tot timpul o coreografie excelenta, subliniind fiecare nota muzicala. NB a remarcat ca e un brazilian adevarat (ca temperament as adauga eu). A fost multumit de felul in care a fost notat, desi s-a clasat pe locul 4 intermediar.

Patrick Chan a avut combinatii valoroase, dar a sarit la un moment dat cam ezitant iar in momentul in care a a cazut a devenit clar ca s-a dus sansa de a aspira la o medalie. Pasii luimi-au amintit de cei ai lui Elvis Stojko. Nu a fost la nivelul asteptat de la el, desi NB a spus ca a dat o lectie de patinaj prin felul in care a facut pasii de legatura, cum simte muzica, prin felul in care a alunecat in timpul programului (nu a taiat gheata, cum ar fi spus FG), prin felul inalt in care a sarit.

Michal Brezina a avut un inceputde program f bun, cu un triplu Axel excelent si un triplu Lutz sarit f inalt, dar la al doilea Lutz a cazut si nu si-a mai revenit la forma initiala, a inceput sa greseasca, se pare ca ambitia lui e mai mare deocamdata decat posibilitatile. Ambitia s-a vazutsi in faptul ca nu a fost deloc multumit de punctajul primit, care l-a plasat pe locul 4 intermediar. Cand a iesit de pe gheata a facut semn la cap, adica ar fi trebuit sa gandeasca mai bine ce are de facut. Dar mie imi place si pt ca e tare frumusel, nu numai bine facut.

La incalzire EP a comunicat cu publicul,fiind f increzator in fortele sale. Am aflat tot atunci ca EL (in sfarsit YG a invatat lectia si a pronuntat Evan, nici eu nu am fost mai inspirata cand am crezut ca se pronunta Ivan) face yoga, lucru care se pare ca l-a ajutatf mult in aceasta competitie, nu si la nationalele USA,

Evan Lysacek mis-a parut f tensionat, dar Frank Clarke era increzator. A facut saritura dupa saritura si combunatie dupa combiunatie f corecte, am avut acelasi sentiment de ciuda ca ii reusesc toate (rusine mie!) ca atunci cand Todd Elridge a devenit campion mondial, mi se pare ca americanii nu au charisma, sunt doar buni executanti si atat, desi probabil ca arbitrii l-au punctat f bine si la partea artistica, in detrimentul lui EP. Programula fost atat de reusit,as putea spune perfect,incat publicul la sfarsit s-a ridicat in picioare,poater si asta a influientat arbitrii la punctarea lui EP, care e mai arogant (stiu ca sunt subiectiva, cui nu-i place n-am ce-i face). EL nici nu a incercat o cvadrupla,stie ca nu poate si a facut bine ce stie. NB ne-a spus ca a avut piruete de level (nivel) 4 si pasi de level 3.

Nobunari Oda a inceput atat de bine programul, (am notat superb!!) incat poate ar fi avut sansa la o medalie daca nu ar fi avut ghinionul sa i se rupa siretul de la gheata. A avut dreptul sa reia dupa 3 minute din punctul in care s-a intrerupt programul dar NB, cu experienta lui de arbitru a admis ca arbitrii ii vor scade totusi puncte pt aceasta intrerupere. NB a apreciat faptul ca si-a continuat si terminat programul de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Pe banca se aflau atat Neculai Morozov, care l-a consolat parinteste parca, cat si mama lui, mama i-a aranjat jacheta cu grija materna. S-a situat pe locul 3 intermediar. Lui NO ii venea sa planga.

Stephan Lambiel a interpretat Traviata in felul lui minunat, pe care il asteptam, a avut piruetele inegalabile ,la primulcvadruplu a pus mana jos la aterizare, a reusit si un al doilea cvadruplu dar l-a legat in cascada cu un dublu, a cam ezitat la triplu Axel (dar l-a facut, ca tocmai zicea NB ca nu-l reuseste) A avut un program bun dar nu deajuns pt medalie, pt ca venea de mai jos iar EL a obtinut note f bune. NB si-a amintit cum SL l-a batut pe Pliushcenko la el acasa, reducand la tacere o sala de 5000 de oameni. N-a mai fost cazul acum. Locul 2 intermediar.

Desi a cazut la cvadruplu Daisuke Takahashi a facut un program f bun, f frumos, sala a reactionat cu entuziasm la evolutia sa, semn ca a comunicat bine cu publicul, a interpretat f expresiv muzica, era clar ca va castiga o medalie, desi nu de aur sau argint, dupa punctajul atat de umflat primit de EL.

Johny Weir si-a facut o multime de cruci inainte si dupa program, a fost elegant ca de obicei, a facut o greseala calificata ca stupida de NB la purieta, dar mi-a placut f mult. Sala a reactionat cu entuziasm la fiecare saritura reusita, se pare ca e iubit de public. Ca barfa cica e coleg de camera cu frumoasa Tanith Balbit, ce pereche reusita din pdv estetic!. La final, dupa program, cand era inca pe gheata, mi s-a parut ca a facut o scurta criza de nervi, probabil s-a descarcat pt ca a fost f tensionat si era usurat ca i-a iesit bine programul. Antrenoarea l-a calmat la iesirea de pe gheata. A primit un mare buchet de flori si o coronita de trandafiri rosii, pe care si-a pus-o pe cap.

Evgheni Pliushcenko a facut de la inceput inegalabila lui combinatie cvadruplu cu triplu, a ezitat putin la un triplu Axel, parca, NB a remarcat ca a sarit tot ce se poate sari, eu mi-am notat EXCEPTIONAL!!, ambii comentatori erau siguri ca el e campionul (cred ca si el), poate si mare parte din sala dar la sfarsit surprize, surprize, cel care a explodat de bucurie nesteptata a fost Evan Lysacek. Inainte de a se afisa notele imi spuneamca la SLC, unde a luat argintul mi-am spus, desi era preferatul meu, ca mai are timp sa ia aurulla alta Olimpiada, e cazul sa castige Yagudin. Acum eram bucuroasa ca si-a aparat titlul in detrimentul campionului mondial si nu mi-a venit sa cred ce am vazut dupa afisarea rezultatelor. Ca sa fiu subiectiva pana la capat poate ca arbitrii au luat in seama si faptul ca in timp ce EL s-a expus la concursuri de amatori, EP a preferat sa participe la concursuri de profesionisti. De oftica nici n-am mai asteptat sa vad daca se transmite si festivitatea de premiere.

Printre cei care l-au felicitat pe EL am notat proaspetii medaliati cu aur la perechi, chinezii XS/ HJ. Am sa mai amintesc un comentariu mai putin fericit al lui YG "razboiul rece dintre rusi si americani reincepe pe gheata" Cei care vor sa stie pe ce muzica a evouat fiecare patinator si alte amanunte sa mearga la situl oficial al olimpiadei si copieze lista cu rezultate pe un notepad (eu asa am facut)



Rezultatele finale:

1. United States LYSACEK Evan 2 90.30 1 167.37 257.67
2. Russian Federation PLUSHENKO Evgeni 1 90.85 2 165.51 256.36
3. Japan TAKAHASHI Daisuke 3 90.25 5 156.98 247.23
4. Switzerland LAMBIEL Stephane 5 84.63 3 162.09 246.72
5. Canada CHAN Patrick 7 81.12 4 160.30 241.42
6. United States WEIR Johnny 6 82.10 6 156.77 238.87
7. Japan ODA Nobunari 4 84.85 7 153.69 238.54
8. Japan KOZUKA Takahiko 8 79.59 8 151.60 231.19
9. United States ABBOTT Jeremy 15 69.40 9 149.56 218.96
10. Czech Republic BREZINA Michal 9 78.80 11 137.93 216.73
11. Kazakhstan TEN Denis 10 76.24 14 135.01 211.25
12. France AMODIO Florent 11 75.35 15 134.95 210.30
13. Russian Federation BORODULIN Artem 13 72.24 12 137.92 210.16
14. Spain FERNANDEZ Javier 16 68.69 10 137.99 206.68
15. Sweden SCHULTHEISS Adrian 22 63.13 13 137.31 200.44
16. France JOUBERT Brian 18 68.00 16 132.22 200.22
17. Belgium van der PERREN Kevin 12 72.90 18 116.94 189.84
18. Italy CONTESTI Samuel 14 70.60 19 116.90 187.50
19. Czech Republic VERNER Tomas 19 65.32 17 119.42 184.74
20. Italy BACCHINI Paolo 20 64.42 22 112.79 177.21
21. Austria PFEIFER Viktor 23 60.88 20 115.05 175.93
22. Germany LINDEMANN Stefan 17 68.50 23 103.48 171.98
23. Canada CHIPEUR Vaughn 24 57.22 21 113.70 170.92
24. Ukraine KOVALEVSKI Anton 21 63.81 24 102.09 165.90

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu