marți, 19 ianuarie 2010

YI San=Furtuna la palat Subventii

F interesant episodul 65. Imparatul nostru profita de o vizita la mormantul tatalui sau pt a da ochii cu realitatile tarii peste care e suveran. Iar de data asta Hong nu mai are posibilitatea sa aranjeze exact cu cine sa se intalnesca si ce sa spuna cetatenii alesi in mod special pt informarea imparatului, el fiind si ocupat sa scape de imparateasa.

Din tot episodul f dramatic am ales sa comentez acum o parte care mi se pare ca poate fi privita ca actuala. Anume aceea in care imparatul observa niste supusi care ardeau ceva pe camp. Cu stupoare afla ca taranii ardeau bumbacul pt ca nu faceau fata concurentei cu bumbacul importat din China, mai ieftin si mai bun.

Spun ca este actual pt ca am citit nu de mult in New York Times ca unele tari din Africa, mari producatoare de bumbac, au intrat in vizorul negustorilor chinezi. Acestia cumpara bumbacul la pret de nimic si aduc produse finite pe care bineinteles ca le vand mai ieftin decat producatorii autohtoni. In acest fel distrug industria africana de textile, dar saracesc si populatia care la inceput s-a bucurat ca si-a vandut toata productia si a cumparat textile mai ieftine, dar acum chinezii au monopol pe cumparatul bumbacului si scad pretul materiei prime oricat vor. In plus, spre deosebire de producatorii autohtoni, care asigurau anumite facilitati sociale, lor nu le pasa deloc in ce conditii traiesc africanii.

Urania spunea la inceputul anului ca ea acorda mare atentie Chinei, pe care o vede ca pe o tara ce va prospera f mult in acesti ani de criza pt noi (ceva cu aspectele planetelor grele, favorabile tocmai Chinei, vorbim de astrologie ca tot se face mare caz de tot ce nu e stiinta pura: parapsihologie, bioenergetica, etc), mai ales datorita afacerilor si influientei pe care o au asupra Africii.

Imparatul e revoltat de faptul ca prefectul regiunii priveste f senin situatia dramatica a taranilor si le promite acestora ajutor din fondurile guvernului. Adica e clar ca e decis sa acorde subventii taranilor incat pretul bumbacului produs de ei (se pare ca acolo exista monocultura, lucru ce si-a dovedit pericolele in numeroase tari) sa devina competitiv cu cel chinezesc. Adica exact ce cer agricultorii nostri de la guvern (si implicit "Zeus", care deja le-a promis ajutoare oierilor si vacarilor inainte de a fi reales) pt a face fata concurentei acerbe a marilor companii suprastatale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu