marți, 19 ianuarie 2010

Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Perechi Programul Scurt

A inceput! Ca de obicei prima proba transmisa a fost cea de perechi. Desi se tot atrage atentia ca aceasta proba este in pericol din cauza lipsei concurentilor (este si cea mai grea din pdv tehnic, dupa parerea mea, dar si cea mai spectaculoasa) totusi anul acesta au luat startul 20 de perechi, din care Eurosport a transmis evolutia a 13 perechi, incat una din perechile clasate in primele 10(cred ca locul 6) Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV nu a putut fi urmarita.

In schimb am avut posibilitatea sa vedem perechile clasate la f mica diferenta (sub un punct) pe primele trei locuri, la distanta confortabila de vesnicii abonati la locul 4.

In plus, in pauza pt refacerea ghetii am primit un cadou f placut: cateva secvente din dansul obligatoriu, tango romantic de data aceasta. Am putut revedea, cu incantare, pe rusii Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI, care pareau ca plutesc pe gheata, asa de usoara parea executia lor, si Oksana DOMNINA / Maxim SHABALIN, eleganti ca intotdeauna, f simpaticii scotieni, preferatii mei, Sinead KERR / John KERR (ea e decana de varsta la acest campionat) reprezentand Marea Britanie, francezii Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT (nu degeaba aceasta proba e mai plictisitoare, patinatorii trebuind sa execute toti exact aceeasi pasi, cand au evoluat francezii se vedea parca o carare pe traseul care trebuia urmat de fiecare pereche) si last but not least italienii Federica FAIELLA / Massimo SCALI. La dans mi-a fost totdeauna greu sa ma decid care din perechi e cea mai buna, am avut perechi preferate, diferite sau nu de clasamentul de pe podium. Abia astept sa vad programul original, care anul acesta are ca tema dansul etnic.

Prima pereche care a evoluat (pe care am vazut-o eu) s-a remarcat prin faptulca e prima pereche in care ambii patinatori sunt de culoare, francezii Vanessa JAMES / Yannick BONHEUR. Mi-a placut evolutia lor, faptul ca sunt buni atleti, dar nu pot emite, cel putin deocamdata, nici o pretentie la vreo medalie.

A urmat o pereche din Germania, Maylin HAUSCH / Daniel WENDE, care insa nu se ridica nici pe departe la nivelul campionilor en titre, desi pirueta finala mi-a placut f mult, ea mi s-a parut in unele secvente cam greoaie.

Elvetienii Anais MORAND / Antoine DORSAZ, antrenati de Ingo Steuer nu m-au impresionat cu nimic. Dar dupa pauza de refacere a ghetii am avut parte de reale incantari.

Prima percehe din penultima grupa a fost preferata mea: Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV. Evoluand pe "Lebada" lui Saint-Sans, ea intr-o rochita alba cu paiete, el intr-un costum negru romantic, au avut un program, dupa opinia mea, perfect, atat din pdv tehnic cat si artistic, desi gurile rele ar zice ca, data fiind diferenta de gabarit, nici nu a fost greu. N-au ezitat nici o secunda, figurile alese (desi impuse, difera prin gradul de dificultate al sariturilor sau aruncarilor, de ex) au fost dificile, iar viteza a fost atat de mare incat nici nu stiu cand s-a terminat programul. E de inteles multumirea Tatianei Moskvina, antrenoarea lor, la imbratisarea finala, desi expresia ei parea a fi a cuiva care stie ca au facut exact ce se cuvine.

A urmat perechea preferata a Yvonei Ghita (care a comentat impreuna cu Florin Gafencu, cred ca YG e deadreptul indragostita de acest tip atat de atletic care e SM), ucrainienii Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV. imbracati in costume mulate de un albastru electric, parca de inspiratie cosmica, amintindu-i YG de filmul "Avatar" (toata lumea vorbeste de acest film inca dinainte de a castiga "Globul de Aur", ma bucur ca s-a difuzat si la noi, numai in anii 60 mai rulau in cinematografele romanesti, mult mai multe, mai pline si cu bilete mai ieftine pe vremea aceea, ultimele "racnete" cinematografice, si mai tare imi pare bine ca fiica mea l-a vazut si a fost entuziasmata de el) au avut o evolutie buna, dar insuficienta pt a accede pe podium (despre ei am spus ca sunt abonati la locul 4), cei doi arata f bine impreuna, sunt f potriviti, au ceea ce se cheama "chimie" in engleza, dar au ghinionul de a exista cateva perechi si mai bune. Programul lor, mai tehno, se pare ca nu a cucerit din pdv artistic inimile juriului. Antrenorul e Ingo Steuer.

Englezii Stacey KEMP / David KING, antrenati de polonezii Marius Siudeksi Dorota Zagorska, cei care au dovedit ca tenacitatea poate duce in final la rasplatirea cu medalii, din pacate nu s-au ridicat la inaltimea antrenorilor (Dorota nu e prezenta la campionat, fiind ocupata cu cresterea copilului) el facand o grava greseala la pirueta side by side si plasandu-se astfel pe un loc destul de modest, in ciuda costumelor violete. YG a facut mare haz pe seama acestei culori, dovedind ca e la curent cu subiectul predilect al dezbaterilor televizate. As glumi si eu spunand ca explicatia esecului ar consta in alegerea culorii pantalonilor lui David, care au fost de culoare neagra, contracarand astfel efectul"Flacarii violete". Sau mai stii, poate cele 3 ceasuri rele ale zilei aflate sub protectia zeului razboiului, Marte, sa fi fost incompatibile cu flacara atat de benefica marinelului nostru.

Si au urmat triplii campioni ai continetului (depasiti pana acum doar de Totmianina si Malinin) Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY, desi la Oberstdorf am avut oarece emotii in ce o priveste pe Aliona, care era bolnava. Machiajul, in ton cu costumele de clown, o faceape Aliona de nerecunoscut. Nici muzica sau interpretarea, romantica si sensibila, nu au fost cele obisnuite. Dar a trebuit sa recunosc, cu parere de rau, ca evolutia lor a fost ceva mai buna decat a perechii ruso-japoneza, oricat de preferata ar fi de mine. Spectatorii au aplaudat la scena deschisa. (e posibil ca estonienii prezenti in sala sa nu ii aiba prea tare la inima pe rusi, Estonia fiind o tara baltica, avand destul de suferit in timpul URSS, cand a fost practic colonizata cu rusi care au ocupat functiile importante in stat, iar la perechi lupta pt titlu se da de ani buni intre rusi si nemti). Arbitrii au apreciat mai mult aspectul artistic al programului, diferenta dinttre cele doua perechi fiind f mica, permitand orice surpriza la programul liber. Ca si la rusi sau ucrainieni, programul lor parca s-a terminat prea repede. Ca sa pot aprecia sincronizarea perfecta la piruetele side by side ale perechilor f bune am invatat bine lectia data in anii anteriori de FG si m-am uitat intre cei doi parteneri.

O evolutie merituoasa, desi modesta, au avut reprezentantii tarii gazda, Estonia, Maria SERGEJEVA / Ilja GLEBOV, antrenati tot de polonezii Siudek. M-am gandit ca poate ideea de a lasa pirueta side by side, destul de grea, la sfarsit sa nu fi fost prea buna.

Rusii Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV si-au aratat clasa. Mi-a placut mult costumul lui, maro in degrade, dar si dificultatea si interpretarea, tot romantica, a programului, astfel incat punctajul obtinut este la mai putin de un punct diferenta de AS/RS.

De la italienii Nicole DELLA MONICA / Yannick KOCON am remarcat doar faptul ca ea a fost prima patinatoare vazuta in seara aceasta care a cazut (lucru ce spune multe despre nivelul f ridicat al pregatirii tehnice a celorlalti patinatori). Locul obtinut mi s-a parut, ca si comentatorilor, mult mai sus decat valoarea aratata, dar nu e prima data cand remarc ca italienii sunt avantajati in mod nemeritat de arbitri, poate din cauza ca Ottavio Cinquanta, presedintele ISU, e italian si vor sa se puna bine cu el.

Ultima pereche, francezii Adeline CANAC / Maximin COIA (remarc din nou ca multi patinatori au nume derivate din Maxim, nu inteleg cum se explica asta, o fi tot in legatura cu "flacara violeta" sau ceva asemanator) desi a avut o interpretare placuta, a fost mai slabuta tehnic si s-a plasat abia pe locul 8.

Am aflat cu bucurie ca Eurosportul va transmite de la Jocurile Olimpice toate probele de patinaj artistic dar, data fiind marea diferenta de fus orar (care va avantaja net pe concurentii din continentul american, mai ales pe cei mai apropiati de coasta Pacificului) dintre Vancouver si Bucuresti, la ore imposibile, 3-4 dimineata. Chiar si eu, mai tip bufnita si pensionara fiind, nu stiu cum voi face fata provocarii.

2 comentarii:

  1. poate îţi place poezia naivă
    mai ştii?

    http://www.ivcelnaiv.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi,sa te bag eu undeva cu naivitatea ta cu tot?
    Casca ochii bine si uita-te in stanga, ca te-am bagat in blogroll. Daca ma mai superi mult cu spamul tau iti banez comentariile si te scot din blogroll. Si sa stii ca nu glumesc!

    RăspundețiȘtergere