luni, 29 iunie 2009

Alimentatia si cancerul III

Ultima parte:

Dr. S. KNASMULLER
"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfurii!"
La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un congres la care au participat cercetatori de pe toate meridianele globului. Tema conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia unanima: cele mai eficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se gasesc in... farfurie! Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat printr-o alimentatie sanatoasa.. Nu numai fructele si legumele contin substante bioactive, ci si cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta sa traim mai mult, in deplina sanatate. Va prezentam fragmente din interviul acordat pe aceasta tema de prof. dr. S. Knasmuller, unul dintre marii cancerologi germani, prezent la lucrarile conferintei.
- Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni aparitia cancerului. Aveti noutati?
- Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice acest proces.
- A fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar la soareci?
- Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.
- Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?
- Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.
- Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
- Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon.
- Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului?
- In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si scortisoara.
- Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor canceroase?
- Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate declansa apoptoza celulei canceroase. Deci, un pahar de vin rosu pe zi ne apara de cancer.
- Ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
- Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.
- Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
- Intr-adevar, bacilii lactici din laptele fermentat pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.
- Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?
- Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.
- Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
- Prajitul la peste 200 de grade Celsius este tabu, pentru ca in suprafata maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.
- Ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
- Da, condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila, o substanta anticancerigena.
- Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. Putem sa fumam, daca mancam varza?
- Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.
- Exista o planta anume pe care o preferati?
- Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri. Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale, pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.
- Care este urmatorul dvs. obiectiv?
- Rezultatul cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfuriile dvs.! Inapoi la natura! Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar trebuie sa o faca imediat.
Iata ce recomanda specialistii: Alcool cu masura: barbatii - maximum 2 pahare/zi; femeile – maximum 1 pahar/ zi. Ideal: vin rosu, care contine resveratrol. Carne putina: nu mai mult de 80 g pe zi. Mai multa carne de pui sau peste, decat carne de miel sau vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul, care contine acizi grasi Omega 3 si vitamina D. Fara grasimi animale: inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales cu ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care ne protejeaza de cancer. Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si verdeturi, bogate in substante anticancerigene. Multe cereale si leguminoase: expertii recomanda 600-800 g/zi, impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru produsele integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt etc. Multe legume si fructe: zilnic, intre 400-800 g, impartite in 5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza, conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.. Ceaiul verde: bautura ideala. Zahar de loc: pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu