miercuri, 25 martie 2009

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic Perechi Programul Scurt

Azi Eurosportul a transmis cea mai dificila, dupa parerea mea, proba, acea de perechi.Transmisia a fost inregistrata si comentata de aceeasi pereche draga mie, Yvonne Ghita si Florin Gafencu.

Am remarcat la perechile pe care le-am vazut un inalt nivel tehnic si chiar artistic, desi in cele mai multe cazuri sincronizarea, mai ales la pirueta side y side, era minunata, sublima, dar lipsea cu desavarsire. Ba chiar si perechea clasata pe locul 1, desi a evoluat ultima, campionii en titre Aliona Savcenko/Robin Szolkowy a avut o f mica desincronizare, la mijlocul piruetei, dar au corectat imediat eroarea.

Dar poate ar fi mai bine sa spun ca in programul scurt trebuie executate 8 elemente si anume: Spirala mortii (Florin Gafencu spunea ca prin periculozitatea ei e cel mai dificil element de executat,de cand ma uit la campionate, si au trecut multi ani, nu am vazut si sper nici sa nu vad vreodata o pereche care sa nu o execute, mai mult sau mai putin bine), Saritura side by side (de data asta,desi au fost unele ratari, nu a cazut nimeni, ratarile datorandu-se fie unor rotatii incomplete, fie unei executii defectuoase), Saritura aruncata (asta era specialitate chineza, azi am vazut multe aruncari de inalt nivel si mare acuratete la aterizare, e posibil ca Tatiana Volosozhar sa fi aterizat pe doua picioare, dupa un zbor excelent, lucru ce a costat perechea ucraineana puncte pretioase, dupa ce ratase si saritura side by side), Twist lift (si aici au excelat chinezii, dar nu numai ei), Ridicarea (s-a executat cel mai adesea ridicarea in stea cel mai mult mi-a placut cea executata de perechea rusa Yuko Kavaguti--nu e greseala, asa a aparut pe ecran--/Alexandr Smirnov, Gafencu a insistat asupra dificultatii tinand cont ca a facut o oprire in rotatie la un moment dat, mie mi s-a oprit inima in loc la aterizare), Spirale (multe f artistice, la acest element se ridica piciorul mai sus de nivelul soldului, multe perechi executand adevarate "poze", cum se zice in gimnastica artistica), Pirueta side by side si Combinata de pirute (unele sportive au executat in combinatie cu partenerul o pirueta Biellman).

N-am spus azi noapte ca asistam la a 99 editie a campionatului mondial, cea cu nr 100 fiind programata anul viitor, la Torino. Proba de dans a aparut abia in anul 1952 dar a castigat repede in popularitate (unii spun ca e proba cea mai dificila pt ca au loc practic 3 concursuri de dans: impus, original si liber, sportivii fiind mai solicitati,eu raman la parerea ca proba de perechi e cea mai dificila din cauza ca e mai greu sa se sincronizeze la elemente f dificile, dovada ca numarul perechilor care participa la campionatul european e in scadere), poate pt ca necesita mai multe cunostinte de balet decat alte probe.

Si pt ca vorbesc de balet vreau sa spun ca am urmarit cu f multa emotie evolutia perechii mele preferate, Kawaguchi/Smirnov, care au evoluat pe muzica lui Saint Sans, si anume "Lebada" (pe acest program Oksana Baiul a castigat un titlu olimpic) M-a incantat mai ales interpretarea muzicii, desi si din punct de vedere tehnic au fost foarte aproape de perfectiune (cu parere de rau a trebuit sa admit ca Savcenko/Szolkowy i-au intrecut, mai ales prin viteza patinajului si prin dinamismul de care au dat dovada si prin executia perfecta a 7 elemente, greseala fiind infima, dovada cele 72,30 puncete obtinute in comparatie cu 69,94 ale perechii ruse). Mie mi-au dat lacrimile de bucurie la sfarsitul programului, desi Yuko se uita la panoul cu note si parca nu-i venea sa creada ce vede. De remarcat vitalitatea antrenoarei lor, Tamara Moskvina care, la cei 72 de ani ai ei, arata f in forma.

Despre germanii AS/RS Gafencu e de parere ca, executand un program pe care l-au prezentat si alte competitii si-au creat asemenea automatisme incat si daca-i trezesti din somn si ii pui sa patineze vor executa totul perfect. Dramul de ironie pe care l-am sesizat cred ca se datoreaza faptului ca perechea preferata a comentatorilor, antrenata mai nou de acelasi Ingo Steuer, cea ucraineana Tatiana Volosozhar/Stanislav Morozov (fratele celebrului antrenor Nicolai Morozov) care a evoluat penultima, i-a dezamagit intrucatva, cu cele 64,10 puncte, pt ca ei sperau sa fie chiar pe podium.

Eu sper ca pe podium vor fi in final chinezii Dan Zhang/Hao Zhang, care sunt deocamdata pe locul 3, cu 67,42 puncte.. In timpul evolutiei lor m-am trezit de mai multe ori exclamand de una singura "Suuuperb", "Perfect". Au evoluat exact cum ma asteptam, de aceea am avut emotii la rusi. Sub asteptarile mele au evoluat celelalte doua perechi chineze, Qing Pang/ Jian Tong, 65,18 puncte, despre care comentatorii nostri spuneau ca e posibil sa se claseze inaintea celor doi Zhang si debutantii Yue Zhang/ Lei Wang, 46,68 puncte. Totusi s-a putut remarca o imbunatatire a coregrafiei, aspect care ii cam dezavantaja in anii trecuti.

Mi-au placut in schimb canadienii Mylene Brodeur/John Mattatall cu 50,44 puncte, Meagan Duhamel/Craig Buntin cu 61,28 puncte si Jessica Dube/Bryce Davison cu 61,80 puncte. Ultimele doua perechi s-au clasat in primii 9 (nici aici nu am retinut cine s-a clasat pe 10). Pentru Olimpiada se califica direct primele 16 perechi, pt locurile urmatoare se vor tine concursuri de calificare. Cand au evoluat MD/CB m-a impresionat placut vizibila bucurie manifestata dupa executia unui reusit zbor la aruncare, atunci cand au evoluat fiind cel mai bun program (pe ecranul TV a aparut, inaintea afisarii punctajului lor, clasamentul intermediar care arata Canada, USA, Canada, dar le-au aratat lor europenii si chinezii pana la urma cine e seful, cel putin dupa programul scurt :D)

O impresie buna mi-au facut si rusii Maria Mukhortova/Maxim Trankov, 66,88 puncte, antrenati de fostul campion olimpic, simpaticul Oleg Vasiliev. Au avut o sincronizare atat de perfecta la pirueta side by side incat la reluare, filmata dintr-un unghi interesant, diferit de cel din timpul evolutiei, se suprapuneau atat de bine imaginile celor doi sportivi incat parea ca e unul singur pe gheata.

Perechea americana Keauna (desi in romana suna cam caraghios, numele hawaian al f tinerei sportive, de numai 16 ani, are o semnificatie poetica, din pacate n-am notat-o, cu ochii la evolutia perechii) McLaughlin/Rockne Brubaker, 51,67 puncte, a avut un program f bun, in special combinatia de piruete si twist liftul, deasemenea ridicarea a fost buna, din pacate i-a costat mult ratarea sariturii Salkow (cea mai usor de executat) side by side. Daca unul din parteneri rateaza saritura nu mai are importanta daca celalalt o executa bine, perechea nu obtine nici un punct.

Deasemenea un program chiar mai bun a avut cealalta pereche americana, Caydee Denney/Jeremy Barrett, care au evoluat periculos de aproape la pirueta side by side, dar au avut o buna sincronizare, au avut si spirale f frumoase. Spirala mortii, care se executa obligatoriu la programul scurt pe muchia interna a patinei in directia spre inainte, care permite o mare apropiere de gheata a partenerei, dand un plus de spectaculozitate acestui element dificil a fost executata de cei doi in asa fel incat parea ca nu numai parul fetei atinge gheata, ci si capul.

De remarcat frumusetea bucatilor muzicale alese de competitori ca ilustrare, au fost una si una.

In timpul concursului, dupa evolutia multor perechi comentatorii faceau pronosticuri cu privire la notare. Faceam si eu in gandul meu (si notam pe foaia cu observatii) propriile pronosticuri. Cu exceptia unei perechi m-am bucurat ca prosticurile mele au fost ceva mai corecte decat ale comentatorilor (stiu ca e dovada de vanitate, dar nu ma pot abtine)

Vreau sa mai spun ca am remarcat f des ca patinatorii se accidenteaza si ca, daca pt unii medicina sportiva face adevarate minuni de recuperare rapida, cum a fost cazul Jessicai Dube, care a fost taiata pe fata la un antrenament de lama patinei sau germana Mailin Hausch, care a avut o ruptura de ligamente, alti patinatori raman in afara competitiei din cauza accidentarilor (cum din pacate s-a intamplat cu campionii en titre la dans) sau durerilor de spate.

Clasamentul primelor 9 locuri dupa programul scurt arata asa:

Aliona SAVCHENKO (fosta partenera a lui Stanislav Morozov)/ Robin SZOLKOWY Germania
Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV Rusia
Dan ZHANG / Hao ZHANG China
Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV Rusia
Qing PANG / Jian TONG China
Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV Ucraina
Jessica DUBE / Bryce DAVISON Canada
Meagan DUHAMEL / Craig BUNTIN Canada
Caydee DENNEY / Jeremy BARRETT cu 52,74 puncte USA
Posibil ca pe locul 10 sa se fi clasat Keauna McLAUGHLIN / Rockne BRUBAKER cu 51,62 puncte USA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu