Sau nu. Cohorte de analisti fac si desfac guverne, aliante, etc.
Ba se mai transforma si-n Mafalde si stiu ca Tariceanu, de exemplu, se pregateste sa candideze la prezidentiale.
Pana una-alta criza bate la usa din ce in ce mai insistent si atunci ce-o sa faca un guvern de stanga? Ce-a facut Petre Roman cu ani in urma, sa semnalizeze stanga si sa faca dreapta? De unde o sa ia bani pt protectie sociala si pt toate pomenile promise?
Stiu si ei f bine ca au pierdut trenul marii jumuleli din fondurile coanei Europa (cat de disperat era Geoana la alegerile trecute la gandul ca s-ar putea ca partidul sa piarda miliardele promise de UE!), stie asta taman cel mai"sarac si cinstit"", d-aia incearca sa toarne apa rece pe entuziasmul prostanacilor. Pt binele lor ar trebui sa nu se inghesuie asa tare la guvernare (na, ca acum o fac eu pe Mafalda, dar cred ca mai degraba pe Casandra) Pt ca deja se vorbeste, poate nu fara temei, de curbe de sacrificiu, cresteri de taxe si alte asemenea masuri.
E oare cineva atat de naiv incat sa creada ca PSD+PC (comunisti si securisti) sunt pline de oameni gata sa se sacrifice pt binele tarrrrisoarei noastre dragi? Ce a insemnat asa zisul comunism (era comunism numai pt privilegiati, e oare o intamplare ca pe listele PSD a candidat Oana Mizil?) daca nu o imensa minciuna despre democratie si interesul maselor (incepuse sa-i cam deranjeze pe tovarasi ca aveau bani dar nu si-i puteau etala, de-aia a trebuit sa cada Ceausescu, de-aia se vorbea imediat dupa 22 decembrie 89 de intinarea idealurilor socialiste, de-aia se vorbea numai de ultimii 25 de ani de dictatura).
Sa nu ne imbatam cu apa rece, si acum tot despre dorinta de dictatura e vorba, chiar daca din nou se vorbeste despre democratie (inainte de 89 se vorbea despre democratia noastra socialista, mai nimeni nu era atent la acea nuanta: "noastra").
Alegerile astea uninominale seamana bine cu ultimele alegeri de pe vremea lui Gorbaciov, cand cuvantul de ordine era: fiecare alegator sa-si cunoasca alesul si in fiecare circumscriptie erau mai multi candidati care chiar se infruntau (daca e sa cred Moscovskie Novosti, cel mai liberal ziar din acea vreme, in fata redactiei caruia au fost postate tancuri in timpul puciului comunist). Singura problema pe care n-au putut-o rezolva era ca toti erau candidatii partidului unic, comunist.
Si dupa aceasta paranteza istorica o sa ma intorc la oile noastre (ce o sa faca probabil si JJ) si o sa spun ca i se reproseaza mereu PNLului ca a guvernat cu ajutorul PSDului. Pai PSDul avea interes sa nu fie alegeri anticipate, ca era in cadere libera. Profita acum de campania PDL care a insistat pe faptul ca masurile de cresterea pensiilor au fost ideaa PSD si se lauda cu o victorie iluzorie.
Au castigat votul popular. Ei si? In 2000 votul popular in USA a fost castigat de Al Gore. O sa se spuna ca avem alt sistem. De acord, noi nu avem electori, avem insa mandate. Sa vedem cate mandate revin fiecarui partid, s-ar putea sa avem surprize.
Daca din cele de mai sus s-a inteles ca eu cred ca PNL trebuie sa stea in opozitie nu s-a inteles bine. Desi guvernarea in conditiile in care si tarile dezvoltate au probleme iar marile companii incep sa-si concedieze muncitorii, deci investitiile sunt cam cu semnul intrebarii presupune mari riscuri, o guvernare de stanga ar fi, dupa parerea mea, absolut catastrofala. Pt ca filozofia de stanga e bazata in specialpe "imparte bogatia tuturor, cate putin, sa ajunga la toti", dar nu e in stare sa adune atata bogatie cata e necesara (sigur, pt buzunarele lor stiu sa adune, dar n-ar fi de acord in veci sa imparta cu altii ce le apartine).
Deci eu cred ca PNL TREBUIE sa fie la guvernare, dar in nici un caz alaturi de PSD.
Ei, dupa aceasta analiza a lui Peshte, o sa bag si eu cei doi bani ai mei despre perdanti, mai exact despre cel care a candidat chiar in colegiul in care locuiesc.
N-am sa inteleg niciodata ce l-a determinat pe Petre Roman sa sprijine "tribunul" la inceput. Aveam colege care il admirau pe acest cabotin politic, una din ele se amuza grozav citind umorul de mahala al ..., am si uitat ce pseudonim folosea, din lasitate, marele patriot. Eram oripilata cate galeti de laturi urat mirositoare era in stare sa arunce din goana tiparului in capului unor persoane carora n-ar fi meritat nici macar sa le sarute urma piciorului in tarana, cu ar fi Coposu sau Doina Cornea.
Cealalta colega imi oferea gratuit fituica imunda, dar nu mi-a trebuit.
Mi-era grozav de teama ca sirenele trase de coada pe tema xenofobiei si aantisemitismului sa nu ameteasca electoratul (si teama nu era lipsita de temei, altfel cum ar fi ajuns sa intre in turul doi la prezidentialele din 2000, noroc ca n-am fost in tara, ca eram in stare sa-l votez si eu pe Iliescu).
Ulterior mi-am pierdut, cred ca si din masochism, cateva ore bune din viata ascultandu-i discursul la OTV (era invitat cam la fel de des cum a fost invitata mai de curand Magda Ciumac) pana cand m-am lamurit: omul nu avea doua vorbe la un loc. Mi-am spus ca mai devreme sau mai tarziu vor vedea si altii lucrul acesta si sper ca nu m-am inselat, rezultatele acestor alegeri o probeaza.
Sigur, nu sunt atat de naiva sa nu-mi dau seama ca a contribuit involuntar la esec si magnatul din Pipera, care a atras de partea sa o parte din electoratul extremist.
Ma uitam in seara asta la stiri si am vazut ca partidul lui nea jj a avut 4.9%! Deci am fost foarte aproape de catastrofa ...
RăspundețiȘtergereCat despre Vadim, era si cazul sa mai stea pe acasa ;)
Buna analiza, Doamna! ;) Mi-a placut.
Uuuu,bine c-am scapat. Ma bucur ca ti-a placut.
RăspundețiȘtergereStimata doamna, ma inclin cu din ce in ce mai multa admiratie! Sper ca in curand sa nu i se mai stie nici numele real, nu doar pseudonimul. Eu am mai avut o bucurie (meschina) personala, ca nu a intrat in parlament nici cutra aia de Norica Nicolai.
RăspundețiȘtergere@Lialia
RăspundețiȘtergereMultumesc pt admiratie, sper s-o si merit.
Sa te iei de mana cu sotul meu. Nici lui nu-iplace Norica Nicolai. Mie mi-e indiferenta.