Fie ca DOMINOU (asa am inteles, eu, in mod gresit, de la TV ca se pronunta anul care vine) sa ne aduca tuturor liniste si pace sufleteasca. Daca le avem pe astea restul vine de la sine (adica fie chiar si cele rele, daca or fi sa vina, le-om suporta mai usor.
MULTI ANI FERICITI! pentru prieteni si neprieteni.
miercuri, 31 decembrie 2008
luni, 29 decembrie 2008
Jurnal de Revolutie 23 decembrie 1989
Reamintesc ca adausurile facute azi sunt cu litere italice, cele cu litere obisnuite sunt transcrierea notitelor facute in 25 decembrie 1989, dimineata.
E apa calda (pt cei mai tineri, in special cei sub 19 ani, afirmatia asta pare ciudata,pe atunci apa calda era o rara avis). Fac un dus si plec. Pe Ciurel e liniste. in tramvai la fel. La Universitate se trage sporadic. Apoi mai intens. Speram (noi) ca ziua se termina (cu impuscaturile).
Stau la etajul III. Cineva trage de langa Coltea, de sus. Pe la 9 (sau mai devreme) plec. Pana la Universitate se fac baraje. S-a prins un taximetrist cu munitie (n-a oprit la somatie) (Inghiteam pe nemestecate toate zvonurile). La Piata Universitatii se trage dinspre Inter, fostul bloc Continental, Dunarea, Societe General. Acolo ii vedem (pe teroristi, pe bloc).
(Am uitat sa spun despre bubuitura de azi noapte. A fost undeva spre Lujerului, Drumul Taberei. Credeam ca e barajul --barajul e exact in directia opusa, se vede ca eram tare obosita cand am scris--. Ce usurare dimineata sa-l vedem intact. Nivelul apei a scazut).
Incerc sa trec de la TN la Inter. Cand sunt multi trecatori trag rar. Intensifica focul cand vad ca sunt 2-3. E clar ca vor sa ne intimideze si partial reusesc. Trec masini cu tineri entuziasti (betoniere, ..., Transcom,etc)
Vine o coloana condusa de cineva cu portavoce "Hai la TV". Unii zic "Hai pe Batistei" (dar dinspre Rosetti se trage intens). Plec cu ei. La Sala Dalles incep sa riposteze de vis-a-vis, cu focuri de automate, militienii. Simt ca surzesc (din cauza zgomotului de rafale). Ma intreb daca o sa stau acolo pana maine, cu teroristul deasupra capului (pe bloc).
Cineva spune ca se poate trece pe sus dintr-o cladire in alta. Nu stiu daca cel (sau cei) de deasupra sunt cele doua siluete negre zarite de jos, pe Societe General. Se trage tare, nu moare nimeni.
Un soldat a fost trimis sa urce pe acoperis, nu stiu daca atunci, acolo, sau mai tarziu, in blocul Romarta. Baiatul era cumplit de speriat,poate si avea de ce, doar au murit o multime de oameni atunci.
Niste tigani jerpeliti, cu sacose cu paine, ies de la Galeriile Fondului Plastic. Nu par a fi luat ceva, le-o fi luat-o altii inainte. Ei se strecoara spre Inter. Noi dupa ei. De pe Inter se trage spre noi.
Alergam la metrou. In statie se anunta: "Metroul nu opreste la Piata Aviatorilor". In metrou cineva ne cheama la TV sa coboram la Victoriei. Cobor. O coloana formata din tineri de 20-25 de ani merge spre iesirea din B-dul Aviatorilor. Eu sunt singura mai in varsta "magar intre oi". Renunt sa merg la TV. Ma duc spre statia Piata Victoriei 2. Pe scara se controleaza sacosa de catre doua fete. O doamna protesteaza. In PV2 suntem rugati sa facem grupe care sa controleze suspectii din statiile cele mai apropiate de noi deoarece s-a anuntat ca (teroristii) vor sa ocupe metroul, singurul mijloc de transport care mai circula.
La Semanatoarea e pustiu. E doar o salariata. La poarta Semanatoarei ii anunt pe baieti despre ce s-a comunicat la metrou (iata-ma devenita raspandac!) N-au ce face, trebuie sa stea acolo. Spun acelasi lucru unui grup de tineri ce merge spre statie.
Aici urmeaza o poveste in care ma fac de cacao, lucru observat de catre onor familia imediat ce l-am povestit, in acea zi.
Pe aleea ce duce la "Antena" (securitatii) un tanar trece grabit spre gardul de la Semanatoarea. Se pregateste sa sara. Sunt singura. Il somez (cu aerul meu de "terorista" cum radeau colegele) "Legitimatia" "Nu, dumneata sa mi-o arati". Chem o pereche (cam 50 de ani). Vin. Tanarul are cojocul descheiat e neras, suplu, inaltut, roscat (daca nu era suplu i-ar fi fost mai greu sa sara gardul, era roscat deci nu arab). Pe umar are o geanta sport. O pipai. Are ceva lung si tare in ea (hony soit qui mal y pense) Spune "E umbrela" (ploua cu gloante, nu cu apa din cer). Nu vrea sa se legitimeze. Are si doua pachete invelite in ziar. Paine si carne, zice el (carnea era mai rara decat apa calda, de unde avea el carne atunci n-aveam sa aflu niciodata, oricum se apropia Craciunul). Omul chemat in ajutor pipaie pachetele, nu umbrela. Par autentice. Il trimitem spre poarta. El discuta cu un trecator. Am sentimentul ca am lasat un terorist sa scape. (Sotul meu a comentat "cine stie de cate ori o fi sarit el gardul pe acolo ca sa nu mai ocoleasca pana la poarta, mai ales daca si intarzia)
La Alimentara (de aproape de casa) au branza, oua, unt. (Ultima ratie: 60 oua, 7,200kg zahar si 2 kg orez o luasem pe 21). Vanzatoarele sunt amabile si speriate....
Urmeaza o colectie de zvonuri.
Se vorbeste ca USLA a antrenat libieni si alti arabi. Vad cu alti ochi ce mi-a zis sora-mea ca securitatea este neinarmata, ca armele le au arabii care s-ar putea sa atace ambasadele. Cineva povesteste ca s-a tras din ambasada irakiana ce a fost ocupata si unde s-a gasit unul din garzile patriotice mort. S-a tras in ...?rushi? Se pare ca au victime.
Au fost chemati rushii. Lumea e nemultumita: "Nu ne trebuie trupe straine" (asta incercam sa le spun eu americanilor inainte de invazia in Irak, ca vor fi tratati cu ostilitate, ca trupe invadatoare ce erau, si nu primiti cu flori, cum suna propaganda lui Bush & co)
Prietena fiicei mele si fratele ei au fost la Palat dar cand le-au trecut gloantele pe langa ei nu au mai scandat "Nu plecam"si au plecat. Celalalt coleg inca nu s-a intors. (Singura victima dintre vecini a cazut pe 21, in timpul demonstratiei anticeausiste).
Ulterior am aflat ca la Palat a fost si unul din cumnatii mei care a remarcat ceva ciudat: dintr-un canal a iesit un soldat care a inceput sa traga spre CC. I s-a spus sa traga spre Palat dar el a ripostat ca stie mai bine ce face. Nu sunt sigura ca nu a fabulat)
Noaptea ma duc la culcare pe la 1. Ma trezeste o rafala f apropiata. Toata ziua am fost socata, imi rasunau in urechi rafalele de la Dalles. Mergem afara. Latra cainele de la III si ma sperie "Revolutionara lu' Peshte". La blocul nostru nu e nimeni afara in ciuda apelurilor TV de a ne apara blocul.
La scara de langa centrala termica e un om in izmene. A auzit niste masini pe o strada din apropierea lacului. Nevasta lui deschide usa speriata. Mergem (eu si sotul) spre blocurile vecine. eu nu am nici un act la mine, sunt imbracata cam subtirel si mi-e frig. Ne indreptam spre grupul din fata blocului de pe strada vecina.
(Mai devreme iesisem cand am auzit "puneti cainii pe ei" era ora 21:00. Administratoarea de la blocurile de stat sfatuia energica oamenii sa-si apere centrala termica "bunul nostru al tuturor" si blocurile. Nimeni nu stie prea bine cum sa aparam cu mainile goale. Unii propun sa mearga spre baraj cu o bara de fier si cutit. Se potolesc cand li se explica, ca pot fi luati drept teroristi. )
Ne intreaba "Cine sunteti?" De la blocul... Fochistul de la centrala termica ma recunoaste (treceam in fiecare zi prin fata centralei).
Aflam ca doi insi si o femeie au aparut dinspre strada noastra spunand ca li s-a defectat masina si merg la caminele (Semanatoarei). I-au lasat sa plece. Au disparut (era noapte, sa nu uitam) si foarte curand dinspre Alimentara s-a auzit o rafala (cea care m-a trezit).
Eram gata-gata sa fim ciuruiti de cei ce aveau 2 arme si tinteau centrala termica. ......Sotul meu pleaca. Mai stau putin si ma uit la trasoarele dinspre Antena. Cand acestea dispar plec spre casa. Ce-am mai facut dupa aceea nu e interesant.
Urmeaza note disparate.
-Azi noapte (probabil 24/25) am ascultat cum se bateau 2: unul tragea cu pusca (probabil teroristul) celalalt tragea cu un automat. (De remarcat ca n-am mai iesit din casa). Au pacanit pana s-au plictisit.
-Colegul fiicei a fost la TV. A carat lazi cu munitii. Fiica cea mica plange "A trecut revolutia si eu n-am facut nimic"
-Se aud impuscaturi si lovituri de tun de peste tot, mai ales dinspre Rosu.
-Prietena fetei mele spune ca in Drumul Taberei Securitatea (trupele MI) a tras in armata "Se batea armata cu armata". (trupele de securitate trecusera la armata)
-Baiatul cu pusca de la blocul vecin (coleg cu fiica mea) avea 60 de gloante adevarate, nu cartuse oarbe.
-La 4 se aud zgomote ritmice ca de rafala scurta. Era apa din rezervorul WC :-))))
-"Sa tragi e una, sa nimeresti e cu totul altceva"
-"O sa ne obisnuim si noi ca in Liban ?" (in Liban era razboi civil care parea ca nu se mai termina)
-La Universitate o cruce cu sange proaspat (pe 23 dimineata langa biserica Coltea) O urma de ceva care a topit asfaltul.
-Indicatorul de la Universitate dintre Muzeul de Istorie si Coltea e gaurit (pe 22). Jos e sange.
-Ora 6:50 dimineata de Craciun. O rafala pe str vecina.
-Pe 24 d.a.suna o colega: laboranta sa vina la serviciu de noapte. Maine (adica azi--de Craciun--) se lucreaza.
-Sotul meu ramane la serviciu pana dimineata.
Pe 24 eu am ramas acasa (am facut sarmale si salata de boeuf pe care le-am dus colegilor la serviciu, pt ca ei facusera de garda si nu aveau mancare la ei. Eu n-am putut nici sa gust din bunatatile duse la serviciu, nu-mi era foame, dar nici n-am slabit in zilele acelea. Am facut si traditionalul grau fiert cu zahar si nuci pe care ar fi trebuit sa-l pun pe "scutecele Domnului' dar l-am lasat asa, ca pe o coliva. L-am dus soldatilor de la baraj. Ninsese puternic, prima zapada in iarna aceea, poate chiar viscolise si era tare frig, le inghetasera mainile. Aveam fulare dar nu si manusi. Au fost bune si fularele. Zvonurile erau ca teroristii otravesc mancarea, dar eu cred ca soldatii au mancat graul acela)
Fiica mea vine cu un biletel. Doua fete din vecini au fost la baraj. Soldatii ne roaga sa le sunam parintii si sa le spunem ca sunt bine deocamdata. Noua ne-a revenit unul din Udesti, jud Suceava, nr 105B, nu stiu cum il cheama, nu mai gasesc biletelul, Pavel..... Interurbanul nu se poate prinde. Dupa vreo doua ore, dupa ce ii spun fetei din vecini ca n-am telefonat (reusit sa telefonez) dar mai incerc imi vine ideea salvatoare; dau telefon la Reclamatii Interurban. Telefonista intai ma repede dar cand afla despre ce e vorba noteaza mesajul, promitand ca il va transmite cu siguranta. Stau pe intuneric (telefonistele) si se trage. Sper ca parintii au aflat si ca baiatul e bine. Cate ore am fost treaza (am dormit intre doua si patru) era liniste spre baraj cu exceptia duelului pusca-automat. Sper sa nu devin o experta in sunete de arme de foc.
-Tot timpul am avut lumina, gaze, apa calda.
Tatal lui....(chiar nu inteleg ce-am scris) e disperat. L-a adus in Bucuresti sa-i fie mai bine.
-Ai lui.... nu stiu nimic de la Iasi. A, ba da! E liniste!
-In noapteade 23/24 a sunat cumnatul (nu cel de la Palat) "Apa e infectata (cred ca otravita)" Sotul meu tocmai bause. Din fericire era buna. Eu nu fac analize de toxicitate. N-am facut niciodata.
Pt ca am spus de mai multe ori ca n-am prea dormit am sa spun ca in noaptea de25/26 am asteptat, neinchizand un ochi, ca toata tara, faimoasa caseta cu procesul si apoi executia Ceausestilor. M-am enervat grozav ca ne duceau cu zaharelul ca pe copii, era clar ca nu puteam avea nici o incredere in Iliescu, ca nu se putea pune nici o baza pe cuvantul lui. Evenimentele din 12 ianuarie, cu celebrul "ce-ai facut in ultimii 5 ani?" si cu rapid abrogatele decrete-lege care scoteau in afara legii Partidul Comunist (cel care a detensionat situatia in mod magistral, plimband de nebuni in marsh demonstrantii, adunati in fata Palatului Victoria, pe bulevardele capitalei a fost Petre Roman, si nu Iliescu) au demonstrat asta cu prisosinta, nu mai vorbesc de "sula in coaste" bagata pe timp de ceata TVRista in 26 ianuarie 1990.
Pe 26 decembrie am aflat cu stupoare de la bulgari (TV) ca s-a interzis un miting anticomunist care urma sa aiba loc in Piata Palatului. A fost singurul miting care nu s-a putut tine in acea perioada agitata.
Tot bulgarii au aratat "teroristii " din fata MAPN, care de fapt erau uslasii chemati de Militaru sa apere ministerul de teroristi.
E apa calda (pt cei mai tineri, in special cei sub 19 ani, afirmatia asta pare ciudata,pe atunci apa calda era o rara avis). Fac un dus si plec. Pe Ciurel e liniste. in tramvai la fel. La Universitate se trage sporadic. Apoi mai intens. Speram (noi) ca ziua se termina (cu impuscaturile).
Stau la etajul III. Cineva trage de langa Coltea, de sus. Pe la 9 (sau mai devreme) plec. Pana la Universitate se fac baraje. S-a prins un taximetrist cu munitie (n-a oprit la somatie) (Inghiteam pe nemestecate toate zvonurile). La Piata Universitatii se trage dinspre Inter, fostul bloc Continental, Dunarea, Societe General. Acolo ii vedem (pe teroristi, pe bloc).
(Am uitat sa spun despre bubuitura de azi noapte. A fost undeva spre Lujerului, Drumul Taberei. Credeam ca e barajul --barajul e exact in directia opusa, se vede ca eram tare obosita cand am scris--. Ce usurare dimineata sa-l vedem intact. Nivelul apei a scazut).
Incerc sa trec de la TN la Inter. Cand sunt multi trecatori trag rar. Intensifica focul cand vad ca sunt 2-3. E clar ca vor sa ne intimideze si partial reusesc. Trec masini cu tineri entuziasti (betoniere, ..., Transcom,etc)
Vine o coloana condusa de cineva cu portavoce "Hai la TV". Unii zic "Hai pe Batistei" (dar dinspre Rosetti se trage intens). Plec cu ei. La Sala Dalles incep sa riposteze de vis-a-vis, cu focuri de automate, militienii. Simt ca surzesc (din cauza zgomotului de rafale). Ma intreb daca o sa stau acolo pana maine, cu teroristul deasupra capului (pe bloc).
Cineva spune ca se poate trece pe sus dintr-o cladire in alta. Nu stiu daca cel (sau cei) de deasupra sunt cele doua siluete negre zarite de jos, pe Societe General. Se trage tare, nu moare nimeni.
Un soldat a fost trimis sa urce pe acoperis, nu stiu daca atunci, acolo, sau mai tarziu, in blocul Romarta. Baiatul era cumplit de speriat,poate si avea de ce, doar au murit o multime de oameni atunci.
Niste tigani jerpeliti, cu sacose cu paine, ies de la Galeriile Fondului Plastic. Nu par a fi luat ceva, le-o fi luat-o altii inainte. Ei se strecoara spre Inter. Noi dupa ei. De pe Inter se trage spre noi.
Alergam la metrou. In statie se anunta: "Metroul nu opreste la Piata Aviatorilor". In metrou cineva ne cheama la TV sa coboram la Victoriei. Cobor. O coloana formata din tineri de 20-25 de ani merge spre iesirea din B-dul Aviatorilor. Eu sunt singura mai in varsta "magar intre oi". Renunt sa merg la TV. Ma duc spre statia Piata Victoriei 2. Pe scara se controleaza sacosa de catre doua fete. O doamna protesteaza. In PV2 suntem rugati sa facem grupe care sa controleze suspectii din statiile cele mai apropiate de noi deoarece s-a anuntat ca (teroristii) vor sa ocupe metroul, singurul mijloc de transport care mai circula.
La Semanatoarea e pustiu. E doar o salariata. La poarta Semanatoarei ii anunt pe baieti despre ce s-a comunicat la metrou (iata-ma devenita raspandac!) N-au ce face, trebuie sa stea acolo. Spun acelasi lucru unui grup de tineri ce merge spre statie.
Aici urmeaza o poveste in care ma fac de cacao, lucru observat de catre onor familia imediat ce l-am povestit, in acea zi.
Pe aleea ce duce la "Antena" (securitatii) un tanar trece grabit spre gardul de la Semanatoarea. Se pregateste sa sara. Sunt singura. Il somez (cu aerul meu de "terorista" cum radeau colegele) "Legitimatia" "Nu, dumneata sa mi-o arati". Chem o pereche (cam 50 de ani). Vin. Tanarul are cojocul descheiat e neras, suplu, inaltut, roscat (daca nu era suplu i-ar fi fost mai greu sa sara gardul, era roscat deci nu arab). Pe umar are o geanta sport. O pipai. Are ceva lung si tare in ea (hony soit qui mal y pense) Spune "E umbrela" (ploua cu gloante, nu cu apa din cer). Nu vrea sa se legitimeze. Are si doua pachete invelite in ziar. Paine si carne, zice el (carnea era mai rara decat apa calda, de unde avea el carne atunci n-aveam sa aflu niciodata, oricum se apropia Craciunul). Omul chemat in ajutor pipaie pachetele, nu umbrela. Par autentice. Il trimitem spre poarta. El discuta cu un trecator. Am sentimentul ca am lasat un terorist sa scape. (Sotul meu a comentat "cine stie de cate ori o fi sarit el gardul pe acolo ca sa nu mai ocoleasca pana la poarta, mai ales daca si intarzia)
La Alimentara (de aproape de casa) au branza, oua, unt. (Ultima ratie: 60 oua, 7,200kg zahar si 2 kg orez o luasem pe 21). Vanzatoarele sunt amabile si speriate....
Urmeaza o colectie de zvonuri.
Se vorbeste ca USLA a antrenat libieni si alti arabi. Vad cu alti ochi ce mi-a zis sora-mea ca securitatea este neinarmata, ca armele le au arabii care s-ar putea sa atace ambasadele. Cineva povesteste ca s-a tras din ambasada irakiana ce a fost ocupata si unde s-a gasit unul din garzile patriotice mort. S-a tras in ...?rushi? Se pare ca au victime.
Au fost chemati rushii. Lumea e nemultumita: "Nu ne trebuie trupe straine" (asta incercam sa le spun eu americanilor inainte de invazia in Irak, ca vor fi tratati cu ostilitate, ca trupe invadatoare ce erau, si nu primiti cu flori, cum suna propaganda lui Bush & co)
Prietena fiicei mele si fratele ei au fost la Palat dar cand le-au trecut gloantele pe langa ei nu au mai scandat "Nu plecam"si au plecat. Celalalt coleg inca nu s-a intors. (Singura victima dintre vecini a cazut pe 21, in timpul demonstratiei anticeausiste).
Ulterior am aflat ca la Palat a fost si unul din cumnatii mei care a remarcat ceva ciudat: dintr-un canal a iesit un soldat care a inceput sa traga spre CC. I s-a spus sa traga spre Palat dar el a ripostat ca stie mai bine ce face. Nu sunt sigura ca nu a fabulat)
Noaptea ma duc la culcare pe la 1. Ma trezeste o rafala f apropiata. Toata ziua am fost socata, imi rasunau in urechi rafalele de la Dalles. Mergem afara. Latra cainele de la III si ma sperie "Revolutionara lu' Peshte". La blocul nostru nu e nimeni afara in ciuda apelurilor TV de a ne apara blocul.
La scara de langa centrala termica e un om in izmene. A auzit niste masini pe o strada din apropierea lacului. Nevasta lui deschide usa speriata. Mergem (eu si sotul) spre blocurile vecine. eu nu am nici un act la mine, sunt imbracata cam subtirel si mi-e frig. Ne indreptam spre grupul din fata blocului de pe strada vecina.
(Mai devreme iesisem cand am auzit "puneti cainii pe ei" era ora 21:00. Administratoarea de la blocurile de stat sfatuia energica oamenii sa-si apere centrala termica "bunul nostru al tuturor" si blocurile. Nimeni nu stie prea bine cum sa aparam cu mainile goale. Unii propun sa mearga spre baraj cu o bara de fier si cutit. Se potolesc cand li se explica, ca pot fi luati drept teroristi. )
Ne intreaba "Cine sunteti?" De la blocul... Fochistul de la centrala termica ma recunoaste (treceam in fiecare zi prin fata centralei).
Aflam ca doi insi si o femeie au aparut dinspre strada noastra spunand ca li s-a defectat masina si merg la caminele (Semanatoarei). I-au lasat sa plece. Au disparut (era noapte, sa nu uitam) si foarte curand dinspre Alimentara s-a auzit o rafala (cea care m-a trezit).
Eram gata-gata sa fim ciuruiti de cei ce aveau 2 arme si tinteau centrala termica. ......Sotul meu pleaca. Mai stau putin si ma uit la trasoarele dinspre Antena. Cand acestea dispar plec spre casa. Ce-am mai facut dupa aceea nu e interesant.
Urmeaza note disparate.
-Azi noapte (probabil 24/25) am ascultat cum se bateau 2: unul tragea cu pusca (probabil teroristul) celalalt tragea cu un automat. (De remarcat ca n-am mai iesit din casa). Au pacanit pana s-au plictisit.
-Colegul fiicei a fost la TV. A carat lazi cu munitii. Fiica cea mica plange "A trecut revolutia si eu n-am facut nimic"
-Se aud impuscaturi si lovituri de tun de peste tot, mai ales dinspre Rosu.
-Prietena fetei mele spune ca in Drumul Taberei Securitatea (trupele MI) a tras in armata "Se batea armata cu armata". (trupele de securitate trecusera la armata)
-Baiatul cu pusca de la blocul vecin (coleg cu fiica mea) avea 60 de gloante adevarate, nu cartuse oarbe.
-La 4 se aud zgomote ritmice ca de rafala scurta. Era apa din rezervorul WC :-))))
-"Sa tragi e una, sa nimeresti e cu totul altceva"
-"O sa ne obisnuim si noi ca in Liban ?" (in Liban era razboi civil care parea ca nu se mai termina)
-La Universitate o cruce cu sange proaspat (pe 23 dimineata langa biserica Coltea) O urma de ceva care a topit asfaltul.
-Indicatorul de la Universitate dintre Muzeul de Istorie si Coltea e gaurit (pe 22). Jos e sange.
-Ora 6:50 dimineata de Craciun. O rafala pe str vecina.
-Pe 24 d.a.suna o colega: laboranta sa vina la serviciu de noapte. Maine (adica azi--de Craciun--) se lucreaza.
-Sotul meu ramane la serviciu pana dimineata.
Pe 24 eu am ramas acasa (am facut sarmale si salata de boeuf pe care le-am dus colegilor la serviciu, pt ca ei facusera de garda si nu aveau mancare la ei. Eu n-am putut nici sa gust din bunatatile duse la serviciu, nu-mi era foame, dar nici n-am slabit in zilele acelea. Am facut si traditionalul grau fiert cu zahar si nuci pe care ar fi trebuit sa-l pun pe "scutecele Domnului' dar l-am lasat asa, ca pe o coliva. L-am dus soldatilor de la baraj. Ninsese puternic, prima zapada in iarna aceea, poate chiar viscolise si era tare frig, le inghetasera mainile. Aveam fulare dar nu si manusi. Au fost bune si fularele. Zvonurile erau ca teroristii otravesc mancarea, dar eu cred ca soldatii au mancat graul acela)
Fiica mea vine cu un biletel. Doua fete din vecini au fost la baraj. Soldatii ne roaga sa le sunam parintii si sa le spunem ca sunt bine deocamdata. Noua ne-a revenit unul din Udesti, jud Suceava, nr 105B, nu stiu cum il cheama, nu mai gasesc biletelul, Pavel..... Interurbanul nu se poate prinde. Dupa vreo doua ore, dupa ce ii spun fetei din vecini ca n-am telefonat (reusit sa telefonez) dar mai incerc imi vine ideea salvatoare; dau telefon la Reclamatii Interurban. Telefonista intai ma repede dar cand afla despre ce e vorba noteaza mesajul, promitand ca il va transmite cu siguranta. Stau pe intuneric (telefonistele) si se trage. Sper ca parintii au aflat si ca baiatul e bine. Cate ore am fost treaza (am dormit intre doua si patru) era liniste spre baraj cu exceptia duelului pusca-automat. Sper sa nu devin o experta in sunete de arme de foc.
-Tot timpul am avut lumina, gaze, apa calda.
Tatal lui....(chiar nu inteleg ce-am scris) e disperat. L-a adus in Bucuresti sa-i fie mai bine.
-Ai lui.... nu stiu nimic de la Iasi. A, ba da! E liniste!
-In noapteade 23/24 a sunat cumnatul (nu cel de la Palat) "Apa e infectata (cred ca otravita)" Sotul meu tocmai bause. Din fericire era buna. Eu nu fac analize de toxicitate. N-am facut niciodata.
Pt ca am spus de mai multe ori ca n-am prea dormit am sa spun ca in noaptea de25/26 am asteptat, neinchizand un ochi, ca toata tara, faimoasa caseta cu procesul si apoi executia Ceausestilor. M-am enervat grozav ca ne duceau cu zaharelul ca pe copii, era clar ca nu puteam avea nici o incredere in Iliescu, ca nu se putea pune nici o baza pe cuvantul lui. Evenimentele din 12 ianuarie, cu celebrul "ce-ai facut in ultimii 5 ani?" si cu rapid abrogatele decrete-lege care scoteau in afara legii Partidul Comunist (cel care a detensionat situatia in mod magistral, plimband de nebuni in marsh demonstrantii, adunati in fata Palatului Victoria, pe bulevardele capitalei a fost Petre Roman, si nu Iliescu) au demonstrat asta cu prisosinta, nu mai vorbesc de "sula in coaste" bagata pe timp de ceata TVRista in 26 ianuarie 1990.
Pe 26 decembrie am aflat cu stupoare de la bulgari (TV) ca s-a interzis un miting anticomunist care urma sa aiba loc in Piata Palatului. A fost singurul miting care nu s-a putut tine in acea perioada agitata.
Tot bulgarii au aratat "teroristii " din fata MAPN, care de fapt erau uslasii chemati de Militaru sa apere ministerul de teroristi.
duminică, 28 decembrie 2008
Cu carnatu' si tortu' in mars victorios spre Cotroceni
Aveam o nedumerire care nu ma lasa sa dorm noptile: cum se face ca Marean s-a intors in sanul partidului muma cu functia de primar in buzunar si "generalu" (in fine, fi-su) nu?
Acu' m-am luminat: pt Cotroceni nu ajung micii cu mustar, e nevoie de carnat kilometric, adus de mii de Mosi Craciun si indulcit cu tort, neaparat cu frisca. Si astfel natia recunoscatoare o sa zica: daca ne-a dus pe culmile Guinessului de-am batut toate recordurili, de ce sa nu sa aleaga ca Presedinte?
Dac-o fi asa chiar imi deschid firma "La Mafalda politica".
Daca nu, scuze, dom' primar, pe cand cea mai mare mamaliga (sau fasole) din lume?
Propun un concurs de noi recorduri pe care sa le bata frumoasa si f curata noastra capitala (ca am ratat sa scriu despre maldarul de gunoaie pe care ni-l facu cadou Poterasu taman inainte de Craciun cand sopronul pe care l-a facut in loc de ghena cea solida, platita din banii asociatiilor celor 150 de familii, s-a dovedit total neincapator) ca sa nu mai indrazneasca neam de neamul altei capitale sa aspire la Guiness Book (ca berea Guiness e scumpa).
Acu' m-am luminat: pt Cotroceni nu ajung micii cu mustar, e nevoie de carnat kilometric, adus de mii de Mosi Craciun si indulcit cu tort, neaparat cu frisca. Si astfel natia recunoscatoare o sa zica: daca ne-a dus pe culmile Guinessului de-am batut toate recordurili, de ce sa nu sa aleaga ca Presedinte?
Dac-o fi asa chiar imi deschid firma "La Mafalda politica".
Daca nu, scuze, dom' primar, pe cand cea mai mare mamaliga (sau fasole) din lume?
Propun un concurs de noi recorduri pe care sa le bata frumoasa si f curata noastra capitala (ca am ratat sa scriu despre maldarul de gunoaie pe care ni-l facu cadou Poterasu taman inainte de Craciun cand sopronul pe care l-a facut in loc de ghena cea solida, platita din banii asociatiilor celor 150 de familii, s-a dovedit total neincapator) ca sa nu mai indrazneasca neam de neamul altei capitale sa aspire la Guiness Book (ca berea Guiness e scumpa).
sâmbătă, 27 decembrie 2008
La multi ani Stefan
Adresez aceasta urare lui Stefan Saptefrati care, acum mai bine de treisprezece ani, mi-a inseninat cateva clipe atunci cand venea in vizita la parintii lui, care pe atunci alcatuiau o echipa care a adus multa alinare suferintelor unor persoane bolnave (majoritatea femei) prin talentul lor chirurgical, si cand, cred eu, ne-am imprietenit atat cat se putea atunci.
Inca odata LA MULTI ANI STEFAN!
Inca odata LA MULTI ANI STEFAN!
Nostalgii si nostalgici
Acest articol mi-a fost inspirat de o vizita pe blogul unui, daca am inteles bine, membru al "Grupului de la Cluj" http://sorinplaton.wordpress.com/2008/12/25/avea-regimul-ceausescu-si-parti-bune/
Am postat acolo un comentariu care mi-a fost publicat, si ii multumesc pe aceasta cale autorului, dar cred ca e necesar sa mai fac unele precizari si aici.
Comentariul meu arata asa:
vio spune: 26/12/2008 la 8:28 PM
Parca am trait in lumi paralele. Dupa vizita tovarasului in China in 71 a inceput sa se inghete la loc tot ce a fost dezghet inainte (e drept ca eu pe vremea aceea imi pierdusem inocenta copilariei din cauza varstei mai avansate) si a inceput cultul personalitatii. Cu Andu Bocanet am fost colega de liceu, imi amintesc varietatile de atunci, dar AB a murit in 77. Cum sa stergi cu buretele anii 80 sau sa zici ca era mai bine? Nu consumam ca n-aveam ce. Sa nu intelegi ca sunt cazuta in partea dorsala de admiratie pt consumerismul si globalismul de azi dar inca imi amintesc cum a protejat-o profesoara de matematica pe una din fiicele mele care trebuia sa inghete pe sub ferestrele partidului spunand Plugusorul (singurul colind acceptat de tovii suspusi) spunand ca nu stiu ce treaba importanta are in scoala.
Hai sa lasam putin deoparte ce-a fost si sa ne bucuram de ce avem; tu de copiii astia minunati (sa-ti traiasca!) si eu de ai mei.
Sarbatori fericite si un an nou mai bun!
Si acum articolul meu propriu zis.
Uita unii, sau se fac ca au uitat, ca daca anii 60 in tara noastra s-ar putea caracteriza printr-un oarecare dezghet cultural si chiar ideologic (lucru care ne-a facut sa speram, nefondat s-a dovedit, ca va fi scos Socialismul Stiintific de la examenul de licenta sustinut in 66) anii 70 s-au caracterizat printr-o oarecare prosperitate si o bogatie de programe la TV, dar ca acea prosperitate si bogatie nu erau obtinute prin plusvaloarea (atat de draga autorului cu nume de filozof antic), muncitorilor romani ci se datorau (asta e cuvantul, ca d-aia n-a mai vrut "iubitul conducator" sa mai fie dator in anii 80) imprumuturilor pe care le-au acordat (si bineinteles ca nu ni le-au bagat fortat pe gat,cum incearca sa explice unii situatia folosind Teoria Conspiratiei) bancile din acele state pe care voiam noi sa le ingropam, statele capitaliste.
Asaaa, dupa aceasta fraza extralunga sa respiram un pic si sa vedem de ce i-a apucat subit dragostea pe capitalistii si imperialistii astia odiosi de minunata noastra tarisoara. Pai raspunsul e simplu: datorita atitudinii singulare (nici macar Tito nu a adoptat-o) in partea asta de Europa fata de Primavara de la Praga (mai exact fata de innabusirea acesteia) adoptata in mod spontan de cel ce avea sa devina, cu timpul, unul din cei mai huliti dictatori ai lumii.
Si acum am sa citez din articol: "Chiar si cu televiziunea aceea minimalista, sarbatorile de Craciun ". Poooftiiim? Care sarbatori? Sa fi mata sanatos de cate ori n-am serbat noi Craciunul pe shest impreuna cu colegii de serviciu, si nu cu familia, pt ca acea zi era considerata de conducerea de partid si de stat o zi lucratoare ca si celelalte, de cate ori nu erau fixate sedinte de partid chiar in acea zi, incat sotul meu ajungea acasa seara tarziu si cu dureri de cap, ba chiar, si nu e off topic, in 1971 de Pasti am fost chemati la munca patriotica iar colegii mei (eu m-am prezentat la serviciu dar am plecat repede pt ca urma sa vina in vizita viitorul meu sot, deci era viitorul meu in joc, si mi-au luat boii de la bicicleta, pt ca nu eram membru de partid si eram bine pregatita profesional, cum zicea unul din colegi "cineva mai trebuia sa si munceasca in intreprinderea aceea") au carat blocuri de prefabricate imbracati in hainele cele bune.
Programele TV din acea vreme erau bogate (si n-am ales intamplator acest cuvant) pt ca, desi costau mult, banii din imprumuturi mergeau si acolo. Sigur, aveam o industrie grea cu pilonul ei, industria siderurgica, ba chiar si alte feluri de industrii, printre care cea chimica, bine dezvoltate, desi la un moment dat resursele noastre nu erau suficiente si se recurgea la import de materie prima (minereu de fier la Galati, petrol irakian la Navodari si Pitesti, etc) dar asta pt ca era mai convenabil sa ne poluam noi tara (tragem si acum ponoasele) decat locuitorii din alte tari (unul din motivele pt care am dorit f mult sa existe o larga miscare ecologista in tara), in plus productivitatea muncii era atat de scazuta incat atunci cand ar fi trebuit sa ne sustinem industria prin fortele proprii aceasta s-a prabusit ca un castel din carti de joc.
Dar de unde sa stie toate astea autorul care "Copil fiind, asteptam cu sufletul la gura" sa vina sarbatorile.
Sau poate stie, ca pare om cultivat, cu spirit deschis, si se face ca uita?
Si pt ca poarta un nume celebru o sa amintesc ca acea societate perfecta pe care a descris-o omonimul (chiar daca e vorba de numele de familie) in dialogurile Crisias si Timeus, lumea atlantilor, era departe de a fi o lume bazata de egalitate, libertate si fraternitate. Atlantida, daca va fi existat cu adevarat, nu s-a prabusit din cauza inechitatilor ci din cu totul alte motive, care tin de cauze naturale si nu sociale.
Am postat acolo un comentariu care mi-a fost publicat, si ii multumesc pe aceasta cale autorului, dar cred ca e necesar sa mai fac unele precizari si aici.
Comentariul meu arata asa:
vio spune: 26/12/2008 la 8:28 PM
Parca am trait in lumi paralele. Dupa vizita tovarasului in China in 71 a inceput sa se inghete la loc tot ce a fost dezghet inainte (e drept ca eu pe vremea aceea imi pierdusem inocenta copilariei din cauza varstei mai avansate) si a inceput cultul personalitatii. Cu Andu Bocanet am fost colega de liceu, imi amintesc varietatile de atunci, dar AB a murit in 77. Cum sa stergi cu buretele anii 80 sau sa zici ca era mai bine? Nu consumam ca n-aveam ce. Sa nu intelegi ca sunt cazuta in partea dorsala de admiratie pt consumerismul si globalismul de azi dar inca imi amintesc cum a protejat-o profesoara de matematica pe una din fiicele mele care trebuia sa inghete pe sub ferestrele partidului spunand Plugusorul (singurul colind acceptat de tovii suspusi) spunand ca nu stiu ce treaba importanta are in scoala.
Hai sa lasam putin deoparte ce-a fost si sa ne bucuram de ce avem; tu de copiii astia minunati (sa-ti traiasca!) si eu de ai mei.
Sarbatori fericite si un an nou mai bun!
Si acum articolul meu propriu zis.
Uita unii, sau se fac ca au uitat, ca daca anii 60 in tara noastra s-ar putea caracteriza printr-un oarecare dezghet cultural si chiar ideologic (lucru care ne-a facut sa speram, nefondat s-a dovedit, ca va fi scos Socialismul Stiintific de la examenul de licenta sustinut in 66) anii 70 s-au caracterizat printr-o oarecare prosperitate si o bogatie de programe la TV, dar ca acea prosperitate si bogatie nu erau obtinute prin plusvaloarea (atat de draga autorului cu nume de filozof antic), muncitorilor romani ci se datorau (asta e cuvantul, ca d-aia n-a mai vrut "iubitul conducator" sa mai fie dator in anii 80) imprumuturilor pe care le-au acordat (si bineinteles ca nu ni le-au bagat fortat pe gat,cum incearca sa explice unii situatia folosind Teoria Conspiratiei) bancile din acele state pe care voiam noi sa le ingropam, statele capitaliste.
Asaaa, dupa aceasta fraza extralunga sa respiram un pic si sa vedem de ce i-a apucat subit dragostea pe capitalistii si imperialistii astia odiosi de minunata noastra tarisoara. Pai raspunsul e simplu: datorita atitudinii singulare (nici macar Tito nu a adoptat-o) in partea asta de Europa fata de Primavara de la Praga (mai exact fata de innabusirea acesteia) adoptata in mod spontan de cel ce avea sa devina, cu timpul, unul din cei mai huliti dictatori ai lumii.
Si acum am sa citez din articol: "Chiar si cu televiziunea aceea minimalista, sarbatorile de Craciun ". Poooftiiim? Care sarbatori? Sa fi mata sanatos de cate ori n-am serbat noi Craciunul pe shest impreuna cu colegii de serviciu, si nu cu familia, pt ca acea zi era considerata de conducerea de partid si de stat o zi lucratoare ca si celelalte, de cate ori nu erau fixate sedinte de partid chiar in acea zi, incat sotul meu ajungea acasa seara tarziu si cu dureri de cap, ba chiar, si nu e off topic, in 1971 de Pasti am fost chemati la munca patriotica iar colegii mei (eu m-am prezentat la serviciu dar am plecat repede pt ca urma sa vina in vizita viitorul meu sot, deci era viitorul meu in joc, si mi-au luat boii de la bicicleta, pt ca nu eram membru de partid si eram bine pregatita profesional, cum zicea unul din colegi "cineva mai trebuia sa si munceasca in intreprinderea aceea") au carat blocuri de prefabricate imbracati in hainele cele bune.
Programele TV din acea vreme erau bogate (si n-am ales intamplator acest cuvant) pt ca, desi costau mult, banii din imprumuturi mergeau si acolo. Sigur, aveam o industrie grea cu pilonul ei, industria siderurgica, ba chiar si alte feluri de industrii, printre care cea chimica, bine dezvoltate, desi la un moment dat resursele noastre nu erau suficiente si se recurgea la import de materie prima (minereu de fier la Galati, petrol irakian la Navodari si Pitesti, etc) dar asta pt ca era mai convenabil sa ne poluam noi tara (tragem si acum ponoasele) decat locuitorii din alte tari (unul din motivele pt care am dorit f mult sa existe o larga miscare ecologista in tara), in plus productivitatea muncii era atat de scazuta incat atunci cand ar fi trebuit sa ne sustinem industria prin fortele proprii aceasta s-a prabusit ca un castel din carti de joc.
Dar de unde sa stie toate astea autorul care "Copil fiind, asteptam cu sufletul la gura" sa vina sarbatorile.
Sau poate stie, ca pare om cultivat, cu spirit deschis, si se face ca uita?
Si pt ca poarta un nume celebru o sa amintesc ca acea societate perfecta pe care a descris-o omonimul (chiar daca e vorba de numele de familie) in dialogurile Crisias si Timeus, lumea atlantilor, era departe de a fi o lume bazata de egalitate, libertate si fraternitate. Atlantida, daca va fi existat cu adevarat, nu s-a prabusit din cauza inechitatilor ci din cu totul alte motive, care tin de cauze naturale si nu sociale.
Ipocrizia salveaza Romania
Dupa ce votantii au fost asigurati ca promisiunile electorale ca si programul de guvernare sunt cat se poate de fezabile iata ca azi, la ceas de sarbatoare, a venit Tatucul, si-"a dat binecuvantarea guvernului" (sunt exact cuvintele domniei sale) si a declarat ca "multe din angajamentele anterioare nu vor putea fi onorate" "datorita schimbarilor rapide survenite in ultima vreme si care au influientat in mod negativ", etc, etc de parca abia ieri a inceput criza, de parca nimeni din guvernul anterior nu atentionase ca acele angajamente nu vor putea fi onorate, de parca nici un analist economic nu ar fi subliniat ca programul de guvernare cu accentuate prevederi social-democrate nu e fezabil.
Daca am inteles bine, Abramburica, avand binecuvantarea Tatucului, va avea constiinta cat se poate de curata si impacata cand se va anunta ca preconizatele cresteri salariale nu vor putea fi onorate, si va putea linistita sa contribuie la coi-eziunea la care spera INSUSI EL, binecuvantatorul.
Daca am inteles bine, Abramburica, avand binecuvantarea Tatucului, va avea constiinta cat se poate de curata si impacata cand se va anunta ca preconizatele cresteri salariale nu vor putea fi onorate, si va putea linistita sa contribuie la coi-eziunea la care spera INSUSI EL, binecuvantatorul.
vineri, 26 decembrie 2008
Jurnal de Revolutie note
Am uitat sa scriu in articolul anterior ca va urma. Transcriu notitele de atunci fara sa ma mai ostenesc sa le descifrez in prealabil, ca sa nu fiu tentata sa le cenzurez, vreau sa pastrez cat mai mult din emotia si tumultul ce le-am simtit atunci.
Vreau sa mai fac o precizare in legatura cu ortografia. Insemnarile din 89 sunt scrise cu ortografia de atunci. Dar eu am inceput scoala cu ortografia de acum, mai adecvata radacinilor noastre latine, de aceea nu mi-a fost deloc greu sa ma intorc, ca sa zic asa, la origini.
Am citit undeva ca cineva era revoltat ca se scrie gresit "sunt" in loc de "sint". Pai "sint" are "radacini" ideologice, e proletar, spre deosebire de burghezo-mosierescul "sunt". Nu glumesc, asa ni s-a explicat noua la scoala.
Cel mai tare ma irita cei care persista sa scrie piine, ciine, cand paine, caine, sunt mai apropiate de latinele pane, cane. Uite ca nu stiu daca se mai face latina in scoala. Eu, care am urmat la real, am facut doar doi ani de latina. Sper ca nu am pierdut timpul atunci, chiar daca gramatica latina parea ca refuza sa-mi intre in cap.
Vreau sa mai fac o precizare in legatura cu ortografia. Insemnarile din 89 sunt scrise cu ortografia de atunci. Dar eu am inceput scoala cu ortografia de acum, mai adecvata radacinilor noastre latine, de aceea nu mi-a fost deloc greu sa ma intorc, ca sa zic asa, la origini.
Am citit undeva ca cineva era revoltat ca se scrie gresit "sunt" in loc de "sint". Pai "sint" are "radacini" ideologice, e proletar, spre deosebire de burghezo-mosierescul "sunt". Nu glumesc, asa ni s-a explicat noua la scoala.
Cel mai tare ma irita cei care persista sa scrie piine, ciine, cand paine, caine, sunt mai apropiate de latinele pane, cane. Uite ca nu stiu daca se mai face latina in scoala. Eu, care am urmat la real, am facut doar doi ani de latina. Sper ca nu am pierdut timpul atunci, chiar daca gramatica latina parea ca refuza sa-mi intre in cap.
Jurnal de Revolutie 22 decembrie 1989
Vineri 22 Decembrie 1989
Inainte de a publica insemnarile din acea zi trebuie sa fac unele precizari. La serviciu mergeam cu tramvaiul pana la Crangasi de unde luam metroul pana in Piata Unirii si de acolo pe jos. Puteam ajunge si pe alt traseu, sa schimbam in Victoriei si sa coboram la Universitate.
Pt ca n-am prea dormit noaptea am ascultat Europa Libera si am aflat ca au fost impuscati si ucisi oameni la Universitate. Voiam sa vad cu ochii mei ce s-a intamplat si m-am hotarat sa aleg traseul spre Universitate si sa ies din statie spre Teatrul National (apropo de TN, in articolul din 21 decembrie am comis o greseala geografica: am fugit de la mitingul din Piata Palatului spre Calea Victoriei pana la Romarta, apoi am ajuns in parcarea din spatele fostului Teatru National, cel bombardat de americani in timpul razboiului, am sarit de pe zid pe strada ce trece pe langa Palatul Telefoanelor si de acolo am mers spre Izvor, la metrou), dar la plecare m-am intalnit cu o vecina care imi era si colega de serviciu si am convins-o sa mergem spre Universitate fara sa-i spun nimic de planurile mele, desigur. La insistentele ei am iesit spre Coltea.
Plec mai devreme ca de obicei, cu lumanari in geanta. De nopti intregi nu dorm ca lumea. Sunt indignata.Voi aprinde lumanari pt Timisoara. Nu stiu clar unde si cand.
La statia Piata Universitatii e intuneric. La iesire vedem lozinci scrise cu rosu :Dracula"," Jos Ceusescu". Colega mea e speriata "Hai repede, nebuno". Ma uit la florarie: geamuri sparte, scris cu creta "Jos Ceausismul".
Afara oamenii povestesc ce jale a fost noaptea. Masinile-stropitori spala asfaltul de sange intre Inter, Teatrul National, Universitate. Vis-a-vis (din dreptul TN) o multime de militieni o pornesc in goana strigand si tropaind "Pune mana pe el". Toti fug. Eu merg normal, incet. Militienii (vreo 30) prind pe cineva. Multimea (vreo 20 --aflati in fata la Luceafarul) huiduie. Militienii ii bat cu bastonul si genunchii pe tanarul si tanara ce au fost prinsi. Sunt brutali si satisfacuti. Unii zambesc (unul bate, ceilalti se uita).
La serviciu panica. Colega (cea cu prieten doctor) pleaca acasa. Noaptea s-au adus raniti la (Spitalul) Coltea. Unii spun ca au intrat securistii si au omorat din ei. Dr... (prietenul colegei) nu confirma. Colega stie ca azi incep iar demonstratiile (intr-adevar TTTM--televiziunea rusa a transmis ieri ca studentii au mers in uzine si au cerut muncitorilor sa iasa in strada si sa faca greva).
Colegii povestesc despre tancurile de la Rosetti, Piata Palatului, trupele de USLA (asa par) de la Piata Unirii.
Ora8:00 Vine un coleg (acum stabilit in Canada). E speriat. Vin demonstrantii in coloane pe Magheru si Republicii. In curand vor fuziona. Oare armata va trage?
Ora 8:30. Se aud impuscaturi dinspre Rosetti. O colega (sora celei din CC) "Saracii porumbei" Noi "Saracii oameni".
Ora 9:15 Demonstrantii la Sf Gh au inconjurat militienii si soldatii. acestia par imobilizati.
Un coleg: "La Rosetti (unde impuscaturile nu contenesc) se arunca pe jos carnete de partid" " Se trage in plin".
Aducem sus (in alt birou, nu in laborator) aparatul de radio (probabil tranzistorul despre care am vorbit anterior). Emisiune pt copii, apoi cantece patriotice (despre Ceausescu).
Ora 10:30 Demonstrantii sunt pe aici. Nu mai rezist. Imi las poseta jos (in laborator) radioul sus (la etajul III) si plec. In fata Ministerului Agriculturii doua tanchete intesate de tineri, cu o paine pe antena si o carpa alba si una neagra intorc si pornesc spre Palat. Intru in multime. De pe Magheru --cred ca se chema altfel, poate Balcescu--(dupa Unirea) un val (de oameni) dintr-un trotuar in altul (nu "ordonat", numai pe mijloc, ca in ziua precedenta)
SE scandeaza "La Palat" "Ole, ole, ceausescu (nu e greseala de typo, asa e scris in original, cu litera mica) nu mai e" "Timisoara".
In fata la Inter la balcon se filmeaza. Ridicam pumnul si scandam indelung "Romanii nu sunt lasi" "Armata e cu noi" "Si voi aveti copii" "Veniti cu noi". Tanchetele merg spre Onesti. Intra pe str Onesti. Noi suntem opriti la intersectie. (n-am scris cine ne-a oprit) Doi militari fraternizeaza. N-au fost pupati in viata lor de atatea fete frumoase ca azi. Ce frumosi sunt tinerii acestia ce au iesit pe strazi. Ce rusine mi-e pt ieri!
Cineva cu barba ne trimite la TV. La Scala ma intorc sa-mi iau poseta. Se scanda "Nu va fie frica Ceausescu pica"(desi nu picase!)
Povestesc entuziasmata colegelor ce frumos, ce pasnic, ce ordonati sunt toti.
Deja muzica s-a schimbat. E muzica populara. Deodata se aude: "Va vorbim de la televiziune. Dumnezeu ne-a ajutat. E revolutia tinerilor si a copiilor". Plangem si ne imbratisam de bucurie. Plecam. (si ce daca la sector se va raporta ca am plecat?)
Pe strada toata lumea rade, e fericita. Se imbratiseaza necunoscutii. Plec spre televiziune. Fetele sar in sus de bucurie. Aprind lumanari acolo unde mai este inca sange (era pe mijlocul bulevardului, aproape de parculetul de langa Coltea, un panou de circulatie ciuruit si o pata grena pe jos. Cineva a pipait sa vada daca nu e vopsea. Era sange. Undeva pe traseu erau si niste haine pline de sange). Se scandeaza "Asasinii" "Ucigasii de copii" "Timisoara" "Moarte criminalului" "Sa fie judecat". Pancarte cu "Jos cainele" "Jos cateaua""Jos cu Petrestii, Ceausestii".
Se ingenuncheaza unde au cazut copiii azi noapte si se scandeaza "Moarte pt moarte" "Sa fie judecat".
Pe Ana Ipatescu militieni cu epoletii rupti (unul --spune ca-- e maior) fraternizeaza cu demonstrantii. USLA se retrag. Militienii ce aparau Interul parca numai sunt acolo (Poate la Ambasada Americana in fata careia fusesera depusi impuscatii in cap de ieri?) Se vad urme de gloante pe Inter. Trec masini cu faruri aprinse claxonand. Bat clopotele (la Coltea batusera si inainte de a fi plecat spre Palat. Era un baiat tanar si satisfacut de ce a facut).
N-am scris ca bulevardul era presarat cu foi rupte din cartile de la librarie, probabil portretele si "covantarile", nici despre biletele--de fapt despre biletele am scris ceva mai tarziu, am gasit niste note scrise tot pe 25 decembrie-- scrise de mana adresate fie elevilor, fie muncitorilor, care au fost aruncate din elicopter si care ne indemnau sa mergem linistiti acasa, ce rau imi pare ca le-am aruncat si nu le-am pastrat, unii mai destepti le-au pus in buzunar, noi ceilalti le treceam de la unii la altii apoi le aruncam cu scarba pe jos.
La TV lume multa. Pe o masina vorbesc Caramitru si Sergiu Nicolaescu "Ne cerem scuze". Florea Ceausescu nu e lasat sa vorbeasca. "Libertate" "Jos asasinul" "Moarte securistilor". (La asta tac! am rude acolo)
La Statuia Aviatorilor se pun cearsafuri pe care scrie "Moarte asasinilor". Suntem trimisi la Palat. Unii se intorc la TV. Trec si masini cu 12B (arabi!) si CD. Toti claxoneaza si fac semnul V Victorie. Ce fericiti suntem!
(In drum spre TV o fata cu pantalonii albi patati de sange striga "Le convine sa stea la balcon --la Inter--si sa faca cu mana. Sa vina cu noi") La CC (ora 13:00 poate) nu intra oricine pt ca sunt acte ce nu trebuie distruse.Un televizor e adus in balcon!
La intoarcere la Eva cineva a pus o boxa in geam. la Podgoria delir "L-au prins pe asasin" (Ulterior aveam sa aflam ca era NC, fratele mai varstnic al asasinului care ii seamana si e...aici n-am mai inteles ce am scris). Se scandeaza "Ultima ratie"
La Palat nu prea e ordine. Unii beau si dau ordine contradictorii, suntem sfatuiti sa nu privim la TV unde sunt benzi trucate (raspandacii isi faceau treaba cum stiau mai bine). Vine masina televiziunii,precedata de o masina mica alba cu Fl C care s-a predat de buna voie. (Din una din masini pe Magheru se striga "Apa-i otravita" desi militienii de la Circa 1-- care le dadeau demonstantilor sa bea dintr-un furtun--spuneau ca e buna).
Se spune ceva despre gaze, se face apel la specialist sa le inchida, oamenii buni nu prea asculta apelurile. (Cineva de la balcon, posibil Caramitru, striga "Oameni buni, lasati masina televiziunii sa filmeze, este singura noastra legatura cu lumea") Atunci am spus in sinea mea "Revolutia asta nu-mi mai place, ceva nu e in regula", era parca ceva tulbure in atmosfera.
Plec spre Izvor. O masina trece: "Vin 2000 de USLA (cred ca nu erau de toti atatia) la radio. Hai acolo". Nimeni nu se duce. Iau metroul. Lumea e bucuroasa. La Crangasi scap tramvaiul. Trimit niste tineri la radio (sper ca n-a fost nici unul din ei ranit sau ucis, ca i-as avea pe constiinta). Merg pe jos spre casa. Trec tanchete cu tricolorul cu stema rupta (dinspre Drumul Taberei spre Crangasi). Soldatii sunt entuziasti. Trec camioane cu tineri.
Acasa. Fetele au fost la TV (la apelul de acolo) dar au revenit repede. Celei mai mari ii e frica, celei mai mici ciuda (ca se scrie istoria si ea nu participa). Prietena cea mai buna a fetei mele si fratele ei nu sunt acasa. Deasemenea unul din colegii ei. Mamele sunt disperate. Le linistesc cum pot.
Ora 2:30 Nu ne mai putem intelege cu cea mica. Vrea sa mearga la TV. Si eu. Sotul meu "Sunteti nebune". Plecam toti trei spre baraj (Ciurel) pe cea mare o lasam acasa. Se aud impuscaturi. In cartier nu e nimeni. pe sosea trec masini. Doi baieti de la blocuri le opresc la statia de tramvai si le controleaza. Un buldozer blocheaza strada Dambovitei, 2 ......soseaua. Masinile nu sunt lasate sa treaca pe pod, sunt deviate la stanga.
La pod sunt soldati ce le-au trimis pe fete acasa "Stim noi mai bine ce avem de facut, fetitele is mici" Le-au dat un exemplar din Libertatea (asta dupa amiaza)
Se vad trasoare undeva spre radio sau Municipal. Spre Lujerului se aud impuscaturi. Cand trasoarele nu se mai vad ne intoarcem acasa (oprise un camion, dar n-au vrut sa ne ia si pe noi)
Situatie critica la TV, crainicii sunt speriati, teroristii pe culoar si lumina s-a stins. Cand lumina s-a aprins sunt toti la locurile lor. Au totusi curaj! (Ce naiva eram.... S-a remarcat mai tarziu ca atunci nu s-a oprit emisia, in schimb in noaptea de 13/14 iunie 1990, cand nici vorba sa fie situatia atat de grava, emisiunea s-a intrerupt, nimeni nu a raspuns pt aceasta manipulare nici pana in ziua de azi)
Se dau lupte la Radio, se ataca Academia Militara, MANul. Arde BCU, Muzeul de Arta (ce fusese atacat de huligani,sau poate USLA in civil). Sunt prinsi niste teroristi (ulterior prietena fiicei mele ne-a spus ca i-a calcat multimea infuriata in picioare). Nu se mai face ziua! Dormim vreo ora sau doua. Nu mi-e somn, nu mi-e foame.
Ulterior am mai scris niste note.
Din ziua de 22 dimineata:
"O sa vada el ce inseamna muncitorii" Doi muncitori beau apa minerala "Taria e pt mai tarziu"
In ziua de 22 pe drum de la TV spre Palat am inceput sa scandam: "Nu suntem huligani. Nu suntem fascisti. Nu suntem sovini. Nu suntem iredentisti"
Seara am baut sampanie, cu vagul sentiment ca e cam devreme. "Lasa ca bem 3 sticle cand s-o termina"
Indicatorul de la Universitate dintre Muzeul de Istorie si Coltea e gaurit, jos e sange.
22.12.89. Ora 12:00 Deasupra la Scala zboara un elicopter. Arunca ceva. Manifeste. Manifeste ce indemnau muncitorii, elevii, studentii sa plece la munca, sa nu dea crezare elementelor tradatoare. "Sunt de-ale lor". Si se arunca cu scarba!
Inainte de a publica insemnarile din acea zi trebuie sa fac unele precizari. La serviciu mergeam cu tramvaiul pana la Crangasi de unde luam metroul pana in Piata Unirii si de acolo pe jos. Puteam ajunge si pe alt traseu, sa schimbam in Victoriei si sa coboram la Universitate.
Pt ca n-am prea dormit noaptea am ascultat Europa Libera si am aflat ca au fost impuscati si ucisi oameni la Universitate. Voiam sa vad cu ochii mei ce s-a intamplat si m-am hotarat sa aleg traseul spre Universitate si sa ies din statie spre Teatrul National (apropo de TN, in articolul din 21 decembrie am comis o greseala geografica: am fugit de la mitingul din Piata Palatului spre Calea Victoriei pana la Romarta, apoi am ajuns in parcarea din spatele fostului Teatru National, cel bombardat de americani in timpul razboiului, am sarit de pe zid pe strada ce trece pe langa Palatul Telefoanelor si de acolo am mers spre Izvor, la metrou), dar la plecare m-am intalnit cu o vecina care imi era si colega de serviciu si am convins-o sa mergem spre Universitate fara sa-i spun nimic de planurile mele, desigur. La insistentele ei am iesit spre Coltea.
Plec mai devreme ca de obicei, cu lumanari in geanta. De nopti intregi nu dorm ca lumea. Sunt indignata.Voi aprinde lumanari pt Timisoara. Nu stiu clar unde si cand.
La statia Piata Universitatii e intuneric. La iesire vedem lozinci scrise cu rosu :Dracula"," Jos Ceusescu". Colega mea e speriata "Hai repede, nebuno". Ma uit la florarie: geamuri sparte, scris cu creta "Jos Ceausismul".
Afara oamenii povestesc ce jale a fost noaptea. Masinile-stropitori spala asfaltul de sange intre Inter, Teatrul National, Universitate. Vis-a-vis (din dreptul TN) o multime de militieni o pornesc in goana strigand si tropaind "Pune mana pe el". Toti fug. Eu merg normal, incet. Militienii (vreo 30) prind pe cineva. Multimea (vreo 20 --aflati in fata la Luceafarul) huiduie. Militienii ii bat cu bastonul si genunchii pe tanarul si tanara ce au fost prinsi. Sunt brutali si satisfacuti. Unii zambesc (unul bate, ceilalti se uita).
La serviciu panica. Colega (cea cu prieten doctor) pleaca acasa. Noaptea s-au adus raniti la (Spitalul) Coltea. Unii spun ca au intrat securistii si au omorat din ei. Dr... (prietenul colegei) nu confirma. Colega stie ca azi incep iar demonstratiile (intr-adevar TTTM--televiziunea rusa a transmis ieri ca studentii au mers in uzine si au cerut muncitorilor sa iasa in strada si sa faca greva).
Colegii povestesc despre tancurile de la Rosetti, Piata Palatului, trupele de USLA (asa par) de la Piata Unirii.
Ora8:00 Vine un coleg (acum stabilit in Canada). E speriat. Vin demonstrantii in coloane pe Magheru si Republicii. In curand vor fuziona. Oare armata va trage?
Ora 8:30. Se aud impuscaturi dinspre Rosetti. O colega (sora celei din CC) "Saracii porumbei" Noi "Saracii oameni".
Ora 9:15 Demonstrantii la Sf Gh au inconjurat militienii si soldatii. acestia par imobilizati.
Un coleg: "La Rosetti (unde impuscaturile nu contenesc) se arunca pe jos carnete de partid" " Se trage in plin".
Aducem sus (in alt birou, nu in laborator) aparatul de radio (probabil tranzistorul despre care am vorbit anterior). Emisiune pt copii, apoi cantece patriotice (despre Ceausescu).
Ora 10:30 Demonstrantii sunt pe aici. Nu mai rezist. Imi las poseta jos (in laborator) radioul sus (la etajul III) si plec. In fata Ministerului Agriculturii doua tanchete intesate de tineri, cu o paine pe antena si o carpa alba si una neagra intorc si pornesc spre Palat. Intru in multime. De pe Magheru --cred ca se chema altfel, poate Balcescu--(dupa Unirea) un val (de oameni) dintr-un trotuar in altul (nu "ordonat", numai pe mijloc, ca in ziua precedenta)
SE scandeaza "La Palat" "Ole, ole, ceausescu (nu e greseala de typo, asa e scris in original, cu litera mica) nu mai e" "Timisoara".
In fata la Inter la balcon se filmeaza. Ridicam pumnul si scandam indelung "Romanii nu sunt lasi" "Armata e cu noi" "Si voi aveti copii" "Veniti cu noi". Tanchetele merg spre Onesti. Intra pe str Onesti. Noi suntem opriti la intersectie. (n-am scris cine ne-a oprit) Doi militari fraternizeaza. N-au fost pupati in viata lor de atatea fete frumoase ca azi. Ce frumosi sunt tinerii acestia ce au iesit pe strazi. Ce rusine mi-e pt ieri!
Cineva cu barba ne trimite la TV. La Scala ma intorc sa-mi iau poseta. Se scanda "Nu va fie frica Ceausescu pica"(desi nu picase!)
Povestesc entuziasmata colegelor ce frumos, ce pasnic, ce ordonati sunt toti.
Deja muzica s-a schimbat. E muzica populara. Deodata se aude: "Va vorbim de la televiziune. Dumnezeu ne-a ajutat. E revolutia tinerilor si a copiilor". Plangem si ne imbratisam de bucurie. Plecam. (si ce daca la sector se va raporta ca am plecat?)
Pe strada toata lumea rade, e fericita. Se imbratiseaza necunoscutii. Plec spre televiziune. Fetele sar in sus de bucurie. Aprind lumanari acolo unde mai este inca sange (era pe mijlocul bulevardului, aproape de parculetul de langa Coltea, un panou de circulatie ciuruit si o pata grena pe jos. Cineva a pipait sa vada daca nu e vopsea. Era sange. Undeva pe traseu erau si niste haine pline de sange). Se scandeaza "Asasinii" "Ucigasii de copii" "Timisoara" "Moarte criminalului" "Sa fie judecat". Pancarte cu "Jos cainele" "Jos cateaua""Jos cu Petrestii, Ceausestii".
Se ingenuncheaza unde au cazut copiii azi noapte si se scandeaza "Moarte pt moarte" "Sa fie judecat".
Pe Ana Ipatescu militieni cu epoletii rupti (unul --spune ca-- e maior) fraternizeaza cu demonstrantii. USLA se retrag. Militienii ce aparau Interul parca numai sunt acolo (Poate la Ambasada Americana in fata careia fusesera depusi impuscatii in cap de ieri?) Se vad urme de gloante pe Inter. Trec masini cu faruri aprinse claxonand. Bat clopotele (la Coltea batusera si inainte de a fi plecat spre Palat. Era un baiat tanar si satisfacut de ce a facut).
N-am scris ca bulevardul era presarat cu foi rupte din cartile de la librarie, probabil portretele si "covantarile", nici despre biletele--de fapt despre biletele am scris ceva mai tarziu, am gasit niste note scrise tot pe 25 decembrie-- scrise de mana adresate fie elevilor, fie muncitorilor, care au fost aruncate din elicopter si care ne indemnau sa mergem linistiti acasa, ce rau imi pare ca le-am aruncat si nu le-am pastrat, unii mai destepti le-au pus in buzunar, noi ceilalti le treceam de la unii la altii apoi le aruncam cu scarba pe jos.
La TV lume multa. Pe o masina vorbesc Caramitru si Sergiu Nicolaescu "Ne cerem scuze". Florea Ceausescu nu e lasat sa vorbeasca. "Libertate" "Jos asasinul" "Moarte securistilor". (La asta tac! am rude acolo)
La Statuia Aviatorilor se pun cearsafuri pe care scrie "Moarte asasinilor". Suntem trimisi la Palat. Unii se intorc la TV. Trec si masini cu 12B (arabi!) si CD. Toti claxoneaza si fac semnul V Victorie. Ce fericiti suntem!
(In drum spre TV o fata cu pantalonii albi patati de sange striga "Le convine sa stea la balcon --la Inter--si sa faca cu mana. Sa vina cu noi") La CC (ora 13:00 poate) nu intra oricine pt ca sunt acte ce nu trebuie distruse.Un televizor e adus in balcon!
La intoarcere la Eva cineva a pus o boxa in geam. la Podgoria delir "L-au prins pe asasin" (Ulterior aveam sa aflam ca era NC, fratele mai varstnic al asasinului care ii seamana si e...aici n-am mai inteles ce am scris). Se scandeaza "Ultima ratie"
La Palat nu prea e ordine. Unii beau si dau ordine contradictorii, suntem sfatuiti sa nu privim la TV unde sunt benzi trucate (raspandacii isi faceau treaba cum stiau mai bine). Vine masina televiziunii,precedata de o masina mica alba cu Fl C care s-a predat de buna voie. (Din una din masini pe Magheru se striga "Apa-i otravita" desi militienii de la Circa 1-- care le dadeau demonstantilor sa bea dintr-un furtun--spuneau ca e buna).
Se spune ceva despre gaze, se face apel la specialist sa le inchida, oamenii buni nu prea asculta apelurile. (Cineva de la balcon, posibil Caramitru, striga "Oameni buni, lasati masina televiziunii sa filmeze, este singura noastra legatura cu lumea") Atunci am spus in sinea mea "Revolutia asta nu-mi mai place, ceva nu e in regula", era parca ceva tulbure in atmosfera.
Plec spre Izvor. O masina trece: "Vin 2000 de USLA (cred ca nu erau de toti atatia) la radio. Hai acolo". Nimeni nu se duce. Iau metroul. Lumea e bucuroasa. La Crangasi scap tramvaiul. Trimit niste tineri la radio (sper ca n-a fost nici unul din ei ranit sau ucis, ca i-as avea pe constiinta). Merg pe jos spre casa. Trec tanchete cu tricolorul cu stema rupta (dinspre Drumul Taberei spre Crangasi). Soldatii sunt entuziasti. Trec camioane cu tineri.
Acasa. Fetele au fost la TV (la apelul de acolo) dar au revenit repede. Celei mai mari ii e frica, celei mai mici ciuda (ca se scrie istoria si ea nu participa). Prietena cea mai buna a fetei mele si fratele ei nu sunt acasa. Deasemenea unul din colegii ei. Mamele sunt disperate. Le linistesc cum pot.
Ora 2:30 Nu ne mai putem intelege cu cea mica. Vrea sa mearga la TV. Si eu. Sotul meu "Sunteti nebune". Plecam toti trei spre baraj (Ciurel) pe cea mare o lasam acasa. Se aud impuscaturi. In cartier nu e nimeni. pe sosea trec masini. Doi baieti de la blocuri le opresc la statia de tramvai si le controleaza. Un buldozer blocheaza strada Dambovitei, 2 ......soseaua. Masinile nu sunt lasate sa treaca pe pod, sunt deviate la stanga.
La pod sunt soldati ce le-au trimis pe fete acasa "Stim noi mai bine ce avem de facut, fetitele is mici" Le-au dat un exemplar din Libertatea (asta dupa amiaza)
Se vad trasoare undeva spre radio sau Municipal. Spre Lujerului se aud impuscaturi. Cand trasoarele nu se mai vad ne intoarcem acasa (oprise un camion, dar n-au vrut sa ne ia si pe noi)
Situatie critica la TV, crainicii sunt speriati, teroristii pe culoar si lumina s-a stins. Cand lumina s-a aprins sunt toti la locurile lor. Au totusi curaj! (Ce naiva eram.... S-a remarcat mai tarziu ca atunci nu s-a oprit emisia, in schimb in noaptea de 13/14 iunie 1990, cand nici vorba sa fie situatia atat de grava, emisiunea s-a intrerupt, nimeni nu a raspuns pt aceasta manipulare nici pana in ziua de azi)
Se dau lupte la Radio, se ataca Academia Militara, MANul. Arde BCU, Muzeul de Arta (ce fusese atacat de huligani,sau poate USLA in civil). Sunt prinsi niste teroristi (ulterior prietena fiicei mele ne-a spus ca i-a calcat multimea infuriata in picioare). Nu se mai face ziua! Dormim vreo ora sau doua. Nu mi-e somn, nu mi-e foame.
Ulterior am mai scris niste note.
Din ziua de 22 dimineata:
"O sa vada el ce inseamna muncitorii" Doi muncitori beau apa minerala "Taria e pt mai tarziu"
In ziua de 22 pe drum de la TV spre Palat am inceput sa scandam: "Nu suntem huligani. Nu suntem fascisti. Nu suntem sovini. Nu suntem iredentisti"
Seara am baut sampanie, cu vagul sentiment ca e cam devreme. "Lasa ca bem 3 sticle cand s-o termina"
Indicatorul de la Universitate dintre Muzeul de Istorie si Coltea e gaurit, jos e sange.
22.12.89. Ora 12:00 Deasupra la Scala zboara un elicopter. Arunca ceva. Manifeste. Manifeste ce indemnau muncitorii, elevii, studentii sa plece la munca, sa nu dea crezare elementelor tradatoare. "Sunt de-ale lor". Si se arunca cu scarba!
miercuri, 24 decembrie 2008
Jurnal de Revolutie 21 decembrie 1989
Ora 7:00 Aflam ca vom iesi cu steaguri si portrete in Piata Palatului. Numeni nu vrea sa mearga pt ca nu vrea sa strige si sa aplaude. Vin si cei de la sectii. Speram ca nu se va tine mitingul. Toti sunt revoltati dar isi recunosc lipsa de curaj.
Ora 10:30. Se porneste. Raman ultima. Doi colegi recunosc ca le e frica si ca nu vor merge in piata (Unul din ei a devenit ulterior Guvernatorul Deltei Dunarii, cred ca din partea PD) In fata la Cocor (de fapt vis-a-vis de magazin), pe partea cealalta,suntem incolonati si plecam ca la inmormantare, cu doliul in suflet, spre Piata Universitatii. (Daca-mi amintesc bine cerul era plumburiu, ca sufletele noastre) Sunt f putini militieni si militari (Capra cu 3 iezi, un militian si 3 soldati).
Ora 11:15 Suntem in piata. nu se vad militieni si nici soldati. (Ne uitam in sus sa vedem daca sunt lunetisti pe acoperisuri, dar nu am vazut nici unul) In schimb destui cu mutre dubioase (securisti civili). Intre timp se spune ca plopul de la Universitate cu perele a fost taiat. Nu e la Universitate ci la Agronomie.
Incepe mitingul. Multi tovarasi "indignati" tin acelasi discurs prefabricat. Ne intrebam ce ne mai tine acolo? Urat.......etc. Nimeni in afara celor din fata ("Nea Gheorghitza" de la Securitate prezent la toate "actiunile") nu aplauda si nu aclama. Doi insi dubiosi din spatele nostru (ne aflam in fata spatiului verde cu pini dintre Academiei si Calea Victoriei --chiar in dreptul balconului de la CC unde se aflau tovarasii Ceausescu & comp) aplauda dar se opresc repede (cand ne-am uitat noi urat la ei).
Incepe tov N C "Multumesc initiatorilor si organizatorilor acestei adunari" Se aud tipete undeva in stanga, parca dinspre (magazinul) Adam. Cineva spune "Sa fugim!" In mare panica trecem gardul viu. (O colega a cazut si a scapat sa nu fie calcata in picioare pt ca a salvat-o un coleg ridicand-o de jos) Unii sunt in pom si striga "Huooo! Jos Ceausescu". (M-am intors si eu si am strigat "Huooo!", apoi tot drumul pana acasa am tremurat de frica sa nu patesc ceva) O colega se agata de mine. O linistesc (e tare speriata) "Lasa ca e bine! Trebuie sa vada ca nu-l iubim"
El (N C) striga "La loc, la loc" (eu asa am inteles atunci) ca la caini. "Nu e nimic".
(Mie mi s-a parut ca a plecat toata lumea din piata, am fugit pe langa Sala Palatului, am ajuns intr-o parcare si am sarit de pe zidul care era f inalt fiind ajutate de barbati necunoscuti, apoi am mers pe langa Gambrinus spre Izvor)
La Izvor o parte din manifestanti intra in statia de metrou. Altii, destul de multi, numai barbati, o iau spre centrul civic (aveau si steaguri cu ei) Oare de ce ? Or fi stand in directia aceea?
La (statia de metrou) Semanatoarea e liniste. In metrou oamenii nu stiu nimic. O pereche ce merge la gara a venit dinspre Timisoara. "Acolo e jale. Ard magazine (arde "Bega"), mor oameni".
Ora 13:30 (Sunt) Acasa. Mitingul a continuat cu o intrerupere neexplicata.
Ora 15:00 BBC (in engleza) anunta despre incidentul din Piata Palatului.
Ora 14:30 Mama unei colege imi spune ca fata ei e la serviciu, pt ca nu a venit acasa ca e "haos in oras".
Ora 16:00 Colega imi povesteste despre demonstratia din Piata Universitatii.
Ora 18:50 Bulgarii spun despre demonstratia de pe Magheru. Incidentul a fost cauzat de incercarea demonstrantilor de a intra in Piata Palatului. Sotul ma anunta (ca intarzie sa vina acasa) ca are de lucru la serviciu.
Ora 19:40. Plec cu fiica mea, dupa dispute (avea ora de aerobic, am incercat s-o conving sa nu se duca, voiam sa stau la TV, sa vad stirile, mai ales jurnalul "Vremia" transmis direct de la Moscova, in limba rusa) Nu o duc pana in statie. Cred ca a prins tramvaiul. La inapoiere (ma intalnesc cu) cealalta fiica (care) e pe strada. A telefonat sora mea sa spuna sa nu iesim din casa ca e de rau.
Ora 19:00 Romani transmit mitingul "coafat si pieptanat".
Ora 20:00 Bulgarii dau amanunte despre demonstratie. Rusii citeaza bulgarii si iugoslavii, apoi corespondentii sovietici despre primele sute de studenti (la mitingul organizat nu cred ca au fost studenti, dar universitatea era la doi pasi) carora li s-au adaugat mii de demonstranti. Sunt tancuri si armata de jur imprejurul lor. Demonstratia continua (Nu stiu de ce nu am scris ca rusii au spus ca studentii au plecat in marile intreprinderi ca sa cheme muncitorii la demonstratie, poate nu mi-am amintit atunci, pe 25 decembrie, poate nu mi s-a parut important).
Sora mea da telefon. Fiica cea mica nu face gimnastica, ma duc dupa ea. Tramvaiele pe Ciurel si 1 Mai circula. Sotul meu e solicitat la garzi patriotice "Situatia e grava" El e la serviciu.
Sora mea da iar telefon (lucra pe langa Universitate) "Nu sunt victime dar arabii au arme" N-o cred.
Vine sotul meu, pleaca inapoi la serviciu, dar dupa putin vine inapoi. Intre timp da telefon o alta colega (avea un prieten doctor la Coltea) " la spitalul Coltea e jale, oameni raniti, calcati in picioare"
Din garzile patriotice doar cativa s-au prezentat dar au plecat inapoi.
Va urma
Ora 10:30. Se porneste. Raman ultima. Doi colegi recunosc ca le e frica si ca nu vor merge in piata (Unul din ei a devenit ulterior Guvernatorul Deltei Dunarii, cred ca din partea PD) In fata la Cocor (de fapt vis-a-vis de magazin), pe partea cealalta,suntem incolonati si plecam ca la inmormantare, cu doliul in suflet, spre Piata Universitatii. (Daca-mi amintesc bine cerul era plumburiu, ca sufletele noastre) Sunt f putini militieni si militari (Capra cu 3 iezi, un militian si 3 soldati).
Ora 11:15 Suntem in piata. nu se vad militieni si nici soldati. (Ne uitam in sus sa vedem daca sunt lunetisti pe acoperisuri, dar nu am vazut nici unul) In schimb destui cu mutre dubioase (securisti civili). Intre timp se spune ca plopul de la Universitate cu perele a fost taiat. Nu e la Universitate ci la Agronomie.
Incepe mitingul. Multi tovarasi "indignati" tin acelasi discurs prefabricat. Ne intrebam ce ne mai tine acolo? Urat.......etc. Nimeni in afara celor din fata ("Nea Gheorghitza" de la Securitate prezent la toate "actiunile") nu aplauda si nu aclama. Doi insi dubiosi din spatele nostru (ne aflam in fata spatiului verde cu pini dintre Academiei si Calea Victoriei --chiar in dreptul balconului de la CC unde se aflau tovarasii Ceausescu & comp) aplauda dar se opresc repede (cand ne-am uitat noi urat la ei).
Incepe tov N C "Multumesc initiatorilor si organizatorilor acestei adunari" Se aud tipete undeva in stanga, parca dinspre (magazinul) Adam. Cineva spune "Sa fugim!" In mare panica trecem gardul viu. (O colega a cazut si a scapat sa nu fie calcata in picioare pt ca a salvat-o un coleg ridicand-o de jos) Unii sunt in pom si striga "Huooo! Jos Ceausescu". (M-am intors si eu si am strigat "Huooo!", apoi tot drumul pana acasa am tremurat de frica sa nu patesc ceva) O colega se agata de mine. O linistesc (e tare speriata) "Lasa ca e bine! Trebuie sa vada ca nu-l iubim"
El (N C) striga "La loc, la loc" (eu asa am inteles atunci) ca la caini. "Nu e nimic".
(Mie mi s-a parut ca a plecat toata lumea din piata, am fugit pe langa Sala Palatului, am ajuns intr-o parcare si am sarit de pe zidul care era f inalt fiind ajutate de barbati necunoscuti, apoi am mers pe langa Gambrinus spre Izvor)
La Izvor o parte din manifestanti intra in statia de metrou. Altii, destul de multi, numai barbati, o iau spre centrul civic (aveau si steaguri cu ei) Oare de ce ? Or fi stand in directia aceea?
La (statia de metrou) Semanatoarea e liniste. In metrou oamenii nu stiu nimic. O pereche ce merge la gara a venit dinspre Timisoara. "Acolo e jale. Ard magazine (arde "Bega"), mor oameni".
Ora 13:30 (Sunt) Acasa. Mitingul a continuat cu o intrerupere neexplicata.
Ora 15:00 BBC (in engleza) anunta despre incidentul din Piata Palatului.
Ora 14:30 Mama unei colege imi spune ca fata ei e la serviciu, pt ca nu a venit acasa ca e "haos in oras".
Ora 16:00 Colega imi povesteste despre demonstratia din Piata Universitatii.
Ora 18:50 Bulgarii spun despre demonstratia de pe Magheru. Incidentul a fost cauzat de incercarea demonstrantilor de a intra in Piata Palatului. Sotul ma anunta (ca intarzie sa vina acasa) ca are de lucru la serviciu.
Ora 19:40. Plec cu fiica mea, dupa dispute (avea ora de aerobic, am incercat s-o conving sa nu se duca, voiam sa stau la TV, sa vad stirile, mai ales jurnalul "Vremia" transmis direct de la Moscova, in limba rusa) Nu o duc pana in statie. Cred ca a prins tramvaiul. La inapoiere (ma intalnesc cu) cealalta fiica (care) e pe strada. A telefonat sora mea sa spuna sa nu iesim din casa ca e de rau.
Ora 19:00 Romani transmit mitingul "coafat si pieptanat".
Ora 20:00 Bulgarii dau amanunte despre demonstratie. Rusii citeaza bulgarii si iugoslavii, apoi corespondentii sovietici despre primele sute de studenti (la mitingul organizat nu cred ca au fost studenti, dar universitatea era la doi pasi) carora li s-au adaugat mii de demonstranti. Sunt tancuri si armata de jur imprejurul lor. Demonstratia continua (Nu stiu de ce nu am scris ca rusii au spus ca studentii au plecat in marile intreprinderi ca sa cheme muncitorii la demonstratie, poate nu mi-am amintit atunci, pe 25 decembrie, poate nu mi s-a parut important).
Sora mea da telefon. Fiica cea mica nu face gimnastica, ma duc dupa ea. Tramvaiele pe Ciurel si 1 Mai circula. Sotul meu e solicitat la garzi patriotice "Situatia e grava" El e la serviciu.
Sora mea da iar telefon (lucra pe langa Universitate) "Nu sunt victime dar arabii au arme" N-o cred.
Vine sotul meu, pleaca inapoi la serviciu, dar dupa putin vine inapoi. Intre timp da telefon o alta colega (avea un prieten doctor la Coltea) " la spitalul Coltea e jale, oameni raniti, calcati in picioare"
Din garzile patriotice doar cativa s-au prezentat dar au plecat inapoi.
Va urma
Feliz Navidad
Am pus titlul in spaniola ca sa ma dau culta.
Anul acesta, dupa ce am vazut dat la gunoi un brad uscat, presupus ecologic, pt ca avea si radacini, fiind de acord toti membrii cu drept de vot ai familiei (adica eu si jumatatea mea) am hotarat sa impodobim, in loc de traditionalul bradut natural, unul sintetic, fabricat in Vietnam. Imi pare rau ca n-am sprijinit economia roamneasca in acest fel, sper sa contribuim pe viitor in alt fel la salvarea ei.
Urez tuturor celor care ma iubesc, celor carora le sunt indiferenta si celor care ma urasc tot binele pe care si-l doresc.
Sarbatori fericite!
luni, 22 decembrie 2008
Jurnal de Revolutie
Voi publica notitele facute pe 25 Decembrie 1989, ora 4:19 (nu mai stiu daca de dimineata sau dupa amiaza, n-am prea dormit noptile acelea. Comentariile actuale le voi publica intre paranteze, cu litere italice)
Luni 18 Decembrie 1989
Ora 10:oo Dl.....(n-am sa-i dau numele, am sa spun ca era membru de partid, probabil responsabil cu propaganda) ne anunta: " vedeti ca la Timisoara au facut unii prostii, au ars ceva carti". Stare de necesitate.
Ora 12:30 Radio Deutche Welle (Aveam un tranzistor care, prin nu stiu ce minune electronica prindea, pe langa undele medii si lungi afisate pe scala, si posturi pe unde scurte. Pt ca facusem alergie la numele Ceausescu preferam DW Europei Libere, mai ales ca mi se parea mai echilibrat si mai credibil. Tatal meu prefera Vocea Americii. Incepusem sa am probleme pe linie de Personal --PR de acum--nimeni nu indraznea sa-mi faca vreun repros pe linie profesionala) in limba bulgara (cei 1o ani de rusa facuti in scoala si-au aratat astfel roadele,ca si talentul nativ la limbi straine) anunta: "In orasul roman Timisoara au avut loc demonstratii. Orasul este inconjurat de armata. Zboara elicopterele. Romania a inchis granitele cu Ungaria, Iugoslavia si Bulgaria".
Radio Romania-nimic deosebit.
Ora 17:00 Balgarscaia Televidenia I -nimic deosebit.
Ora 18:50 BT I "In orasul roman Timisoara au avut loc demonstratii. Orasul este inconjurat de armata. Granitele cu Iugoslavia si Ungaria sunt inchise.La granita bulgara de la Ruse sunt intorsi turistii. Ei povestesc despre grosolania autoritatilor romane ce nu le-au dat voie la WC. O bulgaroaica ce stia romaneste a intrebat 'ce e?'. I s-a raspuns 'taci'. Alta e lovita peste gura.-reportaj din Ruse.
Ora 19:00TV Bucuresti. Tov N C a plecat in Iran. Despartire de C E de un sfasietor patetism
Ora 20:oo Tzentralnaia Televizia Moscova, apoi BT si Taniug transmit: "In orasul roman Timisoara au loc demonstratii. Romania a inchis granitele cu Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia.
Ora 21:50 BT II transmite acelas reportaj de la Ruse ca cel transmis la 19:50 pe TB I
Marti 19 decembrie 1989.
Ora 7:05 Unde e condica de prezenta? Sectorul de Partid vrea sa se raporteze prezenta. Condica e sus la personal. Nu se dau bilete de voie (Pt cei care nu au trait in acele timpuri: ca sa pleci undeva in timpul programului trebuia sa completezi un bilet de voie care sa fie semnat de sef si de director sau altcineva din conducere, chiar daca plecai in interes de serviciu, intreprinderea noastra avea sectii in diverse alte sectoare, deci plecarea in interes de serviciu era o practica zilnica pt multi dintre colegi)
Starea de necesitate continua. Reusesc sa obtin un bilet de voie pt ca aveam programata ora la dentist la Policlinica cu plata. Portareasa e speriata, un coleg controleaza daca cei care intra sau ies pe poarta au legitimatia de serviciu. O colega se mira ce e cu strictetea asta (ca intreprindere care avea si profil de constructii, deci santiere, delegatii, etc, prezenta la program era ceva mai elastica decat in alta parte, se intarzia in mod frecvent, lucru care scandaliza activistii de la sector care aveau drum in zona) la bilete de voie (pt ca alimentele se procurau greu se mai dadea cate o fuga pe la magazine daca lipseau sefii iar portareasa era in toane bune), iesit si intrat pe poarta.
Pe drum la dentist nenumarate masini cu nr straine, mult mai multe ca de obicei la acea ora (Intercontinentalul nu era chiar departe).
Comentarii la Policlinica cu plata:"Ce e cu caldura asta? Vine iarna sau primavara?" " Vine Primavara de la Bucuresti" "Sa dea Domnul" "Nu vine Mos Craciun pana nu pleaca Mos Nicolaie"
La Avantul se vindea cotlet haiducesc de 90 lei, cate 1/2kg. Nu-l mai vazusem de vreo doi ani in magazine. Iau pt copii.
Ora 14:00 Radio Jurnal Moscova. Nimic despre Romania.
Ora 15:00 Moscow Radio World Service- la Timisoara 2000 de morti.
Ora 17:00 BT I reportaj despre atrocitatile din Timisoara.
Ora 17:30 TTMoscova- e de admirat sangele rece cu care N C a plecat in Iran ca si cum ar fi calm in tara.
Ora 20:00 TTMoscova:-- agentia BTA transmite, urmeaza reportajul despre Romania, Agentia Taniug transmite -tot reportajul despre mortii Timisoarei, Agentia Tass - turistii sovietici au fost intorsi de la Ungheni. (draga Doamne numai bulgarii si iugoslavii aveau stiri din Timisoara, nu si rusii, chipurile ei nu aveau corespondenti de presa, stirea e importanta deoarece s-a speculat mult pe seama turistilor rusi prezenti in nr neobisnuit de mare in Romania in acele zile) Agentia Inturist este informata ca turistii nu vor mai veni in Romania deoarece nu este zapada iar locurile in hoteluri (hotele mai nou, dupa cum s-a exprimat o distinsa noua si profesionista parlamentara) vor fi ocupate de studentii romani in vacanta.
Starea in Bucuresti incordata. Circula armata pe strazi.
Ora 21:00 Agentia Balkan din Bucuresti a fost informata -vezi mai sus informatia pt Inturist., dar de data asta e vorba de turistii bulgari. Luari de pozitie in Ungaria si Iugoslavia cu privire la evenimentele din Timisoara unde sunt nenumarati morti.
***
Comentarii underground: Studentii romani au agatat in plopi pere (aluzie la declaratia lui N C "comunismul va dispare din tara noastra cand va face plopu pere si richita micsunele", de unde sa stie el ca "comunistii -nu va scandalizati, stiu ca e cacofonie- de ieri capitalistii de maine, adica de azi")
TV Romana transmite despre vizita in Iran si marile succese ale Romaniei Socialiste.
Miercuri 20 Decembrie
Au venit colegii de la Timisoara (intreprinderea avea o sectie acolo), socati si indurerati. Plang mortii. Acolo suiera gloantele. S-a tras in studenti.
Stirile din diferite surse despre masacrul din Timisoara abunda. Toti vorbesc despre unitatea romano-maghiara in jurul pastorului Laszlo Tokes.
Rusii nu iau o pozitie clara, au fost "obiectivi" dar au dat stiri despre noi.
Ora 18:00 BTI despre situatia din Romania.
Ora 19:00 NC despre Timisoara "bande de huligani, fascisti, sovinisti, iredentisti (cateva luni mai tarziu Iliescu avea sa spuna golani, legionari, huligani, azi vorbea despre dezaxati) s-au dedat la acte de vandalizare de tip fascist. (De fapt s-au spart vitrinele la librarii si s-au ars "operele".) Consternare si manie uriase. Armata a fost atacata si a fost nevoita sa se apere"
Televiziunile din tarile vecine consternate de explicatia data.
Ora 22:00 TV Romana-- mitinguri de condamnare a demonstratiei din Timisoara. "Cateii" par sincer revoltati, in special o tovarasa de pe la 23 August care vorbeste indignata despre sangele care nu li s-a uscat in inima celor ce au uitat sangele varsat de ilegalisti (as fi curioasa ce face tov acum, daca mai traieste, punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara se adresa si celor de teapa ei, ca nu cred ca nu aflase de mortii din Timisoara) Muncitorii evident terorizati de reflectoarele ce ii arata pe fiecare aplauda fortat, ca la fiecare miting, si scandeaza.
Deocamdata atat, dar va urma. Atunci am scris f repede, de teama sa nu uit ceva, si uneori trebuie sa fac eforturi sa descifrez ce am scris . Daca cineva s-a asteptat la ceva mai spectaculos, imi pare rau, eu nu sunt revolutionara cu acte si nici de profesie, ca altii.
Luni 18 Decembrie 1989
Ora 10:oo Dl.....(n-am sa-i dau numele, am sa spun ca era membru de partid, probabil responsabil cu propaganda) ne anunta: " vedeti ca la Timisoara au facut unii prostii, au ars ceva carti". Stare de necesitate.
Ora 12:30 Radio Deutche Welle (Aveam un tranzistor care, prin nu stiu ce minune electronica prindea, pe langa undele medii si lungi afisate pe scala, si posturi pe unde scurte. Pt ca facusem alergie la numele Ceausescu preferam DW Europei Libere, mai ales ca mi se parea mai echilibrat si mai credibil. Tatal meu prefera Vocea Americii. Incepusem sa am probleme pe linie de Personal --PR de acum--nimeni nu indraznea sa-mi faca vreun repros pe linie profesionala) in limba bulgara (cei 1o ani de rusa facuti in scoala si-au aratat astfel roadele,ca si talentul nativ la limbi straine) anunta: "In orasul roman Timisoara au avut loc demonstratii. Orasul este inconjurat de armata. Zboara elicopterele. Romania a inchis granitele cu Ungaria, Iugoslavia si Bulgaria".
Radio Romania-nimic deosebit.
Ora 17:00 Balgarscaia Televidenia I -nimic deosebit.
Ora 18:50 BT I "In orasul roman Timisoara au avut loc demonstratii. Orasul este inconjurat de armata. Granitele cu Iugoslavia si Ungaria sunt inchise.La granita bulgara de la Ruse sunt intorsi turistii. Ei povestesc despre grosolania autoritatilor romane ce nu le-au dat voie la WC. O bulgaroaica ce stia romaneste a intrebat 'ce e?'. I s-a raspuns 'taci'. Alta e lovita peste gura.-reportaj din Ruse.
Ora 19:00TV Bucuresti. Tov N C a plecat in Iran. Despartire de C E de un sfasietor patetism
Ora 20:oo Tzentralnaia Televizia Moscova, apoi BT si Taniug transmit: "In orasul roman Timisoara au loc demonstratii. Romania a inchis granitele cu Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia.
Ora 21:50 BT II transmite acelas reportaj de la Ruse ca cel transmis la 19:50 pe TB I
Marti 19 decembrie 1989.
Ora 7:05 Unde e condica de prezenta? Sectorul de Partid vrea sa se raporteze prezenta. Condica e sus la personal. Nu se dau bilete de voie (Pt cei care nu au trait in acele timpuri: ca sa pleci undeva in timpul programului trebuia sa completezi un bilet de voie care sa fie semnat de sef si de director sau altcineva din conducere, chiar daca plecai in interes de serviciu, intreprinderea noastra avea sectii in diverse alte sectoare, deci plecarea in interes de serviciu era o practica zilnica pt multi dintre colegi)
Starea de necesitate continua. Reusesc sa obtin un bilet de voie pt ca aveam programata ora la dentist la Policlinica cu plata. Portareasa e speriata, un coleg controleaza daca cei care intra sau ies pe poarta au legitimatia de serviciu. O colega se mira ce e cu strictetea asta (ca intreprindere care avea si profil de constructii, deci santiere, delegatii, etc, prezenta la program era ceva mai elastica decat in alta parte, se intarzia in mod frecvent, lucru care scandaliza activistii de la sector care aveau drum in zona) la bilete de voie (pt ca alimentele se procurau greu se mai dadea cate o fuga pe la magazine daca lipseau sefii iar portareasa era in toane bune), iesit si intrat pe poarta.
Pe drum la dentist nenumarate masini cu nr straine, mult mai multe ca de obicei la acea ora (Intercontinentalul nu era chiar departe).
Comentarii la Policlinica cu plata:"Ce e cu caldura asta? Vine iarna sau primavara?" " Vine Primavara de la Bucuresti" "Sa dea Domnul" "Nu vine Mos Craciun pana nu pleaca Mos Nicolaie"
La Avantul se vindea cotlet haiducesc de 90 lei, cate 1/2kg. Nu-l mai vazusem de vreo doi ani in magazine. Iau pt copii.
Ora 14:00 Radio Jurnal Moscova. Nimic despre Romania.
Ora 15:00 Moscow Radio World Service- la Timisoara 2000 de morti.
Ora 17:00 BT I reportaj despre atrocitatile din Timisoara.
Ora 17:30 TTMoscova- e de admirat sangele rece cu care N C a plecat in Iran ca si cum ar fi calm in tara.
Ora 20:00 TTMoscova:-- agentia BTA transmite, urmeaza reportajul despre Romania, Agentia Taniug transmite -tot reportajul despre mortii Timisoarei, Agentia Tass - turistii sovietici au fost intorsi de la Ungheni. (draga Doamne numai bulgarii si iugoslavii aveau stiri din Timisoara, nu si rusii, chipurile ei nu aveau corespondenti de presa, stirea e importanta deoarece s-a speculat mult pe seama turistilor rusi prezenti in nr neobisnuit de mare in Romania in acele zile) Agentia Inturist este informata ca turistii nu vor mai veni in Romania deoarece nu este zapada iar locurile in hoteluri (hotele mai nou, dupa cum s-a exprimat o distinsa noua si profesionista parlamentara) vor fi ocupate de studentii romani in vacanta.
Starea in Bucuresti incordata. Circula armata pe strazi.
Ora 21:00 Agentia Balkan din Bucuresti a fost informata -vezi mai sus informatia pt Inturist., dar de data asta e vorba de turistii bulgari. Luari de pozitie in Ungaria si Iugoslavia cu privire la evenimentele din Timisoara unde sunt nenumarati morti.
***
Comentarii underground: Studentii romani au agatat in plopi pere (aluzie la declaratia lui N C "comunismul va dispare din tara noastra cand va face plopu pere si richita micsunele", de unde sa stie el ca "comunistii -nu va scandalizati, stiu ca e cacofonie- de ieri capitalistii de maine, adica de azi")
TV Romana transmite despre vizita in Iran si marile succese ale Romaniei Socialiste.
Miercuri 20 Decembrie
Au venit colegii de la Timisoara (intreprinderea avea o sectie acolo), socati si indurerati. Plang mortii. Acolo suiera gloantele. S-a tras in studenti.
Stirile din diferite surse despre masacrul din Timisoara abunda. Toti vorbesc despre unitatea romano-maghiara in jurul pastorului Laszlo Tokes.
Rusii nu iau o pozitie clara, au fost "obiectivi" dar au dat stiri despre noi.
Ora 18:00 BTI despre situatia din Romania.
Ora 19:00 NC despre Timisoara "bande de huligani, fascisti, sovinisti, iredentisti (cateva luni mai tarziu Iliescu avea sa spuna golani, legionari, huligani, azi vorbea despre dezaxati) s-au dedat la acte de vandalizare de tip fascist. (De fapt s-au spart vitrinele la librarii si s-au ars "operele".) Consternare si manie uriase. Armata a fost atacata si a fost nevoita sa se apere"
Televiziunile din tarile vecine consternate de explicatia data.
Ora 22:00 TV Romana-- mitinguri de condamnare a demonstratiei din Timisoara. "Cateii" par sincer revoltati, in special o tovarasa de pe la 23 August care vorbeste indignata despre sangele care nu li s-a uscat in inima celor ce au uitat sangele varsat de ilegalisti (as fi curioasa ce face tov acum, daca mai traieste, punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara se adresa si celor de teapa ei, ca nu cred ca nu aflase de mortii din Timisoara) Muncitorii evident terorizati de reflectoarele ce ii arata pe fiecare aplauda fortat, ca la fiecare miting, si scandeaza.
Deocamdata atat, dar va urma. Atunci am scris f repede, de teama sa nu uit ceva, si uneori trebuie sa fac eforturi sa descifrez ce am scris . Daca cineva s-a asteptat la ceva mai spectaculos, imi pare rau, eu nu sunt revolutionara cu acte si nici de profesie, ca altii.
Niste dezaxati
Asa i-a caracterizat Ion Iliescu pe cei care-si striga durerea si revolta ca si-au pierdut copiii in floarea varstei. Cum sa inteleaga ce inseamna sa-ti piara ce ai mai drag pe lume cineva care nu a privit niciodata in ochii plini de lumina a a unei fiinte carne din carnea lui, sange din sangele lui?
Cum sa inteleaga cum ti se sfasie inima cand iti pierzi un copil (mama mare s-a stins cand a pierdut pe cea mai mica dintre fiice, demonstrand, daca mai era nevoie, ca se poate muri de inima rea)
un, sa-i zicem om, care, cand unii parinti isi ingropau fiii iar altii inca le priveau ochiii stinsi si nu le venea sa creada ca e adevarat, in decembrie 1989, aparea la TVR "Libera" afisand un zambet satisfacut, de la o ureche la alta. Mama unui erau al revolutiei, vecina cu mine, spunea ca in viata ei n-a urat pe cineva, dar atunci a urat pe cel care zambea fericit cand copilul ei era pus in pamant.
Cum sa inteleaga cum ti se sfasie inima cand iti pierzi un copil (mama mare s-a stins cand a pierdut pe cea mai mica dintre fiice, demonstrand, daca mai era nevoie, ca se poate muri de inima rea)
un, sa-i zicem om, care, cand unii parinti isi ingropau fiii iar altii inca le priveau ochiii stinsi si nu le venea sa creada ca e adevarat, in decembrie 1989, aparea la TVR "Libera" afisand un zambet satisfacut, de la o ureche la alta. Mama unui erau al revolutiei, vecina cu mine, spunea ca in viata ei n-a urat pe cineva, dar atunci a urat pe cel care zambea fericit cand copilul ei era pus in pamant.
Zeitgeist Part II and III
Partea II-a, intitulata 11 Septembrie, este, dupa cate pot sa-mi dau seama, judecand dupa alte creatii ale lui Michael Moore, mult sub nivelul lui Fahreinheit 9/11 (pe care nu l-am vazut, dar despre care am citit f multe recenzii).
Mie mi s-a parut ca seamana cumva cu fenomenului "terorismul fara teroristi"cu care ne-am confruntat noi exact acum 19 ani, dar la un alt nivel de manipulare si cu alta agenda.
Bun, sa incerc sa argumentez afirmatia de mai sus. Aceasta parte incepe prin repetarea obsedanta a unui cuvant "explosion". Scopul: sa demonstreze ca prabusirea celor doua turnuri a fost rezultatul unor explozii dirijate de genul celor folosite pt demolari. Las la o parte faptul ca demolarea se produce prin implozie, nu explozie (sigur, folosind explozibil, cam in felul in care se "pusca" in mine) dar revin la afirmatiile din film. Nu numai ca prabusirea nu s-a produs prin impactul avioanelor (nu puteau sa nege ce a vazut o lume intreaga) dar in cazul Pentagonului si a avionului care nu si-a atins tinta zice autorul ca nici nu au fost avioane deturnate. Deci telefoanele primite de la calatorii terorizati sunt trecute sub tacere, ele nu justifica teza conform careia guvernul american (arabii au sustinut ca cel israelian, dar nici asta nu ar sustine teza autorului filmului) a orhestrat atentatele. Sigur, sunt multe semne de intrebare in legatura cu modul cum s-a actionat in acea zi la nivel de securitate dar de aici pana la a sustine ca teroristii nici nu au existat, pt ca 6 dintre ei sunt in viata e o distanta. Ma rog, poate n-am inteles eu bine si autorul nu neaga, de ex, ca Atta a fost intr-adevar implicat in evenimentele din 9/11, dar sustine ca, intrucat WTC s-a prabusit datorita exploziilor din interior Atta nu a fost terorist (poate agent american, mai stii,poate o fi si el viu, in mintea autorului documentarului).
Si nu degeaba am afirmat cele de mai sus in legatura cu rolul lui Atta pt ca se implica faptul ca Atta a fost platit de cineva aflat in slujba administratiei Bush ( la cat sunt de inversunati fundamentalistii islamici astept sa le sara tandara daca se prind in sfarsit ca martirii lor erau de fapt, in conceptia autorului, niste gainari platiti, indirect, de guvernul american).
S-ar zice, urmarind acest film, ca nici nu exista acte de terorism, ca atentatele din cafeneaua din Germania, cele din Madrid, sunt lipsite de importanta (nu se incadreaza in schema filmului), in schimb cel din Londra e "fratele"celui din 9/11 fiind pus la cale de guvernul englez. Nici in Afganistan nu o fi existat un regim de teroare, sau asta nu inseamna nimic pt ca nu poate fi legat de ingradirea (reala, asta nu se poate nega, Patriotic Act si alte asemenea reglementari asta fac) libertatilor democratice.
La un moment dat cineva spune furios ca vrea ca oamenii sa se infurie, sa ia atitudine, sa se supere rau. Un fel de indemn la anarhie (am spus cand am comentat partea II-a ca se incita la nesupunere civica), si nu ma pot opri sa ma gandesc la evenimentele din Grecia, ca si la faptul ca precursorul bolsevismului a fost anarhismul care, prin adevarate acte de teroare, a urmarit rasturnarea ordinii din societatea capitalista (aici ma refer si la actele de terorism din occident, de care a profitat Natinal-Socialismul) si a sfarsit prin instaurarea, tot prin teroare, a unui sistem totalitar.
Nu putem nega deasemenea ca republicile islamice se bazeaza tot pe guvernarea prin teroare, dar asta e f departe de tema filmului (sau poate nu chiar atat de departe, islamicii se lauda ca religia lor capata din ce in ce mai multi adepti, ca insusi IIsus va instaura islamismul ca religie universala la a doua venire a sa, societatile de tip liberal sau conservator crestine, adica societatile capitaliste, fiind vazute ca niste dusmani care trebuie distrusi, mai periculoase decat cele ateiste).
Tema filmului e ca oamenii nu pot fi liberi pt ca exista conspiratii pt transformarea lor in sclavi, lucru ce se demonstreaza, dupa cum am mai scris, in partea III-a.
Nu se spune nici un cuvant in film despre imensa minciuna pe care s-a bazat interventia in Irak, poate pt ca aceasta a fost devoalata, probabil mai curand decat se asteptau cei patru principali artizani ai razboiului: Bush, Cheney, Rummsfelt, Rice.
Am fost in USA in iarna 2002-2003 si am fost intrebata, in autobuzul cu care faceam naveta la gradinita nepotelei, pe aleile Village-ului unde stateam sau chiar in parc ce parere am despre planuitul razboi (citeam Newsweek sau ziare in autobuz) si le spuneam ca razboiul e cea mai proasta solutie si ca noi am scapat de dictator fara interventie armata din afara. Nu le-am spus ca daca sovieticii ar fi intervenit, daca ar fi ascultat ce li s-a spus cand Iliescu i-a informat "cine suntem si ce vrem", cand se tragea pe strazile capitalei noastre si in alte mari orase, era f posibil ca poporul sa-i considere invadatori si sa-i trateze ca atare. Un singur sofer parea sincer convins de propaganda asidua prin mijloacele massmedia ca irakienii abia asteapta sa fie invadati.
Intorcandu-ma la film se face la un moment dat afirmatia ca a avut loc o intalnire atat de secreta incat participantii au sosit sub identitati false. Intrebarea e: daca a fost atat de secreta, de unde stie autorul de ea si ce s-a discutat acolo?
Teza din a treia parte e ca toate crizele financiare de pana acum au fost planificate si dezvoltate in mod stiintific (un fel de socialism stiintific dar capitalist?) pt amuzamentul unei maini de oligarhi finaciari (nu se spune ca ar fi evrei, nuuuu), un fel de prabusire de Caritas, daca am inteles bine (doar si pt prabusirea Caritasului au fost incriminati ziaristii de la RL, in special PMB, nicidecum sistemul piramidal)
Mai ramane sa-i punem pe rug pe acesti oligarhi, cum s-a procedat odinioara cu templierii, tot niste bancheri odiosi. Iar noi, pe plan local, sa desfiintam Banca Nationala, pt ca orice banca centrala intr-un stat are un rol nefast, generator de crize, dupa cum se demonstreaza in film.
Punand la un loc indemnul furios de la sfarsitul partii a doua ("is a crime to shrink from controversy") si muzica ciudata, destinata inducerii unui mesaj subliminal de la sfarsitul partii a treia cred ca acest film face mai mult rau decat bine, avand el insusi o agenda ascunsa, de creare de dezordine sociala (democratia nu inseamna de loc dezordine sau anarhie, inseamna crearea unor reguli care sa ingradeasca in cel mai redus mod posibil libertatile individuale si respectarea acestor reguli de catre toti membrii societatii) .
Mie mi s-a parut ca seamana cumva cu fenomenului "terorismul fara teroristi"cu care ne-am confruntat noi exact acum 19 ani, dar la un alt nivel de manipulare si cu alta agenda.
Bun, sa incerc sa argumentez afirmatia de mai sus. Aceasta parte incepe prin repetarea obsedanta a unui cuvant "explosion". Scopul: sa demonstreze ca prabusirea celor doua turnuri a fost rezultatul unor explozii dirijate de genul celor folosite pt demolari. Las la o parte faptul ca demolarea se produce prin implozie, nu explozie (sigur, folosind explozibil, cam in felul in care se "pusca" in mine) dar revin la afirmatiile din film. Nu numai ca prabusirea nu s-a produs prin impactul avioanelor (nu puteau sa nege ce a vazut o lume intreaga) dar in cazul Pentagonului si a avionului care nu si-a atins tinta zice autorul ca nici nu au fost avioane deturnate. Deci telefoanele primite de la calatorii terorizati sunt trecute sub tacere, ele nu justifica teza conform careia guvernul american (arabii au sustinut ca cel israelian, dar nici asta nu ar sustine teza autorului filmului) a orhestrat atentatele. Sigur, sunt multe semne de intrebare in legatura cu modul cum s-a actionat in acea zi la nivel de securitate dar de aici pana la a sustine ca teroristii nici nu au existat, pt ca 6 dintre ei sunt in viata e o distanta. Ma rog, poate n-am inteles eu bine si autorul nu neaga, de ex, ca Atta a fost intr-adevar implicat in evenimentele din 9/11, dar sustine ca, intrucat WTC s-a prabusit datorita exploziilor din interior Atta nu a fost terorist (poate agent american, mai stii,poate o fi si el viu, in mintea autorului documentarului).
Si nu degeaba am afirmat cele de mai sus in legatura cu rolul lui Atta pt ca se implica faptul ca Atta a fost platit de cineva aflat in slujba administratiei Bush ( la cat sunt de inversunati fundamentalistii islamici astept sa le sara tandara daca se prind in sfarsit ca martirii lor erau de fapt, in conceptia autorului, niste gainari platiti, indirect, de guvernul american).
S-ar zice, urmarind acest film, ca nici nu exista acte de terorism, ca atentatele din cafeneaua din Germania, cele din Madrid, sunt lipsite de importanta (nu se incadreaza in schema filmului), in schimb cel din Londra e "fratele"celui din 9/11 fiind pus la cale de guvernul englez. Nici in Afganistan nu o fi existat un regim de teroare, sau asta nu inseamna nimic pt ca nu poate fi legat de ingradirea (reala, asta nu se poate nega, Patriotic Act si alte asemenea reglementari asta fac) libertatilor democratice.
La un moment dat cineva spune furios ca vrea ca oamenii sa se infurie, sa ia atitudine, sa se supere rau. Un fel de indemn la anarhie (am spus cand am comentat partea II-a ca se incita la nesupunere civica), si nu ma pot opri sa ma gandesc la evenimentele din Grecia, ca si la faptul ca precursorul bolsevismului a fost anarhismul care, prin adevarate acte de teroare, a urmarit rasturnarea ordinii din societatea capitalista (aici ma refer si la actele de terorism din occident, de care a profitat Natinal-Socialismul) si a sfarsit prin instaurarea, tot prin teroare, a unui sistem totalitar.
Nu putem nega deasemenea ca republicile islamice se bazeaza tot pe guvernarea prin teroare, dar asta e f departe de tema filmului (sau poate nu chiar atat de departe, islamicii se lauda ca religia lor capata din ce in ce mai multi adepti, ca insusi IIsus va instaura islamismul ca religie universala la a doua venire a sa, societatile de tip liberal sau conservator crestine, adica societatile capitaliste, fiind vazute ca niste dusmani care trebuie distrusi, mai periculoase decat cele ateiste).
Tema filmului e ca oamenii nu pot fi liberi pt ca exista conspiratii pt transformarea lor in sclavi, lucru ce se demonstreaza, dupa cum am mai scris, in partea III-a.
Nu se spune nici un cuvant in film despre imensa minciuna pe care s-a bazat interventia in Irak, poate pt ca aceasta a fost devoalata, probabil mai curand decat se asteptau cei patru principali artizani ai razboiului: Bush, Cheney, Rummsfelt, Rice.
Am fost in USA in iarna 2002-2003 si am fost intrebata, in autobuzul cu care faceam naveta la gradinita nepotelei, pe aleile Village-ului unde stateam sau chiar in parc ce parere am despre planuitul razboi (citeam Newsweek sau ziare in autobuz) si le spuneam ca razboiul e cea mai proasta solutie si ca noi am scapat de dictator fara interventie armata din afara. Nu le-am spus ca daca sovieticii ar fi intervenit, daca ar fi ascultat ce li s-a spus cand Iliescu i-a informat "cine suntem si ce vrem", cand se tragea pe strazile capitalei noastre si in alte mari orase, era f posibil ca poporul sa-i considere invadatori si sa-i trateze ca atare. Un singur sofer parea sincer convins de propaganda asidua prin mijloacele massmedia ca irakienii abia asteapta sa fie invadati.
Intorcandu-ma la film se face la un moment dat afirmatia ca a avut loc o intalnire atat de secreta incat participantii au sosit sub identitati false. Intrebarea e: daca a fost atat de secreta, de unde stie autorul de ea si ce s-a discutat acolo?
Teza din a treia parte e ca toate crizele financiare de pana acum au fost planificate si dezvoltate in mod stiintific (un fel de socialism stiintific dar capitalist?) pt amuzamentul unei maini de oligarhi finaciari (nu se spune ca ar fi evrei, nuuuu), un fel de prabusire de Caritas, daca am inteles bine (doar si pt prabusirea Caritasului au fost incriminati ziaristii de la RL, in special PMB, nicidecum sistemul piramidal)
Mai ramane sa-i punem pe rug pe acesti oligarhi, cum s-a procedat odinioara cu templierii, tot niste bancheri odiosi. Iar noi, pe plan local, sa desfiintam Banca Nationala, pt ca orice banca centrala intr-un stat are un rol nefast, generator de crize, dupa cum se demonstreaza in film.
Punand la un loc indemnul furios de la sfarsitul partii a doua ("is a crime to shrink from controversy") si muzica ciudata, destinata inducerii unui mesaj subliminal de la sfarsitul partii a treia cred ca acest film face mai mult rau decat bine, avand el insusi o agenda ascunsa, de creare de dezordine sociala (democratia nu inseamna de loc dezordine sau anarhie, inseamna crearea unor reguli care sa ingradeasca in cel mai redus mod posibil libertatile individuale si respectarea acestor reguli de catre toti membrii societatii) .
sâmbătă, 20 decembrie 2008
Destine, destine
Se pare ca unii oameni au venit pe lume ca sa implineasca un anume destin si nu pot scapa de el, orice ar face.
Astfel "Bunicutza" nu poate scapa de blestemul numit ghinION incat, ori de cate ori da mana cu cineva, acel cineva are un necaz. Cel mai nou era gata-gata sa dea mana cu PNL si acesta (PNL adica) s-a si trezit cu spatele la zid: (sau, cum zicea raposata soacra-mea"sh-asha-i rau, sh-asha nu-i bine" sau, ca sa citez o fosta colega de serviciu "ori cu piatra de cap, ori cu capul de piatra") ori ramane Predoiu in partid (chestia asta cu autosuspendarea pute a PSD de la distanta, ca la ei s-a tot practicat) si atunci toate oalele justitiei se sparg in capul PNL ("n-ati fost instare sa luptati contracoruptiei pt ca toti sunteti manjiti") ori e dat afara si atunci Predoiu devine, brusc, independent. Nu pot sa nu recunosc magistrala parsivenie a Marinelului, care a mai copt ceva pt scoaterea definitiva a democratiei de pe scena politica.
Premierul inca en titre a avut ca destin lupta cu apele, cand nu se lupta cu carmaciul (cucafonie voita) se lupta la propriu, cu inundatiile.
Felix motanul a avut ca destin tulburarea apelor in aliantele pe care le-a facut (chiar daca de asta data nu a reusit sa-si implineasca intru totul destinul si nu a destramat alianto-coalitia)
Marinelul a avut ca destin sa darame guvern dupa guvern (nici el nu si-a implinit pe deantregul destinul in ultimii patru ani) sa fie inconjurat de raz-gandaci si sa nu se se inteleaga deloc, niciodata, in nici un fel, cu cei cu care ar fi trebuit sa faca echipa. Astept cu interes sa se certe si cu Leana lui Cocosh si cu Nanobocul.
Si acum pour la bonne bouche, o caricatura preluata din Catavencu:
Astfel "Bunicutza" nu poate scapa de blestemul numit ghinION incat, ori de cate ori da mana cu cineva, acel cineva are un necaz. Cel mai nou era gata-gata sa dea mana cu PNL si acesta (PNL adica) s-a si trezit cu spatele la zid: (sau, cum zicea raposata soacra-mea"sh-asha-i rau, sh-asha nu-i bine" sau, ca sa citez o fosta colega de serviciu "ori cu piatra de cap, ori cu capul de piatra") ori ramane Predoiu in partid (chestia asta cu autosuspendarea pute a PSD de la distanta, ca la ei s-a tot practicat) si atunci toate oalele justitiei se sparg in capul PNL ("n-ati fost instare sa luptati contracoruptiei pt ca toti sunteti manjiti") ori e dat afara si atunci Predoiu devine, brusc, independent. Nu pot sa nu recunosc magistrala parsivenie a Marinelului, care a mai copt ceva pt scoaterea definitiva a democratiei de pe scena politica.
Premierul inca en titre a avut ca destin lupta cu apele, cand nu se lupta cu carmaciul (cucafonie voita) se lupta la propriu, cu inundatiile.
Felix motanul a avut ca destin tulburarea apelor in aliantele pe care le-a facut (chiar daca de asta data nu a reusit sa-si implineasca intru totul destinul si nu a destramat alianto-coalitia)
Marinelul a avut ca destin sa darame guvern dupa guvern (nici el nu si-a implinit pe deantregul destinul in ultimii patru ani) sa fie inconjurat de raz-gandaci si sa nu se se inteleaga deloc, niciodata, in nici un fel, cu cei cu care ar fi trebuit sa faca echipa. Astept cu interes sa se certe si cu Leana lui Cocosh si cu Nanobocul.
Si acum pour la bonne bouche, o caricatura preluata din Catavencu:
vineri, 19 decembrie 2008
Zeitgeist Partea I Crestinismul
Am reusit sa vad, folosind linkul din http://www.webworks.ro/filmul-zeitgeist/ prima parte din Zeitgeist.
Trebuie sa recunosc ca este f interesant si ca afirmatiile sunt intr-adevar socante. Am avut senzatia ca asist la o foarte sofisticata lectie de materialism dialectic. Am citit in tineretea mea "Biblia Hazlie", "Calauza Ateistului", "Cum se nasc, traiesc si mor zeii si zeitele", s.a.m.d. Am fost pasionata de mitologie, am citit si ceva astrologie, deci afirmatiile facute in acest film, cum am mai spus, nu au constituit o noutate pt mine.
Lungile ceasuri citind articole si comentarii de pe BeliefNet, romane istorice, multe alte surse, cred eu ca m-au ajutat sa nu inghit pe nemestecate tot ce sustin teologii (mai ales ca unii din ei recunosc ca multe aspecte ale dogmei crestine, in special cea ortodoxa, sunt imposibil de cuprins cu mintea, si nu e vorba de martirul citat in film), dar nici materialistii, in special cei dialectici.
Filmul incepe cu o afirmatie peremtorie: Religia=Bani. Dar nu este deloc adevarat, cel putin nu pt primele secole ale crestinismului (pt ca in film este vorba despre crestinism si legatura care se poate face cu religiile pagane premergatoare). Primii crestini, bietii de ei, fiind nevoiti sa activeze underground (in Roma la propriu) nu puteau, si daca ar fi vrut, sa aiba drept unic scop banul, averile. E adevarat ca exista in Evanghelii parabola talantilor, cu conotatii net negustoresti, dar e doar o parabola.
Continua apoi cu o paralela, fortata, cred eu, intre Horus si Iisus, stabilind aproape o identificare. Spune el ca Horus a murit si a reinviat. Dar oricine are o cat de vaga idee de mitologie egipteana stie ca nu Horus, ci tatal lui, Osiris, a fost ucis de Seth, zeul raului, si a inviat dupa ce Isis i-a adunat la loc faramele. Mai sustine autorul documentarului ca Horus era zeul soare. Atunci Amon-Ra ce era? Horus e reprezentat cu un cap de soim, in film apare ca avand ca simbol soarele. E adevarat ca mitul nasterii din fecioara exista in multe religii, ca mitul reinvierii exista chiar la grecii antici, Persefona chiar a fost dusa in imparatia subpamanteana a lui Hades iar revenirea ei, conform intelegerii, pt un timp, la mama ei, Demeter, simboliza reinvierea naturii.
Si referirile astrologice sunt fortate, daca nu chiar distorsionate. De ex sustine ca era Aquarius va incepe in 2050, cele mai multe surse astrologice sustin ca am intrat deja in aceasta era (New Age). Deasemenea ni se explica, cu lux de amanunte, cum a luat nastere mitul crucificarii si reinvierii dupa 3 zile prin miscarea de precesie a pamantului si faptul ca soarele pare ca sta "rastignit" pe Crucea Sudului timpde 3 zile trecand cu nonsalanta peste faptul ca din emisfera nordica, unde a luat nastere crestinismul, nu se vede Crucea Sudului, Sirius nu era cea mai importanta stea nici chiar acum 2000 de ani (era importanta pt dogoni, dar asta e alta poveste), etc.
Mai zice autorul ca Varsatorul e simbolul reinvierii naturii (in decembrie, in emisfera nordica? cum asa?) dar sa zicem ca asta i-a scapat din graba. Mai face niste considerente despre Era Taurului, care a precedat Era Pestilor (Era Crestina, am amintit in jurnalul meu de calatorie ca turnul de la St Anne Church are in varf un peste, si nu o cruce) dar nu pomeneste nimic de mitul Minotaurului, pt ca nu serveste tezei identitatii dintre crestinism si religiile pagane.
Alt aspect de comentat este acela ca sustine ca insusi simbolul crucii (cu brate inegale) e identic cu cel astrologic, lucru neadevarat, crucea zodiacala are bratele perfect egale, la fel ca si crucea celtica.
E adevarat, cum probabil e scris in Istoria Religiilor, ca religiile au imprumutat dealungul mileniilor elemente de la una la alta, ca mitul potopului se regaseste in alte parti ale lumii, si mai adevarat e ca, judecand chiar dupa traditiile noatre populare, ca tot se apropie Craciunul, multe elemente de religie pagana au persistat pana in zilele noastre, in unele parti, in special in USA religia pagana reinviind sub numele de Wicca sau chiar Paganism.
Dupa umila mea parere documentarul ar fi avut mai mult de castigat in aceasta parte daca s-ar fi insistat pe rolul imparatului Constantin in impunerea crestinismului ca religie de stat si pe faptul ca incepand de atunci acele secte care au agreat concluziile conciliului de la Niceea si au adoptat Crezul au capatat putere de decizie in comunitatile crestine pervertind, cu timpul, insasi esenta crestinismului, dar se pare ca ar fi avut nevoie de mai multa pelicula. Cred ca a vrut sa spuna prea multe intr-un timp prea scurt, atingand uneori in mod superficial sau chiar gresit unele aspecte.
In concluzie eu am receptionat acesta prima parte a documentarului ca fiind oarecum dan browneasca, dar cu pretentii de mai multa acuratete, fara insa a aprofunda aspectele documentare.
Trebuie sa recunosc ca este f interesant si ca afirmatiile sunt intr-adevar socante. Am avut senzatia ca asist la o foarte sofisticata lectie de materialism dialectic. Am citit in tineretea mea "Biblia Hazlie", "Calauza Ateistului", "Cum se nasc, traiesc si mor zeii si zeitele", s.a.m.d. Am fost pasionata de mitologie, am citit si ceva astrologie, deci afirmatiile facute in acest film, cum am mai spus, nu au constituit o noutate pt mine.
Lungile ceasuri citind articole si comentarii de pe BeliefNet, romane istorice, multe alte surse, cred eu ca m-au ajutat sa nu inghit pe nemestecate tot ce sustin teologii (mai ales ca unii din ei recunosc ca multe aspecte ale dogmei crestine, in special cea ortodoxa, sunt imposibil de cuprins cu mintea, si nu e vorba de martirul citat in film), dar nici materialistii, in special cei dialectici.
Filmul incepe cu o afirmatie peremtorie: Religia=Bani. Dar nu este deloc adevarat, cel putin nu pt primele secole ale crestinismului (pt ca in film este vorba despre crestinism si legatura care se poate face cu religiile pagane premergatoare). Primii crestini, bietii de ei, fiind nevoiti sa activeze underground (in Roma la propriu) nu puteau, si daca ar fi vrut, sa aiba drept unic scop banul, averile. E adevarat ca exista in Evanghelii parabola talantilor, cu conotatii net negustoresti, dar e doar o parabola.
Continua apoi cu o paralela, fortata, cred eu, intre Horus si Iisus, stabilind aproape o identificare. Spune el ca Horus a murit si a reinviat. Dar oricine are o cat de vaga idee de mitologie egipteana stie ca nu Horus, ci tatal lui, Osiris, a fost ucis de Seth, zeul raului, si a inviat dupa ce Isis i-a adunat la loc faramele. Mai sustine autorul documentarului ca Horus era zeul soare. Atunci Amon-Ra ce era? Horus e reprezentat cu un cap de soim, in film apare ca avand ca simbol soarele. E adevarat ca mitul nasterii din fecioara exista in multe religii, ca mitul reinvierii exista chiar la grecii antici, Persefona chiar a fost dusa in imparatia subpamanteana a lui Hades iar revenirea ei, conform intelegerii, pt un timp, la mama ei, Demeter, simboliza reinvierea naturii.
Si referirile astrologice sunt fortate, daca nu chiar distorsionate. De ex sustine ca era Aquarius va incepe in 2050, cele mai multe surse astrologice sustin ca am intrat deja in aceasta era (New Age). Deasemenea ni se explica, cu lux de amanunte, cum a luat nastere mitul crucificarii si reinvierii dupa 3 zile prin miscarea de precesie a pamantului si faptul ca soarele pare ca sta "rastignit" pe Crucea Sudului timpde 3 zile trecand cu nonsalanta peste faptul ca din emisfera nordica, unde a luat nastere crestinismul, nu se vede Crucea Sudului, Sirius nu era cea mai importanta stea nici chiar acum 2000 de ani (era importanta pt dogoni, dar asta e alta poveste), etc.
Mai zice autorul ca Varsatorul e simbolul reinvierii naturii (in decembrie, in emisfera nordica? cum asa?) dar sa zicem ca asta i-a scapat din graba. Mai face niste considerente despre Era Taurului, care a precedat Era Pestilor (Era Crestina, am amintit in jurnalul meu de calatorie ca turnul de la St Anne Church are in varf un peste, si nu o cruce) dar nu pomeneste nimic de mitul Minotaurului, pt ca nu serveste tezei identitatii dintre crestinism si religiile pagane.
Alt aspect de comentat este acela ca sustine ca insusi simbolul crucii (cu brate inegale) e identic cu cel astrologic, lucru neadevarat, crucea zodiacala are bratele perfect egale, la fel ca si crucea celtica.
E adevarat, cum probabil e scris in Istoria Religiilor, ca religiile au imprumutat dealungul mileniilor elemente de la una la alta, ca mitul potopului se regaseste in alte parti ale lumii, si mai adevarat e ca, judecand chiar dupa traditiile noatre populare, ca tot se apropie Craciunul, multe elemente de religie pagana au persistat pana in zilele noastre, in unele parti, in special in USA religia pagana reinviind sub numele de Wicca sau chiar Paganism.
Dupa umila mea parere documentarul ar fi avut mai mult de castigat in aceasta parte daca s-ar fi insistat pe rolul imparatului Constantin in impunerea crestinismului ca religie de stat si pe faptul ca incepand de atunci acele secte care au agreat concluziile conciliului de la Niceea si au adoptat Crezul au capatat putere de decizie in comunitatile crestine pervertind, cu timpul, insasi esenta crestinismului, dar se pare ca ar fi avut nevoie de mai multa pelicula. Cred ca a vrut sa spuna prea multe intr-un timp prea scurt, atingand uneori in mod superficial sau chiar gresit unele aspecte.
In concluzie eu am receptionat acesta prima parte a documentarului ca fiind oarecum dan browneasca, dar cu pretentii de mai multa acuratete, fara insa a aprofunda aspectele documentare.
joi, 18 decembrie 2008
Jacek Yerka
Genova Bay Vision
The Techno Beach
The Room
Tower of Subconsciousness
The Private Wave
The Hunter's Morning
The Epitaphy
Personal Shelf
Pearl Harbour
The Dream
On the Edge of the Space
Habitable Oak
Full Bowl
Krysia's Garden
Erosion
Don't Slam the Door
Carnival Fights Fasting
Boudoir
Between Heaven and Hell
In the Cathedral Shadow
Pastelul este deja o forma care poate fi presentata lumii si considerata ca o opera de arta finita si individuala. Pentru mine totusi e numai o forma a unui proiect in dezvoltare, unde ideea e prezentata in general .Astfel, pastelurile servesc ca baza pentru picturi acrylice pe panza. Numai cu pensula si vopsele, sunt capabil sa arat toate nuantele de culoare si efectele visuale, resultand o prezentare totala si completa a conceptului operei, atat in forma cat si in continut.
In luna mai am aflat de existenta acestui pictor, ale carui reproduceri le-am admirat atat de mult incat am hotarat sa fac un pps cu ele. Dar am tot amanat si abia acum, cand am primit de la altcineva un pps cu cateva reproduceri m-am hotarat sa-l fac. Nu stiu cum sa pun pps pe net, dar am sa pun aici cateva imagini cu tablouri create de el., precum si traducerea catorva texte procurate cu mult uzitatul copy/paste:
Jacek Yerka a castigat premii internationale pt arta sa si a avut expozitii in Warsaw, Dusseldorf, Los Angeles, Paris si London.
Lucreaza si locuieste impreuna cu familia intr-o enclava rurala din Polonia natala.
Lucreaza si locuieste impreuna cu familia intr-o enclava rurala din Polonia natala.
Nascut in Polonia in 1952, JACEK YERKA a studiat arta plastica si grafica inainte de a deveni artist profesionist in 1980.
In timpul studiilor universitare, Yerka a rezistat presiunilor constante ale instructorilor de a adopta tehnici mai putin detailiate, mai putin realiste, care caracterizeaza atat de mult arta contemporana.
In timpul studiilor universitare, Yerka a rezistat presiunilor constante ale instructorilor de a adopta tehnici mai putin detailiate, mai putin realiste, care caracterizeaza atat de mult arta contemporana.
In loc de asta el a continuat cu incapatanare sa lucreze in stilul flamand clasic, meticulos, care e stilul sau favorit pana azi. Pana la urma au cedat profesorii lui, recunoscand in final talentul stralucitor (desi inconfortabil) al studentului lor. Atmosfera rurala poloneza sta la baza multor produse mimetice ale artei lui Yerka.
Totusi atmosfera visatoare caracterizeaza multe din operele sale.
E suficient sa arunci o privire la suprafetele luminoase ale panzelor sale ca sa-ti dai seama de admiratia pentru maestrii pictori din secolele 15 si 16, rezonantacu opera lor, factori cheie in dezvoltarea acestui Cagliostro suprarealist. Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel, Hugo van der Goes si Jan van Eyck l-au influientat puternic inca din anii de inceput. El e admirat de multi entuziasti SF.
In 1995 artistul a primit prestigiosul World Fantasy Award . A avut expozitii in Polonia si peste granita (in Germania, Franta si and USA printre altele), fiind un reprezentant stimat al curentului science fiction in arta. Recent picturile lui au inspirat creatori de film.
Cum imi creez picturile
de Jacek Yerka
Nu e usor sa faci o pictura. Totul incepe incap si cu mana stanga si un creion moale 2B se inregistreaza intr-un notebook sub forma unui desen nu prea mare. Daca ideea merita sa fie dezvoltata e colorata cu creioane, se adauga cateva detalii noi si totul se schiteaza pe hartie de bune calitate de 14 x 11,5 cm colorata pe deantregul.
Proiectul astfel obtinut se prezinta Juriului de Familie (sotia si
4 fiice), care in majoritatea cazurilor il resping, cu comentarii aspre si neglijente. De obicei asemenea verdict e urmat de tensiuni familiare nenecesare si de usi trantite.
In stadiul urmator proiectul se matureaza, zacand sub facturi vechi si alte desene. Daca la urmatoarea tentativa, de obicei dupa cateva saptamani, verdictul ramane neschimbat, proiectul isi sfarseste viata in arhiva sau, mai tarziu poate fi vandut colectionarilor. Dar in majoritatea cazurilor uneiadintre fetele mele ise face mila si exprima un interes reluctant fata de proiectul care fusese respins-in cateva minute statutul ise schimba si serveste ca baza pt pasteluri de marimea 60x48 cm.
Pastelul este deja o forma care poate fi presentata lumii si considerata ca o opera de arta finita si individuala. Pentru mine totusi e numai o forma a unui proiect in dezvoltare, unde ideea e prezentata in general .Astfel, pastelurile servesc ca baza pentru picturi acrylice pe panza. Numai cu pensula si vopsele, sunt capabil sa arat toate nuantele de culoare si efectele visuale, resultand o prezentare totala si completa a conceptului operei, atat in forma cat si in continut.
Tot ce pot face- ALS IX AN cum a scris Jan van Eyck pe multe din picturile lui.
Bine ati venit, bucurati-va - Jacek Yerka
Unele din picturile lui, cum ar fi "In umbra catedralei" au scandalizat cercurile catolice. Artistul dovedeste simtul umorului in multe din tablourile sale. Mi-e f greu sa aleg doar cateva din ele.
miercuri, 17 decembrie 2008
Timisoara
De acolo a pornit ce am sperat ca va fi caderea comunismului. Si acum, dupa atatia ani, se pare ca suntem in plina Perestroika, cu un FSN renascut, gata sa devoreze miliardele de euro de la UE.
Pentru cine vrea sa-si aminteasca si de Vali Sterian (Dumnezeu sa-l odihneasca)
http://www.youtube.com/watch?v=1lmKP4CTxO0&eurl=http://realiatealuipetria.blogspot.com/2008/12/va-mai-amintiti-de-timisoara.html
Pentru cine vrea sa-si aminteasca si de Vali Sterian (Dumnezeu sa-l odihneasca)
http://www.youtube.com/watch?v=1lmKP4CTxO0&eurl=http://realiatealuipetria.blogspot.com/2008/12/va-mai-amintiti-de-timisoara.html
Zeitgeist-Filmul care a zguduit lumea
In seara/noaptea asta m-am uitat la TV. Am inceput cu Sinteza Zilei si am admirat inca odata marele talent de parodiator al lui Dragos Stoica. Valentin Stan parea aterizat direct din Mondenii (de fapt pe ei voiam sa-i vad, dar nu mai erau in program).
M-am amuzat copios cand a inceput sa vorbesca despre Yamato.
"Cum, d-l Gadea, nu stiti ce este Yamato? E cel mai mare bastiment de razboi al Japoniei. Uite-l, il vedeti? Pe puntea lui sunt toti: uite-l pe Geoana, uite-l si pe Stolojan legat la cap, uite-l si pe d-l Voiculescu"
"E si d-l Voiculescu?" s-a mirat Gadea.
"Sigur. uite cum incarca tunurile, uite cum vine..."
Se vedea o flotila de avioane care se apropia amenintator.
"Cine sunt?", intreaba nevinovat Gadea.
"Cum cine? Noi suntem, in noi trag, ne-au lovit intr-o aripa, dar noi ne redresam, noi atacam, noi nu ne lasam"
Am reprodus din memorie secventa, ar merita data in extenso la carcotasi, sper s-o vad pe You Tube.
Dupa cei trei muschetari a venit d'Artagnanul Antenei, Mircea Badea. N-am rezistat prea mult pt ca am avut impresia ca ma aflu la OTV in momentul in care a inceput sa se laude cu audientele "pe bune", zicea el. Si pt se compara, intre altii cu Nasu am zis sa vad si eu cu ce se mananca Nasu in seara asta.
Mi-a parut rau ca n-am facut-o mai devreme pt ca pe ecran scria Zeitgeist, filmul care a socat lumea. Documentandu-ma pe IMDb am aflat ca am prins se pare doar ultima din cele 3 parti.
Cica prima parte discrediteaza Crestinismul, in partea doua se vorbeste despre 9/11 si in partea treia, pe care am vazut-o eu, despre crearea Federal Reserve Bank si complotul bancherilor pt formarea guvernului mondial (o teza draga Martorilor lui Iehova).
Rezulta din cele expuse acolo ca FRB e o organizatie ilegala, creata cu scopul de a inrobi poporul american si in final, prin conspiratia marilor bancheri internationali, intregul glob pamantesc (desi autorul recunoaste ca unele planuri, cum ar fi cel indreptat impotriva luiChavez, deja au dat gres), ca Legea impozitului pe venit de fapt nu exista, ca e neconstitutional si ilegal sa platesti taxe la stat, (ba chiar incita, prin marturiile unor pretinsi avocati care spun ca ei nu mai completeaza de ani de zile formularele IRS, la nesupunere civica), si ca razboaiele I si II mondial, ca si razboiul din Vietnam s-au produs si intretinut cu unicul scop de a imbogati o mana de bancheri.
Faptul ca bancherii au profitat de conflictele armate din timpul primului razboi mondial e zugravit magistral de Vintila Corbul (care a decedat anul acesta) in capodopera lui, trilogia Dinastia Sunderland-Beauclair-Idolii de aur in care unul dintre eroi,
Gerard cred, face afaceri cu arme in ambele tabere combatante, expunandu-se la riscuri inimaginabile, fiind uneori la un pas de moarte.
Dupa umila mea parere in acest documentar se abuzeazade teoria Conspiratiei. Adevarul e ca unele date, iesite la iveala mult dupa incetarea ostilitatilor, ar indreptati suspiciunile de conspiratie, cum ar fi teoria ca Administratia Americana stia de iminenta atacului de la Pearl Harbour dar a lasat sa se produca, pt a avea un pretext sa intre in razboi prin inflamarea opiniei publice. Se insista f mult pe faptul ca de miide ani autoritatile de diverse coloraturi, fie ele laice sau religioase au ca unic scop limitarea tuturor libertatilor si transformarea populatiei globului intr-o masa de sclavi, care in final vor ajunge sa fie controlati cu ajutorul cipurilor care monitorizeaza fiecare miscare a individului , pe care oamenii vor ajunge, prin exacerbarea sentimentului de spaima, sa ceara sa le fie introduse in corp.
Argumentele aduse, cum ar fi Patriotic Act si alte masuri luate de W Bush si care intr-adevar limiteaza drepturile cetatenesti de care sunt atat de mandri americanii sunt de bun simt si au fost rasargumentate de intelectualii cu vederi liberale.
Niciuna dintre afirmatiile din acest documentar nu a constituit o noutate pt mine, poate doar tesatura in care au fost montate informatiile mai mult sau mai putin verificate, provenite din diverse surse, sa fie inedita. Imbinarea este abila, convingatoare.
Ceea ce a constituit pt mine un semnal de alarma a fost muzica aleasa pt finalul filmului, ca si imaginile care au insotit-o.
Pe vremea cand prindeam bulgarii la TV s-au transmis cateva sedinte de hipnoza colectiva ale lui Kaspirovski. Sedintele erau in limba rusa, imaginile erau halucinante, ba chiar grotesti uneori,cu persoane care in timpul spectacolelor sale faceau gesturi necontrolate in stare de adanca hipnoza.
Kaspirovski pretindea ca scopul acelor sedinte era de a vindeca diverse afectiuni prin hipnoza, si avea martori entuziasti care povesteau cum li s-a redat sanatatea prin puterea extraordinara a maestrului. Am fost interesata cu atat mai mult cu cat Efremov in Coroana neagra descrie un duel intre doua persoane dotate cu f mare putere de sugestie. Transmisiile de la bulgari se incheiau cu o meditatie, muzica folosita de Kaspirovski semanand ca doua picaturi de apa cu cea din Zeitgeist.
Eugen Celan afirma ca in timpul razboiului din Basarabia, la care a luat parte grupul Ilascu, la TV din republica Moldova se transmiteau sedintele lui Kaspirovski iar oamenii care le urmareau deveneau brusc f agresivi si urmau lupte intre taberele combatante
.
Mie mis-a parut ca prin acea muzica si acele imagini se incearca introducerea in subconstient a unui mesaj subliminal, adica exact ceea ce incrimina autorul la elita care incearca sa formeze guvernul mondial.
In rest, despre comparatia lui Bush cu Hitler, nimic nou sub soare, eu, fara sa ma pretind mare documentarista, am sesizat-o in lunile premergatoare razboiului din Irak, cand urmaream la fata locului, in USA, cum se incerca (si din pacate se reusea) spalarea creerilor americanilor ca sa-i convinga de necesitatea razboiului.
Newsweek publicase atunci un amplu material in care demonstra ca taman Rumswell si acolitii lui inarmasera pe Sadam in anii 80(in film nu se spune nimic despre asta, cel putin nu in partea vazuta de mine).
Poate o sa am totusi candva ocazia sa vad si celelalte parti. Oricum, documentarul acesta nu mi s-a parut tot atat de serios ca cel facut de BBC despre razboiul din Iugoslavia, pe care l-am vazut intai la Arte (helas, postul nu a mai incaput in grila RDS) si abia apoi, oarecum trunchiat, la Discovery.
M-am amuzat copios cand a inceput sa vorbesca despre Yamato.
"Cum, d-l Gadea, nu stiti ce este Yamato? E cel mai mare bastiment de razboi al Japoniei. Uite-l, il vedeti? Pe puntea lui sunt toti: uite-l pe Geoana, uite-l si pe Stolojan legat la cap, uite-l si pe d-l Voiculescu"
"E si d-l Voiculescu?" s-a mirat Gadea.
"Sigur. uite cum incarca tunurile, uite cum vine..."
Se vedea o flotila de avioane care se apropia amenintator.
"Cine sunt?", intreaba nevinovat Gadea.
"Cum cine? Noi suntem, in noi trag, ne-au lovit intr-o aripa, dar noi ne redresam, noi atacam, noi nu ne lasam"
Am reprodus din memorie secventa, ar merita data in extenso la carcotasi, sper s-o vad pe You Tube.
Dupa cei trei muschetari a venit d'Artagnanul Antenei, Mircea Badea. N-am rezistat prea mult pt ca am avut impresia ca ma aflu la OTV in momentul in care a inceput sa se laude cu audientele "pe bune", zicea el. Si pt se compara, intre altii cu Nasu am zis sa vad si eu cu ce se mananca Nasu in seara asta.
Mi-a parut rau ca n-am facut-o mai devreme pt ca pe ecran scria Zeitgeist, filmul care a socat lumea. Documentandu-ma pe IMDb am aflat ca am prins se pare doar ultima din cele 3 parti.
Cica prima parte discrediteaza Crestinismul, in partea doua se vorbeste despre 9/11 si in partea treia, pe care am vazut-o eu, despre crearea Federal Reserve Bank si complotul bancherilor pt formarea guvernului mondial (o teza draga Martorilor lui Iehova).
Rezulta din cele expuse acolo ca FRB e o organizatie ilegala, creata cu scopul de a inrobi poporul american si in final, prin conspiratia marilor bancheri internationali, intregul glob pamantesc (desi autorul recunoaste ca unele planuri, cum ar fi cel indreptat impotriva luiChavez, deja au dat gres), ca Legea impozitului pe venit de fapt nu exista, ca e neconstitutional si ilegal sa platesti taxe la stat, (ba chiar incita, prin marturiile unor pretinsi avocati care spun ca ei nu mai completeaza de ani de zile formularele IRS, la nesupunere civica), si ca razboaiele I si II mondial, ca si razboiul din Vietnam s-au produs si intretinut cu unicul scop de a imbogati o mana de bancheri.
Faptul ca bancherii au profitat de conflictele armate din timpul primului razboi mondial e zugravit magistral de Vintila Corbul (care a decedat anul acesta) in capodopera lui, trilogia Dinastia Sunderland-Beauclair-Idolii de aur in care unul dintre eroi,
Gerard cred, face afaceri cu arme in ambele tabere combatante, expunandu-se la riscuri inimaginabile, fiind uneori la un pas de moarte.
Dupa umila mea parere in acest documentar se abuzeazade teoria Conspiratiei. Adevarul e ca unele date, iesite la iveala mult dupa incetarea ostilitatilor, ar indreptati suspiciunile de conspiratie, cum ar fi teoria ca Administratia Americana stia de iminenta atacului de la Pearl Harbour dar a lasat sa se produca, pt a avea un pretext sa intre in razboi prin inflamarea opiniei publice. Se insista f mult pe faptul ca de miide ani autoritatile de diverse coloraturi, fie ele laice sau religioase au ca unic scop limitarea tuturor libertatilor si transformarea populatiei globului intr-o masa de sclavi, care in final vor ajunge sa fie controlati cu ajutorul cipurilor care monitorizeaza fiecare miscare a individului , pe care oamenii vor ajunge, prin exacerbarea sentimentului de spaima, sa ceara sa le fie introduse in corp.
Argumentele aduse, cum ar fi Patriotic Act si alte masuri luate de W Bush si care intr-adevar limiteaza drepturile cetatenesti de care sunt atat de mandri americanii sunt de bun simt si au fost rasargumentate de intelectualii cu vederi liberale.
Niciuna dintre afirmatiile din acest documentar nu a constituit o noutate pt mine, poate doar tesatura in care au fost montate informatiile mai mult sau mai putin verificate, provenite din diverse surse, sa fie inedita. Imbinarea este abila, convingatoare.
Ceea ce a constituit pt mine un semnal de alarma a fost muzica aleasa pt finalul filmului, ca si imaginile care au insotit-o.
Pe vremea cand prindeam bulgarii la TV s-au transmis cateva sedinte de hipnoza colectiva ale lui Kaspirovski. Sedintele erau in limba rusa, imaginile erau halucinante, ba chiar grotesti uneori,cu persoane care in timpul spectacolelor sale faceau gesturi necontrolate in stare de adanca hipnoza.
Kaspirovski pretindea ca scopul acelor sedinte era de a vindeca diverse afectiuni prin hipnoza, si avea martori entuziasti care povesteau cum li s-a redat sanatatea prin puterea extraordinara a maestrului. Am fost interesata cu atat mai mult cu cat Efremov in Coroana neagra descrie un duel intre doua persoane dotate cu f mare putere de sugestie. Transmisiile de la bulgari se incheiau cu o meditatie, muzica folosita de Kaspirovski semanand ca doua picaturi de apa cu cea din Zeitgeist.
Eugen Celan afirma ca in timpul razboiului din Basarabia, la care a luat parte grupul Ilascu, la TV din republica Moldova se transmiteau sedintele lui Kaspirovski iar oamenii care le urmareau deveneau brusc f agresivi si urmau lupte intre taberele combatante
.
Mie mis-a parut ca prin acea muzica si acele imagini se incearca introducerea in subconstient a unui mesaj subliminal, adica exact ceea ce incrimina autorul la elita care incearca sa formeze guvernul mondial.
In rest, despre comparatia lui Bush cu Hitler, nimic nou sub soare, eu, fara sa ma pretind mare documentarista, am sesizat-o in lunile premergatoare razboiului din Irak, cand urmaream la fata locului, in USA, cum se incerca (si din pacate se reusea) spalarea creerilor americanilor ca sa-i convinga de necesitatea razboiului.
Newsweek publicase atunci un amplu material in care demonstra ca taman Rumswell si acolitii lui inarmasera pe Sadam in anii 80(in film nu se spune nimic despre asta, cel putin nu in partea vazuta de mine).
Poate o sa am totusi candva ocazia sa vad si celelalte parti. Oricum, documentarul acesta nu mi s-a parut tot atat de serios ca cel facut de BBC despre razboiul din Iugoslavia, pe care l-am vazut intai la Arte (helas, postul nu a mai incaput in grila RDS) si abia apoi, oarecum trunchiat, la Discovery.
luni, 15 decembrie 2008
Ultimele fotografiidin calatorie
Uf, a dat Domnul si am terminat de publicat si fotografiile facute in Germania, si anume cele din Koln 27oct08 , Koln Zoo http://picasaweb.google.com/viorea4u/KolnZoo# si Koln Acvariu
In ziua aceea, de 27 octombrie, am avut un mare regret, si anume ca nu am cumparat si pt mine un card de memorie de 1GB, pt ca cei 468MB de pe cardul meu s-au dovedit a fi total insuficienti pt a imortaliza toate minunile pe care le-am vazut acolo. La un moment dat a trebuit sa incep sa sterg din fotografiile deja facute ca sa fac loc pt unele noi incat e posibil sa fi sters unele mai interesante sau de calitate mai buna decat cele ramase.
Nepotica, folosind camera foto a familiei care avea in dotare un card de memorie de 1GB daruit de mine, molipsindu-se de la mine cu microbul clickurilor, a facut chiar si cateva filme, iar fotografiile ei de exterior facute dupa lasarea intunericului mis-au parut mai reusite decat ale mele.
Oricum, trebuie sa multumesc inca odata fiicei, ginerelui si nepoatei pt cadoul pe care mi l-au facut cu aceasta calatorie, ca si companiei Google pt gazduirea acestui blog si a albumelor cu poze. pe Picasa.
Si acum am sa pun un portret al lui Varanus, din albumul Koln