vineri, 8 februarie 2008

Nefericitii perfectionisti

January 22
Intelepciunea Zilei de pe data de 18 ian din calendarul religios: "Cu cat cineva e mai neatent cu sine insusi, cu atat se socoteste pe sine mai placut lui Dumnezeu. Dar acela ce se sileste sa se curete de patimi, acela se rusineaza sa-si ridice ochii sai la Dumnezeu, caci se vede pe sine ca pe unul ce sta foarte departe de El" (Sfantul Isaia Pustnicul)
Dupa parerea mea cei mai nefericiti oameni de pe pamant sunt perfectionistii, pt ca ei cauta mereu ceva ce nu exista poate nici la Dumnezeu (pt ca altfel ce rost ar mai avea Satana?). Si ce altceva erau pustnicii, indiferent de religie, daca nu niste perfectionisti?
Ca o paranteza, Florin povestea ca in 75', cand a fost in Canada, pe un perete era scris "Nobody is purfect". Cineva a atras atentia ca e scris gresit si i s-a raspuns: "See, nobody is perfect".
Interesant in textul din CR e faptul ca prin scrierea pronumelui personal cu majuscula s-a ajuns la unul din numele ebraice ale divinitatii, EL.
De mult mi-am format impresia ca pustnicii, prin stradania lor de a-si afla salvarea, erau de fapt niste egoisti (sa nu mi se spuna ca insusi Mantuitorul s-a retras in pustie pt 40 de zile, pt ca El s-a reintors intre oameni pt a-si continua lucrarea, lucru pe care sfintii nostri nu-l mai fac, a se vedea monahii de la Athos) si ca dovada iata un fragment din biografia sfantului Antonie cel Mare, din acelasi calendar:
"Isi face numerosi discipoli, care, insa, il vor obliga sa se retraga in pustiu, intr-o ruina de cazemata, pentru a-si regasi linistea si singuratatea necesare Contemplatiei"
Case closed!
Ca sa respect adevarul istoric, in timpul persecutiilor s-a dus in Alexandria, dar "i s-a refuzat martiriul", si "s-a instalat apoi pe Muntele Interior, langa Marea Rosie,...... inconjurat de grija filiala a doi discipoli".Ca sa fiu cinica, atunci cand nu s-a mai descurcat in pustie singur cu Dumnezeu au fost buni si discipolii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu