vineri, 8 februarie 2008

Filme

29? Ianuarie
Am (re)vazut o parte dintr-un film mai vechi, numit Ashanti. Intr-o f importanta scena doctorita de origine africana (actiunea se petrece in Africa), luata ca sclava de niste mafioti, banditi, in fine,arabi, doctorita asta zic e drogata si apoi oferita spre vanzare de negustorul ARAB unui print ARAB. Filmul fiind american toate personajele, in acest caz interpretate de Peter Ustinov si Omar el Shariff, vorbeau in engleza. La un moment dat intervine si femeia in discutie, bineinteles in engleza si OS se mira: "cum de stie engleza?"
A mai fost cel putin o asemenea situatie in "Planeta Maimutelor", primul film, cel cu Charlton Heston, in care toate maimutele vorbeau engleza. In carte, scrisa mi se pare de Pierre Bouille, maimutele vorbeau, of corse, simiesca, limba pe care au invatat-o si oamenii. Recunosc ca in film era mai greu sa vorbeasca toata lumea simiesca dar in Passions al lui Mel Gibson se vorbeste aramaica, in Lords of the Ring (trilogia de pe ecrane) elfii vorbeau in valara, mi se pare, deci se poate.
Si ca sa continui tot pe tema de filme, e ciudat ca in engleza partea II, III, etc (m-a distrat teribil o scena din serialul pt TV Sisters in care una din surori invata cum sa antreneze boxerul -si nu era vorba de catel- pe care-l mostenise, apeland la colectia de casete cu Rocky, care ajunsese cel putin la partea XV) se cheama sechele (sequels), cand in medicina nimeni nu-si doreste sa ramana cu sechele de pe urma unei operatii sau a unui accident.
Si pt ca vorbeam de filme noi si vechi, un film fara actiune, sau cu o actiune f lenta (cum a fost Insula, filmul nu mai stiu carui japonez) poate plictisi pe doritorii de adrenalina (pe mine Insula nu m-a plictisit, mi-a fost tare mila de acei amarati care, dupa ce le-a murit copilul, au continuat munca sisifica de ingrijire a plantelor de pe insula pt ca viata merge mai departe, nu-i asa?) dar parca prea se toarna (pun intented) multa adrenalina in filme, desi uneori "viata bate filmul", cum s-a intamplat pe 9/11.
Cata dreptate aveau chinezii cand spuneau "nu-ti dori sa traiesti timpuri interesante"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu