marți, 31 mai 2016

Lycium barbarum / CĂTINA DE GARD, GOJI

Voi consumați goji? Cum se întâmplă de multe ori căutând altceva am găsit un articol interesant despre acest fruct atât de la modă în secolul în care am pășit nu de mult. La noi am observat că s-a intensificat foarte mult în ultimii ani importul de goji încât, cel puțin în București, poate fi găsit cu destulă ușurință.

Eu personal am beneficiat din plin de foloasele sale în toamna lui 2012, când soțul meu a avut un accident serios, care a lăsat sechele până în ziua de azi. A fost dus la Spitalul de urgență Obregia, iar în primele trei zile și nopți după ce a suferit o operație de scos splina am stat aproape tot timpul lângă el, în pauze mergând acasă să mă ocup și de Mamița...

Vă imaginați că stresul a fost foarte mare și nu știu dacă aș fi rezistat fără să consum în fiecare zi câte un pumn din acest fruct miraculos. Mi-a dat energie, mie care mereu am fost sursă de ironii din partea familiei din cauza că mă mișcam încet încă de copil...

În articol (http://jurnalspiritual.eu/leacuri-de-la-bunici-goji-fructul-magic-sau-catina-de-gard/) din care o să dau câteva citate fructul este prezentat ca un fel de panaceu universal, așa cum se întâmplă cu toate reclamele... Totuși există foarte multe argumente pentru a fi consumat, dar eu aș vrea să spun mai întâi cine nu e bine să îl consume.

”Este contraindicat consumul de goji în perioada de tratament pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de alergii la polen. Nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni renale să consume cantități mari de goji, deoarece aceste fructe conțin cantități destul de mari de oxalați, care împiedică absorbția calciului în oase și favorizează formarea pietrelor la rinichi.”

Și acum am să copiez câteva fragmanete cate subliniază avantajele connsumului de goji.

”Aceste fructe au în compoziția lor 21 de minerale, printre care fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor sau seleniu, 18 aminoacizi și 8 substanțe esențiale vieții. De asemenea, conține vitamina C în cantități foarte mari (de 400 de ori mai mult decât în portocale) și vitaminele B1, B2, B6 sau vitamina B12. O altă vitamină este vitamina E, destul de rar întâlnită în alimente, și extrem de benefică. Mai conține polizaharide și monozaharide, acizi grași nesaturați, inclusiv acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol și alți fitosteroli.”

”În medicina tradițională sunt folosite, de mult timp, pentru îmbunătățirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale. Este cunoscut că goji îmbunătățește circulația, întărește funcția inimii, întârzie instalarea senzației de oboseală și crește vitalitatea.”

Fructul mai are și multe alte foloase, pe care le puteți găsi în articol.

Există și alte surse, una fiind Wikipedia în care se spune:
”Fruct în mare vogă printre vedete, cu beneficii nenumărate pentru sănătate, goji are cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, fiind sursă importantă de vitamina C şi vitamina A. Goji conţine caroten, aminoacizi, minerale şi acizi graşi diferiţi, fiind sursa ideală de proteine pentru organismul uman. De mii de ani, goji ocupă un loc însemnat printre remediile medicinei tradiţionale chineze.

O porţie de fructe uscate oferă organismului energie şi bună dispoziţie pentru întreaga zi, fortificând sistemul imunitar. Având super-puteri, fructul luptă împotriva cancerului, stimulând corpul să producă g-interferon. Consumul de goji ajută organismul să se regenereze şi să vindece rănile rapid.

Goji reduce efectele îmbătrânirii, fiind eficient în curele de slăbire şi în combaterea celulitei. Micul fruct este de mare ajutor, deoarece oferă somn liniştit, reglează tensiunea arteriala, densitatea sângelui şi echilibrul corpului.

Supranumită şi cătină de gard, nu i se cunoaște cu precizie originea, iar habitatul său natural se găsește între Europa de sud-est și Asia de sud-vest. Una din zonele specifice de răspândire este Ningxia din China, de unde Lycium s-a răspândit ca plantă de cultură în întreaga Asie, în Europa, America de nord, Africa de nord și Australia, respectiv Noua Zeelandă. În prezent, planta este cultivată în multe regiuni ale lumii, însă numai în China este cultivată comercial.” 





Fotografii de pe net

duminică, 8 mai 2016

Aesculus hippocastanum = Castanul Sălbatic

Vă mai amintiți multele obligații pe care le aveau elevii înainte de 1989? De așa zisa reciclare de maculatură, sticle și borcane menită să educe copiii în spiritul economiei și al respectului față de materiile prime dar care s-a transformat într-o mare ipocrizie, ca să nu zic bătaie de joc pentru că nu exista de fapt o coordonare între administrația școlilor și centrele de colectare?

Mi-am adus aminte citind un articol din Wikipedia despre castanul sălbatic, Aesculus hippocastanum, de colectarea de castane sălbatice. Oricât ne-am muncit noi creierele nu am reușit să înțelegem la ce serveau fructele adunate de fapt de toată familia.

În articol se spune că în Anglia, în timpului primului război mondial, aplicănd metoda Chaim Weizmann de fermentare a amidonului cu ajutorul bacteriei Clostridium acetobutylicum se obțineau acetonă, ethanol, and butanol. Alcoolii erau folosiți pentru producerea de combustibili și cauciuc sintetici iar acetona pentru prepararea corditei.

Cordita este un produs folosit la armele de foc pentru a înlocui praful de pușcă. Știam asta din romanele polițiste pe care le-am citit, e uimitor câte lucruri se pot afla din romanele de acest gen care sunt bine scrise și documentate.

Deși castanele conțin o cantitate mică de amidon erau preferate altor surse ca să nu se înfometeze populația. Ca să vezi, deși era război guvernanții se gândeau la binele poporului, spre deosebire de ai noștri cărora înainte de 89 nu le păsa de nimeni iar acum le pasă numai de ei înșiși.

Fabrica a trebuit să fie închisă după trei luni dar în timpul celui de al doilea război mondial s-a recurs la aceeași metodă.
 
Toate aceste informații le-am găsit în articolul în limba englleză din Wikipedia. În cel în limba română am obținut alte informații, de asemenea foarte interesante: 

Proprietăți curative

Florile se recoltează când jumătate din inflorescență este înflorită, - scoarța castanului sălbatic se recoltează primăvara, numai de pe ramurile tinere de până la 5 ani, castanele se recoltează toamna când învelișul verde plin de ghimpi crapă, iar castanele coapte se desprind singure de pe crengi și cad în jurul copacului.
Se aleg castanele sănătoase, care nu sunt lovite, și nu sunt moi, se pun la uscat, în locuri aerisite și uscate, se întorc zilnic, pentru o uscare uniformă, sunt uscate aproximativ în trei săptămâni, atunci când devin sfărâmicioase.  

Principii active

Castanele sălbatice conțin - vitaminele C, K, grupul vitaminic B - B1, B2-, grăsimi, amidon, saponozide, triterpenice, principii amare, taninuri,- care mențin elasticitatea vaselor sanguine , grăsimi albumine, flavonoide, au proprietăți - antiinflamatoare,- flebotonice, - vasodilatatoare,- antiedematoase,- anticoagulante și fluidizante pentru sânge,- hemostatice,- decongestive, sunt un real remediu pentru creșterea tonusului vaselor capilarefragile.
Scoarța de castan sălbatic, conține - substanțe minerale, celuloză, rezine.
Florile castanului sălbatic au un conținut bogat de derivați flavonici.

Utilizari

Preparatele din castanele sălbatice, flori și scoarța sub formă de  - infuzie, ulei, decoct, pulbere și extracte uscate sau solubile obținute în industria farmaceutică, au adevărate proprietăți medicinale, cu efecte miraculoase asupra sistemului circulator, a bolilor vasculare, ele vindecă suferințele provocate de afecțiuni grave - accidente vasculare, tumori cancerigene, până la la suferințele provocate de hemoroizi sau varice.

Tratamentele cu preparatele din castane sălbatice se fac numai sub supravegherea medicului, nu sunt recomandate femeilor însărcinate, și mamelor care alăptează, persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau de ficat, persoanelor care iau coagulante.”








 

joi, 5 mai 2016

Yae no Sakura I

Prietenul meu Sangjoo Michael Lee urmărește un amplu serial japonez, Yae no Sakura. E atât de entuziasmat încât m-a făcut curioasă...Am utmărit primul episod și promite să fie fparte interesant. Acțiunea se petrece la sfârșitul Shogunatului și deschiderea Japoniei către lume la presiunea căpitanului Perry...

Pare a fi la fel de interesant ca Shogunul lui James Clavel, deși acela se petrecea la începutul Shogunatului...Am citit cartea în engleză, pe nerăsuflate, iar serialul, despre care se spune că ar fi fost cel mai costisitor din istorie, a fost extraordinar...Richard Chamberlain a fost multă vreme idolul meu...

     Romaji: Yae no Sakura
    Japanese: 八重の桜
    Director: Taku Kato, Masae Ichiki, Takuya Shimizu, Yoshiharu Sasaki
    Writer: Mutsumi Yamamoto
    Network: NHK
    Episodes: 50
    Release Date: January 6 - December 15, 2013
    Runtime: Sundays 20:00-20:45
    Language: Japanese
    Country: Japan

Plot

Yae (Haruka Ayase) is born into the Yamamoto family in Aizu, Fukushima Prefecture. Her father is Aizu domain's official gunnery instructor. Yae becomes more interested in guns than sewing. She learns gunnery from her brother Kakuma (Hidetoshi Nishijima) and participates in the Battle of Aizu. Aizu though loses the battle.

Yae divorces her husband Naonosuke Kawasaki (Hiroki Hasegawa) and walks away from guns. She finds a new interest in learning. Yae then meets Jo Niijima (Joe Odagiri), the founder of Doshisha University, and marries him.

Yae is a strong proponent of gender equality and acts according to what she believes in. This rubs others the wrong way, but her husband, who experienced western culture in the United States, supports her. In her later years, Yae servers as a nurse during the Russo-Japanese War. Yae is later referred to as the "Nightingale of Japan".
Notes

    Based on the life of Yae Niijima (December 1, 1845 – June 14, 1932), who took part in the defense of Aizu during the Boshin War and later married Jo Niijima. Yae and Jo Niijima would go on to establish Doshisha University and spread Christianity in Japan.
    NHK's 52nd taiga drama series.

http://kissasian.com/Drama/Yae-no-Sakura/Episode-1