duminică, 29 iunie 2014

Reteta Mantuirii

Din ziarul Lumina

„Fă-ţi timp să gândeşti - aceasta e sursa puterii,
Fă-ţi timp să te joci - acesta este secretul tinereţii,
Fă-ţi timp să citeşti - aceasta este fântâna înţelepciunii
Fă-ţi timp să te rogi - aceasta este cea mai mare putere de pe pământ,
Fă-ţi timp să iubeşti şi să fii iubit - acesta e un privilegiu dumnezeiesc,
Fă-ţi timp să fii prietenos - acesta este drumul spre fericire,
Fă-ţi timp să râzi - aceasta este muzica sufletului,
Fă-ţi timp să dai - este prea scurtă o zi ca să fii egoist,
Fă-ţi timp să munceşti - acesta este preţul succesului,
Fă-ţi timp să faci milostenie - aceasta este cheia Raiului“.

Anastasia Popescu „Cum să-i învăţăm pe copii religia“


 



 
 


 

joi, 26 iunie 2014

Tulbura-ne, Doamne

Am gasit o rugaciune care mi-a placut atat de mult incat m-am gandit sa o copiez si apoi sa o traduc.

Disturb us, Lord

Disturb us, Lord, when
We are too well pleased with ourselves,
When our dreams have come true
Because we have dreamed too little,
When we arrived safely
Because we sailed too close to the shore.

Disturb us, Lord, when
With the abundance of things we possess
We have lost our thirst
For the waters of life;
Having fallen in love with life,
We have ceased to dream of eternity
And in our efforts to build a new earth,
We have allowed our vision
Of the new Heaven to dim.

Disturb us, Lord, to dare more boldly,
To venture on wider seas
Where storms will show your mastery;
Where losing sight of land,
We shall find the stars.

We ask You to push back
The horizons of our hopes;
And to push into the future
In strength, courage, hope, and love.

A Prayer of Sir Francis Drake


Tulbura-ne, Doamne

Tulbura-ne, Doamne cand
Suntem prea multumiti de noi insine,
Cand visele nostre s-au implinit
Pentru ca am visat prea putin,
Cand am ajuns in siguranta
Pentru ca am navigat prea aproape de tarm.

Tulbura-ne, Doamne cand
Posedand o abundenta de lucruri
Ne-am pierdut setea
Pentru apele vietii;
Indragostindu-ne de viata,
Am incetat sa visam la eternitate
Si in eforturile de a construi un pamant nou,
Am permis ca viziunea noastra
A unui Cer nou sa paleasca.

Tulbura-ne, Doamne, sa indraznim cu mai mult curaj,
Sa ne aventuram pe mari mai vaste
Unde furtunile iti vor arata autoritatea;
Unde pierzand pamantul din vedere,
Vom gasi stelele.

Iti cerem Tie sa indepartezi
Orizonturile sperantelor noastre;
Si sa ne impingi spre viitor
In putere, curaj, speranta, si iubire.

O Rugaciune a lui Sir Francis Drake






vineri, 20 iunie 2014

Lumea Islamica intre Religie si Democratie

Am urmarit pe TVR2 un documentar francez mai vechi, despre Islam si democratie...A fost foarte interesant, desi parca nu a avut rigoarea celor engleze pe care le vedeam pe vremuri la Arte (RDS a scos Arte din grila analoga, si sotul meu nu vrea sa ne abonam la cea digitala, asa ca vedem vechituri)

S-a facut o trecere in revista a mai multor tari musulmane, cum era de asteptat insistandu-se pe cele din Nordul Africii, dar nu au fost trecute cu vederea nici Turcia, Iranul, Irakul si Afganistanul.

Concluzia ar fi ca Islamul este inghetat in precepte vechi de 1000 sau chiar 1400 de ani, ca nu ar avea dorinta de a se adapta vremurilor in care traim. Mi s-a parut interesanta paralela dintre educatia stricta religioasa, care e departe de a pregati copiii pentru societatea in care urmeaza sa traiasca si educatia ateista din URSS..

Intr-adevar si eu facusem un soi de paralela inainte de a se ajunge la acea parte...stiu cat de departe de realitatea inconjuratoare erau lectiile de socialism stiintific din liceu si apoi din facultate.


Documentarul a fost facut in memoria unui ministru tunisian, Mohamed Chariff, daca am retinut bine numele. 


Un lucru pozitiv este ca au fost inregistrate pareri din diferite parti ale societatii, atat religioase cat si stiintifice. Din pacate multe dintre cele prezentate in documentar sunt foarte mult depasite. De exemplu se spune ca in Afganistan talibanii au fost indepartati, ori este evident ca intreventia vestica acolo nu a dus la rezultatul dorit, talibanii consolidandu-si puterea odata cu trecerea timpului. 

Despre Al Qaida se spune ca si-a pierdut puterea, din pacate evolutia evenimentelor recente demonstreaza ca, desi divizata, e in stare de victorii militare care, in mod oarecum paradoxal, impinge vechi dusmani declarati precum USA si Iranul sa caute punti de legatura. 

Totusi, ceea ce propavaduiesc mulahii se pare ca este in continuare in contradictie cu timpurile noastre si, mai ales, cu ce inseamna democratia. 

Unul din clerici a spus un fapt interesant anume ca societatea vestica actuala se intemeiaza de fapt pe invataturile si stiinta islamice de acum 1400 de ani. Ar fi trebuit sa spuna ca in timpul Evului Mediu din  pacate Europa nu era chiar un exemplu de civilizatie si progres, in timp ce mai tanara religie musulmana se afla inca in faza de efervescenta. Astfel a fost posibila renasterea, care insa a apelat la valorile umaniste ale Greciei Antice in materie de cultura. E adevarat ca studiile din lumea islamica au condus atunci la progrese stiintifice, insa a nu vedea cat de ramase in urma sunt acum din pdv tehnologic unele din tarile lor e cel putin ciudat.

Dar chiar daca exista un evident progres material, cum se intampla in Arabia Saudita, atitudinea fata de femei in special arata cat de depasita este in multe privinte aceasta religie.

Daca ma gandesc bine toate religiile sunt paternaliste si astfel femeile sunt considerate fiinte de mana doua, fara prea multe calitati demne de a fi luate in seama.

E adevarat ca societatile laice fac destul de mult rabat de la valorile morale si exista destule excese in aceasta privinta dar de aici pana la a infasura femeia intr-un fel de cusca din care sa se vada in exterior doar ochii e o cale lunga. 

Insa nu doar religia musulmana a observat aceste abateri ci si cea crestine si sunt destule voci care incearca sa indrepte lucrurile pe o cale mai putin periculoasa pentru dezvoltarea morala si spirituala. 

Ca intotdeauna, cred ca middle way, calea de mijloc atat de apreciata in spiritualitatea indiana este cea mai demna de urmat. Moderatia si toleranta duc mai degraba la armonie decat fanatismul si indoctrinarea, mai ales daca acea indoctrinare propovaduieste Jihadul, adica razboiul si nu pacea. 

vineri, 13 iunie 2014

Evenimentele din 13-15 Iunie 1990 la TVR1--intre mistificare si manipulare.

Nu cred ca am mai auzit vreodata atat de multe minciuni rostite intr-un timp atat de scurt ca in emisiunea lui Marian Voicu de la TVR1 dedicata evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Daca nu as fi fost martora la acele evenimente as fi crezut ca sunt in alta tara. Singurul care a rostit adevarul a fost Petre Mihai Bacanu....

Miron Cosma a zis ca nu minerii au comis atrocitatile bine cunoscute din 14 si char 15 iunie ci armata. Eu am vazut cu ochii mei cand din unul autobuzele care ii duceau pe mineri la gara a coborat un ortac si a umplut de sange un protestar in fata la fostul magazin Unic, pe bulevard. Eram intr-o masina chiar in spatele autobuzului, i-am "condus" pana la gara, sa fim siguri ca pleaca..

Ca martor ocular pot sa jur ca in 14 iunie au fost folositi ca represalii impotriva protestarilor din Piata Universitatii si a opozantilor politici ai lui Iliescu atat tineri din armata, cat si mineri, adusi de guvern, cel putin asa sustinea inginerul care a venit in laborator sa ii dau apa, pentru ca ii era sete.

Un  procuror, nu i-am retinut numele, sustinea ca in 13 iunie au murit doar 6 oameni, si doar cunoastem bine cum se fac aceste rapoarte.....ii cerea lui Enea, reprezentantul asociatiei victimelor mineriadelor sa ii dea un nume al celor inmormantati in cimitirul Straulesti in acele zile, desi nu s-a facut nici o corelare intre persoanele date disparute si cei ingropati..si la urma urmei nu era treaba lui Enea sa dea nici un fel de data.

Razvan Theodorescu a renuntat la istericalele conform carora era cat pe ce sa fie aruncat de la etajul 11 si a sustinut teoria conform careia televiziunea a fost atacata de un grup organizat, exact ceea ce am inteles si eu cand a fost atacat Ostankino, in Moscova, ceva mai tarziu, in timpul puciului comunist. Asta nu inseamna ca a spus tot adevarul, intocmai cum s-a petrecut, a mintit si el in legatura cu motivele intreruperii emisiunii TV, cand in decembrie 89 televiziunea a transmis continuu, chiar cand se auzeau rafale de arma pe coridoare.

Pe Iliescu nu l-am mai ascultat, sunt satula de declaratiile lui.

In schimb istoricul invitat in final, care a spus ca nu a participat la evenimente fiind plecat din tara, degeaba a lucrat la Europa Libera, ii straluceau gradele sub costumul civil ceva de groaza. El sustinea ca in Piata Universitatii, dupa 23 mai nu au mai fost protestatari, ci doar securisti, pentru ca ceilalti au ascultat ordinul lui Marian Munteanu, liderul pietei, de a renunta la protest. L-a enervat pana si pe moderator cu aberatiile astea, se vedea ca habar nu are despre ce vorbeste, ca n-a inteles nimic din toata manifestatia din Piata Universitatii. Degeaba i s-a explicat ca in piata nu era armata sau un grup organizat, care sa asculte de ordine, el o tinea pe a lui precum gaia matul.

Vine mnealui sa imi demonstreze mie ca in piata nu a fost o manifestatie anitcomunista, cand eu stiu ca prima manifestatie anticomunista a avut loc pe 26 Decembrie 1989, in Piata palatului, si stiu asta de la televiziunea bulgara, care nu a avut voie sa filmeze, a inregistrat doar audio...nu mai vorbesc de mistificarea cu ceata care se lasase brusc peste televiziunea romana "libeara" in timpul altei manifestatii anticomuniste, din 26 Ianuarie 1990...

Zice Cioroianu ca istoria e cea mai frumoasa poveste, dar asta pute rau de tot, si e urata cu draci..




luni, 9 iunie 2014

Mesaje si clisee

Am vazut pe ProTV un film usurel, Street Dance 2. Nu-mi amintesc sa fi facut americanii filme cu sequels si sa fi vazut filmul de pornire si abia apoi urmarea, pana si la Razboiul Stelelor am vazut intai Imperiul Contrataca...Am vazut Rambo2 --dar aici m-am oprit--, Terminator 2, Predator 2, etc.

Filmul asta e usurel dar are un mesaj important "Breakdancers from the world, unite" BBoy din toate tarile, uniti-va. Ma rog, in filmul asta sunt si multe fete dansatoare de strada...Deci iata ca o echipa multinationala si multirasiala, culeasa mai ales de prin emigrantii ajunsi in Europa, reuseste sa invinga intr-un concurs dramatic "Invincibilii" din Black Power...

Dar pentru ca s-a aplicat reteta "pauzele lungi si dese, cheia marilor succese" au reusit sa vad in acelasi timp pe Euforia TV
(noroc ca n-au dat reclamele in acelasi timp) si un episod dintr-un serial istoric sud-coreean...Nu-i stiu numele dar nici nu conteaza, subiectul e deja clasic, fata de origine umila e mult mai desteapta si mai priceputa la politica si amor decat doamnele nascute-crescute la palat, ea reuseste sa cucereasca inima regelui care isi doreste cu ardoare un plod, neaparat fiu (de parca poti sa il faci pe comanda) de la concubina, nu de la regina...Totul condimentat cu intrigi cat cuprinde, cu iubirea fata de tara si popor, cu lupta dintre diverse factiuni si pacalirea vecinului mult prea puternic, China...

sâmbătă, 7 iunie 2014

Un meci de infarct: Simona Halep - Maria Sharapova

N-a fost sa fie...Sharapova e din nou castigatoare...
Bine macar ca n-a facut Topescu infarct. Era cat pe ce...
Ba chiar si eu eram pe aproape...
Si cand ma gandesc ca incepe CM de fotbal...


Ce mi s-a parut mie interesant este faptul ca Sharapova foloseste ceva din psihologia artelor martiale, urletele menite sa intimideze adversarul, dar Simona nu s-a aratat de loc intimidata, ba chiar mi s-a parut la un moment dat caa  inceput si ea sa strige.

CNN International (f diferit de cel din America) a si publicat un articol despre meciul Sharapova -Halep

Am extras cateva fragmente, traducerea o veti gasi dupa textele in engleza


"This is the toughest grand slam final I've ever played," Sharapova, who was contesting a ninth such match

if Halep maintains this form, it won't be long before she opens her grand slam account.

Smaller and with less power than Sharapova, the Romanian nonetheless almost did the unthinkable -- toughing out the now five-time grand slam champion. Her manager, Virginia Ruzici, remains the last Romanian to win a grand slam, in Paris in 1978.

While Halep cried in her chair after the match, there were tears of joy for Sharapova, ...... Halep's mood, however, quickly changed.

"I was crying at that moment for a few minutes, and then I was smiling because I said that it was my first grand slam final, and I have to be happy, to smile, because I did everything on court," Halep told reporters. "I played very good tennis, very good level. So I'm really proud about these two weeks."

"Este cea mai dura finala de grand slem pe care am jucat-o" A zis Sharapova, care a participat la 9 asemenea meciuri.

Daca Halep se mentine in forma n-o sa treaca mult pana cand o sa inscrie victorii la grand slemuri in contul sau.

Mai mica (scunda) si mai putin puternica decat Sharapova romanca totusi a realizat ceva ce nici cu gandul nu gandesti, a tinut piept celei care e acum a cincea oara campioana de grand slem. Managera ei, Virginia Ruzici, ramane ultima romanca ce a castigat un grand slem in Paris, in 1978.

In timp ce Halep plangea in scaun dupa meci, Sharapova avea lacrimi de bucurie in ochi......Totusi starea de spirit a lui Halep s-a schimbat repede.

"Am plans cateva minute, dar pe urma am zambit pentru ca mi-am spus ca e prima mea finala de grand slem, si trebuie sa fiu fericita, sa zambesc, pentru ca am facut totul pe teren. Asa ca sunt intr-adevar mandsra de ce am realizat in aceste doua saptamani"

In articol se mentioneaza ca Simona a apreciat ca Sharapova e foarte puternica mental, dar si ea e puternica mental...

Simona Halep
Maria Sharapova

miercuri, 4 iunie 2014

Iarba, poem de Kim Su Young

Grass- Su Young Kim

Un poem care vorbeste prin metafore..In el se spune ca iarba zace la pamant ravasita de vant, sub cerul innorat, dar ca se ridica iar. Poemul a fost scris in tipul dictaturii lui Park Jeon Hee, tatal actualei presedinte a Coreei de Sud. Iarba este poporul iar vantul si cerul innorat reprezinta dictatura.

Kim Soo-young (Seoul, 1921 - 1968) a incercat sa scape de armata dar pana la urma a fost inrolat si a cazut prizonier de razboi la nord coreeni dar in 1954 s-a reintors in Seul. A fost nu numai poet, ci si traducator. A murit in urma unui accident de masina.

Daca ar fi sa aplic Teoria Conspiratiei, amintindu-mi cum noi, participantii la protestul din Piata Universitatii in 1990 ne asiguram unii pe altii ca vom fi foarte atenti cand trecem strada, acel accident poate nu a fost intamplator.


풀이 눕는다                                                                     
비를 몰아오는 동풍에 나부껴                                     
풀은 눕고                                                                         
드디어 울었다                                                                 
날이 흐려서 더 울다가                                                    
다시 누었다                                                                      

풀이 눕는다.                                                                    
바람보다도 더 빨리 눕는다                                            
바람보다도 더 빨리 울고                                                
바람보다도 더 빨리 일어난다                                        

날이 흐리고 풀이 눕는다                                              
발목까지                                                                          
발목까지 눕는다                                                             
바람보다 늦게 누워도                                                    
바람보다 먼저 일어나고                                                
바람보다 늦게 울어도                                                    
바람보다 먼저 웃는다                                                    
날이 흐리고 풀뿌리가 눕눈다                                        


Grass lies.
Shaken inside the wind from the east with rain
Grass lies
finally cries
Cries more because the weather is cloudy
lies again

Grass lies
lies faster than wind
cries faster than wind
rises faster than wind

The weather is cloudy and grass lies
to the ankle
lies to the ankle
lies after the wind
rises before the wind
cries after the wind
smiles the wind
the weather is cloudy, grass lies.


 This poem is a form of 'participation poem' (in Korean form of classifying poems). It is a poem that criticizes the wrongdoing of the society. When this poem of written, Korea was under the dictatorship of the military government and infamous president Park Jeong Hee. The writer tried to criticize reign of such dictatorship by using a metaphor of grass and wind.

 'Grass' means people of South Korea or their spirit. It lies, it is seldom tormented by wind but in the end it rises again. The cloudy weather and the wind is the metaphor of the cruel government of South Korea. The significant feature of this poem is the attitude of the speaker. Though the content is harsh and very manlike the attitude of the speaker is very femine and calm. (In fact the author is often misknown as woman though he is a man)

Am cautat tablouri avand ca tema iarba si, spre marea mea mirare, am gasit destule, eu m-am limitat aici la 11, unele de Van Gogh.

Vincent Van Gogh--Clumps of Grass 
Vincent van Gogh - Patch of grass


Field of Grass with Flowers and Butterfies by Vincent van Gogh.
Vincent van Gogh--Tree Trunks in the Grass 
Vladimir Vojvodic Trava Kraj Puta
Vladimir Vojvodicv Lazna Trava 
Painting by Audra Ziegel.
Painting by David Jan Curtis

American Grassland by Karen Kitchel
American Grassland by Karen Kitchel--Detail
Blue Grass Valley -- By Allan Chow 2011
Cutting The Hay-Martin Driscoll

Am putea spune ca acest tablou aminteste de alt dictator, Chun Doo Hwan, care, in 18 Mai 1980, a innabusit in sange Miscarea pentru Democratie din Gwangju

 

marți, 3 iunie 2014

Baba Ganouj

Printre multele retete din bucataria popoarelor am si una cu Baba Ganouj.
Mie nu retetele imi lipsesc, ci disponibilitatea de a le aplica. Incat in ultima vreme am inceput sa apelez mai des la alimente gata preparate, desi sunt constienta ca e o alegere cat se poate de proasta.

Fiindca nepoatei mele ii place baba ganuj cand am vazut la magazinul oriental de pe strada Virtutii o cutie cu acest pro
dus (avand in plus pasta de susan, adica tahini) am cumparat-o, dar nu imi place deloc. Poate ca produsul proaspat are alt gust, in reteta se specifica usturoi si zeama de lamaie, in cutie aceste ingrediente se pare ca lipsesc.

Ca sa o faca pe nepoata mea sa manance salata de vinete, Anca i-a spus "este un fel de baba ganouj" Si nepoata a intrebat "daca e baba ganuj de ce nu arata ca baba ganuj si nu are gust de baba ganouj?"

Englezii ar zice, tinand cont de replici asemanatoare ale sotului meu "runs in the family"...noi am zice "se cunoaste aerul de familie"

Intre timp am adaugat la produsul din cutie multa zeama de lamaie si niste ardei iute si brusc a devenit foarte comestibil.


Bun e  internetul asta...uite ca tahini e nelipsita din reteta. Am copiat reteta de pe site si a preluat si pozele:

Baba Ghanoush sau Baba Ganouj (Salata de vinete libaneza)

Baba Ghanoush ( Baba Ganouj in araba) este o binecunoscuta salata de vinete, foarte populara in tot Levantul (Siria, Liban, Iraq si Palestina) si in Egipt. Traducerea din araba ar suna cam asa " rasfatatul tata batran", iar legenda zice ca baba ghanoush era o mancare, ca un piure de vinete, pe care o tanara araboaica o facea pentru varstnicul ei parinte. Legenda s-a raspandit in tot Orientul Mijlociu, iar oamenilor le-a placut atat de mult reteta, incat au facut o serie de variatii pe tema. Acum este o emblema a gastronomiei arabe.
Simbol al aromelor orientale, Baba Ghanoush poate fi servita ca antreu, ca sos langa o pita araba sau ca salata langa o friptura condimentata si suculenta.
Vom face Baba Ghanoush, varianta ca salata, dar o sa va zic si reteta de baza, clasica.

Vinetele se coc, se decojesc si se lasa la scurs cateva ore. Daca vreti o metoda de coacere simpla, am cateva poze demonstrative in http://www.retetedevis.ro/2009/11/salata-de-vinete-cu-ardei-copti-in-stil.html
Ingredientele nelipsite din orice Baba Ghanoush (reteta de baza), evident pe langa vinetele coapte, sunt urmatoarele 4:
-tahina(pasta de susan)
-ulei de masline
-suc de lamaie
-1-2 catei de usturoi
Pentru salata Baba Ghanoush sunt necesare:
-1-2 vinete medii
-o jumatate de ceapa mica
-cateva rosii
-tahina
-ulei de masline
-un catel de usturoi
-chimen (optional)
-sare
Puneti vanata coapta si tocata in robot, usturoiul, ceapa tocata, un varf de lingurita chimen, sare, o lingura tahina, doua linguri suc de lamaie. Mixati.
Puneti pasta intr-un bol, amestecati cu rosiile tocate cubulete mici.
Gustati si mai adaugati ce va place. Eu mai pun mereu o lingura de tahina.
Decorati cu rosii, chimen sau patrunjel. Stropiti cu ulei de masline.
Se serveste rece, de la frigider.

Pofta buna!

Am gasit si alta reteta, dar nu o mai copiez aici.