marți, 25 februarie 2014

E ceva gresit in aceasta imagine?

Se pare ca pictura asta care o reprezinta pe Maica Domnului imbracata in hanbok a cam scandalizat unii coreeni...E drept ca cel de la care am preluat-o (ca sa nu folosesc romenglezescul am sharuit-o) spune ca e budist cu influiente confucianiste.  Dar sa nu uitam ca indienii americani o reprezinta incaltata cu mocasini, ca in Africa are trasaturi negroide, etc. Crestinismul nu s-ar fi raspandit pe tot globul daca nu s-ar fi adaptat la cultura popoarelor pe care le-a convertit...

Ca uneori acesta adaptare s-a facut cu Biblia intr-o mana si pusca in alta e alta poveste. Dar sunt si tari, cum e chiar Coreea, in care crestinii convertiti au devenit adevarati martiri...Ce sa mai spun de tarile islamice, in care misionarismul e privit ca o crima mortala, si tratat ca atare, desi Islamul face prozelitism cat cuprinde.


Ma gandesc ca dupa convertirea celor doi sfinti importanti din calendarul nostru, Imparatul Constantin si mama sa Elena crestinismul si-a mai schimbat din esenta. Devenind legal deja atitudinea fata de acesta religie era diferita...nu se mai punea problema de intansingenta martirilor, si anume concesii nu mai erau privite neaparat ca erezii.

Si, asa cum romanii, in epoca lor de expansiune au asimilat religiile popoarelor subjugate, astfel raspandirea crestinismului pe o arie mai larga a fost posibila prin acceptarea tacita a vechilor traditii si ritualuri precrestine si adaptarea lor la noua religie.

Sa ne amintim numai cate obiceiuri si traditii avem noi romanii, care nu se explica altfel decat prin ritaualuri, o sa le zic din nou precrestine, ca sa nu sune rau daca le zic pagane...Sorcova, Plugusorul, Scaloianul (in alte parti si in literatura i se zice Caloianul, dar la noi in Ciochina i se pune un S in fata), Capra, Ursul, scl..

Deci coreenii de care era vorba in primul paragraf erau scandalizati ca tinuta lor traditionala, hanbokul,(rochia aceea cu o croiala speciala, care pare mai severa decat costumele noastre populare, dar care poate fi destul de sofisticata) de care sunt foarte mandri si care este destul de scump a fost folosit in aceasta pictura pentru Fecioara Maria.

Lansare de carte: Ne vom intoarce in Muribecca de Sebastian A. Corn

Pe autor il cunosteam de mult, i-am citit cu multa incantare articolele de pe blogul numit Impricinatul de Corn. Pe langa nuvelele publicate pe blog am citit si doua din cartile ce se gasesc in librarii: Vindecatorul (am cam umblat nitel pana sa o gasesc, dupa ce am convins vanzatoarea de la librarie sa o scoata de pe unde o ascunsese) si Adrenergic, luata de la un targ de carte. Am avut si privilegiul de a capata autografe pe aceste carti, e drept cu o ocazie mai putin fericita pentru familia mea.

La inceput noi, bloggerii, eram foarte retinuti in a ne dezvalui identitatea, astfel ca nu stiam despre el decat ca e medic. Cu timpul am aflat ca e sef la sectia de chirurgie toracica a Spitalului Universitar, l-am vazut si auzit pe la TV. Nu ma mir ca nu are cont de fb, pentru ca stiu cat timp se consuma pe retea, dar ma mir cand are timp sa scrie, si inca un roman de 500 de pagini.

La lansarea cartii am intarziat, dar nu s-a suparat. Am aflat din cat am prins din prezentarea pe care ne-a facut-o ca, spre deosebire de alte scrieri ale sale, partea de SF e mai putin semnificativa...dar mai departe..scrie in carte...Directorul Editurii Nemira pesemne ca nu s-a asteptat sa vina atat de multa lume la prezentare, lume dornica sa achizitioneze romanul de la fata locului, pentru ca sotul meu a cumparat ultimul volum, dupa ce l-a convins pe domnul editor sa mai scoata cateva exemplare la vanzare. 

M-am bucurat tare mult sa ma devirtualizez cu Haralambina, primul nume de net al Letitiei, fiica lui Florin Chirculescu, cea care m-ia spus mandra ca acum este "Piticul Atomic"...Se vedea pe fata ei cat ii este de drag tatal. La sugestia autorului, scrisa ca autograf, am schimbat cateva cuvinte despre patinaj si cu doamna nevasta lui (doar vreo doua cuvinte).

Am mai avut si alte bucurii, sa-i reintalnesc pe draguta de Mada Oprea si pe mult mai maturul cap de familie Vlad Stroescu. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Louis Calderon, de pe strada cu acelasi nume...Daca la sosire am ajuns gafaind si foarte grabiti, la iesire, pana s-a dus sotul meu sa ia masina de la locul de parcare am pozat si niste tablouri care mi-au placut, din pacate nu le stiu autorii.


Nu ma sa public poze cu Leltitia, pentru ca nu am cerut voie dar daca vreti sa o vedeti si sa aflati mai multe despre autor, citii va rog articolul si interviul de aici














Olimpiada de la Soci 2014 Patinaj artistic Impresii III Feminin

Incep articolul cu insemnarile facute la cald pe fb dar programul liber o sa-l comentez doar din amintiri, pentru ca eu postez mult pe fb si nu mai am rabdare sa caut ce am scris atunci si chiar ceva mai tarzu, cand spiritele erau (si poate mai sunt) prea incinse.

Excelent programul lui Yu Na kim, la nivelul asteptat, cu sarituri facute parca in joaca, inalte si sigure, piruete perfecte, eleganta cum o stiam.

Mi-a placut mult si chinezoaica, (cred ca e vorba de Zijun Lee..nu mi-am mai insemnat cu creionul pe hartie)  sper sa aiba un program frumos si la liber., Mi-a amintit de Liu Chen...si de rivalitatea ei cu Michelle Kwan. Imi pare rau de Victoria Helgesonn, dar nu e o surpriza. Paulina a fost buna, in ciuda tineretii...Valentina iar s-a emotionat. Gracie Gold mi se pare cam stearsa. Pacat de ratarea lui Akiko Suzuki. Buna a fost si Natalie Wienzel...

Imi pare nespus de rau de Lipnitskaia dar in acelasi timp, spre deosebire de comentatorii nostri, Alina Alexoi si Marius Negrea, sunt de parere ca programul Stotnicovei a fost mai bun decat cel al Carolinei Kostner. De altfel mie CK nu imi e simpatica. O fi ea eleganta dar din pdv tehnic lasa mult de dorit, si patinajul nu e doar fataiala pe gheata.

Meite a fost in nota ei obisnuita, mult mai bu
na decat in alti ani. Ahley Wagner a dovedit ca federatia americana nu s-a inselat cand a preferat-o lui Mirai Nagasu. Iar in ce o priveste pe Mao Asada ce sa spun...Mare, mare pacat.

Mi-a parut bine ca MN si-a amintit ca a mai fost o japoneza care a aterizat triplu Axel, nu cred ca de la mine, pentru ca eu stiu ca e vorba de Midori Ito, ca a fost la Calgari si ca a aterizat perfect (intre timp m-am documentat, la Calgari a fost cica prima patinatoare care a aterizat  sapte sarituri...sa incerc sa le si amintesc, in ordinea inversa dificultatii: Salkow, Touloupe, Ridberger, Flip, Lutz, Axel sunt doar sase dar ea se pare ca a repetat una dintre ele in combinatie  cu o dubla, Exelul aici a fost dublu, dar l-a aterizat f bine la CM). MN a corectat-o pe AA care insista si asta seara ca Asada e singura care a aterizat un triplu Axel in concurs.


Cineva mi-a dat un link catre un video cu  programul lui  Yu Na kim... Stiu ca a fost rapida persoana care a facut inregistrarea si postarea, dar si cea care a gasit-o, cred ca e prietena mea din Indonezia, dr Gipsy.
Yu na Kim: She was the best. But the free program is still open. She must have the best program.

Cred ca Lipnitskaia a amanat prea mult cea de a treia saritura si de aceea a cazut, obosise...Sper sa isi gestioneze mult mai bine programul liber. Chiar daca e foarte mult in urma plutonului exista si minuni, a se vedea Denis Ten. Eu nu o vad pe Gracie Gold pe podium si nici chiar pe Carolina Kostner. 

Scandalul iscat in urma programului liber mi-a cam intunecat bucuria de a comenta despre acest sport atat de frumos. Au fost foarte multe programe frumoase, chiar daca singurul program perfect dupa parerea multora ar fi fost cel al lui Yu Na Kim. Eu am urmarit-o cu multa emotie pe Adelina, se vedea cat de mult se straduieste sa ii reuseasca toate acele sarituri dificile si riiscante, a avut linie de pasi de nivelul cel mai ridicat, la fel si piruetele. Cat de drag mi-a fost zambetul ei cand a treminat cu bine ce isi propusese in materie de sarituri...

Pe Yu Na o admir inca de la primele apariti pe ecranele televizoarelor noastre. Multa vreme am fost convinsa ca ea mai mult pluteste pe gheata si ca niciodata nu cade. Dar se vede treaba ca a mai cazut, si astfel a cam avut probleme de sanatate iar evolutia ei la Zagreb nu mai avea charisma pe care i-o stiam. Si la Soci i-a lipsit acea transmitere a emotiei, a fost parca prea rece, prea constienta de valoarea ei...Am avut impresia ca parca era o zeita de marmura care se indura sa ne arate si noua ce stie. Ce e mai trist este ca ea a tras mereu dupa ea alte patinatoare coreene dar care sunt departe de valoarea ei. Odata cu retragerea ei patinajul sud coreean nu va mai exista la feminin pe scena internationala.

Poate faptul ca de obicei coreenii sunt mai retinuti in a-si exprima sentimentele, poate atmosfera nu prea ospitaliera din sala, sa o fi facut sa fie asa. Pentru ca e sunt mai expansiva mi se intampla ca unii dintre multii mei prieteni coreeni de pe fb sa fie cam stanjeniti de unele dintre postarile mele si sa nu stie prea bine cum sa reactioneze, dar cei mai multi din cei cu care interactionez ma accepta asa cum sunt, ba chiar am fost, ca sa zic  asa, " asimilata" de unul dintre cei mai buni prieteni coreeni pe care ii am. 

Sigur, si  Carolina a avut un program de inalt nivel... Mao Asada a aratat la programul liber ca stie sa aterizeze triplul Axel, dar din pacate pentru ea a fost prea tarziu. Lipnitskaia insa nu a mai fost la nivelul de la intrecerea pe echipe.

Am gasit pe fb un poem dedicat lui Yu Na Kim...Poemul e in coreeana si l-am tradus cu ajutorul masinilor automate...Comparatiile sunt atat de poetice: o petala de floare, un fluture, o zana dansand, care e in stare sa exprime nostalgia, durerea, pasiunea, dorinta... Exact asta i-am reprosat eu acum, ca nu le-a prea exprimat. Poemul se incheie cu 사랑합니다., te iubesc foarte mult (e o forma de inalta reverenta a verbului, de aceea nu am tradus simplu te iubesc)


♥♥♥ 춤추는 요정 ♥♥♥
✸글/혜담(慧淡) 최 영균✸

사뿐 날아올라
꽃잎 머금고 춤추는 한 마리 나비처럼
은반 위를 종횡하며 숨죽이게 하는
그대 이름은 연아여!

은색 빙판 위를 수놓은 화사한 온기 머금고
간절히 피어오른 열망을 뒤로한 채
한 마리 나비되어 한 시절을 품어내었던
그대 이름은 연아여!

칼날속에 부서져 내린 지난 설움이
은반위로 녹아내려 춤추는 요정이 되었구려!

가녀린 몸짓으로 품어내던 외로운 울림소리는
열망의 눈빛 되어 춤추는 요정의 숨결을 타고 흐른다.

고통이 열정으로 외로움은 열망이 되어
애잔한 가슴을 울리게 했던 그대 이름은 김연아!!
당신을 사랑합니다.
 
1 17 KOR Yuna KIM 74.92 Q
2 29 RUS Adelina SOTNIKOVA 74.64 Q
3 26 ITA Carolina KOSTNER 74.12 Q
4 22 USA Gracie GOLD 68.63 Q
5 25 RUS Yulia LIPNITSKAYA 65.23 Q
6 27 USA Ashley WAGNER 65.21 Q
7 12 USA Polina EDMUNDS 61.04 Q
8 24 JPN Akiko SUZUKI 60.97 Q
9 28 FRA Mae Berenice MEITE 58.63 Q
10 18 GER Nathalie WEINZIERL 57.63 Q
11 23 CHN Zijun LI 57.55 Q
12 21 ITA Valentina MARCHEI 57.02 Q
13 8 CAN Kaetlyn OSMOND 56.18 Q
14 7 CHN Kexin ZHANG 55.80 Q
15 20 JPN Kanako MURAKAMI 55.60 Q
16 30 JPN Mao ASADA 55.51 Q
17 16 GEO Elene GEDEVANISHVILI 54.70 Q
18 11 KOR Haejin KIM 54.37 Q
19 3 CAN Gabrielle DALEMAN 52.61 Q
20 14 CZE Elizaveta UKOLOVA 51.87 Q
21 13 SVK Nicole RAJICOVA 49.80 Q
22 9 AUS Brooklee HAN 49.32 Q
23 2 KOR So Youn PARK 49.14 Q
24 15 NOR Anne Line GJERSEM 48.56 Q
25 5 GBR Jenna MCCORKELL 48.34
26 6 AUT Kerstin FRANK 48.00
27 19 SWE Viktoria HELGESSON 47.84
28 4 UKR Natalia POPOVA 47.42
29 1 EST Elena GLEBOVA 46.19
30 10 BRA Isadora WILLIAMS 40.37
Pentru ca am inchis pagina cu rezultatele am dat search pe Google. Am gasti intai tabelele in franceza, abia apoi in engleza, un tabel ceva mai concis dar mai complet.
Classement final - 20 Février 20h00
Rang Pays / Sportif(s)
1   A. SOTNIKOVA (RUS)
224.59 pts
2   Y. KIM (CDS)
219.11 pts
3   C. KOSTNER (ITA)
216.73 pts
4   G. GOLD (USA)
205.53 pts
5   J. LIPNITSKAYA (RUS)
200.57 pts
6   M. ASADA (JAP)
198.22 pts
7   A. WAGNER (USA)
193.2 pts
8   A. SUZUKI (JAP)
186.32 pts
9   P. EDMUNDS (USA)
183.25 pts
10   M. MEITE
174.53 pts
11   V. MARCHEI (ITA)
173.33 pts
12   K. MURAKAMI (JAP)
170.98 pts
13   K. OSMOND (CAN)
168.98 pts
14   Z. LI (CHN)
168.3 pts
15   K. ZHANG (CHN)
154.21 pts
16   H. KIM (CDS)
149.48 pts
17   G. DALEMAN (CAN)
148.44 pts
18   N. WEINZIERL (ALL)
147.36 pts
19   E. GEDEVANISHVILI (GEO)
147.15 pts
20   B. HAN (AUS)
143.84 pts
21   S. PARK (CDS)
142.97 pts
22   E. UKOLOVA (RTC)
136.42 pts
23   A. GJERSEM (NOR)
134.54 pts
24   N. RAJICOVA (SLQ)
125 pts
Programme libre - 20 Février 16h00
Rang Pays / Sportif(s)
1   A. SOTNIKOVA (RUS)
149.95 pts
2   Y. KIM (CDS)
144.19 pts
3   M. ASADA (JAP)
142.71 pts
4   C. KOSTNER (ITA)
142.61 pts
5   G. GOLD (USA)
136.9 pts
6   J. LIPNITSKAYA (RUS)
135.34 pts
7   A. WAGNER (USA)
127.99 pts
8   A. SUZUKI (JAP)
125.35 pts
9   P. EDMUNDS (USA)
122.21 pts
10   V. MARCHEI (ITA)
116.31 pts
11   M. MEITE
115.9 pts
12   K. MURAKAMI (JAP)
115.38 pts
13   K. OSMOND (CAN)
112.8 pts
14   Z. LI (CHN)
110.75 pts
15   K. ZHANG (CHN)
98.41 pts
16   G. DALEMAN (CAN)
95.83 pts
17   H. KIM (CDS)
95.11 pts
18   B. HAN (AUS)
94.52 pts
19   S. PARK (CDS)
93.83 pts
20   E. GEDEVANISHVILI (GEO)
92.45 pts
21   N. WEINZIERL (ALL)
89.73 pts
22   A. GJERSEM (NOR)
85.98 pts
23   E. UKOLOVA (RTC)
84.55 pts
24   N. RAJICOVA (SLQ)
75.2 pts

Tabelul in engleza

FPl.NameNationPointsSPFS
1SOTNIKOVA Adelina

RUS
224.5921
2KIM Yuna

KOR
219.1112
3KOSTNER Carolina

ITA
216.7334
4GOLD Gracie

USA
205.5345
5LIPNITSKAYA Yulia

RUS
200.5756
6ASADA Mao

JPN
198.22163
7WAGNER Ashley

USA
193.2067
8SUZUKI Akiko

JPN
186.3288
9EDMUNDS Polina

USA
183.2579
10MEITE Mae Berenice

FRA
174.53911
11MARCHEI Valentina

ITA
173.331210
12MURAKAMI Kanako

JPN
170.981512
13OSMOND Kaetlyn

CAN
168.981313
14LI Zijun

CHN
168.301114
15ZHANG Kexin

CHN
154.211415
16KIM Haejin

KOR
149.481817
17DALEMAN Gabrielle

CAN
148.441916
18WEINZIERL Nathalie

GER
147.361021
19GEDEVANISHVILI Elene

GEO
147.151720
20HAN Brooklee

AUS
143.842218
21PARK So Youn

KOR
142.972319
22UKOLOVA Elizaveta

CZE
136.422023
23GJERSEM Anne Line

NOR
134.542422
24RAJICOVA Nicole

SVK
125.002124
25McCORKELL Jenna

GBR
FNR25
26FRANK Kerstin

AUT
FNR26
27HELGESSON Viktoria

SWE
FNR27
28POPOVA Natalia

UKR
FNR28
29GLEBOVA Elena

EST
FNR29
30WILLIAMS Isadora

BRA
FNR30