duminică, 28 iulie 2013

August Rush

Totul a inceput cu un video recomandat de prietena de pe fb, Sorina Dorojan... Nu numai ca mi-a placut videoclipul dar mi-a trezit si curiozitatea sa vad filmul. Si am avut parte de o placere pe care deja o credeam apusa. Filmul "August Rush" a avut parte de cronici amestecate, dar de mare admiratie si bucurie din partea mea. Sigur ca partea carcotasa din mine s-a gandit, ca multi altii, La "Oliver Twist" al lui Dickens, dar si la "Filantropica" lui Nae Carnafil sau "Slumdog Millionaire", filmul indian atat de amar.

Si facand comparatie sigur ca soarta lui August Rush mi s-a parut oarecum edulcorata, asa cum procedau americanii mai ales in perioada de glorie hollywoodiana, cand happy-endul era un "must be". Dar faptul ca am revazut-o pe Keri Russell, pe care o stiam din serialul "Felicity", ca Robin Williams isi expune si aici o parte din imensul lui talent, ca Jonathan Rhys Meyers interpreteaza cateva din succesele sale iar KR canta personal la violoncel, ca si "last but not least" minunea de copil Freddie Highmore m-au facut sa uit toate comparatiile si toate cliseele.

Nu mai spun nimic despre muzica, de o calitate cu totul deosebita, indiferent daca e vocala sau instrumentala, clasica, rock sau blues. Ceea ce a facut sa imi placa si mai mult filmul este ca l-am gasit pe un site unde a avut si subtitrare pentru surzi, dar si mentionarea fiecarei bucati muzicale, oricat de slab era sunetul pe coloana sonora. Daca nu stit engleza e pacat, eu nu ma ostenesc sa il caut in romaneste, pentru ca ma irita foarte des traducerile, oricat de mult isi dau osteneala traducatorii nostri, cel mai adesea tineri, cu un vocabular destul de dezvoltat dar avand cunostinte de cultura generala uneori suparator de reduse (eh, unde e scoala de altadata?).

Daca stiti totusi engleza dar scurtele mele laude nu v-au convins sa il vedeti, pe Wikipedia este povestit destul de in amanunt. Dar credeti-ma ca pierdeti foarte mult din farmecul jocului actorilor, al muzicii si al povestii.Oricat de mult imi plac filmele sau serialele coreene niciunul din ele nu mi-a produs o asemenea incantare, nici macar serialul pe care il apreciez cel mai mult, Giant. Poate pentru ca sunt mai sensibila la sentimentalismul vestic decat la sofisticarea orientului indepartat.

Din articolul citat din Wikipedia am copiat cateva date iar de pe net nu ma mai saturam sa culeg fotografii. Puteti sa vedeti si voi ce frumosi sunt protagonistii, frumusete care, spre deosebire de cele coreene, are prea putin sau deloc deaface cu bisturiul chirurgului plastician.


Directed by Kirsten Sheridan
Produced by Richard Barton Lewis
Written by Nick Castle
James V. Hart
Paul Castro
Starring Freddie Highmore
Keri Russell
Jonathan Rhys Meyers
Robin Williams
Terrence Howard
William Sadler
Alex O'Loughlin
Music by Mark Mancina
Cinematography John Mathieson
Editing by William Steinkamp
Studio Southpaw Entertainment
CJ Entertainment
Distributed by Warner Bros. Pictures
Release date(s) November 21, 2007
Running time 113 min.
Country United States
Language English
Budget $25 million
Box office $65,278,569 (worldwide)

Music

The final number with Lyla and Louis begins with Lyla playing the Adagio-Moderato from Edward Elgar's Cello Concerto in E Minor.
Except for "Dueling Guitars", all of August's guitar pieces were played by American guitarist-composer Kaki King. King's hands are used in close-ups for August Rush.

















vineri, 26 iulie 2013

Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame

Va spuneam in articolul precedent ca prietena mea de fapt recomanda un alt film. Dupa ce am vazut Asasinii nu am avut somn pana nu l-am vazut si pe asta. De data asta e o coproductie China/ Hong Kong, cu scene fantastice care amintesc cumva de Crouching Tiger Hidden Dragon. Este un soi de film politisto- istoric, plasat intr-o epoca destul de interesanta, pe vremea singurei femei care a condus vreodata China, Imparateasa  Wu Zetian.

Filmul este palpitant si pe alocuri amuzant, mai ales cand in acea epoca indepartata istoric se fac referiri la concepte moderne sau la fenomene considerate supranaturale, cum ar fi autocombustia. De asemenea m-au amuzat referirirle stiintifice, parca prea stiintifice. Mai lipsea sa se vorbeasca despre ADN si asteptarile mi-ar fi fost implinite pe deplin. N-am sa stric bucuria eventualilor privitori povestind filmul, pot sa si-o strice singuri citind articolul din  Wikipedia. O sa copiez doar de acolo cateva date despre film. Filmul poate fi vizionat, cu excelente subtitluri in engleza, aici

Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame
Traditional     狄仁傑之通天帝國(臺:通天神探狄仁傑)
Simplified     狄仁杰之通天帝国
Directed by     Tsui Hark
Produced by     Tsui Hark
Nansun Shi
Peggy Lee
Screenplay by     Chen Kuofu
Based on     Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame
by Lin Qianyu
Starring     Andy Lau
Carina Lau
Li Bingbing
Tony Leung Ka-fai
Deng Chao
Studio     Huayi Brothers
Film Workshop
Distributed by     Huayi Brothers
Emperor Entertainment Group
Release date(s)    

    29 September 2010 (China)
    30 September 2010 (Hong Kong)
    30 September 2010 (Thailand)

Running time     122 minutes
Country     China
Hong Kong
Language     Mandarin[1]
Budget     US$20 million

Fotografiile, majoritatea postere, sunt adunate de pe net.














Cam  asa arata Imparateasa Wu Zetian o femeie cu totul remarcabila...va recomand sa citit articolul din Wikipedia despre ea, extrem de interesant.



The Assassins (previously known as Bronze Sparrow Terrace or Bronze Sparrow Platform)

Cand s-a difuzat la noi lungul serial chinezesc "The Three Kingdoms" am cedat nervos la un moment dat. Prea multe scene de razboi...Am preferat sa ma documentez de pe net despre acea perioada atat de agitata din istoria Chinei si sa ma uit la nu mai stiu ce serial coreean. Intre timp serialele coreene moderne au inceput sa devina pt mine suparator de previzibile, cam la fel ca cele sud-americane, si atunci mi-am petrecut mare parte din "timpul liber" socializand pe fb. 

Dar acolo una dintre prietenele coreene mi-a recomandat un articol despre acest film, The assassins, dupa ce anterior imi recomandase sa vad totusi in intregime serialul cu cele trei regate. Ca sa inteleg cat de cat ce se scrie in articolele in limba coreeana trebuie sa le copiez si sa le dau la tradus celor doua masini pe care le folosesc, Bing si Google. Dar platformele coreene de bloguri rareori ma lasa sa copiez ceva de pe ele. 

Asa s-a intamplat si acum, incat am comentat in mod stupid ca banuiesc ca e un sageuk, adica un serial istoric coreean. Nu-mi mai amintesc cum am dat totusi peste titlul in engleza al filmului si am vazut cam despre ce este vorba, dar tot nu l-am cautat online...Noaptea trecuta insa prietena mea iar a recomadat un film, si am crezut ca e vorba de acesta...L-am cautat si l-am vizionat...De fapt ea recomanda alt film, dar despre acesta alta data...

Filmul are la baza aceeasi perioada din Cele trei Regate, axandu-se pe incercari repetate de asasinare a lui Cao- Cao... Este in acelasi timp o tulburatoare poveste de dragoste intre Lingju interpretata de foarte frumoasa actrita Liu Yifei, care ii place atat de mult prietenei mele incat are ca poza de profil o poza a ei, si Mu  Shun, interpretat de Hiroshi Tamaki. Daca stiti engleza dar nu vreti sa vedeti filmul puteti citi despre ce este vorba in Wikipedia.

Am fost impresionata aici de expresivitatea actorilor, de unele scene destul de indraznete, cum ar fi cea de violare a imparatesei de catre fiul lui Cao-Cao, Cao Pi, ca si de costumele mult mai colorate si mai bogate decat cele din episoadele vazute din serialul mai sus amintit. Scenele de lupta insa uneori mi s-au parut un pic confuze, poate pentru altii or fi mai clare. Scenografia deasemenea este la inaltime...deci recomand si eu acest film. Poate il cumpara vreo televiziune autohtona si il traduce... Traducerea englezeasca de pe situl unde l-am vizionat e cursiva, lesne de inteles.

Am  sa copiez din Wikipedia cateva date despre film si distributia, am adunat de pe net si niste fotografii. La final am sa imprumut de la prietena mea si niste poze ale frumoasei actrite Liu Yi fei. Am sa mai spun doar ca informatiile de final despre echipele care au lucrat pentru film au fost atat de multe, listele atat de lungi incat puteam sa cred ca a u fost mentioante numele tuturor figurantilor si, fiind vorba de lupte armate, trebuie sa fi fost foarte, foarte multi.

The Assassins
Traditional     銅雀臺
Simplified     铜雀台
Mandarin     Tóng Què Tái
Directed by     Zhao Linshan
Produced by     Zhao Xiaoding
Written by     Wang Bin
Starring     Chow Yun-fat
Liu Yifei
Hiroshi Tamaki
Alec Su
Annie Yi
Qiu Xinzhi
Yao Lu
Ni Dahong
Music by     Mei Linmao
Lin Maoqing
Cinematography     Zhao Xiaoding
Editing by     Cheng Long
Studio     Changchun Film Studio
Release date(s)    

    26 September 2012

Running time     107 minutes
Country     China
Language     Mandarin

Distributia