luni, 31 octombrie 2011

Chestionar despre UE

Astazi iar am avut treaba in oras. Pe cand ma pregateam sa fac o poza interesanta unei sarme intre doi stalpi pe care stateau insirate cateva zeci de porumbei mi s-a terminat bateria camerei foto. Si imediat doi tineri draguti si politicosi m-au abordat spunand ca sunt studenti la jurnalistica si ca vor sa stie daca sunt dispusa sa raspund la cateva intrebari. Se stie zicala conform careia "curiozitatea a omorat pisica" insa cum nu ma simteam pisica m-am lasat manata de curiozitate si am ascultat intrebarile. Nici nu se putea altfel, tinerii zambeau asa de frumos...o sa incerc sa le reproduc, impreuna cu raspunsurile mele.

Intrebare: in ce an a intrat Romania in UE?
Raspuns: (dupa cateva secunde de reflectie, recunosc) 2007.

I: Cate stelute are steagul UE?
R: (l-am dat in timp ce tanarul incepuse sa insire: 12, 27 sau...) 12.

I: Ce reprezinta cele 12 stelute?
R: Numarul statelor care au format UE.

I: Credeti ca UE e o forma de globalizare?
R: Nu, globul e mare, mai sunt destule state care...

I: Care valori ar trebui sa primeze, cele europene sau cele nationale?
R: Shi, shi.

I: In acest caz ce fel de cetatean va considerati?
R: (din nou m-am grabit cu raspunsul, cred ca urma: european sau national) Cetatean al globului, bineinteles.

Tinerii au fost incantati "nimani nu a mai dat un asemenea raspuns pana acum"

I: Credeti ca intrarea in zona euro ar fi buna pt Romania?
R: Pt toate celelalte tari a fost rau, pt ca au crescut preturile, de ce ar fi bine pt Romania?

I: Unde este sediul Parlamentului European: Strasbourg,.....sau Bruxelles.
R: Bruxelles, initial a fost la Strasbourg.

Pana s-a terminat chestionarul, pana am schimbat bateriile, pana mi-am amintit ce voiam sa fotografiez, porumbeii deja zburasera.

Voi cam ce raspunsuri  ati fi dat?

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Skate Canada-Programul scurt- Fete

Of, TV Mania asta! Nu pot sa am incredere in ea deloc. Ieri abia asteptam sa vad patinajul promis, era tenis pe Eurosport, exact cum scria in Teletext. Stiu ca ei publica programul cu datele din joia precedenta, stiu ca intre timp datele se mai schimba, totusi...

Totusi azi am reusit sa vad un pic din programul scurt al fetelor. Nu am vazut-o pe minunea mica din Rusia, Elisaveta Tutkamisheva, care nu a implinit inca 15 ani (clasata pe locul 1 dupa programul scurt), iar Amelie Lacoste din Canada mi s-a parut cam stangace, cam lipsita de gratie, de altfel a si cazut la Lutz. In schimb Rachel Flatt a fost o surpiza placuta atat pt mine cat si pt Nicolae Bellu, care a comentat alaturi de Yvonne Ghita. El a subliniat faptul ca americanca a avut de furca destul de mult in ultimii ani cu cresterea in greutate (intr-adevar arata cam plinuta in comparatie cu alte patinatoare) si ca se pare ca abia acum si-a gasit echilibrul. S-a vazut ca patineaza de drag, a avut un program frumos, mi-au placut in special piruetele.

Dar si mai mult mi-au placut piruetele compatrioatei sale, Mirail Nagaki, mi-am amintit cu drag de ea. Are o mare mobilitate si gratie, din pacate a cazut la combinatie si a pierdut astfel puncte. YG o vede, datorita dublei cetatenii, ca evoluand candva pt Japonia, raspunsul meu ar fi "no way", doar se stie ce dur e campionatul national japonez. Chiar si cele americane si canadiene sunt dure.

Din pacate Alena Leonova, provenita si ea dintr-o tara cu un campionat extrem de selectiv, Rusia, a avut o evolutie dezamagitoare. Mie nu mi-a placut deloc, mi s-a parut cam rigida in miscari, comentatorii pareau destul de incantati de ea din pdv artistic, pt ca tehnic nici nu se punea problema sa le placa, nu numai ca a avut o aterizare defectuoasa la combinatie, dar in loc de obligatoriul dublu Axel a facut unul simplu, "o saritura pt copii", cum a zis NB. De altfel nici AL nu a fost multumita de ce a facut, s-a vazut asta din palma ce si-a dat-o peste tampla. 

O f frumoasa interpretare a muzicii a avut-o japoneza Akiko Suzuki, a subliniat cu gratie fiecare accent al muzicii, "Rapsodia Ungara" de Lizst, ar fi fost bine daca i-ar fi iestit si combinatia, ar fi obtinut poate locul 2, nu 3. Mi-au placut deasemenea piruetele sale, precum si viteza pe care a avut-o pe gheata. 

YG ne-a povestit ca fiecare sportiv poate participa la minimum 2 grand prix-uri si la maximum 3, ca se aduna punctele si doar primii 6 clasati participa la Marele Premiu (premiul premiilor, cum s-ar zice)

vineri, 28 octombrie 2011

Asta e starea Natiunii, pardon, Familiei.

Termopane Termopane - Music Video Florin Chilian 

Ne pune Primaria termopane (contra cost, bineinteles) si ne infasa blocul cu polistiren expandat. O sa avem caldura!



Uite si versurile:
I:
Poate am o karma proasta
Poate de-aia n-am noroc, da' poate
Poate a fost ceva in apa
Poate de-aia stau la bloc
Poate nu vad ce se-ntampla
De-aia nu pricep nimic
Da' poate n-am avut caldura
Si papusi cand eram mic.
Poate ca mama cu tata
Au fost frati cand erau mici
Pana cand s-a prins bunicu'
Eu eram deja aici
M-am nascut cu trei manutze,
Nimic mai adevarat
Ce ma fac cu karma asta ?
Ma fac tata...
Ma fac tata-deputat...

Refren:
Fa-te (fa-te !) avocat, Sandele !
Termopane, termopane,
Termopane, termopane, tata...
Fa-te (fa-te !) deputat !
Termopane, termopane,
Termopane, termopane, of-of
(Fa-te !) Fa-te sef de stat !

II:
Poate la maternitate,
Poate mai tarziu la cresha
Aia m-au schimbat cu altul
Si mi-au dat alta adresa
Poate ca de mie insumi
Mana imi sade prea aproape
Poate asta nu-i iubire
Da' eu sper ca poate.
Eu am vrut sa fiu contabil
Dar nimeni nu m-a intrebat
Toti mi-au spus 'Cu fata asta...'
...fa-te tata avocat !'
'Si-o sa ai o casa in centru
Si-o masina mai de neam
Si-o sa ai in loc de geamurï
La ferestre, la ferestre...termopan.


Si avem in loc de geamuri, la ferestre termopan (ei, nu chiar la toate, inca, dar in curand...), desi nu ne-am facut avocati

Skate America

Absolut intamplator Mamita a nimerit pe Eurosport exact cand se transmitea proba finala la baieti la Skate America. L-am revazut cu drag pe Kevin Van der Perren, care a avut un program f reusit, inceput cu un cvadruplu si continuat cu un triplu Axel superb. Daca ar avea si partea artistica la fel de reusita... Daisuke Murakami nu a fost la inaltimea lui KVDP, scumpetea de Takashiko Kozuka, dragul de el  a gresit cam mult, dar mi-a trecut amaraciunea cand a intrat pe gheata frumosul si talentatul Michal Brezina, care a si castigat trofeul.

Au comentat Cornel Gheorghe si Yvonne Ghita. Cornel, spre deosebire de Florin Gafencu, nu prea reuseste sa opreasca suvoiul nestavilit de comentarii al colegei sale, care mi s-a parut cam deplasat cand a fost vorba de costumul lui Kevin, ea spunea ca renuntat la volane, zau daca imi amintesc sa fi avut KVDP un costum cu volane, dar cine stie, memoria ei o fi mai buna. 

Totusi am aflat ca Florent Amodio nu a fost deloc intr-o zi buna, si Samuel Contesti a cam gresit, Denis Ten s-a prezentat destul de onorabil, iar dintre americani Richar Dombush a fost mai bun.Am inteles din Wikipedia ca aceasta finala a avut loc pe 22 Octombrie, e bine ca am reusit sa vad macar un pic din ea.

Rank Name Nation Total points SP FS
1 Michal Březina  Czech Republic 216.00 1 79.08 3 136.92
2 Kevin van der Perren  Belgium 212.48 4 70.09 1 142.39
3 Takahiko Kozuka  Japan 212.09 2 70.69 2 141.40
4 Richard Dornbush  United States 202.27 5 70.03 6 132.24
5 Denis Ten  Kazakhstan 197.98 6 67.38 7 130.60
6 Daisuke Murakami  Japan 193.32 3 70.67 9 122.65
7 Douglas Razzano  United States 192.95 9 60.69 5 132.26
8 Samuel Contesti  Italy 190.20 10 55.52 4 134.68
9 Florent Amodio  France 187.60 8 62.46 8 125.14
10 Armin Mahbanoozadeh  United States 179.07 7 64.54 10 114.53

Am cautat pe Google imagini cu KVDP si costumele sale. Nu l-am gasit pe cel de anul acesta, dar pt ca se poate lauda cu o cariera impresionanta am gasit o adevarata colectie de costume. Acum n-as putea spune care din costumele de mai jos a costat 3000 de dolari, insa ori am eu o probelma cu ochii, ori nu mai stiu ce sa cred, pt ca YG a repetat de mai multe ori ca ii pare bine ca el a renuntat la volane...

















Calugarita

Acum mai bine de jumatate de secol, cand am cumparat si am citit cartea lui JH Fabre, "Obiceiurile Insectelor" am fost f impresionata de capitolele dedicate acestei insecte pradatoare, Mantis Religiosa. Pe cat de cucernica pare, pe atat e de nemiloasa si nici macar insecte puternice, precum lacustele, greierii sau cosasii nu au scapare odata intrate in ghearele ei. Inca mai sinistru este comportamentul ei sexual, pt ca femela, de talie mult mai mare decat masculul, isi devoreaza perechea chiar in timpul copulatiei.

Acum sa nu credeti ca sunt o mare fana a insectelor, ba mai mult, pt mine iadul e populat de aceste creaturi. Si cum sa nu cred asa daca pe un km patrat se afla un singur tantar acesta vine si ma musca? Din cauza asta nu il insotesc pe sotul meu in expeditiile lui pescaresti (daca ati ce de pesti, unii mai mari si mai frumosi ca altii ne-a adus de curand din Delta!). Dar nu numai tantarii imi sunt inamici declarati. Am fost muscata de furnici (am avut o rana care s-a vindecat f greu) de painjen (incepuse sa mi se dizolve pielea la locul muscaturii vazand cu ochii, dar mi-am pus repede otet si fenomenul a stopat), de viespi (de doua ori, ultima data am dezvoltat o reactie alergica destul de severa, mi s-a inrosit piciorul pe o mare portiune si s-a umflat) si de o albina (de asemenea am facut alergie, care se accentua cand beam cafea).

In timpul ulitmei deplasari la tara, la casa Mamitei, cand sotul meu s-a dat jos din masina ca sa deschida poarta a revenit cu o creatura pe care am recunoscut-o pe loc, era Calugarita, probabil o femela, dupa cat de mare era. Bineinteles ca mi-am scos imediat camera foto, in timpul asta sotul meu striga "vino mai repede, ca vrea sa ma manance!". Nu l-a mancat si pana la urma am reusit sa fac cateva poze, oarecum acceptabile.






joi, 27 octombrie 2011

Petitie pentru salvarea padurilor virgine

Desi rareori petitile noastre sunt bagate in seama si inca si mai rar au efectul scontat, va invit sa semnati si aceasta petitie: http://padurivirgine.ro/semneaza-petitia/


Stimate domnule Ministru László Borbély, Ministrul Mediului si Padurilor,
Soarta padurilor din Romania se afla pe agenda publica de ani de zile, dar, in ciuda eforturilor de pe toate planurile, rezultatele intarzie sa apara. Probleme precum disparitia unor paduri valoroase, reducerea si degradarea diversitatii biologice sau fragmentarea habitatelor ne sunt aduse la cunostinta din ce in ce mai frecvent.
Desi majoritatea discutiilor despre padurile din Romania se concentreaza pe aspecte negative, nu trebuie sa uitam ca avem si motive de mandrie. in timp ce majoritatea tarilor din Europa si-au distrus padurile virgine, platind un pret scump pentru modernizarea lor, Romania gazduieste o buna parte a ultimelor paduri virgine de pe continent.
Padurile virgine ale Romaniei, care reprezinta 65% din padurile virgine ramase in Europa (exceptand Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru tara noastra si pentru Europa. Importanta acestor paduri sub aspect stiintific, peisager, educativ, ecoprotectiv și al biodiversitatii, este agreata de toții practicienii, specialiștii si cercetatorii din domeniu si din domeniile inrudite.
In secolul XIX, padurile virgine reprezentau aproximativ 30% din suprafata totala a padurilor din Romania. La finele secolului XX mai erau doar 6%. Astazi au ramas mai putin de 3%.
Dintre acestea, doar 18% se bucura de un statut de protectie. Restul, de 82%, pot fi distruse fara a fi incalcate prevederile legale.
Prin aceasta petitie, va solicit luarea unor masuri urgente pentru protejarea eficienta a ultimelor paduri virgine ale Romaniei, respectiv modificarea cadrului legislativ pentru protectia lor si asigurarea de fonduri pentru plati compensatorii catre proprietarii privati de padure.
Sper ca dumneavoastra, garantul si reprezentantul mediului in Guvernul Romaniei, veti intelege si aprecia aceasta initiativa si o veti sustine cu toate mijloacele legale pe care le aveti la indemana.

miercuri, 26 octombrie 2011

Gradina mea mediteraneana.

In gradina Mamitei cresteau patru soiuri de ierburi aromatice: marar, patrunjel, leustean si cimbru. Mai nou a inceput sa creasca si menta. Mie insa nu imi prea placea sa aromez mancarurile cu ierburi. Poate era vorba de un ecou din subconstient, unde rasuna poaezioara pe care sunt sigura ca o stiu toti copiii Romaniei:

La popa la poarta
O pisica moarta
Cine-o rade si-o vorbi
S-o manance coapta
Cu marar, cu patrunjel
Cu untura de catel.

Probabil tot din cauza acestei poezioare n-am mai vrut nici sa-mi dau cu ruj dupa ce am invatat la chimie organica despre utilizarea unturii de caine la fabricarea rujurilor datorita proprietatii ei de a se intinde uniform pe buze. 

Odata cu aparitia internetului in viata mea, dar si accesului la Biblioteca Engleza (British Council Library) am aflat ca cea mai recomandata dieta pt cei ce se lupta sa scape de kilogramele in plus este cea mediteraneana, care foloseste uleiul de masline extravergin sau normal precum si aromarea mancarurilor cu busuioc (unul special, cu frunze mai mari, al meu s-a corcit in gradina Mamitei cu altul ornamental si in ghivece am pus si eu ce seminte am avut) oregano, salvie (salvia oficinalis, nu splendens, care se foloseste doar ca planta ornamentala), rozmarinul si menta. Nu se foloseste salvia impreuna cu menta, ori una, ori alta (pt ca n-am trecut la digital RDS ne-a scos RAI UNO din grila si imi lipseste tare mult Prueva del coco, nici nu stiu daca se mai difuzeaza emisiunea asta din care am invatat tare multe lucruri despre bucataria italiana).

Se pare ca pe vremuri se cultiva destul de mult rozmarin in fertila noatra Campie Romana, dovada stau cateva cantece populare in care se spune fie ca "trece carul lui Marin/ incarcat cu rozmarin" fie se canta la nunta "rozmarin in coltul mesii/ ce mai plang ochii miresii", din pacate se pare ca aceasta cultura a disparut. Mie nu-mi place in mod deosebit rozmarinul, are o aroma prea aspra, dupa parerea mea, totusi il mai folosesc cateodata la pui sau la peste, in special in amestecul cumparat cu numele de Herbs de Provence, la care m-a naravit fiica mai mare cand mi l-a adus din Franta. 

Mamita sustine ca mama mare cultiva pana si sofran in gradina, nu-mi prea vine a crede asa minune, stiindu-se ca sofranul e cel mai scump condiment in lume, urmat de cardamom. Este insa posibil sa se fi cultivat "sofranul indian" adica praful obtinut dintr-o radacina galbena numita curcuma, turmeric in indiana, sau zerdiceaf in DEX, provenit se pare din turca.

In USA o sa cautati zadarnic leustean, acolo s-a imprumutat din America Latina, in special din Mexic, utilizarea frunzelor de coriandru, numite cilantro. Am gustat si eu o frunza, nu prea mi-a placut, poate pt ca fiica mai mica spunea ca ei ii face greata aroma de cilantro. Dar cand am fost acolo, in 2000/2001 am cumparat mai multe seminte de plante din care a rezistat o singura planta, numita de ei oregano, De fapt nu e vorba de planta perena Oreganum Vulgare ci de o ruda a ei, cu o aroma dulceaga si f placut parfumata, Origanum Officinale, numita maghiran.

Am incercat sa obtin seminte din fructele de maghiran dar planta este sterila, si atunci am inceput sa ii indepartez sistematic florile sau fructele si astfel dintr-o planta anuala maghiranul meu a devenit o planta perena. Cam la fel am procedat si cu busuiocul, ca sa am intotdeauna la indemana frunze proaspete cand vine nepotica in vizita, pt ca stim ca ei ii plac, insa nu totdeauna am reusit sa salvez planta mai multi ani, din fericire busuiocul face seminte. Anul acesta sotul meu a gasit si seminte de salvie si am doua plante, incat atunci cand am pofta sa mananc paste culeg cateva frunze de busuioc, cateva de salvie, unele de oregano,  (am cumparat un ghiveci de la Cora), altele de maghiran, mai adaug turmeric, praf de ghimbir si boia dulce de ardei si ies niste paste tare gustoase, stropite cu ulei de masline extravergin.

Vreau sa va arat si voua ce aspect are (deocamdata) gradina mea mediteraneana, langa ea coexistand si o begonie, o euforbie si "balaurul" violet,  tradescantia purpurea.
Stanga busuioc, dreapta tradescantia
Stanga fata salvie, dreapta fata busuioc
Frunze de menta uscate (culese din gradina Mamitei) aflate intr-un borcan

Stanga fata maghiran, dreapta fata oregano, in spate begonia
Busuioc (am avut la un moment dat si busuioc mov primit in dar, din pacate planta s-a uscat si alta nu a mai rasarit)
Euforbia este planta care le depaseste pe toate celelalte ca inaltime, este in spate, e o planta cu tepi

Maghiran
Oregano, in stanga e begonia.
Salvia

City Hunter-Informatii despre serial- Soundtrack (OST)

In articolul anterior am uitat sa scriu niste observatii pe care le consider importante. Cred ca e primul serial in care n-am vazut pe cineva care bea pana trebuie dus in spate, sau poate nu-mi amintesc eu. Deasemenea nu am vazut actori cu tigara in gura si, slava domnului, au fost o gramada de barbati in distributie (nu ca n-ar exista si prea multe femei fumatoare in viata de zi cu zi) deasemenea, desi ar fi fost poate cazul de multe ori, lacrimile nu au mai curs siroaie ca in mult prea multe alte seriale. O fi avut poate buget mai mic, s-o fi scumpit glicerina (care se foloseste ca sa ramana pe obraji ceva care seamana cu siruri de lacrimi) sau a inceput sa se epuizeze stocul.

Nu pot reprosa in nici un caz lipsa de profesionalism din partea actorilor, m-am convins ca vorbesc cat se poate de natural, chiar si copiii (nu ca in unele filme ale nostre in care uneori chiar si actorii adulti par ca recita o poezie pe scena, si ca li se cam gatuie vorbele de emotie) ascultand la Youghal, Irlanda, cum sunau convorbirile unui grup de sud-coreeni (pt ca se stie ca nord-coreenii nu au voie sa bantuie planeta, ca sa nu ramana partea aceea de tara nepopulata).

 Pe Kim Sang Joong nu l-am mai vazut pana la acest serial, incat nu stiu  daca "privirea de criminal", cu albul ochilor aparand vizibil de sub iris ii este specifica sau a adoptat-o special pt acest rol.  Felul in care a jucat lMH rolul novicelui in arte martiale mi-a amintit de "Superman" (Christopher Reeves) cand juca rolul ziaristului cam naiv si cam impiedecat.

Si inca ceva, am observat ca in multe seriale apare tema tanarului care cauta dragostea materna dar e f suparat pt ca nu are parte de ea, nu lipseste nici de aici. Deasemenea nu lipseste o alta tema draga barbatilor coreeni in absolut toate serialele, aceea de a asigura protectia persoanelor care le sunt dragi. Pt asta sunt in stare sa indure orice, sa ia orice masuri, uneori chiar crude, si sunt disperati daca , uneori din motive independente de ei, persoana iubita nu poate fi protejata. Si am mai intalnit un cliseu care mi se pare cel putin ciudat, avand in vedere ca scenariul e scris de femei, eroina principala mananca  f mult dar arata ca o scandurica sau scobitoare, cum doriti. De altfel multe vedete sud coreene masculine sunt inalte dar subponderale dupa standardele noastre, insa sunt puternice, mai ales cand e cazul sa care, fie in spate fie pe brate, firevele lor colege de platou.

Si acum datele de pe Drama Wiki:


  • Title: 시티헌터 / Sitihunteo
  • Genre: Action, suspense, romance
  • Episodes: 20
  • Broadcast network: SBS
  • Broadcast period: 2011-May-25 to 2011-Jul-28
  • Air time: Wednesday & Thursday 21:55

Synopsis

The story takes place in Seoul, 2011. Lee Yoon Sung is a talented MIT-graduate who works on the international communications team in the Blue House. He plans revenge on five politicians who caused his father's death with his surrogate father Lee Jin Pyo and eventually becomes a "City Hunter."

Cast

Main Cast
City Hunter Clique
The Blue House
Group of Five
Extended Cast


Production Credits

Episode ratings for the SBS drama City Hunter
Date Episode Nationwide Seoul
2011-05-25 1 9.5 (9th) 11.8 (6th)
2011-05-26 2 10.0 (9th) 12.2 (7th)
2011-06-01 3 11.9 (4th) 13.6 (5th)
2011-06-02 4 12.6 (5th) 15.0 (4th)
2011-06-08 5 13.0 (4th) 15.7 (3rd)
2011-06-09 6 13.2 (4th) 15.4 (2nd)
2011-06-15 7 13.6 (3rd) 16.7 (2nd)
2011-06-16 8 12.7 (4th) 14.2 (2nd)
2011-06-22 9 13.8 (4th) 15.2 (3rd)
2011-06-23 10 14.4 (4th) 16.4 (3rd)
2011-06-29 11 17.4 (3rd) 19.5 (1st)
2011-06-30 12 18.3 (2nd) 20.5 (1st)
2011-07-06 13 18.5 (1st) 20.5 (1st)
2011-07-07 14 18.3 (2nd) 20.6 (1st)
2011-07-13 15 17.4 (3rd) 19.6 (1st)
2011-07-14 16 17.5 (3rd) 18.8 (1st)
2011-07-20 17 17.9 (2nd) 19.6 (1st)
2011-07-21 18 18.6 (1st) 20.3 (1st)
2011-07-27 19 17.2 (3rd) 18.7 (3rd)
2011-07-28 20 19.1 (3rd) 20.6 (1st)
Average 15.2% 17.2%

Trivia

  • In episode 17 of Sign, the game program created by the psychopathic serial killer Lee Ho Jin (played by Kim Sung Oh) was also titled City Hunter
Scenariul e bazat pe un roman celebru (de faima mondiala, zice undeva) al japonezului  Tsukasa Hojo. S-a schimbat locul actiunii din Tokio in Seul. 


Pt ca am promis si Soundtrack (OST) am cercetat putin pe You Tube.

"Love" (Sarang) cantat de Yim Jae-Beom poate fi ascultat  aici

Daca vreti adrenalina puteti sa ascultati "It's Allright" cantat de Yang Hwa Jin si sa priviti imaginile.

Dar daca vreti romantism ascultati J Symphony in "Lonely Day". Dar daca vreti si versurile, in coreeana si spaniola, mergeti mai bine aici

Melodia de final a majoritatii episoadelor se numeste Suddenly o canta Kim Bo Kyung si la un moment dat am avut impresia ca suna in turca.

Un cantec care iti poate sfasia inima e Goodbye,  by SHINee's Kim Jonghyun, frumos ilustrat cu imagini 
din serial. Dar daca vreti versurile, mai bine mergeti aici

Si pt ca mi-a placut mult acest Goodbye am cautat sa copiez si versurile, le-am gasit in engleza:


So Goodbye
Don’t cry, and smile
those Emotionally day’s
I will treat it as a gift and give you
So goodbye, to the lonely me who once hide in the dark
I need you
I need your love again
Just like waiting for every other day to arrive
Leaving the Aching wound and sad recollection of me
The impression of seeing your for the first time
As if the time has stopped, my eyes has got only you
Although there is setback
I won’t regret
Closing my eyes i could feel you breathing
So i could smile
So goodbye don’t cry and smile
Those Emotionally day’s
I will treat it as a gift and give you
So goodbye , to the lonely me who once hide in the dark
I need you
I need your love again
although there is setback
I won’t regret
Closing my eyes i could feel you breathing
so I could smile
So goodbye don’t cry and smile
those Emotionally day’s,
I will treat it as a gift and give you
So goodbye , to the lonely me who once hide in the dark
I need you
I need your love again
So goodbye don’t cry and smile
those exhausted years
for the sake of you i will forget
So goodbye , to the lonely me who once hide in the dark
I need you
I need your love again
I need you
I need you for my love
Credit: infotaip


Si versurile din Love sunt frumoase si romantice, mai ales tinand cont de context, am sa copiez numai varianta in engleza:


Love, because of that love
Because of that person
I’ve survived this long
Today, today has past
If I can’t see that person again
If I can’t see that person again what will I do?
Of all the threads of fate why did we meet
For us to love only for you to leave me first
The time we had and the time we spent together
I will never forget
Saying I would be by your side
The promise I protected with my life
Because I couldn’t, because I couldn’t keep my promise
I don’t think I can even say I’m sorry
Love, because of that love
Because of that person
I’ve survived this long
Today, today has past
If I can’t see that person again
If I can’t see that person again what will I do?
Saying I would be by your side
The promise I protected with my life
Because I couldn’t, because I couldn’t keep my promise
I don’t think I can even say I’m sorry
Love, because of that love
Because of that person
I’ve survived this long
Today, today has past
If I can’t see that person again
If I can’t see that person again, before
Before you leave for that far away place
If I could look at your face for a little longer
I would say I loved you
Love, because of that love
Because of that person
Because of that person, I cry
You only know
This love was never foolish
This love was never foolish, My Love.


Translation: generickorean.wordpress.com




City Hunter

Inca din tinerete am incercat sa aflu cate ceva despre filmele la care urma sa merg, pt ca aveam senzatia ca viata e prea scurta ca sa o risipesc privind lucruri care nu merita. Rabdare aveam destula si nu mi s-a intamplat nicodata sa intru intr-o sala de cinema si sa ies in timpul filmului, cum mai faceau unii spectatori. Oricat de prost era filmul induram cu stoicism, dar asta imi intarea dorinta de a nu mai repeta experienta. Asa s-a facut ca am inceput sa apreciez filmele de arta, unde spectatorul nu primea mura in gura tot felul de idei, ci trebuia sa-si bata capul ce mesaj (pt ca nu-i asa, arta pt arta e cam cah, cel putin noi asa am invatat) vrea sa transmita realizatorul prin creatia sa, de cele mai multe ori prin realizator intelegand regizorul.

E drept ca am avut noroc de o perioada de deschidere in viata culturala, studentia mea desfasutrandu-se, in cea mai mare parte, in ultimii ani ai lui Gh Gheorghiu Dej. Astfel, in timp ce trei sferturi din spectatori au parasit sala in timp ce rula, de ex, Insula lui Kaneto Shindo, un film mut in care timp de cel putin o ora o familie japoneza de trei persoane lua barca si mergea pe o insula unde uda cu ajutorul unei canite palntele cultivate, una cate una, eu am stat pana la sfarsit ca sa inteleg care e mesajul. La un moment dat copilul se imbolnaveste si moare iar ei continua sa mearga pe insula. Am mai vorbit despre asta, cer scuze celor pe care i-am plictisit. Mesajul era: trebuie sa-ti faci datoria si sa continui sa traiesti chiar si atunci cand se pare ca totul e zadarnic. Mesaj aflat in deplina consonanta cu existentialistii francezi, exemplar fiind in acest caz Albert Camus cu a sa "Ciuma" (dragilor tineri, e roman, nu film).

Titlul serialului despre care vreau sa vorbesc in continuare m-a intrigat: City Hunter era numele unui joc pe care l-a folosit unul din asasinii seriali din Signs pt a-si pune in aplicare crimele. Bineinteles ca serialul nu are nimic de-a-face cu jocul acesta, poate mai degraba cu un serial ceva mai vechi, f gustat tot in timpul indepartatei mele tinereti, anume "Sfantul", cu frumosul englez Roger Moore, pt ca e vorba tot de un justitiar care face dreptate sociala cu mijloace nepermise de lege. Zic ca e vorba de un justitiar, desi sub apelativul de City Huntewr au actionat doua personaje, pt ca cel de al doilea, urmarind numai razbunarea cu orice pret se dezumanizeaza (tema intalnita si in Giant si cumva si in Bad Guy), desi in final isi rascumpara oarecum greselile. 

Am decis sa vad acest serial din multitudinea de propuneri venita din partea prietenelor mele, fiecare cu o lista vasta de seriale considerate bune si interesante dupa ce am vazut ce parere au despre el cei doi care administreaza Dramabeans, numitul Dramabeans si Girlfiriend. Recenziile lor la seriale sunt f interesante, inteligente si pline de umor cand e cazul, datorita notarii lor am vazut "Coffeee Prince" si am fost f de acord cu ei. Sunt sigura ca daca ar fi vazut si Giant ar fi dat amandoi si acestui serial nota 10.

Iata ce au scris despre City Hunter: It isn’t flawless, but it did everything I wanted it to and then some. Action, intrigue, humor, heart. (10 / 9) This show has ruined me. Now I want every drama to be as badass and heartfelt. Damn you, City Hunter! (10 / 10) -GF

Nu e lipsit de greseli, dar a avut tot ce am vrut si inca ceva pe deasupra. Actiune, intriga, umor, suflet (10/9) Serialul asta m-a distrus. Acum vreau ca toate serialele sa fie tot asa de tampitele si pline de suflet. Fir-ai tu sa fi de City Hunter! (10/10) GF 

Prima nota reprezinta cat de mult i-a placut si a doua cat de bun crede ca a fost. Acum, dupa ce am terminat de vazut serialul as fi mai putin indulgenta cu notarea si as da cel mult (8,5/7) Sa ma explic. Nu pot zice ca nu mi-a placut, dar nu m-a dat pe spate. Partea sentimentala mi s-a parut perfecta, nimic de zis, nici nu e de mirare avand in vedere ca protagonistii au recunoscut ulterior ca au o relatie. S-a si vazut cum s-a dezvoltat acea relatie pe parcursul turnarii serialului.

Poate de aceea a placut f mult un alt serial, "Lovers", cu Lee Seo Jin, pe care telespectatorii romani il pot revedea in reluare in rolul printului mostenitor devenit ulterior rege, "Yi San (Furtuna la Palat)" pe TVR1, pt ca cei doi protagonisti au avut propria lor poveste de dragoste dupa ce s-a finalizat serialul, cred ca acelasi lucru s-a intamplat si cu cei din "Winter Sonata". De altfel si Brangelina s-au cuplat tot dupa un film in care au jucat, "D-l si Dna Smith".

In ce priveste insa partea de actiune sa fiu iertata, dar dupa ce am vazut sute, daca nu mii de filme si seriale occidentale de actiune, in special holywoodiene (cele engleze sau franceze sau chiar italiene au totusi un dram de respect fata de intelectul spectatorilor) in care existau nenumarate scene "ca in filme" atat de neverosimile ca imi venea sa urlu, parca nu mai simt nevoia sa vad preluata reteta de industria de seriale sud-coreene aflata in plina expansiune. Nu mai vorbesc de cliseul "un singur om" care, cu puteri deadreptul supraomenesti aduce dreptatea in societate si ii pedepseste pe cei rai. 

Totusi nu pot sa nu apreciez talentul de a imbarliga actiunea pana itit pune creierul pe moate specific scenaristicii sud-coreene, cat si sadismul, exersat indelung inca de la inceputurile cinematografiei de regizorii si scenaristii de rasa caucaziana (sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt rasista) de a termina cam fiecare episod cu o scena in care iti sta inima in loc de grija a ce se poate intampla cu eroii si de curiozitatea nestavilita de a sti cum vor mai reusi sa iasa din acea situatie imposibila.  De fapt am remarcat mai de mult cat de sadice pot fi scenaristele sud-coreene. 

Noroc ca vazand serialul dupa ce s-a terminat de difuzat nu a trebuit sa astept zile in sir pana sa apara episodul urmator subtitrat in engleza, aum mi s-a intamplat cu "Mary....." sau "Once Upon a time in Saan Chouri" (despre care n-am pomenit nimic aici pe blog pt ca m-a cam confuzat, in special sfarsitul). Serialul (City Hunter) l-am vazut pe Drama Crazy si unele episoade pareau traduse cu masina de tradus, in special in ce priveste partea de afaceri, se vede treba ca traducatorii nu aveau habar de termenii economici folositi.

Pt ca am vorbit de mesaj am notat un monolog al lui Lee Yoon Sung in care acesta isi expune princiipiile dupa care s-a ghidat in actiunile sale: 

Este vorba de incredere, spune el.
*Incredere ca politicienii votati de popor isi vor mentine integritatea.
*Increderea recrutilor (celor care intra in armata) ca natiunea ii va proteja
*Incredera ca invatamantul superior va construi acel tip de talente necesar pt era cea noua in care traim.
* Increderea in corporatii care vor fi alaturi de lucratorii lor la bine si la rau.

Acum noi stim deja ca City Hunter (n-am putut sa nu ma distrez auzind cum pronunta ei acest nume: shiti unto) e un idealist si ca nu numai la noi, dar cam nicaieri nu prea mai poti sa-ti pastrezi increderea in cele enumerate mai sus. De altfel soarta procurorului Kim Young Jo, excelent jucat de Lee Joon Hyuk este edificatoare in acest sens. Trebuie sa remarc ca Lee Min Ho, pe care n-am apucat sa-l vad in "Boys Over Flower", pt ca se suprapune in parte cu KotW, m-a impresionat cu cata maturitate a interpretat, la cei 24 de ani ai sai, rolul unui tanar de 28. A fost mult mai potrivit din acest pdv decat Song Il Gook care trebuie sa joace o mare parte din episoadele din KotW rolul unui pusti de 20 de ani cand SIG are 40.  De altfel in KotW fiii regelui Yuri, cu exceptia celui mic, par amandoi a avea aceeasi varsta cu tatal lor. 

Mai vreau sa spun ca m-au distrat in mod deosebit scenele de antrenament de judo (in paranteza fie spus am fost impresionata de cunostintele de arte martiale ale lui LMH, a avut elemente de judo, tae kwan do, aikido, jiu-jitsu, poate si altele pe care nu le stiu) in care Kim Na Na (Park Min Young) il arunca pe saltea pe Lee Yoon Sung (Lee Min Ho) pt ca imi aminteau de antrenamentele mele si ale sotului meu, cand el ma privea de jos cu frumosii lui ochi albastri-verzui. Din pacate noi n-am avansat prea tare, ne-am oprit la cateva aruncari. Ce mi s-a parut ciudat in serial e faptul ca se parea ca nu se exersasera destul caderile, ori noi am exersat asta ore in sir.  

Am mai revazut-o cu interes pe Hwang Sun Hee in rolul lui Jin Se Hee, parca ii sta mai bine in rol pozitiv, fie si el de medic veterinar, decat in rol de asasina ca in "Signs".

Datele de pe Drama Wiki in alt articol.