miercuri, 30 martie 2011

Dong Yi-Pinellia in Medicina Alternativa)

Episoadele recent difuzate de TVR1 m-au incitat sa caut mai multe date despre planta toxica generatoare de mare drama la Palat. Am fost impresionata de cunostintele de chimie analitica ale micutei sclave (la noi se traduce servitoare, subtitrarile in engleza traduc ceva mai adecvat prin sclava, stiut fiind ca in Coreea sclavia a fost abolita abia prin secolul 19) ca si de faptul ca uleiul de susan (care se foloseste in bucataria orientala drept condiment, pt ca are o aroma prea pregananta, asa mi-a spus Hsianchuan, prietena mea din Taiwan, helas, am pierdut legatura cu ea) poate fi folosit ca sa atenueze mirosul de cadavru, mi-ar fi fost util in doua din imprejurarile vietii cand efectiv mi s-a facut rau din cauza acelui miros.

Am avut nevoie de subtitrari pt ca memoria mea, niciodata excelenta, nu m-a ajutat decat partial, retinand gresit numele plantei si afland de la Google ca numele retinut de mine apartine unei plante ornamentale cat se poate de inofensiva. nu ma intrebati care era acel nume pt ca deja l-am uitat :)).

Subtitrarea in engleza mi-a fost de folos, insa aiuritoarea redimensionare a episoadelor de la TVR mi-a dat nitel de furca. Dar sa las la o parte lucrurile neinsemnate si sa trec la cestiune. Intai am fost tentata sa reproduc reactia de recunoastere prin colorarea in roz a ghimbirului, avand in camara atat otet de orez (o sticluta mica) cat si praf de ghimbir procurat de la Plafar. Pe urma mi-am amintit ca am vazut pe rafturile supermarketurilor "de afara" pickled ginger, adica ghimbir murat, care are o frumoasa culoare roz.

Despre Pellonia am gasit date in mai multe locuri, primul vizitat a fost cel de pe Wikipedia. Acolo spune, intre altele, ca este un remediu folosit in medicina traditionala chineza sub forma de radacina prelucrata fie prin inmuiere in apa, fie tratata cu ghimbir pt a i se reduce toxicitatea, care toxicitate este data de oxalati dar, dupa unele surse, si de alcaloizi din Ephedra. Numele remediului este Zhi ban xia ori Ban xia si este folosit pt producerea de flegma si ca antitusiv, deasemenea pt a opri ametelile si greata, dar in cantati f mici, 3-6g. Se mai foloseste si in cure de slabire sau stari de lipsa de energie, iar exterior in moxibustie (mici conuri care se pun pe acele de acupunctura introduse in piele si li se da foc).

Si in Wisegeek se spune si ca este o planta ornamentala, originara din China si Japonia unde a fost culeasa de secole fiind folosita ca planta medicinala. Se mai adauga ca dupa inmuiere acidul oxalic e neutralizat cu ceai sau otet, afirmatie care m-a umplut de mirare. Cica se mai foloseste si ca antidiareic sau anti vomitiv. 

Pt cei dornici de date mai stiintifice am sa copiez bio-activitatea unei plante f raspandite in USA, Pinellia ternata: Bio-Activities. Anti-emetic (1), sedative, antitussive, expectorant activities by boiled extract, emetic action by unprocessed extract. Mitogenic, haemagglutinating activities by pinellin (2). Aldose reductase inhibition (3). Chemical components. Amino acids, polysaccharides (1,4), homogentisic
acid, ephedrine, 3,4-dihydroxybenzaldehyde-diglucoside (5), pinellin (low
molecular weight crystalline protein), phytosterols.


Pinellia are proprietatea de a incalzi si de a usca (?) de aceea nu se foloseste la pacientii care sunt deja fierbinti si uscati  (probabil au febra) ci la cei cu deficienta Yin. Ea actioneaza asupra a trei meridiane: al inimii, al splinei si al stomacului. Herbalistii chinezi o folosesc sub forma de capsule sau ca bucati de radacina (in serial este prezentata ca radacina taiata in bucati mici, dar e atat de multa incat ar fi fost de ajuns sa otraveasca mai multe persoane,  nu doar regina) Cat despre interactia Pinellei cu carapacea de broasca testoasa, nu m-am documentat, dar am fost curioasa sa aflu de ce era folosita Amyda (carapacea de broasca testoasa) ca medicament si asa am aflat ca este vorba de o broasca numita Carapax Trionycis, si am sa copiez, fara sa mai traduc, ce foloase aduce ea medicinei alternative;



Properties:
Salty in flavor, slightly cold in nature, it is related to the liver and kidney channels.
 
Functions:
Nourishes yin, suppresses yang hyperactivity and resolves mass in the abdomen.

Having the effects of nourishing yin to remove heat, calming the liver to relieve convulsion, softening the hard lumps, it is used to treat consumptive fever and hectic fever due to yin deficiency, convulsion due to deficiency of yin, malaria, mass in the abdomen, amenorrhea (abnormal absence or suppression of menses), metrorrhagia (uterine bleeding) or metrostaxis, infantile convulsion.
 
Applications:
1. Soft-shelled turtle shell can be used in combination with wolfberry hark, large-leaf gentian root, sweet wormwood, tortoise plastron and other drugs for tonifying yin and clearing heat, to treat night sweat and hectic fever due to yin deficiency of the liver and kidney; and with dried rehmannia root, donkey-hide gelatin, oyster shell and other herbs for tonifying yin and expelling pathogenic wind, such as Erjia Fumai Decoction, to treat stirring-up of endopathic wind of deficiency type at the late stage of febrile disease.

2. To treat women's blood stasis, amenorrhea and mass in the abdomen, it is often used in combination with rhubarb, Eupolyphage seu Steleophage, peach kernel and other herbs for removing blood stasis and promoting tissue regeneration, such as Biejia Jian Pill.
 
Dosage and Administration:
10-30 g.

Decocted or boiled down into soft extract for internal use, or used as an ingredient of boluses, pills or powder.
 
Cautions on Use:
Pregnant women or those who manifest the syndrome of deficiency of yang of the spleen and stomach should avoid it.


Mai jos puteti vedea cum arata Pinellia ternata, floarea ei, precum si Amyda, carapacea de boroasca testoasa. Pozele sunt de pe net.


Leapsha cu poza 50

Doi prieteni

marți, 29 martie 2011

Urmare la Rugaciunea Parintelui Argatu.

Colindand pe net ca sa caut date despre acest Parinte celebru dar complet necunoscut mie am observat ca stilul rugaciunii pe care am primit-o si am publicat-o nu seamana deloc cu rugaciunile care ar fi fost nemijlocit opera sa. Iar Mihaela (n-o cautati pe net, ca n-o gasiti) mi-a spus ca stilul ii aminteste de o poezie primita printr-un pps, o poezie atribuita lui Rudyard Kipling, numita "Fa-ti timp!" Ii multumesc ca mi-a trimis ppsul, care are niste imagini splendide. Am tinut neaparat sa gasesc varianta in engleza a poeziei dar, oricat am cautat in poemele lui Rudyard Kipling publicate pe net (am si descarcat un pdf cu ele), dupa toate aparentele editia completa, nu am gasit nimic care sa semene macar cu frumoasa poezie, pe care o voi copia mai jos, desi a aparut pe nenumarate situri cu autorul RK. 

Mai mult, cineva care isi spune Lorylex, in comentariile la If (Daca), votata in Anglia cea mai frumoasa poezie a tuturor timpurilor (ganditi-va ca Shakespeare era englez!) aminteste de "Fa-ti timp", se publica si niste variante atat in romana cat si in engleza, va sfatuiesc sa mergeti sa le cititi, merita, dar nu a reusit sa gaseasca decat o rugaciune veche engleza care seamana. Am gasit si eu un poem intitulat "Take some time" de Leon Hansen, o sa-l copiez si pe el, dar n-o sa-l traduc pt ca e prea lung. Ma indeamna al cu coarne sa-l pun pe Google Translate sa faca treaba, dar e prea frumos poemul ca sa-si bata joc o masina de tradus de el :)

In fine, cineva s-a indurat si intr-un comentariu la Sanda- Multiply a spus cine e autorul acestor minunate versuri, anume poetul crestin Traian Dorz. Voi copia poezia "de la mama ei". fara sa mai insist in a recomanda sa nu luati de buna orice scrie pe net pt ca de multe ori se preia ceva gresit si se face o mare nedreptate adevaratului autor.

Fă-ți timp...

Adaugata in 21/11/2006

În trecerea grăbită prin lume către veci,
Fă-ți timp, măcar o clipă, să vezi pe unde treci!
Fă-ți timp să vezi durerea și lacrima arzând,
Fă-ți timp să poți, cu mila, să le alini, trecând.

Fă-ți timp pentru-adevăruri și adânciri în vis,
Fă-ți timp pentru cântare cu sufletul deschis,
Fă-ți timp să vezi pădurea, s-asculți lâng-un izvor,
Fă-ți timp s-auzi ce spune o floare, un cocor.

Fă-ți timp s-aștepți din urmă când mergi cu slăbănogi,
Fă-ți timp pe-un munte, seara, stând singur sâ te rogi,
Fă-ți timp să stai cu mama și tatăl tău bătrâni,
Fă-ți timp de-o vorbă bună și-o coajă pentru câini.

Fă-ți timp să stai aproape de cei iubiți, voios,
Fă-ți timp să fii și-al casei în slujba lui Cristos,
Fă-ți timp să guști frumsețea din tot ce e curat,
Fă-ți timp, căci ești de taine și lumi înconjurat.

Fă-ți timp de rugăciune,de post și meditări,
Fă-ți timp de cercetarea de frați și de-adunări,
Fă-ți timp și-adună-ți zilnic din toate câte-un pic,
Fă-ți timp, căci viața trece și când nu faci nimic.

Fă-ți timp lângă Cuvântul lui Dumnezeu să stai,
Fă-ți timp, căci toate-acestea au pentru tine-un grai,
Fă-ți timp s-asculți la toate, din toate să înveți,
Fă-ți timp să dai vieții și morții tale preț.

Fă-ți timp acum, că-n urmă zadarnic ai să plângi;
Comoara risipită a vieții n-o mai strângi.

Si acum Take Some time, publicata in 1999:

Take Some Time
By Leon Hansen 


Take some time to smell the flowers
As you walk the path of life.
Take some time to ease the tensions
From the challenges and strife. 


Take some time to hear the birds sing
As they usher in the dawn.
Though the day be just emerging,
Too soon it will be gone. 


Take some time to watch a sunrise,
Now and then a sunset too.
Just be sure that seeking pleasure
Isn't all you ever do.


Take some time to count your blessings,
Though you feel they're not that great.
You will find they're more abundant
Than you thought, at any rate.


Take some time to banish hatred
When and where you can.
Just detest man's evil ways
And not your fellow man. 


Take some time to love your children
Every moment you are free.
The benefits exceedeth
A university degree. 


Take some time to love your neighbor
And even more important still,
Take some time to love yourself
Or not many others will. 


And if you don't like that image
Of yourself that others see,
Take some time to make some changes,
Be the best that you can be. 


Take some time to help another
Who you think might need a hand.
You will find the satisfaction
Leaves you feeling sort of grand. 


Take some time to live by virtue
In the best way that is known,
And respect the rights of others
As equal to your own. 


Take some time to just appreciate
The fact that you are here,
And to know that Higher Power
And to trust It without fear. 


If you do these things with diligence
You will eventually be glad.
If you don't attempt to do them
You may one day wish you had. 


Although this no doubt could impose
Upon your time for seeking wealth,
There should be little question
That it could improve your health. 


And though you might not be as wealthy
Nor drive so fine a car,
You'll find you will be richer
In other ways by far.

Am mai avut o surpriza cand am cautat originalul in engleza al unui poem publicat de Lorylex (vezi linkul de mai sus). Oricat m-am  straduit, Google nu stie sa existe un asemenea poem scris de Shey Mark.

Fa-ti timp pentru a plânge; iti elibereaza mintea.
Fa-ti timp pentru a ajuta, este sursa de protecţie.
Fa-ti timp pentru odihnă; iti relaxezi nervii.
Fa-ti timp pentru vorbe; ele sunt imaginea ta interioara.
Fa-ti timp pentru a spune lucrurilor pe nume; este simbolul formalitatii şi importanţei.
Fa-ti timp de socializare; este arma împotriva singurătatii.
Fa-ti timp pentru umilinta; este calea de acces la apogeu.
Fa-ti timp pentru aspiratii; este vorba de un acces la fericire.
Fa-ti timp pentru motivatii, este inceputul înţelepciunii.
Fa-ti timp pentru a săruta; este sursa naturala nesecata a respectului de sine.
Fa-ti timp pentru a te îngriji; este cea mai importanta responsabilitate recunoscuta universal.
Fa-ti timp pentru onoare; este creditul suplimentar care te face înţelept.
Fa-ti timp pentru a fi unic; este prima calitate de a deveni un brand.
Fa-ti timp pentru cultura; este portia de binecuvântare divină.
Fa-ti timp sa dansezi; este gest care-ti fericeste mintea.
Fa-ti timp pentru lăuda; este canalul de bunătate.
Fa-ti timp pentru cântec, este calea primitoare a bucuriei si tristetii.
Fa-ti timp pentru negociere; este sursa de acceptabilitate.
Fa-ti timp pentru a conduce; este o legitimitate pentru admiratori.
Fa-ti timp pentru a testa; este începutul perfecţiunii.
Fa-ti timp pentru a reîncerca; este puterea ta de realizare.
Fa-ti timp pentru a re-aranja; atrage accesul puritatii.
Fa-ti timp pentru curăţenie; este frumusetea unei femei.
Fa-ti timp pentru a compara; este privilegiul de a alege.
Fa-ti timp pentru a judeca; este puterea unui rational.
Fa-ti timp pentru a inventa; este fundamentul moştenirii.
Fa-ti timp pentru a striga; este expresia libertăţii controversate.
Fa-ti timp pentru a face pace; vei fi evaluat la nivel global.
Fa-ti timp pentru a scrie; este esenţa creativitatii.

Nu pot incheia fara sa public doua rugaciuni de Traian Dorz, una despre care persoana care a publicat-o spune ca e probabil cea mai frumoasa rugaciune pe care a citit-o si alta intitulata chiar Rugaciune:

Cuvinte de folos


"O, iartă-mi, Te rog, Doamne, atâtea rugăciuni
Prin care-Ţi cer doar pâine şi pază şi minuni,
Căci am făcut adesea din Tine robul meu,
Nu eu s-ascult de Tine, ci Tu, de ce spun eu.

În loc să vreau eu, Doamne, să fie voia Ta,
Îţi cer, şi-Ţi cer întruna să faci Tu voia mea;
Îţi cer s-alungi necazul, să nu-mi trimiţi ce vreai,
Ci să-mi slujeşti în toate, să-mi dai, să-mi dai, să-mi dai...

Gândindu-mă că, dacă Îţi cânt şi Te slăvesc,
Am drept să-Ţi cer întruna să faci tot ce doresc...
O, iartă-mi felu-acesta nebun de-a mă ruga
Şi-nvaţă-mă ca altfel să stau în faţa Ta!...

Nu tot cerându-Ţi Ţie să fii Tu robul meu,
Ci Tu cerându-mi mie, iar robul să fiu eu.
Să înţeleg că felul cel bun de-a mă ruga
E să doresc ca-n toate să fie voia Ta. "

Traian Dorz

Rugaciune

Doamne, Tu stapanu-acestui cer nemarginit si-albastru
catre Tine mi se-nalta iarasi gandul meu sihastru.

Catre Tine se ridica iarasi glasul rugii mele
Domnul zilelor cu soare,
Domnul noptilor cu stele.

Tu esti imparatul nostru,
Tu esti Domnul nostru mare
Tu esti Stanca pacii noastre,
Turnul nostru de scapare!

De nadejdea-n Tine Doamne
toata viata ni se-alina,
viata noastra-atat de trista, suferinda si streina.

Mangaierea vietii triste ni-e Cuvantul Carti Tale
El ne-a sters de lacrimi ochii,
ne-a scos sufletul din jale,

Si ne-a fost mereu in viata adapost si-nviorare,
calauza si lumina la-ntunerec, de carare.

Azi ne-a-mpresurat durerea cat a marii apa multa,
nimeni chinul nu ni-l vede,
nimeni glasul nu ne-asculta,

Numai Tu ne esti nadejde in aceste clipe grele,
numai Mana Ta mai poate sa ne mantuie din ele,

Numai Tu ai mila, Doamne
Dumnezeul nostru mare
Tu esti stanca izbavirii,
- daruieste-ne scapare!  

duminică, 27 martie 2011

John Steinbeck Perla

Mie imi place f mult cum scrie John Steinbeck. Am citit cateva din cartile scrise de el in engleza, cele mai multe traduse in romana. Cine nu a auzit de "Fructele maniei" (The Grapes of Wrath -1939), "Oameni si soareci" (Of Mice and Men -1937), cat de fenomenal a jucat John Malkovich, am auzit ca si Florin Piersic a avut un joc de exceptie, nu l-am vazut dar judecand dupa cum a interpretat rolul din "Zbor deasupra unui cuib de cuci" pot sa-mi fac o idee, "La Est de Eden" (East of Eden -1952), in filmul facut de Elia Kazan s-a facut remarcat James Dean si s-a vazut ce talent enorm avea, pacat ca s-a prapadit atat de devreme, intr-un mod atat de absurd, "Iarna nemultumirii noastre" (The Winter of Our Discontent -1961), "Joia Dulce" (Sweet Thursday -1954), care mi-a placut ata de mult incat ma copiat pasaje din ea asa cum copiaza si invata altii rugaciuni, pt ca toate cartile insirate mai sus le-am citit de la biblioteci. 
Multe dintre cartile sale au fost ecranizate, unele de mai multe ori, in mai multe tari, astfel "Viva Zapata!" nu am citit-o, dar ma vazut filmul. Sigur ca, citind atat de mult nu pot pretinde ca-mi mai amintesc despre ce era vorba, stiu insa ca imi place f mult stilul sau, in "The Grapes of Wrath" Parca vedeam tabara in care erau cazati, ca vai de lume, ratacitorii zilieri, victime ale crizei.

Vrand sa vad ce au cautat pe blogul meu unii cititori am vazut ca unul cauta baltasar gracian oracolul manual. Nu stiu ce a gasit omul la mine dar eu am fost curioasa sa vad ce e cu acest oracol si  l-am gasit pe Scribd. Mi-a atras atentia un alt document incarcat pe site de acelasi user, Stein Back, John-PerlaBineinteles ca am vrut sa vad cine e in spatele (back) acelui Stein si asa am descoperit o opera pe care nu o cunosteam a scriitorului atat de indragit. Am citit nuvela pe nerasuflate (e si scurta) si trebuie sa recunosc ca mi-a placut f mult cum e tradusa, imi pare rau ca in document nu apare nicaieri numele traducatorului, care a pastrat stilul aparent simplu, dar atat de elegant, al lui JS avand insa grija ca din loc in loc sa insereze intre paranteze scurte notite explicative acolo unde e cazul. 

Va recomand calduros sa o cititi, actiunea e dramatica iar desfasurarea, desi previzibila, mai ales dupa ce am citit "Comoara" lui Slavici (m-a amuzat cat de cautat este referatul despre aceasta nuvela, dar nimeni nu s-a invrednicit sa incarce nuvela propriu zisa, nu a interesat se pare pe nimeni sa o citeasca online, si apoi de ce sa o faca daca exista referate si rezumate? Exista insa oferte de a cumpara cartea pe diverse situri), merita efortul lecturii. Inteleg de ce a fost ecranizata, nu stiu daca voi vedea vreodata filmul si daca acesta se ridica la inaltimea cartii.

sâmbătă, 26 martie 2011

Leapsha cu poza 49

A inflorit forsithya. Si nu numai asta  din vaza, ci si cea din gradina. Si pt ca Virginia m-a intrebat care e denumirea in engleza pt leurda si untisor (wild garlic si respectiv figwort, pilewort, smallwort=Ranunculus Ficaria= Lesser Celandine) am decis sa pun si o poza cu untisor inflorit gasita pe internet precum si una cu leurda inflorita, tot de pe internet.


St Patrick Parade-Cork-2010

Pt ca am avut niste probleme cu computerul (s-a blocat) si in ultima vreme n-am mai facut back-up chiar la tot ce am pe el cand l-am deblocat am dat peste niste poze facute de ai mei la Parada de St Patrick de anul trecut. M-am gandit sa nu fiu egoista si sa va las si pe voi sa le vedeti.










Leapsha cu poza 48

 Zilele trecute am fost in Piata Drumul Taberei (Moghioros) si am fost placut surprinsa sa vad cat de multe tiganci venisera sa vanda leurda. Pacat ca nu toata lumea stie cat de benefica e aceasta plalnta pt sanatate si cat de indicat este consumul ei dupa ce iesim astenizati din iarna. Eu o consum sub forma de salata (pe care o sa o adaug la untisorul din poza de mai jos), in ciorbe si chiar de Pasti, cu miel, in loc de usturoi la un fel care seamana cu stufatul, numai ca eu nu leg ceapa sau leurda ci le tai in bucati mai mari, cam de 2-3 cm lungime. 

Am grija primavara, cand e leurda in toi, sa cumpar mai multa, o spal, toc separat marunt capetele frunzelor si bobocii , frunzele le tai mai marisor si le pun in pungi bine etichetate la congelator. Cand le prepar nu le decongelez in prealabil. Si ceapa verde se poate pastra in congelator si se pune congelata la mancare. 

Atentie insa! Am spus ca am cumparat de la tiganci leurda. Asta pt ca tarancile din jurul Bucurestiului au descoperit ca lumea cumpara cu placere leurda si atunci au luat bulbi din padure si au cultivat-o in gradinile proprii. Numai ca frunzele de leurda seamana uimitor de bine cu cele de lacramioare (Convalaria majalis), insa cele de lacramioare sunt toxice. Ce le diferentiaza este mirosul pregnant de usturoi al frunzelor de leurda.

Untisorul sau grausorul este si el bun in salate, poate si in ciorbe dar: Atentie! dupa ce infloreste devine toxic!. Florile lui galbene sunt f frumoase dar atunci singurul mod in care poate fi folosit untisorul este ca palnta de ornament.

Rugaciune de la Parintele Argatu

Rugaciunea am primit-o de la Suzeta. Dupa toate aparentele face parte din "folclorul internautic" dar de data asta nu am reusit sa gasesc de unde a fost luata de persoana care a initiat propagarea ei, sunt sigura ca si Suzeta a cautat sursa. Rugaciunea e f frumoasa, preotul insa se pare ca e controversat. Cine deschide numai prima pagina din Google dedicata lui poate fi surprins de afirmatia mea, pt ca f multe articole care ii sunt dedicate acestui exorcist sunt cat se poate de admirative. Am deschis si am citit cateva pagini dintr-o carte scrisa de parinte "Despre Vraji si farmece si Lupta Impotriva lor". Marturisesc ca am manifestat destul scepticism cand am citit cum poti sa recunosti o vrajitoare care isi face veacul prin biserica. 

Sigur, de multe ori persoanele care fac mare caz de iubirea pe care o au fata de biserica si de necesitatea de a respecta cu sfintenie ritualurile acesteia, in viata de zi cu zi dau dovada de multa ipocrizie si chiar rautate incat te intrebi daca au inteles macar cat de cat invataturile Mantuitorului. Dar de aici pana la a sustine ca ele sunt vrajitoare cand de fapt sunt doar niste fiinte ipocrite e mare diferenta. Multe din paginile cartii sus citate mi s-a parut ca ar fi putut figura f bine in Maleus Maleficarum. cartea infama care a stat la baza si mai infamei Inchizitii.

De aceea nu am fost deloc surprinsa cand am citit pe situl Stiri ortodoxe urmatorul titlu: Despre ereziile propagate printre credincioşi de Ilarion Argatu. Uite de-aia zic eu ca trebuie sa avem mult discernamant cand citim ceva pe net pt ca uneori cele scrise pot fi f inselatoare. Totusi, rugaciunea in sine e f frumoasa si, eretic sau nu, daca rugaciunea ii apartine Parintelui Argatu e o dovada ca avea mare talent in a-si alege cuvintele.

Preot ILARION  ARGATU
(1913 – 1999)
 
Rugaciune  
"Iarta-ma, Doamne: -pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut!
-pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit!

-pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit!
-pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles!
-pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat!
-pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o!
-pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o!
-pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o!
-pentru viata pe care as fi putut sa o ocrotesc si nu am ocrotit-o!
-pentru visele pe care mi le-as fi putut împlini si nu le-am implinit!
-pentru necunoscutul in care as fi putut sa pasesc si din teama, nu am indraznit sa pasesc!
-pentru iubirea pe care as fi putut sa o exprim si nu am exprimat-o!
-pentru tot ce puteam sa creez bun si frumos si nu am creat pentru gloria Ta, Doamne si a Imparatiei Tale Divine!
Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am gresit, pe Tine, Doamne, care esti Mila si Iubirea infinita,Te rog, iarta-ma si ma imbraca cu nesfarsita Ta Iubire si Lumina!

Iti multumesc, Doamne: 
-pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine !
-pentru muzica tacuta a Inimii Tale, pe care mi-ai dezvaluit-o auzului!
-pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea!
-pentru tot ce prin harul Tau am inteles!
-pentru lumina pe care am sorbit-o in adancul meu!
-pentru iertarea pe care daruind-o, am dobandit pace!
-pentru bucuria fiecarei clipe traite in Tine, Doamne!
-pentru toate cadourile spirituale care mi-au imbogatit fiinta!
-pentru viata mea, care e a Ta, o mica parte a simfoniei existentei!
-pentru visele care au prins forma prin armonia iubirii Tale pentru mine!
-pentru necunoscutul in care am pasit plin de curaj, regasindu-Te!
-pentru iubirea coplesitoare cu care ma dezmierzi clipa de clipa!
-pentru tot ce am creat prin Tine bun si frumos, aducand cu umilinta lauda Imparatiei Tale divine!

Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am primit, Tie, Doamne, care esti Milostivirea si Iubirea infinita, Iti multumesc, daruindu-Ti inima mea!"

joi, 24 martie 2011

Leapsha cu poza 47




Asa arata orhideea primita cadou de la sotul meu cu ocazia sporirii varstei mele cu inca un an. 
Pozele au fost facute cu doua aparate diferite. Se observa vreo diferenta?

Devirtualizare de suflet

Am inceput sa scriu pe acesta tema inca de luni dar nu stiu ce s-a intamplat ca atunci cand eram gata sa public s-a sters tot-tot. M-am enervat asa de tare incat abia acum mi-a trecut. Deci:

Pe Impricinat il stiu de mult, virtual, inca de pe la inceputurile bloggeritului meu. Imi place enorm cum scrie (m-am bucurat tare cand am reusit sa gasesc "Vindecatorul" lui, apoi am mers la un targ de carte numai de dragul lui, ca sa cumpar "Adrenergic!") si cu timpul am inceput sa am pt el un respect deosebit. 

Una din marile mele dorinte de bloggerita era sa fiu si eu pe blogrollul lui insa mult timp mi-am cautat degeaba numele acolo. Cand imi pierdusem orice nadejde minunea s-a produs. Se pare ca intarzierea avea o explicatie f simpla, nu se pricepe la IT.

Acum vreo doua veri am participat la prima mea devirtualizare in grup, organizata de Madelin. Trebuia sa vina si el dar, cum spunea Vlad, "ne-am petrecut". Nu-i nimic, mi-am spus, vor mai fi si alte ocazii. Cu grupul respectiv, fumatori infocati, nu m-am mai intalnit, eu am alergie la fum si ei au fost prea delicati ca sa ma mai expuna vreunui risc.

Si cand imi pierdusem orice nadejde sa ne mai devirtualizam face-to-face (ca unilateral fenomenul se petrecuse, fiind invitat 'mnealui la un post TV, ba chiar i-am auzit glasciorul la un miting) o intamplare in sine neplacuta ne-a inlesnit devirtualizarea. Nu degeaba se spune ca in tot raul e si un bine. Nu stiu cum va fi simtit-o el, pt mine a fost o raza de soare. Si luni, cand si-a gasit putin timp sa stam de vorba, am fost coplesita de caldura din glasul lui, de calmul si seriozitatea cu care a ascultat-o pe mamita, de duiosia cu care mi-a vorbit de fetita lui, Haralambina, ale carei patanii descrise de el pe blog au facut deliciul nepotelei mele.

Deja Madelin si apoi el imi dovedisera ca bloggerii pot fi prieteni adevarati. Acum sunt convinsa ca netul, cu toate capcanele lui, poate si sa deschida usile prieteniei pt oameni despre care altfel nu as fi avut ocazia sa stiu ca exista, Impricinatul fiind doar unul dintre ei.

In loc de leapsha, Primavara de acasa

Anul acesta primavara vine parca mai pe furis decat in alti ani. In loc sa explodeze uluindu-ne cu bogatia ei de sunete si de culori ascunse de frica iernii acum se aseamana unei femei frumoase care se trezeste dupa un somn lung, dar parca ar mai dormi un pic. Totusi, cateva gaze, ici-colo cateva flori, matisorii de salcie abia imbobociti, gugustiucii care isi striga perechea, ba chiar si cateva triluri de mierloi ne spun parca "nu va temeti, primavara e gata sa va arate minunile ei".


Zarnacadele=narcise galbene

Zambilele erau abia imbobocite





Primulele isi merita numele, fiind printre plante care infloresc

Cineva a prins un snurulet de martisor in pom



Matisorii de salcie stau gata sa infloreasca

Vrabiile stau si ele la soare


Unii pomi inca nu si-au lepadat semintele

Iaca si boul-popii, cum ii zice mamita, sau vaca-Domnului, cum o stiu eu

Maronica a stat cuminte la pozat

Mie imi place nespus de rostopasca, desi planta e otravitoare, dar in doze mici devine planta medicinala, buna pt ficat si vezica biliara

luni, 21 martie 2011

Amenintari la securitatea computerului si Solutii

Desi computerul meu nou a venit cu antivirus preinstalat (Mc Afee) eu am instalat si firewallul gratuit de la Zone Alarm. Desi Microsoft ma anunta mereu ca nu e in regula sa am doua firewall instalate (pe al lor nu l-am pus in functiune, ca sa am trei) eu continui sa folosesc si ZA pt ca pot sa vad cand cineva incearca sa intre in computerul meu si ma deconectez imediat, chiar daca ZA spune ca l-a blocat. Fiica mea din Irlanda, care are numai McA, era destul de suparata zilele trecute pt ca a constat ca are ceva probleme cu securitatea calculatorului. Azi am urmat niste linkuri puse la dispozitie de ZA si asa am gasit un ghid care mi s-a parut destul de interesant ca sa-l copiez mai jos. Ghidul este mai vast, eu am ales pt voi un tabel, dar nu am putut sa-l copiez decat ca o lista, asta e forma care mi se pare cea mai lizibila si inteligibila.




What’s the Threat?


Care e amenintarea?

1. Spyware
2. Viruses, worms, Trojan horses
3. Hackers
4. Identity thieves
5. Phishing scams
6. Sexual predators
7. Privacy intrusions
8. Spam
9. Instant messaging monitoring & spam
10.Wireless network hackers

What Puts You at Risk?

Cum ajungi sa fi amenintat?

Spyware
1.Downloading files from file-sharing services; playing interactive games online; installing free software from unknown, untrusted sources
1.Descarcand file prin serviciile de sharing; prin jocuri interactive online (cum ar fi jocurile de pe face book cu ferma, etc), instaland software (programe) gratuite de pe situri necunoscute, nesigure.

2. Viruses, worms, Trojan horses
2.Reading e-mail from unknown senders; opening unknown e-mail attachments
2.Citind emailuri de la persoane necunoscute; deschizand attachmente din emailuri de la necunoscuti (asta e o regula absolut obligatorie; niciodata, niciodata nu deschideti asemenea attachmente, totusi eu am infectat inboxul Eudora cu un email care chipurile mi-a fost retrimis cateva luni mai tarziu de la o prietena, daca aveam mai multa experienta as fi stiut ca e ceva suspect cu acel mesaj)

3. Hackers
3.Going on the Internet without firewall protection—particularly when using an always-on, broadband connection
3.Iesind pe internet fara sa fi protejat de firewall-in special cand folositi conexiune permanenta (de asta e bine sa ai posibilitatea sa te deconectezi, in caz extrem scotand cablul din computer,-- nu stiu cum faci daca esti conectat wireless,--ori de cate ori compul se comporta ciudat.

4. Identity thieves
4.Shopping, banking, or conducting other financial transactions at unsecure online sites or on unsecure connections
4.Cumparand, facand operatii bancare sau alte tranzactii fianciare pe situri nesigure online sau avnd o conexiune nesigura (wireless se stie ca sunt nesigure)

5. Phishing scams 
5.E-mails that appear to be from legitimate institutions, urging you to reply
5.Emailuri care par ca vin de la institutii perfect legale si care iti cer sa le raspunzi (am primit asemenea emailuri de la Reiffeisen si BRD mi se pare, Gmail e f destept si le-a bagat in spam,  de altfel are cel mai bun program anti spam, poate si cel de la Yahoo Mail e bun, dar Windows Live inca nu are pus la punct un program anti scam, de-abia relativ recent ne invita sa-i ajutam participand la programul "Prevent Junk". Mc Afee are si el un program antispam, pe care il aplica la Thunderbird, programul meu de email pt Gmail, a trebui sa-l scot din functie pt ca ajunsese sa-mi bage toate emailurile in spam, desi Gmail le lasase sa treaca).

6. Sexual predators 
6.Minors providing strangers with too much personal information in chat rooms, IM sessions, and elsewhere
6.Minori care dau strainilor prea multe informatii personale in chaturi, mess sau oriunde altundeva

7. Privacy intrusions 
7.Clicking on pop-up ads; cookies that track your Web surfing habits;
7.Facand click pe reclame care apar in ferestre separate; cookies care urmaresc obiceiurile de navigare pe net.

 8. Spam
8.Having an active e-mail account
8.Un cont de email activ.

9. Instant messaging monitoring & spam
9.Instant messaging with friends, family, and colleagues
9.Mess cu prieteni, familie, colegi

 10.Wireless network hackers
10. Using an unprotected wireless network at home or on the road
10.Folosind o retea wireless neprotejata acasa sau pe drum (cu mobilul?)


What Can Happen? 

Ce se poate intampla?

Spyware
1.Spyware can make your computer unstable or unusable; enables others to record your keystrokes and steal your private data.
1.Spyware (programe periculoase, pt novici) care pot face computerul instabil sau inutilizabil (programul meu antispyware, Spybot Search & Destroy, a descoperit o urma a unui asemenea program, Babylon, pe care teoretic l-am dezinstalat, e asa de bine bagat in maruntaiele compului ca nu pot sa scap de el nici cu SSD si din cand in cand imi blocheaza compul) ; permite altora sa inregistreze ce taste apasati si sa va fure datele personale.

2. Viruses, worms, Trojan horses
2.Your computer files can be destroyed; hackers can gain control over your computer; and viruses can quickly spread to other computers
2.Filele din computerul tau pot fi distruse; hackerii iti pot controla complet computerul; virusurile se pot raspandi rapid la alte computere.

3. Hackers
3.Hackers can access your PC without your knowledge to steal your private data or use your computer for their own purposes
3. Hackerii pot sa-ti acceseze computerul fara sa stii si sa-ti fure datele personale sau sa-ti foloseasca computerul pt scopurile lor.

4. Identity thieves
4.Thieves can steal your social security number, credit-card number, banking passwords, and more, costing you thousands of dollars
4. Hotii pot sa-ti fure CNP (la noi, mai nou si datele medicale de pe card ne vor face vulnerabili la asemenea atacuri), nr cardului de credit (pt ca sunt paranoica refuz sa-mi fac card, oricat de ademenitor pare), parolele de tranzactii bancare, si altele, care te pot costa mii de dolari (cu conditia sa ii ai)

5. Phishing scams 
5.Replying to a phishing scam can cause you to unknowingly provide criminals with your personal financial information
Raspunzand la un mesaj de tip fishing te poate face sa le dai atacatorilor (la americani oricine incalca legea e criminal, ucigasii sunt murderers) informatii despre finantele tale.

6. Sexual predators 
6.Your child can be molested, harassed, taunted
6.Copilul vostru poate fi molestat, hartuit, zeflemisit (ironizat)

7. Privacy intrusions 
7.Marketers and others can learn about your online habits, subjecting you to more pop-ups; identity theft is a possibility
7. Comerciantii si altii pot afla despre obiceiurile tale online, incat sa-ti apara si mai multe reclame pop-up (Google face asta in mod curent, functie de ce cauti sau pe ce site te afli hop si ei cu nenumarate reclame pe aceeasi tema, dar nu ca pop-up ci ca liste de recomandari, avand insa cel mai eficient motor de cautare, plus alte si alte servicii parca nu e f suparator, eu am invatat sa detectez rapid si sa ignor ofertele lor, dar daca toata lumea ar face ca mine ar da faliment); este posibil si furtul de identitate.

8. Spam
8. Your inbox fills up with useless, annoying, even pornographic junk e-mail messages
8. Cutia postala vi se umple cu emailuri nefolositoare (ba pt mine ar fi folositoare, daca ziua ar avea cel putin 48 de ore, ca sa le pot citi pe toate, iar creierul ar fi de trei ori mai mare sau mai puternic, ca sa incapa toate informatiile in el, mai ales ca Alz...incepe sa ma indrageasca) , plictisitoare (amin! pe astea le ignor, am cativa clienti care mi le trimit, ar fi trebuit sa traduc enervante, am si pt asta clienti, ca prieteni nu le pot spune), chiar pornografice (pe astea le baga cu placere Gmail in spam, mersi GM)

9. Instant messaging monitoring & spam
9. Outsiders can spy on your conversations, send spam, solicit children for sex, and more
9. Persoane dinafara pot sa va spioneze conversatiile (s-or fi gandit la DNA sau SRI :)), sa va trimita spam, sa propuna copiilor sa faca sex, etc

10.Wireless network hackers
10.Hackers can log your keystrokes, steal your private data, direct you to fraudulent Web sites, and more
10. Hacherii pot inregistra ce taste apesi, sa va fure datele persoanle, sa te trimita la situri frauduloase,etc

How Do You Protect Yourself?

Cum te protejezi?

Spyware
1.Install and regularly update antispyware software; perform frequent spyware scans; avoid sites and activities that can invite spyware

1.Instaleaza antispyware si updateaza in mod regulat; scaneaza des pt a descoperi spyware; evita situri si activitati care invita spyware.

2. Viruses, worms, Trojan horses
2.Install and regularly update antivirus software; perform frequent antivirus scans; never open e-mail attachments you aren’t expecting or e-mails from people you don’t know
2. Instaleaza antispyware si updateaza in mod regulat; scaneaza des pt a descoperi spyware; niciodata sa nu deschizi attachmente la emailuri pe care nu le astepti sau emailuri de la persoane pe care nu le cunosti.

3. Hackers
3.Install and regularly update PC firewall software on every PC you own. Make sure the firewall can protect you against unauthorized inbound and outbound communications
3.Instaleaza si updateaza regulat firewall pe fiecare PC din  dotare. Asigura-te ca firewallul  te poate proteja impotriva comunicarilor dinanutru sau dinafara (computerului)

4. Identity thieves
4.Make sure every online financial transaction is encrypted; avoid clicking on pop-up ads; don’t allow third-party cookies to be downloaded onto your computer
Asigura-te ca fiecare tranzactie financiara este codificata; evita sa faci click pe pop-up ads (reclame care apar pe ferestre separate , Firefoxul are grija sa le blocheze, cred ca l-am setat eu asa); nu permite third-party cookies sa fie descarcate in computerul tau (dar daca nu permit asta nu pot pune comentarii pe f multe bloguri, ar fi prudent sa nu mai comentez dar si mai bine ar fi daca Blggerul, de ex, ar schimba aceasta setare, din fericire eu nu fac nici un fel de tranzactie online)

5. Phishing scams 
5. Never reply to e-mails asking for your passwords, account numbers, or other private information—no matter how legitimate they may appear to be
Niciodata sa nu raspundeti la emailuri care va cer parole, nr de conturi sau alte informatii personale, oricat de legale ar putea parea (nici eu nu am raspuns, m-am dus totusi la Raiffeisen ca sa le atrag atentia ca banca lor e tinta unui atac de fishing, reactia a fost " nu cumva sa raspundeti la email", mersi, asta stiam si eu).

6. Sexual predators 
6.Strongly warn children of the dangers online; monitor their Internet habits if necessary; and provide them with strong guidance about what is and isn’t appropriate
6. Avertizati-va copii f serios despre pericolele care exista online; daca e necesar monitorizati-le obiceiurile de navigare pe internet si dati-le sfaturi si indrumari f clare despre ce este si ce nu este  corect (potrivit) pt ei.

7. Privacy intrusions 
7.Install and regularly update a PC firewall with privacy controls, such as pop-up ad blocking; never click on pop-ups; block third-party cookies
 7.Instaleaza si updateaza regulat firewallpt PC cu control personal (privacy); cum ar fi blocarea pop-up (am zis eu ca Ff blocheaza dar e posibil ca cel care face asta sa fie ZA); blocheaza third-party cookies (am explicat mai sus de ce am fost nevoita sa ignor acest sfat)

8. Spam
8. Use spam blocking tools in Internet security suites, e-mail applications, and other programs; find out what your Internet Service Provider offers for blocking spam
8.Folositi mijloace de blocarea spamului in pachetele de securitate pe internet (sper ca am tradus corect), aplicatii email (Thunderbird are propriul program de junk, incepuse si el sa aplice atentionarea la aproape toate emailurile, dar a invatat repede ca nu sunt de acord si acum ma scuteste) si alte programe (acum cred ca deja v-ati dat seama ca pt mine scam, spam sau junk e cam tot aia); aflati ce va ofera Providerul de Servicii pe Internet (la mine e vorba de RDS) pt a bloca spamul (RDS-ul nu mi-a oferit nimic, sau poate nu am aflat eu)

9. Instant messaging monitoring & spam
9.Use a PC firewall or other software program offering full IM protection
9. Folositi un firewall sau alt program care sa va ofere protectie completa pe mess (de obicei astea costa, si nu putin)

10.Wireless network hackers 
10.Encrypt your home wireless network; always use a PC firewall when connected to a public wireless network
10. Codificati-va reteaua wireless de acasa; totdeauna folositi un firewall cand sunteti conectati la o retea publica de wireless.

duminică, 20 martie 2011

Leapsha cu poza 46

Verisoara sotului meu si jumatatea ei au sarbarit implinirea unei varste rotunde printr-o excursie in Cuba.  Cu pozele trimise de ea (facute in Havana) am facut un pps care poate fi vazut si downloadat pe Slide Share. Ppsul are ca ilustratie muzicala "Guantanamera"

Leapsha cu poza 45

De data asta nu e vorba de o simpla leapsha ci de o felicitare adresata nepotelei care implineste astazi 11 ani. Am ales aceasta reproducere a unei sculpturi de Allen & Patty Eckman pt a-i aminti scumpei noastre de meleagurile unde s-a nascut. Chiar daca a plecat de acolo cand avea trei ani poate vreodata va merge pe Insula Antilopei din Marele Lac Sarat pentru a revedea turma de bizoni despre care acum sigur nu-si mai aminteste.

Sa ne traiesti multi ani si sa ai parte numai de zile luminoase, draga noastra!

sâmbătă, 19 martie 2011

Ce m-a invatat pe mine Sudoku

Nu sunt cine stie ce experta in rezolvarea de Sudoku, ba chiar in ultima vreme mi se intampla din ce in ce mai des sa abandonez cate unul care se incapataneaza sa nu se dezlege prea repede. Pe de alta parte nu-mi plac (inca) jocurile mai facile. Dar in timp ce ma gandeam care ar fi solutia la cate un joc mai incapatanat am tras niste invataminte mai generale:

1. Cand ai de rezolvat o problema examineaz-o cu maxima atentie si fi atenta la toate variantele. Foloseste-ti capacitatea de a analiza dar si memoria.

2. Nu e bine sa crezi ca decizia pe care ai luat-o e cea mai buna si ca e definitiva. De aceea eu nu folosesc pixul cand dezleg Sudoku sau cuvinte incrucisate ci creionul si, la nevoie, guma.

3. Daca ai gresit ceva nu abandona imediat. Ia-o de la inceput si daca esti destul de atent si de perseverent vei avea satisfactia ca ai dat de capatul unui joc care a reusit sa te conduca poate nu numai odata, ci chiar de doua ori pe drumuri laturalnice.

4. Chiar daca ti se pare la un moment dat ca nu gasesti capatului firului rational care te va duce la rezolvare si ca ai ajuns intr-o fundatura nu te da batut, dar fa o pauza. Acolo unde credeai ca nu poti sa vezi solutia, data viitoare lucrurile iti vor parea nespus de clare incat te vei intreba cum de n-ai vazut asta de la inceput. Explicatia ar fi ca atunci cand esti prea obosit nu mai ai randamentul maxim.

5. Dar daca te uiti ca mata in calendar la cate un careu si nu vezi nicaieri dezlegarea aminteste-ti ca e vorba numai de un joc si nu mai persevera atunci cand te ameninta o cumplita durere de cap din cauza nervilor. Perseverare diabolicum.

Leapsha cu poza 44

Reminiscente

Bancuri pentru varsta a treia

 Bancurile le-am cules de pe un pps al unui autor ale carui lucrari le cunosteam de mult de pe un grup Google dedicat ppsurilor, dar nu ii cunosteam latura sugubeata. Acum l-am descoperit pe Slide Share si imi pare f bine. Deja ne urmarim reciproc ca sa aflam ce a mai produs fiecare. Am sa public intai varianta in engleza a bancurilor, apoi traducerea. Pentru ca m-am folosit de Google Translate pt traducere am lasat la un moment dat si varianta lor, colorata in maro, cu litere italice. Traducerea mea e colorata in verde.


1. An elderly gentleman had serious hearing problems for a number of years.
He went to the doctor and the doctor was able to have him fitted for a set of hearing aids that allowed the gentleman to hear 100%
The elderly gentleman went back to the doctor after a month and the doctor said, 'Your hearing is perfect... Your family must be really pleased that you can hear again
The gentleman replied, 'Oh, I haven't told my family yet. I just sit around and listen to the conversations. I've changed my will three times!'


2. A group of old men from a retirement centre were sitting on a bench when one of them turns to the other and says: 'Slim, I'm 83 years old now and I'm just full of aches and pains. I know you're about my age. How do you feel?'
Slim says, 'I feel just like a newborn baby.' 'Really!? Like a newborn baby!?''Yep. No hair, no teeth, and I think I just wet my pants.'


3. Two elderly ladies had been friends for many decades.  Over the years, they had shared all kinds of activities and adventures.  Lately, their activities had been limited to meeting a few times a week to play cards. One day, they were playing cards when one looked at the other and said,
"Now don't get mad at me ... I know we've been friends for a long time, but I just can't think of your name!  I've thought and thought, but I can't remember it.  Please, tell me what your name is!"Her friend glared at her for at least three minutes she just stared and glared at her.  Finally she said, "How soon do you need to know?"


4. A senior citizen was driving down the freeway, his car phone rang.  Answering, he heard his wife's voice urgently warning him, "Herman, I just heard on the news that there's a car going the wrong way on Interstate 77. Please be careful!" "Heck," said Herman, "It's not just one car.  It's hundreds of them!"


5. Hospital regulations require a wheel chair for patients being discharged. However, a student nurse,  found one elderly gentleman already dressed and sitting on the bed with a suitcase at his feet, who insisted he didn't need my help to leave the hospital. After a chat about rules being rules, he reluctantly let the nurse wheel him to the elevator
On the way down the nurse asked him if his wife was meeting him.
'I don't know,' he said. 'She's still upstairs in the bathroom changing out of her hospital gown.'


6. One day an 82 year-old man, went to the doctor to get a physical.
A few days later, he went to the doctor again with a gorgeous young woman on his arm.  The doctor got up to meet the old man and said, 'You're really doing great, aren't you?' The old man replied, 'Just doing what you said, Doc: 'Get a hot mamma and be cheerful.''The doctor said, 'I didn't say that... I said, 'You've got a heart murmur; be careful.'


7. A senior couple are both having problems remembering things. During a checkup, the doctor tells them that they're physically okay, but they might want to start writing things down to help them remember
... Later that night, while watching TV, the old man gets up from his chair. 'Want anything while I'm in the kitchen?' he asks.
'Will you get me a bowl of ice cream?' 'Sure..' 'Don't you think you should write it down so you can remember it?' she suggests. 'No, I can remember it.' 'Well, I'd like some strawberries on top, too. Maybe you should write it down, so not to forget it?'  He says, 'I can remember that. You want a bowl of ice cream with strawberries.' 'I'd also like whipped cream. I'm certain you'll forget that, write it down?' she adds. Irritated, he says, 'I don't need to write it down, I can remember it! Ice cream with strawberries and whipped cream - I got it, for goodness sake!' Then he toddles into the kitchen. After about 20 minutes, The old man returns from the kitchen and hands his wife a plate of bacon and eggs.........                                                                            
She stares at the plate for a moment. 'Where's my toast ?'


8. Three sisters, ages 92, 94 and 96, live in a house together.  One night the 96-year-old draws a bath.  She puts her foot in and pauses.  She yells to the two other sisters downstairs, "Was I getting in or out of the bath?" The 94-year-old yells back, "I don't know. I'll come up and see." She starts up the stairs and pauses "Was I going up the stairs or down?"
The 92-year-old is sitting in the living room having tea, listening to her sisters, she shakes her head and says, "I sure hope I never get that forgetful, knock on wood."  at the same time thumping her walking stick on the wooden floor.
She then yells, "I'll come up and help both of you as soon as I see who's at the door."


9. A group of elderly friends had dinner at another couple's house, and after eating, the ladies left the table and went into the kitchen.
The two gentlemen were talking, and one said, 'Last night we went out to a new restaurant and it was really great.. I would recommend it very highly.'
The other man said, 'What is the name of the restaurant?'
The first man thought and thought and finally said, 'What is the name of that flower you give to someone you love?...  you know, the one that's red and has thorns.'
Do you mean a rose?'
Yes, that's the one,' replied the man. He then turned towards the kitchen and yelled, 'Rose, what's the name of that restaurant we went to last night?

1. Un domn în vârstă a avut probleme serioase cu auzul pentru un număr de ani. El a mers la medic, iar medicul l-a echipat cu un set de aparate auditive care i-a permis domnului să audă 100% Domnul în vârstă s-au întors la medic după o lună şi doctorul a zis, "Auzul dumneavoastra este perfect ... Familia trebuie să fie într-adevăr mulţumita că puteţi auzi din nou. Domnul a răspuns, "Oh, nu am spus familiei mele nimic Pur si simplu stau si ascult conversaţiile.. Mi-am schimbat deja testamentul de trei ori! "
 
2. Un grup de oameni in varsta dintr-un centru pt pensionari s-a aşezat pe o bancă si unul dintre ei se intoarce catre altul şi spune: "Slim, am 83 de ani acum şi eu sunt doar plin de dureri. Ştiu că eşti cam de vârsta mea. Cum te simţi? "Slim spune, "Mă simt la fel ca un copil nou-născut." "Serios!? Ca un copil nou-născut!?''Da. Fără păr, fără dinţi, şi cred că mi-am udat pantalonii. "
 
3. Două doamne în vârstă au fost prietene de mai multe decenii. De-a lungul anilor, au avut în comun toate tipurile de activităţi şi aventuri. In ultima vreme activităţile lor au fost limitate la a se întâlni de câteva ori pe săptămână pentru a juca cărţi. Intr-o zi, ele jucau cărţi atunci când una s-a uitat la cealalta şi a spus,"Acum, nu te superi pe mine ... ştiu că am fost prietene de mult timp, dar eu nu-mi pot aminti numele tau. M-am gândit şim-am tot gândit! Dar nu pot să mi-l amintesc. Te rog, spune-mi care este numele tău! "Prietena ei s-a uitat fix la ea pentru cel puţin trei minute,  doar se uita şi se uita fix. În cele din urmă, a spus," Cam cat de repede trebuie sa raspund? "

Bancul e destul de cunoscut (ca si altele) dar am sa explic de ce am ales sa il public. Pt traducere m-am folosit de Google Translate. Am sa las si textul tradus de ei pt savoarea umorului.

4. Un cetăţean senior a fost de conducere în jos de pe autostrada, telefon masina lui a sunat. Răspunzând, el a auzit vocea sotiei sale de urgenţă l-avertizare, "Herman, tocmai am auzit la ştiri că există o masina merge pe un drum greşit pe Interstate 77. Vă rugăm să fiţi atenţi! "" La naiba, "a spus Herman," Nu este doar o masina Este sute de ei! ".





Pe cand conducea automobilul un domn in varsta a auzit suanad telefonul. Era vocea sotiei sale care il avertiza alarmata "Herman, tocmai am auzit la radio ca o masina merge pe sensul opus pe I77. Te rog sa fi atent!". 
" La naiba, "a spus Herman," Nu este doar o masina, sunt sute...

Pt mine nici acest banc nu a fost inedit, traducerea automata insa da. De aceea nu rezist sa nu va las sa o savurati si voi.

5. reglementările Spitalul nevoie de un scaun cu rotile pentru pacienţii fiind evacuate. Cu toate acestea, o asistentă medicală student, găsit un domn în vârstă deja îmbrăcat şi aşezat pe pat, cu o valiză la picioarele lui, care a insistat ca nu au nevoie de ajutorul meu să părăsească spitalul. După o discuţie despre regulile fiind reguli, el lăsa fără tragere de inimă roata asistenta-l la liftPe drum în jos asistenta l-au întrebat dacă soţia lui îl întâlnire."Nu ştiu", a spus el. "E încă la etaj, in baie schimbarea din halat de spital ei."
 

Reglementarile spitalului cer ca pacientii externati sa foloseasca un scaun cu roti.  Totusi, s-a intamplat ca o asistenta aflata inca la studii(la ei asistentele=nurse studiaza mai mult ca la noi, de aceea au indatorir mai mari care cer cunostinte mai avansate) sa gaseasca intr-un salon un domn imbracat de strada, cu o valiza la picioarele patului, care insista ca nu are nevoie de ajutor ca sa iasa din spital. Dupa o discutie despre regulile care trebuie respectate a lasat-o cam fara tragere de inima pe asistenta sa-l duca folosind scaunul cu roti pana la lift.  pe cand coborau l-a intrebat daca jos il asteapta sotia. "Nu ştiu", a spus el. "E încă la etaj, in baie, isi schimba halatul de spital cu hainele de strada"


Gata, nu mai sterg traducerea automata. E prea hazlie. Totusi bancul e greu de tradus pt ca se bazeaza pe intelegerea gresita a unor recomandari in engleza.

6. Într-o zi un bărbat în vârstă de 82 ani, a mers la doctor pentru a obţine un fizic.Câteva zile mai târziu, el a mers la doctor din nou cu o tanara femeie superba pe braţul lui? Medicul se ridică pentru a răspunde bătrânul. Şi a spus, "Chiar esti faci mare, nu-i asa?" Bătrânul a răspuns, "Just a face ceea ce aţi spus, Doc:" Ia un Mamma fierbinte şi să fie vesel''Doctorul a spus, "nu am spus că .... I-am spus, "Ai un murmur cardiac;. Fi atent"

Intr-o zi un barbat de 82 de ani a mers la doctor pt un control. Dupa cateva zile s-a intors la doctor cu o femeie traznet la brat. Doctorul s-a ridicat ca sa-l intampine pe batran si la intrebat " Te simti f bine, nu-i asa?" Fac exact ce mi-ati recomandat: Am facut rost de o puicuta (mamma) focoasa (hot) si ciripesc de bucurie (cheerful). Doctorul i-a raspuns: "Am zis: Ai un murmur la inima (heart), fi atent (careful)


Eu stiam alta varianta a bancului urmator, care e reusita daca se aude, dar merge si scrisa,  o s-o scriu dupa ce o sa ma lupt cu traducerea corecta.

7. Un cuplu senior sunt ambele având probleme amintesc lucruri. În timpul unui consult, medicul le spune că sunt bine fizic, dar ei ar putea dori să înceapă scrierea de lucruri în jos pentru a le ajuta să ne amintim... Mai târziu în acea noapte, în timp ce ma uit la TV, de omul cel vechi se ridică de pe scaun. "Vrei ceva în timp ce eu sunt în bucătărie?", Întreabă el."Vrei să-mi aduci un castron de îngheţată?" "Sigur .." "Să nu crezi că ar trebui să-l scrie jos, astfel încât puteţi să-l amintiţi?" ea sugerează "Nu, pot să-l aduc aminte.". "Ei bine, aş dori niste capsuni pe partea de sus, de asemenea. Poate ar trebui să-l scrie, nu ca să-l uite? "? El spune," îmi amintesc că. Vrei un castron de îngheţată cu căpşuni "". Aş dori, de asemenea, frisca. Sunt sigur că vei uita, scrie jos? " Iritat, adaugă ea, spune el,. "nu am nevoie să-l scrie, pot să-l amintesc! Inghetata cu capsuni si frisca -! l-am primit, pentru numele lui dumnezeu "Apoi, el a toddles în bucătărie. Dupa aproximativ 20 de minute, se întoarce vechi om de la bucătărie şi mâinile soţiei sale o farfurie de şuncă şi ouă .........Ea uită la placa pentru un moment. "Unde e toastul meu?"


Intr-un cuplu in varsta ambii au probleme de memorie. In timpul unui control doctorul le soune ca din pdv fizic amandoi stau f bine dar e timpul sa-si noteze ce vor sa tina minte. Tarziu in acea seara, in timp ce se uitau la TV batranul se ridica de pe scaun si intreaba "Vrei sa-ti aduc ceva din bucatarie?"

" As vrea un castronel cu inghetata" " Bine" " Nu crezi ca ar trebui sa-ti notezi ca sa-ti amintesti?" ii sugereaza ea. " Nu, o sa tin minte" "Ei bine, as dori sa pui deasupra niste capsuni. Poate ar trebui sa-ti notezi, ca sa nu uiti?" El spune "O sa-mi amintesc. Vrei un castronel de inghetata cu capsuni" ". Aş dori, de asemenea, frisca. Sunt sigură că vei uita, mai bine noteaza-ti". Iritat, el ii spune" Nu-i nevoie, o sa-mi amintesc. Inghetata cu capsuni si frisca, am inteles, pt numele lui Dumnezeu!" si pleaca tarsaindu-si picioarele.   Dupa aproximativ 20 de minute, batranul se intoarcetinand in mana o farfurie cu sunca si oua. Ea se uita fix un moment la farfurie (interesant ca in traducerea automata plate a fost intai tradus corect ca farfurie, apoi masina s-a razgandit si a pus placa) "Si painea mea prajita unde e?" (In romaneste toast are cu totul alt inteles)


Si acum varianta pe care o spun eu cu succes garantat.

O familie in varsta. (asta am scris pt varianta literara, in cea verbala folosesc tremoloul specific) El se pregateste sa plece la piata. Ea ii spune "Doua lucruri! Nu uita, doua lucruri ai de cumparat: marar si patrunjel!" El se intoarce dupa cateva ore cu un tub de pasta de dinti. Ea: "Nu ti-am spus sa iei doua lucruri, uitucule! Unde e periuta de dinti?"

Si pt bancul de mai jos stiu o alta varianta, nu neaparat mai buna.

8. Trei surori, cu vârste 92, 94 şi 96, trăiesc într-o casă împreună Într-o noapte 96 ani, atrage o baie Ea pune piciorul în şi. Pauze. Ea a striga la parter alte două surori, "a fost. Am să vă stea în sau din baie? "94 de ani, striga înapoi," nu ştiu voi veni şi a vedea.. " Ea porneşte pe scări şi pauze "Am fost urcat pe scări sau în jos?"92 de ani, stă în camera de zi cu ceai, asculta la surorile ei, isi clatina capul ei şi spune: "Sper că am obţine niciodată că uituc, bat pe lemn." în acelaşi timp, ei uriaş stick de mers pe jos pe podeaua de lemn.Ea apoi atunci striga, "Voi veni şi de a ajuta atât de tine cât mai curând am vedea cine e la uşă."


Trei surori de 92, 94 si 96 de ani locuiesc impreuna.  Intr-o seara cea de 96 de ani porneste catre baie. Face un pas inauntru si se opreste. Striga la parter catre celelalte doua surori: "Nu mai stiu, intram sau ieseam din baie?". Cea de 94 de ani ii striga " Nu stiu, o sa vin si o sa vad". Incepe sa se urce pe scari si se opreste "Nu mai stiu, voiam sa urc sau sa cobor?"

Cea de 92 de ani statea in living (ei, da, se foloseste mai nou si in romana) si-si bea ceaiul, ascultandu-le pe surorile ei isi clatina capul si zice "Sper sa nu ajung niciodata atat de uituca, sa bat in lemn" si ciocaneste cu bastonul in podea. "O sa vin la voi sa va ajut imediat ce vad cine e la usa"


Varianta romaneasca: Doua prietene in varsta stau la o cafea si o barfesc pe a treia " Mai, ce tare s-a ramolit Popeasca, Doamne fereste, sa bat in lemn" "Intra!"

Exista o varianta romanesca si la bancul de mai jos, o sa o scriu dupa ce o sa ordonez cumva pasareasca oferita de Google Translate. De obicei contribui cu varianta mea ca sa-i ajut, dar de data asta am renuntat, era prea mult de corectat iar varianta mea e mai libera, nu respecta intocmai textul englez.

9. Un grup de prieteni în vârstă luat cina la un alt cuplu casa lui, şi după masă, doamnelor stânga masă şi a intrat în bucătărie.Cei doi domni au fost vorbit, şi una a zis, "Noaptea trecută am ieşit la un restaurant nou si a fost foarte mare .. Mi-ar recomanda-o foarte mult. "Celălalt a spus, "Ce este numele de restaurant?"Primul om care a gândit şi sa gândit şi în cele din urmă a zis, "Care este numele de floare care dai cuiva te iubesc ... ştii?, Cea care este roşie şi are spini."Vrei să spui un trandafir? "Da, asta e una, "răspunse omul. Apoi sa întors spre bucatarie si a strigat, "Rose, care este numele de pe care ne-am dus la restaurant aseară?

Un grup de prieteni au servit cina acasa la una din  familii si dupa ce au terminat doamnele s-au ridicat de la masa si s-au dus la bucatarie . Cei doi domni au inceput sa stea de vorba si unul a zis: " seara trecuta am iesit la un restaurant si ne-am simtit cu adevarat f bine, ti-l recomand neaparat"
Celalt a spus: "Si cum se numeste restaurantul?" Primul s-a gandit ce s-a gandit si pana la uram a spus; "Cum se numeste floarea pe care o daruiesti cuiva drag? Aceea rosie si cu spini". "Vrei sa spui un trandafir (sau  o roza, poetii nostri din secolul 19 si chiar 20 foloseau curent denumirea de roza pt trandafir, amintiti-va rondelele lui Macedonschi )?" Da, asta e!" Apoi s-a intors catre bucatarie si a strigat "Trandafiro, (nu se mai poarta numele asta, asta nu inseamna ca nu mai exista femei la noi pe care sa le cheme asa, si nu vorbesc de Doamna Teo) cum se numeste restaurantul la care am fost aseara?"


In romaneste sunt doua bancuri cu Roza. 

Un domn in varsta f bine fluiera f insistent dupa o doamna eleganta. Enervata, o tanara il apostrofeaza: "Nu va e rusine sa fluierati la varsta dumneavoastra dupa o doamna necunoscuta?" " Domnisoara, doamna e sotia mea." " Si de ce n-o strigati pe nume?" "Pentru ca am uitat cum o cheama" "Cum asa?" " Domnisoara, cum se chema floarea aceea parfumata, cu multe petale frumos colorate dar cu spini?" "Trandafir" " Dar asa, mai poetic?" "Roza" " Multumesc, Roza, Roza, intoarce-te draga, sunt aici, in spatele tau"

Si altul:

Un  domn in varsta alearga disperat dupa o doamna si aproape ca se ciocneste de un prieten. "Unde alergi asa, il intreaba acesta?" "Fug dupa nevasta-mea" " Nu e mai simplu sa o strigi?" " Da, dar i-am uitat numele" "Ei, saracul de tine, scleroza e de vina!" " Asa, asa, Roza, Roza!" striga el dupa sotie.