luni, 28 februarie 2011

Defectele zodiilor

Textul care urmeaza l-am primit de la Suzeta. Draga de ea nu uita sa caute si sa precizeze si sursa. Dupa atatea dulcegarii de horoscoape care se intrec in a spune nativilor cat de minunati, cat de inteligenti si sufletisti sunt cred ca acest horoscop ghidus, plin de sare si piper e cat se poate de binevenit. Totul e sa nu luati prea in serios nici pe cele prea laudative, nici pe cel de mai jos.


Berbec (21.03-20.04)
Planeta dominanta: Marte, planeta incapatanarii si incaierarilor. 
Animalul sacru: barzaunul 
Personalitate: Berbecul guverneaza capul, drept pentru care Berbecii sunt experti in a se arunca cu capul inainte, a face doar ce-i taie capul si a da cu capul de pragul de sus. Sunt foarte siguri pe ei in tot ce fac, chiar si cand fac cele mai monumentale prostii. Plini de energie si initiativa, sunt atat de grabiti si de ocupati, incat nu au timp sa gandeasca. Cu toate astea, in intelepciunea lor nemarginita, stiu intotdeauna ce e mai bine pentru ceilalti. Nimeni n-are voie sa ii contrazica, in timp ce ei isi pastreaza dreptul inalienabil de a contrazice pe toata lumea. Specialitatea lor este viteza, din care cauza au mereu fel de fel de vanatai, arsuri sau taieturi si sunt clienti fideli ai service-urilor si asigurarilor auto. Cea mai mare afacere a vietii lor este sexul, pe care-l practica numai din dragoste, chiar daca dragostea respectiva nu dureaza decat o zi. 
Meseria potrivita: director, pompier, instructor de sex, bungeejumper, spargator de banci. 
Pizza magica: Diavolo. Medicamentul norocos: energizantele.
Taur (21.04-21.05)

Planeta dominanta: Venus, planeta trandaviei si a lascivitatii, 
Animalul sacru: vaca indiana 
Personalitate: Taurul e recunoscut pentru stabilitate si perseverenta, de fapt doua modalitati de exprimare a lipsei de imaginatie. Universul lui se margineste la ce poate sa vada, sa guste sau sa pipaie. Notiunile complexe il tulbura profund, iar indaratnicia lui n-are seaman – daca a apucat intr-o directie, asa o tine. O schimbare de macaz ar implica un efort fizic si intelectual prea mare pentru lenea lui. In ciuda obtuzitatii, da insa dovada de o apriga viclenie atunci cand isi apara pielea sau vrea sa obtina ceva. E maestru in a scoate castanele din foc cu mana altuia. Dincolo de falnica-i robustete, Taurul ascunde o abominabila lasitate. 
Meseria potrivita: contabil, lautar, coafeza, manechin, pom-star, degustator de maioneza.
Pizza magica: Rusticana 
Medicamentul norocos: intaritoarele (sexuale).

Gemeni (22.05-21.06)

Planeta dominanta: Mercur, planeta trancanelii si nevricalelor.
Animalul sacru: papagalul
Personalitate: Gemenii sunt isteti si foarte adaptabili, cu alte cuvinte niste oportunisti lipsiti de scrupule. Stapanesc perfect arta comunicarii si pot sa te minta in fata fara sa clipeasca. Sunt dragalasenia intruchipata cand vor sa obtina ceva si de-a dreptul sadici cand au chef sa se joace cu nervii altora. Sprinteni si indemanatici, dispar cand ti-e lumea mai draga si pot face nevazute diverse obiecte care li se par interesante. Isi scot din minti sefii si consortii, dar nici unii nu-i dau afara, din cauza ca se pricep sa le spuna bancuri. In dragoste, sunt deschisi tuturor posibilitatilor si ar fi primii care ar subscrie la legalizarea poligamiei. Cu toate astea, in clipele romantice au tendinta de a-si exprima pasiunea uitandu-se pe pereti.
Meseria potrivita: agent de vanzari, scamator, chelner, escroc.
Pizza magica: Calzone.
Medicamentul norocos: gargara.

Rac (22.06-22.07)

Planeta dominanta: Luna, astrul toanelor si nascocirilor. 
Animalul sacru: lipitoarea 
Personalitate: Racul este un profitor nesatul, al carui unic scop in viata e sa care in barlog tot ce-i pica in mana. Este mai zgarcit si mai apucator decat tot neamul harciogilor la un loc. Se spune ca ar fi diplomat, dar in realitate manipuleaza pe toata lumea ca sa-si rezolve interesele. Zambeste gratios, insira verzi si uscate si joaca tot timpul teatru, fiind foarte popular printre cei gura-casca si slabi de minte. Are mania de a coopta tot soiul de ratati pe care ii psihanalizeaza sau ii indoctrineaza cu predici filozofice ori cuvantari patriotice. Isi iubeste casa, dar nu este lipit de ea. Ros de morbul vagabondajului, dispare periodic pentru diverse intervale de timp. Din nefericire, se intoarce mereu inapoi… In dragoste este adeptul romantismului siropos si lesinat. Asta, la inceput, caci mai devreme sau mai tarziu va scoate la bataie un nimicitor arsenal de tocare marunta a nervilor: toane, nazuri, imbufnari, bombaneli, banuieli, accese masochiste si santaje sentimentale. 
Meseria potrivita: politician sau afacerist interlop (la alegere), poet, camatar, pitic de gradina. 
Pizza magica: Quattro formaggi. 
Medicamentul norocos: alcoolul.

Leu (23.07-22.08)

Planeta dominanta: Soarele, astrul egoismului si ingamfarii. 
Animalul sacru: pupaza 
Personalitate: Leul este un lider innascut si, ca toti liderii, se inalta strivindu-i pe cei cu mai mult bun-simt decat el. Subordonatii ii acorda respectul cuvenit, dar I-ar strange de gat cu maxima placere. Ambitios ca nimeni altul. considera ca a atins pozitia cuvenita doar atunci can nu mai are vreu n loc alb pe cartea de vizita. Se iubeste atat de mult pe sine incat isi pupa oglinda de cate ori se crede singur. Este asa de obsedat de onoruri ca, daca primeste o cupa la campionatul de sotron, e in stare sa umble cu ea atarnata la gat, sa vada lumea cat de grozav este. Atrage atentia in orice adunare: fie este cel mai inzorzonat personaj, fie arunca cu banii in toate partile, fie poarta o arma. Pozeaza tot timpul, doarme pe stanga fiindca profilul drept il avantajeaza mai mult si arata cu degetul mijlociu ca sa-si expuna mai bine diamantul de multe carate. In dragoste, este la fel de inflacarat ca un furnal si la fel de discret o trompeta cu amplificator. 
Meseria potrivita: imparat, sef de bloc, portar de hotel, dresor, hingher 
Pizza magica: Quattro stagioni. 
Medicamentul norocos: toxina botulinica.

Fecioara (23.08-22.09)

Planeta dominanta: Mercur, planeta trancanelii si a isteriilor. 
Animalul sacru: ciocanitoarea 
Personalitate: Zodiacele critica spiritul critic al fecioarei, punand-o astfel intr-o situatie critica. Cum, pe deasupra, fecioara mai e si metodica, punctuala si perfectionista, sfarseste prin a-i scoate pe toti din pepeni. Obsedata de igiena, detalii si clasificari, este capabila sa caute bacteriile cu lupa, sa frece dusumelele cu periuta sau sa puna rufele in masina de spalat nu doar pe culori, ci si in ordine crescatoare si alfabetica. Miroase enervant de curat, ceea ce o leaga spiritual de canii si pisicile din cartier. Fecioara este o fana a listelor, tabelelor si regulamentelor pe puncte, subpuncte, care, in loc sa-i simplifice, ii incalcesc teribil existenta. Scurt, orice fecioara veritabila este: 1. mereu ocupata cu o mie de nimicuri sau sa-si bage nasul unde nu-i fierbe oala. 2. tipicara; 3. ipohondra: 4.cicalitoare: 5. carpanoasa: 6. maniaca: 7. absolut necesara (din pacate). In dragoste, are caldura unei frapiere si fantezia unui birocrat. 
Meseria potrivita: analist politic, CTC-ist, agent de dezinsectie, sora medicala (sau frate). 
Pizza magica: Funghi. 
Medicamentul norocos: toate, fara exceptie.

Balanta (23.09-22.10)

Planeta dominanta: Venus, planeta trandaviei si lascivitatii. 
Animalul sacru: bibilica 
Personalitate: Balanta are certe inclinatii intelectuale, utile in studiul aprofundat al programului tv, si un inalt simt artistic, reflectat in flerul cu care-si asorteaza pantofii cu lenjeria. Plina de gratie si eleganta, umbla cu nasul pe sus, stramband suveran din el la orice incalcare a etichetei. Se zice ca adora confortul si armonia, ceea ce in traducere libera inseamna ca este lenesa si n-are principii ferme. Despre Balanta se mai spune ca este o buna colaboratoare si sfatuitoare: in orice problema, expune cateva zeci de solutii, ca apoi sa-l lase pe celalalt sa decida. Cat despre vestitul ei echilibru, cel mai in masura sa comenteze ar fi psihiatrul care o trateaza. In lipsa lui, se accepta si marturiile apropiatilor, adanc ingrijorati de viteza cu care-si schimba parerile si de costurile marite ale dulciurilor pe care le inghite atunci cand e deprimata. Cel mai de seama lucru din viata ei este dragostea, subiect bogat in detalii picante, prea indecente ca sa poata fi relatate. 
Meseria potrivita: agent matrimonial, arbitru, escorta, gigolo, tester de hamace, rentier. 
Pizza magica: Capricciosa. 
Medicamentul norocos: gelul anticelulitic.

Scorpion (23.10-21.11)

Planeta dominanta: Pluto, planeta obsesiilor si paranoiei. 
Animalul sacru: vipera 
Personalitate: Scorpionul are foarte mult magnetism personal: atrage cuiele ruginite, cutiile de conserva, dramele si ghinioanele. Are emotii intense, idei fixe si puterea de a deochea. Este atat de incordat, incat da impresia ca sufera, iar incordarea lui face sa se defecteze obiectele din jur. Chiar si cei apropiati sunt profund afectati, de unde si bafta pe care o are la mosteniri. Stie ce vrea, dar cauta sa obtina totul pe cai ocolite. E genul care mai bine isi otraveste dusmanul decat sa-i dea un pumn in nas. Paranoic, vede peste tot pericole, intrigi si conspiratii. Asta nu-l impiedica sa umble cu fitile si sa-i manipuleze pe ceilalti. Ii considera prieteni doar pe cei de care se poate folosi, iar prietenii n-au incredere in el, fiindca stiu ca n-are mama, tata sau scrupule, si ataca subversiv, sub centura. In dragoste, este un obsedat sexual frustrat, gelos si posesiv, care-si scoate din minti perechea cu banuielile si cu gusturile lui anormale. 
Meseria potrivita: detectiv, medic legist, pandar, scafandru, vanator de fantome. 
Pizza magica: Siciliana.. 
Medicamentul norocos: extractul de matraguna.

Sagetator (22.11-21.12)

Planeta dominanta: Jupiter, planeta exceselor si a glumelor proaste. 
Animalul sacru: grangurul 
Personalitate: Sagetatorul este un inconstient optimist, a carui specialitate este datul cu bata in balta: scoate perle dupa perle cu un aer de savant atotstiutor, face glume proaste si rade fara rost. Este un snob care-si poarta hainele cu etichetele pe-afara si se lauda cu vedetele de teleshopping pe care le frecventeaza. Promite marea cu sarea, dar cand trebuie sa-si tina promisiunile este lovit de amnezie. Adora masinile, pe care le conduce cu placere si cu mare viteza, in cei mai falnici pomi de pe marginea drumului. fiindca se crede cel mai tare, se baga in bucluc si trece razant pe langa dezastre. Scapa insa cu bine, caci beneficiaza de clauza berzei chioare, care i-a fost acordata pentru a nu ramane zodiacuI doar cu 11 zodii. Cand se indragosteste, iubeste cu foc, din toata inima.. Problema e ca, avand o inima foarte mare, alesul sau aleasa se poate trezi intr-un ventricul teribil de aglomerat. 
Meseria potrivita: parlamentar, sociolog, pocherist, parasutist, turist. 
Pizza magica: Hawaiana. 
Medicamentul norocos: laxativele..

Capricorn (22.12-20.01)

Planeta dominanta: Saturn, planeta parvenirii si anchilozarii. 
Animalul sacru: catarul 
Personalitate: Capricornul e un parvenit planificat, care se chinuie sa ajunga in motul ierarhiei si-si urmareste interesele cu indarjire de buldog. Perseverenta cu care merge pe drumul stabilit arata ca de fapt nu are alternative sau alte bucurii in viata. Incapatanarea lui este monumentala – mai mare ca a Berbecului si a Taurului, care sunt, totusi, niste vietati relativ normale. Si la capitolul rezistenta sta bine – in cazul unui cataclism planetar s-ar numara printre putinii supravietuitori, alaturi de sobolani si insecte. Grozav de suspicios si sigur ca nimeni nu e mai competent ca el, n-are somn daca nu controleaza totul. Detine un stoc impresionant de temeri si complexe pe care, fiind foarte orgolios, face eforturi sa si le mascheze. De aici, o permanenta incordare, care-i da aerul cuiva care a inghitit o coada de cazma… fiind din cale-afara de plictisitor, isi gaseste greu o pereche care sa-l suporte. Singurul care il tolereaza este alt Capricorn. 
Meseria potrivita: in asigurari, IT, liftier, calugar, paznic. 
Pizza magica: Margherita 
Medicament norocos: antidepresivele.

Varsator (21.01-19.02)

Planeta dominanta: Uranus, planeta convulsiilor si ciudateniilor. 
Animalul sacru: ornitorincul 
Personalitate: Varsatorii sunt cele mai ciudate fiinte de pe Terra, ceea ce explica frecventa marita cu care sunt rapiti de martieni. Nu se stie totusi daca acestia ii selecteaza doar pentru a le studia anomaliile sau fiindca ii considera o specie inrudita. Oricum, este ceva in neregula cu ei, deoarece au idei stranii, reactii imprevizibile si fac totul pe dos fata de restul omenirii. Se spune ca sunt deschisi la nou, le place sa experimenteze si au o fire independenta. Asta inseamna ca dau banii pe prostii de care n-a mai auzit nimeni, adera la cele mai fistichii diete sau curente religioase si ii doare in cot de parerea celorlalti. In plus, sunt deosebit de agitati, ceea ce nu este bine, caci excesul de energie le permite sa-si puna in practica proiectele utopice si initiativele anarhiste. Prietenii ii suporta maximum doua ore, iar rudele lor migreaza in alte cartiere. Cat despre dragoste, Varsatorilor nu le este prea clar ce inseamna… ! 
Meseria potrivita: futurolog, revolutionar, guru, vanzator de gogosi. 
Pizza magica: Napoletana. 
Medicamentul norocos: sedativele.

Pesti (20.02-20.03)

Planeta dominanta: Neptun, planeta confuziei si dependentelor. 
Animalul sacru: balena 
Personalitate: Pestii sunt niste vietuitoare blande si buimace, care cred tot ce le indruga primul venit. In capul lor este un talmes-balmes de impresii si intuitii, ce face imposibila o activitate neuronala decenta. Fiind incapabili sa emita vreun argument logic, au devenit la randul lor experti in abureala si imbrobodire. Se spune ca sunt creativi si talentati, ceea ce inseamna ca productiile lor ii turmenteaza atat de tare pe ceilalti, incat le anihileaza puterea de discernamant… Foarte sociabili din fire, se inteleg de minune cu animalele, handicapatii, delincventii si spiridusii de casa. Misterele si superstitiile exercita asupra lor o mare fascinatie: admira grozav iscusinta cu care isi apara intimitatea monstrul din Loch Ness, iar cand nu le place vremea de-afara isi imbraca plini de incredere hainele pe dos. Dar marca lor distinctiva este enorma capacitate de a IUBI. Pestii se indragostesc total si iremediabil de cine nu trebuie, cand nu trebuie sau… de cate persoane nu trebuie! 
Meseria potrivita: VETERINAR(?), fotograf,curatitor de piscine, hipiot, medium, traficant. 
Pizza magica: Tonno. 
Medicamentul norocos: Untura de peste.

Leapsha cu poza 32


Cine e mai inteligent? Omul sau strutul?

duminică, 27 februarie 2011

Dunarea Albastra

Ca in orice ocupatie pe lumea asta si pt crearea de ppsuri sau videoclipuri e nevoie de talent. Una dintre cele mai talentate persoane care publica pe Slide Share se numeste Judy, si de la ea am imprumutat cu drag acest videoclip.

sâmbătă, 26 februarie 2011

Timpul optim pt a lua pastilele de scaderea tensiunii

Dupa stiinta mea destul de multe persoane in varsta au de luptat cu tensiunea arteriala care ramane ridicata (hipertensiune) chiar daca incearca sa manance fara sare. In acest caz pe langa un regim de viata echilibrat, fara enervari (cam greu) si cu suficient exercitiu fizic este necesar sa se recurga la medicatie (sa nu-mi spuneti ca se poate rezolva numai cu tratament naturist, ca nu va cred).

Mie doctorul de familie mi-a recomandat sa iau doua pastile pe zi, una dimineata si una seara, numai ca eu, pt ca am multime de betesuguri si pt ca fiecare necesita pastile rareori o iau pe cea de seara. Rezultatul e ca in perioade de stress ma cam ia cu spaime cand imi masor tensiunea. 

Asa ca nu e de mirare ca am citit cu interes un articol de pe Beliefnet intitulat "The Best Time to Take Your Blood Pressure Medication".

Zice acolo ca in mod normal in timpul noptii tensiunea arteriala scade cu 20-30mg Hg si ca nu ar fi nevoie sa se ia pastila de seara. Perfect mi-am zis, deci eu procedez bine. Insa autoarea continua spunand ca totusi conform unui studiu facut de American Journal of Kidney Diseases 60% din afro-americani nu beneficiaza de acesta scadere ba chiar dimpotriva, la 40% dintre ei le creste tensiunea in timpul noptii. 

Sigur, eu nu sunt afro-americana ci caucaziana, dar daca ma gandesc bine stiu ca mare parte din afro-americani sufera de obezitate si aici incep sa fiu atenta la ce se spune mai departe. Autoarea spune sa vorbim cu doctorul, poate trebuie sa luam medicamentele pe tot parcursul zilei. Adica taman ce mi-a zis doctorul de familie...

In mod obisnuit tensiunea mai ridicata nu ma deranjeaza f tare (bine, stiu ca e un ucigas tacut, care multa vreme strange de gat fara ca cel strangulat sa-si dea seama, la fel ca si cancerul sau diabetul) dar daca e nevoie iau seara un tertensiff si gata...

Gresit! spune autoarea. Diureticele te scoala din pat cand ti-e somnul mai dulce si nu e bine...Deci diuretice dimineata si pilule antihipertensive pe tot parcusrsul zile (dimineata si seara). Si mult, mult exercitiu fizic. Chiar daca rolul de infirmiera de ocazie ma cam tine legata de casa si nu pot face ce mi-e mai drag, sa umblu km intregi (lasa ca pe trotuarele transformate in patinoar nu e chiar indicata aceasta forma de miscare) trebuie sa renunt la gimnastica cu ajutorul tastelor si  sa trec la gimnastica propriu zisa. Urati-mi succes, va rog!

Leapsha cu poza 31

Acum in Gradina Japoneza s-a asternut zapada. Dar "Amintirile ma chinuiesc" :))

vineri, 25 februarie 2011

Allen &Patty Eckman --Sculpturi de Hartie

Opera atat de deosebita a acestor doi artisti face subiectul multor ppsuri. Eu am mers la cel publicat de  Mondo.pps si am fost curioasa apoi sa vad si alte opere. Am gasit situl lor oficial dar din pacate pt ca au copyright si eu nu am curajul sa le cer aprobarea in scris ca sa public operele lor ma voi multumi sa va arat unele luate de pe un blog. Dar mai intai cateva date biografice.

Allen s-a nascut in South Gate, California in 1946. De la 5-15 ani a trait cu familia la o ferma din Pennsylvania, apoi s-au mutat in California. Imediat dupa ce a terminat liceul s-a inrolat in armata, fara sa stie ca va trimis in Vietnam. Decizia a luat-o pt ca tatal sau, pe care il admira f mult, a servit in Marina in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Experienta acelor ani i-a lasat urme adanci, are si acum cosmaruri si nu poate sa se uite la scene de razboi. 

Dupa intoarcerea din Vietnam a studiat la Art Center College of Design in advertising art LA pana in 1974. Acolo a intalnit-o pe viitoarea sa sotie, Patty, si s-au ocupat de publicitate timp de 12 ani cand au decis sa lucreze arta in hartie folosind o metoda care a fost inventata inca din 1950 dar pe care ei au perfectionat-o obtinand niste opere de arta de o frumusete aparte. Ei au descris si metoda, daca am inteles bine prepara o pasta de hartie fara acid (ei insista asupra acestui aspect spunand ca in acest fel operele lor devin eligibile pt a fi expuse in muzee) amestecata cu alte ingrediente pe care o preseaza in forme de lut si apoi o prelucreaza cu multa minutie pana la forma finala, f frumoasa dupa parerea mea, lucrand chiar si luni de zile pt realizarea unora din sculpturile lor. 

Pt ca o stra-stra-strabunica era de neam cherokee Allen prefera subiecte inspirate din viata indienilor (mie mi-au placut indeosebi posterele lor, facute fotografiind sculpturi pe fondul unor poze din natura si obtinand niste efecte picturale deosebite) iar Patty prefera pt sculpturile ei subiecte din natura, flori, pasari, insecte, etc.


Wife and Son of White Bull
Taking the Bull with the Bow

Pronghorn Warrior in the Wind
Little Fancy Dancer

Fancy Dancer, Northern Plains
A Mother's Legacy

Shawl Dancer
Powwow-Butterflys
Pawnee-Prince


A Way of Life
Hoop-Dancer-Dancing-Eagle
Replenishment
Fancy Dancer

Saved from the Flood
Little Bear Dancing II     

Aceste doua ultime imagini, intitulate "Not on my Watch" ilustreaza experienta traita de Allen ca radio-operator (si tatal meu a fost radio-operator de artilerie pe Frontul de Est in al DRM) in timpul razboiului din Vietnam.
Aceasta sculptura este opera lui Patty.

joi, 24 februarie 2011

Usa perfecta

Inventia aceasta am gasit-o pe Masei Fuori si mi s-a parut perfecta pt o familie de trei persoane.

Finca Bellavista.

Printre multele newlettere la care sunt abonata se numara si Mondopps. Imi trimite in fiecare zi link la un pps iar mai nou si alte linkuri pe care le gaseste interesante. Azi am primit unul cu multe poze si care, la randul lui ma trimetea la Finca Bellavista. 

Ati visat vreodata sa traiti intr-un copac? Nu precum Tarzan sau rudele noatre, maimutele antropoide, care isi fac culcusul in copaci, ci intr-o casa care cica ar fi cat se poate de ecologica. Minunea se gaseste in Costa Rica, in plina jungla, spun ei, la 1,5 mile de cel mai apropiat oras, adauga ulterior, in apropiere de Golfo Dulce. Numele i-ar veni de la Rio Bellavista. 

Iar daca vreti sa faceti vizite celor care traiesc in aceasta comunitate nu trebuie sa coborati pe pamant din propria casa, exista cai aeriene. Oferta e deosebita de a altor dezvoltatori imobiliari, trebuie sa recunoasteti. Ideea e absurda zice Marco Devilio, administratorul de la Mondo.pps.

Si intr-adevar, desi pozele puse pe site cu peisajele pe care le putem admira fie din copaci, fie de pe sol, sunt cat se poate de atractive ramane sa rezolvam o problema f importanta: din ce traim daca ne mutam acolo si nu facem parte dintr-un trib de vanatori culegatori buni cunoscatori ai naturii?

 Dar mai bine hai sa vedem niste poze:













Rio Bellavista




Daca vreti sa vedeti mai multe imagini va invit sa vizitati ppsul publicat pe Slide Share

miercuri, 23 februarie 2011

Leapsha cu poza 30


In seara asta in cartierul nostru a avut loc o pana de curent. Din fericire s-a reparat mult mai repede decat promitea ENEl-ul la telefon. Dar cu acesta ocazie m-am uitat pe cer si am vazut ca avea o culoare ciudata spre sud. In poze a iesit ceva mai portocalie, in realitate cerul era mai mult rosietic.

luni, 21 februarie 2011

Leapsha cu poza 29

Stapanii trandafirului erau tare mandri de el, si aveau si de ce. Mi-au dat voie cu mult drag sa-l pozez.
Sunt curioasa daca Mihaela o sa identifice locul unde a fost facuta poza. Dar cum ea comenteaza prin email ceilalti cititori nu au sa afle raspunsul.

duminică, 20 februarie 2011

Margaret Laundry, Cork, Ireland

Dupa ce am scris articolul despre The Magdalene Sisters am mai cautat pe You Tube videoclipuri cu subiect asemanator si, vizionand unul numit The Magdalene Laundries am fost surprinsa sa vad ca exista un altul numit Magdalene Laundry-Cork. Am dat imediat search pe Google si asa am aflat ca filmul TMS a fost turnat chiar in Cork, in locatia unde a fost The Good Shepherd Convent. In primul moment cand am vazut pozele am avut impresia ca ar fi vorba de cladirile despre care un localnic ne-a spus ca ar fi fost un "Mental Hospital", adica un ospiciu, acum preluate de dezvoltatorii imobiliari si transformate in apartamente. Asta cu atat mai mult cu cat si despre TGSC scrie undeva ca ar fi fost vanduta in 2005 (dupa ce a fost distrusa in mare parte de un incendiu in 2003, in acel incendiu a fost distrusa si spalatoria) si in 2006 se spera ca pretul unui apartament cu doua dormitoare (echivalentul cumva al unui apartament de trei camere la noi) urma sa fie de 450 000E, insa in 2010 Ulster Bank a confiscat terenul din cauza datoriilor.

M-am lanurit cautand pe net si pe harta ca TGSC se afla cam in aceeasi zona, dar f aproape de City Gaol, vechea inchisoare devenita muzeu. Cred ca am trecut de multe ori pe langa aceasta fosta manastire, fara sa banuiesc macar ce tragedii s-au petrecut acolo. CBS a difuzat un reportaj bazat pe marturiile a doua foste "locatare" ale acestei manastiri, Mary Norris si Josephine McCarthy, care au reusit sa plece de acolo relativ repede, MN fiind cautata de o matusa si JMC fiind salvata de un frate din Londra. Titlul unui articol despre infernul in care va trait MN e edificator, "A very Irish sort of hell" ("Un soi de infern f irlandez") 

TGSC se afla pe Sundays Well si una din laturile terenului e pe strada Convent Avenue. Am trecut de cateva ori pe acea strada intrebandu-ma ce manastire e acolo, in dosul acelor ziduri masive si cu aspect cam sinitru, ca multe ziduri din Cork, pt ca nu exista nicaieri vreo tablita care sa ateste numele acelei manastiri. Asta se petrecea in 2008, cand inca nu se sparsese basica imobiliara dar existau deja semne alarmante, pt ca mai peste tot vedeam tablite cu "For Sale".


Am mai gasit pe Youtube si un f emotionant cantec scris si interpretat de Joni Mitchel numit magdalene Laudries, am sa public intai versurile si apoi va invit sa ascultati cantecul:

MAGDALENE LAUNDRIES
Artist: Joni Mitchell
Album: Turbulent Indigo

I was an unmarried girl
I'd just turned twenty-seven
When they sent me to the sisters
For the way men looked at me
Branded as a Jezebel
I knew I was not bound for Heaven
I'd be cast in shame
Into the Magdalene laundries

Most girls come here pregnant
Some by their own fathers
Bridget got that belly
By her parish priest
We're trying to get things white as snow
All of us woe-begotten-daughters
In the streaming stains
Of the Magdalene laundries

Prostitutes and destitutes
And temptresses like me--
Fallen women--
Sentenced into dreamless drudgery ...
Why do they call this heartless place
Our Lady of Charity?
Oh charity!

These bloodless brides of Jesus
If they had just once glimpsed their groom
Then they'd know, and they'd drop the stones
Concealed behind their rosaries
They wilt the grass they walk upon
They leech the light out of a room
They'd like to drive us down the drain
At the Magdalene laundries

Peg O'Connell died today
She was a cheeky girl
A flirt
They just stuffed her in a hole!
Surely to God you'd think at least some bells should ring!
One day I'm going to die here too
And they'll plant me in the dirt
Like some lame bulb
That never blooms come any spring
Not any spring
No, not any spring
Not any spring

The Magdalene Sisters

Cand am vorbit cu fiica mai mica recent era inca bulversata de un film pe care il vazuse, The Magdalene Sisters. Fimul se petrece in Irlanda si este inspirat de cazuri reale. Bineinteles ca m-a facut curioasa si l-am cautat. Am inceput sa-l vizionez pe un site care preluase o parte din videoclipuri de pe you tube asa ca am trecut pana la urma pe you tube unde toate cele 10 parti au si subtitrari pt hipoacuzici (asa numita caption).

Recomand celor care vor sa mearga la linkurile date si sa vada filmul sa nu citeasca cele de mai jos, ca sa nu-si faca o parere preconceputa (pt ca nu pot spune ca le stric distractia, pt ca nu este vorba deloc de distractie in acest film)

Nu mi-a fost greu sa inteleg de ce a fost fiica mea atat de impresionata. Regizorul si scenaristul Peter Mullan a reusit sa redea, in asa fel incat oricine sa receptioneze mesajul, atmosfera din institutia aflata sub patronajul Mariei Magdalena, loc in care surorile (maicutele li s-ar fi spus la noi) au uitat complet ca Iisus ne invata, chiar in Rugaciunea Domneasca, "si iarta-ne noua greselile noastre/ Precum si noi iertam gresitilor nostri". Si macar daca ar fi fost vorba de fiinte care au pacatuit cu buna stiinta, dar una din internatele in acea institutie (in engleza Asylum) a ajuns acolo pt ca a fost violata de varul sau (si se intelege din film ca varul nu a patit nimic) iar alta pt ca era prea frumoasa si atragea atentia baietilor, de altfel asa i s-a si spus cand a declarat ca ea n-a comis nici o crima (in sensul de act reprobabil) si n-a pacatuit, ca fiind o tentatie pt barbatii care sunt cuprinsi de pofte cand o vad trebuie sa fie indepartata din calea lor.

Sa nu spuneti ca numai calugaritele erau de vina pt modul inuman in care erau tratate fetele, societatea, in film cea irlandeza, (dar fenomenul nu s-a limitat la Irlanda, a existat si in Anglia, Canada, Statele Unite si chiar alte tari din Europa, cum se spune in Wikipedia, si nu a fost numai apanajul bisericii romano-catolice, pt ca un nr de astfel de Asylum, incluzand primele deschise in Irlanda, au fost  fondate de protestanti), s-a dovedit mult prea aspra fata de fetele "pierdute", ele fiind aduse in acel centru de detentie de catre rude, preoti sau director de orfelinat. Printre fetele inchise acolo erau si mame, cum a fost cazul Rosei, numita de Stareta Bridget Patricia, sau Crispinei, care au fost astfel pedepsite pt ca au dat nastere la copii inafara casatoriei.

Pt a li se asigura copiilor un viitor decent, fara stigmatul de bastard, ii explica preotul Rosei, acestia au fost imediat dupa nastere dati spre adoptie. Crispina se pare ca a avut oarecare noroc pt ca fiul ei a fost adoptat de sora ei si astfel reusea sa-l vada din cand in cand, de departe, fara insa a putea sa comunice cu el sau macar sa ii stie numele. Dar cand ea a fost trimisa la balamuc sora si copilul nu au fost informati despre acest fapt iar cea care le-a adus vestea ca cea pe care vor sa o vada nu mai este in manastire a fost batuta cu salbaticie de catre sora Bridget (care a fost comparata de unii cu asistenta sefa din ":Zbor deasupra unui cuib de cuci", una din cele mai odioase figuri din literatura pt sadismul cu care "trata" nenorocitii care au avut nefericirea de a fi internati in ospiciu)

Ce mi se mie mai ingrozitor e ca acest sistem a durat in Irlanda pana in 1996 iar scandalul care a dus la demascarea acestor adevarate lagare de munca silnica, uneori pe viata, a inceput in 1993 cand proprietatea Sisters of Charity in Dublin a fost vanduta unor dezvoltatori imobiliari si au fost descoperite 155 de morminte nemarcate (deci nu numai ca unora li se schimba numele cand intrau in institutie, dar nici macar dupa moarte nu au putut fi identificate, asta imi aduce aminte de gropile comune din inchisorile nostre comuniste, cum ar fi cea de la Aiud) iar cadavrele au fost incinerate, pt ca nici o familie nu a clamat aceste corpuri.

Totusi initial aceste institutii au fost create ca sa ofere o sansa prostituatelor de a-si croi o viata decenta, apoi au devenit aziluri pt persoane abuzate insa treptat ele s-au transformat in locuri in care fetele erau supuse unui regim extraordinar de sever, fiind obligate sa munceasca din greu, in Irlanda in spalatorii, fara a fi hranite corespunzator muncii grele pe care o prestau, fiindu-le interzis sa comunice intre ele atunci cand munceau. Nu e de mirare ca unele fete incercau sa fuga si aflam despre o astfel de incercare chiar din film. Una O'Connor a fugit la familia ei dar a fost adusa inapoi, cu urme de bataie pe fata, chiar de tatal sau (interpretat de Mullan) si i s-a spus ca nu mai are nici tata nici mama pt ca ei au murit pt ea atunci cand a pacatuit, si spunea asta lovind-o cu atata salbaticie cu, cureaua incat supraveghetoarea l-a rugat sa plece.

Nici in Romania rurala a secolului 20 mentalitatea nu era mult diferita, a face "copil din flori" fiind considerat ca o degradare adusa familiei in ochii societatii, o rusine care nu putea fi iertata. Si George Cosbuc are cateva poeme despre fete care au calcat stramb si una din ele se jeluieste ca sub cingatoare "inflorim si suntem doi". Respectabilitatea era insa considerata salvata daca mama respectiva se casatorea cu tatal copilului (sau cu alt pretendent, dupa caz) inainte de nasterea fructului pacatului.

Si pt ca una din eroinele filmului se numeste O'Connor e cazul sa amintesc ca si cantareata Sinead O'Connor a fost intemnitata in adolescenta in unul din azilurile Magdalene. Ea povesteste ca mama ei o incuraja sa fure din magazine si fiind prinsa de mai multe ori a fost internata in An Grianán Training Centre din Dublin, care apartinea de " Spalatoriile Magdalene", “Magdalene laundries”. Ea spune ca erau obligate sa spele rufe cu apa rece in subsoluri. Totusi in film se vede ca apa cu care spalau rufele era calda, insa insusi regizorul a marturisit ca a evitat sa introduca in film scene mai dure iar unele din cele 30 000 de femei care au trecut prin aceste "spalatorii" din 1800 pana in 1996 si  au supravietuit si au depus marturie de felul in care au fost tratate spun ca realitatea a fost mult mai dura decat cea descrisa in film.

Umilintele la care erau supuse fetele pareau ca nu au sfarsit. Inca de pe la inceputul filmului vedem ca una din fete era obligata sa citeasca ceva celorlalte, care aveau in farfurii ceva ce semana cu o zeama chioara in timp ce calugaritele mancau fripturi si alte bunatati. M-am gandit mult ce a putut sa o revolte pe sora Bridget (Maica Stareta) in timpul mesei de a iesit trantind usa. Cred ca faptul ca se citea "Crezul" in care pesemne ea nu mai credea demult sa fi fost cauza. Dealtfel antologica mi se pare scena in care fetele au fost introduse pt instructaj in biroul sorei Bridget. Acesta le-a tinut o predica despre cum trebuie sa plateasca prin munca si privatiuni pacatele pe care le-au comis in timp ce numara de zor banii, apoi in alta parte ni s-a aratat cum a sigilat cutia cu dividente, deci "afacerea" cu exploatarea de tip sclavagist a bietelor "Magdalene" era cat se poate de profitabila, apoi disperarea ce a cuprins-o cand nu a mai gasit cheia si in final usurinta cu care a deschis pumnul in care tinea cheia de la poarta atunci cand Rose si Bernadette (vina Bernadettei era ca e prea frumoasa, intr-o tara in care am vazut la fata locului ca frumusetea feminina e mai greu de gasit) s-au hotarat sa fuga si, dupa o lupta acerba, Rose s-a hotarat sa-i dea cheia de la sertarul cu bani pe care o pierduse SB. Anterior Rose renuntase sa-i mai dezvaluie scorpiei locul in care se afla cheia de argint de la sertarul cu bani cand a realizat ca SB era mai interesata de bani decat de problema pe care voia sa o ridice ea.

Destul de dura e si scena in care Una O'Connor a fost tunsa f scurt (am privit-o ca pe o aluzie la capul ras al cantaretei SOC) dar inca mai dura e scena in care e tunsa Bernadette la prima ei incercare de fuga, mergand pana la ranirea ei si lipsa de compasiune a calugaritei la vederea sangelui care i-a siroit si i s-a inchegat pe fata, ba chiar i s-a tinut nefericitei o predica despre vanitatea frumusetii.

Cumplita e si scena in care fetele au fost tinute dezbracate in fata catorva calugarite care se amuzau copios facand un fel de clasificare a sanilor cei mai mici, cei mai mari, a fundului cel mai mare sau a ...cea mai paroasa, calugaritele nepricepand de ce fetele nu gaseau si ele distractiv ce li se intampla.

Regizorul este intradevar f talentat pt ca e o secventa in care, fara sa se spuna un cuvant, putem percepe care era atitudinea societatii fata de nefericitele care urmau sa-si petreaca tot restul vietii inchise in acel calvar, anume cea in care fetele  ies zambarete si bucuroase ca ajung undeva inafara zidurilor manastirii dar bucuria le dispare treptat de pe chip cand vad privile pline de dezaprobare si dispret ale celor pe langa care trec, fie barbati, fie femei. Secventa se termina oarecum comic prin aruncarea disperata a hainelor de catre preotul care o obliga pe Crispina la perversiuni sexuale, haine care fusesera "tratate" de Margaret (fata violata) cu niste plante (posibil poison ivy) care i-au produs o urticarie ingrozitoare.

Dar comicul se transforma in tragic cand Crispina, care suferea si ea de urticarie "molipsindu-se" de la preotul cel depravat striga "You are not a man of God" iar surorile, ca sa ascunda ipocrizia preotului si sa o pedepseasca pe cea care l-a dat in vileag dar si ca sa dea un exemplu de ce li se poate intampla celorlalte, o trimit la ospiciu.

Iar teroarea si aici, ca si in "Experimentul Pitesti", isi arata roadele cand Bernadette ii fura Crispinei medalionul cu Sf Cristofer, singura avere a nefericitei, si nu il inapoiaza nici macar cand aceasta incearca sa se sinucida (impresionanta solidaritatea fetelor in scena incercarii de sinucidere), sau cand aceeasi B nu are nici o mila fata de Cathy, care statuse in institutie cel putin 40 de ani, cand  aceasta este pe patul de moarte. Sigur, e de inteles ca ce a spus B,, anume ca surorile si prietenele muribundei nu dau nici doi bani pe ea e adevarat, insa B a adaugat ca nici ea "don't give a shit" pe cea care devenise un fel de "capo" din lagarele naziste pt spalatorese, spionandu-le, nedandu-le voie sa vorbeasca si invinuindu-le ca nu au pic de mila fata de sora care urma sa fie trimisa in Africa intr-o leprozerie. Iar modul in care li s-au spalat creierele unora dintre "Magdalene", cum erau numite fetele internate, e ilustrat cu soarta Unei O'Connor care a ales sa se calugareasca sau cu modul in care Cathy se purta cu tinerele spalatorese, punandu-se trup si suflet in slujba sadicelor calugarite.

Actiunea incepe, dupa cate am inteles, in 1964, dar dureaza mai multi ani. Intre timp Margaret a fost scoasa din iadul respectiv de fratele ei si, ca sa intelegem cum se poate perverti un suflet, ea nu arata recunostinta fata de acest frate, prea mic cand i s-a intamplat ei nenorocirea de a fi violata. In secventa nuntii la care Margaret a fostr violata regizorul foloseste mijloace strict cinematografice, fara dialog, dupa viol o vedem pe M plansa spunandu-i ceva la ureche unei tinere, probabil o verisoara, apoi vedem cum vestea circula printre nuntasi, in special barbati, in timp ce M devine din ce in ce mai ingrozita iar preotul bate parca in transa intr-o toba de mana, un fel de tamburina dar fara clopotei si un pic mai mare, cantand o balada.

O alta scena demna de semnalat este cea in care fetelor li se da voie sa vada un film religos si f emotionant, judecand dupa reactia lor, avand-o pe Fecioara Maria ca erou principal (bine ales titlul de catre Mullan, o antiteza intre cea care "a comis pacatul cel mai demn de dispret si si-a rascumparat salvarea muncind din greu si privandu-se de hrana si de somn", cum spunea Sora Bridget  si cea a carei curatenie si puritate sufleteasca e unanim recunoscuta de crestini ) dar numai dupa ce SB isi marturiseste cel mai mare pacat al sau, dragostea fata de filme (ipocrizia, sadismul, dragostea fata de arginti se pare ca dupa parerea ei erau virtuti).

Filmul a fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia si se pare ca nici macar Biserica catolica nu a putut sa nege realitatea celor ce au fost expuse in film (desi a criticat intens filmul), mai ales dupa ce din ce in ce mai multe supravietuitoare si-au povestit calvarul prin care au trecut.




 Credit pt poze Rotten Tomatoes

Filmul spune la sfarsit ce s-a intamplat cu Margaret (s-a stabilit in Donegal si a devenit invatatoare,  nu s-a casatorit niciodata), cu Rose (s-a casatorit si a avut doi copi, pe cel dat spre adoptie l-a gasit dupa 33 de ani, in 1996, a ramas o catolica devotata si a decedat in 1998), cu Bernadette (si-a deschis un salon de coafura, ca un fel de ironie pt felul in care a fost pedepsita cand a incercat sa fuga prima oara, a avut trei casnicii si acum e singura) si cu Crispina (numele real Harriet, a murit de anorexie in 1971, la 24 de ani)

vineri, 18 februarie 2011

Leapsha cu poza 28

Uneori mi se pare ca primavara a uitat de noi.

Nota: Cu o singura exceptie toate pozele publicate pana acum ca leapsha sunt facute de mine.