duminică, 31 octombrie 2010

Despre vise

I-am ramas datoare Sarei cu un articol despre vise. E un subiect vast, mult studiat dar cu toate acestea are inca f multe necunoscute. Sigur, oamenii viseaza de cand e lumea, ba chiar se pare ca si animalele viseaza, dar ce semnificatie au imaginile care ne bantuie noptile inca nu se stie cu precizie.

Am sa trec peste aspectele care cred eu ca sunt arhicunoscute, anume ca oamenii viseaza intr-o anume faza a somnului, ca viseaza de mai multe ori pe noapte dar ca nu isi amintesc toate visele, ca de multe ori visele sunt o reflectare deformata a realitatilor din timpul zilei, ca si faptul ca exista oameni care nu viseaza niciodata dar acestia, helas, sunt bolnavi psihici.

Mama mea, desi a absolvit doar 4 clase (a fost retrasa de la profesionala pt ca "manca banii cu lingura", dupa parerea lui Tata-mare, Mamita nu l-a iertat pt asta nici pana in ziua de azi si a tinut neaparat ca noi, indiferent de greutatile prin care a trecut familia noastra, sa invatam cat de multa carte se poate, a fost insa dezamagita ca sora mea s-a oprit la o Scoala Postliceala, fara sa tina cont ca in timpul acesta a avut o operatie grea la ochi si, desi a trecut clasa, a ramas cu goluri in pregatire) era f interesata de tot ce se intampla in lume si incerca sa invete singura cat mai multe lucruri. Mama mea traieste inca dar varsta inaintata, 89 de ani, isi spune cuvantul.

Asa se face ca s-a abonat, intre altele, la revista Sanatatea din care a invatat f multe lucruri care i-au fost de folos in viata. Din pacate atunci cand semnele varstei au inceput sa-si arate fata lor hada s-a apucat sa puna pe foc atat colectia de Stiinta si tehnica a lui Tatitu, cat si caietele si manualele noastre (a pastrat cateva ale sorei mele) dar si pretioasa ei colectie de reviste Sanatatea. Spun toate astea pt ca in una din reviste, sau poate intr-un almanah al acestei reviste, era un articol despre legatura dintre vise si disfunctiile organelor celui care viseaza. Am notat insa undeva pe scurt acest lucru si o sa incerc sa il reproduc aici.

Daca visati monstrii, incendii, fum, fapte de spaima care va ameninta viata este un semn ca inima va functioneaza prost.

Daca visati lupte armate, mari agitate, mers greu pe jos sa stiti ca plamanii va trimit semnale de alarma ca sunt in suferinta.

Daca va visati innotand, luptandu-va sa va innecati sau catarandu-va ca sa scapati de o mare primejdie rinichii nu va functioneaza cum trebuie.

Daca visati paduri mari, munti inalti, iarba, camp napadit de vegetatie este semn ca ficatul are de lucru mult si din greu cu masa servita inainte de culcare.

Daca visati rauri si cascade mari, oameni fiorosi sa va faceti analize de sange, s-ar putea sa fiti anemici.

Deci inainte de a pune mana pe o "Carte de vise" care foloseste simbolistica pt a va traduce cele ce visati studiati cu atentie cele de mai sus si, daca e cazul, prezentati-va la medic pt a remedia situatia.

In ce ma priveste am avut candva anemie f grava si nu-mi amintesc sa fi visat atunci rauri si cascade mari sau oameni fiorosi. In schimb am visat destul de des ca sunt in laborator (chiar si dupa ce am iesit la pensie) si e ceva in neregula cu focul (foloseam flacara de gaz pt analize, becul Bunzen fiind de baza pt evaporari) dar nu pt ca inima mea imi trimitea semnale de alarma ci pt ca in al doilea an de serviciu am luat foc in laborator si a trebuit sa stau 10 zile in spitalul de arsi, o experienta pe care n-o doresc nimanui, nici chiar celor care, cine stie din ce motive, ma invidiaza sau ma dusmanesc.  

In schimb am avut nu odata vise recurente (care se repeta) despre tot felul de mijloace de transport care functioneaza total anapoda. Un vis care m-a bantuit multa vreme era cu un lift care mergea un timp normal, pe verticala, dupa care pornea brusc sa mearga pe orizontala, lucru imposibil in viata reala. Am tot visat visul asta pana intr-o noapte cand mi-am spus in vis "uite ca nu e vis, ci realitate" si gata.

Am mai visat trenuri sau tramvaie care parasesc sinele si merg bine mersi pe camp fara sa se rastoarne, de parca asa era normal. Ca  ma visez deseori in tramvai si am probleme cu procurarea biletului nu e de mirare la cate blaturi am facut in timpul studentiei si chiar dupa aceea. Am si fost prinsa de doua ori si am platit amenda, prima data pe nedrept, pt ca de fapt nu reusisem sa ajung inca la aparatul de taxat dar controlorul cand a vazut viza de Grozavesti pe buletin ( deja eram pe leafa, dar stia omul ce stia despre studenti si luptele pierdute deseori de el cand incerca sa-i faca sa plateasca amenda) nici nu a vrut sa discute, amenda mi-a platit-o soferul (nu aveam bani de amenda la mine) care sofer a ramas absolut uluit cand l-am cautat sa-i restitui banii, a doua oara am crezut ca e OK daca merg doar o statie, si n-a fost.

Ciudat mi se pare ca ma visez uneori conducand automobilul, desi n-am avut niciodata carnet si nici nu am de gand sa fac vreun efort ca sa capat, il conduc cu multa siguranta uneori  chiar pe drumuri neconventionale, cum ar fi pe strazi in forma de scara (in Cork  am mers pe cateva asemenea strazi, dar visele le-am avut inainte de a merge in Irlanda). Sigur, as putea interpreta visele descrise mai sus prin aceea ca am un mod neobisnuit si original de a-mi urma calea vietii, insa eu ma consider o persoana absolut obisnuita, fara abilitati iesite din comun, pe scurt cred ca sunt cat se poate de mediocra.

Si pt ca tot vorbeam mai sus despre moduri neobisnuite de deplasare am mai avut un vis recurent care a incetat brusc in momentul in care mi-am spus "uite ca nu e doar un vis, ci se intampla in realitate". Visam ca alerg si la un moment dat nu mai ating pamantul cu picioarele, uneori ma ajutam de un bat in care ma sprijineam pt a pastra contactul cu pamantul, dar de cele mai multe ori pur si simplu alergam pe deasupra solului, la mica inaltime insa, fara sa il ating.

Sigur, exista si altfel de vise, premonitorii, Shakespeare vorbeste de visul despre asasinarea lui Iulius Cezar, nu mai vorbesc de visele descrise in Biblie, cum ar fi cel cu scara lui Iacob pe care urcau si coborau ingerii, sau visul faraonului decriptat de Iosif, etc. Chiar si eu am avut vreo cateva asemenea vise, dar nu sunt sigura daca trebuie sa pun prea multa baza pe ele. 

Daca vreti insa sa cititi lucruri interesante despre vise si interpretarea lor o sa va recomand un site sustinut, cum altfel, de un irlandez pe nume Michael Sheridan, situl se cheama Asling Dream Interpretation. Poate o sa incerc sa traduc cate ceva din Dictionarul lui de Simboluri sau despre interpretarea culorilor care apar in vise (e partea mea preferata din cursul sau online)

Probabil internetul e plin de tot felul de situri care incearca sa ajute cititorii sa-si interpreteze visele, mie cel mai serios mi se pare Michael Sheridan, si deja sunt multi ani de cand am printat cursul sau ca sa-l pot studia mai pe indelete fara sa stau cu ochii pe ecran. Asa am ajuns la concluzia ca s-ar putea sa am capabilitati de channeling, de a transmite altora cunostintele acumulate din ndiverse surse. Asta si rezultatul testului de IQ la Tickle (orice ar zice detractorii lui e un test interesant) care imi recomanda sa scriu pt ca am abilitati in acest sens m-au incurajat sa dezvolt acest blog.

vineri, 29 octombrie 2010

Viitorul arata bine

Viitorul roz din textul de mai jos l-am copiat (as vrea sa imi amintesc cum am facut sa deschid ppul primit de la b. d. in forma de ppt) de pe un pps intitulat simplu "Inventii Revolutionare". Am plonjat direct in anii copilariei cand citeam despre tot felul de minuni tehnologice aflate inca in stadiul de cercetare si visam ca voi trai destul ca sa le vad puse in aplicare. Realitatea a depasit toate visurile.
Invenţii revoluţionare


În pregătire în laboratoare, aceste produse vor revoluţiona piaţa în următorii ani


Telefonul care îşi schimbă forma


Cu o piaţă estimată la 200 de miliarde de dolari în 2013, telefonul mobil este ţinta tuturor. Acest prototip de telefon imaginat de Nokia în colaborare cu Universitatea Cambridge, este capabil să se transforme în funcţie de utilizare.
Poate lua forma unui cititor MP3, a unei tastaturi sau chiar a unui ceas. Transparent şi flexibil, funcţionează cu energie solară şi are integraţi biocaptatori care ne informează asupra mediului(calitatea aerului,
proprietăţile fructelor pe care le mâncăm...).
O performanţă realizată graţie nanotehnologiei, care permite
miniaturizarea extremă a tuturor componentelor electronice.
Apariţie estimată: 4-7 ani


Lentila Bionica


Imaginile virtuale încorporate în lumea reală, iată ce ne promite lentila
bionică. Cercetătorii de la universitatea din Washington au reuşit să incorporeze un circuit electric şi diode luminiscente(LED) pe o lentilă de contact. Astfel, este posibilă adăugarea de imagini virtuale în câmpul vizual.
Un fel de "realitate mărită", care permite, de exemplu, să-ţi vezi interlocutorul în timpul unui apel telefonic, în timp ce găteşti...
Tehnologia interesează, de asemenea, armata : soldaţii ar putea vizualiza informaţiile în câmpul lor de acţiune. Primele versiuni ale lentilelor, cu imagini de bază, ar putea apărea “destul de repede".
Apariţie estimată: 5-7 ani


Pelerina pentru invizibilitate??


Profesorul Tomoshiro Ochiai de la Universitatea Prefecturii Toyama a prezentat în luna mai anul trecut un cilindru compus dintr-un “metameterial" cu indice de refracţie negativ. Undele luminoase înconjoară cilindrul fără a se reflecta, făcând o persoană sau un obiect invizibil.
Acest metamaterial îi interesează în mod deosebit pe militari
DARPA (agenţie de cercetări a Pentagonului) a propus deja susţinerea sa pentru o echipă de cercetători britanici ca să pună la punct o “pelerină de invizibilitate" care va echipa soldaţii. Li s-a dat trei ani pentru a o realiza.
Apariţie estimată: 2-3 ani


Hârtia care se imprimă şi se şterge


Fiecare salariat european imprimă, în medie, 30 de pagini pe zi, după un studiu Lexmark din 2008. Hârtia reutilizabilă permite astfel economii însemnate. “Hârtia care se şterge" pentru Xerox pare a fi promiţătoare.
Ea conţine pigmenţi sensibili la lumină : Scrisul dispare după 16 - 24 ore!
Un prototip de imprimantă a fost realizat deja în centrul de cercetări al grupului PARC (Palo Alto Research Center).
În 2003, Toshiba a lansat o imprimantă şi un aparat numit "e-blue", care permite ştergerea cernelei încălzind hârtia.
Relativ scumpă (200 000 yeni sau 1 690 euro), metoda are nevoie de hârtie specială, ceea ce diminuează performanţele invenţiei.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Televiziunea în 3 dimensiuni


Astăzi este deja posibilă vizualizarea imaginilor în 3D, dar numai cu ochelari speciali.
Giganţii electronicii ca LG, Sony şi Philips sunt pe cale de a scoate o tehnologie care permite renuţarea la ochelari.
Dar startul l-a dat o firmă franceză, Alioscopy, care a depus prima brevetul pentru aşa ceva.
Canalul japonez NHK a retransmis o parte din Jocurile Olimpice de la Pekin în 3D.
Momentan, Alioscopy a semnat parteneriate cu fabricanţii de panouri publicitare animate şi în relief
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Haină pentru reîncărcat mobilul


Cu 4 miliarde de abonaţi la telefonul mobil în toată lumea, inovaţiile abundă în acest domeniu. Una din principalele probleme rămâne autonomia acestor aparate, totdeauna mari consumatoare de energie. 
Îmbrăcămintea capabilă să recupereze energia degajată de mişcările noastre a ieşit deja din laboratoare.
De asemenea, există dispozitive integrate în talpa încălţămintei sau în mici rucsaci.
Georgia Institute din Atlanta a pus la punct o fibră hibridă combinând Kevlar cu nanofibre de zinc.
În afară de îmbrăcăminte, aceste fibre high tech ar putea fi încorporate în perdele sau în pânzele de cort, cu scopul de a transforma energia vântului sau vibraţiile sonore în curent electric.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


A pune dinţii la loc va fi posibil în curând!


Tehnica: Alveola dintelui este curăţată pentru a nu lăsa decât o parte din pulpa dentară unde se află celulele regeneratoare, pe care echipa de cercetători încearcă să le reactiveze cu ajutorul unui gel extras din alge.
Resultatul : Dintele este regenerat direct pe gingie.
Mai rămâne de finisat pentru a recrea smalţul.
Metoda se dovedeşte a fi mai eficace decât precedentele, care constau în a implanta dinţi fabricaţi.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Un vaccin anti-tabac!!


Piaţa substituienţilor nicotinei, estimată la 94 milioane de euro numai în Franţa, ar trebui să se teamă de anunţul apariţiei primului vaccin anti-tabac.
Cytos Technolgies, a firmă elveţiană de biotehnologie, a dezvoltat un ser care permite producerea de anticorpi specifici combinării nicotinei cu sângele.
Astfel, va fi posibilă reducerea dependenţei de ţigară.
Gigantul farmaceutic Novartis a plătit 600 milioane de franci elveţieni în 2007 pentru exclusivitatea fabricării şi exploatării viitorului produs miraculos.
Mica firmă elveţiană Cytos Technolgies mai are un vaccin contra obezităţii, o altă piaţă enormă de 300 milioane de potenţiali pacienţi.
Apariţie estimată: 2 - 3 ani


Pilula care dă gust bun


După nume pare a fi o păcăleală şi, totuşi, ea există:  miraculina transformă un aliment cu gust acid într-unul dulce. Această proteină, extrasă
dintr-un fruct de pădure originar din Africa de vest, se fixează pe receptorii gustului de zahăr de pe limbă.
Deşi miraculina este interzisă în Franţa şi  Statele Unite, o mică firmă din New Jersey, Bioresources International, oferă extras de miraculină începând de la 30$ pentru 10 grame.
Mizând pe o viitoare aprobare a Departamentului Federal al Alimentelor , aceste produse se adresează în primul rând industriei agroalimentare sau farmaceutice (de ex.pentru tratamentul diabeticilor)
într-un cadru de “experimentări".
Apariţie estimată: 1 à-2 ani


Furtune care se repară singure


O gaură care se astupă singură? Astăzi este o realitate datorită materialelor supramoleculare .
În Franţa, se lucrează pentru punerea la punct a acestor materiale, la care legătura dintre atomi este de natură fizică, nu chimică.
Astfel, când plasticul este rupt, este suficient să apropii cele două capete pentru ca legătura dintre atomi să se refacă. Laboratorul a semnat un acord cu Arkema, grupul de chimie al firmei Total.
“Cu timpul, orice fel de obiect ar putea fi reutilizat, după ce s-a spart sau crăpat,
cu ajutorul “auto-cicatrizării", spune directorul de la Arkema. Grupul se gândeşte, de asemenea, la aplicaţia pentru lacuri şi adezivi.
Apariţie estimată: 5 - 7 ani


Un panou solar în vopsea


Ted Sargent, cercetător la Universitatea din Toronto, lucrează la elaborarea unei vopsele care permite transformarea oricărei suprafeţe în panou fotovoltaic  cu ajutorul nanoparticulelor integrate în soluţie.
Suprafeţele astfel vopsite vor fi mult mai eficace, pentru că ele captează lumina infraroşie, adică 30% din energie, în loc de 6% pentru celulele fotovoltaice clasice.
Tehnologia ar putea fi aplicată chiar şi pentru îmbrăcăminte.
“S-ar putea să purtăm o haină solară", afirmă Ted Sargent.
Apariţie estimată: 7 - 8 ani


Mărul antirid


În cantonul elveţian Schaffhouse, la frontiera cu Liechtenstein, au fost plantate patru rânduri cu meri deosebiţi. Aceşti pomi fac mere "Red Flesh", de culoare roşu viu.
A fost nevoie de 10 000 de încrucişări şi 12 ani de cercetare pentru a acest măr revoluţionar. Nu numai că are o culoare originală, dar este, mai ales, foarte bogat în antioxidanţi, care previn îmbătrânirea pielii.
O companie elveţiano-daneză, Next Fruit Generation, va comercializa aceste mere. Giganţii distribuţiei, Mark & Spencer şi Sainsbury, au vizitat deja livada. Peste15 000 de pomi vor fi plantaţi aici până la sfârşitul anului.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Un balon de linişte


Să dormi cu ferestrele deschise în plin centrul oraşului sau să lucrezi la birou fără să auzi ce discută colegii. Iată ce oferă balonul antizgomot, care trebuie să apară în umrătorii ani.
Principiul: Este generată o undă sonoră în opoziţie de fază cu zgomotul ambiant şi cele două unde se anulează reciproc.
Cu condiţia de a cunoaşte originea sursei sonore şi de a calcula rapid frecvenţa necesară.
Există deja sisteme care permit reducerea semnificativă a expunerii la zgomot, ca cele comercializate de firma Quiétys. 
În viitor, dispozitivele antizgomot vor putea fi instalate în interiorul autovehiculelor, chiar şi la ţevile de eşapament.
Apariţie estimată : 5 - 7 ani

Proba virtuală


Chiar dacă vânzarea de îmbrăcăminte pe Internet cunoaşte o adevărată explozie (+31% între iulie 2007 şi iunie 2008), rămâne problema probei.
Site-ul Internet al catalogului La Redoute propune crearea unui manechin 3D.
Cercetătorii coreeni de la i-Fashion Technology Center au reuşit crearea unei dubluri virtuale aproape perfectă .
În căteva secunde, maşina vă scanează silueta şi crează o hologramă.
Sistemul este deja în testare în mai multe magazine din Seul, unde clienţii pot încerca hainele tastând codul articolului pe un ecran. În plus : aparatul indică ce talie să alegi în funcţie de măsuri.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Sânge artificial


În fiecare an în Franţa, 400 000 - 500 000 de pacienţi beneficiază de o transfuzie de sânge.
Cu toate acestea, donările nu sunt suficiente şi rămân problemele de incompatibilitate.
Fabricarea sângelui artificial este în studiu de mai mult de 50 de ani, dar va mai dura câţiva ani.
Programul european EuroBloodSubstitutes este mai avansat. 
Hemoglobina extrasă din viermi marini a dat rezultate bune în testele preclinice.
Dificultatea constă în a recolta suficient pentru a satisface cererea mondială. 
O a “treia generaţie" de sânge artificial, fabricat prin încapsularea de molecule de hemoglobină, mai are nevoie de timp.
Apariţie estimată: 5 - 7 ani


Pastă reparatoare pentru oase


Fracturile necesită adesea operaţii lungi cu risc de infecţie deloc neglijabil.
O echipă britanică de la Universitatea din Nottingham a primit în decembrie 2008 un premiu de inovaţie medicală pentru invenţia ei : o pastă pentru repararea oaselor rupte. 
Pasta, asemănătoare pastei de dinţi, este injectată la locul fracturii şi se solidifică în 15 minute. Structura ei poroasă permite, apoi, osului natural să se regenereze.
Ea va fi utilizabilă în cazul leziunilor osoase importante, cu fracturi multiple sau bucăţi izolate.
Profesorul Kevin Shakesheff estimează punerea în vânzare în Statele Unite pentru 2010.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Vopseaua anti-microbi


Un pacient din 20 contractează o infecţieîn timpul şederii într-un spital, după un raport al Ministerului Sănătăţii din ianuarie 2008.
O echipă a MIT (Massachussets Institute of Technology) din Cambridge a pus la punct o acoperire “ucigaşă de viruşi". 
Vopseaua este compusă din polimeri cu microparticule care străpung membranele viruşilor.
Este eficace asupra viruşilor gripei, dar şi asupra bacteriilor rezistente de tip Escherichia Coli.
În urma testelor, "99% din bacteriile expuse pe suprafaţa vopsită au fost distruse”, afirmă Alexander Klibanov, autorul acestui studiu. Armata americană şi Boeing au colaborat la proiect, care va trebui să se concretizeze la sfârşitul procedurilor de omologare.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Eoliana zmeu


Deşi energia eoliană este tot mai căutată, se reproşează adesea turbinelor terestre că au un randament slab şi că strică peisajul.
Kite Wind Generator, dezvoltat de firma iitaliană Sequoia, este capabil să genereze 1 GW, echivalentul a 400 de eoliene.
Este vorba despre o structură cu braţe pivotante pe care sunt prinse un fel de zmee făcute din cabluri.
Avantaje: La 800 metri altitudine, vântul suflă de două ori mai tare decât la 100 metri şi este constant. 1 kWh  costă 0,03 euro, de două ori mai ieftin decât cel obţinut cu combustibili fosili.
Vânturile de înaltă altitudine fac să viseze cele mai mari grupuri:
Google a investit 10 milioane de dolari în  Makani Power, o firmă americană care se ocupă de această tehnologie.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Scarabeul spion


Fluturi transformaţi în veritabili agenţi secreţi ?
Un scenariu demn de filmele SF.
Şi totuşi, este proiectul HI-MEMS.
Finanţat de Darpa (agenţia de cercetări a Pentagonului), el caută să fuzioneze sistemele de comandă artfificială cu cele ale insectelor, inserându-le în stadiul de crisalidă. 
Implanturile vor face parte integrantă din corpul insectei adulte.
Progresele sunt ţinute în mare secret, dar cercetătorii au difuzat imagini video arătând fluturi pilotaţi de la distanţă prin descărcări electrice.
Etapa următoare: reducerea în continuare a mărimii componentelor pentru a ascunde într-o insectă un radio, o cameră sau un detector de gaz. O altă posibilitate ar fi teleghidarea insectei prin GPS.
Apariţie estimată: 7 - 8 ani


Centrală nucleară privată!


O mică centrală nucleară numai pentru tine?
Va fi posibil datorită firmei americane Hyperion Power Generation.
Mini reactorul comercializat de firmă are 2 metri înălţime şi 1,5 metri dametru şi costă 25 milioane de dolari.
Având capacitatea de 25MW, este destinat mai ales pentru firme industriale sau comunităţi izolate.
Conform firmei, reactorul nu prezintă nici un fel de pericol deoarece cantitatea de combustibil nuclear necesară este mică, iar reactorul nu se deschide pe timpul duratei de funcţionare (de la 5 la 10 ani). 
Între 2013 şi 2023, Hyperion prevede o producţie de 4 000 de reactoare şi afirmă că a primit deja 100 de comenzi!
Apariţie estimată: 4 - 5 ani


Diamantul artificial


Tehnica de fabricare a diamantelor de sinteză este cunoscută din anii 1950 : se vaporizează atomii de carbon pe o suprafaţă de siliciu,  apoi se lasă să se cristalizeze.
Dar diamantele nu sunt folosite decât în industrie, pentru că sunt de calitate proastă şi sunt prea mici pentru bijutieri.
Astăzi,tehnicile se îmbunătăţesc.
Gemesys, o firmă californiană, comercializează diamante de sinteză pentru bijutieri în America de Nord şi în Belgia.
Introducerea pietrelor sintetice în bijuterii ar putea antrena o scădere a preţurilor, deoarece ele sunt de 10 până la 100 de ori mai ieftine decât pietrele naturale. Dar vor fi la fel de atractive pentru cumpărători ?
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Biocarburant din alge


Cercetarea asupra biocarburanţilor de “nouă generaţie" avansează cu paşi mari, iar algele par a constitui o pistă foarte interesantă.
Greenfuel, o firmă de cercetare a Massachusetts Institute of Technology, a pus la punct "bioreactori", în care algele sunt macerate într-o baie de de gaz carbonic. 
Microalgele au un randament la hectar de 30 de ori superior celui ale oleaginoaselor ca napul sau floarea soarelui.
Firma a primit numeroase comnenzi pentru bioreactori.
În Franţa, proiectul Shamash are drept obiectiv producerea de biocarburant în 2010.
Piaţa potenţială este evaluată la 17 milioane de mc până în 2-3 ani.
Apariţie estimată: 1 - 2 ani


Bumbacul comestibil


Pentru fiecare kilogram de fibră de bumbac obţinut, o plantă produce 1,65 kg de seminţe.
Astăzi, această parte a plantei nu este cu adevărat valorificată.
Kevin Rathore, un cercetător de la Universitatea din Texas, a găsit, totuşi, un mijloc de a face bumbacul comestibil. El a dezactivat o genă care produce gossypol, un polifenol toxic care face bumbacul impropriu consumului uman. 
După Kevin Rathore, bumbacul ar putea răspunde nevoilor de proteine ale unei jumătăţi de miliard de persoane pe an. Descoperirea este cu atât mai promiţătoare cu cât bumbacul este bogat în proteine şi cultivat în majoritatea ţărilor în dezvoltare.
Iar gustul ? “Seamănă cu mazărea", spune Kevin Rathore.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Cimentul care absoarbe poluarea


Rod a zece ani de cercetări, cimentul depoluant Calcia a fost lansat în 2006 pe piaţa franceză.
Cimentul absoarbe principalii poluanţi produşi de circulaţia automobilelor şi de încălzirea locuinţelor.
Graţie energiei luminoase, fotocatalizatorul conţinut în ciment accelerează reacţia chimică care descompune poluanţii.
“Vizăm 10% din piaţa de peste 5 ani", afirmă Olivier Fourcault, şef de proiect la serviciul de inovaţii de la Calcia.
Pentru început, produsele se adresează colectivităţilor, dar Calcia are noi proiecte : finisarea faţadelor locuinţelor individuale sau vopsiri interioare care absorb poluanţii casnici, de ex.formaldehida.
Apariţie estimată: 2 - 3 ani


Fasole anti-flatulenţă


Legumele au nefericitul efect secundar de a produce gaze intestinle. Responsabilă este rafinoza, un hidrat de carbon care provoacă fermentaţie în intestinul gros.
Fasolea cu conţinut redus de rafinoză a fost pusă la punct de cercetătorii venezuelieni de la Universitatea Simon Bolivar din Caracas.  Ei au adăugat două bacterii comune pentru a accelera fermentaţia naturală a fasolei.
Nu numai că se reduce flatulenţa cu 88,6%, dar conţinutul în fibre insolubile, benefice pentru sănătate, este mărit la 97,5%.
Dieteticienii subliniază că acest tip de produs ar putea încuraja consumul de legume.
Apariţie estimată: 3 - 5 ani


Carne în eprubetă


Lista necazurilor produse de creşterea intensivă a consumului de carne este lungă : poluarea solului, producerea masivă de gaz cu efect de seră, defrişările...
Pînă în 2050, producţia mondială de carne ar trebui să se dubleze după FAO.
Ca urmare, numeroase echipe ştiinţifice caută în mod serios fabricarea fripturilor in vitro.
Teoretic, ar fi simplu: ajunge să pui o cultură de celule suşă pentru fabricarea de muşchi şi “să-i faci să crească”.
În practică, mai este mult până la sinteza artificială a unei bucăţi întregi de friptură, dar “tehnica permite să produci ceva care seamănă cu carnea industrială”, affirmă Jason Matheny, coautor al unui studiu pe acest subiect.
Apariţie estimată: 8 - 10 ani

Ce verde era valea mea - Jucarii tehnologice

Voua va place sa va jucati? Mie da. Poate ca o explicatie ar exista in harta mea astrologica, cu Jupiter in casa 5, a placerilor si hobbyurilor. Tot acolo se afla si Pluto, alta planeta importanta, probabil ca ea imi da dorinta si abilitatea de "a ma juca cu focul" cum imi reproseaza cu prietenie si adevarata grija pt sufletul meu Virginia. E adevarat ca ambele planete sunt rerograde, deci sunt oarecum impiedecate de a-si arata intreaga lor capacitate. In privinta lui Jupiter poate e bine, pt ca el da o exacerbare a inclinatiilor, si nu cred ca am nevoie de asa ceva, iar in privinta lui Pluto tot ce pot sa spun e ca nu-mi place deloc daca reusesc uneori sa ridic un pic valul de pe lucrurile ascunse.

Nu e vorba ca nu-mi place ce vad ( e si asta, prin natura mea imi doresc sa vad numai lucruri placute, pozitive, pline de optimism) ci pur si simplu ma apuca spaima.

Dar nu despre joaca de-a descoperitul lucrurilor oculte voiam eu sa va povestesc, ci despre faptul ca din fiecare vizita la copii m-am intors cu dorinta de a avea o jucarie noua, pe care sa o folosesc cu drag.

Din prima vizita di Salt Lake City m-am intors cu dorinta irepresibila de a avea si eu un computer cu care sa ma joc. Sotul meu nu intelegea deloc aceasta dorinta a mea si a incercat sa ma convinga de faptul ca nu am nevoie de un asemenea instrument atata vreme cat el poate fi interfata de email intre mine si copii.

Pana la urma s-a decis sa cumpere un computer la mana tzashpea, o harabaie care avea instalat Win 98 si care crapa cand mi-era lumea mai draga. Noroc ca am invatat limba engleza si m-am descurcat cumva prin hatisurile navigarii pe net si lucrul la calculator. Prima lectie in acesta directie o primisem deja din SLC (a durat mai putin de o ora, dupa care am fost lasata de capul meu, sa ma descurc cum oi putea, acolo am plutit pe apele netului, cu multa frica, ajutata de un browser care nici nu stiu daca mai exista, Netscape.

Tot din acea vizita m-am intors cu dorinta de avea un cuptor cu microunde (primisem cadou unul de la o prietena romanca stabilita in State, din pacate am pierdut legatura cu ea si familia ei, cuptorul a ramas la copii). Jucaria asta o am si acum, noroc ca am un barbat f priceput la multe, intre altele si la reparat aparate electrocasnice si l-a carpit cand bestia a dorit cu tot dinadinsul sa-si dea obstescul sfarsit. Acum merge la putere redusa, dar ma pot folosi de el.

Intre a doua vizita in SLC si prima vizita in Irlanda am capatat un laptop cu Win 98 peste care sotul meu a instalat Win 2000, capacitatea hardului, ceva mai mare decat a dinozaurului pe care mi-am facut ucenicia e de cel mult 9GB. I-am instalat noi IE6 (avea IE5) si Outlook Express. Acum plang dupa OE impreuna cu zeci, daca nu sute de utilizatori ai lui. Cand IE a refuzat sa-mi mai deschida blogul (desi Bloggerul functiona perfect cand era vorba de alte functii) am instalat Mozilla Firefox, (care insa ocupa f mult loc pe calculator si incetineste f mult mersul lui, din cand in cand cate un script intra in greva). Am lucrat f bine cu Office 97-2000 iar acum incep sa plang dupa Power Pointul cu care invatasem sa parazitez ppsuri cu muzica, pt ca eu nu stiu cum sa descarc si sa pun muzica pe ppsuri.

Un program care mi-e tare drag e Irfanul, cu care pot sa vad poze si filme. Se gaseste gratis pe net. Il prefer de departe Viewerului Picasa, cu care am lucrat in Irlanda in timpul ultimei vizite dar si viewerului Microsoft.

In timpul celei de a doua vizite in State mi s-a pus la dispozitie un laptop cu Win 95, daca imi aduc bine aminte, si cu Netscape ca browser, in timp ce ma jucam cu el era valabila o gluma ilustrata in care un tanar statea in fata unui ecran alb de monitor si spunea: "am uitat daca incarc sau descarc ceva".

In timpul primei vizite in Irlanda am avut pe mana un laptop cu Win Me, imi placea Office-ul pt ca avea un Word pe care aparea un fel de leprechaun (ca tot se apropie Halloweenul care isi are originea in Irlanda) care parea ca ma spioneaza. Pe el imi lucram pozele cu ACDSee, dar cand mi-era lumea mai draga crapa. Am invatat, nici eu nu stiu cum, sa gasesc Wordul pierdut prin matzele lui si sa restaurez setarile avute inainte de a crapa. Singurul necaz a fost cand am pierdut toate pozele facute intr-o zi (intre timp capatasem si "savoniera", camera foto care m-a slujit cu mult drag pana acum, cand a facut o eruptie de senzor, cred, si imi pune pete pe pozele facute pe lumina puternica), dar am refacut traseul plimbarii si pozele.

Atunci m-am apucat sa fac back-up la poze (dar acel folder l-am pierdut din doua stickuri, pt ca le bagasem pe amandoua in calculator si a crapat cu ele intr-insul), un obicei pe care inca il consider f bun.

Tot in prima vizita in Irlanda am folosit intensiv cana de fiert apa (ei ii zic ceainic, de fapt seamana ca tehnologie cu improvizatiile de fiert cafea existente in birourile intreprinderii noastre, intreprindere de mult raposata). De cand m-am intors am facut si eu la randul meu cadou asemenea ustensila minunata. 

In timpul vizitei recent incheiate am lucrat pe un computer cu Vista si Google Chrome (browser, pt neinitiati) dar fara Office, doar cu Open Office si PPS Viewer. Cand am ajuns acasa am avut surpriza sa constat ca nu-mi pot citi jurnalul de calatorie, redactat in Works si, dupa ce am incercat zadarnic sa gasesc un converter free pe net am ajuns la concluzia ca-mi trebuie alt calculator,. Cum am primit o suma de bani si sotul meu a facut economii cat am fost plecata (sotul meu e f econom)  am reusit sa-mi vad visul cu ochii. Acum am o jucarie noua si in plus am si Office 2010 (deci ultimul racnet) mai ramane sa reusesc sa invat sa lucrez cu ele. 

Am si avut un atac de panica intr-o noapte cand stiam ca am descarcat o multime de poze cu reproduceri dupa gravuri de pictori japonezi (la MuzeulNational din Dublin am vazut niste gravuri minunate de Hiroshige) si nu le mai gasema in calculator. Ma gandeam cu groaza ca am un virus care imi sterge documentele (nu e nevoie de virus, prin propria mea prostie am sters pozele din Irlanda pe care voiam sa le public pe Picasa, si muncisem un timp sa le aranjez) pana cand mi-am dat seama ca pozele se afla pe batranul computer. Nu degeaba spun ca sunt uneori paranoica.

Am reusit deja sa public trei albume pe Picasa, la timpul cuvenit voi da link catre ele. Daca nu mai avetio rabdare mergeti la aceasta adresa.

joi, 28 octombrie 2010

Bucataria vegana fara foc si beneficiile ei

Pt ca meteorologii ne tot ameninta ca va urma o iarna grea, cum n-a mai fost de o mie de ani (cel putin in Rusia, dar si la noi) iar pt majoritatea populatiei veniturile sunt asa cum sunt (fara vreo speranta de ameliorare, doar e criza mondial) am gasit si solutia de supravietuire, tot cu ajutorul celebrului copy/paste. Se va administra impreuna cu refrenul 

A mai trecut o iarna grea
Nu e nimic, vom astepta
Ca vine vara dupa ea

pt ca, nu-i asa, nu trebuie sa uitam ca suntem romani si ca la noi toate iernile sunt grele, indiferent de starea vremii.

Trebuie sa mai fac unele precizari si anume 
1. De mult prietena mea Dana incearca sa ma lamureasca de foloasele unei diete f asemanatoare (daca nu cumva e vorba chiar de asta)
2. Din serialele istorice coreene, in special Dae Jang Geum (Giuvaerul Palatului) si Hur Jun (Legendele Palatului) (dar chiar si din Bad Guy) am invatat ca mottoul "Mâncarea noastră să fie medicamentul nostru" e f important pt coreeni

Bucătăria vegană fără foc şi beneficiile ei

Monica Brânduşescu
Ligia Pop este primul specialist din România în bucătăria vegană fără foc, autor al cărţii de bucate "Reţete vegane fără foc" şi totodată licenţiată în muzică, autoarea metodei de pian "Paşi în lumea muzicii". Deşi e conştientă de diferenţa dintre cele două pasiuni ale sale, Ligia consideră că ambele au în comun exprimarea frumosului prin intermediul artei.

Cum aţi descoperit dieta crudă? Care este povestea ei?

Întotdeauna am fost interesată de o dietă cât mai sănătoasă, iar acest fel de alimentaţie a fost o deschidere spre o nouă treaptă de înţelegere a mâncatului sănătos. Despre dieta crudă s-a auzit încă de pe vremea când eram eu copil. De pe atunci ştiam de o cunoştinţă de familie care se vindecase de cancer prin intermediul ei, şi în mintea mea de copil am făcut legătura că este un lucru serios şi care dă randament.

În Statele Unite, această dietă este foarte apreciată, şi prezentă în restaurantele, întotdeauna pline, din zona Californiei şi nu numai. Ar mai fi multe de spus despre istoria şi apariţia ei, însă poate într-un număr viitor.

Care sunt principiile pe care se bazează această dietă şi ce beneficii aduce ea sănătăţii celor care o adoptă?

Principiile sunt foarte simple. Iniţial se urmăreşte introducerea treptată a ingredientelor vii în dieta clasică, într-o cantitate cât mai mare, iar pe parcurs, înlocuirea parţială sau totală a mâncării gătite cu preparate fără foc. Este de preferat ca să se menţină proporţia cât mai mare de crud şi o cantitate cât mai mică de mâncare gătită. Mulţi se vor speria de acest aspect, gândindu-se că vor mânca doar salată şi morcovi, însă, dacă ne-am uita pe cuprinsul cărţii mele de bucate, am putea vedea că ne putem bucura de o varietate mare de reţete. Pornind de la vestitul lapte de migdale, brânză, maioneză şi pâine, toate pregătite din ingrediente precum diverse feluri de nuci hidratate, cât şi multe feluri de seminţe încolţite, şi până la chiftele, supe, pizza, legume marinate, pateuri diverse, cât şi torturile, prăjiturile, îngheţata şi alte minunăţii extrem de delicioase.

Această dietă este indicată pentru oricine, sau în mod special pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus? 

Acest fel de alimentaţie este recomandat tuturor, fiindcă toţi avem nevoie de hrană cât mai sănătoasă pentru a funcţiona normal. Persoanele care consumă o dietă în proporţie de peste 75% crud au observat în timp o scădere în greutate, o energie mai mare, o stare de bine generală şi scăderea stării depresive, lipsa bolilor şi senzibilităţilor prezente anterior şi putere de muncă fără egal. 

Trebuie să realizăm că este o dietă bazată pe tratament cu mâncare vie, plină de enzimele, mineralele şi vitaminele pe care nu le mai întâlnim în mâncarea gătită. În aceasta din urmă, găsim doar cantităţi foarte mici, nesemnificative de minerale şi vitamine care mai rezistă temperaturii ridicate. Însă mereu trebuie să ne ghidăm după mottoul: "Mâncarea noastră să fie medicamentul nostru".

Persoanele care chiar sunt îngrijorate de kilogramele în plus vor trebui însă să aibă o dietă mai controlată, cu cât mai puţine dulciuri şi fructe, chiar în variantă crudă, şi o proporţie mai mare de seminţe şi legume, vlăstari din diverse plante şi multe sucuri pe bază de fibră verde. Este greu de răspuns pe scurt, aici subiectul ar putea cuprinde el însuşi o pagină întreagă... 

Din punctul de vedere al consumului de timp şi de bani, este această dietă mai avantajoasă decât bucătăria tradiţională?

Timpul alocat pentru preparare este foarte mic. Trăim într-o lume în care gospodinele sunt ajutate în bucătărie de tehnologie. Robotul şi blenderul sunt un ajutor de nădejde. Dacă stăm să analizăm la rece, şi dacă am calcula cât cheltuim pe mâncarea obişnuită, o să vedeţi că este poate mai costisitor decât a mânca mai sănătos. Gândiţi-vă cât costă un kg de carne de pui sau de porc, mezelurile şi semipreparatele, lactatele, ouăle, pâinea, orezul, uleiul etc. Mâncarea crudă foloseşte în general multe nuci, fructe uscate iarna, care la prima vedere sunt scumpe, dar trebuie să observăm un singur lucru: mâncarea crudă este foarte săţioasă şi nu-ţi permite să consumi în exces, şi asta din cauza folosirii unei cantităţi mari de seminţe încolţite, nuci diverse, şi legume rădăcinoase. Este chiar interesant că, atunci când pregătesc mâncare procesată termic, trebuie să investesc mai mulţi bani.

Să luăm un exemplu: laptele de migdale îl fac din 250 g migdale crude (9 lei) plus doi litri de apă, strecurând pulpa. Acest lapte se păstrează bine la frigider pentru două zile. Din pulpa rămasă pe care o pot amesteca cu ceva fructe uscate fac ori un blat de tort, ori o pâine sau nişte fursecuri. Din lapte, dacă rezerv o cană şi o amestec cu un fruct, mai fac şi o îngheţată delicioasă şi tot aşa. Trebuie doar să fii inventiv şi economicos în acelaşi timp. 

Care este reţeta dumneavoastră de suflet? Le-o puteţi împărtăşi şi cititorilor noştri?

Este chiar greu de ales, însă am să prezint o reţetă simplă de supă de roşii.

Se folosesc:
3 roşii
1 căţel de usturoi
1 lingură ulei presat la rece
1 roşie cuburi
1 avocado cuburi (opt)
sare după gust
1 fir de pătrunjel, mărar şi cimbru.

Toate ingredientele, cu excepţia ultimelor trei, se mixează în blender.
Cei interesaţi de mai multe informaţii pe această temă, cât şi de diferite reţete specifice bucătăriei vegane fără foc, pot consulta şi site-ul Ligiei Pop: www.ligiapop.com.
Cautand pe you tube varianta aradeana a lui "Nu uita ca esti roman" ale carei versuri contin refrenul scris de mine mai sus (am ascultat-o, daca nu ma inseala memoria, la una dintre transmisiile "Cenaclului Flacara" inainte de 89; era bun si Adrian Paunescu la ceva, cu ocazia asta ma sa spun ca mi-e mila de suferintele lui, indiferent cat de antipatic le e multora si cat de putin il simpatizez eu) am dat peste un "Cantec Ostasesc" care sigur e scris si interpretat de Daniel Iancu, cantec care m-a distrat.



Ei, si ca sa ma conving ca urechea mea muzicala nu m-a inselat am inceput sa caut versuri de Daniel Iancu si bineinteles ca am gasit si versurile de la cantecul de mai sus:

Ma soldatule asculta comanda la mine,
Tonul la cantec:
Tata meu in fundul curtii mulge oaia.
Pluton repeta.
Tata meu in fundu curtii mulge oaia.
Pluton cu cantec inainte.
MARS,
Tata meu in fundul curtii mulge oaia,
Laptele se-aduna si umple tigaia,
Tata sta si mediteaza,
Oaia sta si debifeaza,
Tata sta si mediteaza,
Oaia sta si debifeaza,
Canta ma soldat ca te ia mama naibii,
Norii se-aduna peste ograda, tata canta,
Vrea sa vanda laptele sa-mi faca nunta,
Curge laptele siroaie,
Din cea mai aleasa oaie,
Curge laptele siroaie,
Din cea mai aleasa oaie,
cccaaaaa
Pleaca ma porcul de aicea ma.
Oaia e bucuroasa ca e data gata,
Cerul vajaie da mandru este tata,
Laptele pe prispa-l pune,
Si apoi isi zice o rugaciune,
Laptele pe prispa-l pune,
Si apoi isi zice o rugaciune.
Tine cadenta soldat.
Doamne opreste vajaitul, tata zice
Da doamne noroc pe casa mea sa pice
Uite migu cum vireaza,
Tata sta si se holbeaza,
Uite migu cum vireaza,
Tata sta si se holbeaza,
Tata-al meu se uita-n cer mare mirarea,
Arde migu lancer ca lumanarea,
Tata-si chema la el oaia,
Si ia in brate tigaia
Stang,drept,stang,drept, tine cadenta
Cum sa creada el ca oaia o salveaza,
Ionel pilotul se catapulteaza,
Cechirap cechirap.
Migu pica-n batatura,
Face oaia tochitura,
haidi balane
Vezi tu bulau,
Oaia tatei imprastiata-n sat se stinge
Uff arde casa,
Lptele-n tigaie se incinge
uff,uff
Vino Leano,strange masa
De ce doamne te apuca toane
De ce dai in noi cu avioane,
De ce doamne te apuca toane
De ce dai in noi cu avioane,
Canta ma tz-adineaurea
Tata si Ionel pe prispa s-ospateaza,
Nici ei si nici oaia nu mai mediteaza
Se-odihnesc vorbesc in soapte,
Si beau un pahar cu lapte,
Se-odihnesc vorbesc in soapte,
Si beau un pahar cu lapte,
Pleosc....
Baltoaca matii,
fffffiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuu
fffffffffffiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuu
Fluiera ma mai tare
..............................
Tine cadenta mai soldatule mai,
fffffffiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuu
ffffffffffiiiiiiiiiiiuuuuuuuuu
Tine aproape ma prapaditule unde te crezi, in America,
Dute ba-n.......
Lasa ba galagia in front
stang,drept,stang,drept,stang,drept
Tine aproape
ffffffffffiiiiiiiiiiuuuuuuuu
N-auzi ma sa tiï aproape ma bolovane ma

Depre mecanismele de actiune a medicamentelor si automedicatie

Pt ca tot ne-a tinut ieri PM al nostru o disertatie despre boli si bolnavi, desi ipochimenul nu are nici o calificare in acest domeniu (gurile rele spun ca nu are nici o calificare, punct)  cred ca e bine sa copiez articolul de mai jos care ne explica de ce nu e bine sa ne autoadministram medicamente (lucru pe care marturisesc ca il fac si eu, in unele cazuri salvandu-ma de la consecinte mai grave, cum s-a intamplat cand am avut o hemoragie pe traiectul digestiv din cauza Piroxicamului si, dupa ce am studiat un Manual de medicina pt asistente sanitare mi-am autoadministrat clorura de calciu, care se vinde in farmacii cu numele de clorocalcin incat atunci cand am ajuns in fine la spital hemoragia deja se oprise).

Despre mecanismele de acţiune a medicamentelor şi automedicaţie

dr. Cristina Mihaela GHICIUC, medic specialist medicină de familie, membră AMFOR - Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români
 
Atunci când înghiţim un medicament nu ne mai gândim ce se întâmplă cu acesta în organism. Doar aşteptăm să vedem efectele medicamentului, să constatăm eficienţa terapiei medicamentoase. Unii tratează cu foarte multă indiferenţă semnele şi simptomele care anunţă apariţia unei îmbolnăviri. Alţii încearcă să îşi autorecomande diferite tratamente. Doar o proporţie redusă se adresează medicului pentru investigaţii şi tratament. În rubrica de astăzi vom insista asupra modului în care acţionează medicamentele în organism şi asupra pericolelor pe care le induce automedicaţia.

Terapia medicamentoasă implică alegerea unui medicament pe baza diagnosticului bolii şi a stării clinice a pacientului. Uneori, terapia poate fi ineficientă. O cauză frecventă de ineficienţă a terapiei o constituie concentraţiile prea mici sau prea mari de medicament la locul de acţiune. 

În mod tradiţional, alegerea unui medicament s-a bazat pe observarea efectelor produse. „Nu există boli, ci bolnavi“, de aceea întrebările „cât de mult?“, „cât de des?“ şi „pe ce durată?“ trebuie administrat un anumit medicament sunt cele pe care şi le pune fiecare medic în momentul recomandării unui tratament medicamentos pentru un anumit pacient. De ce unii pacienţi nu răspund la regimul de administrare a dozelor, care este corespunzător pentru majoritatea pacienţilor? Răspunsurile la întrebările referitoare la administrarea unui medicament pot fi date astăzi, cunoscând ceea ce se întâmplă cu un medicament care ajunge în organism.

Calea unei substanţe medicamentoase în organism, după administrarea medicamentului, comportă trei faze. În prima fază, cea farmaceutică, substanţa medicamentoasă este cedată din forma farmaceutică de administrare (adică din capsule, comprimate, tablete) pentru a ajunge la locul de acţiune. Din unele forme farmaceutice cedarea substanţei medicamentoase se realizează mai rapid (forme famaceutice cu cedare imediată), din alte forme medicamentoase cedarea se realizează mai lent (forme farmaceutice cu cedare lentă). 

În faza farmacocinetică, substanţa medicamentoasă se absoarbe (în majoritatea cazurilor) de la nivelul unde a fost administrată. Ulterior, aceasta ajunge în sânge, pentru a se distribui în diferite locuri din organism (astfel ajunge la locul de acţiune). Pentru majoritatea substanţelor medicamentoase, procesele de metabolizare (biotransformarea moleculelor) au loc la nivelul ficatului. Multe substanţe medicamentoase se inactivează prin metabolizare. Orice substanţă pătrunsă în organism este, în final, eliminată din organism. Eliminarea se realizează, în principal, la nivel renal, dar eliminarea se poate realiza şi pe alte căi: la nivel digestiv (prin scaun), la nivel pulmonar, prin piele, prin secreţia sudoripară, prin secreţia lactată. 

Cea de-a treia fază, farmacodinamică, este faza în care substanţa medicamentoasă, ajunsă la locul de acţiune, va determina efectul pentru care a fost administrată.

Numai medicul poate recomanda schema potrivită de tratament

Cunoscând ce se întâmplă cu o substanţă medicamentoasă în fiecare din aceste faze, se poate stabili schema optimă de administrare a medicamentului respectiv pentru un anumit pacient. Mai mult, se pot observa cauzele unui răspuns neobişnuit după administrarea unui medicament.
Terapia medicamentoasă optimă are drept scop menţinerea unor concentraţii eficiente ale substanţei medicamentoase la locul de acţiune, pe toată durata tratamentului. Doar medicul este cel care are cunoştinţele necesare pentru a recomanda tratamentul medicamentos optim pentru afecţiunea de care suferă un anumit pacient. În plus, respectarea schemei de tratament (tratament igieno-dietetic, medicamentos) recomandată de către medic este elementul esenţial pentru vindecarea sau ameliorarea unei afecţiuni.

Pericolele automedicaţiei

Semnele şi simptomele care anunţă apariţia unei îmbolnăviri constituie o experienţă pentru fiecare dintre noi. În funcţie de modul de percepere a acestora şi de experienţa anterioară, fiecare dintre noi acţionează în mod diferit. 

În opinia generală se consideră că un medicament care poate fi procurat de la farmacie, fără reţetă de la medic, este lipsit de nocivitate. Din nefericire, foarte adesea, vecinii sau persoanele care urmează diferite tratamente cronice sunt cei care recomandă ce medicament ar fi bun pentru reducerea semnelor sau simptomelor unei noi îmbolnăviri. Statisticile demonstrează că, în aproximativ 80% dintre situaţiile de automedicaţie, persoanele care şi-au procurat medicamentele respective nu au avut informaţii referitoare la posibilele efecte adverse ale medicaţiei. 

Automedicaţia poate fi definită ca modalitate de utilizare a medicamentelor cu scopul de autotratare a semnelor şi simptomelor care anunţă apariţia unei îmbolnăviri. Automedicaţia se referă şi la administrarea unor medicamente, continuă sau intermitentă, cu scopul de a reducere simptomatologia din unele afecţiuni cronice, dar fără o recomandare precisă din partea unui medic.
Automedicaţia este practicată de o proporţie considerabilă de persoane din populaţia generală. De exemplu, administrarea de antipiretice (cum ar fi Paracetamol) are drept efect reducerea febrei, în infecţiile virale. Chiar dacă prin automedicaţia administrată încă din stadiul incipient unele afecţiuni pot fi tratate cu uşurinţă şi cu succes, în cazul altor afecţiuni, automedicaţia poate întârzia diagnosticarea la timp a unei boli. 

Nu cumpăraţi antibiotice, dacă nu v-au fost recomandate de medic! 

Trebuie să avem în vedere că automedicaţia poate avea şi consecinţe nedorite asupra stării de sănătate. La unele persoane, procurarea de la farmacie a unui antiinflamator nesteroidian, cum ar fi, de exemplu, Ibuprofen (cu denumiri comerciale Nurofen®, Ibalgin®, Marcofen®), util pentru reducerea cefaleei sau a durerilor menstruale, poate determina apariţia de efecte de tip iritativ digestiv (adică apariţia de dureri gastrice, de senzaţie de arsură gastrică sau retrosternală). O situaţie particulară o reprezintă procurarea de la farmacie a chimioterapicelor antibacteriene (numite şi antibiotice). Administrarea acestora, fără o recomandare din partea unui medic (care are competenţa de a stabili doza necesară şi durata tratamentului), poate duce la selectarea de tulpini rezistente la medicamentul respectiv şi, astfel, la prelungirea evoluţiei bolii, deci la prelungirea suferinţei. Mai mult, selectarea de tulpini rezistente are drept efect şi necesitatea unor cheltuieli suplimentare pentru sistemul de sănătate, prin utilizarea unor noi medicamente (mult mai scumpe) necesare tratării infecţiei pacientului respectiv. 

Automedicaţia este o practică frecventă în populaţie, utilă pentru tratamentul afecţiunilor minore. Totuşi, automedicaţia trebuie considerată ca având potenţial de întârziere a diagnosticării unor afecţiuni, de apariţie a efectelor adverse la medicamentele respective, de apariţie a interacţiunilor medicamentoase, de apariţie a tulpinilor microbiene rezistente la unele chimioterapice antimicrobiene sau de prelungire a evoluţiei unor boli.


 

luni, 25 octombrie 2010

Idei preconcepute despre alimente!

Din seria "emailuri de publicat" am mai primit unul de la Suzeta, cu precizarea sursei. Cheful a publicat un amplu material despre miturile legate de mancare, cu ocazia asta o sa traduc cateva din miturile denuntate de el si o sa le public dupa ce o sa dau copy/paste pe emailul de la Suzeta.

Idei preconcepute despre alimente!



Miturile si prejudecatile despre mancare sunt vechi de cand lumea. Si nu e usor sa discerni ce e adevarat de ceea ce e fals. De aceea, am cautat parerea nutritionistilor si iata care este adevarul in legatura cu cele mai comune mituri din bucatarie.


1.Lamâia e cea mai buna sursa de vitamina C!


E adevarat ca lamaile contin multa vitamina C, dar sunt alte fructe si legume care o furnizeaza in cantitati mult mai mari: kiwi, varza, conopida, afinele, broccoli, gogosarii.


2.Morcovii fac bine la vedere!


E adevarat ca morcovii contin betacaroten, care e metabolizat in vitamina A. De obicei, organismul isi ia insa cantitatea de vitamina A necesara vederii din alimente de origine animala.


3.Ciupercile devin toxice daca sunt reincalzite!


Este o prejudecata mostenita din vremurile cand nu se inventase frigiderul. Motivul: ciupercile se strica mai usor decat alte alimente, deci nu puteau fi pastrate pana a doua zi.

4.Salata verde este foarte sanatoasa !


Gresit. Salata este alcatuita in proportie de 95% din apa, nu are vitamine decat in cantitati mici, in schimb contine 250 mg nitrati la suta de grame. Iar nitratii sunt daunatori pentru sanatate.


5.Laptele intareste oasele!


Osteoporoza e cauzata de lipsa de calciu, iar laptele si produsele lactate contin calciu, dar teoria potrivit careia daca bei mult lapte sau mananci lactate nu vei avea probleme cu oasele nu e adevarata. Substantele necesare sistemului osos se asimileaza mult mai bine din fructe si legume.


6.Perele sunt foarte sanatoase!


Expertii in nutritie considera ca alte fructe sunt mult mai sanatoase. Asta pentru ca perele contin foarte putine vitamine si deloc minerale. De aceea, au efect benefic numai asupra digestiei.


7.Spanacul e cea mai buna sursa de fier!


Spanacul e format in proportie de 90% din apa, iar continutul de fier este de numai 35 mg la suta de grame. In plus, spanacul mai contine si acid oxalic, care leaga fierul, impiedicand organismul sa-l asimileze. (de aceea se recomanda oparirea lui si aruncarea apei in care a fost oparit. Oxalatii sunt toxici)

8.Mere in loc de pasta de dinti!


Se spune ca un mar dupa masa curata dintii si are efectul unui periaj.
Stomatologii nu sunt insa de aceeasi parere. Acesta pentru ca multe sortimente de mar contin cantitati mari de zahar, care dauneaza dintilor.


9.Mierea te ajuta sa reduci caloriile!


Multi o recomanda ca alternative la zahar in timpul dietelor. Cu toate acestea diferenta de calorii este insignifianta: in timp ce 100 gr zahar contin 400 calorii, 100 gr miere au 325.


10.Untul are mai multe calorii decat margarina!


Nu este adevarat. Alege una sau alta dupa gustul pe care il preferi pentru ca numarul de calorii este cam acelasi si continutul de grasimi este identic.
Daca tii dieta, evita-le pe amandoua.


11.Brânza si cascavalul ingrasa!


Este exact pe dos. Unele studii au aratat ca un acid continut in branza impiedica formarea depunerilor de grasime in organism. In plus, ajuta la formarea de masa musculara si are efecte bune in combaterea cancerului. (Asta este o veste buna pt mine pt ca mi-a placut dintodeauna sa mananc branza)

12.Ciocolata nu e sanatoasa!


E adevrat ca ciocolata contine multe calorii si grasimi, dar, daca e consumata in cantitati moderate (pana la o jumatate de tableta pe zi) nu afecteaza colesterolul. In plus, contine substante care au efect de DETOXIFIERE si PREVIN INFUNDAREA ARTERELOR! (Uraaaa!)

13.Friptura trebuie evitata in cura de slabire!


Nutritionistii explica ca, in zilele noastre, carnea, in special cea de vita, contine mai putine grasimi decat in trecut. Singurele lucruri pe care trebuie sa le evitit sunt gulerele de grasime.


14.Nucile ingrasa si nu sunt sanatoase!


Consumate in cantitati moderate, nucile nu iti afecteaza silueta. In plus, contin substante care maresc rezistenta la stres a organismului si, potrivit unelor studii, chiar reduc riscul de infarct miocardic. (Sunt reputate ca ajutoare pt longevitate datorita compusilor de magneziu pe care ii au in compozitie)


15.Berea are multe calorii!


Berea ingrasa, dar nu din cauza continutului mare de calorii. Vinul alb, de pilda, are mai multe calorii (284 calorii/0,5 l in timp ce Berea blonda are doar 218). De vina sunt fitoestrogenii continuti din HAMEI. Acestia favorizeaza depunerea grasimilor in tesuturi, in special pe burta.


16.Alcoolul te incalzeste!


Imediat dupa ce il consumi, ai aceasta senzatie pentru ca organismul transforma alcoolul in caldura. Numai ca ea e eliminata prin piele, iar imediat dupa aceea iti este mai frig.


17.Cafeaua combate mahmureala!


Cofeina invioreaza si te ajuta sa te concentrezi mai bine, dar nu are niciun efect asupra enzimelor care metabolizeaza alcoolul in organism.

Concluzia Suzetei:
 
Cel mai bun indicator e ORGANISMUL! Consuma ce-ti cere el, dar cu masura!


Si acum cateva din miturile demistificate de Chef:

Food Myth #1 - Some foods contain "negative" calories
It's possible that some foods require more energy (in the form of calories burned by the body) to digest than they provide. At only about 6 calories per rib, celery might be one of these. Sawdust would be another. Since our bodies are incapable of digesting the cellulose that makes up much of the bulk of celery (and sawdust), it passes through our bodies without contributing anything in the way of calories. It also provides nothing in the way of nutrition, so from a nutritional standpoint, eating nothing but celery is tantamount to starvation. If you really want to go on a negative calorie diet, let me suggest eating nothing at all for a couple of months. The pounds will literally drop away, as will your hair, teeth, and fingernails. If you get really, really hungry, it's okay to eat as much sawdust as you want, but that will have no effect on the rate at which you will die from starvation.

Mitul # 1-Unele alimente contin "calorii negative"

Este posibil ca unele alimente sa necesite mai multa energie (sub formă de calorii arse de organism) pentru a digera decat cea furnizată de ele. La numai aproximativ 6 calorii pe tija, telina ar putea fi una dintre aceste. Rumeguşul ar fi altul. Deoarece trupurile noastre sunt incapabile să digere celuloza care alcatuieste cea mai mare parte din continutul de telina (şi rumeguş),ea  trece prin corpurile noastre fără să contribuie cu nimic în ce priveste caloriile. De asemenea, nu contribuie cu nimic la nutriţie, deci din punct de vedere nutriţional, daca nu mananci nimic altceva decat telina ai sanse sa mori de foame. Dacă chiar vrei să mergi pe o dieta cu calorii negative, permiteţi-mi să va sugerez sa nu mâncati nimic absolut timp de cateva luni. O sa va scada intr-adevar greutatea literalmente dar si părul, dinţii, şi unghiile. Dacă va este foarte, foarte foame, e bine să mănâncati cât de mult rumegus, după cum doriţi, dar nu va avea nici un efect asupra ratei la care vei muri de foame.


Food Myth #2 - Searing meat seals in the juices

Boy, I wish I knew who the dunderhead was who originally dreamed up this one. Actually, I do know. It was a German chemist by the name of Justus von Liebig, and he published the notion sometime around 1850. Although his theory was based on presumably sound principles of food chemistry, it was disproved just a few decades later, yet it continues to be preached by television cooking show hosts who really should know better. Anyone can repeat the experiment: simply take two similar pieces of meat, weigh them, sear one and don't sear the other, cook them both to the same internal temperature, then weigh them again. Time after time, the results indicate that the seared meat loses at least as much weight due to liquid loss as the un-seared piece. In fact, searing the meat actually causes a greater loss of liquid due to the higher temperatures used. However, there is no arguing that searing meat creates a lot of flavor, and that is why we do it. The next time you hear someone state authoritatively that searing meat locks in the juices, just smile and treat them like you would a small, ignorant child. The same thing goes for people who use "browned" and "caramelized" interchangeably...

M-am ajutat la traducere de Google Translate. De dragul umorului involuntar oferit de masina am sa las textul afisat si abia apoi o sa scriu traducerea pe care o consider corecta

Dogoritor sigilii carne în sucuri



Băiat, Aş vrea să ştiu cine a fost tont care iniţial visat asta. De fapt, stiu. A fost un chimist german cu numele de Justus von Liebig, şi a publicat noţiunea cândva în jurul anului 1850. Deşi teoria lui a fost bazat pe principii solide probabil de chimie alimentară, a fost respins doar câteva decenii mai târziu, totuşi continuă să fie predicată de către gazdele show de televiziune de gatit, care într-adevăr ar trebui să ştie mai bine. Oricine poate repeta experimentul: să ia pur şi simplu două piese similare din carne, se cântăreşte, sear unu şi nu sear de altă parte, gatiti-le atât la aceeaşi temperatură internă, apoi se cântăreşte din nou. Timp după timp, rezultatele indică faptul că carnea usuca pierde cel puţin la fel de mult în greutate, datorită pierderii de lichid ca piesa ne-uscat. De fapt, mistuitoare carne cauzeaza de fapt o pierdere mai mare de lichid din cauza temperaturilor mai ridicate folosit. Cu toate acestea, nu există nici o argumentând că carne mistuitoare creează o mulţime de aroma, şi de aceea o facem. Data viitoare când auzi pe cineva de stat autoritar care blochează mistuitoare carne în sucuri, doar zâmbet şi să le trateze ca pe un copil mic, ignorant. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care se folosesc "rumeneste" şi "caramelizat" sinonime ...

Mitul #2- Rumenirea carnii pastreaza sucurile in carne

Bai, as vrea sa stiu cine a fost tontul  care a visat una ca asta.  De fapt, stiu. A fost un chimist german cu numele de Justus von Liebig, şi a publicat chestia asta cândva în jurul anului 1850.  Deşi teoria lui a fost bazata pe principii presupuse solide  de chimie alimentară, a fost respinas doar câteva decenii mai târziu, totuşi continuă să fie predicată de către gazdele showurilor de televiziune de gatit, care într-adevăr ar trebui să ştie mai bine.  Oricine poate repeta experimentul: să ia pur şi simplu două piese similare din carne, sa le cântăreasca, pe una sa o rumeneasca si pe alta nu, sa le gateasca la aceeaşi temperatură internă, apoi sa le cântăreasca din nou. De fiecare data rezultatele vor indica faptul ca bucata de carne rumenita scade tot atat in greutate datorita pierderii de lichid ca si bucata nerumenita. De fapt,rumenirea carnii cauzeaza o pierdere mai mare de lichid din cauza temperaturilor mai ridicate folosite.  Cu toate acestea, nu există nici nu exista nici un contra argument ca prin rumenire se creează o mulţime de arome, şi de aceea o facem. Data viitoare când auziti pe cineva spunand cu ton autoritar ca rumenirea blochează sucurile in carne zambiti doar zâmbet şi tratati-l ca pe un copil mic, ignorant. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care se folosesc "rumenit" şi "caramelizat" drept sinonime ...




Food Myth #3 - "Caramelized" is just another word for "browned"

There is only one thing that chafes my hiney more than some pretentious pundit using big words when they aren't necessary, and that's some pretentious pundit using big words when they aren't necessary and using them incorrectly. For the record, "caramelization" refers to the chemical reactions that occur when any sugar is heated to the point that its molecules begin to break apart. Stated differently, sugar is the only thing that can be caramelized.
All the other browning that goes on in the kitchen involves a complicated set of chemical reactions collectively known as the Maillard reactions. These involve so many different molecules that food scientists are still trying to figure all of them out, and one of these reactions involves the caramelization of sugars. But using the terms "caramelized" and "browned" interchangeably is a little like referring to an automobile as a spark plug. Yeah, spark plugs are part of the equation, but only a small part and only one among thousands of other components.
So, when some know-it-all TV cooking show host talks about caramelizing onions, he really should be talking about browning onions. I'll grant you that onions contain sugars (as does nearly everything we eat), and that the caramelization of these sugars is one of the factors that contributes to the change in color and flavor that we all like so much, but caramelization is just one of literally thousands of reactions involving all sorts of compounds including proteins, carbohydrates, lipids, amino acids, and not only sugars.
When you burn the sugar on top of crème brulée, you are caramelizing it. When you cook anything else until it is golden brown and delicious, it is properly known as browning and not caramelizing. I recommend you use the term "caramelized" only when referring to sugar or when you want to impress television network executives with your ability to use fancy grown-up words.

Mitul #3-"Caramelizat" este doar un alt cuvânt pentru "rumenit"



Există doar un singur lucru care ma ustura in fund  mai mult decât unii punditi (ar fi mai pe intelesul nostru alt cuvant imprunutat din spiritualitatea orientala, anume guru) pretenţiosi folosind cuvinte mari atunci când acestea nu sunt necesare, şi asta e cand unii pundit pretenţiosi folosesc cuvinte mari atunci când acestea nu sunt necesare şi le utilizeaza în mod incorect. Pt informare, "caramelizare" se referă la reacţiile chimice care au loc atunci când orice zahăr este încălzit până la punctul în care moleculele sale încep să despărţiţi. Ca s-o spunem în mod diferit, zahărul este singurul lucru care poate fi caramelizat.
Toate celelalte rumeniri care se întâmplă în bucătărie implică un set complicat de reacţii chimice  cunoscute sub numele de reacţii Maillard. Acestea implică  atât de multe molecule diferite incat oamenii de stiinta care se ocupa cu alimentele  încă mai încearcă să le descifreze pe toate şi una din aceste reacţii implică caramelizarea zaharurilor. Dar folosind termenii "caramelizat" şi "rumenit" intersanjabil seamana un pic cu referirea la un automobil ca la o bujie. Da, bujiile sunt o parte a ecuatiei, dar numai o mică parte şi doar unul dintre miile de alte componente.
Aşa că, atunci când unele atotstiutoare prezentatoare de showuri TV de gatit vorbesc despre caramelizarea cepii, ele ar trebui să vorbeasa de fapt de rumenirea cepii. Va garantez că ceapa conţine zaharuri (la fel ca aproape tot ceea ce mâncăm), şi că, caramelizarea acestor zaharuri este unul dintre factorii care contribuie la schimbarea de culoare şi aroma pe care ne place tuturor atât de mult, dar caramelizarea este doar  una din literalmente miile de reacţii care implică tot felul de compuşi, inclusiv proteine, glucide, lipide, aminoacizi, şi nu numai zaharuri.
Când ardeti zahărul de pe partea de sus a  crèmei brulee, îl caramelizati. Când găti orice altceva până când este maro auriu şi delicios, atunci este bine cunoscut sub numele de rumenire şi nu caramelizare. Vă recomand să folosesc termenul "caramelizat" doar atunci când se referă la zahăr sau atunci cand vreti sa impresionati directori de reteaua de televiziune cu capacitatea de a utiliza cuvinte fantezie ale maturilor.

Food Myth #4 - A potato will absorb excess salt in a soup or stew

I thought I put this food myth to rest in my award-winning* essay "All About Salt," but it keeps rearing its ugly head, so let's take another crack at it.
When you boil a potato in any liquid that contains salt, the potato will absorb some of the salty liquid, but it hasn't actually made the remaining liquid any less salty. Think of it this way: if you drop a dry sponge into the liquid, it will also absorb some of the salty fluid, but the liquid left behind is no less salty than it was before. Do potatoes possess some magical properties that sponges don't? The answer is no. This is just another piece of folk wisdom that doesn't stand up to critical scrutiny, and we'll take a look at more such food myths next week. Until then, have a great myth-free weekend.

* It hasn't actually won any awards, but I think it should have. Judge for yourself here.

Mitul #4  -Un cartof va absorbi excesul de sare într-o supa sau o friptura


Am crezut că am pus acest mit alimentar să se odihnească în eseul meu * premiat "Totul despre sare", dar contiuna sa-si ridice capul urât, deci haideţi să aruncam din nou o privire la el.
Când fierbeti un cartof, în orice lichid care conţine sare, cartofi va absorbi o parte din lichid sărat, dar acest lucru nu va face de fapt lichidul mai puţin sărat. Ganditi-va in acest fel: dacă scăpaţi un burete uscat în lichid, acesta va absorbi, de asemenea, o parte din lichidul sărat, dar lichidul ramas nu va fi  mai puţin sărat decât a fost înainte.poseda cumva cartofii unele proprietăţi magice iar bureţii nu? Răspunsul este nu. Aceasta este doar o altă mostra de înţelepciunea populară care nu rezista la un control critic, şi vom arunca o privire la  mai multe mituri despre alimente săptămâna viitoare. Până atunci, sa aveti un week-end grozav fara mituri. (Ei, stiu ca abia s-a incheiat week-endul si ca puteam sa las asta deoparte, dar daca tot am apucat sa dau copy-paste...Doar se stie ca femeile rareori se indura sa arunce ceva sau sa renunte la ceva in care au investit niste energie, fie ea cat de putina)

* El nu a câştigat de fapt, nici un fel de premiu, dar cred că ar trebui să aibă. Judecă tu insuti aici.

Food Myth #5 - Potato salad will kill you if it isn't refrigerated constantly

I may have stated this myth a bit strongly, but many people believe that the mayonnaise used in such potluck favorites such as potato salad, egg salad, chicken salad, and deviled eggs will become contaminated and turn toxic if left unrefrigerated for more than a few minutes.
The truth is that the potatoes, onions, and eggs in these products are more likely to harbor harmful bacteria than the mayonnaise. Commercial mayonnaise has been pasteurized and has a pH of about 4, which is a level of acidity hostile to most pathogens. In fact, the mayonnaise may actually aid in keeping the potatoes, onions, and eggs from killing us if they are allowed to sit at room temperature for a while.
This myth may hark back to the days when folks used homemade mayonnaise which may have been made with contaminated eggs. If that were the case, the mayonnaise would have provided an ideal environment for the salmonella to flourish and multiply, but no such threat exists with commercially prepared mayonnaise.
Please don't regard this as permission to allow your potato salad to sit in the hot sun for several days before serving it. Just don't panic if your picnic basket warms up a little on your way to the park.

Mitul #5--Salata de cartofi te va ucide dacă nu este tinuta tot timpul in frigider. 


Poate am accentuat acest mit un pic mai puternic, dar mulţi oameni cred că maioneza utilizata în potluckul (felul de mancare cu care cineva contribuie la o masa comuna, este un termen folosit in USA mai ales cand te duci in vizita si aduci si tu ceva gatit care sa se puna pe masa)  favorit, cum ar fi salata de cartofi, salata de ou, salata de pui, şi  Deviled oua (oua picante) va deveni contaminata şi toxica daca  va sta afara din  frigider mai mult de câteva de minute.
Adevărul este că, cartofii, ceapa ouăle dinaceste produse sunt mult mai probabil să gazduiasca bacterii dăunătoare decât maioneza. Maioneza comerciala a fost pasteurizata şi are un pH de aproximativ 4, care este un nivel de aciditate ostil la majoritatea agenţilor patogeni. De fapt, maioneza poate fi de ajutor efectiv în oprirea cartofilor, cepii, ouălor de la uciderea noastra, dacă li se permite să stea la temperatura camerei pentru o vreme.
Acest mit poate sa fie o reminiscenta a  zilelor în care oamenii utilizau maioneză de casă, care să fi fost făcuta cu ouă contaminate. In cazul acesta maioneza ar fi asigurat un mediu ideal pentru salmonella să înflorească şi să se multiplice, dar nu există o astfel de ameninţare cu maioneza pregătita in mod comercial .
Vă rugăm să nu priviti acest lucru ca o permisiune de a lasa salata de cartofi să stea la soare fierbinte pentru câteva zile înainte de a o servi. Doar nu intraţi în panică dacă coşul dvs. de picnic se incalzeste un pic pe drumul spre parc.

duminică, 24 octombrie 2010

Doctorul Zodiac

Ar trebui sa trec la echipa acestui blog toate prietenele care imi trimit materiale interesante pe care le gasesc demne de publicat. Si cand se mai si ostenesc sa caute sursa efortul lor e cu atat mai laudabil. Suzeta mi-a trimis din nou ceva care cred ca va interesa multa lume. Dar iarasi simt nevoia sa avertizez: nu luati cele scrise drept litera de lege, zodia nu e singura care poate explica felul in care se formeaza caracterul unei persoane, din pdv strict astrologic sunt nenumarate alte influiente care intervin, iar din pdv stiintific sau social exista f multe teorii... Materialul care urmeaza a fost publicat in "Formula As"


- Pana si bolile ne sunt scrise in stele -


"Dumnezeu a facut sa creasca o planta pentru fiecare boala - cu exceptia prostiei", spune un proverb german si, daca ne uitam la avantul pe care l-au luat in ultima vreme homeopatia, medicina naturista, medicina alternativa in general, vechiul proverb devine din ce in ce mai de actualitate. In S.U.A. anilor 90, circa o treime dintre pacientii cu program de asigurare medicala (health care) dezertasera, optand definitiv pentru metodele de tratament alternative. Principalul motiv invocat de ei a fost ca metodele alternative sunt mult mai putin agresive, pe de o parte, si ca procesul vindecarii nu se margineste la repararea corpului fizic, ci se extinde si asupra starii psihice a bolnavului.


Astrologia cuprinde, la randul ei, date cunoscute din vechime, cu privire la alimente, plante, minerale benefice nativilor nascuti sub VIBRATIILE specifice ale unei planete. Cunoscandu-le mai bine, ne vom putea convinge singuri de efectele acestora. Insusi Hipocrate, parintele medicinii, afirma in scrierile sale: "Nunquam bonus medicus nisi astrologus" - nu poti fi un medic bun fara a fi astrolog.

BERBEC

Marcati de influenta planetei Marte, Berbecii sunt firile cele mai dinamice ale cercului zodiacal. Marte guverneaza capul si fata (cu exceptia nasului), precum si cele doua emisfere cerebrale. Planeta este asociata cu fierul, asa incat guvernarea sa se extinde si asupra sangelui (in compozitia caruia fierul joaca, dupa cum bine stim, un rol esential).


Mai intotdeauna, "martienii" au o cicatrice in zona capului, semn al firii lor aventuroase si a placerii de-a sfida pericolele de orice fel, care ii face sa se aleaga in copilarie cu semne de buna purtare - bineinteles in zona corpului guvernata de planeta lor, capul. Berbecii au nevoie de mult exercitiu fizic pentru a se mentine in forma, dar si pentru a preveni prefacerea energiei lor fizice debordante in energie nervoasa. De aceea sunt atat de buni sportivi, exceland in sporturile care necesita un mare consum fizic si curaj.

Regimul alimentar al Berbecilor trebuie sa cuprinda ceapa si praz, care au un dublu efect benefic: contribuie la fluidizarea sangelui si au un efect usor sedativ. Le place la nebunie mancarea condimentata, care ingerata in cantitati rezonabile le face bine, dar, din pacate, nativii acestei zodii au tendinta de-a face exces de ardei iute, boia si mustar, care in cantitati modice au chiar un efect curativ. (Tocmai am decis cxa e cazul sa o las mai moale cu, consumul de ardei iute--am gasit in piata unii fff iuti, seamana cu vestitii Jalapeno la gust si iuteala--cand mi s-a facut pofta de peste la cuptor cu cajun mix, amestecul de condimente despre care am povestit in Juralul de Calatorie Irlanda 2010 ca mi-a prilejuit o lunga excursie, inutil sa spun ca are mult chili in compozitie, ardei capia rosii precum si coacaze negre, a iesit ceva delicios. Ce bine ca am barbat pescar! Ideea e ca eu chiar am tendinta de a face exces de mancaruri iuti)


Cand se imbolnavesc, Berbecii o fac lata - mai intotdeauna bolile apar sub forma acuta, dar nu dureaza mult timp deoarece vitalitatea martiana le permite o recuperare la fel de rapida, pe cat de brusca este imbolnavirea. In aceste cazuri, ceaiul sau siropul de paducel vor face minuni pentru restabilirea cat mai rapida si mai completa a starii de sanatate. Berea este pentru Berbeci mai mult un aliment decat o bautura, deoarece hameiul pe care-l contine ii fortifica (E cam tarziu sa dau fuga la pravalie sa cumpar bere, si pe de alta parte abia am slabitr putin, nu e cazul sa pun la loc kg pierdute cu atata truda, deci renunt la bere. Poate ar fi bine sa merg la Plafar sa caut hamei, desigur la o ora rezonabila. Hameiul e recunoscut ca un bun remediu pt calmare si combaterea insomniei)

Vitaminele care ii ajuta pe Berbeci sa-si mentina forma maxima sunt Pp si B12, iar remediile homeopatice adesea prescrise pentru aceasta zodie sunt Arnica, Blonoidum si Nux vomica.(Hm, doctoritele oncologe mi-au spus ca e periculos sa consum vit B12 pt ca ajuta la cresterea tumorilor)


TAUR

Calmi, robusti, maestri ai savurarii placerilor vietii, Taurii stau sub semnul planetei Venus, intruchipand fertilitatea. Venus confera un temperament sangvin, dar acesta este intrucatva ingreunat de elementul pamant de care apartine zodia, asa incat rezulta un temperament aproape placid, marcat de izbucniri colerice. In corpul uman, zodia Taurului guverneaza gatul, amigdalele, laringele si faringele, gura, limba, maxilarul inferior, glanda tiroida, vertebrele cervicale, o parte a nervului optic si, impreuna cu Pluto, organele genitale interne la femei, jugulara si carotida.

Gustand peste masura din placerile vietii, Taurii se imbolnavesc cel mai adesea de stomac (efectele supraalimentatiei), amigdalita pultacee, laringita, difterie, dar si boli genitale. Femeile sunt deosebit de fecunde. Alimentele care sunt in rezonanta cu organismul Taurilor sunt sparanghelul, anghinarea, cerealele si fasolea de orice fel. Fructele cele mai recomandabile sunt toate sortimentele de struguri, merele, perele si fructele de padure. Majoritatea condimentelor Taurilor le fac bine (sac!). Plantele cu efect terapeutic pentru Tauri sunt menta, izma creata, cuisoarele (cativa stropi de ulei de cuisoare adaugati apei de baie ii remonteaza numaidecat) si macrisul.

Ca orice semn de pamant, Taurul se reface in contact nemijlocit cu natura, si mersul cu picioarele goale il ajuta sa-si echilibreze energia, la fel gradinaritul si robotitul prin casa. Tendinta de ingrasare trebuie tinuta in frau inca din copilarie, pentru ca nativii din Taur sunt adevarati gurmanzi, inzestrati cu un apetit rabelaisian.


Remediile homeopatice cele mai eficiente sunt cele corespunzatoare vibratiilor planetei Venus: Cuprum, Thuya Apis si Pulsatilla, dar si Antimonium crudum care se afla in rezonanta cu vibratiile lunare. Vitamina recomandata acestor venusieni este vitamina F.

Tatal meu era nascut sub semnul Taurului si descrierea de mai sus chiar i se potrivea. Si el era supraponderal.

GEMENI

Agili, rapizi si indemanatici, cu reflexe deosebit de bune - in mod special cele ce presupun finete in executie -, Gemenii nu sunt insa caracterizati indeobste de forta fizica. Musculatura este longilina si are tonus. Planeta guvernatoare, Mercur, le confera un temperament nervos, dinamic si o mare disponibilitate in comunicare. In plus, mobilii mercurieni pastreaza cel mai adesea un aer tineresc pana la o varsta inaintata. In corpul uman, Gemenii sunt considerati guvernatorii cailor respiratorii superioare (traheea si bronhiile), ai plamanilor, ai umerilor, sternului, mainilor (de unde si o mare dexteritate manuala). Dintre glande, timusul cade sub incidenta Gemenilor, iar in cadrul sistemului circulator Gemenilor le revin circulatia vaselor capilare si artera pulmonara. O parte a nervilor optici este, de asemenea, asociata cu aceasta zodie.


Bolile cel mai frecvent intalnite la Gemeni sunt starile de anxietate, tendintele de surmenaj, frecventele raniri ale umerilor si mainilor, nevralgiile intercostale, afectiunile acute sau cronice ale plamanilor sau bronhiilor (ca astma si pleurezia) si afectiunile sistemului nervos periferic. Uneori, afectiunile nervoase pot genera disfunctii sexuale. Mancarurile care le priesc Gemenilor sunt cele care contin mazare, fasole cu bobul lat, morcovi, nuci, dar mai ales migdale nepreparate - care joaca un rol important in combaterea starilor de anxietate -, alune si arahide. Plantele care au un efect benefic asupra acestui semn mutabil de aer sunt lavanda si lacramioarele (in aromoterapie), feriga, origanul (popular: sovarv), semintele de anason si cele de chimen (sub forma de ceaiuri, uleiuri sau tincturi).(Uite cum devine de se demonstreaza ce am scris in introducere, anume ca nu numai zodia are influiente. Eu am Mercur in Casa I, a personalitatii, si poate de aceea sunt in stare sa pun maghiran, adica o ruda f apropiata a oregano-ului, si in mamaliga, iar parfumul meu preferat e cel de lacramioare pt mine si lavanda pt sotul meu)

Remediile homeopatice in consonanta cu specificul zodiei sunt Mercurius, Argentum nitric, iar sarea biochimica este Kali muriatric, folosita mult in homeopatie. Dupa unii autori acestora li s-ar adauga Arsenicum si Kali phosphoricum. Vitaminele indicate Gemenilor sunt vitamina B1 si vitamina F.


RAC

Pentru a-si mentine in forma sensibilul sistem organic de lunarieni, Racii au nevoie sa fie dusi la inot inca de mici, ceea ce le fortifica nu doar corpul, ci ii echilibreaza si emotional, si ar trebui sa-si petreaca mult timp pe... ringul de dans. Asta pentru ca miscarile ritmice sustinute au un efect fortifiant deosebit asupra structurii corpului lor, unde trebuie avuta o deosebita grija de sistemul circulator si cel limfatic. Temperamentul racului este limfo-sangvinic.

Racului ii corespund in corpul uman stomacul, duodenul si partea inferioara a esofagului, sanii, ochiul stang precum si varful plamanilor. Multe dintre problemele de sanatate ale Racilor sunt in legatura cu retentia de lichide in organism, care poate duce la intoxicatii si afectiuni misterioase, de natura psihosomatica si nu functionala. Disfunctiile digestive se fac simtite periodic, sub forma dispepsiilor organice sau functionale, care apar inca din copilarie si duc adesea la anemie. Aceleasi probleme digestive duc la pierderi de saruri minerale si vitamine din corp, la batranete apare frecvent incontinenta urinara.

Alimentele cu un efect tonifiant si regenerator asupra organismului Racilor sunt varza alba si rosie, napii, pestele, lactatele (dar nu cele prea bogate in colesterol). Un aport suficient din alimentele mentionate reuseste sa mentina, in general, in echilibru acest organism delicat. Plantele cu un efect bun in aromoterapie sunt trandafirii albi, nuferii si crinii. Tarhonul ajuta la refacerea stocului de saruri minerale, la fel Verbina, iarba-surzilor si ochii-soarecelui sunt recomandate mai ales sub forma de tincturi. Remediile homeopatice cuprind Selenium, Argentum, Silicea, Antimonium crudum si Kali carbonicum. Periodic, Racii au nevoie de un aport de vitamina B2.


LEU


Puternica vitalitate pe care le-o confera Leilor astrul zilei se manifesta in lume sub forma unui temperament bilios si nervos. Leii nu sunt insa foarte priceputi in a-si doza efortul si acest lucru se razbuna, mai curand sau mai tarziu, asupra sanatatii lor. De multe ori, orgoliul ii impiedica pe Lei sa-si marturiseasca suferintele fizice. Pe de alta parte, le cam sta in fire sa se neglijeze.

Primul lucru de care trebuie sa se ocupe un Leu care doreste sa-si mentina sanatatea este dozarea efortului, altfel vitalitatea sa se va risipi curand si bolile de inima nu vor intarzia sa apara. Leii care-si asuma prea multe responsabilitati vor avea de suferit cu coloana vertebrala (in mod special vertebrele dorsale). (Daca ati vedea cat de mult i s-a strambat coloana Mamitei...) Ochiul drept este, de asemenea, un punct slab pe harta sanatatii Leilor, iar cei care se consuma prea mult nervos si nu-si gasesc o forma de expresie creativa pot avea de suferit ingrozitoarele dureri ale nevralgiei de trigemen. Circulatia arteriala poate claca la nivelul cordului sau/si al ochilor. Seara, vitalitatea si rezistenta nervoasa a Leilor scade brusc. Leilor li se recomanda sa faca dus, si nu baie, pentru ca baia le scade nivelul energetic.

Leilor nu le sta bine sa fie vegetarieni, carnea le fortifica organismul, la fel ca mierea si orezul, care trebuie sa faca parte constant din alimentatia lor, la fel ca spanacul, urzicile si lintea, care contin mult fier. (Da, Mamita e o carnivora adevarata, iar orezul ii place f mult)

Plantele in afinitate cu vibratiile solare sunt: floarea-soarelui (evident), galbenelele si rostopasca - unul dintre remediile-minune pentru afectiuni specifice zodiei. Ierburile aromatice precum sofranul, rozmarinul, menta, dafinul si RUTA (cunoscuta si sub numele de varnant), adaugate in mancaruri, au, de asemenea, un efect terapeutic asupra organismului leonin. Remediile homeopatice de baza sunt Aurum, Natrium muriarticum, Phosphorus si Ignatia. Leii nu trebuie sa uite sa-si refaca energia luand vitaminele A, D si H2.

FECIOARA


Cea de-a doua zodie guvernata de Mercur are o preocupare innascuta pentru sanatate, apreciind mult remediile naturiste si regimul vegetarian. Pentru aceasta zodie de pamant, remediul natural cel mai eficient este... aerul, de aceea plimbarile lungi in aer liber (si pe cat posibil nepoluat) au un efect imediat de calmare asupra temperamentului nervos al Fecioarelor, si asta ajuta la mentinerea sanatatii intr-o masura mult mai mare decat si-ar putea imagina. Mersul cu bicicleta (dar nu pe strazile unui oras aglomerat), de preferinta in mijlocul naturii, este, de asemenea, recomandat.

Fecioarele guverneaza circulatia sangvina si limfatica a abdomenului, intestinele, pancreasul (partial) si nervul motor ocular extern. Temperamentul nervos al acestor mercurieni ii predispune la stari de ingrijorare nevrotice, care pot genera dureri surde, dar persistente de cap, ce pot fi inlaturate, insa, neasteptat de usor printr-o alimentatie adecvata si prin plimbarile mai sus mentionate sau prin exercitii de yoga (in special exercitiile de relaxare). Problemele lor serioase de sanatate sunt insa legate de tractul digestiv: probleme de asimilare intestinala, dureri abdominale (provocate de "nervi" care se duc direct la stomac), perturbari ale tranzitului intestinal (sunt adesea constipati), exces de fermentare. (Unul dintre cumnatii mei, nascut sub semnul Fecioarei, e operat de cancer la intestine) Alte pericole care pandesc Fecioarele sunt diabetul insipid, apendicita, pancreatita si peritonita. Femeile sunt destul de des sterile. Sistemul nervos al Fecioarelor este sensibil la stres si la starile prelungite de ingrijorare care contribuie la subminarea sanatatii lor.


Fecioarelor le face foarte bine sa consume cartofi, gulii, telina si alimentele mentionate la zodia Gemenilor (pentru ca au acelasi guvernator - planeta Mercur). Plantele aromatice si medicinale sunt, de asemenea, identice, la fel remediile homeopatice, comune celor doua zodii mercuriene.

BALANTA

Inzestrate cu acelasi temperament sangvin placut si gentil ca Taurii, Balantele sunt insa departe de robustetea si vigoarea specifice zodiei fixe de pamant. Vitalitatea lor este cu mult mai scazuta, in schimb sunt firi mai rafinate, de multe ori artistice, efect al planetei Venus intr-un semn de aer. Tendinta catre leneveala (caracteristica ambelor zodii venusiene) le face sa evite exercitiul fizic, de care au, de fapt, nevoie in mai mare masura decat multe alte zodii. Lipsa de miscare fizica, pe care ar trebui s-o practice cu regularitate, le pricopseste rapid cu cearcane si migrene sacaitoare persistente.

Balanta guverneaza rinichii si vezica urinara, in corpul barbatesc - prostata, partea lombara a coloanei vertebrale (impreuna cu Sagetatorul), precum si nervul facial.


In general, tendinta organismului de-a retine toxinele este cea care duce la afectiunile renale, cum ar fi insuficienta renala acuta sau cronica. Disfunctiile renale pot duce si la edeme ale membrelor inferioare (picioare umflate). Colibaciloza este, de asemenea, o boala des intalnita in randul Balantelor, la fel ca insuficienta circulatorie venoasa si limfatica, mai ales la nivelul bazinului, si afectiunile genito-urinare, ca cistita si anexita. Igiena intima trebuie respectata cu cea mai mare strictete.

Regimul alimentar al Balantelor, carora le cam plac mancarurile grele, trebuie sa contina multe cereale, fructe de padure, sparanghel, fasole si, surprinzator, mai toate condimentele, in mod special ardeiul iute. Menta, sub orice forma, ajuta la claritatea proceselor mentale. Uleiul sau parfumul de trandafiri imperiali, de zambile si de toporasi, folosit in aromoterapie, produce calmarea nervoasa. Principalele remedii homeopatice sunt Cuprum, Pulsatilla, Anacardium, Thuya si Apis. Organismul Balantelor cere un aport sporit de vitamina F.

SCORPION


Acesti nativi, marcati de doua energii extrem de puternice - cea a temerarului Marte si cea a necrutatorului Pluto - au un temperament paradoxal. In aparenta sunt calmul personificat (in astrologie se vorbeste despre "masca scorpionica"), datorat autocontrolului plutonian, dar de sub aceasta suprafata apar izbucnirile martiene, capabile sa reduca la tacere pana si pe cel mai vajnic dintre Berbeci. Avem deci o structura temperamentala limfatico-bilioasa. In reprezentarea astrologica a corpului uman, Pluto guverneaza organele genitale externe si interne, colonul, partial prostata, rectul si anusul. El este, de asemenea, pus in legatura cu nasul si nervii auditivi.

La fel ca rudele lor martiene, Berbecii, Scorpionilor le fac bine mancarurile condimentate (dar nu in exces), ceapa, datorita efectului ei benefic asupra fluiditatii sangelui, urzica, prazul si ardeii capia. Un puternic efect linistitor si, in acelasi timp, afrodiziac il au asupra lor esenta de glicina, uleiul de rododendron si cel de aloe.


Plantele medicinale in afinitate cu semnul Scorpionului sunt: mintea matei (catusnica)[,Suzeta a adaugat aici mai multe date despre aceasta planta: ,Catusnica - Nepeta cataria / Denumire stiintifica: Nepeta cataria/ Denumire populara: catusnica; iarba matei, menta pisicii/ Habitat: Planta originara din Europa, cultivata in Marea Britanie si SUA./  Recoltare: Frunzele si varfurile inflorite se culeg intre iunie si septembrie. /Partile utilizate: Frunzele si varfurile inflorite./ Actiune: Carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antispastic, nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), astringent./ Indicatii terapeutice: Catusnica este un remediu traditional pentru raceala si gripa. Este un diaforetic (provoaca transpiratia) ce ajuta in stari febrile, in special in bronsita acuta. Datorita actiunilor carminative si antispastice, planta amelioreaza deranjamentele la stomac, constipatia, flatulenta si colicile. Este un remediu perfect pentru tratarea diareei la copii./ Combinatii: In raceli se combina cu salvie indiana, soc, coada soricelului sau ardei iute./ Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 2 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 2-4 ml de tinctura de trei ori pe zi."] , alunul de munte si porumbarul. Siropul sau decoctul de porumbele are un efect deosebit de puternic asupra reducerii febrei mari pe care o fac Scorpionii si ajuta la regenerarea rapida dupa forme acute de boala - deoarece Scorpionii sufera doar rareori de afectiuni cronice.

Scorpionii trebuie sa se fereasca de hemoroizi, deci constipatiile prelungite nu trebuie trecute cu vederea. Sunt, de asemenea, predispusi la contractarea maladiilor venerice. Barbatii fac adesea prostatita, pe cand femeile au, de multe ori, probleme cu ovarele si uterul, cum ar fi leucoreea (sangerari intermitente intre menstre-aici e gresit, leucoreea este, cum o spune si numele, o scurgere alba), dismenoree (ciclu neregulat), chist sau fibrom si ulceratii.


Remediile homeopatice de baza sunt Lochesis, Thuya si Platina. Pentru a intari rezistenta organismului, Scorpionii au nevoie de vitaminele P si B12.

SAGETATOR

Sagetatorii sunt binecuvantati de marele benefic Jupiter cu un temperament sangvin, care are insa si o componenta bilioasa. Adica, sunt vioi si au un bun echilibru intre stimuli si reactie, dar din cand in cand pot avea iesiri de manie care ne aduc aminte de Jupiter - Zeus, tatal zeilor. Le place sa se impartaseasca din placerile vietii si nu prea tin justa masura nici la mancare, nici la bautura. Placerea de miscare este mare si le face foarte bine, insa arareori exista disciplina. Desi sportul ii atrage, ei exerseaza fie prea mult, fie prea putin. Partile corpului ce corespund zodiei Sagetatorului sunt: ficatul, vezica biliara, in parte, pancreasul, coapsele si partea sacrala si coxigeala a coloanei vertebrale, nervul sciatic, circulatia arteriala in ansamblul ei. Mancarea foarte consistenta si bautura afecteaza invariabil ficatul si pancreasul, a caror leneveala produce in timp obezitate, cu tot cortegiul ei de afectiuni digestive. Grasimile si zaharurile se prelucreaza foarte greu, ceea ce poate duce la pancreatita si diabet. Coxartroza si artroza lombara si alte afectiuni sau traumatisme pot afecta femurul si nervul sciatic. Citricele, mai ales grapefruitul si coacazele rosii sau negre pot face minuni pentru un ficat obosit si pot mentine elasticitatea vaselor sangvine, prevenind, de asemenea, hipertensiunea. Ceapa si usturoiul, in cantitati cat mai mari, fortifica organismul de tip jupiterian, iar telina si dafinul adaugate in mancare le fac, de asemenea, foarte bine.

Plantele medicinale in afinitate cu Sagetatorul sunt: anasonul, scortisoara, melisa si rasinile aromatice. Remediile homeopatice corespunzatoare planetei Jupiter sunt Sulfur, Colchicum si Nux vomica. Vitaminele de care are nevoie un jupiterian sunt multe la numar: F, K, B6, H, I si J.

CAPRICORN


Saturnienii sunt potcoviti de marele malefic cu un temperament limfatico nervos, adica inchis, tensionat, adesea inclinat catre depresii. Ii salveaza umorul sec, care trebuie cultivat pentru ca este un remediu excelent impotriva incarcarii nervoase la care semnul este predispus. Sedentarismul de care sufera multi capricorni le poate accentua starile negative. Moderati din fire, capricornii sunt mai degraba anorexici, decat rubiconzi si pot pierde usor cateva kilograme in conditii de stres.


In corpul omenesc, Capricornilor le corespunde scheletul osos in general, cu accent asupra genunchilor, care se intepenesc cu mare usurinta. Pielea este guvernata tot de Saturn, iar dintii si maselele cad tot in curtea lor, deoarece semnul pierde mult calciu din organism.

Lipsa de exercitiu duce la atrofierea incheieturilor, ceea ce poate duce in timp la diverse tipuri de scleroza. Tot din sedentarism decurg si atrofia musculara si reumatismul articular. In cazuri extreme se poate instaura paralizia. Scleroza atinge adesea nervul auditiv, ceea ce poate duce la surzenie, iar pielea este de cele mai multe ori uscata, cu tendinte de descuamare. Eczeme de multe tipuri pot sa apara pe un fond de stres prelungit, iar in cazuri mai rare psoriazisul. Ceea ce este remarcabil este cat de rezistenti sunt Capricornii la boli, mai ales la cele cronice. Paradoxul acestui semn este ca tinde sa fie extrem de bolnavicios in copilarie, iar sanatatea se fortifica pe masura ce inainteaza in varsta.

Alimentele cu un efect imediat reconfortant asupra Capricornilor sunt cele care contin amidon: cartofi (ca si alt semn de pamant, cel al Fecioarei), pastele, maltul, ovazul, cele care contin fier - ca sfecla rosie si spanacul - si ciupercile de padure, in mod special hribii si manatarcile. Fructul ideal pentru Capricorn este gutuia.


Plantele aromatice si medicinale in afinitate cu Saturn sunt: canepa, tataneasa, matraguna (daca Socrate era Capricorn, cupa de matraguna i-ar fi facut bine) si vinetelele (sau floarea-graului). Mirosul discret de panselute, de vita cataratoare si amaranthus are un efect deosebit in aromoterapie. Remediile homeopatice de baza sunt: Plumbum, Iris vesicolor, Silicea. Saturnienii se refac cu ajutorul vitaminei C si L1.


VARSATOR

Excentricii copii ai lui Uranus au un temperament nervos cu coloratura bilioasa. Asta inseamna ca acumuleaza cu usurinta stresul, mai ales stresul mental, si au probleme in exteriorizarea starilor de nervi si se inchid in ei, devenind ursuzi. Acest semn fix de aer are o adevarata predilectie pentru racoare si tinde sa se imbrace prea usor cand afara este frig, iar de-aici i se trag multe belele. Pentru a se motiva sa faca exercitii fizice, Varsatorii trebuie sa urmeze un program creativ, nu repetitiv sau bazat pe rutina.

Varsatorul guverneaza circulatia periferica la nivelul gambelor, incheietura gleznei, sistemul nervos simpatic, cortexul cerebral si nervul spinal. Problemele de sanatate la care se pot astepta uranienii sunt, in primul rand, de ordin nervos. Glumind, Linda Goodman scria: "Varsatorii furnizeaza 70% dintre nebuni si 70% dintre genii" (care nici ei nu sunt prea normali - n.r.).


Oboseala nervoasa, starile de depresie si angoasa pot duce la spasmofilie. Toate afectiunile sistemului nervos central cad, de asemenea, in ograda uranienilor (encefalita, tumori, Parkinson si nevroze obsesive). Varicele si arteritele sunt rezultatele proastei circulatii periferice. Varsatorii sunt predispusi la accidente violente. Cel mai indicat aliment pentru Varsatori il constituie fructele de toate felurile: fructele exotice - precum kiwi, mango - si fructul pasiunii, iar fructele uscate - caise, curmale, prune sau mere - ii ajuta foarte eficient sa-si recupereze energia nervoasa.


In aromoterapie, esentele florilor de pomi fructiferi si discretul parfum al orhideelor au efecte remarcabile. Plantele aromatice si condimentele benefice pentru uranieni sunt cele cu gust si miros foarte pregnant, cum ar fi ardeiul iute, piperul alb sau negru sau curry. Remediile homeopatice sunt Uranium si Phosphorus. Toate vitaminele din complexul B au un efect tonic si binevenit asupra sistemului nervos al Varsatorilor.

PESTII

Razele lui Neptun ii inzestreaza pe nativii din Pesti cu un temperament limfatic, care poate imbraca orice alta coloratura temperamentala, semnul fiind eminamente adaptabil, reusind sa se integreze in orice mediu social. Hipersensibilitatea neptuniana este difuza, ei intrand in rezonanta pana si cu cele mai nesemnificative detalii din mediul inconjurator, cum ar fi temperatura, zgomotul de fond etc. Orice disonanta a mediului le poate provoca simptome fizice, dar acestea nu sunt rezultate ale ipohondriei, ci simptome psihosomatice, cat se poate de reale. Se poate ajunge la situatii cu adevarat grave, pentru ca Pestii sunt rareori activi, deci sunt receptori empatici ai lumii inconjuratoare si le lipseste agresivitatea naturala. Nevoia de-a se izola de stimuli neplacuti ii face pe multi dintre ei sa se refugieze in alcool sau droguri si devin foarte repede dependenti. Neptun stapaneste labele picioarelor, intregul sistem limfatico-ganglionar si tesutul reticulo-endotelial.


Vitalitatea Pestilor este indeobste scazuta, ceea ce de multe ori se datoreaza abuzului de alcool, tigari, sedative, tranchilizante sau droguri. Faptul ca organismul lor are tendinta de-a retine toxinele inrautateste situatia, ceea ce impune necesitatea de-a avea un regim alimentar foarte echilibrat si de-a consuma suficiente lichide pentru a-si mentine organismul detoxifiat. Pana si la medicamentele prescrise de medici, Pestii pot avea reactii inexplicabile, de aceea se recomanda evitarea, pe cat posibil, a medicamentelor produse pe cale chimica. Pestii ar trebui sa manance alimente cu un inalt continut de lichide, cum ar fi pepenii, dovleceii, castravetii si salata verde.

Plantele medicinale si aromatice corespunzatoare neptunienilor sunt florile de tei, cicoarea si muschiul de copac. Principalele remedii homeopatice recomandate Pestilor sunt: Tabaccum, Coffea si Petroleu