duminică, 30 mai 2010

Noi si muntii nostri

He, he, he, v-a sarit imediat gandul la Bucegi, la Omu, la Crucea de pe Caraiman, la Apusenii plini de minerale si la Toaca de pe Ceahlau. Uite ca muntii despre care vreau sa va vorbesc nu sunt din tara noastra, ci de prin Caucaz. Si macar ca zice la un moment dat unul dintre eroi ca mai aproape ar fi Tbilisi, dupa numele echipei si al actorilor parca n-ar fi fost gruzini, ci armeni. Iar dupa grai s-ar fi putut crede ca sunt rusi, atata ca la sfarsit a aparut Rejizor dublaja.

Si iaca, ce n-a vrut sa spuna TVMania in program, unde gasesti cate-n luna si-n stele despre Lost, vampiri si alte filme care de care la nivelul intelegerii echipei de redactare, adica asa, mai pe la genunchiul broastei, zice TVRCultural, care a si difuzat filmul, dar zice nitel cam aiurea, cum va voi demonstra mai jos:

Noi si muntii nostri (armean comedie, 1970, rel.) 94'

Patru
(faceau parte dintr-un grup mai mare, ei au taiat pt ca erau cei mai priceputi) pastori taie o oaie (taie doua din cele patru oi ratacite, doua pastrandu-le pt mai tarziu) ratacita, pe care o pregatesc pentru cina. In curand, apare vecinul lor si stapanul oii, care le pretinde o rascumparare (omul nu le-a pretins nimic, el isi voia oile lui, dar scoate-le din burti, daca poti, si daca tot au mancat doua, de ce sa nu le manance pe toate patru daca i se ofera bani pt asta?). Pastorii reusesc sa ajunga la o intelegere, dar un tanar locotenent de militie, venit sa faca o ancheta, le strica tot aranjamentul.
monteur: H. Melkonyan
operator: Karen Mesyan
compozitor: Tigran Mansuryan
scenarist: Hrant Matevosyan
actor: Sos Sargsyan, Frunzik Mkrtchyan, Khoren Abrahamyan, Azat Sherents, Armen Ayvazyan
regizor: Henrik Malyan


Deci e ca in bancurile cu Radio Erevan, nu erau patru pastori, erau mai multi, nu au taiat o oaie, ci doua, nu li s-a pretins ci au oferit ei, o sa spun eu mai jos cu deamanuntul cum au decurs ostilitatile si cum se termina bancul.

Acuma cei mai tineri n-au de unde sa stie, dar mie tare mult imi placeau comediile sovietice. Aveau asa un aer de naivitate prefacuta si o ironie subtire la adresa sistemului, de cred ca tare stramb radeau politrucii cand isi dadeau seama la ce au dat ei drumul pe ecrane. Iar filmul asta, alb-negru, nu face exceptie.

Actiunea, pt cei impatimiti dupa efecte speciale si comedii americane din care cele mai bune raman dupa mine cele cu Macauley Kulkin, e simpla de tot. Atata ca situatia e hazoasa si nu prea. Locotenentul de militie, care a primit si el sarcina de la procuror sa aduca hotii de oi la oras, trece prin intamplari care ar face pe oricine sa se intrebe daca e sanatos la minte, dar el, precum coafura din reclama, rezista.

Stapanul oilor de fapt a participat si el cu mult drag la festin, impreuna cu inca multi alti tovarasi de ciobanie, ba chiar a mancat atat de mult ca i s-a facut rau, abia cand a inceput sa-si caute cele patru oi ratacite a priceput ca ce a mancat el erau chiar doua din oitele pe care le cauta. Seful satului ii ofera o suma de rascumparare, in care intra si pretul celor doua oi ramase inca in viata, dar pe care le programasera pt viitorul festin si totul pare ca se linisteste.

Mi s-a parut nostim faptul ca s-a efectuat si un fel de ritual, tanarul cel mai priceput in desfacerea oilor dupa taiere a spus o poezie cu un turc si cu Alep, Alep (Alepo, ziceau ei) si se intrebau cu totii unde o fi Alep, unii ziceau ca e undeva aproape, pe langa Tbilisi, altii ca ar fi in Venetia, etc. Tanarul i-a marturisit mai tarziu militianului ca el intentioneaza sa dea la facultate in toamna.

Atata doar ca sotia pagubasului a reclamat lipsa oilor si militianul trebuie sa le demonstreze ciobanilor ca au furat oile si ca cine fura azi din avutul personal (le serveste mereu o poveste pe care a auzit-o si el dar pe care o prezinta ca pe un caz rezolvat de el cu un betiv care, dupa 20 de ani de casnicie si patru copii, nemaiavand bani de bautura, a vandut verigheta sotiei si care acum se afla intr-o colonie de munca pt ca daca a inceput sa fure, chiar si din casa, va sfarsi prin a fura din avutul obstesc, si aceasta idee trebuie inabusita inabusita in fasa) va fura si din cel obstesc.

Din context inteleg insa ca zona era necolectivizata, dar ca oierii nu aveau cui sa vanda oile decat statului. La un moment dat se pare ca militianul e om cumsecade si intelege cum sta treaba, il ajuta pe seful satului sa vindece un bou care s-a umflat de la iarba, cara un bustean cat toate zilele impreuna cu acesta, dar nu renunta in ruptul capului de a-i convinge pe sateni ca ce au facut ei nu a fost un gest nevinovat, obisnuit intre consatenii care au crezut ca oile s-au ratacit cine stie de unde, ci ditamai hotia.

Iar cand unul dintre sateni, care cosea fanul, nu raspunde la somatia de a veni imediat la sectie ca sa dea declaratie nu vrea sa inteleaga ca putea sa amane interogatoriul pt un pic mai tarziu, pana isi termina omul treaba, si-i strica coasa. Noroc ca au intervenit ceilalti sateni si i-au despartit, altfel lucrurile puteau sa iasa rau.

Militianul foloseste orice metoda pt a-si indeplini misiunea, promitandu-i unui vaduv neconsolat ca ii face rost de o mireasa de la oras cu conditia sa depuna marturie impotriva tovarasilor sai. Unii, scarbiti, semneaza declaratia asa cum a conceput-o mintea lui de locotenent, desi ei declara ca tot satul s-a ospatat din oile cu pricina.

Mai mult, stapanul oilor nu a reclamat ca i-ar fi fost furate iar nevasta reclamase doar ca lipsesc. Spre final ciobanii care au recunoscut ca ei au taiat oile, pt ca erau cei mai priceputi la treaba asta, orgnizeaza un fel de tribunal, in care militianul e invitat sa joace rolul celui invinuit de furt. Si omul isi intra atat de bine in rol incat ajunge sa declare ca el nu recunoaste ca a furat ceva, pt ca oile au fost platite cinstit iar pagubasul a consumat si el din carnea lor.

Oamenii ii impartasesc necazurile lor, ca vine ploaia si le strica fanul, ca ei il vor preda asa putrezit cum e ca sa se spuna ca si-au facut planul, dar ca la iarna nu vor avea ce da la vite si va fi vai de capul lor. In ultimele scene ale filmului invinuitii coboara spre oras cu o turma de peste 800 de oi, si seful satului ii explica militianului ca nu e normal ca ei sa mearga pe jos cu turma atata amar de drum ca sa o predea la achizitor, pierzand 10% din oi, deci mult mai mult decat valoarea oilor pt care ei sunt invinuiti de furt (cam degeaba, ca oile fusesera platite) cand normal ar fi fost ca achizitorul sa vina la ei si sa se ocupe de transport (de parca ar fi vazut si seful satului serialul australian Fiicele lui Mc Leod, unde eroii se ocupa tot cu cresterea oilor, produs insa abia cu cativa ani in urma, in secolul nostru, si difuzat de Hallmark).

Si deodata se aude un glas de undeva de departe in munti intrebandu-i unde se duc. Erau ciobanii dintr-un munte vecin. Si incepe o conversatie racnita intre cele doua grupuri, in care eroii nostri incearca sa povesteasca toata tarasenia. Si pt ca cei de departe nu prea auzeau bine striga toti in cor, impreuna cu militianul "Ne ducem la oras sa depunem marturie ca am furat oile" "Ce-ati facut?" "Suntem niste hoti", racneau toti, impreuna cu militianul.

Daca voi, cei tineri, v-ati plictisit citind e numai vina mea. Poate ati fi inteles mai bine daca traiati si voi pe vremea comunismului, sa intelegeti toate absurditatile sistemului.

21 Simple Ways to Be Healthy

In fiecare zi primesc si un newsletter de la Beliefnet. De multe ori nici nu-l mai deschid, pt ca situl acesta e unul din cele mai nesigure de pe internet (deh, asa cum sunt toate cele care au legatura cu religia, as indrazni sa zic, desi bigotii si fanaticii ar putea sari sa ma contrazica) dar azi am intalnit un titlu care mi s-a parut ca ar putea fi folositor si pentru cititorii mei. 21 de moduri a insemnat mai mult de 22 de pagini deschise (spun mai mult pt ca pe la sfatul nr 18 situl s-a blocat si a trebuit sa o iau de la capat).
Pt ca mi-a fost lene sa-mi pun cu totul creierul la munca traducand personal cuvant cu cuvant intelepciunea atat de binecunoscuta fiecaruia dintre noi, dar atat de des ignorata am mai deschis inca 21 de pagini de Google Translate (de data asta nu m-am mai amuzat, ci am muncit serios sa deschid inca 21 de pagini de Contribute a better translation pt a constata ca am mai facut unele greseli, nu f mari, dar orishcat..) Deci are dreptate poporul nostru "Lenesul mai mult alearga". In loc sa bag mana sub birou sa caut in dictionar sensurile cele mai potrivite (in English Oxford Dictionary, ce credeati, pt ca nu am un dictionar ca lumea Englez-Roman, daca puteti crede asa ceva) am ales ce am crezut eu a fi calea cea mai usoara. Am folosit atat de des verbul a crede pt ca am apelat la un site religios.
Bineinteles ca a trebuit sa apelez si la dictionar, m-am mai straduit si sa copiez, peste tot unde am observat ca e nevoie, diacriticile frumoasei noastre limbi, deci ce mai tura-vura, cine crede ca operatia de copy/paste din engleza e floare la ureche sau "bucata de prajitura" ca sa folosesc translatarea (stiu ca e vorba de traducere, dar am chef sa zambesc nitel :)) care, mai mult ca sigur va deveni din ce in ce mai uzuala, sa se mai gandeasca odata.
Bun, nu ma mai intind la vorba, o sa trec la operatia draga mie de copiere si...nah ca nu stiu cum se traduce paste in romana, o fi lipire, ca macaroane sau spaghetti sigur nu e? Stiti ca dupa fiecare paragraf in engleza scris cu litere italice va urma pasajul tradus, de culoare verde. (asta e pt cei nou-veniti, fidelii cred ca deja au invatat codul meu de litere, dar s-au si obisnuit cu vorba mea lunga=cele mai lungi articole din blogosfera, dovada ca zisa "vorba lunga saracia omului" e cat se poate de adevarata)
21 Simple Ways to Be Healthy

21 moduri simple de a fi sănătos

Holly Lebowitz Rossi

What does "healthy" mean to you? Perhaps it means freedom from illness, or the best possible performance of your body. Or health might be a state of mind, something that fits into the category of "I know it when I see it." Regardless of your health goals, these tips can help you feel better—starting right now.
Ce inseamna "sănătos" pt tine? Poate insemna să nu te imbolnavesti, sau ca trupul tau sa fie in cea mai bună stare. Sau sănătatea poate fi o stare de spirit, ceva ce intra in categoria "O să cred cand o sa văd". Indiferent de ţelurile tale in materie de sănătate aceste sfaturi te pot face sa te simţi mai bine, incepând chiar de acum.
1. Eat
Eat well, eat often--4-6 small meals a day to optimize your metabolism and keep your body energized and in balance. Don't deny yourself treats, but make sure that the majority of your food choices are high in nutrients, fiber, "good fats," and lean protein. Local, in-season, and organic when possible? All the better.

Mănâncă
Mănâncă bine, mănâncă mai des - 4-6 mese mici pe zi pentru a optimiza metabolismul şi a-ţi menţine corpul plin de energie şi în echilibru. Nu iţi refuza trataţiile, dar asigură-te că majoritatea produselor alimentare alese de tine sunt bogate in nutrienţi, fibre, "grăsimi bune", şi proteine slabe. Să provină din surse locale, de sezon, organice atunci când este posibil? Cu atât mai bine

2. Sleep
A recent scientific study showed that people who slept fewer than 7 hours each night were three times as likely to catch colds as those who slept 8 hours nightly. So tuck in and get your zzs!
Dormi
Un recent studiu ştiinţific a arătat ca persoanele care au dormit mai mult de 7 ore pe noapte au fost de trei ori mai predispuse sa răcească decat cele care dorm opt ore pe noapte. Deci, bagă-te in pat si somn usor!

3. Love
Falling in love feels great, we all know that. Love triggers the release of all manner of feel-good brain chemicals that bathe our bodies in happiness and well-being... even protection from illness. But that's not the only reason love—be it romantic or platonic--is a health-giving thing. When you choose to love, you experience what pianist Arthur Rubinstein famously said "Love life, and life will love you back."
Iubeşte
Să te indragosteşti cu toţii ştim că e mare lucru. Iubirea declanşează eliberarea de tot felul de produse chimice care fac creierul să se simtă bine si să scalde trupurile noastre în fericire şi bunăstare ... chiar protejându-l împotriva bolii. Dar ăsta nu e singurul motiv pentru dragoste--fie ea romantică sau platonică -- este o chestiune de ofertă de sănătate. Când alegi să iubeşti, vei avea ce faimosul pianist Arthur Rubinstein a spus: "Iubeşte viaţa, şi viaţa te va iubi si ea."

4. Talk
Sometimes you feel bad because something's on your mind, skulking around and sabotaging your well-being, inside and out. Talking to a trusted friend or therapist can help you sort out what's really going on inside—and map out steps to make it better.
Vorbeşte
Uneori te simţi rău, pentru că ceva e în mintea ta, se furişează şi iti sabotează bunăstarea, atat interioară cat şi exterioară. Vorbind cu un prieten de încredere sau cu terapeutul te poate ajuta să inţelegi ce se întâmplă cu adevărat în interiorul tau şi să iei măsuri pentru a îmbunătăţi lucrurile.

5. Laugh
Did you ever think of laughter as an ab-toning exercise? Well, it is! Plus, it's a blood-oxygenator, endorphin-releaser, and general body relaxer. Ha HA!
Râzi
Te-ai gândit vreodata la râs ca un exerciţiu de tonifiere a abdomenului? Ei bine, este! In plus, oxigenează sângele , declanşează producerea de endorfine , şi relaxează organismul în general. Ha ha!

6. Move
So many of us spend most of our time sitting—on the couch, at our desks, in the car. But the human body was meant to move, stretch, expand, and engage. So take a walk, jump in a pool, skip rope, or just lift your arms toward the sky and see how high you can reach.
Mişcă-te
Atât de mulţi dintre noi petrecem majoritatea timpului nostru stând- pe canapea, la birourile noastre, în maşină. Dar corpul uman a fost menit să se mişte, să se intindă, sa se extindă şi să se angajeze. Asa ca du-te la plimbare, sări într-un bazin, sări coarda, sau doar ridică braţele spre cer şi vezi cât de sus poţi ajunge.


7. Breathe
Drawing breath is the most fundamental thing we do to stay alive. But it can be so much more than a survival technique. Try taking ten long, mindful breaths, feeling clean oxygen come smoothly into your body, CO2 and toxicity gently flowing out. Don't you feel better already?
Respiră
Să respirăm este lucrul cel mai fundamental pe care-l facem pentru a rămâne în viaţă. Dar poate fi mult mai mult decât o tehnică de supravieţuire. Încearcă să respiri atent, lung, de zece ori, simţind cum oxigenul curat intra lin in corpul tau, iar CO2 şi că toxicitatea curge uşor afară. Nu te simţi mai bine deja?

8. Give
Studies have shown that volunteering can help alleviate depression and may even contribute to longevity. So help clean up a local park or volunteer at a nursing home, and know that you can feel great about what you've given, but also what you've received.

Dăruieşte
Studiile au demonstrat că voluntariatul poate ajuta la ameliorarea depresiei şi poate contribui chiar la longevitate. Deci, ajută la curăţenie într-un parc local sau oferă-te voluntar la un azil de bătrâni, şi să ştii că te poţi simţi minunat pentru ceea ce ai dat, dar, de asemenea, pentru ceea ce ai primit.


9. Learn
Take the time to educate yourself about health challenges that you face in your life. Seek out trustworthy resources, hit the library and the Internet, and above all, don't be afraid to ask your doctor to be your educator.
Invată
Fă-ţi timp pentru a te educa despre problemele de sănătate cu care te confrunţi în viaţă. Caută resurse de incredere, du-te la bibliotecă şi caută pe internet, şi mai presus de toate, nu ezita să ceri medicului să-ţi fie educator (in ce priveste sănătatea).

10. Change
The principle of "cross-training" is embraced by athletes who know that changing things up keeps our bodies primed, flexible, and in top form. Try cross-training your life by bringing healthy variety into your diet, fitness, work, and social habits.
Schimbă-te
Principiul de "antrenament interdisciplinar" este îmbrăţişat de către sportivii care ştiu că lucrurile în schimbare ne păstrează trupurile noastre antrenate, flexibile, şi în formă de vârf. Încercaţi să vă transformaţi viata prin aducerea de varietate sănătoasă în dietă, sală de fitness, locul de muncă, şi obiceiurile sociale.

11. Plan
Is there any more comforting feeling than waking up with a cold and realizing you don't have to drag yourself to the store for tea, lozenges, and decongestants? Set your home up for healing by planning ahead, keeping supplies fresh... and doctors' numbers easily accessible.
Planifică
Există un sentiment mai reconfortant decat să vă treziţi cu o răceală şi să realizaţi că nu trebuie să vă duceţi la magazin pentru ceai, pastile, şi decongestionante? Luaţi măsuri să aveti in casă tot ce va trebuie pentru vindecare prin planificarea în perspectivă, avand cele necesare in termenul de valabilitate ... şi numerele de telefon ale medicilor uşor accesibile.

12. Drink
water, that is. Imbibe 8-12 glasses (8 ounces each, please!) of clear, hydrating fluid to keep your system functioning at its best—and toxins moving toward the exits.
Bea
Bea apă, asta e. Bea 8-12 pahare (250g fiecare, te rog!) de lichid curat, hidratant pentru a-ţi menţine funcţionarea sistemului la cei mai buni parametri-- si toxinele indreptandu-se spre ieşire.

13. Play
Remember when you were a kid and your mom called you in to dinner? You were so engrossed in playing, you couldn't believe it was already dark outside! Play takes many forms, from a romp around the yard with the dog to doing a jigsaw puzzle to (gulp!) attempting a cartwheel. Play today to feel healthy and alive—make the word of the day "fun!"
Joacă-te
Iţi amintesti cand erai copil şi mama te chema la masă? Erai atât de absorbit de joc, incat nu puteai crede că deja se intunecase afară! Joaca ia mai multe forme, de la a zburda in jurul curţii cu câinele până la a face un puzzle la (înghite in sec) a încearca o raită cu un cart!. Joacă-te azi ca să te simţi sănătos şi plin de viaţă-- cuvântul zilei sa fie "distracţie!"

14. Create
Do you want to feel better? Make something. Maybe it's a knit scarf, maybe it's a beaded mosaic. Maybe it's a sandcastle or a container garden. Doing creative activities not only engages your brain on an above-the-everyday plane, it is believed to contribute to better heart health and even longevity.
Creează
Vrei sa te simţi mai bine? Fă ceva. Poate fi o eşarfă tricotată, poate fi un mozaic cu mărgele. Poate fi un castel de nisip sau o grădină. Efectuînd activităţi de creatie nu se angajează numai creierul tău pe un plan mai sus faţă de viaţa de zi cu zi, se crede ca ar contribui la o mai bună sănătate a inimii şi chiar la longevitate.
15. Walk
"Me thinks the moment my legs begin to move, my thoughts begin to flow," said Henry David Thoreau. So put one foot in front of the other and take a walk through a park, in the woods, on the beach, or around the block, and see what flows.
Plimbă-te
Eu cred că în momentul în care picioarele mele incep sa se miste, gândurile mele încep să curgă", a spus Henry David Thoreau. Deci, pune un picior în faţa celuilalt şi fă o plimbare printr-un parc, în pădure, pe plajă, sau in jurul blocului, şi vezi ce fluxuri se pornesc
.

16. Sing
Singing requires deep breathing, and deep breathing oxygenates your blood and makes your body happy. So tra-la-la yourself to good health!
Cântă
Cântatul necesită respiraţie profundă, şi respiraţia profundă oxigenează sângele şi face corpul tău fericit. Deci, tra-la-la cu sănătate!

17. Rest
A rest is not the same as a nap or a night's sleep, but it is a crucial aspect of good overall health. Schedule "time-out" time each day—make an appointment in your calendar if necessary!—to unplug and vege out with a magazine, a meditation CD, or just the blessed sounds of silence.
Odihneşte-te
Odihna nu este acelaşi lucru ca un pui de somn sau un somn de noapte, dar este un aspect crucial al unei stări generale de sănătate buna. Programează-ţi "time-out" (pauză), în fiecare zi, notează-ţi în calendar, dacă este necesar!--ca să te deconectezi şi să vegetezi cu o revistă, un CD pt meditatie, sau doar cu sunetul binecuvântat al tăcerii.

18. Think
When health challenges present themselves, think before you act. Research your treatment options, talk to trusted professionals and friends, and take a step back to assess a situation in the larger context of your life and health.
Gandeşte
Atunci când se prezintă probleme de sanatate, gândeşte înainte de a acţiona. Cercetează opţiunile de tratament, discută cu profesionişti de încredere şi prietenii, şi fă un pas înapoi pentru a evalua o situaţie în contextul mai larg al vieţii şi al sănătaţii tale.


19. Dance
"Stifling an urge to dance is bad for your health," said Adabella Radici, "It rusts the spirit and the hips!" So whether you're in a club, in your bedroom, or even in the bathroom at work, put on an iPod or radio and move, sway, bounce—in other words, dance and feel your body open up.
Dansează
"Să sufoci un îndemn la dans este rău pentru sănătatea ta", a declarat Adabella Radici, "Iţi rugineşte spiritul şi şoldurile!" Deci, dacă eşti într-un club, în dormitor, sau chiar în baie, la locul de muncă, pune un iPod sau radio şi mişcă-te, leagănă-te, sări-- cu alte cuvinte, dansează si simţi cum corpul tau se destinde.

20. Cry
"Let it out," we whisper to ourselves or loved ones when tears start to flow. And we mean that both
Plângi
"Dă-le drumul", ne şoptim nouă sau celor dragi atunci când încep să curgă lacrimi. Şi ne referim la faptul că atât emotional cat si fizic-lacrimile au proprietăţi antivirale şi antibacteriene, precum şi un efect sănătos asupra ochilor noştri, oferindu-le lubrifiere .

21. Connect
Simple human connection, whether online, over the phone, or even in the doctor's office waiting room, can be a restorative tonic, not to mention protection against the isolation and anxiety that can come when we struggle with health conditions.
Conectează-te
Simpla conectare umană, fie online, prin telefon, sau chiar în sala de aşteptare a medicului, poate fi tonic restaurativă, nu putem să nu menţionăm şi protecţia împotriva izolării şi anxietăţii, care poate veni atunci când ne luptăm cu condiţiile de sănătate.

sâmbătă, 29 mai 2010

Cumparaturi de Weekend

Pt ca sotul meu e o persoana activa (adica inca mai ara campia aproape intelenita a muncii) nu are timp de mers la cumparaturi decat in weekend. Dar, cam ca toti masculii, nu il trage niciodata inima spre asemenea indelednicire.

Si atunci are loc urmatorul dialog:
Eu "Te duci azi la pescuit?"
El "As vrea dar parca...mai bine nu"
Eu "Eu ma duc la Cora"

Nu e departe, dar trebuie sa iau tramvaiul pana acolo. Deocamdata e simplu, am gratuitate. Problema nu e insa neaparat costul biletului, cat procurarea lui. In cvasifundatura in care locuiesc cel mai apropiat chiosc de vanzare de bilete RATB e la aproape 1km. Si daca uit sa le cumpar, aia sunt.

El, oftand "Am inteles...Ma duc sa ma schimb"
Eu, indatoritoare "Dar nu e nevoie sa mergi cu mine, nu am de cumparat decat paine (hipoglucidica, cica e recomandata pt diabetici-- e asa de rea la gust ca nu o pot consuma decat prajita, dar deh, ce nu face omul pt sanatatea lui pierduta--poate de aia painea asta nu se gaseste la pravaliile si supermarketul din preajma), mozzarella (din aceea fara sare si deci fara gust, buna sa combata hipertensiunea, nu din cea tip cascaval, nici asta nu e de gasit undeva aproape), etc".
El "Lasa, merg cu tine, doar n-o sa te las sa cari atata greutate (in timpul saptamanii ma lasa, ca n-are incotro)"
Eu, cedez cu marinimie "Bine, dar ia si carutul, pt orice eventualitate"

Inainte de a continua vreau sa spun ca in tinerete ma enerva cumplit sa merg cu el la cumparaturi, de regula pt haine sau pantofi. Eu sunt mai pripita, ma uit, daca-mi place si are un pret convenabil nu stau mult pe ganduri, cumpar. El sta, se uita, suceste, rasuceste obiectul respectiv pe toate partile. In intreb "iti place?" "Nu" raspunde el. "Atunci hai sa mergem in alta parte" "Stai sa ma mai uit putin" Se uita mai mult, in care timp eu fac ca trenul. Bineinteles ca nu cumpara, dar reuseste sa ma enerveze.

Bun, asta era in tinerete. Acum megem la cumparaturi doar pt de-ale gurii. Si daca tot are cine sa care (fie si cu carutul, dar pana la accident si apoi pana l-am cumparat pe asta care e in serviciu, si dupa ce i-am inlocuit o roata care a crapat dupa prima folosire, noroc ca l-am luat de la o pravalie unde ma cunoaste doamna, caram cu sacosa sau mai pe romaneste cu carca) incep sa pun in caruciorul de la Cora tot felul de chestii care s-ar putea sa ne trebuiasca in timpul saptamanii (ulei, linte, fructe, legume, etc) si mi-ar rupe mie mana tragand carutul in sus pe scarile blocului.

In scurt timp carutul (in care aveam de pus decat o paine, etc) se umple, pt ca are si sotul meu idei de ce anume ne-ar face trebuinta. Mai mergem pe jos pana la Piata Veteranilor, acolo punem varf carutului si ne indreptam incet-incet (ca o fi carutul pe roate, dar e greu totusi) spre casa.

Azi am pus mai putine in carut si am mers spre casa in pas mai vioi pt ca tineam neaparat sa ajung la timp la TV, ca sa-l vad la Antena 3 pe "analistul" Bejan, aflat in blogrollul meu. N-a prea avut el timp sa spuna prea multe, Izvoranu aproape monopolizand dezbaterea, dar mi-a placut concluzia sa. "Divide et brambura si la iarna o sa dardaim de frig"

Asa-i maestre, asta e tristul adevar. Unde s-a mai pomenit solidaritate la romani? A, da, pe 22 decembrie 1989, de la orele diminetii pana pe la orele 17, cand s-a strigat prima data in Piata Palatului, in fata la CC, "Fara comunisti" Eh, daca se aplica punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara...

Dar "Daca si cu Parca/ S-au suit intr-o barca/ Barca s-a scufundat/ Daca si cu Parca s-au innecat"

vineri, 28 mai 2010

Devirtualizare si Culturalizare

Trebuie sa-i multumesc Celui de sus ca, ingaduindu-mi sa mai petrec ceva timp pe pamant mi-a dat gandul al bun sa-mi fac blog. Prin intermediul lui am reusit sa cunosc, virtual sau real, multe persoane pe care le pretuiesc si chiar le admir. Printre ele se numara, de ieri incepand, si Antoaneta (nu e vorba de Anto, despre care am scris mai demult, din pacate am cam pierdut legatura cu ea).

Misaki a fost prima care mi-a trezit curiozitatea invitandu-ne sa mergem la Muzeul Taranului Roman ca sa ascultam conferinta Antoanetei despre Uruguay. Apoi Lia, care ii spusese lui Misaki despre eveniment, a facut si ea aceeasi invitatie. Ei, cand doua persoane, care mai si locuiesc in acelasi cartier cu mine (abia astept sa ma devirtualizez si cu Inah, dar nu indraznesc sa fac eu primul pas, banuind ca e f ocupata cu serviciul, cu seful si cu Pufulanu) te invita, musai sa te prezinti, moarta-coapta (stati linistiti, nu e cazul, deocamdata stau multumitor cu sanatatea) la eveniment.



M-am asteptat ca sala in care s-a desfasurat evenimentul, Clubul Taranului, sa fie arhiplina. Am fost un pic dezamagita ca toata lumea a gasit loc pe scaune, unele f frumos pictate (ba era chiar si o vulpita pe unul din ele) dar pe urma mi-am dat seama ca a fost mai bine asa, atmosfera a fost una mai intima, mai relaxata.

Dupa ce am fost salutati de d-l ambasador al Uruguyaului in persoana, care ne-a spus cateva cuvinte despre tara lui si despre "cel mai lung carnaval din lume" Antoaneta ne-a prezentat ceea ce a constituit tema lucrarii ei de masterat, "Carnavalul din Uruguay-Murga". (blonda din imagine NU e Antoaneta)


Am aflat cu acesta ocazie lucruri f interesante. Intai ca populatia indigena a cam disparut si a fost inlocuita cu europeni, in principal spanioli, italieni, dar si polonezi, romani, etc si cu africani. Stiam ca primul campionat mondial de fotbal a avut loc in Uruguay, in 1930 ("celestii" erau prin anii 60 raspanditi in toate colturile lumii, talentul lor fotbalistic fiind f apreciat) dar nu stiam ca tot aici s-a nascut si tangoul., (sau cel putin un f apreciat cantaret de tango, Carlos Gardel, asta am aflat de pe net)

Pt mine, ca pt f multa lume, sunt convinsa, Carnaval in America Latina inseamna Rio si atat. Daca in Rio Carnavalul tine cateva zile (am facut niste ppsuri pe acesta tema ) in Uruguay tine 40 de zile. Are mai multe manifestari, Murga fiind doar una din ele, ce-i drept f colorata si deosebita de alte forme de carnaval, cum ar fi paradele (care nu lipsesc nici din Uruguay).

D-l ambasador si-a exprimat speranta ca ne vom mai intalni si alta data ca sa ascultam Candombe, muzica inspirata din cea africana (asa am inteles eu), f apreciata.

Murga e oarecum dispretuita de elite, care o considera cam vulgara, poate pt ca intre altele, are si o pronuntata tenta satirica la adresa societatii. Un grup de participanti, machiati din gros si cu costume f intens colorate, desfasoara pe o estrada (care poate fi si un acoperis de autobuz) numita tablada, un spectacol de pana la o ora constand mai ales din cantece, dar si miscari de dans.

Am gasit pe net niste videoclipuri, eu am vizionat doar doua, unul pe Latina Viva , celalalt pe You Tube Pe pagina de youtube sunt mai multe linkuri catre alte videoclipuri legate de Murga sau numai de Carnavalul de la Montevideo, va recomand sa vedeti macar cele doua pe care le-am vazut si eu, cred ca nu veti regreta.

Daca vreti sa vedeti poze de la Murga mergeti aici. Daca vreti sa ascultati muzica mergeti aici. Bineinteles ca tata Google mi-a mai furnizat si alte situri unde puteti afla date despre carnaval in general sau despre carnaval si murga. Informatii generale despre Uruguay (tara cu alfabetizare aproape 100%), poate va tenteaza sa cautati acolo locuri de munca, cine stie, gasiti fie pe Nation Master, fie pe Info Please, in doua locuri.

Dar, contrar parerii prezidentiale ca pt a-ti forma cultura e suficient sa apelezi la Gugal, nimic nu se poate compara cu bogatia de informatii, cu modul sistematic in care au fost expuse sau cu farmecul Antoanetei sau entuziasmul Ambasadorului. Sigur ca daca nu ati fost la fata locului nu stiti ce ati pierdut. Va garantez eu ca ati pierdut destul si ca datele de pe linkurile ce vi le recomand nu pot substitui atmosfera de joi.

Si ca sa ne simtim cu adevarat bine ca ne-am miscat fapturile pana in acel club, domnul ambasador ne-a invitat la un pahar de vin din Uruguay. Erau doua feluri, alb si rosu, noi am preferat alb, era f bun, aromat (o aroma fructata naturala, departe de caracteristica aceea de falsitate a "sampaniei" Angelli) si tare. Exista si Coca Cola, suc sau apa pt doritori. Am inteles ca pateurile f gustoase au fost aduse de Antoaneta.

In statia de metrou Victoria am avut doua surprize. Una a fost existenta pe peron a doua banci tare nostime iar cealalta, pt ca aveam o nevoie presanta de "tauleta" din cauza ca atunci cand am plecat de acasa mi-am ostoit setea cu niste ceai de coaja de mere f diuretic si nu stiu de ce m-am sfiit sa o folosesc pe cea de la Muzeul Taranului Roman am vazut sageata salvatoare WC Public si anuntul binevenit pe timp de criza "Fara taxa".
Stabilimentul e deosebit de curat si destul de inodor, spre deosebire de cel de la Muzeul National de Arta unde deodorantul folosit avea o duhoare atat de patrunzatoare de se simtea de la distanta. Mi-amintesc ca Iliescu spunea ca gradul de civilizatie al unui popor se poate constata la WCurile publice. Se pare ca am inceput sa ne civilizam dar deh, ne aflam in Romania, e criza, poate cer eu prea mult ca locasul special pentru hartia igienica sa nu fie gol, chiuveta de langa intrare sa nu fie infundata iar dupa ce te speli sa gasesti o bucatica de prosop de hartie sa te stergi pe maini.

joi, 27 mai 2010

Speranta noastra e in China

Daca ar fi sa credem ca euforia provocata de declaratia autoritatilor din China ca Europa va ramane o piata importanta pt investitii, cum m-a anuntat acum cateva secunde New York Times. va dura si nu se va dezumfla, cum s-a mai intamplat, Europa are o sansa de redresare. Si cum facem si noi parte din Uniunea Europeana...

U.S. Stocks Open Higher After Gains in Europe; S.& P. 500 Jumps Nearly 2% in First Minutes

Shares on Wall Street quickly jumped at the open on Thursday,
mostly on assurances by Chinese authorities that Europe would
remain an important market for investment, and despite new
economic data that was somewhat disappointing.

In early trading, the Dow Jones industrial average was 170.59
points or 1.7 percent higher. The broader Standard & Poor's
500-stock index rose 1.9 percent and the technology heavy
Nasdaq was up 2.25 percent. Both followed strong gains on
European exchanges.

Before the open in New York, the government reported that the
economy grew at a 3 percent annual rate in the first quarter,
slightly less than the initial estimate of 3.2 percent.
Economists had expected growth of 3.4 percent. In addition,
filings for first-time unemployment claims dropped less than
expected.

But neither report overshadowed a statement by the People's
Bank of China dismissing reports that it was considering
pulling back from euro-zone debt investments.

Cica sa nu crezi in astrologie

Printre numeroasele newslettere (ce zici Lia, se admite stalcirea limbii romane in cazul de fata?) la care m-am abonat dealungul anilor e unul care imi da zilnic sfaturi ce trebuie sa fac tinand cont de pozitia astelor din ziua curenta in raport cu harta astrala din momentul nasterii.

Si ce credeti ca-mi zic astrele sa fac intre 25 aprilie si 4 iulie (n-are nici o legatura cu ziua natioanal a USA) 2010? Nu va mai fierb, dau iar copy/paste si apoi o sa traduc:

You just won't take any guff from anyone now, especially if you have the feeling that they've been taking advantage of your hardworking spirit. To heck with the powers that be, or anyone else who's got their own private agenda. Say what's in your heart. You'll be respected for it.

N-o sa accepti nici o prostie din partea cuiva, mai ales daca ai sentimentul ca profita de spiritul tau care munceste din greu (in cazul de fata e vorba de degetele cu care clampanesc pe taste, cred). La naiba cu cei ce au puterea sau oricine altcineva care are niste obiective ascunse, pe care incearca sa le atinga pe seama ta (stiu ca in engleza e mai concis: their own private agenda). Spune ce ai pe suflet. Vei fi respectata pt asta.

Pai deocamdata ma apasa pe suflet faptul ca si acum, in al 13-lea ceas, the powers that be ma iau de proasta. Cand au inceput sa dea oamenii afara, pe la inceputul guvernarii Boc I (nu intaiul, cum s-ar putea crede, nici primul din tara, ca el saracul e cam ultimul in ce priveste puterea de decizie) spunea marele nostru primministru, cu gurita lui aia mincinoasa, ca se vor face economii la buget. In acelasi timp ii asigura pe cei pusi pe liber ca li se vor plati salarii compensatorii.

Mi-a fost imposibil sa pricep unde era marea economie imediata daca oamenii aceia primeau de la buget atat salarii compensatorii cat si ajutor de somaj in timp ce bugetul de stat pierdea impozitele si contributiile la diferitele fonduri (de somaj, de sanatate, etc) pe care le plateste oricare salariat.

Mare campanie mare (inca in derulare labe1 TV) si mare tam-tam pe tema pensiilor nesimtite, acelasi purtator de ciuvant de Zeus si urmasa lui sustinand ca de-aia i s-a dat de catre parlament un sut in partile dorsale. Rezultatul? Mamei mele, care are o pensie nesimtita de urmas de vreo 500 de lei i se ia din aceasta 15% (observati ca nu fac argumentatie pro domo, desi sunt si eu pensionara, bineinteles cu o pensie ceva mai mare decat a mamei mele, pt ca eu, spre deosebire de ea, am avut si serviciu) .

Dupa alegerile prezidentiale am reprosat printr-o scrisoare deschisa diasporei ca ne-a tradat alegand pt noi un presedinte inclinat spre autoritarism. Mama, ce mi-am luat-o, ce vehementa si ce acuzatii pe capul lor, dar si al celor aflati inca in tara. Domnule Andrei din SUA (sper ca nu te-ai reintors acolo dupa ce ti-ai indeplinit cu brio misiunea de a convinge pe diasporeni ca in tara noastra nu va mai ramane picior de comunist care sa suga la ugerul banilor de la buget si ai revenit in tara) esti mandru de alegerea facuta?

Dar tu, Lavi, care stiai mai bine decat mine care e situatia in tara? De ce nu veniti acum sa ma combateti, sa va laudati cu clarviziunea de care ati dat dovada? Sa nu-mi veniti cu argumentul ca e criza mondiala, pt ca nicaieri in lume nu se iau bani de la pensionari ca sa se astupe gaurile pe care o guvernare incompetenta, tinuta in Palatul Victoria cu respiratie artificiala le-a facut in f scurt timp (OK, adaugand la alte administratii, tot atat de devotate binelui public dar mai norocoase in ce priveste contextul economic international)

Sa nu-mi spuneti ca nu am dreptate in ce priveste autoritarismul cand masurile de austeritate, ramase batute in cuie dupa asa-zisele consultari cu partenerii sociali, nu au fost prezentate de marioneta ce tine loc de primministru ci de INSUSI EL.

Bun, acum sa vedem daca Astrology.com Your Daily Forecast este o sursa de incredere sau nu, daca voi fi sau respectata pt ca am spus ce am avut pe suflet.

miercuri, 26 mai 2010

Viata de adolescent (Odd Girl Out)

Din cand in cand mai vad la TV si cate o bucatica de film care ma captiveaza. Filmul tradus la noi Viata de adolescent este, din pacate, dureros de verosimil.

Vanessa este in ultima clasa de liceu si are drept cea mai buna prietena pe Stacy, mamele lor fiind la randul lor prietene si colege de serviciu. Dar Tony, cel de care este indragostita Stacy o prefera pe Vanessa si atunci lucrurile incep sa ia o intorsatura din ce in ce mai urata.

Am inceput sa urmaresc filmul din momentul cand Vanessa, aflata la toaleta, aude ca vine un grup de fete si se urca pe scaunul toaletei ca sa nu fie vazuta. Incepe forfecarea ei in termeni cat se poate de injuriosi, in care "fundul cat Canada" e cel mai nevinovat. Fetele rad cu rautate de parul ei iar la final Stacy face o poza nefericitei cu telefonul mobil, semn ca stia f bine ca ea se afla acolo. Cea mai activa in persecutarea Vanessei se dovedeste Nikky, despre care se pare ca se dusese buhul cat de rea poate sa fie si care pare a o incuraja mereu pe Stacy in atitudinea ei ostila fata de Vanessa.

Seara pe chat persecutia continua si picatura care umple paharul este primirea pozei facute cu telefonul mobil. Biata Vanessa nu mai rezista presiunii psihice si intra in baie unde isi cioparteste cu foarfeca podoaba capilara. Dimineata mama ei e oripilata de ce vede, o duce la o prietena coafeza ca sa-i aranjeze parul (taiat pana la nivelul umerilor) si o obliga sa mearga la scoala, in ciuda rugamintilor fetei de a ramane un timp acasa (fata invata f bine).

Dupa ce mama ei pleaca Vanessa incepe sa rataceasca pe strazi, avand grija sa revina la scoala la ora cand mama ei vine sa o ia cu masina. Povestea se repeta zile la rand, pana cand directoarea ii da telefon mamei ca s-o intrebe de ce nu ii vine fiica la scoala. Fata ii arata mamei injuriile de pe chat pe care le-a imprimat dar directoarea sustine ca acestea nu reprezinta violenta si nu pot fi pedepsite, pt ca politica scolii nu prevede asa ceva.

Fata incepe sa frecventeze cursurile dar are parte de alta neplacere, un profesor reclama identitatea perfecta dintre tema ei si a lui Stacy. Cele doua fete sunt invitate la directoare impreuna cu mamele lor. Vanessa are dovada ca ea e cea care a compus tema si ca i-a trimis-o lui Stacy prin email la odata care certifica f clar ca nu ea e cea care si-a insusit munca altcuiva. Dar Stacy se lauda la cercul ei de prietene ca o va manevra pe Vanessa asa cum vrea.

Intr-adevar, ii vorbeste Vanessei persuasiv sustinand ca amandoua au convenit sa redacteze impreuna lucrarea si ca doar dintr-o neintelegere nu s-au semnat impreuna pe ea, iar prostuta de Vanessa se lasa inselata de tonul impaciuitor al celei mai bune prietene a ei (inca din frageda copilarie) si e fericita ca s-au impacat si ca totul va reveni la normal, Stacy, cea mai populara fata din liceu, anuntand-o ca e invitata si ea la Clubul in care isi va sarbatori ziua de nastere impreuna cu toate celelalte prietene.

In ziua convenita mama isi ia fiica in masina dar i se pare ca e cam multa liniste in afara clubului si se decide sa intre intai ea, dar Vanessa realizeaza repede care e crudul adevar, Stacy pur si simplu isi batuse joc de ea. Fata are o cadere nervoasa si ia un pumn de pastile. Din fericire mama ajunge la timp ca sa o duca la spital si o salveaza.

Dupa externare mama ajunge intamplator in fata calculatorului exact in momentul cand javrele de fete deslantuiesc un adevarat atac intreband-o pe Vanessa, intre altele, de ce nu mai ia din nou pastilele. Deja una din colegele fetei le acuzase pe celelalte ca au comis o adevarata crima impingand-o spre tentativa de sinucidere, dar ele se apara spunand ca daca ar cunoaste-o nu ar mai avea o parere asa de buna despre ea.

Mama Vanessei tipareste chatul cu toata murdaria din el si se infiinteaza la directoare, care de data asta e decisa sa ia masuri, insa fetele avusesera grija sa scrie la adapostului pseudonimelor si nu recunosc ca ele sunt autoarele acelei marsavii.

Vanessa refuza ajutorul unui psiholog, sugerat de mama sa si ii promite ca va merge la scoala si va rezista atacurilor. Intr-adevar, intr-o scena " ca in filme" atunci cand Stacy, amenintata cu exmatricularea, poate chiar definitiva, se apropie de ea numai lapte si miere Vanessa o infrunta in auzul tuturor acuzand-o de ipocrizie si rautate si anuntand-o ca de acum inainte nu o mai considera prietena, iar asistenta o aproba. Totul e bine cand se termina cu bine, nu-i asa?

Am povestit toate astea pt ca destul de des am auzit la stirile de scandal despre fete de liceu de la noi care se iau la bataie in clasa, spre deliciul colegelor si colegilor care le filmeaza cu mobilul. Sunt sigura ca si in cazul lor se ajunge la violenta fizica abia dupa ce violenta verbala si barfele pline de venin au facut sa se verse paharul rabdarii.

Mai mult, cunosc un caz concret, la o clasa mai mica, in care deasemenea parintii sunt colegi de serviciu iar fetitele sunt prietene "forever", cum ii spunea Stacy Vanessei in scena confruntarii deschise, dar una din fete, cea mai populara din clasa, ii facea zile fripte prietenei sale raspandind zvonuri rautacioase despre ea incat fetita abuzata a inceput sa le spuna parintilor ca nu ii mai place la scoala. Situatia e rezolvata pt moment pt ca rautatea a plecat pt un timp din tara. Parintii fetitei abuzate incearca sa gaseasca o explicatie acestei situatii. La o varsta mai mica nu cred ca e vorba de gelozie din cauza vreunui baiat, dar mai stii...

In ce priveste faptul ca unele cititoare i-ar gasi poate circumstante atenuante lui Stacy pt ca Tony i-a facut curte Vanessei as vrea sa povestesc o intamplare din indepartata mea tinerete.

Era in vara dinaintea examenului de admitere la facultate ( pe vremea mea examenul se dadea in septembrie) si m-am inscris la cursurile pregatitoare din vara, tinute de profesorii din faculatate. M-am imprietenit cu o fata tot din provincie, dar care nu invatase la un liceu din Bucuresti. Am reusit amandoua si era cea mai buna prietena a mea.

Nu aveam inca 18 ani si nu avusesem nici un prieten pana atunci.
Mergand la un spectacol de teatru la Palatul Cotroceni (dar nu in sala de teatru regala, ci undeva unde acum e Muzeul Cotroceni) am facut cunostinta cu un student de la alt institut, un tip f amuzant dar mai in varsta decat mine. Cum fac fetele, i-am povestit celei mai bune prietene a mea ce glume auzeam de la el si cat de simpatic e tipul. Ea ma sfatuia mereu sa termin cu el, sa nu ne mai intalnim, pt ca eu sunt prea tanara si prea naiva pt el.

La un moment dat tipul a incetat, fara nici o explicatie, sa imi mai dea vreun semn de viata. Am suferit, bineinteles, pt ca nu intelegeam ce se intampla, cu ce am gresit. Dupa un timp, poate chiar cateva saptamani, l-am vazut pe bulevard, mergea la brat cu cea mai buna prietena a mea, pareau f tandri. N-am spus nimic, nu m-am dus la ei, pur si simplu am incetat sa mai discut cu aceasta "prietena". M-am comportat ca si cum ea nu mai exista pe pamant, desi dadeam nas in nas una cu alta fie la cursuri, fie la cantina.

Intr-o zi in timpul unei ore de curs am primit un biletel de la ea care incepea cam asa "Ce a dracului esti! Ai putea sa-mi adresezi macar un cuvant pt ca nu eu sunt de vina..... bla, bla, bla" Credeti ca m-a induiosat si ca ne-am impacat? Nici vorba. S-a maritat prin anul trei, cu altcineva, desigur. Tipul a venit la mine prin anul cinci sa ma ceara de nevasta " pt ca nu a mai intalnit o fata ca mine in toata viata lui". Raspunsul meu cred ca il intuiti. Nu am regretat nici un moment ca l-am refuzat.

marți, 25 mai 2010

Cladiri neobisnuite.

Am primit mai multe emailuri cu subiectul cladiri neobisnuite (multumesc Dana si b.d.) care mi-au trezit interesul. Am dat bineinteles un search pe Google si am gasit mai multe situri cu poze si chiar informatii despre unele din aceste cladiri. Am zabovit mai mult pe cateva care au publicat adevarate liste cu acest gen de cladiri, ba chiar pe un site am gasit numai biserici neobisnuite, am ajuns la el abia dupa ce am studiat cu atentie alte doua pagini cu liste de biserici, toate insotite de fotografii.

Va dati seama ca acesta activitate mi-a luat ceva timp, am reusit insa, cu unele din pozele gasite cu ajutorul motorului de cautare amintit mai sus sa alcatuiesc un pps, pe care l-am publicat.

Am mai cautat si alte poze interesante (incitata fiind de un pps f frumos publicat pe Slideshare de cineva care imi urmareste pagina mea de ppsuri de acolo), cu Livre D'heures. Sunt niste ilustratii de manuscrise vechi de o frumusete tulburatoare. Am facut si cu cateva din imaginile puse la dispozitie de web prin intermediul Google un pps pe care va recomand sa il vedeti.

Mai jos o sa dau in clar adresele siturilor cu cladiri neobisnuite (unusual buildings), poate deveniti curiosi sa le vedeti si voi, mai ales ca in unele din ele veti o gasi cladire si doua biserici din Romania.

http://www.instantshift.com/2009/02/19/80-strange-and-fantastic-buildings-architecture/
http://villageofjoy.com/50-strange-buildings-of-the-world/
http://villageofjoy.com/50-strange-buildings-of-the-world-part-ii/
http://villageofjoy.com/50-strange-buildings-of-the-world-part-iii/
http://www.boredpanda.com/50-most-extraordinary-churches-of-the-world/
http://villageofjoy.com/20-unusual-churches-part-i/
http://villageofjoy.com/20-unusual-churches-part-ii/

Situl numit Village of Joy are si alte lucruri f interesante de vazut, timp, ochi si putere sa fie...

Dar vazand cam care au fost criteriile pt a considera o cladire mai neobisnuita am ajuns la concluzia ca am si eu in arhiva unele imagini cu cladiri care s-ar incadra in aceasta categorie:

Cand am revenit din calatoria cu peripetii din Paris unul din popasuri a fost facut in Austria. Acolo am remarcat aceasta cladire, noebisnuita mai ales prin copertina in forma de cozoroc de sapca de baseball din partea stanga a imaginii.

Aceasta cladire se afla in Paris, pe Champs Elisee, f aproape de Arcul de Triumf. Pe aceleasi Campii Elizee mai erau niste cladiri care adaposteau magazine de automobile care erau atat de deplasate in decor incat m-am revoltat si nu am vrut sa le fotografiez, acum imi pare rau, e posibil sa se incadrat in categoria de cladiri neobisnuite. La cladirea aceasta m-au impresionat jocurile de volume ale fatadei, alcatuita toata din sticla.


Turnul acesta din Cork mi se pare neobisnuit pt ca adaposteste Centrul Vizual, un soi de muzeu, acolo am gasit o harta gratuita f frunoasa a Cork-ului, in care erau prezentate mici imagini stilizate ale tuturor cladirilor mai importante din centrul orasului.

Aceasta cladire se afla tot in Paris, e ciudata anvelopa din sarme care alcatuiesc un soi de model dantelat. Poate ar fi trebuit sa public aici si Gradina Verticala, o cladire pe zidurile careia cresc plante decorative de parca ar avea peretii din pamant de flori, puteti gasi in albumul cu acelasi nume de pe Picasa.
Pe malul raului Lee, nu departe de Universitatea din Cork, se afla aceasta cladire, care are un soi de balcon in forma de cauta pt pasari.



Imaginile de mai sus sunt tot din Cork, ele reprezinta o cladire cu adevarat neobisnuita dar din pacate e inconjurata de copaci inalti care nu permit fotografierea ei in ansamblu. O parte destul de mare a cladirii pare suspendata, sprijinindu-se doar pe un stalp care pare fragil in comparatie cu masivitatea cladirii, in plus balcoanele sunt asezate intr-un mod neobisnuit. Aceasta este Lewis Glucksmann Gallery si se afla in curtea UCC. Am facut mai multe fotografii ale ei dar le-am publicat in albume care contin si alte fotografii din Cork, nu mai stiu exact in care, daca doriti si sunteti interesati le puteti cauta pe Picasa.

Devirtualizare unilaterala

Pt ca tot vorbea Lia de stricarea limbii care se face decat cu cuvinte din alte limbi (de parca limba romana s-ar fi nascut precum Venus din spuma marii si ar fi ramas incremenita in puritatea ei de inceput, stramband din nas la fiecare cuvant imprumutat din alte limbi, cand cam 60% din vocabularul antesecol XXI e format din imprumuturi din franceza) folosesc si eu cuvantul acesta ciudat, devirtualizare, pt a descrie un eveniment care a avut loc azi incepand de la ora 14 pe TVR3.

Ma bucur ca atunci cand am fost mutati de la am-si-uitat-cum- se-cheama compania de cablu la RDS am optat pt programul extra pt ca in acest fel am putut sa apas pe butonul care deschide TVR3 (canal regional, si nu TVR Cultural, cum am citit intr-un comentariu pe blogul lui M&M, si in nici un caz afiliat puterii, cel putin cat mai e Sassu la carma TV-ului de stat) am avut bucuria sa-l vad pe Moshe and Mordechai aka Daniel Octavian Bejan la "Dupa amiaza unui fan".

Prilejul a fost epuizarea (eu asa am inteles) primei editii de 1000 de exemplare a cartii scrise de domnia sa anume "Povestile unui mizantrop". Dupa o introducere interesanta, in care M&M a ridicat degetul in sus indicand pe cel care a emis cugetarea geniala ca poporul roman asculta manele in proportie de 98% si s-a combatut cu oarecare vehementa ideea ca Google ar putea suplini lectiile de la scoala (ei, n-au zis ei chiar asa, asa am vrut eu sa inteleg) precum si pretentia unora de a fi scriitori pt ca folosesc intens copy/paste a venit si momentul mult asteptat de mine al lecturii uneia din povestirile incluse in volum.

In timp ce am ascultat-o pe fatza mi s-a latit un zambet imposibil de sters (lasa ca nici nu era cazul sa-l sterg) pt ca 'mnealui are si un real talent de a impersona (nah, vreti limba aiurea, aveti!) caracterele fiecarui personaj din povestire. Din pacate timpul nu i-a permis sa o termine incat astept cu nerabadare sa aflu daca se mai scoate o editie si poate am noroc sa prind si momentul cand se va afla in librariile reale (in cele virtuale, sa fiu iertata, nu am incredere) ca sa ma pot bucura de continutul ei in tihna cuibusorului meu real, nu a celui virtual.

Si oricat m-am enervat eu la editia din anul acesta a concursului blog de blog organizat de doamna Lucia Verona tot trebuie sa-i aduc multumire pt concursul de anul trecut pt ca asa au aparut in blogrollul meu doi dintre premianti, M&M si Groparu.

Leapsha cu fotografia

Ocupata cu mitinguri, deplasare in provincie, hoinarit pe net (am sa scriu mai tarziu pe ce coclauri) am aflat cam tarziu de aceasta leapsha. Am fost atat de bucuroasa ca Matei a venit pe lume incat nu m-am uitat mai jos, unde era leapsha care-mi era destinata si mie, leapsha pornita de Alex Mazilu . Marturisesc ca mi-ar fi f greu sa ma decid care din cele peste 10 000 (zece mii!) de fotografii facute ar fi cea mai reusita.

OK, admit ca cele mai multe sunt de calitate proasta, ca f multe sunt mediocre, dar unele imi plac chiar si mie. Am ales cateva la repezeala din teancul urias de poze si poate poza de mai jos ar putea candida la cea mai buna fotografie. Am facut-o in Cork, acum o vesnicie, mi se pare, si mi-a placut pt linistea pe care o degaja raul Lee oglindind in apele sale cladirile de pe maluri.

Am mai selectat cateva candidate, cu precizarea ca in fiecare fotografie pe care am facut-o oricat de banala, am investit cate ceva din zestrea mea emotionala si spirituala, multe poze avand drept scop sa ma ajute sa impartasesc si altora ce am simtit atunci cand am vazut acele imagini.

Acest rasarit de soare a fost fotografiat tot in Cork, imi place cum se profileaza copacii pe cerul care incepe sa arda in lumina soarelui, in ciuda cerului rareori lipsit de nori al Irlandei.

In februarie, dupa viscol, am iesit cu aparatul in mana sa imortalizez crengile copacilor incarcate de povara zapezii proaspat cazute.



In cultura orientala crizantema alba are o conotatie intunecata, de doliu, in cultura noastra e doar o floare frumoasa si atat.


Am o superstitie: daca intr-un an nu apuc sa vad ciresii japonezi infloriti imi va merge rau tot restul anului. Anul acesta i-am vazut atat in Paris cat si in Gradina Japoneza din Herastrau. Din patriotism am ales o poza din Herastrau.


Pisica asta nu e mea, ci a fiicei mele, dar ne intelegem f bine si ne iubim, chiar daca poza ar sugera altceva.


Aceasta fotografie a fost facuta tot in Cork si am ales-o datorita jocului de lumini care face ca doi copaci care au frunzele exact de aceeasi culoare sa para diferiti.

Dau aceasta leapsha mai departe Ciupercutzei, Liei, lui Tetris (stiu ca a publicat pe blog poze f frumoase cu trandafiri japonezi), Cristinei, lui Madelin, lui Belle si lui Misaki. Cu ocazia asta am sa aflu daca si ele imi urmeaza exemplul si nu isi mai gasesc timp pt blogul meu. Despre Ciupercutza stiu deja ca nu prea mai are posibilitatea sa citeasca bloguri dupa pofta inimii.

Ecologizare pe malul Dunarii

Ma tot laud cu optiunile mele ecologiste. Ba chiar daca jumatate dintre alegatorii din Bucuresti ar fi votat cu Miscarea Ecologista in 1990 as fi ajuns parlamentar in Camera Deputatilor (si pe atunci Parlamentul nu avea o reputatie atat de proasta, cum e cea intretinuta in mod voit de massmedia aservita puterii, care vrea sa induca in neuronii romanilor care inca mai populeaza aceasta tara ca nu avem nici o nevoie de democratie, ca democratia e daunatoare grav sanatatii, mai ales a celei mintale, ca ar trebui sa inghitim fara sa cracnim galusca taierii de venituri si sa-i credem pe cuvant ca banii nostri au ajuns doar in buzunarele parlamentarilor si nu doar in ale "cui trebuie", iar daca va intrebati de ce tot zic mereu chestia asta cu "trebuie" o sa reamintesc ce a raspuns fratele stapanului de la b1 cand a fost intrebat de unde a avut bani sa cumpere Intercontinentalul "de unde trebuie").

Sotul meu tace si face.







Miting Sindical 19 Mai 2010--Dansul Pinguinilor

Daca Sara nu s-a regasit in videoclipul anterior poate are mai mult noroc cu asta. Daca nu, nu. Eu m-am straduit :D (desi mi-e rusine cat de proasta e calitatea inregistrarii)

Miting Sindical 19 Mai 2010--CRBL--Romanul n-are noroc

Rog pe Sara si pe ceilalti participanti la miting sa scuze calitatea inregistrarii. Am publicat acest videoclip numai pt ca Sara nu s-a recunoscut in poze. Mi-e greu sa cred ca va reusi sa se recunoasca in film. Poate in urmatorul.

sâmbătă, 22 mai 2010

Dae Jang Geum=Giuvaerul Palatului Invataturi I

Cand am vazut prima data serialul am pierdut cateva episoade. Totusi in cele pe care le-am vazut erau atat de multe lucruri demne de retinut incat mi-am propus sa le traduc din subtitrarile pe care le-am gasit in engleza.

In episodul 7, cel in care Jang Geum e trimisa la ierbar se face mare caz de faptul ca ea a reusit sa cultive in Coreea o planta medicinala care era importata din China la preturi f mari.

E interesanta scena in care ni se face dovada coruptiei care domnea la curtea regala (alta dovada este si in episodul difuzat vineri, in scena in care aflam ca secretara are interese mari in cultivarea ceaiului si ca favorurile se obtineau prin mituire fie prin cadouri date in vazul lumii, fie prin, ca sa zic asa, atribuiri directe de terenuri fara licitatie) atunci cand potentatii il avertizeeaza oe doctorul cel betiv sa nu mai cultive astragalus pt ca le distruge monopolul care le permitea sa obtina castiguri fabuloase din comertul cu acesta planta medicinala. Rezolvarea recurgand la un siretlic nu cred ca e aplicabila la noi oricat de necesara se dovedeste reducerea, pt ca starpirea nu se poate, a acestui flagel care practic a distrus economia noastra.

Pt ca in titrarea de la TVR astragalus s-a tradus prin mazariche (care e cu totul altceva, la noi exista si sub numele de fasolica, Lathyrus tuberosus este o planta des intalnita pe campurile noatre, remarcata prin florile rosii f placut mirositoare si care are pe radacini niste noduli care erau folositi ca hrana mai demult --din cauza masurilor lui Zeus s-ar putea sa revina in actualitate--fie cruzi, fie fierti in apa sarata sau prajiti in ulei, dar care consumati in cantitate mare produc constipatie si flatulatie= actiune carminativa--sursa "Plante alimentare din flora spontana a Romaniei" de Constantin Dragulescu) am fost curioasa de e astragalusul.

Dialogul care mi se pare mai interesant in legatura cu acesta planta suna asa:

Everyone knows what astragalus root is because of what happened
What happened?
People thought sophora flower was astragalus so they put that in their medicine An envoy went to Ming China during Yeonsan-Kun era and he told the people that it wasn't astragalus so they couldn't put in sophora, and since we don't know how to grow astragalus, the price kept going up.

Toata lumea stie ce este radacina de astragalus din cauza unei intamplari.
Ce intamplare?
Oamenii credeau ca floarea de sophora este astragalus asa ca au folosit-o ca leac. un sol a mers in China dinastiei Ming in timpul lui Yeonsan-Kun ao le-a spus oamenilor ca nu este astragalusasa ca nu pot folosi sophora ca leac, si pt ca noi nu stim sa cultivam astragalus pretul lui a tot crescut.


Am ascultat deci sfatul Farului de la Cotroceni si am apelat la Google ca sa aflu ce sunt astragalusul si sophora.

Iata ce
am aflat despre astragalus:

Astragalus (also known as Huang qi, milk vetch) is native to northern China and the elevated regions of the Chinese provinces Yunnan and Sichuan. Astragalus actually is the root of the Astragalus membranaceus plant, which is a member of the pea family. The portion of the plant used medicinally is the four-to seven-year-old dried root collected in the spring. Although there are many varieties in the Astragalus family (such as Astragalus e.g., Chinensis, Lentiginosus and Trigonus), Astragalus membranaceus is the sole medicinal type. Astragalus has been used in traditional Chinese medicine for over 4000 years as a tonic and an antipathogen. Astragalus is a good source of selenium, an antioxidant and immune system stimulant.

Astragalusul (cunoscut si ca Huang qi, milk vetch) provine din nordul Chinei si din regiunile inalte ale provinciilor chineze Yunnan si Sichuan. Astragalus este radacina plantei Astragalus membranaceus, care este un membru al familiei leguminoase. In scopuri medicale se foloseste radacina uscata a unei plante de 4-7 ani, recoltata primavara. DXesi exista multe varietati din familia Astragalus (ex Chinensis, Lentiginosus and Trigonus) Astragalus membranaceus este singura medicinala. Astragalus a fost folosit in medicina traditionala chineza ca tonic si antipatogen. este o sursa buna de seleniu, un antioxidant si un stimulant al sistemului imunitar.

Cateva date in plus am gasit si pe alt site:

Astragalus genus consists of some 2000 species of the legume family Fabaceae including milk vetch, locoweed and goat’s thorn. However, only two of these species, Astragalus membranaceus and Astragalus mongholicus are generally used for health purposes. These are native to the North and East of China, Mongolia and Korea. So if you are going to use it, don’t go picking a local common variety and making your own preparations, since toxicity between species varies, and possible side effects are unpredictable. Stick to commercially available supplements which may also be labelled bei qi, huang qi or ogi, hwanggi.

Genul Astragalus consista din cam 2000 de specii din familia de leguminoase Fabacee (din care face parte si bobul, care consumat in exces produce favismul, o intoxicare destul de grava a organismului) care include milk vetch, locoweed si goat’s thorn ( cornul caprei)Totusi, numia doua din aceste specii, Astragalus membranaceus si Astragalus mongholicus, sunt folosite in scopuri medicinale. acestea sunt native din Nordul si Estul Chinei, Mongolia si Coreea. Asa ca daca va hotarati sa le folositi nu apelati la o varietate locala comuna ca sa va preparati singuri leacul, pentru ca unele specii pot fi toxice, si efectele secundare pot fi inpredictibile. Folositi doar suplimentele din magazinele speciale care pot purta etichete de bei qi, huang qi or ogi, hwanggi
Textul urmator e de pe primul site, dar primul paragraf nu il mai traduc.

Active constituents of astragalus

The main constituents of Astragalus membranaceus include polysaccharides, saponins, flavonoids, amino acids, trace elements, and organic compounds. The polysaccharides found in Astragalus play a role in immunomodulatory actions. Polysaccharides A, B, and C have been identified as glucans, and polysaccharide D as a heteropolysaccharide. Mineral trace elements found in Astragalus include zinc, iron, copper, magnesium, manganese, calcium, potassium, sodium, cobalt, rubidium, molybdenum, chromium, vanadium, tin, and silver, tantalum, hafnium, europium, and thorium. Organic compounds identified in the roots include choline, betaine, gluconic acid, sitosterols, aromatic compounds, essential oil, linoleic acid, aminobutyric acid, bitter compounds, and asparagine.

Medicinal uses and health benefits of astragalus

Astragalus strengthens metabolism and digestion, raises metabolism, aids in strengthening the immune system, and is used in the healing of wounds and injuries. Astragalus is an adaptogen, a type of nontoxic natural substance that helps the body maintain its normal balance of health and wholeness and increases the body's endurance and resistance to a wide array of physical, chemical, and biological stressors. Astragalus enhances body energy. It promotes metabolism of serum and liver proteins, stimulates growth of antibodies, increases white blood cells, and thus increases resistance to viruses. Taken as a tonic, astragalus is believed to build stamina and vitality. Adaptogens help normalize the functioning of various body systems by affecting the action of hormones. Astragalus inhibits gastric secretions, reduces gastric acid, and thus helps cure stomach ulcers.

Uzul medicinal si efectele asupra sanatatii ale astragalusului.

Astragalusul intareste metabolismul si digestia, ridica nivelul metabolismului, ajuta la intarirea sistemului imunitar, si este folosit la vindecarea ranilor. Astragalusul este un adaptogen, un tip de substanta naturala netoxica ea ajuta organismulsa-si mentina echilibrul de sanatate si integritate si creste rezistenta corpului la o serie de factori stresanti fizici, chimici si biologici. Astr imbunatateste energia organismului. El ajuta la metabolismul serului si a proteinelor ficatului, stimuleaza cresterea de anticorpi, creste nr leucocitelor si astfel creste rezistenta la virusi. Luat ca tonic se crede ca ajuta la cresterea vitalitatii si a starii de bine. Adaptogenii ajuta la normalizarea functionarii diferitelor sisteme ale organismului afectand actiunea hormonilor. Astr inhiba secretiile gastrice, reduce aciditatea gastrica si astfel ajuta la vindecarea ulcerelor stomacale.


Astragalus strengthens immunity to disease. It demonstrates its strongest actions in cases of chronic (long-term) conditions through a tonic action. Astragalus has been traditionally used for strengthening the immune system and helping prevent bacterial and viral infections. Astragalus stimulates production and activation of the white blood cells, which fight infection. It helps increase and protect the number of white blood cells in the body needed for a healthy immune response. Astragalus has certain inhibiting effects on molecular pathological changes caused by viruses, increases growth of plasma cells, stimulates synthesis of antibodies, and builds up body defense. By boosting the immune system, Astragalus may help reduce the risk of a person becoming ill with a bacterial or viral infection. Astragalus also stimulates the adrenal glands, whose functions are suppressed in cancer.

Astr intareste imunitatea la boli. El isi demonstreaza cea mai puternica actiune in cazul de boli cronice printr-o actiune tonica. Astr a fost folosit traditional pt intarirea sistemului imunitar si pt prevenirea infectiilor bacteriale si virale. El stimuleaza productia si activarea leucocitelor, care lupta cu infectia. Ajuta sa creasca si protejeaza numarul leucocitelor din corp necesare pt un raspuns imunitar sanatos. Astr are anumite efecte inhibitoare asupra schimburilor moleculare patologice cauzate de virusi, creste nr de celule din plasma, stimuleaza sinteza de anticorpi si construieste apararea organismului. Intarind sistemul imunitar poate reduce riscul ca o persoana sa se imbolnaveasca de o infectie bacteriala sau virala. Astr deasemenea stimuleaza glandele suprarenmale (care produc adrenalina) a caror functiune este suprimata in cancer.

Astragalus may enhance the effectiveness of conventional treatments for cancer, such as chemotherapy and radiation. Many people undergoing cancer chemotherapy or radiation take astragalus to fortify their battered immune systems. Astragalus may also lessen the degree of side effects experienced with cancer treatments and improve quality of life. As an antioxidant, it helps to counteract cell damage caused by unstable oxygen molecules called free radicals. It reduces toxic side effects and enhances therapeutic effects. Cancer patients who take astragalus during or after cancer treatments tend to recover more quickly from the ill effects of the treatment.

Astr poate sa imbunatateasca efectivitatea tratamentelor conventionale pt cancer, cum ar fi chimio si radioterapia. multi oameni care fac chimio si radioterapie iau astr ca sa-si fortifice sistemul lor imunitar aflat la pamant. Astr poate sa scada gradul de nocivitate al efectelor secundare care apar in timpul tratamentului cancerului si imbunatatesc calitatea vietii. Ca antioxidant ajuta sa se contracareze vatamarea celulelor care se produce din cauza oxigenului din radicalii liberi. Reduce toxicitatea efectelor secundare si imbunatateste efectul terapeutic. Pacientii cu cancer care iau astr in timpul sau dupa tratamente tind sa se recupereze mai repede dupa efectele rele ale tratamentului.

Astragalus has protective and strengthening effects on the heart. The saponins found in astragalus help prevent blood vessels from sticking together and fatty plaques from forming in the arteries of the heart which can block the flow of blood. Astragalus membranaceous may improve arrhythmias, creatinine phosphokinase levels, and cardiac function. Astragalus helps relieve chest distress and breathlessness due to a weakened heart, discourages retention of salt and water, and tends to combat clots. Astragalus may also help reduce high cholesterol levels and regulate blood pressure.

Astr are efecte protective si intaritoare asupra inimii. Saponinele ajuta la prevenirea lipirii vaselor de sange intre ele (?) si formarea de placi de grasime in arterele inimii care ar putea bloca fluxul sangvin. Astragalus membranaceous poate imbunatati aritmiile, nivelul de creatinine phosphokinase si funnctia cardiaca. astr poate ajuta la usurarea dificultatilor de respiratie din cauza unei inimi slabite, descurajeaza retentia de sare si apa, si tinde sa combata formarea de vheaguri. Astragalusul poate ajuta sa se reduca nivelul ridicat al colesterolului si regularizeaza presiunea sangelui.

Side effects, precautions, interactions of astragalus

Astragalus is generally safe and the side effects are rarely reported. Astragalus may interfere with the actions of diuretics, phenobarbital, beta-blockers, and anticoagulants. Astragalus may increase the effects of some antiviral medications such as acyclovir and interferon. Astragalus may also counteract the immune-suppressing effects of cyclophosphamide, a medication used to reduce the chances of rejection in transplant recipients. Astragalus may increase growth hormone levels. Individuals with allergies to members of the Leguminosae (pea) family are more likely to have allergic reactions to astragalus.

Efecte secundare, precautii, interactii

Astr este in general sigur si rar se raporteaxa efecte secundate. Astr poate sa interfere cu actiunea diureticelor, phenobarbital, beta-blockers, and anticoagulante. Astr poate sa creasca efectul unor medicamente antivirale cum ar fi acyclovirul si interferonul. Deasemenea poate contracara efectul de suprimare al cyclophosphamide, un medicamnet care reduce sansele de respingere in cazul transplantelor. Astr poate sa creasca nivelul hormonilor de crestere. Indivizii cu alergii la leguminoase s-ar putea sa aiba reactii alergice la astragalus.

Am fost curioasa sa stiu si ce e sophora si daca foloseste la ceva. Tot Google m-a ajutat:

Sophora Flower (huai hua mi)

What is sophora flower? What is it used for?

Ce este floarea de sophotra? La ce foloseste?

Sophora flowers come from the sophora tree (also known as the Japanese pagoda), a deciduous tree native to east Asia and cultivated in China, Japan and Korea.

Floarea de sophotra vine din pomul de sopora (cunoscut si ca Japanese pagoda) un pom cu frunze cazatoare nativ in estul Asiei si cultivat in China, Japan and Korea

The flowers of the sophora tree are hermaphrodite and flower in late August and early September. The flowers are usually reaped just before the tree comes into bloom, then dried in the sun for use, either raw or after being parched.

Florile arborelui de sophora sunt hermafrodite si infloresc in august si la inceputul lui septembrie. aceste flori se culeg chiar inainte de a inflori si se usuca la soare pt a fi folosite crude sau prajite.

According to the principles of traditional Chinese medicine, sophora flowers are bitter and slightly cold, and are affiliated with the Liver and Large Intestine meridians. It is a common component of many Chinese herbal remedies. Its main functions are to remove heat from the blood, stop bleeding, and clear fire from the liver. Among the conditions sophora flower is used to treat are bleeding caused by hemorrhoids, high blood pressure, and headaches. Some practitioners use it to improve eyesight and help resolve the symptoms of conjunctivitis.

Cf principiilor medicinii traditionale chineze florile de sophora sunt amare si usor reci, si sunt atribuite meridianelor Ficatului si Intestinului Gros. Sunt un component comun multor remedii chinezesti. Functia lor principala este sa indeparteze caldura dincorp, sa opreasca sangerarile, si sa scoata arsura din ficat. Se folosesc pt tratarea sangerarilor cauzate de hemoroizi, hipertensiune si dureri de cap. Unii le folosesc pt imbunatatirea vederii si indepartarea simptomelor de conjuctivita.

How much sophora flower should I take?

The typical dosage of sophora flower is between 10 and 15 grams, decocted in water for oral intake. It can be decocted alone for use as a tea, or can be combined with other herbs such as prunella and chrysanthemum. To stop bleeding, parched sophora flower should be used; to clear away heat, raw sophora flower should be used.

Ce doza de s f sa folosesc?

Dozajul tipic este intre 10 si 15 gr un decoct in apa pt uzul oral (pe gura). se poate face un ceai (decoct)singur sau combinat cu alte flori ca prunella si chrysanthemum. Pt oprirea sangerarii se folosesc florile prajite, pt indepartarea caldurii (fierbintelii) se folosesc frunzele crude.

What forms of sophora flower are available?

Whole, dried sophora flowers and flower buds can be found at many Asian markets. Some herbal shops also sell powdered sophora flower and sophora flower teas, in addition to larger formulas that included sophora flower as an ingredient.

In ce forma se gasesc s f?

In magazinele asiatice se gasesc flori si boboci uscati intregi de sophora. Unele pravalii vand pulbere de s f sau ceai de s f ca adaosuri la fromule maimari care folosesc sf ca ingredient.

What can happen if I take too much sophora flower? Are there any interactions I should be aware of? What precautions should I take?

Ce se intmmpla cand iei prea multe s f? Exista interactii de care ar trebui sa stiu? Ce precautii sa iau?

Sophora flower contains a chemical called cytosine, which resembles nicotine in composition and may be toxic when taken in large doses. As a result, it should not be taken by women who are pregnant or lactating.

Sf contin o substanta numita cytosine care aeamana cu nicotina la compozitie si care poate fi toxica daca se ia in cantitati mari. Sa nu se ia de gravide sau femei care alapteaza.

Din alta sursa:

The sophora herb has long been used in traditional Chinese medicine. It is a member of the legume family and is referred to by the Chinese as "Ku Shen," which means bitter root. The Korean call it "Go Sam" and the Japanese refer to it as "Kujin." It can be used topically or internally.

Sophora e folosita de mult in medicina traditionala chineza. Este un membru al familiei leguminoase (sa nu uitam ca si salcamul sau arborele Iudei, care sunt copaci, sunt tot leguminoase) si in chineza i se spune "Ku Shen" care inseamna radacina amara. Coreenii ii zic "Go Sam" iar japonezii "Kujin". Poate fi folosit local sau intern.

Origin

The herb sophora comes from the sophora tree, which is also called the Japanese pagoda tree. The flower from the tree is dried and that is how the herb is derived.

Geography

The sophora tree is indigenous to Asia and is cultivated primarily in Korea, China and Japan. The sophora flower is bitter to the taste and cold to the touch

Naturopathy Beliefs

Followers of naturopathy believe that the sophora flower is affiliated with the large intestine and liver meridians.

Purpose

Sophora herb is reported to stop bleeding, lower high blood pressure, cure headaches, improve eyesight and eliminate conjunctivitis.

Myriad of Benefits

The leaves and stalks of the sophora tree have the ability to, via the proteins, alkaloids and flavonoids that they possess, lower cholesterol, combat cancer, repress bacterial infections and reduce inflammation. The sophora herb may also have antiandrogenic (androgens are male hormones) and antioxidant benefits.

Frunzele si tijele de sophora pot, datorita proteinelor, alkaloizilor si flavonoidelor sa scada colesterolul, sa combata cancerul, sa impiedice infectiile bacteriene si sa reduca inflamatiile. De asemenea poate avea efect antiandrogenic si beneficii antioxidante.

Warning

Sophora contains cytosine, which is much like nicotine. Because of cytosine, sophora can be toxic if too much is taken. Pregnant women should not use sophora.

Ca sa ma intorc la serial, inainte de concursul pt ocuparea postului de doamna la curte au fost anuntate candidatele ca din cauza ca s-au angajat prea mult persoane si au crescut cheltuielie prea mult sunt necesare reduceri drastice de personal, din 20 vor ramane doar 10. Sotul meu radea " Basescu a dat dispozitie sa fie difuzat acest episod (cred ca era chiar inaintea mitingului) pt ca ii da apa la moara"

Si uite ca m gasit de ce era dispretuita JG ca provine dintr-o familie de macelari, acestia erau considerati cei mai jos pe scara sociala. De aceea a protestat micuta JG in timpul luptei dintre tatal sau si trisorul care l-a invinuit ca a fost taiat, spuand ca tatal ei nu e macelar